Penjagaan kerajaan Pelargonium di rumah – 314167.info

Penjagaan kerajaan Pelargonium di rumah

Geranium diraja: pemangkasan bunga berbunga, penjagaan dan pembiakan di rumah

Geranium, atau, sebagai nenek kami sayang memanggil bunga ini, "kalachik9raquo;, terdapat hampir setiap rumah. Daun hijau yang sedikit gelap dan bunga-bunga megah dari pelbagai warna membuat rumah yang selesa. Terdapat satu masa ketika bunga ini, bersama dengan ficus, dipanggil filistin, tetapi mujurlah, masa-masa ini telah tenggelam dalam kelalaian, dan geranium terus menggembirakan kita dengan berbunga.

Di antara banyak keluarga geranium, ada tumbuh-tumbuhan yang sangat bersahaja dalam penjagaan mereka, dan seorang pemula di florikultur akan menghadapi penanaman mereka. Tetapi mungkin tidak semua orang tahu bahawa di antara tumbuhan ini ada pelbagai yang diberikan gelaran diraja. Bunga ini sukar untuk memanggil hanya geranium, banyak penanam yang tidak berpengalaman dan tidak akan menemui kesamaan antara bunga bunga yang manis dan lebih sederhana di atas tingkap. Dan tentu saja, tidak seorang pun akan memanggilnya "kalachik9raquo;.

Heroin artikel kami akan menjadi bilik diraja geranium mewah. Kilang itu tidak mudah, memerlukan perhatian berterusan dan penjagaan yang berhati-hati. Tetapi kami memberi jaminan kepada anda, kerja anda akan lebih banyak daripada ganjaran apabila anda melihat bunga geranium diraja.

Geranium diraja, atau pelargonium diraja, adalah wakil pelargonium yang banyak (Pelargonium), yang mempunyai lebih daripada 250 spesies. Ini adalah bunga dalaman yang indah, yang dengan penjagaan yang betul, dikehendaki para pemilik dengan bunga besar (15 cm), bunga kecantikan yang luar biasa dengan warna yang berbeza.

Ia berasal dari iklim lembap dan panas di Amerika Selatan. Dia berasa hebat dalam keadaan kelembapan yang tinggi dan tidak bertolak ansur dengan cahaya matahari langsung. Di rumah, pelargonium diraja berkembang menjadi 60-80 cm. Tumbuhan yang lebih tinggi tidak masuk akal untuk berkembang, memandangkan tunas hanya berada di titik puncak pertumbuhan. Pada ketinggian 100 sentimeter, kilang itu benar-benar kehilangan sifat hiasannya.

Hari ini, banyak tukang bunga berminat dengan geranium diraja. Penjagaan di rumah untuk tumbuh-tumbuhan seperti ini mempunyai banyak kesulitan yang perlu dielakkan supaya keindahan aneh akan senang dengan berbunga. Harus diingat bahawa walaupun dengan penuh pematuhan dengan semua peraturan teknologi pertanian, anda tidak boleh melanjutkan tempoh berbunga geranium diraja. Ia lebih pendek daripada spesies konvensional.

Geranium diraja tidak berbunga: apa yang perlu dilakukan?

Isu ini membimbangkan ramai penanam. Mungkin terdapat beberapa sebab untuk ini. Untuk memahami mereka, perlu memahami apa keperluan geranium diraja. Penjagaan di rumah untuk tumbuhan ini melibatkan pilihan kapasiti yang sesuai untuk menanam, tanah yang sesuai, pengairan dan pemangkasan tepat pada masanya, menyediakan tempoh rehat musim sejuk, pemindahan jika perlu.

Mari kita perhatikan secara terperinci sebab-sebab mengapa geranium enggan mekar. Dalam kes apabila kilang ditanam dalam periuk yang terlalu besar, pelargonium mula aktif membina jisim hijau dan berkembang. Dalam keadaan ini, tumbuhan semata-mata tidak mempunyai kekuatan yang mencukupi untuk berbunga, kerana tenaganya memasuki pertumbuhan sistem akar dan lanskap. Transplantasikan bunga ke dalam pasu yang lebih kecil.

