Pengubahsuaian Khrushchev 2 foto bilik

Khrushchev Design 2 bilik-bilik bersebelahan

Design 2 bilik Khrushchev tanpa perancangan semula

Apa yang boleh dilakukan? Pertama, buang semua perkara yang tidak perlu dan berfikir dengan teliti tentang berapa banyak ruang yang anda perlukan untuk menampung yang betul. Jika anda boleh menggantikan perabot, reka bentuk dalaman moden dicipta terima kasih kepada perabot kabinet terbina dalam. Bukan kabinet yang dalam di seluruh dinding sangat sesuai dengan almari pakaian anda, buku, benda kecil. Malah katil boleh disembunyikan dalam almari terbina dalam jika perlu. Dan, tentu saja, untuk memesan perabot anda memerlukan warna cahaya, tidak melupakan cermin.

Banyak permukaan cermin akan secara visual meningkatkan ruang secara visual. Dan jika tidak ada kemungkinan sedemikian? Saya perlu bekerja sendiri. Semua perabot berlebihan - tanpa belas kasihan ke tempat pembuangan! Selebihnya dicat dalam> warna cahaya dan dihiasi dengan gaya yang sama. Dengan cara ini, agak nyata untuk menyingkirkan kabinet tambahan, menggantikannya dengan dada asal, batu karang rendah dan rak ringan.

Ketiadaan kabinet yang menggantung secara besar-besaran akan memperluaskan ruang dan dengan keinginan yang sangat baik, reka bentuk dalaman Khrushchev dapat diciptakan walaupun dengan tangan mereka sendiri, menggunakan perabot lama sebagai bahan dan asas.

Ciri-ciri pembangunan reka bentuk

Seperti yang dapat dilihat pada banyak gambar yang dipaparkan di Internet, reka bentuk pangsapuri Khrushchev boleh dibangunkan tanpa merancang semula. Tetapi anda perlu memikirkan semua butiran dengan baik, dan mungkin juga perlu beralih kepada pakar reka bentuk dalaman untuk mendapatkan bantuan.

Pereka dinasihatkan untuk menarik lakaran premis apartmen di atas kertas poster yang besar, kemudian dipotong daripada kadbod patung kecil katil, peti ais, kabinet dan lain-lain yang dirancang untuk dihantar ke apartmen. kaedah ini akan membantu untuk mengelakkan kesilapan, menggunakan maksimum kawasan itu berguna dan meninggalkan pengambilalihan perkara yang tidak perlu yang hanya akan menyemakkan ruang.

1

Jika susun atur dalam apartmen masih dijalankan, ia akan membenarkan untuk bereksperimen, jika tidak, maka anda perlu mengikuti contoh orang lain dan menghiasi Khrushchevka semaksimal mungkin, sambil menggunakan perabot kecil. Dan, kemungkinan besar, dalam kes ini ia perlu dibuat untuk pesanan, kerana produk jadi lebih besar daripada yang diperlukan

Dan di dalam pangsapuri yang telah dibangunkan semula, dibahagikan kepada zon, dan di Khrushchevs dengan susunan dinding yang biasa, reka bentuk harus dibangunkan mengikut prinsip yang sama. Semua perabot di dalam bilik perlu mengambil sedikit ruang yang mungkin, dan pada masa yang sama berfungsi sebagai mungkin.

Tembok. Pertama sekali, perhatikan dinding. Sekiranya anda tidak mengeluarkan karpet antik, maka perlu. Permaidani akan dibawa ke dacha, akan ada lebih banyak penggunaan dari mereka. Dinding perlu dibuang dari berlebihan. Wallpaper untuk bilik kecil dipilih dalam warna pastel cahaya tanpa bunga dan daun yang besar. Gambarkan jika ada, kemudian terkeluar, hampir tidak kelihatan. Serpihan dinding yang dirawat dengan plaster hiasan di bawah zaman dahulu terlihat cukup padat, elemen pelepasan dengan interspersion nada lain mungkin.

Seks. Pada zaman kebelakangan ini, palet lantai telah berubah dalam beberapa warna coklat. Ini tidak relevan untuk masa yang lama, dan, lebih-lebih lagi, visual menyembunyikan ruang. Reka bentuk moden sepatutnya ringan dan lapang. Pastikan untuk memilih bahan untuk lantai yang meliputi warna cahaya.

Siling. Yang paling popular kerana estetiknya adalah siling regangan. Ia boleh dibuat dalam dua tiang, dengan mentol lampu ekonomi yang terbina dalam. Tetapi, jika bajetnya terhad, perlu membuat pilihan memihak kepada siling palsu. Ia akan bertahan selama bertahun-tahun dan akan memberi kesegaran kepada pangsapuri anda.

Candelier. Pilih gaya hiasan umum. Pereka bentuk telah membangunkan sejumlah besar pilihan untuk candelier, plafond dan luminair untuk pangsapuri, kedua-dua siling rendah dan tinggi.

Perabot. Oleh itu, mengambil kertas dinding untuk apartmen dan memilih warna lantai dan siling, ia adalah bernilai mempertimbangkan pilihan perabot. Alat-alat penghias yang lama dan rumit dengan papan kaki harus diganti. Pilihan untuk mengubah kabinet lama di rak dinding untuk bunga atau dada besar laci mungkin. Hari ini, terdapat banyak pilihan perabot kabinet terbina dalam untuk pangsapuri kecil. Almari yang sangat mudah di mana dengan cekap

ruang yang diedarkan dan pejabat yang cukup tidak hanya untuk pakaian dan kot, tetapi juga untuk ikatan, ikat pinggang, topi dan kasut.

