Pengiraan subsidi untuk kalkulator bil utiliti

Bagaimana untuk mengira subsidi untuk bil utiliti

Subsidi untuk pembayaran perkhidmatan utiliti disediakan kepada kategori tertentu orang mengikut Art. 159 LCD Persekutuan Rusia. Pada masa yang sama, jumlah perbelanjaan untuk utiliti awam tidak melebihi bahagian standard perbelanjaan rakyat yang ditubuhkan di peringkat perundangan.

Penghitungan subsidi perumahan dibuat sesuai dengan dokumen hukum terpisah dari Pemerintah, yang menentukan standar perbelanjaan. Bagaimana untuk mengira subsidi untuk sebuah apartmen? Mari kita pertimbangkan lagi.

Menurut Keputusan Pemerintah tanggal 14 Desember 2005, No. 761, penghitungan subsidi perumahan harus berdasarkan standar regional yang ditetapkan untuk biaya perumahan dan layanan masyarakat dan bagian biaya dari anggaran keluarga untuk membayar layanan ini.

Kaedah-kaedah untuk resolusi menentukan bahawa piawaian ditetapkan pada peringkat tempatan dan bergantung kepada bilangan ahli keluarga yang tinggal di satu ruang hidup.

Peraturan menetapkan untuk mengira subsidi dalam dua cara:

 • Bagi orang yang pendapatannya berpadanan dengan atau melebihi paras sara diri (purata pendapatan bulanan setiap ahli keluarga diambil kira).
 • Bagi orang yang pendapatannya tidak mencapai tahap minimum sara diri.

Muat turun untuk tontonan dan percetakan

Prosedur untuk mengira jumlah subsidi

Untuk mengira jumlah subsidi yang dibenarkan, dengan betul untuk mengira pendapatan bulanan purata bagi setiap ahli keluarga dan bandingkan dengan minimum sara hidup.

Kami meneruskan pelaksanaan langkah demi langkah pengiraan menggunakan contoh keluarga 4 orang yang tinggal di rantau Tula. Untuk menjadi lebih tepat, contoh ini termasuk dua orang dewasa dan dua kanak-kanak kecil.

Langkah pertama. Dengan menggunakan piawaian pembayaran untuk perkhidmatan perumahan dan utiliti, hitung jumlah perbelanjaan untuk utiliti yang wajib dibayar oleh rakyat setiap bulan:

15.8 * 18 * 4 = 8337.6 Rubles,

di mana 115.8 - kadar bayaran untuk utiliti untuk 1 meter persegi perumahan,

18 - standard ruang hidup bagi setiap orang,

4 - bilangan ahli keluarga.

Apabila mengira kos perumahan untuk keluarga yang lain, jangan lupa tentang beberapa peraturan. Standard minimum ruang tamu untuk 1 orang adalah 33 inci. m., untuk dua orang - 42 meter persegi. m., lebih daripada dua orang - dari 18 meter persegi. m. untuk setiap. Dalam mata pelajaran yang berbeza dari Persekutuan Rusia norma-norma ini turun naik, menetapkan standard dari 10-12 meter persegi. m ruang hidup setiap orang.

Langkah kedua. Untuk mengira pendapatan bulanan keluarga, kami menggunakan semua bayaran rasmi, termasuk biasiswa, pencen dan bayaran tambahan.

21000 + 1000 = 22000 gosok.

di mana 21000 adalah gaji kedua-dua ibu bapa,

1000 - manfaat untuk kedua-dua kanak-kanak.

Untuk mengira pendapatan per kapita, jumlahnya dibahagikan dengan jumlah ahli keluarga.

Dalam contoh ini: 22000/4 = 5500 Rubles.

Langkah ketiga. Penentuan tahap purata sara diri untuk keluarga tertentu. Dalam contoh ini:

(9631 * 2 + 8898 * 2) / 4 = 9264.5 rubel,

di mana 9631 Rubles - minimum sara diri di rantau Tula untuk orang dewasa,

8898 gosok. - upah hidup untuk kanak-kanak di bawah umur 18 tahun,

4 - bilangan ahli keluarga.