Sebab lain ialah bunga itu rosak akar. Anda harus tahu bahawa geranium diraja mudah terdedah kepada jangkitan kulat dan bakteria sistem akar. Segera menentukan penyakit ini tidak mudah. Ini menjadi jelas apabila penyakit itu menyerang batang dan daun. Geranium mengalami kekurangan nutrien. Dalam kes ini, kilang itu dirawat dengan antiseptik, yang dijual di semua kedai bunga. Bagaimanapun, jika penyakit itu dimulakan, jarang sekali menyimpan tumbuhan. Penanam bunga perlu sedar bahawa apa-apa penyakit dan perosak (aphids, weevils, mites, dan sebagainya) menyebabkan kilang itu menghabiskan semua tenaga mereka untuk memerangi mereka. Mengenai pembungaan dalam situasi sedemikian adalah masalah.

Alasan lain yang biasa adalah ketiadaan fasa berehat. Apa yang perlu saya lakukan dalam kes ini? Kurangkan air pada musim luruh musim sejuk, jangan makan bunga. Pindahkan kilang ke tempat yang lebih sejuk (contohnya, pada loggia). Kehangatan di musim sejuk merugikan geranium diraja. Penyiraman juga memberi kesan kepada bunga tumbuhan, walaupun tidak seperti alasan di atas. Apa penyiraman memerlukan geranium dan mengapa ia sangat penting untuk dipangkasnya, kami akan beritahu di bawah.

Mungkin, setelah melihat foto-foto yang dibentangkan dalam artikel kami, banyak yang akan benar-benar suka geranium diraja. Penjagaan di rumah untuk kecantikan ini mempunyai ciri-ciri sendiri. Khususnya, kebimbangan ini pengairan. Prosedur ini lebih baik dilakukan melalui palet. Kilang itu sendiri menyesuaikan kelembapan yang diperlukan. Air untuk pengairan harus tetap, suhu bilik, anda boleh menggunakan air sejuk rebus.

Sebelum berbunga, daun harus disembur dari semasa ke semasa. Kerak kering, yang muncul di lapisan atas tanah, adalah isyarat untuk menyiram. Kelembapan berlebihan boleh mencetuskan penyakit tumbuhan, dan kekurangannya menyebabkan ketiadaan bunga.

Geranium diraja: pemangkasan untuk bunga subur

Sering kali, penanam bunga membuat kesilapan yang sangat biasa dalam penjagaan tumbuhan ini - pemangkasan dilakukan pada musim bunga. Nampaknya ini adalah masa yang paling sesuai, tetapi dalam kes ini, geranium diraja boleh berhenti berbunga. Pemangkasan untuk berbunga yang subur harus dilakukan pada musim gugur dan musim sejuk.

Selalunya, pemangkasan tidak betul membawa kepada fakta bahawa tumbuhan itu tumbuh terlalu lama dan ia kehilangan daya tarikannya. Untuk membentuk mahkota yang indah, anda mesti mematuhi peraturan mudah dengan tegas:

 1. Apabila pemangkasan, perlu mengambil kira ciri-ciri genetik tumbuhan itu. Geranium diraja mesti rendah dan lebat.
 2. Pemangkasan dilakukan dengan pisau atau kue yang disinfeksi tajam di peringkat nod daun.
 3. Pinching dilakukan dengan tangan yang bersih.
 4. Slice tempat diproses serbuk dihancurkan kayu manis atau arang.
 5. Batang yang menghadap ke dalam tanaman itu dikeluarkan sepenuhnya.

Penanam berpengalaman tahu bahawa geranium diraja sangat responsif terhadap pembentukan semak belukar yang kompeten. Pemangkasan untuk berbunga subur paling sering dilakukan dengan serta-merta selepas pelargonium memudar. Biasanya ini berlaku pada akhir bulan Ogos. Prosedur ini perlu dijalankan dalam dua peringkat dengan selang 1.5 bulan. Ini adalah perlu untuk mengelakkan tekanan kuat loji itu.

Dengan pemangkasan musim luruh seperti awal, pucuk baru geranium diraja berkembang dengan cepat. Mencubit mereka (lebih sepasang daun) merangsang pembentukan tunas muda baru.

Untuk pelargoniya gembira dengan bunga yang subur, anda mesti mengikuti perintah tertentu:

 • penyingkiran batang pudar dan bulu-bulu yang pudar;
 • penyingkiran daun kering dan mereka yang terdedah kepada lelah;
 • memeriksa tumbuhan dan menentukan pucuk yang mana harus dipotong untuk membentuk mahkota yang indah;
 • Keluarkan batang telanjang dan panjang sepenuhnya (pada nod bawah);
 • Dalam geranium, bersiap sedia untuk musim sejuk, satu pertiga daripada batang utama perlu dipotong.