Katil-katil yang tidak penting dan tidak boleh diketepikan yang bersembunyi di loker, membebaskan banyak ruang yang boleh digunakan oleh kanak-kanak untuk permainan atau untuk bersenam.

Khrushchev Design 2 bilik bersebelahan

Setuju bahawa di sebuah pangsapuri kecil, di mana hanya 2 bilik, selain bersebelahan, tidak perlu bermimpi bilik tidur yang luas. Oleh itu, bilik ini sepatutnya besar sehingga ia dapat memuatkan katil dan sepasang katil malam. Untuk mewujudkan persekitaran intim, bukan pintu berayun, disyorkan untuk memasang sistem gelangsar, yang kita lihat dalam foto.

Ruang tamu di Khrushchev adalah kawasan di mana tetamu diterima, makan malam gala keluarga diadakan, seluruh keluarga berkumpul di waktu malam. Ini bermakna bahawa reka bentuk dewan, yang dibuat oleh tangan mereka sendiri, mestilah cantik, selesa dan seperti rumah. Untuk mendapatkan kawasan maksimum, anda boleh menggunakan balkoni atau loggia.

Dengan menggabungkan dewan dan balkoni, anda akan mendapat ruang yang besar untuk mencipta ruang tamu. Untuk memastikan bahawa premis telah digunakan secara rasional oleh semua ahli keluarga, perlu meletakkan set televisyen, sofa yang selesa, meja kopi dan majalah di dalam dewan. Sekiranya perlu, salah satu bahagian boleh dipagar dengan skrin dan membuat sudut kanak-kanak. Sekiranya salah seorang ahli keluarga bekerja di rumah, pada loggia, anda boleh menganjurkan tempat kerja yang selesa.

Seperti yang telah disebutkan di atas, pemisahan antara dapur dan bilik lebih baik sebahagiannya dirobohkan, dan di tempatnya untuk menghiasi kaunter bar. Kemudian, di sempadan dua bangunan bersebelahan, anda boleh membuat ruang makan.

Dewan di Khrushchev sering menyambung ke dapur, meter persegi kurang yang tidak membenarkan untuk menampung di dalam apa-apa ruang semua item teknologi yang berkaitan di sini, perabot dan sebagainya. Dengan mengeluarkan sebahagian dinding dalaman di dalam apartmen terdapat lebih banyak ruang.

Dan dengan zon yang sesuai ruang yang diperolehi, menerapkan kaedah pengembangan visual ruang, anda boleh membuat dalaman yang benar-benar berfungsi, selesa dan menarik. Mengambil kesempatan daripada idea-idea penghias yang berpengalaman.

Pembaikan mempunyai kelebihan seperti:

 • Gabungan dewan dengan dapur membolehkan anda memperuntukkan zon yang berasingan untuk memasak, makan dan berehat, tidak dibebani dinding yang berlebihan. Memisahkan kawasan-kawasan yang digambarkan boleh dengan menamatkan dinding, lantai dan siling, melalui pembinaan lantai bergerak, serta menggunakan tirai cahaya benang dan sebagainya;
 • kaedah ini membolehkan anda memberikan fungsi maksimum apartmen;
 • estetik, kombinasi dewan dan dapur kelihatan sangat asli. Hari ini, reka bentuk ini sangat bergaya.

Asli kelihatan seperti ruang di Khrushchev, di mana ruang tamu, dapur dipisahkan oleh kaunter bar. Bahagian dalaman sedemikian rupa adalah penampilan yang berfungsi dan menarik, seperti yang dibuktikan oleh gambar di bawah.

Jika dapur bersebelahan dengan balkoni, ruangnya boleh digunakan untuk meningkatkan kawasan dapur. Balkoni partition antara ditarik balik, dapur dilanjutkan dan meter utiliti tambahan persegi diletakkan ruang makan, seperti dalam gambar di bawah. Hanya dalam kes ini akan perlu untuk melaksanakan kerja-kerja pemanasan beranda, untuk berada di dapur ia adalah selesa dalam masa musim sejuk, dan kesusahan yang disebabkan oleh suhu yang rendah tidak timbul.

Setiap orang memutuskan yang perancangan semula Khrushchev dua bilik akan lebih selesa baginya, selesa, tetapi lebih baik untuk mendengar pendapat ahli. Ruang bilik mandi juga boleh ditingkatkan dengan menyambungkannya ke tandas, seperti dalam gambar di bawah. Ia mudah, praktikal, selain ia kelihatan sangat asli.

Oleh kerana langkah reka bentuk ini, anda boleh menyimpan beberapa ruang meter persegi, yang akan sesuai dengan mesin basuh atau bakul dobi. Pada masa yang sama, dinding galas akan kekal, dan ini adalah kebangkitan pembangunan semula, kepentingan yang sukar untuk menaksir pemilik apartmen yang tidak selesa di Khrushchev.

Walau bagaimanapun, jangan berfikir bahawa idea sedemikian membolehkan anda meletakkan mandi besar di bilik mandi di Khrushchev. Adalah lebih baik untuk menggantikan tab mandi dengan gerai mandi, maka ruang itu akan berfungsi, menarik pada masa yang sama. Di samping itu, kelemahan lain untuk penyelesaian sedemikian juga tersedia. Seperti mana-mana pembangunan semula tempat tinggal, gabungan dua bilik menarik kos bahan yang lebih tinggi untuk pembaikan dengan pembangunan semula.