Langkah keempat. Gunakan faktor pembetulan.

Untuk penentuannya, anggaran untuk satu saudara dibahagikan dengan minimum sara hidup bulanan rata-rata bagi orang dari contoh yang diberikan:

Langkah lima. Bahagian pembayaran untuk utiliti dalam jumlah belanjawan.

Untuk pengiraan ini, kami menggunakan peraturan yang ditetapkan oleh Peraturan untuk kos yang boleh diterima untuk membayar kediaman sebagai peratusan dari jumlah perbelanjaan. Piawaian ini diluluskan di setiap rantau secara berasingan, untuk contoh yang diberikan kami menggunakan standard pampasan 10%.

Untuk mengira faktor pembetulan, kalikan dengan standard pampasan:

Langkah Enam. Penentuan jumlah bayaran maksimum untuk perkhidmatan perumahan.

Jumlah pendapatan bulanan anggota keluarga didarabkan dengan bahagian pembayaran bagi perkhidmatan utiliti, yang dikira dalam contoh terdahulu:

21000 * 5.9% = 1239 Rubles.

Langkah Tujuh. Pengiraan saiz undang-undang subsidi.

Untuk melakukan ini, kami menolak jumlah maksimum yang dibenarkan daripada pembayaran standard untuk perkhidmatan utiliti, berdasarkan jumlah ahli keluarga dan tahap pendapatan mereka:

8337,6-1239 = 7098,6 rubel.

Jumlah subsidi yang diterima sebagai hasil pengiraan tidak boleh melebihi perbelanjaan sebenar warga untuk perumahan dan perkhidmatan komunal.

Sekiranya saiz manfaat melebihi kos sebenar, maka dana berlebihan dibayar ditetapkan untuk tempoh masa depan atau dikembalikan kepada pemegang dana.

Kami menerangkan cara yang biasa untuk menyelesaikan masalah undang-undang, tetapi setiap kes adalah unik dan memerlukan bantuan undang-undang individu.

Untuk menyelesaikan masalah anda dengan cepat, kami mengesyorkan agar anda menghubungi peguam yang bertauliah di laman web kami.

Pakar-pakar kami mengesan semua perubahan dalam undang-undang untuk memberikan anda maklumat yang boleh dipercayai.

Kalkulator subsidi untuk kediaman

Di tapak ini ditawarkan untuk menggunakan kalkulator dalam talian, yang membolehkan pengiraan jumlah subsidi untuk perumahan dan perkhidmatan komunal. Peluang seperti itu akan memberikan maklumat pantas sama ada ia masuk akal untuk memfailkan dokumen dan memohon kepada pihak berkuasa yang berkenaan.

Pada halaman kalkulator mengandungi borang yang membolehkan untuk senarai drop-down untuk memilih bilangan pekerja dan ahli keluarga kurang upaya (pesara dan kanak-kanak), nyatakan jumlah hasil. sepadan dengan "semak" harus diletakkan di hadapan faedah dan diskaun bagi pembayaran perkhidmatan utiliti. Selepas klik butang "Kira" pada halaman akan memaparkan maklumat terperinci tentang saiz geran.

Pengiraan subsidi bagi perumahan dan perkhidmatan perkauman

Kenaikan harga produk makanan, tarif untuk perkhidmatan perumahan dan kaum membuat rakyat biasa dengan pendapatan kecil mencari sumber tambahan pembiayaan untuk entah bagaimana menghadapi masalah kewangan. Salah satu daripada keluaran tersebut adalah bantuan negara, khususnya pemberian subsidi untuk perumahan dan perkhidmatan komunal. Pada masa yang sama, reka bentuknya mempunyai beberapa kehalusan, jadi cuba memberi tumpuan kepada isu utama dan masalah dengan lebih terperinci.

Apakah subsidi sewa?

