Peralatan pelet

Apakah pelet? Peralatan untuk pengeluaran pelet

Persoalan mengoptimumkan penggunaan sumber tenaga menjadi lebih relevan untuk kedua-dua perusahaan pembuatan dan pengguna biasa. Untuk mencapai penjimatan maksimum, teknik teknikal yang lebih canggih untuk pemprosesan bahan api biasanya digunakan, dengan jangkaan memperoleh pulangan yang sesuai. Walau bagaimanapun, hala tuju yang paling menjanjikan adalah meningkatkan ciri-ciri bahan mentah, yang merupakan asas pengeluaran tenaga.

Sebelum pemilik rumah persendirian yang memutuskan untuk beralih kepada bahan api alternatif dan sel bahan api arang batu, tidak ada lagi pertanyaan tentang pelet apa dan seberapa berkesannya mereka. Dalam banyak cara, jenis biofuel ini adalah lebih awal daripada bahan tradisional. Memandangkan prospek untuk pembangunan pengeluaran pelet, arah ini juga secara aktif berminat kepada usahawan. Hakikatnya ialah Rusia adalah platform yang menguntungkan untuk menggunakan bahan bakar murah dan mudah untuk menghasilkan. Tetapi pertama-tama anda perlu memahami apa jenis bio-filler ini.

Pada dasarnya, ini adalah butiran yang dibuat dari bahan mentah semula jadi. Walaupun dalam pandangan jisim, pelet dikaitkan dengan bahan bakar, yang dibenarkan dan dibenarkan, bahan ini juga digunakan sebagai makanan tambahan untuk memberi makan ternakan, sebagai baja organik dan mineral, dalam pembinaan sebagai pengisi, dll. Sudah tentu, sfera utama yang pengeluaran pelet, bekalan haba ini. Di Eropah, biofuel sedemikian digunakan secara meluas dalam penyelenggaraan rumah persendirian. Pengguna menghargai bahan ini untuk keramahan alam sekitar, pengangkutan bebas sampah dan mudah. Dari segi pemulangan tenaga haba, terdapat juga kecekapan tenaga tinggi granul.

Di Rusia setakat ini, hanya pembentukan niche ini di pasaran. Kelebihan bahan bakar ekologi diliputi oleh keperluan untuk menggunakan dandang khas - ini adalah kelemahan utama yang pelet bahan bakar mempunyai dari segi penggunaannya dalam keperluan peribadi.

Butiran hitam dan putih - apakah perbezaannya?

Pelet klasik mempunyai warna putih, yang disebabkan oleh bahan utama pembuatan dan aditif yang diperkenalkan. Pelet warna hitam muncul beberapa tahun yang lalu, dan kini mereka giat dipromosikan oleh syarikat-syarikat Eropah terbesar. Satu ciri biofuel sedemikian adalah penerapan teknologi torefication dalam proses pengeluaran. Di samping itu, komposisi menggunakan cara penambatan massa arang batu, menyebabkan naungan gelap. Tetapi, tentu saja, pertama sekali pengguna tertarik dengan persoalan tentang pelet apa (warna hitam) dari segi prestasi. Seperti yang ditunjukkan oleh analisis kimia, pelbagai pelet kayu ini memberikan nilai kalori yang tinggi, intensiti tenaga yang besar dan parameter pembakaran yang baik walaupun dibandingkan dengan biomassa berwarna terang tradisional. Kini anda perlu mempelajari lebih lanjut mengenai teknologi pengeluaran pelet.

Sebagai bahan mentah, bahan seperti kayu, gambut, sekam bunga matahari, pelbagai produk sisa dari bijirin dan pertanian boleh digunakan. Bahan mentah yang disiapkan dihantar ke penghancur, di mana ia mengisar keadaan tepung. Selanjutnya, bahan mentah yang diproses memasuki ruang pengeringan, dan kemudian ke dalam akhbar khas dengan fungsi granulator. Pada peringkat ini, pelet dihasilkan secara langsung dengan memampatkan pulpa kayu, menekannya dan membentuk butiran. Untuk memberi produk dengan bentuk yang stabil, pengikat digunakan, antaranya lignin. Pelet yang siap disejukkan dan kemudian dibungkus dalam bekas khas. Parameter pembungkusan berbeza-beza - dari pakej 2-kilogram kecil ke beg besar dengan berat sehingga 1 tan. Pengagihan granul secara pukal juga biasa.