Kaedah-kaedah yang tidak boleh dilanggar

 • bilik mandi dan bilik mandi diperluas hanya dengan mengorbankan sebuah pantri atau koridor, tetapi tidak dengan mengorbankan dapur atau tempat tinggal;
 • Tidak mustahil untuk menyentuh dinding galas beban, satu-satunya perkara yang dibenarkan adalah susunan di dalam dinding pintu;
 • Anda tidak boleh memindahkan dapur ke dalam bilik mandi, bilik mandi atau ruang tamu;
 • apabila menyatukan bilik dengan dapur yang direbus, sekurang-kurangnya satu partition mudah atau satu lagi pembahagian ruang satu rumah dua keping perlu disediakan.

Merancang semula dua bilik Khrushchev: pilihan standard dan kemungkinan mereka

Apa unmodern mungkin kelihatan kepada kita, "Khrushchev" apartmen hari ini, kita tidak harus lupa bahawa pada satu masa ia satu penyelesaian yang bagus untuk keluarga yutivshihsya dalam perkauman. Rumah-rumah tersebut dibina di seluruh dunia, dan garisan pengeluarannya dibeli di Perancis. Satu perkara lagi bahawa premis-premis ini di kebanyakan negara hanya penyelesaian sementara, tetapi kami tinggal lama. Dan hari ini yang paling biasa adalah susunan Khrushchevs dua bilik dengan pelbagai keselesaan:

1. "Buku" - mungkin penyusunan bilik yang paling malang, di mana tempat tinggal berlalu, dan kawasan dapur berbeza dalam 5-6 m2. Saiz keseluruhan bilik adalah 40-42 m2. Kelemahan utama - bilik berasingan boleh diperolehi hanya dengan mengurangkan ruang tamu dengan ketara, memanjangkan koridor. Sudah tentu, anda boleh menggabungkan bilik dengan dapur, pada masa yang sama meningkatkan kawasan yang terakhir, tetapi adakah ia berbaloi?

2. "Trem" - apartmen dengan keluasan 45-48m2. Di sini, reka bentuk Khrushchev dua bilik dengan bilik laluan boleh ditingkatkan dengan ketara dengan memperluas lorong dengan mengorbankan satu atau dua bilik bersebelahan. Pembangunan semula ini lebih berfungsi daripada "buku", kerana ia bukan sahaja membolehkan mengasingkan bilik-bilik, tetapi juga untuk memasang di hujung koridor almari pakaian atau almari pakaian.

3. "Miniuluyshenka" - bilik-bilik dan bilik mandi di apartmen itu pada mulanya berasingan, dalam kebanyakan projek walaupun pantri disediakan. Di sini sudah mungkin untuk membahagikan ruang tamu menjadi dua bilik kecil. Tetapi lebih kerap pembangunan semula apartmen seperti dua bilik tidur ini bertujuan untuk menghapuskan satu lagi minus penting Khrushchev - sebuah dapur kecil, dengan keluasan kira-kira 5 m2. Jika anda memindahkan bilik mandi melalui pantri, anda boleh menambah dapur 2-3 m2.

4. "Rama-rama" atau "raspashonka" - susunan dua bilik rumah Khrushchev, yang mempunyai kawasan seluas 46-52 m2 dan bilik-bilik yang bersaiz simetri dengan pintu masuk yang berlainan dari lorong. Pembaikan utama dalam Khrushchev dua bilik itu boleh dimulakan untuk meningkatkan bilik mandi (jika anda selesa dengan pembangunan semula bilik mandi berasingan di dalam gabungan) atau pemisahan salah satu bilik dengan partition. Dapur juga boleh ditingkatkan, hanya dengan menggabungkan dengan salah satu bilik.

Pembangunan semula apartmen dua bilik dalam apartmen tiga bilik hanya mungkin jika premis yang diperbetulkan mempunyai keluasan sekurang-kurangnya 8 m2 dan tidak akan kekal tanpa cahaya semulajadi. Dan kerana dalam apartmen Khrushchev biasa untuk setiap bilik hanya satu tetingkap disediakan, tidak akan mungkin untuk mendapatkan "sampah" penuh.

Tetapi ada pilihan:

1. Salah satu bilik yang dibahagikan untuk menunjukkan pada rancangan itu sebagai premis bukan kediaman (contohnya, memanggil bilik persalinan), untuk berfikir di dalamnya pencahayaan pelbagai peringkat yang baik dan dengan tenang menyusunnya mengikut keinginan anda. Pilihan ini sesuai, sebagai contoh, untuk bilik tidur kecil atau kajian.

2. Tempat di antara bilik bukan dinding, tetapi rak eternit, parti gelongsor atau mudah alih, yang boleh ditolak atau dilipat pada siang hari supaya cahaya matahari menembusi bilik. Pembangunan semula sedemikian tidak dapat dilihat pada pelan dan kebenaran untuk itu tidak perlu - setelah semua, integriti bilik tidak akan dilanggar.

Varian perubahan Khrushchev: 1, 2, 3, 4 - bilik, gambar sebelum dan selepas

Bukan pangsapuri paling berjaya di rumah yang dibina pada zaman Khrushchev: kawasan yang sangat kecil dan perancangan yang tidak sesuai. Pada masa itu, masalah itu telah diselesaikan - untuk menyediakan setiap keluarga dengan ruang tamu yang berasingan, dan tiada siapa yang memberi perhatian khusus kepada keselesaan hidup. Apa yang mereka baik adalah kenyataan bahawa perancangan semula Khrushchevka tidak menimbulkan sebarang kesulitan khusus: dinding galas, sebagai peraturan, hanya luar, semua yang lain adalah partition. Mereka boleh dihancurkan atau dipindahkan tanpa mengambil risiko keupayaan bawaan bangunan keseluruhan. Tetapi ini tidak bermakna kerja pembaikan boleh bermula tanpa projek dan koordinasi. Sebarang perubahan tertakluk kepada pendaftaran.

