Pengiraan saluran udara – 314167.info

Pengiraan saluran udara

Pemilihan saiz saluran udara

Untuk mengira saiz salur, kirakan kawasan potong dengan formula "Jumlah udara dalam m3 / h" / 3600 (bilangan detik sejam) / "Kelajuan perjalanan dalam m / s", kini untuk membahagi saluran bulat, bahagikan nilai yang diperolehi oleh nombor π (3 , 14), dan memilih saluran segiempat dengan membahagi kawasan yang dihasilkan ke dalam salah satu sisi saluran segiempat tepat. Adalah penting apabila memilih saluran persegi untuk memantau bahawa salah satu sisi tidak melebihi kedua lebih daripada 4 kali.

Pengiraan adalah berdasarkan kepada unit laju yang dipilih.

Cadangan dan komen mengenai perkembangan cuti projek dalam komen.

Pengiraan saluran pengudaraan

Apabila memasang sistem pengudaraan, penting untuk memilih dan menentukan parameter semua elemen sistem dengan betul. Ia perlu mencari jumlah udara yang diperlukan, mengambil peralatan, mengira saluran udara, kelengkapan dan komponen lain dalam rangkaian pengudaraan. Bagaimana pengiraan pengudaraan dilakukan? Apa yang menjejaskan saiz dan keratan rentasnya? Mari kita periksa isu ini dengan lebih terperinci.

Saluran udara mesti dikira dari dua titik pandangan. Pertama, keratan rentas dan bentuk yang diperlukan dipilih. Perlu mengambil kira jumlah udara dan parameter lain rangkaian. Juga, apabila pembuatan, jumlah bahan, misalnya, timah, dikira untuk pembuatan paip dan unsur-unsur berbentuk. Pengiraan bidang saluran ini membolehkan anda menentukan terlebih dahulu kuantiti dan kos bahan tersebut.

Untuk memulakan beberapa perkataan, kami akan memberitahu kedua-dua bahan dan jenis saluran udara. Ini penting kerana hakikat bahawa, bergantung kepada bentuk saluran, terdapat ciri-ciri khusus pengiraannya dan pilihan kawasan rentas keratan. Ia juga penting untuk memberi tumpuan kepada bahan, kerana ia mempengaruhi ciri pergerakan udara dan interaksi aliran dengan dinding.

Ringkasnya, saluran adalah:

 • Logam dari keluli tergalvani atau hitam, keluli tahan karat.
 • Fleksibel filem aluminium atau plastik.
 • Plastik tegar.
 • Tisu.

Mengikut bentuk, saluran udara dibuat dari seksyen bulat, segi empat tepat dan bujur. Yang paling biasa adalah paip bulat dan segi empat tepat.

Kebanyakan saluran udara yang dijelaskan dibuat di kilang, sebagai contoh, plastik atau fabrik fleksibel, dan sukar untuk menghasilkannya di tapak atau di bengkel kecil. Kebanyakan produk yang perlu dikira diperbuat daripada keluli tergalvani atau keluli tahan karat.

Keluli tergalvani, kedua-dua saluran udara segi empat tepat dan bulat dihasilkan, dan tiada kelengkapan yang mahal diperlukan untuk pengeluaran. Dalam kebanyakan kes, mesin lentur dan peranti untuk membuat tiub bulat cukup. Selain alat tangan kecil.

Pengiraan bahagian silang salur

Tugas utama yang timbul dalam pengiraan saluran adalah pilihan keratan rentas dan bentuk produk. Proses ini berlaku dalam reka bentuk sistem kedua-dua syarikat khusus dan dalam pembuatan sendiri. Ia perlu untuk mengira garis pusat saluran atau sisi segi empat tepat, untuk memilih nilai optimum kawasan keratan rentas.

Pengiraan keratan rentas dilakukan dengan dua cara:

 • kelajuan yang dibenarkan;
 • kehilangan tekanan malar.