Kedai bunga dengan nota pengalaman bahawa dalam musim sejuk yang singkat, tanpa ketiadaan cahaya matahari, geranium diraja membentang ke ketinggian. Pemangkasan untuk pembungaan subur pada masa ini sebahagiannya digantikan dengan mencubit, dan pucuk lama muncul dipotong.

Pada bulan April, pelargonium diraja mula berkembang, jadi pada pemangkasan pertengahan bulan Mac perlu dihentikan. Untuk mengekalkan bentuk belukar, anda juga boleh menahan prickle pada musim panas, selepas berbunga. Secara kategori tidak digalakkan untuk memotong geranium dari bulan Disember hingga Februari, supaya tidak mengganggu tempoh rehat. Di musim sejuk tumbuhan itu terletak. Pada masa ini dia memerlukan penyiraman minimum dan menyala, sejuk (suhu tidak lebih tinggi daripada 15 darjah) tempat.

Keturunan geranium diraja, seperti jenis biasa, dengan keratan. Pada akhir Ogos, potong potong 7-9 cm panjang, rendam mereka selama beberapa jam di udara, dan kemudian jatuhkan mereka ke dalam campuran gambut-pasir. Menggunakan beg plastik, buat kesan rumah hijau dan pastikan campuran tanah sentiasa dibasahkan. Kemudian, sediakan campuran pasir, rumput dan dedaun dan tumbangkan keratan yang berakar.

Kami memberitahu anda apa yang diperlukan untuk membuat anda gembira dengan kecantikan anda, geranium diraja. Penjagaan dan pembiakan tumbuhan mewah ini agak berbeza dari spesies biasa. Tetapi jika anda mengikuti semua peraturan teknologi pertanian, bunga indah ini akan memberi ganjaran kepada anda untuk kerja-kerja mekar yang subur, malangnya, tidak terlalu lama.

Penjagaan rumah untuk pelargonium diraja, foto

Jika anda beralih kepada sastera khusus, anda dapat mengetahui bahawa Pelargonium diraja juga dikenali di bawah sebilangan nama lain - geranium diraja, pelargonium berbunga besar. Bagi saintis, nama tumbuhan terdengar lebih seperti - Regal Pelargonium, Pelargonium grandiflorum. Pelargonium adalah ahli keluarga Geraniaceae dan boleh tumbuh hingga ketinggian 25-50 cm.

Walau bagaimanapun, tumbuhan ini menerima populariti terbesar sebagai bunga di dalam bilik, yang boleh dijelaskan oleh tempoh berbunga yang panjang dan tidak bersahaja dalam penjagaan. Mudah dan berkesan adalah pembiakan pelargonium diraja, kerana keratannya paling sering digunakan untuknya.

Ciri-ciri dan keterangan mengenai bunga

Sehingga pertengahan abad ke-18 Eropah tidak biasa dengan geranium, bagaimanapun, semuanya berubah apabila sampel pertama tumbuhan ini dihantar dari Afrika Selatan. Ia menjadi asas untuk pembiakan varieti baru dari keratan.

Bersama spesies lain, penternak berjaya mewujudkannya Pelargonium diraja berbunga besar, hiasan utama yang merupakan bunga besar mereka.

 • Tumbuhan ini biasanya tumbuh dalam bentuk semak padat, yang sebahagian besarnya adalah kacukan. Apabila ditanam di rumah, ia diperoleh dalam bentuk semak-semak yang kecil, padat dan batang rapuh, rapuh.
 • Bergantung pada pelbagai Pelargonium boleh mempunyai bentuk dan saiz daun yang berlainan. Geranium geranium panjang tidak berbeza dari bilah daun. Banyak jenis pelargonium tumbuh lembaran bulat dihiasi dengan margin sedikit lobate.
 • Bunga geranium tumbuh pada batang yang panjang dan elastik, yang ditutup dengan payung bentuk sfera. Selalunya ia mempunyai bunga tunggal yang besar, yang mempunyai warna cerah.
 • Berbagai pelargonium yang ditanam mempengaruhi warna bunga, yang boleh putih atau mempunyai warna merah jambu dan merah.
 • Apabila ditanam dalam persekitaran tertutup boleh diperolehi Pelargonium cukup berukuran terlalu kecil, yang tidak melebihi ketinggian 25-50 cm. Bahagian atas daun dan gear mempunyai tekstur kasar, dan tepi adalah bentuk beralun tajam.

Bunga adalah berbeza mudah, berbentuk corong, mencapai diameter 5-8 cm di hujung batang atau cabang muda yang tumbuh kira-kira 10 bunga, mempunyai rupa kon.

Kelopak biasanya mempunyai naungan yang lebih gelap di kawasan pedalaman, selalunya di hadapannya Garis gelap terbentuk. Apabila menyediakan tumbuhan dengan penjagaan yang sesuai, adalah mungkin untuk menikmati warna pelargonium dari awal musim bunga sehingga hujung musim panas.

Apabila pelargonium diraja berkembang di rumah, perlu mewujudkan keadaan yang menggembirakan, tanpa itu mustahil untuk memastikan perkembangan normalnya.

Tumbuhan ini terasa paling selesa di ruang udara ringan. Pemilik individu tidak terhad kepada geranium yang tumbuh di rumah. Jika perlu, mereka boleh ditanam di taman, di balkoni atau teres, yang mempunyai perlindungan dari hujan.

Selalunya mereka dipasang di jendela. Tetapi dalam kes ini, anda perlu menjaga penciptaan pengudaraan yang baik, Oleh kerana tumbuhan memerlukan bukan sahaja rejim suhu optimum, tetapi juga kelembapan udara.

Secara umum, pencahayaan geranium menjadikan keperluan asas berikut:

 1. Memastikan pencahayaan maksimum, pada musim panas, teduhan sebahagian diperlukan.
 2. Sekiranya tumbuhan ditanam di luar rumah, maka di tempat yang dipilih adalah perlu untuk membuat perlindungan daripada pemendakan.
 3. Ia adalah perlu untuk memberi perlindungan dari cahaya matahari langsung.
 4. Pada musim sejuk, Pelargonium perlu ditanam di tempat yang ringan dan sejuk, di mana suhu rendah dikekalkan - tidak lebih tinggi daripada 10-14 darjah Celcius. Dalam kes ini, ia boleh membentuk tunas ovari.

Untuk pertumbuhan biasa pelargonium diraja, penyiraman yang kerap dan biasa. Pada musim panas ia perlu dijalankan dua kali sehari - pada waktu pagi (kira-kira pukul 10) dan pada waktu petang, apabila matahari terbit. Pada musim sejuk, sudah cukup untuk menanam tumbuhan sekali sehari.

Ciri-ciri tertentu boleh didapati apabila merawat kacamata pelargonium diraja. Kerana mereka lebih biasa dengan suhu yang lebih tinggi daripada geranium zon, semasa menyiram sedikit peningkatan aliran air.

Apabila menyiram pokok renek dewasa mematuhi skema - tidak lebih daripada 50 ml setiap satu penerimaan. Jumlah yang dibelanjakan untuk air perlu cukup untuk membolehkan pembasahan tanah sedikit.

Sekiranya elakkan kelembapan berlebihan, kerana dalam keadaan sedemikian, kebarangkalian perkembangan reput dan penembusan jangkitan meningkat. Ini sering menerangkan keengganan pelargonium diraja untuk mekar di rumah.

Semasa penanaman pelargonium diraja, pastikan suhu optimum dalam had 18-25 darjah Celsius.

Ia tidak disyorkan bahawa suhu melebihi ambang ini. Juga, bahaya tertentu boleh menyebabkan draf ke kilang, pemanas, pendinginan tajam.

Untuk mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan ini, ia tidak akan menghalang setiap penjual bunga daripada mempunyai hygrometer, termometer dan stesen cuaca.

Pada tahap istirahat, yang berlangsung selama Pelargonium Diraja dari Oktober hingga Mac, adalah perlu untuk tidak membenarkan pengeringan bumi koma. Penjagaan diri pada tahun ini, tumbuhan hampir tidak diperlukan.

Malah sebelum pelargonium berlalu ke fasa rehat, meruntuhkan bunga pada dirinya, tunas dan daun yang lemah. Apabila memotong, anda perlu mengeluarkan tunas dengan satu pertiga daripada panjangnya.

Langkah sedemikian bukan sahaja memberikan kebebasan lebih banyak tumbuhan, tetapi juga membantu untuk mendapatkan lebih banyak udara. Satu lagi pemangkasan adalah untuk meningkatkan ketahanan terhadap penyakit dan perosak. Pengairan harus dilakukan hanya pada saat-saat ketika ini diperlukan sesuai dengan keadaan.

Pada rehat, pelargonium diraja berkembang pada suhu 15 darjah Celsius. Walau bagaimanapun, penanam individu boleh dihalang daripada merawat tanaman dengan baik pada musim sejuk dengan kekurangan ruang atau masa untuk ini. Dalam kes ini, teruskan seperti berikut:

 • tumbuhan dikeluarkan dari periuk, kemudian memendekkan pucuk utama, membersihkan akar ketulan kotoran, dan memotong akar;
 • pada tahap kitaran hayat ini, setiap tumbuhan dibungkus dalam akhbar dan dibungkus dalam filem;
 • pada akhirnya akan tetap diikat dan menggantungnya di ruangan bawah tanah.

Kaedah ini, tentu saja, akan dinikmati ramai, sejak sepanjang musim sejuk tidak perlu menjaga bunga. Ingat tentang pelargonium pada bulan Mac, apabila ia dikeluarkan dari bungkusan dan dipindahkan semula ke dalam periuk.

Sepanjang tempoh vegetatif, setiap dua minggu di dalam tanah, adalah perlu tambah baja cecair. Dari bulan Oktober hingga Februari, loji itu beristirahat, jadi anda tidak perlu menjalani pembajaan pada masa ini tahun ini.

Sekali lagi saya ingin mengulangi bahawa pokok renek kompak yang paling melimpah adalah pelargonium diraja berbanding dengan ditumbuhi. Cawangan-cawangan baru sering terbentuk di pucuk lama, yang sudah menjadi lignified.

Jika geranium telah ditanam selama bertahun-tahun, maka sudah cukup untuk menjalankan pemangkasan sekali setahun berhubung dengannya. Dan masa tidak penting.

Terlepas dari gred pelargonium diraja, dari mana anda ingin mendapatkan belukar baru di rumah, disarankan gunakan kaedah keratan. Untuk ini, perlu sudah pada minggu pertama musim panas atau pada musim luruh untuk menyediakan potongan, yang dipotong di bawah internodes pada sudut 45 darjah.

Jika anda melarikan diri dari tergolong dalam kerdil jenis, ia perlu dipisahkan oleh kira-kira 5 cm, dan untuk besar -. 10 cm Mempunyai keratan siap dari mereka perlu mengoyakkan daun dan bunga yang lebih rendah.

Proses pembiakan bunga geranium diraja di rumah berjalan sedikit berbeza daripada dalam kes jenis lain. Ia tidak disyorkan untuk membenarkan kelembapan tanah yang semakin meningkat, kerana ini boleh mengakibatkan pembusukan kilang.

Atas sebab ini, anda harus berhati-hati dengan keratan: apabila terdapat beberapa hari lagi sebelum mendarat, anda harus mengelak daripada meletakkannya di dalam air.

Langkah yang lebih berkesan adalah untuk mengeringkannya selama dua jam. Walau bagaimanapun, perlu memotong tapak terlebih dahulu arang dan "Kornevina."

Untuk mendapatkan semak geranium baru di rumah, anda perlu menyediakan dahulu periuk kecil diameternya. Sebagai parit, anda boleh menggunakan pisau, yang mengisi bahagian bawah periuk.

Seterusnya, campuran tanah diletakkan berasaskan gambut dan pasir, diambil dalam kuantiti yang sama, dan disiram dengan teliti. Kemudian, keratan dituai.

Menanam tangkai di tanah basah atau terlalu kering tidak disyorkan, jadi dalam situasi seperti itu selepas penanaman, penyiraman hanya boleh dilakukan di sepanjang pinggir.

Populariti kaedah keratan geranium diraja dapat dijelaskan oleh fakta bahawa pucuk yang dituai cepat berakar. Biasanya ia mengambil masa 3-4 minggu untuk pucuk pertama muncul. Ini adalah tanda pasti bahawa ia adalah masa untuk meningkatkan penyiraman sedikit.

Walau bagaimanapun, di sini adalah perlu bersenamlah dengan penuh perhatian, kerana terdapat bahaya merendam substrat.

Apabila lulus empat minggu seterusnya, pokok renek muda pelargonium diraja bermula marah di bawah sinar matahari, dan seterusnya menjaga mereka dilakukan dengan cara yang sama seperti spesimen dewasa.

Setelah menunggu pembentukan sistem akar yang baik di dalamnya, ada kemungkinan pemindahan geranium ke dalam tanah, yang disediakan dari kompos.

Malah terhadap latar belakang penampilan banyak bunga dan daun, geranium diraja sendiri sering tetap agak padat. Pucuk akar yang dihasilkan mencari ruang pertumbuhan tambahan di lubang saliran, dan apabila berjaya, mereka menyumbatnya.

Ini adalah salah satu sebab yang kerap untuk menjelaskan mengapa Pelargonium tidak berbunga di rumah. Berkenaan dengan geranium, pemindahan boleh dilakukan tidak lebih dari sekali setiap dua tahun, menggunakan substrat bumi segar.

Pertama, perlu membersihkan rimpang dari tanah lama dengan goyangan lembut. Selanjutnya, akar yang panjang dan tebal dipangkas untuk menghapuskan separuh daripada mereka. Kemudian geranium dikembalikan ke periuk lama, yang merupakan preliminarily isi dengan tanah segar.

Ia disyorkan untuk pemindahan pada musim bunga, walaupun ia dibenarkan untuk melakukannya pada bila-bila masa semasa tumbuh-tumbuhan pelargonium diraja.

Bahaya paling besar untuk geranium diraja adalah penyakit "kaki hitam". Anda boleh menentukannya dengan hakikat bahawa batang dicat hitam di aras tanah. Tetapi anda perlu berhati-hati, kerana penyakit ini dapat dengan cepat melanda seluruh tumbuhan.

Biasanya ia timbul dari tanah yang basah atau kelembapan yang tinggi. Bahawa ini tidak berlaku, untuk pelargonium diraja perlu mewujudkan keadaan yang optimum pembangunan, dan mereka menganggap penyediaan udara yang agak kering.

Karat juga menjadi masalah bagi geranium. Keburukan daripadanya ditunjukkan dalam pengikisan daun dan kemudiannya hilang. Tidak dilindungi dari tunas penyakit ini dan bunga geranium.

Oleh itu, perhatikan tanda-tanda yang berpotensi pada karat pada daun bunga, mereka segera adalah perlu untuk memecahkan, yang merupakan langkah pencegahan yang berkesan terhadap penyakit ini.

Pelargonium Diraja untuk banyak bunyi tidak begitu biasa, walaupun ini tidak menghairankan, kerana ini adalah nama rasmi geranium.

Di bawahnya terletak satu tumbuhan cantik yang boleh menjadi hiasan yang berkesan bukan sahaja di apartmen, tetapi juga di plot taman. Walau bagaimanapun, penyelenggaraan yang sewajarnya mengandaikannya penciptaan keadaan yang menggalakkan untuk pertumbuhan, jika tidak, ia tidak akan mudah walaupun menunggu bunga pelargonium.

Gambar pelargonium diraja dan penjagaan tumbuhan di rumah

Di halaman taman, di tingkap, balkoni dan juga di katil di bandar, dengan bermulanya musim panas, anda dapat melihat bunga belukar pelargonium yang terang, yang dikenali sebagai geranium. Disebabkan oleh kesederhanaan dan kesederhanaan penjagaan, Pelargonium disukai dengan baik oleh penanam bunga. Tetapi beberapa orang, malangnya, mengesyaki bahawa di kalangan keluarga "Cinderella" ini terdapat juga "permaisuri" mereka.

Pelargonium Diraja, Pelargonium grandiflorum atau regale berbeza dari saudara terdekatnya dalam berbunga yang paling subur dan agak lebih bersifat menentu.

Peculiarities pelargonium berbunga besar

Serta perlu untuk tumbuhan dengan nama yang besar, di rumah, pelargonium diraja, dalam gambar, lebih tepat untuk menjaga daripada jenis biasa geranium zonal, dan ia tidak terlalu lama. Tetapi apabila anda melihat bunga-bunga besar yang dikumpulkan dalam hal berkembang payung pelbagai bentuk dan warna, mustahil untuk tidak menangkap api dengan keinginan untuk tumbuh tumbuhan yang sama indah di jendela anda.

Royal Pelargonium, ketinggian mencapai 30-60 cm, berbeza dengan jenis lain:

 • daun dilipat dengan padat, kasar ke plat lembaran sentuh dan tepi bergerigi;
 • besar, sehingga diameter 7 cm dengan warna mudah dan berganda.

Hiasan-hiasan perbungaan itu ditambah dengan warna-warna kelopak warna-warni, tetapi jika geranium zonal mekar pada musim gugur, perbungaan terakhir di pelargonium diraja memudar pada separuh kedua musim panas.

Akibatnya, anda boleh mengagumi topi bunga cerah lapang selama 3 hingga 5 bulan, dan ia sama sekali menghina jika tunas tidak muncul di belukar pada musim bunga.

Mengapa pelargonium diraja tidak berkembang?

Menanam tumbuhan muda di tanah, penanam bunga amatur tidak sabar menunggu kemunculan perbungaan yang menakjubkan di atas kehijauan, tetapi kadang-kadang mereka harus menghadapi kekecewaan. Daripada bunga, geranium berbunga besar hanya memberikan kehijauan, dan pucuk yang semakin berkembang tidak lama lagi akan hilang penglihatan dan peregangan. Apakah kesilapan yang dibuat ketika menjaga pelargonium diraja di rumah, dan mengapa, seperti dalam foto, tumbuhan itu tetap hampir tanpa bunga?

Sesungguhnya, jika Pelargonium tidak berbunga dalam masa yang diperlukan, ia boleh mengatakan:

 • mengenai rejim suhu yang salah atau kekurangan pencahayaan;
 • bahawa kilang itu ditanam dalam periuk yang sangat besar atau menerima baja komposisi tidak harmoni;
 • mengenai transplantasi tidak lama lagi;
 • mengenai pemangkasan buta huruf atau ketiadaannya yang lengkap.

Bagaimana untuk menjaga pelargonium diraja, supaya tumbuh-tumbuhan kerap berkembang, sihat dan tidak kehilangan dekorasi sepanjang tahun?

Penjagaan musim panas untuk pelargonium diraja di rumah

Bercakap mengenai kesederhanaan pelargonium, para pecinta spesies ini tidak tertipu sama sekali.

Untuk Pelargonium diraja dengan selesa merasakan dan gembira pemilik dengan berbunga yang banyak, penjual bunga mesti mematuhi hanya beberapa peraturan yang akan meletakkan kejayaan seluruh penanaman.

Pelargonium yang bermata besar menuntut cahaya dan mereka suka terdedah kepada tingkap cerah yang cerah. Hanya pada hari yang paling panas tumbuhan memerlukan pembakaran gelap, dalam hal lain, sekatan cahaya adalah risiko:

 • regangan dan telanjang;
 • penurunan intensiti berbunga;
 • menjatuhkan sudah muncul tunas.

Tidak seperti spesies yang berkaitan, pelargonium diraja tidak bertolak ansur dengan draf dan angin sejuk, jika tumbuhan seperti itu ditanam di taman, mungkin juga tidak akan membantu perbungaan. Oleh itu, mereka menaikkan pelargonium diraja di rumah, dan penjagaan musim panas termasuk perlindungan dari draf. Tumbuh-tumbuhan merasakan besar dan berlimpah mekar di teres matahari dan loggias matahari.

Dengan kekeringan udara yang berlebihan pada musim panas, pelargonium boleh disembur dengan air pada suhu bilik, memastikan bahawa sinaran langsung matahari tidak mencapai daun lembap dan perbungaan.

Penanam bunga, berminat pada tanaman yang hebat ini, anda perlu tahu bahawa dalam tumbuhan cuaca panas paling mudah terdedah kepada serangan aphids dan perosak lain yang parasit pada batang dan daun secara serius melemahkan pelargonium. Dan di sini jawapan kepada soalan itu: "Mengapa Pelargonium kerajaan tidak berbunga?" Akan jelas.

Dalam kes ini, jangan lupa tentang penyiraman dan top dressing of floral plants. Walaupun Pelargonium mudah bertolak ansur dengan tempoh kering dan tidak terlalu menuntut komposisi tanah, tanpa air dan pemakanan, ia tentu tidak akan memberikan jumlah bunga yang sesuai. Dalam musim panas, varieti berbunga besar memerlukan penyiraman yang sangat banyak, yang dilakukan apabila lapisan atas tanah kering sedikit.

Untuk memanjangkan bunga dan memelihara kekuatan tumbuhan, mungkin, jika tiba masanya untuk menghapus bunga kering yang telah hilang dekorasi.

Ciri-ciri penjagaan musim sejuk untuk geranium berbunga besar

Selepas menelan bunga mewah, pelargonium perlu dipulihkan, tetapi jika ia ditinggalkan sehingga musim bunga berikutnya pada ambang jendela hangat, bunga seterusnya tidak boleh menunggu. Bagaimanakah saya boleh menjaga pelargon pada musim gugur dan musim sejuk? Dengan bermulanya musim luruh, apabila suhu jatuh, menjaga pelargonium diraja di rumah berubah. Kilang itu disediakan selama tiga bulan:

 • suhu pesanan 12-15 ° C;
 • penyiraman yang jarang berlaku, hanya menyokong aktiviti menurun pelargonium;
 • pencahayaan yang mencukupi.

Pernikahan atas dihentikan untuk sepanjang musim sejuk. Sekiranya semua syarat penjagaan dipenuhi, tumbuhan itu mempunyai jumlah tunas bunga yang mencukupi dan dengan pembebasan musim sejuk semestinya berkembang dengan mewah.

Menjalankan pemindahan dan berpakaian atas Royal Pelargonium

Semua jenis pelargonium dibezakan oleh pertumbuhan pesat bahagian atas tanah kilang. Sekiranya semak belukar, yang cukup matang pada musim panas, bersama-sama dengan tanah yang diekstrak dari periuk, benar-benar menutup akar dengan benjolan bumi, pada akhir musim sejuk geranium diraja dipindahkan. Primer untuk budaya ini mesti longgar, teliti untuk udara dan mengekalkan kelembapan. Menggambarkan mengapa pelargonium diraja tidak berkembang, penjual bunga mesti mengambil kira pemilihan tanah yang sesuai. Pilihan yang baik adalah campuran bahagian yang sama dari tanah taman yang disinfeksi, pasir dan gambut.

Oleh kerana sistem akar tumbuhan tidak bertolak ansur dengan kelembapan lembapan, pelargonium memerlukan lapisan saliran yang kuat, perhatian yang kurang diberikan semasa penanaman kepada pemilihan periuk. Ia adalah kerana pemindahannya dalam hidangan terlalu banyak yang banyak penanam kecewa dalam budaya, dan pelargonium diraja tidak berbunga.

Masuk ke dalam periuk tebal, kilang itu dengan cepat meningkatkan jisim hijau, tetapi sepenuhnya "lupa" tentang set tunas.

Proses yang sama berlaku dengan campuran baja yang salah. Jika di atas pakaian semasa pembentukan tunas dan berbunga, nitrogen mendominasi, batang dan daun tumbuh, tetapi tunas menjadi lebih kecil. Campuran yang terbaik untuk pelargonium berpakaian atas mempunyai kandungan potassium dan fosforus yang meningkat, memberikan pembungaan yang banyak dan panjang.

Sebab mengapa pelargonium diraja tidak berbunga mungkin pemangkasan yang salah atau tidak mencukupi. Sebagai tumbuh-tumbuhan tumbuh dengan pesat, dan tunas dibentuk pada hujung pucuk, mudah untuk meningkatkan tunas bunga tulen, pada bulan Julai dan Ogos, mencubit atau pemangkasan tip batang terlalu besar. Langkah ini akan membolehkan:

 • keratan yang akan digunakan untuk pengeluaran semula;
 • untuk mencapai pembungaan yang indah pada musim yang akan datang;
 • merangsang pertumbuhan pucuk muda;
 • berikan belukar yang padat, bentuk yang menarik.

Tanam tumbuhan lebih baik secara beransur-ansur, tidak mencederakan pelargonium secara serius, dan selepas operasi, tumbuhan mesti diberi makan. Pada akhir musim sejuk, dengan permulaan pembentukan putik baru, pemangkasan selesai.

Keratan boleh dirangkak sepanjang tahun, tetapi pada musim panas, ia lebih mudah.

Sebagai bahan penanaman, ambil pucuk kuat dengan sekurang-kurangnya dua pasang daun dan potong 5 mm di bawah simpulan. Daun yang lebih rendah lebih baik dipotong serta-merta dan meninggalkan tidak lebih daripada 3 daun atas. Selepas tempat ini memotong pada keratan dirawat dengan arang hancur dan ditinggalkan di udara selama 18-24 jam.

Benar, ada cara lain. Selepas 10 minit selepas pemisahan dari potongan potong kilang ibu:

 • dirawat dengan akar;
 • ditanam dalam campuran pasir, humus dan gambut;
 • selama 2-3 hari ditutup dengan bahan nonwoven.

Keputusan yang baik diperoleh dengan menanam keratan dalam tablet gambut yang lembap.

Walau bagaimanapun, penanaman disiram dengan larutan phytosporin, yang akan melindungi bahagian dari perkembangan reput. Dan bagaimana untuk menjaga pelargonium selepas keratan memberi akar?

Sehingga masa apabila keratan, yang pada suhu 19-23 ° C, berakar dengan baik, akan berlangsung dari 8 hingga 12 minggu. Pada akhir masa ini:

 • Tumbuhan muda ditanam di tempat yang tetap;
 • jepit pukulan utama ke atas sepasang daun yang ketiga, yang akan menyebabkan belukar memberikan batang lateral baru.

Sekiranya di rumah, menjaga pelargonium diraja, seperti dalam gambar, baiklah, tumbuh-tumbuhan muda berkembang dengan baik, dan musim bunga berikutnya, semak kecil yang kemas kecil memberikan bunga yang pertama.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1