Apakah pembangunan semula dan cara mengaturnya

Perancangan semula adalah apa-apa perubahan konfigurasi sekatan di apartmen. Di dalam dinding galas, ia dilarang keras untuk mengubah apa-apa tanpa terlebih dahulu menilai kerosakan dan menentukan langkah-langkah untuk menghapuskannya. Dalam hal dinding atau partisi yang tidak diturunkan, semuanya tidak begitu rumit, walaupun disarankan terlebih dahulu untuk membuat suatu projek, kemudian untuk menyelaraskannya dan kemudiannya untuk meneruskan pelaksanaan gagasan.

Adalah berfaedah untuk mengetahui bahawa terdapat beberapa perubahan yang tidak dapat diterima yang anda tidak akan didamaikan:

 • Pengembangan kawasan "bilik basah" - dapur, bilik mandi dan tandas - dibenarkan hanya dengan mengorbankan premis teknikal. Lebih didiami mereka tidak boleh ditempatkan. Iaitu, anda boleh mengambil sebahagian daripada koridor, almari terbina dalam, lorong. Dalam hal ini, mungkin ada titik kontroversi mengenai beberapa jenis pembangunan semula. Khususnya, gambar di bawah menunjukkan seperti zon yang dipertikaikan.

Zon yang dipertikaikan dengan pengembangan kawasan bilik mandi

Potongan merah sebenarnya terletak di koridor, tetapi menurut dokumen-dokumen BTI itu adalah kawasan kediaman. Dan jika dalam bentuk ini untuk menyerahkan pembangunan semula, ia tidak akan diterima. Untuk mengelilingi halangan ini, mula-mula sebuah partition yang memisahkan koridor akan disediakan, membuat pembangunan semula ini, kemudian menyerahkan projek dengan kawasan bilik mandi yang diperbesar.

 • Apabila mengembangkan kawasan dapur, ini tidak boleh dilakukan:
  • kerana kawasan bilik mandi;
  • jika pengembangan berlaku disebabkan kawasan ruang tamu, tidak mungkin memasang peralatan kebersihan dan dapur (basuh dan dapur) di atasnya;
  • Jika dapur dilengkapi dengan dapur gas, adalah dilarang untuk menggabungkannya dengan ruang tamu.
 • Menukar dapur gas ke elektrik tidak selalu cara yang baik, tetapi anda boleh pergi ke titik terakhir dengan cara lain: dengan memasang pintu gelangsar atau "akordion".

  Pembentukan semula satu bilik Khrushchev

  Pangsapuri satu bilik tidur kebanyakannya dibeli oleh orang muda. Dalam kes ini, kemungkinan pilihan untuk memasang semula satu bilik Khrushchev - mengubahnya menjadi sebuah studio pangsapuri. Biasanya mengeluarkan semua partition antara bilik dan dapur, sering meruntuhkan partition lain memisahkan lorong.

  Opsyen perancangan semula odnushki di pangsapuri studio

  Bahawa dalam mana-mana keadaan tetap tidak berubah adalah lokasi bilik mandi: sebarang pemindahan premis ini di bangunan pangsapuri adalah dilarang (kecuali untuk tingkat pertama).

  Dalam gambar di atas, pembangunan semula menyentuh bilik mandi, tetapi ia tidak mengubah lokasinya. Saiz telah berubah - kawasan telah meningkat disebabkan pemindahan dua dinding: yang menghadap ke bilik telah dipindahkan ke hadapan sedikit dan pintu sampingan telah dipindahkan lebih dekat ke pintu masuk. Ini membolehkan pemasangan mesin basuh. Dengan dia sering di pangsapuri kecil terdapat kesukaran. Lorong dalam versi ini kecil, tetapi di dalam bilik anda boleh memperuntukkan ruang untuk bilik persalinan.

  Satu lagi versi pembangunan semula Khrushchev 1-bilik dibentangkan dalam foto seterusnya. Dalam kes ini, mereka menggabungkan koridor dan dapur, pintu ke bilik dipindahkan lebih jauh dari pintu masuk, jadi fungsi bilik meningkat dengan ketara. Ia juga menjadi mungkin untuk memperuntukkan ruang untuk almari pakaian terbina dalam di koridor. Fungsi dapur tidak terjejas, kawasannya sebagai hasil pemusnahan partition walaupun sedikit meningkat - dengan 0.2 persegi.

  Pengubahsuaian 1 bilik Khrushchev

  Ia digunakan di sini yang lain meluas dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk meningkatkan ruang hidup - penebat balkoni dan loggias. Dengan tahap penebat yang mencukupi dan pemanasan pemanasan terdapat suhu yang selesa. Pada masa yang sama, anda boleh membersihkan tanpa sebarang kesulitan khas yang sebahagian dinding yang digunakan di bawah tetingkap. Selebihnya dinding tidak dapat disentuh. Dalam kes ini, sebuah pejabat dianjurkan di loggia yang dipanaskan.

  Susun atur Khrushchev: 1 bilik

  Pertimbangkan satu lagi versi pembangunan semula satu bilik Khrushchev, yang dibina di sebuah rumah bata. Di sini dataran lain, balkoni bukan loggia, bilik mandi yang sangat kecil dan dapur kecil, tetapi partisi juga sama seperti pada kasus sebelumnya.