Kaedah kelajuan yang dibenarkan adalah lebih mudah untuk bukan pakar, jadi mari kita pertimbangkan secara umum istilahnya.

Pengiraan keratan rentas salur dengan kaedah halaju yang dibenarkan

Pengiraan seksyen saluran pengudaraan dengan kaedah halaju yang dibenarkan adalah berdasarkan kelajuan maksimum normal. Kelajuan dipilih untuk setiap jenis bilik dan bahagian saluran, bergantung pada nilai yang disyorkan. Bagi setiap jenis bangunan terdapat kelajuan maksimum yang dibenarkan di saluran dan cawangan utama, di mana penggunaan sistem sukar disebabkan bunyi dan kehilangan tekanan yang kuat.

Rajah. 1 (Rajah rajah untuk pengiraan)

Walau bagaimanapun, sebelum memulakan pengiraan, diperlukan untuk membuat rancangan sistem. Pertama, anda perlu mengira jumlah udara yang diperlukan yang mesti dibekalkan dan dikeluarkan dari bilik. Pada pengiraan ini, kerja selanjutnya akan berdasarkan.

Proses yang sangat tepat untuk mengira keratan rentas dengan kaedah halaju yang boleh diterima dipermudah untuk merangkumi peringkat berikut:

 1. Satu skema saluran udara dibuat, di mana bahagian dan anggaran jumlah udara ditandakan, yang akan diangkut melalui mereka. Adalah lebih baik untuk menunjukkan pada semua grid, penyah, perubahan bahagian, belokan dan injap.
 2. Menurut kelajuan maksimum dan kuantiti udara yang dipilih, bahagian silang saluran udara, diameternya atau saiz sisi segi empat tepat dikira.
 3. Setelah semua parameter sistem diketahui, anda boleh memilih peminat kapasiti dan kepala yang diperlukan. Pemilihan kipas adalah berdasarkan pengiraan penurunan tekanan dalam rangkaian. Ini lebih sukar daripada sekadar memotong salib di saluran udara di setiap bahagian. Soalan ini akan dipertimbangkan secara umum. Kerana kadang-kadang mereka hanya memilih peminat dengan margin kecil.

Untuk pengiraan, perlu mengetahui parameter kelajuan maksimum udara. Mereka diambil dari buku rujukan dan kesusasteraan normatif. Jadual menunjukkan nilai untuk beberapa bangunan dan kawasan sistem.

Kelajuan dalam sesalur kuasa, m / s

Kelajuan dalam cawangan, m / s

Nilai adalah anggaran, tetapi membenarkan untuk mewujudkan sistem dengan tahap bunyi minimum.

Nasi, 2 (Nomogram daripada saluran timah bulat)

Bagaimana untuk menggunakan nilai ini? Mereka mesti diganti menjadi formula atau nomogram (gambar rajah) yang digunakan untuk bentuk dan jenis saluran yang berlainan.

Nomogram biasanya diberikan dalam kesusasteraan normatif atau dalam arahan dan perihalan saluran dari pengeluar tertentu. Sebagai contoh, skim sedemikian selesai dengan semua saluran fleksibel. Untuk paip daripada timah, data boleh didapati di dalam dokumen dan di laman web pengeluar.

Pada prinsipnya, tidak mungkin menggunakan nomogram, tetapi untuk mencari kawasan keratan rentas yang diperlukan berdasarkan kelajuan udara. Satu persegi untuk memilih diameter atau lebar dan panjang seksyen segi empat.

Mari kita pertimbangkan satu contoh. Angka tersebut menunjukkan nomogram untuk saluran tin bulat. Nomrogram juga berguna kerana ia membolehkan anda menentukan penurunan tekanan pada bahagian salur pada kelajuan tertentu. Data ini akan diperlukan pada masa akan datang untuk memilih peminat.