Analisis seni. 159 Kanun Perumahan Persekutuan Rusia, serta peruntukan Resolusi Kerajaan Persekutuan Rusia № 761 daripada 2005/12/14 untuk menentukan subsidi untuk perumahan dan perkhidmatan perkauman sebagai langkah sokongan negeri, bergantung beberapa rakyat yang perbelanjaan untuk mereka ditakrifkan oleh undang-undang saiz pendapatan komprehensif yang sedia ada. Di peringkat persekutuan, ia adalah 22% (Persekutuan Rusia Resolusi Kerajaan № 541 daripada 2005/08/29), di peringkat serantau, nilai boleh berbeza (di Republik Bashkortostan - 20% di Moscow - 10%, di St Petersburg - 14%).

Hadkan nilai kos perkhidmatan yang disediakan setiap 1 km persegi. m juga diluluskan di peringkat persekutuan dan disenaraikan dalam jadual (Resolusi No. 541).

Siapa subsidi untuk membayar utiliti?

Antara orang yang boleh bergantung kepada bantuan negara, undang-undang semasa memanggil:

 1. Orang yang memiliki dan menggunakan perumahan berdasarkan Pelaburan Sosial, iaitu, dalam pemilikan negeri atau perbandaran.
 2. Majikan premis yang berkaitan dengan dana perumahan swasta.
 3. Anggota koperasi perumahan.
 4. Pemilik tempat tinggal.

Undang-undang tidak menyatakan secara jelas bahawa subsidi hanya boleh diberikan kepada segmen berpendapatan rendah penduduk, tetapi bagi mereka terdapat beberapa keistimewaan yang berkaitan dengan penurunan peratusan ambang perbelanjaan. Sebagai contoh, di Perm Krai - 18% (dengan jumlah 22%), di Ufa - 15% untuk keluarga besar dan 18% untuk pesertanya tunggal.

Penting: hak untuk menerima pemberian boleh digunakan bukan sahaja oleh warganegara Rusia, tetapi juga oleh subjek negara lain.

Di samping itu, pihak berkepentingan perlu mempunyai alasan yang sah untuk sebuah apartmen, dapat dinyatakan di dalamnya dengan ahli-ahli keluarga (kerana ia akan diambil kira dalam pengiraan) dan tidak mempunyai hutang untuk utiliti (atau mereka mesti telah membuat kesimpulan perjanjian bayaran ansuran).

Bagaimana untuk menyusun subsidi untuk perumahan dan utiliti dan di mana untuk mendapatkannya?

Untuk memformalkan sokongan negara tersebut, seseorang perlu menjalani prosedur tertentu:

 • mengumpul dokumen dan memohon kepada jabatan perlindungan sosial di tempat kediaman anda (atau di MFC), di beberapa wilayah ada jabatan khusus untuk subsidi perumahan;
 • selepas itu pihak berkuasa yang kompeten menjalankan pengesahan mereka;
 • tempoh maksimum untuk mempertimbangkan permohonan adalah 10 hari;
 • membuat keputusan mengenai kepuasan terhadap keperluan yang dituntut atau keengganan untuk melakukannya (pemberitahuan pemohon dalam tempoh 5 hari).

Marilah kita lebih terperinci pada beberapa peringkat yang berkaitan dengan pengiraan subsidi.

Takrif saiz subsidi mengandaikan penggunaan formula yang diluluskan di peringkat perundangan. Sebahagian besar data yang mungkin diperlukan dalam kes ini akan langsung dalam dokumen yang disediakan.

Pertama sekali, kita perlu memikirkan kertas kerja, dari pertimbangan yang mana keputusan rayuan itu akan bergantung:

 1. Untuk memberikan geran kepada pihak yang berminat, anda perlu menulis aplikasi yang sesuai. Satu bentuk petisyen tunggal tidak wujud, jadi anda boleh mengenali sampelnya langsung dari pihak berkuasa yang kompeten.
 2. Dokumen untuk mengenal pasti identiti orang yang berkenaan dan ahli keluarganya, tempat kediaman mereka, dan tahap kekeluargaan.
 3. Kaedah untuk memiliki dan menggunakan premis kediaman (ekstrak dari Daftar Negara Bersepadu, perakuan pemilikan, kontrak sosial, dll.).
 4. Dokumen yang menentukan hak pihak berkepentingan untuk menyediakan mereka dengan pelbagai faedah.
 5. Cek dan resit yang akan membantu mengira kos sebenar yang dilakukan oleh seseorang, yang dibuat untuk pembayaran perkhidmatan perumahan.
 6. Maklumat mengenai pendapatan yang diterima (bagi setiap ahli keluarga).