  Oleh kerana penggunaan bilik mandi sudut dan penolakan bilik mandi, adalah mungkin untuk mengoptimumkan lokasi perkakas kebersihan supaya tempat dibuat untuk mesin basuh. Pada masa yang sama, dinding dibuat serong, yang memberikan peningkatan di kawasan dapur. Lorong sejati dalam versi ini agak kecil, tetapi dapur telah menjadi hampir satu meter (0.7 persegi) lebih.

  Ruang tamu meningkat disebabkan oleh penebat balkoni, meja dan kabinet dipindahkan ke sana. Keanehan dari pembangunan semula ini adalah bahawa pelanggan diperlukan di kawasan yang kecil untuk mempunyai 5 tempat tidur: untuk 3 orang anak dan 2 untuk orang dewasa. Seperti yang anda dapat lihat dalam gambar mereka semua ada: satu katil adalah dua tingkat kanak-kanak.

  Satu lagi varian pembangunan semula

  Kadang-kadang idea terdahulu, yang dipanggil, "tidak panas." Kekurangan dinding di dapur tidak semua dianggap normal, walaupun tidak ada partisi dari lorong, dan tidak dengan bilik ... Dalam varian seterusnya, pembentukan semula Khrushchev dilakukan kerana perpindahan partisi. Dinding sebelah lorong yang bergerak - berpindah ke sisi bilik. Pada masa yang sama, dinding depan lorong dipindahkan hampir ke pintu ke bilik mandi. Akibatnya, kawasan dewan telah diperbesarkan, ia mempunyai tempat untuk almari pakaian atau bilik persalinan.

  Untuk mengimbangi pengurangan di dalam kawasan bilik, kawasan dapur dikurangkan. Tetapi hampir tidak kehilangan fungsinya, kerana pemindahan partition ke pintu bilik mandi, tempat muncul untuk pemasangan peti sejuk. Perancangan semula Khrushchev ini membawa kepada hakikat bahawa ruang makan telah dipindahkan ke bilik, dan pintu berayun digantikan dengan gelongsor atau "akordion".

  Pada masa yang sama, bilik itu berbentuk L, dan ini memberikan peluang untuk memisahkan parti yang akan memisahkan bilik tidur kanak-kanak dari "ruang makan". Pilihan yang sama sesuai untuk mereka yang ingin membuat apartmen dua bilik dari sebuah apartmen satu bilik. Selalunya perubahan Khrushchev bermula oleh pasangan dengan anak kecil. Satu lagi versi perubahan apartmen 1-bilik di apartmen 2-bilik, dengan susunan awal yang lain.

  Dari odnushki lakukan sekeping kopeck

  Ini adalah cara yang paling mudah - untuk meletakkan partisi papan gypsum. Menduduki tidak boleh lebih daripada separuh lumen, supaya pada separuh kedua masih ada cahaya semula jadi.

  Odnushku dalam keping kopeck

  Satu lagi contoh bagaimana anda boleh menghidupkan sudut satu bilik "Khrushcheb" ke apartmen studio dengan bilik tidur khusus. Di dalam bilik tidur, tentu saja, tiada barang tambahan tidak boleh, hanya katil dan almari. Tetapi ia terpencil.

  Khrushchev dua bilik di rumah tahun-tahun ini, kebanyakannya. Kelemahan mereka mempunyai sama, serta dalam satu bilik: kawasan kecil dan perancangan tidak selesa, bilik laluan. Walau bagaimanapun, kebanyakan masalah boleh diselesaikan dengan memindahkan beberapa dinding. Sebagai contoh, bilik bersebelahan boleh dibahagikan, dan serentak dari dua bilik untuk membuat tiga bilik.

  Pembuatan Khrushchev: dari "trem" kita membuat dua bilik berasingan

  Kami meletakkan partition tambahan yang memisahkan bilik dari koridor. Oleh itu, bilik yang agak besar diperolehi, yang boleh digunakan sebagai ruang penyimpanan, atau boleh diubah menjadi ruang ganti. Bilik kedua - yang panjang dan sempit - dibahagikan kepada dua zon: bilik tidur dan ruang tamu dengan partition cahaya papan eternit atau bahan lembaran lain.

  Dalam gambar di bawah, terdapat satu lagi bilik berjalan kaki di bahagian kopeck: - Untuk masuk ke bilik kedua, yang pertama perlu diseberang dari satu dinding ke yang lain. Tata letak yang sangat malang dalam erti kata bahawa fungsi bilik pertama adalah sangat rendah: zon laluan "mati" jatuh. Dan sejak sering di akhir bilik kedua pantri dibuat, ia tidak boleh digunakan sepenuhnya.

  Satu lagi versi perubahan apartmen dua bilik dalam tiga bilik

  Menurut versi perubahan yang dicadangkan, bentuk bilik mandi disebabkan pemindahan dinding menjadi segi empat tepat, dewan digabungkan dengan bilik pertama. Ia digunakan sebagai ruang tamu, dari mana pintu masuk ke dapur dibuat. Bilik belakang dibahagikan kepada dua bilik tidur kecil. Perhatikan pembahagian antara dua bilik tidur - ia tidak linear, supaya mungkin untuk mengatur bilik persalinan kecil di kedua-dua bilik.

  Pembentukan semula Khrushchev: 2 bilik

  Anda boleh menghidupkan apartmen dua bilik biasa dalam panel Khrushchevka menjadi sebuah studio pangsapuri yang moden dengan ruang dapur gabungan. Tugas utama pembangunan semula ini adalah mendapatkan izin untuk memindahkan pintu masuk. Pada masa yang sama, bekas lorong berubah menjadi bilik persalinan. Dapur dan ruang tamu digabungkan dengan perbelanjaan partition sebahagiannya dirobohkan, dan bilik mandi juga digabungkan.