Oleh itu, saluran udara untuk memilih pada rangkaian (cawangan) dari grid ke lebuh raya, yang akan mengepam 100 m³ / h? Pada nomogram kita dapati persimpangan dari jumlah tertentu udara dengan garis kelajuan maksimum untuk cawangan 4 m / s. Juga berhampiran titik ini kita dapati diameter (lebih besar) terdekat. Ia adalah paip dengan diameter 100 mm.

Dengan cara yang sama, kita dapati bahagian untuk setiap bahagian. Semua dipilih. Kini ia tetap memilih peminat dan mengira saluran udara dan kelengkapan (jika perlu untuk pengeluaran).

Bahagian komponen kaedah kelajuan yang dibenarkan adalah pengiraan kehilangan tekanan dalam rangkaian saluran untuk memilih peminat kapasiti dan kepala yang diperlukan.

Kehilangan tekanan pada bahagian lurus

Pada dasarnya, prestasi peminat yang dikehendaki dapat ditentukan dengan menambahkan jumlah udara yang diperlukan untuk semua bilik di dalam bangunan dan memilih model yang sesuai di katalog pengilang. Tetapi masalahnya ialah jumlah maksimum udara yang ditentukan dalam dokumentasi untuk peminat, ia dapat membekalkan hanya tanpa rangkaian saluran udara. Dan apabila paip itu terhubung, prestasinya akan jatuh bergantung kepada penurunan tekanan dalam rangkaian.

Untuk melakukan ini, dokumentasi memberi setiap peminat gambarajah prestasi bergantung pada penurunan tekanan dalam rangkaian. Dan bagaimana untuk mengira kejatuhan ini? Untuk ini adalah perlu untuk menentukan:

 • kejatuhan tekanan pada saluran rata saluran;
 • kerugian pada grids, selekoh, tees dan elemen berbentuk lain dan halangan dalam rangkaian (rintangan tempatan).

Kerugian tekanan di bahagian saluran dikira mengikut nomogram yang sama. Dari titik persimpangan garisan kelajuan udara di saluran udara terpilih dan garis pusatnya, kita dapati kehilangan tekanan dalam pascal per meter. Seterusnya, hitung kehilangan tekanan keseluruhan dalam bahagian diameter tertentu dengan mendarabkan kehilangan spesifik dengan panjangnya.

Untuk contoh kami dengan salur 100 mm dan halaju kira-kira 4 m / s, kehilangan tekanan akan menjadi kira-kira 2 Pa / m.

Kehilangan tekanan pada rintangan tempatan

Pengiraan kerugian tekanan pada selekoh, selekoh, tingkatan, perubahan dalam keratan rentas dan peralihan adalah jauh lebih sukar daripada pada bahagian lurus. Untuk ini, pada skema yang sama yang ditunjukkan di atas, semua elemen yang boleh menghalang pergerakan ditunjukkan.

Rajah 3 (Sesetengah cms)

Seterusnya diperlukan bagi setiap rintangan tempatan sedemikian dalam kesusasteraan normatif untuk mencari pekali rintangan tempatan (cms c), yang dilambangkan dengan huruf ζ (zetta). Kehilangan tekanan pada setiap elemen sedemikian didapati oleh formula:

di mana Pd = V2 × 9rho; / 2 - tekanan dinamik (V - halaju, ρ - kepadatan udara).

Sebagai contoh, sekiranya di bahagian diameter 100 mm sudah dipertimbangkan dengan kelajuan udara 4 m / s akan ada bengkok bulat (90 darjah giliran) yang 0.21 (mengikut jadual), kehilangan tekanan ke atasnya

Ketumpatan purata udara pada suhu 20 darjah ialah 1.2 kg / m3.

Selanjutnya, perlu menggabungkan kehilangan tekanan dalam saluran dan rintangan rangkaian tempatan dari kipas ke bahagian terluar. Adalah lebih baik untuk melakukan ini dalam bentuk jadual.

Rajah 4 (Contoh jadual)

Pada parameter yang dijumpai, peminat dipilih.