1

Pada peringkat bahan bakar pengisaran, unit kerepek drum atau cakera, serta mesin penghancur digunakan. Penggunaan jenis peralatan tertentu untuk pengisaran bergantung pada ciri-ciri jisim yang disediakan dan keperluan yang harus ditemui pelet yang telah siap. Peralatan dalam bentuk chippers, misalnya, digunakan untuk memproses sisa kayu dengan kelembapan semula jadi. Dalam kes ini, pengendali boleh mengawal dua kaedah pemotongan (tukul dan pisau), mengakibatkan pembentukan habuk papan halus. Pendekatan pembuatan ini membolehkan kami menghasilkan pelet berkualiti tinggi yang sesuai untuk kebanyakan dandang sejagat.

Peringkat seterusnya melibatkan pengeringan bahan mentah kecil. Untuk melaksanakan tugas ini, peralatan produksi pelet multicyclic digunakan, yang diwakili di pasar Rusia oleh pengering drum dan penjana haba tahan api. Penyelesaian optimum untuk barisan pengeluaran kecil dapat menjadi pengering jenis drum yang memberikan kesan termal. Agregat semacam itu biasanya mempunyai potensi kuasa sehingga 4 kW, dan jumlah purata ialah 2-3 m 3.

Peralatan untuk granulasi

Harus diingat bahawa teknologi briquetting juga biasa, tetapi produknya terutama digunakan oleh perusahaan besar. Pada peringkat ini, peralatan untuk pengeluaran beberapa jenis pelet digunakan. Pertama sekali, ia adalah bunker yang membosankan yang melakukan tugas mengumpulkan dan mengekalkan jumlah bahan mentah tertentu sebelum operasi granulasi. Dalam proses menekan, stim juga diperlukan, yang mana penjana stim elektrik bertanggungjawab. Menyimpulkan rantaian pengeluaran utama granulator akhbar.

Selanjutnya, mesin yang menyejukkan produk memasuki kes itu. Tugas penyejuk bukan sahaja untuk menghilangkan kelembapan berlebihan. Unit-unit sedemikian juga memberi pelet bahan api dengan kekuatan yang memadai untuk pengangkutan dan pengendalian mudah semasa operasi.

Dalam relau konvensional dan dandang, biofuel, sebagai peraturan, tidak boleh dibakar. Unit pemanasan khas digunakan untuk tujuan ini. Keistimewaan dandang pelet termasuk dimensi kecil kebuk pembakaran dan bahagian konveksi yang maju. Dalam proses operasi, reka bentuk ini menyediakan suhu sehingga 200 ° C. Di samping itu, dandang pelet dilengkapi dengan pembakar volumetrik, kerana produktiviti yang tinggi dapat dipastikan. Dalam penunjuk ini, dandang pelet boleh dibandingkan dengan model-model pada gas asli, tetapi terhadap latar belakang agregat pepejal bahan api mereka memberi manfaat.

Pellet pelet mempunyai banyak kelebihan berbanding arang batu dan kayu, serta sistem pemanasan gas. Ia mudah digunakan, bahan api yang murah dan mesra alam. Untuk memahami nilai sifat-sifat biomas ini, seseorang harus sekali lagi beralih kepada persoalan tentang pelet apa dari komposisi. Ini adalah bahan mentah semula jadi, yang ditekan dan dihantar ke pasaran dalam bentuk yang optimum. Kita boleh mengatakan bahawa ia adalah kayu yang sama, tetapi ia dihancurkan dan tidak kehilangan ketumpatan tinggi. Sekiranya kita bercakap tentang bahan api ini, maka permintaan untuk peralatan pemanasan dan harga yang tinggi akan datang ke depan, yang, bagaimanapun, akan membayar kecekapan tenaga pelet.

Pengeluaran pelet bahan api

Salah satu jenis bahan yang boleh dikitar semula paling menjanjikan adalah sisa daripada industri kayu sebagai habuk papan. Ia berasaskan bahawa pelet kayu dihasilkan, atau, dengan kata lain, pelet habuk papan, yang digunakan sama seperti bahan bakar.

Pada awal musim panas 2010, Universiti Wageningen membentangkan hasil kajian biofuel. Mengikut data ini, dalam 25 tahun akan datang permintaan di Eropah untuk pelet kayu (pelet) akan meningkat kepada 200 juta tan setahun. Melalui pelabuhan Rotterdam akan terdapat sekitar 13-20 juta tan pelet bahan api setahun. Pada bulan Julai 2010, pentadbiran pelabuhan Rotterdam mengumumkan projek bersama dengan pertukaran tenaga Anglo-Belanda APX-ENDEX untuk mencipta pertukaran biofuel.

Menjelang 2020, China bercadang untuk mencapai pengeluaran sekitar 50 juta tan pelet bahan api setiap tahun. UK merancang untuk membawa penggunaan pelbagai pelet bahan bakar kepada 600,000 tan setahun menjelang 2010.

Penerangan dan ciri-ciri pelbagai jenis pelet

Pelet mungkin berbeza dalam komposisi. Mereka boleh dari kayu tulen tanpa bahan tambahan, dan juga dari kayu bersama kulit, selain di dalamnya cukup sering menambah sekam bunga matahari, jerami, dll. Perlu diperhatikan bahawa semakin tinggi kandungan kekotoran tersebut, semakin tinggi persentase kandungan abu dari pelet yang diperoleh dan, akibatnya, semakin rendah gred tersebut.

Pelet, yang kandungan abu tidak lebih daripada 1.5%, dianggap berkualiti tinggi dan penggunaannya mungkin untuk rumah dandang domestik dan pengisi kucing seperti dulang.

Pelet dengan kandungan abu lebih daripada 1.5% juga digunakan sebagai pengisi untuk sampah kucing. Untuk kegunaan pemanasan, penggunaannya juga mungkin, tetapi peralatan industri khas diperlukan.

Perlu diperhatikan bahawa dalam mana-mana kandungan abu pelet tidak boleh melebihi 5%.

Dalam peranan peralatan untuk pengeluaran pelet boleh bertindak sebagai garisan industri, dan mini-granulator. Dan ini mini-granulators boleh dibentangkan dengan pelbagai pemacu, seperti enjin diesel, motor elektrik atau didorong oleh aci traktor. Setiap satunya mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri, tetapi pengeluaran pelet tertinggi (kira-kira 200-250 kg / h) boleh disediakan oleh granulator akhbar yang dipacu oleh aci pengangkut kuasa traktor.

Barisan ini menelan belanja kira-kira 1,800,000 rubel. Elemen utama di sini, tentu saja, adalah granulator, tetapi untuk pengeluaran pelet, bahan-bahan mentah yang disiapkan dengan baik diperlukan, sehingga seluruh peralatan diperlukan.

Unsur utama talian pelet dan anggaran harga secara berasingan:

 1. Shcheporez (helikopter kayu) - kira-kira 180 000 rubel.
 2. Pengeringan bahan mentah untuk pengeluaran pelet - dari 400 000 hingga 2 500 000 rubel.
 3. Granulator - dari 50 000 hingga 1 100 000 gosok. Model OGM-1.5 berharga sekitar 1 000 000 Rubles.
 4. Pellet cooler adalah sekitar 400 000 gosok.

Perlu difahami bahawa mini-granulator yang dilengkapi dengan motor elektrik, agak rumit, dan melibatkan pemasangan tetap, manakala sebagai mini pelletizer dengan enjin diesel cukup mudah alih dan boleh digunakan pada kebanyakan kilang atau terus ke kedai perabot. A Versi akhir mini pelet adalah relevan bagi mereka yang dinyatakan di atas mempunyai sekurang-pelupusan traktor.

Berhubung dengan garis industri, ia harus diperhatikan bahawa anggaran kos kapasiti talian daripada 700-100 pelet killogrammov sejam akan menjadi $ 132,000, masing-masing, dengan produktiviti 2000 kg / h akan kos kira-kira $ 196,000.

Proses pengeluaran pelet terdiri daripada peringkat pengeluaran berikut:

 1. Menghancurkan bahan mentah yang siap dan ditimbang dengan menggunakan penghancur khas.
 2. Pengeringan produk separuh siap yang dihasilkan dalam pengering drum atau pita sehingga ia mencapai kelembapan relatif 8-12%.
 3. Halus menghancurkan jisim yang diterima, lebih kerap dengan cara kilang tukul.
 4. Humidifying produk separa siap dengan air atau stim menggunakan skru peluk untuk merekat lebih baik semasa menekan.
 5. Menekan menggunakan die rata atau silinder dengan penyejukan pelet berikutnya.
 6. Menyaring dan membungkus pelet yang dihasilkan.