  Jika dikehendaki, bilik kedua boleh dibahagikan kepada dua dengan partition cahaya yang memisahkan bilik tidur kawasan kerja atau kabinet. Untuk pengezonan adalah lebih lengkap, tetapi di dalam bilik tidur terdapat akses ke cahaya matahari, partisi boleh dibuat tidak pada ketinggian penuh, tetapi kira-kira 1.5 meter.

  Satu varian yang menarik untuk mereka bentuk semula dua keping sudut

  Sangat berkesan menyelesaikan masalah mengubah sekeping kopeck dalam versi perubahan ini. Malah, ia menjadi sampah. Oleh kerana dewan itu lengang, kawasan bilik mandi bertambah. Partition yang memisahkan dapur dari bilik itu sebahagiannya dibongkar. Bilik kedua dibahagikan kepada dua bahagian, kawasan kedua dibesarkan disebabkan oleh almari dan almari. Ternyata dua bilik tidur berasingan, dan disebabkan oleh kenyataan bahawa pangsapuri adalah sudut, terdapat tingkap di kedua-duanya.

  Koridor ini mempunyai bentuk yang luar biasa - dindingnya terletak secara menyerong. Fungsinya adalah kecil, tetapi juga kawasan itu. Dan yang lain adalah pilihan yang sangat baik.

  Pengubahsuaian 3 x bilik Khrushchev

  Memperbaiki pangsapuri tiga bilik di siri Khrushchev II-57.3.2. Yang terburuk dalam versi ini ialah saiz tandas dan tandas bilik mandi. Pada dasarnya, untuk memperbaiki keadaan dan mula membaiki. Untuk perancangan semula, sekatan antara tandas dan bilik mandi telah dialih keluar, bahagian bersebelahan koridor dipagar oleh dinding di mana pintu dibuat. Memandangkan di kawasan yang terdapat koridor sebelum ini, kalis air lantai lebih buruk, langkah tambahan diperlukan di zon ini.

  Pembentukan semula hruschevki tiga bilik: sebelum dan selepas gambar

  Titik lemah kedua susun atur asal: tidak ada tempat untuk meletakkan kabinet. Di bahagian tengah koridor, ada kabinet dinding kecil, tetapi sangat kecil. Dalam hal ini, ia telah memutuskan untuk memindahkan dinding salah satu bilik tidur, dan di tempat kosong untuk membuat almari pakaian.

  Untuk menyatukan dapur dan ruang tamu, sebahagian dinding telah musnah. Menurut projek itu, perlu meningkatkan dinding dan lantai galas bersebelahan. Oleh kerana dapur di dapur adalah gas, pintu diperlukan. Gelongsor dibekalkan.

  Versi seterusnya pengubahsuaian itu dirancang untuk meningkatkan kawasan bilik mandi, dan juga menghidupkan salah satu bilik ke ruang tamu, dengan akses ke dapur. Dalam perjalanan, anda perlu mendapatkan dua bilik tidur.

  Pembangunan semula apartmen 3 bilik Khrushchev

  Bahagian dinding antara tandas dan bilik mandi dibongkar, sebahagian dari koridor berangkat ke bilik mandi. Untuk mengatur ruang normal lorong, dinding bergerak sedikit dari salah satu bilik. Di dapur membuat pintu masuk dari ruang tamu, di dinding bertentangan pintu masuk ke bilik tidur kedua dibuat, dan unit pintu, yang sebelum ini membawa kepada bilik tidur kedua dibongkar, pembukaan ditutup. Mengenai reka bentuk gerbang yang dibaca di sini.

  Pembentukan semula susun atur: sebelum dan selepas

  Pilihan lain. Tugas utama, yang diselesaikan dengan perancangan semula Khrushchev - peningkatan dalam ruang dapur dan bilik mandi. Penyelesaian untuk bilik mandi adalah tradisional - mereka mengeluarkan tiang-tiang dan juga menyamakan dinding. Dapur kecil digabungkan dengan ruang makan. Dia juga mendapat tempat untuk sekumpulan rehat - sofa dan TV.

  Menyelesaikan masalah lain: bilik laluan dibahagikan. Ini berlaku kerana pengurangan kawasan, tetapi premis menjadi lebih berfungsi, dan di kawasan tertutup dua bilik almari pakaian dibuat.

  Jika anda berfikir tentang membuang pemisah antara dapur dan bilik, anda boleh membaca mengenai reka bentuk dapur dan ruang tamu di sini.

  Membuat semula 4 x bilik Khrushchev

  Dengan peningkatan jumlah bilik di apartmen susun atur ini, keburukan hanya diperburuk: bilik mandi dan dapur kecil tidak lagi menjadi, bilik sering - pos pemeriksaan. Salah satu pilihan yang paling tidak disukai dalam gambar di bawah. Inilah yang "SEBELUM" itu.

  Pengubahsuaian 4 x bilik Khrushchev: foto "sebelum"

  Pangsapuri ini agak besar di lorong kawasan, tetapi ia tidak cekap. Satu-satunya sudut dengan dinding yang layak dihuni oleh sebuah gudang. Semua dinding lain bermasalah: 7 pintu memasuki lorong.

  Pengubahsuaian 4 x bilik Khrushchev: foto "selepas"

  Dalam versi bilik yang dicadangkan mempunyai bentuk yang lebih tepat - lebih hampir dengan alun, yang lebih mudah digunakan. Terdapat dua bilik tidur yang berasingan, dan dua bilik menjadi ruang makan dan ruang tamu. Dari lorong terdapat pintu masuk ke bilik almari pakaian yang tertutup.