Pengiraan bahan untuk saluran udara dan kelengkapan

Pengiraan kawasan saluran udara dan produk berbentuk diperlukan untuk pengeluaran mereka. Ia dilakukan untuk menentukan jumlah bahan (timah) untuk pembuatan seksyen paip atau sebarang elemen berbentuk.

Untuk pengiraan, hanya perlu menggunakan formula dari geometri. Sebagai contoh, untuk saluran udara bulat, kita dapati diameter bulatan, yang mana mendarabkan dengan panjang bahagian, kita mendapatkan kawasan permukaan luar paip.

Untuk pengeluaran pipa 1 meter dengan diameter 100 mm, ia perlu: π9m Dot: 1 = 3.149m., 0.19m., 1 = 0.314 m. Lembaran logam. Juga perlu mengambil kira 10-15 mm stok sambungan. Saluran segi empat tepat juga dikira.

Pengiraan bahagian-bahagian yang berbentuk saluran adalah rumit oleh fakta bahawa baginya tidak ada formula yang pasti, seperti seksyen bulat atau segi empat tepat. Bagi setiap elemen, perlu dipotong dan dikira jumlah bahan yang diperlukan. Ini dilakukan dalam pengeluaran atau dalam bengkel timah.

Penilaian anda tentang berita itu:

Satu atau tiga fasa?

Teknologi sambungan tembaga dan aluminium dan ciri-ciri mereka

UOSV Topera

Semua hak terpelihara. 2015.

Terima kasih!

Soalan anda akan diterbitkan tidak lama lagi

Pengiraan saluran pengudaraan untuk premis dengan kaedah kelajuan yang dibenarkan

Ia tidak selalu mungkin untuk menjemput pakar untuk mereka bentuk sistem rangkaian kejuruteraan. Bagaimana jika saya perlu mengira saluran pengudaraan semasa pembaikan atau pembinaan kemudahan anda? Bolehkah ia dihasilkan sendiri?

Pengiraan ventilasi dan saluran udara untuk itu akan memungkinkan untuk mewujudkan sistem yang cekap yang akan memastikan operasi unit, peminat dan loji bekalan udara tidak terganggu. Sekiranya semuanya dikira dengan betul, ini akan mengurangkan kos pembelian bahan dan peralatan, untuk penyelenggaraan selanjutnya sistem.

Pengiraan saluran pengudaraan sistem pengudaraan boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, ini adalah:

 • kehilangan tekanan malar;
 • kelajuan yang dibenarkan.

Kedua-duanya adalah tepat dan membolehkan anda mengira sistem saluran udara dengan ciri-ciri prestasi dan bunyi yang diingini. Pilihan kaedah tertentu bergantung kepada pilihan pereka.

Sebelum mengira rangkaian, anda perlu menentukan dari mana ia akan dihasilkan. Baja, plastik, fabrik, kerajang aluminium, dan sebagainya kini sedang digunakan. Seringkali saluran udara diperbuat daripada keluli tergalvani atau keluli tahan karat, bahkan dapat diatur dalam bengkel kecil. Produk sedemikian mudah untuk memasang dan pengiraan pengudaraan tersebut tidak menyebabkan masalah.

Di samping itu, saluran boleh berbeza dalam penampilan. Mereka boleh segi empat tepat, segi empat tepat, dan bujur. Setiap jenis mempunyai merit sendiri. Rectangular membolehkan anda membuat sistem pengudaraan ketinggian atau lebar kecil, sambil mengekalkan kawasan keratan rentas yang dikehendaki. Dalam sistem bulat, kurang bahan, bujur menggabungkan kebaikan dan keburukan spesies lain.

Untuk contoh perhitungan pengudaraan, kami memilih tiub bulat daripada timah. Ini adalah produk yang digunakan untuk pengudaraan ruang perumahan, pejabat dan runcit. Pengiraan akan dijalankan dengan salah satu kaedah yang membolehkan anda memilih saluran saluran dengan tepat dan mencari ciri-cirinya.