Di samping itu, pemohon perlu sijil komposisi keluarga (mengikut borang 9), maklumat mengenai ketiadaan hutang untuk perkhidmatan utiliti dan sewa (jika ada hendaklah ditandatangani perjanjian pada bayaran ansuran), serta butiran bank.

P. 23 Resolusi Kerajaan Persekutuan Rusia No. 761 untuk menentukan jumlah sokongan negeri memperuntukkan formula khas:

Di bawah "C" dalam kes ini merujuk kepada menentukan jumlah subsidi, "SSZHKU" - menetapkan kos minimum utiliti di perbandaran yang berasingan pada 1, "n" - bilangan ahli keluarga, "DMD / 100" - jumlah maksimum perbelanjaan dalam mata pelajaran di Perkhidmatan perumahan dan perkauman, "D" - pendapatan rakyat.

Sebagai tambahan kepada formula ini, klausa 24 akta ini membuktikan keadaan yang sedikit berbeza bagi warganegara yang kedudukan kewangan mereka kurang daripada minimum sara hidup. Ia kelihatan seperti ini: C = SZHKKU * n - MDD / 100 * D * K.

Seperti yang anda lihat, perbezaan utama hanya dalam "K", pekali yang dipanggil, sebagai pendapatan per kapita keluarga / minimum sara hidup.

Anda boleh mengira saiz subsidi yang bergantung kepada anda, atau anda boleh menggunakan kalkulator dalam talian. Sebagai contoh ilustrasi, kita memetik keadaan berikut: keluarga Ivanov sebanyak 5 (ibu bapa dan tiga kanak-kanak, pelajar di sekolah dan menghadiri tadika) yang tinggal di rantau Perm itu. Jumlah pendapatan keluarga ialah 30,000 rubel sebulan. Bayaran untuk utiliti dan apartmen adalah 7000 Rubles sebulan. Kos hidup di rantau ini adalah 9619 Rubles.

 1. Kami menentukan kepada mana kategori keluarga Ivanov itu: 30000/5 = 6000 Rubles (purata pendapatan per kapita keluarga). Nilainya kurang daripada minimum sara diri, oleh itu, keluarga miskin.
 2. Kami menentukan berapa peratus pendapatan keluarga dibelanjakan untuk membayar bil utiliti setiap bulan: (7000 * 100%) / 30000 = 23.3%. Kerana keluarga miskin, saiz subsidi akan ditentukan berdasarkan 18% (had perbelanjaan utiliti).
 3. Tentukan faktor pembetulan: 6000/9616 = 0.62.
 4. Kami menggunakan formula No. 24 Resolusi No. 761. C = 2124 * 5 - 0.18 * 30000 * 0.62 = 10620 - 3348 = 7272.

Daripada formula yang disajikan dan contohnya dapat dilihat, bagaimana ada akruan geran:

 1. Pertama sekali, badan yang diberi kuasa akan mengenali dokumen-dokumen yang dikemukakan oleh pemohon.
 2. Ia menetapkan bilangan orang yang tinggal di kawasan kediaman, menentukan pematuhan dengan kadar pendaftaran kawasan itu, piawaian untuk kos perkhidmatan utiliti (gas, air, sanitasi, pemanasan, elektrik, modal dan pembaikan semasa) dan benar-benar menanggung perbelanjaan keluarga atau satu orang.
 3. Mengambil perhatian khusus orang yang pendapatannya berada di bawah minimum sara hidup.
 4. Subsidi itu dikira selama enam bulan. Oleh itu, untuk memastikan bahawa pihak yang berminat tidak mempunyai rehat dalam mendapatkan sokongan negeri, mereka perlu menjaga pengumpulan sekuriti baru terlebih dahulu.
 5. Dengan syarat bahawa dokumen-dokumen yang difailkan dalam tempoh dari 1 hingga 15, nombor pemberian akan diberikan untuk bulan semasa, dan jika selepas tarikh ini - hanya dari awal seterusnya.

Grounds for disqualification

Seksyen 8 Penyelesaian menyediakan sebab-sebab mengapa penerima subsidi itu boleh dilucutkan hak untuk menerimanya:

 • apabila menukar tempat kediaman;
 • seseorang telah mengalami perubahan dalam keluarga, dalam jumlah pendapatan, kewarganegaraan, asas untuk penggunaan perumahan, yang melibatkan kehilangan haknya untuk jenis sokongan ini;
 • memberikan maklumat palsu dengan sengaja untuk memperoleh hak untuk menerima subsidi;
 • hutang sedia ada tidak dibayar balik.

Penting: sekiranya seseorang tidak menghantar dana yang diterima ke HCS selama dua bulan, pembayaran subsidi digantung.

Pemerolehan dan kesedaran hak untuk menerima sokongan sosial baru-baru ini menjadi agak kerap. Ini dijelaskan oleh pendapatan kecil dan sering "perbelanjaan yang terlalu tinggi", yang berkaitan dengan pembayaran perkhidmatan perumahan dan perkauman. Memandangkan ini, rakyat biasa mempunyai banyak persoalan tentang bagaimana mereka perlu bertindak supaya subsidi itu masih diberikan kepada mereka. Mari cuba jawab sebahagian daripada mereka.

Berapa pendapatan bagi setiap orang untuk mendapatkan subsidi?

Di peringkat persekutuan tidak ada jawapan kepada soalan ini, oleh itu perlu mempelajari batas maksimum dalam tindakan normatif serantau. Jadi, sebagai contoh, di Moscow, untuk menerima subsidi sedemikian untuk 1 orang, pendapatan maksimalnya tidak boleh melebihi 37,000 rubel (jumlah tersebut ditentukan baru-baru ini, sebelum angka ini adalah 18,000).

Bagaimana untuk mengetahui sama ada subsidi telah ditambah atau tidak?

Untuk mengetahui sama ada keputusan itu positif berhubung dengan pemohon, dia harus menghubungi pihak berkuasa yang kompeten di mana beliau mengemukakan rayuannya.

Apakah kadar penggunaan untuk mendapatkan subsidi?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, dalam piawaian yang ditetapkan untuk kos perumahan dan perkhidmatan komunal, kos tertentu adalah berdasarkan jumlah sumber yang digunakan oleh seseorang. Memandangkan terdapat banyak dari mereka, kita boleh menyebut sebagai contoh apartmen di mana gas hanya digunakan untuk memasak, terdapat pemanasan elektrik, bekalan air pusat dan pembetungan.

Dalam kes ini, jumlah sumber yang dikonsumsi setiap orang adalah seperti berikut:

 • gas - 7.1 meter padu. m.
 • Elektrik - 65 kW / jam setiap 1 km persegi. m.
 • air dan pembetungan - 4 cu. m.

Simpan artikel dalam 2 klik:

Isu pemberian subsidi untuk perumahan dan perkhidmatan kaum adalah relevan pada masa-masa yang lalu. Seperti yang anda dapat lihat, undang-undang semasa mengawal secara terperinci semua nuansa dalam bidang ini. Untuk menerima sokongan jenis semacam itu hanya bagi mana-mana orang, tidak semestinya miskin, tetapi dengan syarat ia memenuhi keperluan yang ditetapkan.

Jawapan kepada soalan anda boleh didapati di sini.

Nasihat undang-undang percuma melalui telefon (24 jam sehari, 7 hari seminggu):

8 (812) 448-38-97 (wilayah St. Petersburg dan Leningrad)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + = 8