  Bilik mandi terus berasingan, kawasan bilik mandi diperbesar kerana meluruskan dinding. Bahagian yang sebelum ini milik koridor juga memerlukan pengukuhan kalis air.

  Pemilihan pilihan yang sangat baik, terima kasih.

  Apa loggia pancake di Khrushchev? Adakah anda bercakap sama sekali? Semua Khrushchevs disiapkan hanya dengan balkoni.

  Saya mempunyai 4 bilik Khrushchev dengan loggia besar 1.2 x 5.59

  Merancang semula Khrushchev: lakukan dengan betul. Idea dan gambar

  Jika imaginasi untuk susunan apartmen tidak mencukupi atau memasukkan faktor-faktor seperti itu, ia mustahil untuk mengabaikan, maka perancangan semula Khrushchev oleh itu, menjadi tidak dapat dielakkan. Apartmen semacam itu cukup untuk menjadi perumahan moden yang menarik, jika anda memindahkan dinding sedikit, menukar bilik mengikut tujuan fungsinya. Walau bagaimanapun, terdapat juga contoh-contoh reka bentuk Khrushchev yang kecil, di mana anda tidak perlu melakukan apa-apa, tetapi anda hanya boleh melakukan visual, teknik reka bentuk yang dengan cepat dan berkesan dapat mengoptimumkan kawasan tersebut.

  Pembentukan semula foto Khrushchev

  Sebelum menyentuh projek yang sudah siap perancangan semula Khrushchev, foto di mana anda boleh mencari termasuk dalam artikel ini, anda mesti menentukan sama ada pangsapuri anda itu, dan secara umum, apa ciri-ciri daripada bangunan bagi kita peluang dan kekuatan, dan apa ancaman dan kelemahan perlu pastikan anda memberi perhatian kami.

  Tetapi bilik tidur bukanlah satu-satunya "tempat lemah", masih terdapat masalah reka bentuk dapur di Khrushchev. Jika ia tidak diubahsuai dan digunakan semata-mata seperti yang disediakan oleh projek itu, maka ia tidak dapat memenuhi peti sejuk, yang, untuk kemudahan keluarga yang lebih tinggi, sering didedahkan di koridor. Juga, harus diingatkan bahawa keperluan setiap keluarga tertentu sepenuhnya individu, dan oleh itu adalah mungkin dan perlu untuk mengisi dan mengubah reka bentuk ruang untuk diri mereka sendiri. By the way, tidak perlu bahawa bilik menjadi lebih kecil, terdapat pilihan di mana selepas perancangan semula bilik-bilik Khrushchev 2 bertukar menjadi tiga atau empat.

  Marilah kita pertimbangkan, untuk contoh visual, keadaan yang paling biasa pembangunan semula 2 Khrushchev, foto satu contoh yang akan anda lihat di bahagian seterusnya. Susunan bilik dalam standard asas - di pintu masuk yang kecil, lorong-benar tidak berguna, dari mana anda boleh terus pergi ke bilik air, begitu kecil bahawa ia akan sesuai kecuali bilik mandi yang tidak aktif atau dulang mandi kecil. Jika tidak banyak logik dalam tindakan para pereka, maka itu tidak lagi menjadi. Berjalan ke ruang tamu yang besar, anda mendapati diri anda di tempat di mana yang anda boleh pergi ke dapur kecil, untuk sampai ke beranda, untuk pergi ke bilik tidur, atau membuka almari kecil. Mungkin, ia sepatutnya bahawa di dalam bilik ini 90% masa orang yang tinggal di sini akan lulus. Adakah tidak hairanlah bahawa keinginan majoriti besar mengubah radikal reka bentuk sebuah apartmen dua bilik.

  Bilik pembentukan semula Khrushchev foto

  Untuk membetulkan dan memberi perhatian kepada pembina yang diberikan kepada kami, mereka sering menggunakan bergerak, merongrong atau sebaliknya, pendirian sekatan. Anda masih ingat, sudah tentu, bahawa tempat yang wajib program pembaikan akan mengesahkan perancangan semula mengikut undang-undang, jika tidak, terdapat risiko bahawa apabila ujian atau, sebagai contoh, jualan, derma dan sebagainya, anda akan bertanggungjawab untuk kembali perbelanjaan mereka sendiri dalam rupa asal. Itulah sebabnya apa-apa menyusun semula bilik Khrushchev, foto yang anda suka dan memberi inspirasi kepada anda untuk mencapai, mesti dibenarkan secara rasmi dan dikira. Plus adalah bahawa dinding di bangunan tersebut dibongkar cukup semata-mata kerana lebar kecil dan bahan binaan yang digunakan untuk mereka, jadi anda tidak akan mengalami kesulitan teknikal.

  Mari kita kembali kepada contoh yang dijanjikan pembangunan semula 2 bilik Khrushchev, pelan yang paling tipikal pada permulaan kerja. Varian pertama perubahan itu adalah jelas - untuk meletakkan pintu dari koridor ke bilik mandi, untuk memisahkan partition antara ruang tamu dan dapur. Dengan keputusan bahawa kami perolehi koridor dalam Khrushchev, sempit dan kecil, mempunyai sebuah kedai kecil ke dalam bilik yang membolehkan anda dimasukkan ke dalam ia, walaupun almari kecil untuk pakaian, terima kasih kepada ketiadaan pintu, bergabung sempadan dapur dan antara ia dan dewan ditetapkan ruang makan yang selesa dengan meja dan kerusi yang besar. Di bahagian yang tidak digunakan adalah dinding palsu, di belakangnya akan ada kajian, dan di dalam bilik tidur dilengkapi dengan almari pakaian yang berfungsi dan sangat lapang.