Kaedah pengiraan saluran udara menggunakan kaedah laju malar

Pengiraan saluran pengudaraan mesti bermula dengan rancangan premis. Menggunakan semua norma menentukan jumlah udara yang betul di setiap zon dan gambarkan gambar susun atur. Ia menunjukkan semua grid, penyebar, perubahan keratan dan selekoh. Pengiraan dibuat untuk titik paling jauh dari sistem pengudaraan, dibahagikan kepada bahagian, dihadkan oleh cawangan atau kekisi.

Rajah pendawaian sistem pengudaraan.

Pengiraan saluran udara untuk pemasangan sistem pengudaraan terdiri daripada memilih keratan rentas yang dikehendaki di sepanjang keseluruhan panjang dan mencari kehilangan tekanan untuk pemilihan kipas atau unit pembekalan. Data awal adalah nilai-nilai jumlah udara yang melalui rangkaian pengudaraan. Dengan menggunakan skim ini, kita akan mengira diameter garis. Ini memerlukan graf kehilangan tekanan.

Untuk setiap jenis saluran, graf adalah berbeza. Biasanya pengeluar menyediakan maklumat tersebut untuk produk mereka, atau anda boleh menemuinya dalam buku rujukan. Kami mengira salur timah bulat, graf yang ditunjukkan dalam angka tersebut.

Satu nomrogram untuk memilih dimensi.

Dengan kaedah yang dipilih, kami menetapkan kelajuan udara setiap bahagian. Ia harus berada dalam norma untuk bangunan dan premis destinasi yang dipilih. Untuk bekalan udara utama dan saluran pengalihudaraan ekzos, nilai berikut disyorkan:

Apabila kelajuan melebihi tahap yang dibenarkan, tahap bunyi bising naik ke tahap yang tidak selesa untuk orang tersebut.

Setelah menentukan kelajuan (dalam contohnya, 4.0 m / s), kita dapati bahagian yang diperlukan dari saluran udara mengikut jadual. Terdapat juga kerugian tekanan pada 1 m rangkaian, yang akan diperlukan untuk pengiraan. Jumlah kehilangan tekanan dalam Pascal didapati oleh produk nilai khusus untuk panjang bahagian:

Unsur rangkaian dan rintangan tempatan

Kerugian pada unsur-unsur rangkaian (kisi-kisi, penyerap, tees, putaran, variasi keratan rentas, dan sebagainya) juga mempunyai kepentingan. Untuk grid dan beberapa elemen, nilai ini dinyatakan dalam dokumentasi. Mereka juga boleh dikira dengan mendarabkan pekali rintangan tempatan (cms) dengan tekanan dinamik di dalamnya:

Di mana Pd = V2 · ρ / 2 (ρ ialah ketumpatan udara).

C.M. dengan. tentukan dari direktori dan ciri-ciri kilang produk. Semua jenis kerugian tekanan diringkaskan untuk setiap tapak dan untuk seluruh rangkaian. Untuk kemudahan, kami akan melakukan ini menggunakan kaedah jadual.

Jumlah semua tekanan akan tersedia untuk rangkaian saluran ini, dan kerugian pada cawangan harus berada dalam 10% dari jumlah tekanan yang ada. Jika perbezaannya lebih besar, adalah perlu untuk memasang peredam atau diafragma pada paip. Untuk melakukan ini, kita menghitung cms yang diperlukan. dengan formula:

di mana Pizb adalah perbezaan tekanan dan kerugian yang ada di cawangan. Dari meja, pilih diameter diafragma.

Diameter diameter diafragma yang diperlukan untuk saluran.

Pengiraan betul saluran pengudaraan akan membolehkan anda memilih peminat yang sesuai mengikut jadual pengeluar. Menggunakan tekanan yang didapati dan jumlah aliran udara dalam rangkaian, ini akan menjadikannya mudah.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =