Pengiraan pesongan kayu balok

Pengiraan onLine keupayaan galas dan pesongan balok kayu

Apabila mereka bentuk sebarang struktur, perlu mengira keupayaan galas rasuk. Dalam pembinaan individu dalam majoriti kes-kes satu-span rasuk kayu digunakan dalam bentuk papan, rasuk atau balak pelbagai panjang. Kalkulator yang dicadangkan akan membantu anda dengan cepat memilih keratan rentas optimum dan padang rasuk bergantung kepada panjang rentang dan beban yang diharapkan.

Saya ingin membina bingkai 6 * 14 single-storey tetapi bukan untuk hidup, tetapi sebagai garaj untuk bekerja dengan logam, soalannya adalah ia perlu memasang peralatan berat 1.5-2t dengan dimensi asas 2m * 1m (D * W) akan lantai kayu bertindih? Sekarang ada penyelesaian dalam bentuk slabs konkrit bertetulang dan bantal sebagai sokongan, saya tidak mahu berkomunikasi dengan yayasan, atau adakah saya masih memerlukan pita? Saya bertanya kepada anda cara membuat pengiraan dengan betul!

Satu tumpuan idea

Pengiraan lag untuk bumbung, lantai, pelapis struktur kayu.

Untuk pengiraan, perlu mengetahui beban salji di rantau ini. Beban salji untuk Udmurtia adalah 320 kg / m.

Kalkulator yang paling maju untuk pengiraan rasuk kayu bertindih ...

Pengiraan manual joists

Struktur galas utama lantai kayu adalah balok. Mereka menganggap beban berat mereka sendiri, mengisi, serta beban operasi, memindahkan mereka ke larian atau tiang.

Rasuk (kayu balak), biasanya kayu pain, rempah, larch, untuk lantai antara lantai dan loteng harus kering (kelembapan yang dibenarkan tidak lebih daripada 14%; dengan penyimpanan yang tepat, kayu memperoleh kelembapan sedini selepas setahun). Pengeringan rasuk itu, semakin kuat dan semakin kurangnya beban dari beban.

Rasuk tidak boleh mempunyai kecacatan yang mempengaruhi ciri kekuatan mereka (sebilangan besar knot, slanting, kebiasaan, dll.). Rasuk-rasuk tersebut tertakluk kepada pengawalan antiseptik dan tahan api mandatori.

Jika rasuk tingkat lantai pertama disokong oleh jawatan yang ditetapkan agak kerap, rasuk antara lantai dan siling loteng terletak di dinding hanya di hujung mereka dan jarang apabila mereka disokong oleh mereka. Untuk memastikan bahawa balang antara lantai tidak membengkok, mereka harus dikira dengan teliti dan diletakkan pada jarak 1 m dari satu sama lain, atau lebih dekat.

Selekoh rasuk terkuat adalah rasuk dengan nisbah aspek 7: 5, iaitu, ketinggian rasuk harus sama dengan tujuh hingga beberapa langkah, dan lebarnya hanya lima langkah yang sama. Log bulat boleh menahan beban yang lebih besar daripada log yang ditebang, tetapi kurang tahan terhadap lenturan.

Biasanya rasuk memanjang dari tekanan pada mereka berat pengisian, lantai, perabot, orang-orang, dll. Pesongan ini bergantung kepada ketinggian rasuk, dan bukan pada lebarnya. Jika, sebagai contoh, dua batang yang sama digerat dan ditekan, maka rasuk sedemikian akan menahan beban dua kali lebih besar kerana kedua-dua rasuk ini diletakkan bersebelahan. Oleh itu, ia lebih berfaedah untuk meningkatkan ketinggian rasuk daripada lebarnya. Walau bagaimanapun, dalam mengurangkan lebar terdapat had. Sekiranya rasuk terlalu nipis, ia boleh bengkok ke sisi.

Katakan pesongan rasuk antara lantai dianggap tidak lebih daripada 1/300 panjang rentang untuk ditutup, loteng - tidak lebih daripada 1/250. Jika loteng bertindih dengan jarak 9 m (900 cm), maka pesongan tidak boleh melebihi 3.5 cm (900: 250 = 3.5 cm). Secara visual, ini hampir tidak dapat dilihat, tetapi masih terdapat pesongan.

Apa-apa pertindihan, walaupun di bawah beban, akan menjadi sempurna walaupun jika kenaikan pembinaan yang dipanggil adalah awalnya dihapuskan dalam rasuk yang diletakkan. Dalam kes ini, bahagian bawah setiap rasuk dibentuk seperti lengkung lancar dengan peningkatan di tengah (Rajah 1).

Rajah. 1 Peningkatan rasuk (dimensi dalam cm)

Pada mulanya siling dengan rasuk sedemikian akan sedikit dinaikkan di tengah, tetapi secara beransur-ansur dari beban ia akan keluar dan menjadi hampir mendatar. Dengan tujuan yang sama untuk rasuk, adalah mungkin untuk menggunakan log bengkok dalam satu arah, masing-masing podtesyvaya mereka.

Ketebalan balok untuk lantai antara lantai dan loteng harus sekurang-kurangnya 1/24 dari panjangnya. Sebagai contoh, rasuk 6 m panjang (600 cm) dipasang. Oleh itu, ketebalannya hendaklah: 600: 24 = 25 cm Jika perlu untuk mengikis rasuk segi empat tepat dengan nisbah 7: 5, ambil balok dengan diameter 30 cm.

Bar boleh digantikan dengan dua papan dengan seksyen biasa sama dengan bar. Papan tersebut biasanya diketuk oleh kuku, meletakkannya dalam susunan berperingkat selepas 20 cm.

Dengan meletakkan lebih kerap, bukan log (balok), anda boleh menggunakan papan tebal biasa yang diletakkan di tepi.

Mari kita pertimbangkan satu contoh. Untuk menampung rentang 5 m dengan beban 1259 kg, dua rasuk seksyen segi empat tepat 200X140 mm, dibentangkan hingga 1000 mm, diperlukan. Walau bagaimanapun, ia boleh digantikan dengan tiga papan 200X70 mm seksyen, disusun 500 mm, atau dengan empat papan dengan seksyen 200X50 mm, diletakkan pada 330 mm (Rajah 2).

Rajah. 2 Lokasi rasuk dan papan

Hakikat bahawa bahagian lembaga 200X70 mm menahan beban 650 kg, bahagian 200X50 mm - 420 kg. Secara keseluruhannya, mereka akan menahan beban yang diharapkan.

Untuk memilih bahagian rasuk bulat atau segi empat tepat untuk beban 400 kg setiap 1m2 pertindihan, anda boleh menggunakan data jadual atau pengiraan yang diberikan.

Keratan rentas keratan rentas antara lantai dan loteng, bergantung kepada rentang pada beban 400 kg

Hujung balok antara lantai dan loteng lantai bangunan kayu dipotong ke dalam mahkota atas oleh kuali atas ketebalan keseluruhan dinding.

Untuk memilih balok, anda juga boleh menggunakan jadual yang dibangunkan oleh I. Stoyanov.

Pemilihan rasuk kayu bertindih

Beban di atas lantai terdiri daripada beban mereka sendiri dan beban sementara yang timbul semasa operasi rumah. Berat sendiri lantai kayu antara lantai bergantung kepada pembinaan siling, penebat yang digunakan dan biasanya 220-230 kg / m2, loteng - bergantung kepada jisim penebat - 250-300 kg / m2. Beban masa di lantai loteng diambil sebagai 100 kg / m2, di tingkat interstorey - 200 kg / m2. Untuk menentukan jumlah beban setiap meter persegi lantai semasa operasi rumah, mereka menambah beban sementara dan sendiri dan jumlah mereka adalah nilai yang dicari.

Yang paling ekonomik dari segi penggunaan kayu adalah rasuk dengan ketebalan 5 dan ketinggian 15-18 cm dengan jarak antara 40-60 cm dan penebat bulu mineral.

Berikut adalah jadual untuk mengira loteng yang sejuk.

Rentang maksimum balok lantai loteng. Atap tidak dapat diterangkan.

Pengiraan rasuk kayu bertindih. Kalkulator.: 1 komen

Dalam jadual pemilihan rasuk kayu tumpang tindih tidak dinyatakan dalam unit apa yang mereka seksyen rentas diukur. Dan perkara yang berguna sekiranya benar lagi)

Bagaimana mengira rasuk kayu

Dalam pembinaan rumah swasta, terdapat 3 jenis struktur yang perlu dipilih mengikut pengiraan. Ini adalah asas, siling dan bumbung. Sudah tentu, anda boleh melakukan ini tanpa pengiraan, bergantung pada pengalaman anda atau dari pengalaman kawan dan kenalan anda. Tetapi kemudian anda risiko keselamatan anda atau "dompet" anda. Dalam erti kata lain, pembinaan tidak dapat menahan beban yang ada pada mereka, atau ia didirikan dengan kebolehpercayaan yang lebih besar dari yang diperlukan, dan di sinilah jumlah wang tambahan berlaku.

Di bawah ini kita akan melihat bagaimana anda boleh hitung balok kayu, iaitu. untuk memilih keratan rentas optimum bergantung kepada keadaan operasi dan ciri-ciri material.

Perhitungan rasuk harus berlaku dalam urutan berikut:

1. Mengumpul beban pada rasuk.

Mengumpul beban - ini adalah prosedur yang tidak boleh dilakukan pengiraan. Prosedur ini agak panjang, jadi ia diambil dalam satu artikel berasingan, di mana contoh pengumpulan beban pada siling dan balok diberikan.

Bagi mereka yang perlu mengira rasuk tingkat antara lantai atau loteng dan yang tidak mahu menguruskan pengumpulan beban, terdapat kaedah sejagat. Ia terdiri daripada kenyataan bahawa untuk satu pertindihan interstisial, mungkin untuk mengambil beban reka bentuk sama dengan 400 kg / m2, dan untuk loteng - 200 kg / m2.

Tetapi kadang-kadang beban ini boleh diabaikan. Sebagai contoh, apabila rumah negara kecil dibina, di tingkat dua yang akan ada dua katil dan kabinet, beban boleh diambil dan 150 kg / m2. Hanya ini yang terpulang kepada anda.

Skim pengiraan dipilih bergantung kepada kaedah sokongan (pengedap tegar, sokongan berengsel), jenis beban (tertumpu atau umum) dan bilangan jejak.

3. Penentuan momen rintangan yang diperlukan.

Ini adalah pengiraan yang dipanggil untuk kumpulan pertama yang mengehadkan negeri - keupayaan membawa (kekuatan dan kestabilan). Di sini, sekatan minimum yang dibenarkan dari balok kayu ditentukan, di mana operasi struktur akan berlaku tanpa risiko mereka menjadi tidak dapat digunakan sepenuhnya.

Nota: : Beban pengiraan digunakan dalam pengiraan.

4. Penentuan maksimum pesongan yang dibenarkan.

Inilah pengiraan untuk kumpulan sekatan kedua yang membatasi - pada ubah bentuk (pesongan dan perpindahan). Mengikut pengiraan ini, rentetan keratan rentas kayu ditentukan sebagai fungsi pesongan muktamad, di atas operasi biasa akan terganggu.

Nota: : pengiraan adalah berdasarkan beban pengawalseliaan.

Sekarang ia lebih konkrit. Untuk mengira rasuk kayu lantai, anda boleh menggunakan kalkulator khas atau contoh di bawah.

Satu contoh perhitungan rasuk kayu bertindih.

Pengiraan dilakukan mengikut SNIP II-25-80 (SP 64.13330.2011) "Struktur kayu" [1] dan penerapan jadual [2].

Ia dikehendaki untuk mengira rasuk antara lantai bertindih di atas tingkat pertama di sebuah rumah persendirian.

Bahannya adalah oak, 2 gred.

Hayat perkhidmatan struktur adalah dari 50 hingga 100 tahun.

Struktur balok adalah batu padat (tidak terpaku).

Langkah rasuk adalah 800 mm;

Panjang rentang adalah 5 m (5 000 mm);

Impregnation dengan retardants api di bawah tekanan - tidak disediakan.

Beban reka bentuk di lantai adalah 400 kg / m2; pada rasuk - qp = 400 · 0.8 = 320 kg / m.

Beban normatif pada tumpang tindih adalah 400 / 1.1 = 364 kg / m2; pada rasuk - qEncik = 364 · 0.8 = 292 kg / m.

Pengiraan.

Oleh kerana rasuk terletak pada dua dinding, iaitu ia diartikulasikan dan dimuatkan dengan beban yang diedarkan seragam, maka skim pengiraan akan kelihatan seperti ini:

Kami menentukan momen lentur maksimum untuk skim reka bentuk yang diberikan:

Mmaks = qp· L 2/8 = 320 · 5 2/8 = 1000 kg · m = 100,000 kg · cm,

di mana: qp - beban reka bentuk pada rasuk;

L adalah panjang span.