  Pengubahsuaian 2 bilik Khrushchev

  Satu lagi contoh hebat terus topik itu semula merancang 2 bilik Khrushchev, yang dimiliki oleh kategori ketiga kajian sebelumnya kami, iaitu, pelan standard untuk membahagikan supaya dua bilik berasingan diperolehi. Itu hanya tidak seperti contoh, di dalam bilik kecil di tengah-tengah akan terletak bukan ruang tamu, dan bilik tidur.

  Tenang, nada putih bersih dipilih untuk reka bentuk, berselang dengan biru terang dan aksen hijau, mewujudkan penampilan yang segar dan sangat bergaya ke bilik. Dapur dibiarkan dengan kurang ruang kerana perluasan bilik mandi, tetapi di sini anda mesti memilih mengikut citarasa anda, yang mana dari zon fungsional yang anda bersedia untuk berkorban. ciri-ciri menarik tidak projek itu sendiri, dan sudah reka bentuk - ialah penggunaan lantai tunggal di lorong dan dapur, yang cacat menyatukan kedua-dua kawasan, kerana pembentukan apron pada permukaan kerja dapur yang diperbuat daripada batu bata dan penggunaan perabot pelbagai fungsi moden, rak, pejabat di mana disusun mengikut urutan yang huru-hara.

  Dalam projek seterusnya merancang semula 3 bilik Khrushchev telah mengalami perubahan. Mujurlah, dalam projek ini tidak terdapat dinding beban, jadi para pereka dapat bermain dengan cukup dengan dinding bergerak dan mendirikan supaya dapat sesegera mungkin. Di sini, semua saranan dan petua untuk membaik pulih dapur di pangsapuri-pangsapuri lama diambil kira, ruang maksimum dikosongkan, sistem simpanan dicipta dalam banyak kabinet, dan bilik-bilik itu sendiri menjadi kecil, tetapi sangat menarik dalam penampilan.

  Transformasi selepas perancangan semula 2 Khrushchev dalam satu studio sahaja akan mudah untuk itu. Siapa yang tinggal sendirian atau untuk satu keluarga kecil dua. Dalam kes ini, menukar konfigurasi majoriti dinding agak ketara, tetapi ruang tamu telah memperoleh ciri-ciri ruang terbuka, yang cukup sebenar pada masa ini, semua kawasan dan kawasan perumahan boleh dinikmati tanpa melampaui bilik tunggal, ia adalah cahaya, mengisi ruang, udara.

  Khrushchev tanpa perancangan semula

  Tidak kurang popular, walaupun semua di atas, dan Khrushchev tanpa perancangan semula, kerana tidak semua orang ingin menghadapi proses perundangan yang rumit dan mendapatkan permit untuk pembaikan. Tetapi anda ingin hidup dalam sebuah apartmen dengan selesa, jadi anda harus mempertimbangkan contoh-contoh pendekatan reka bentuk untuk susunan dan reka bentuk apartmen tiga bilik, dua bilik standard atau serbuk satu bilik.

  Dalam gambar anda boleh melihat projek di mana mengubah struktur galas hampir disentuh, bilik kecil dalam alam semula jadi, tetapi mereka meletakkan segala-galanya yang anda perlukan untuk penginapan yang selesa. Penerimaan, yang membolehkan anda untuk visual meningkatkan ruang, ialah kehadiran putih untuk dinding dan perabot, dan, tanpa aksen warna yang terang dan menarik perhatian kepada nuansa. Penghalusan dapur dan bilik mandi jubin dilampirkan hebat dalam gaya oriental, yang mewujudkan, mood ajaib yang hebat. bilik tidur panjang dan sempit, yang merupakan kelemahan standard sini dibiarkan dalam bentuk asalnya, hanya katil bergerak sehampir mungkin ke tingkap, dan tingkap dihiasi sangat membantu dan rak luaran yang amat menarik. Plus bendul itu dibuat dalam bentuk bangku duduk kecil di mana ia akan menjadi mudah untuk duduk melihat keluar tingkap, atau melibatkan diri dalam kegemaran hobi.

  Khrushchevka tanpa membuat perancangan semula

  Jika ia munasabah untuk mendekati soalan tersebut, maka mana-mana Khrushchev tanpa perancangan semula, foto yang boleh anda lihat dalam artikel kami dan di web, anda dapat memuaskan kedua-dua permintaan praktikal anda dan estetika. Apartmen semacam ini mampu menjadi kebanggaan, sarang keluarga yang boleh dipercayai dan tercinta untuk anda dan anak-anak anda, tempat di mana anda ingin kembali dengan keseronokan.

  Mengisi perabot apartmen dan tekstil mengikut citarasa anda, hanya ingat bahawa minimalism bergaya adalah lebih lebih lebih baik daripada objek dan unsur-unsur hiasan lengkap klasik, dan tidak selalu untuk kemudahan dan keselesaan hidup jadi kita perlu semua perkara-perkara yang kadang-kadang sampah rumah kita. A melihat baik di tirai roller, pintu, perabot pelbagai fungsi kompleks, seperti kabinet, katil lipat, sofa gelongsor, serta peralatan dapur terbina dalam. Semua teknik ini akan membolehkan kami membebaskan banyak ruang berguna percuma.

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  31 − = 22