Tentukan masa rintangan rintangan kayu yang diperlukan:

di mana: R = Rdan· Mn· Md· Mdalam· Mt· Γdenganc = 130 · 1.3 · 0.8 · 1 · 1 · 0.9 = 121.68 kg / cm 2 - rintangan kayu dikira, dipilih bergantung pada nilai yang dikira untuk pinus, rempah dan larch pada kelembapan 12% menurut SNiP [ 1] - Jadual 1 [2] dan faktor pembetulan:

mn = 1,3 - pekali peralihan untuk jenis kayu lain, dalam kes ini pakai untuk oak (Jadual 7 [2]).

md = 0,8 - faktor pembetulan yang diterima mengikut perenggan 5.2. [1], diperkenalkan dalam kes apabila beban jangka panjang tetap dan sementara melebihi 80% daripada jumlah voltan dari semua beban.

mdalam = 1 - pekali keadaan kerja (jadual 2 [2]).

mt = 1 - pekali suhu, 1 digunakan, dengan syarat suhu bilik tidak melebihi + 35 ° C.

γss = 0,9 - pekali hayat perkhidmatan kayu, dipilih bergantung pada berapa banyak masa yang akan digunakan oleh struktur (Jadual 8 [2]).

γn / a = 1.05 - pekali kelas tanggungjawab. Ia diterima menurut jadual 6 [2] dengan mengambil kira bahawa kelas tanggungjawab membina saya.

Sekiranya pengencangan dalam kayu dengan retardan api, satu lagi faktor akan ditambah kepada pekali ini: ma = 0.9.

Dengan pekali yang kurang penting, anda boleh membaca di perenggan 5.2 SP 64.13330.2011.

Nota: jadual tersenarai yang anda dapati di sini.

Penentuan keratan rentas minimum yang dibenarkan:

Kerana paling kerap kayu gelang kayu mempunyai lebar 5 cm, kita akan dapati ketinggian minimum yang dibenarkan dari rasuk sesuai formula berikut:

Formula dipilih daripada keadaan Wrasuk = b · h 2/6. Hasil yang dihasilkan tidak memuaskan kami, kerana tumpang tindih dengan ketebalan lebih dari 32 cm tidak baik sama sekali. Oleh itu, kita meningkatkan lebar rasuk hingga 10 cm.

Bahagian keratan rentas yang diterima: bxh = 10x25 cm.

Di sini kita dapati pesongan balok dan bandingkan dengan maksimum yang dibenarkan.

Tentukan pesongan balok yang diterima mengikut formula yang sepadan dengan skim reka bentuk yang diterima:

f = (5 · qEncik· L 4) / (384 · E · J) = (5 · 2.92 · 500 4) / (384 · 100,000 · 13020.83) = 1.83 cm

di mana: qEncik = 2.92 kg / cm - beban normatif pada rasuk;

L = 5 m ialah panjang rentang;

E = 100,000 kg / cm2 - modulus keanjalan. Ia dianggap sama mengikut perenggan 5.3 SP 64.13330.2011 di sepanjang gentian 100,000 kg / cm2 dan 4000 kg / cm2 merentasi gentian tanpa mengira batuan apabila mengira kumpulan kedua bagi had had. Tetapi demi keadilan, perlu diperhatikan bahawa modulus keanjalan, bergantung pada kandungan lembapan, kehadiran impregnasi dan tempoh beban, hanya boleh berkisar antara 60,000 hingga 110,000 kg / cm2 dalam pain. Oleh itu, jika anda mahu selamat, anda boleh mengambil modulus keanjalan minimum.

J = b · h 3/12 = 10 · 25 3/12 = 13020.83 cm 4 - momen inersia untuk papan segi empat tepat.

Tentukan pesongan maksimum rasuk:

fmaks = L · 1/250 = 500/250 = 2.0 cm.

Pesongan akhir ditentukan dari Jadual 9 [2], seperti untuk overlappings interfloor.

frasuk = 1.83 sm < fmaks = 2.0 cm - keadaan itu dipenuhi, oleh itu, peningkatan dalam bahagian silang tidak diperlukan.

Kesimpulan: satu rasuk seksyen bxh = 10x25 cm sepenuhnya memenuhi syarat untuk kekuatan dan pesongan.

Projek-projek

Reka Bentuk Dalaman

Masuk ke laman web ini

Semua maklumat yang dipaparkan di portal ini bertujuan semata-mata untuk mengetahui dengan penggunanya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 + = 41