Video mengenai teknologi:

Perlu diingat bahawa memandangkan pengeluaran bebas pelet di dalamnya, hanya ada perkahwinan, tk. semua substandard bermula untuk kitar semula.

Hasil dari kilang-kilang mini dan garisan pengeluaran lengkap

Untuk pengiraan yang diperlukan, perlu mengambil hari bekerja sama dengan 8 jam, dan dengan itu bulan kerja akan menjadi 24 hari. Pengeluaran umum dan perbelanjaan ekonomi umum akan berada pada kadar 30% daripada pendapatan kasar.

Kos bahan mentah adalah 100 rubel / m3, dan untuk pengeluaran satu tan pelet, 7.5 m3 habuk papan diperlukan. Sedangkan pelet kos gred pertama antara 3800-4200 rubel / t, dan industri - 3000-3500 rubel / tan.

Untuk pengiraan selanjutnya, perlu diandaikan bahawa keuntungan kasar sama dengan produk hasil harian dengan bilangan hari bekerja sebulan, iaitu. selama 24 hari.

Membuat pengiraan ekonomi tertentu, kita boleh menyimpulkan bahawa bayaran balik yang paling akan menjadi mini-kilang untuk pengeluaran pelet dengan elektrik kilang mini didorong oleh PTO traktor.

Tetapi bayaran balik paling sedikit akan menjadi barisan pengeluaran dengan produktiviti 700 hingga 1000 kg / h, kerana ia akan membayar lebih lambat dari setahun. Walau bagaimanapun, demi keadilan, perlu diperhatikan bahawa garisan sedemikian boleh menghasilkan lebih banyak pendapatan daripada mana-mana mini granulator. Di samping itu, kelebihannya yang tidak dapat disangkal adalah kebolehpercayaan dan modal.

Kos pengeluaran unit dan keuntungannya

Ketahui harga kos satu tan pelet tidak begitu sukar. Langkah pertama ialah menentukan kos bahan. Untuk tujuan ini, kos 1 m3 habuk papan, iaitu 100 Rubles. didarab dengan jumlah mereka, diperlukan untuk mendapatkan 1 tan pelet, iaitu 7.5 m3. Produk dua angka ini adalah 750 rubel.

Sekarang anda boleh mengira jumlah harga kos. Walau bagaimanapun, untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui nilai harga jualan.

Harga 1 ton pelet terus bergantung pada jumlah pembelian, iaitu. Semakin banyak produk yang diperoleh, semakin murahnya.

. Kos minimum 1 tan pelet industri kira-kira 3000 Rubles, maksimum - 3500 Rubles. Kemudian, dari jumlah ini, ia adalah benar-benar perlu untuk memotong kos bahan mentah dan kos elektrik, air, pekerja dan operasi dan pentadbiran perbelanjaan lain, termasuk pembungkusan, penghantaran, pembungkusan, berat badan, memuatkan dan memunggah, dan lain-lain , yang boleh diambil sama dengan 30%.

Pada kos 3000 rubel / tan, jumlahnya adalah 900 rubel. Dalam kes kedua, kita mempunyai 1050 rubel. Setelah menggabungkan angka yang diterima dan perbelanjaan bahan pada kadar 750 rbl. kami mendapat jumlah kos sebanyak 1650 dan 1800 rubel. masing-masing.

Untuk perniagaan dalam pengeluaran keuntungan pelet perindustrian adalah kira-kira 114.05%, dan untuk kelas pertama - 95.37%. Keuntungan purata adalah 104.71%, yang bermaksud hasil yang baik untuk kes-kes yang terdiri daripada pemprosesan sisa.

Disediakan berdasarkan bahan www.openbusiness.ru, pengarang Pavel Biryukov.

5 komen kepada artikel "Pengeluaran pelet bahan api"

Hello, saya ingin membeli garis lengkap untuk pengeluaran pelet bahan api (d. 6-8mm), jerami, ciri-ciri 1,5tn prestasi / chas.nuzhny garisan, saiz kawasan yang diperlukan (hangar), pembungkusan dalam beg besar dan 1 beg tan 30kg , tenaga dan kos-kos lain, sumber pada kerja lines- untuk mengira rancangan perniagaan.

Ucapan salam! Beli barisan SKARABE tidak kehilangan keuntungan 100% saya.

cahaya 3 bulan Saya angka dengan pai 90% semuanya bergantung kepada kualiti pai dan komposisi mereka tidak begitu lancar

Selamat petang, anda adalah langkah ke hadapan) .Saya Baku juga merancang untuk menghasilkan pelet dari jerami, tetapi vendor pembakar tidak mencadangkan pengeluaran jerami jerami dalam banyak abu. bahawa anda akan mencadangkan bagaimana saya harus. sila tulis kepada e-mel [email protected] Berkenaan dengan Yusif

Halo, beritahu saya, adakah mungkin untuk digunakan untuk pembuatan sisa pelet dari pengeluaran perabot dan bangunan (papan partikel, papan lapis mungkin kandungan formaldehid). Dan di mana anda boleh mempelajari ciri-ciri pelet? Terima kasih terlebih dahulu.

Tapak ini diwujudkan untuk membantu perniagaan kecil di Rusia, Ukraine, Belarus, Kazakhstan, Uzbekistan, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Tajikistan dan Kyrgyzstan.

Peralatan untuk pengeluaran dan harga pelet

Pengeluaran pelet - perniagaan yang cukup menguntungkan. Tetapi untuk menyusunnya dengan betul, anda perlu mengambil kira banyak nuansa: dari memilih pengguna masa depan untuk memperoleh semua peralatan yang diperlukan.

Pelet, atau mereka juga dipanggil pelet bahan bakar kayu, mewakili sisa dari pemprosesan kayu: habuk papan dan serutan dari pokok. Mereka dibentuk di bawah tekanan tinggi tiga ratus atmosfera tanpa menggunakan gam atau aditif. Biji-bijian yang dihasilkan mempunyai saiz sepuluh hingga tiga puluh mil panjang, dan diameter enam hingga sepuluh milimeter. Nilai kalori bagi pelet tersebut dalam lingkungan lima kilowatt sejam hampir sama dengan arang batu.

Membakar satu tan pelet, tenaga yang dikeluarkan adalah setanding dengan pembakaran:

 • lima ratus liter minyak diesel;
 • tujuh ratus liter minyak bahan api;

Pelet bahan api lebih baik mempengaruhi alam sekitar, berbanding bahan api di atas.

 • Pembebasan karbon dioksida dikurangkan dari sepuluh hingga lima puluh kali;
 • abu terbentuk sepuluh hingga dua puluh kali kurang;
 • hampir tidak ada belerang yang terbentuk;

Secara umum bahan api tersebut dimaksudkan untuk:

 1. Pemanasan rumah-rumah persendirian. Di mana dipasang dandang dan perapian.
 2. Gunakan di dalam utiliti bilik dandang.
 3. Untuk gabungan haba dan kuasa (CHP) sistem.
 4. Sebagai pengisi untuk tandas kucing.
 5. Dalam kes ini, mereka dapat melokalisasi dan mengeluarkan cecair.

Granul boleh dibuat hanya dari kayu, atau kayu dengan kayu digunakan. Kedua-dua varieti ini adalah permintaan di pasaran. Pelet, di mana kandungan kulit kayu kurang dari separuh peratus, praktikalnya tidak membentuk abu. Mereka dianggap sebagai produk yang berkualiti tinggi dan ekologi. Sering digunakan untuk pelanggan swasta.

Granules untuk industri mengandungi sehingga sepuluh peratus kulitnya. Mereka digunakan dalam loji haba bersaiz besar dan sederhana.

Bahan mentah untuk mereka: tuang kayu atau sisa kayu lain (pokok bernilai rendah dan lain-lain). Produk semacam itu hanya dibuat di mana terdapat banyak sisa kayu dalam bekalan yang berterusan. Idealnya menggabungkan pembuatan kilang dan pengeluaran pelet. Syarikat-syarikat sedemikian beroperasi sepanjang masa selama setahun.

Ciri-ciri teknologi bahan mentah yang digunakan:

 • Kandungan lembapan bahan mentah tidak boleh lebih daripada dua belas peratus;
 • pecahan bahan mentah dari satu setengah hingga lima milimeter;

Teknologi pengeluaran pelet

Proses pembuatan klasik kelihatan seperti ini:

 • menghancurkan bahagian-bahagian besar;
 • pengeringan;
 • kedua menghancurkan ke bahagian kecil;
 • pencampuran dan rawatan air;
 • menekan;
 • penyejukan dan pengeringan;
 • pembungkusan;

Pada penghancuran pertama, kayu adalah tanah untuk pengeringan lebih lama. Bahan mentah yang dicincang harus mencapai tidak lebih dari 25 milimeter panjang dan lebar, dan dua milimeter tebal. Ini akan membuat kualiti pengeringan dan cepat, serta kering bahan-bahan dan bersedia untuk menghancurkan kedua.

Sekiranya kelembapan melebihi 15%, ia tidak dapat dikompres. Di samping itu, peningkatan kelembapan pelet menjadikannya tidak sesuai untuk dandang. Oleh itu, bahan mentah sebelum akhbar harus dikeringkan sehingga kadar kelembapannya adalah lapan hingga dua belas persen. Kelembapan akhir sepatutnya sekitar 10% ditambah tolak satu peratus. Dalam semua pengeluaran, pengeringan mengambil tenaga yang paling. Untuk mengeringkan satu tan pelet, haba pembakaran dari satu meter padu kayu padat diperlukan. Ia akan menjadi optimum untuk membakar kulit.

Produk tanah kering keluar dalam saiz tidak melebihi satu setengah milimeter.

Rawatan air - adalah penubuhan kelembapan yang dikehendaki dalam bahan mentah. Jika kelembapannya tidak melebihi lapan peratus - pelet lebih buruk daripada terpaku dalam media. Untuk tujuan ini, satu dos kelembapan dalam bekas pencampuran diperlukan. Sekiranya jenis kayu keras diproses, contohnya oak atau beech, wap panas mesti ditambah.

Selepas akhbar terdapat pelet saiz enam milimeter untuk pembeli swasta dan sepuluh milimeter untuk perindustrian. Suhu dalam akhbar adalah dari tujuh puluh hingga sembilan puluh darjah Celcius.

Proses penyejukan memastikan kualiti hasil akhir. Ia adalah perlu untuk menyejukkan produk selepas media. Kemudian pelet siap untuk pembungkusan.

Seringkali, pelet disimpan di tempat penampan dan mereka juga diangkut. Tetapi ada kemungkinan untuk menyediakan pembungkusan dalam beg besar. Pengguna persendirian membeli butiran dalam dua puluh kilogram beg.

Untuk satu set lengkap peralatan pelet, perlu mempunyai:

 • drum atau cakera penghancur;
 • kilang tukul;
 • dandang gas atau dandang yang membakar habuk papan;
 • Drum untuk pengeringan;
 • mekanisme penghantaran kayu dalam pengeringan;
 • pencuci asap;
 • siklon;
 • penghantar;
 • lantai bergerak;
 • peminat;
 • pengadun;
 • tekan granulator;
 • pemasangan penyejukan;
 • ayakan;
 • bunker pelet yang telah siap;
 • skala untuk beg;
 • alat mesin untuk pembungkusan;

Peralatan itu adalah jenis sedemikian:

Kos 64 ribu rubel.

Tekan granulator dengan motor elektrik

Kos 100 ribu rubel.

Tekan granulator dengan enjin diesel

Kos 89 ribu Rubles.

Tekan granulator yang dipandu oleh aci pengangkut kuasa traktor

Kos 100 ribu rubel.

Setiap spesies mempunyai keanehannya sendiri. Sebagai contoh, peranti untuk motor elektrik mempunyai stesen tertentu, manakala peranti dengan enjin diesel lebih mudah alih.

Contoh butir-butir peralatan untuk pengeluaran pelet bahan api berasaskan garis perindustrian:

Barisan ini menelan belanja kira-kira 1,800,000 rubel.

Unsur utama talian pelet dan anggaran harga secara berasingan:

 1. Shcheporez (helikopter kayu) - kira-kira 180 000 rubel.
 2. Pengeringan bahan mentah untuk pengeluaran pelet - dari 400 000 hingga 2 500 000 rubel.
 3. Granulator - dari 50 000 hingga 1 100 000 gosok. Model OGM-1.5 berharga sekitar 1 000 000 Rubles.
 4. Pellet cooler adalah sekitar 400 000 gosok.

Granulators dibahagikan kepada jenis yang berkaitan dengan matriks:

 • granulator dengan matriks rata;
 • granulator dengan matriks bulat;
 • granulator hibrid dengan matriks rata dan bulat;

Granulator dengan matriks rata

Matriks rata Ini adalah cakera logam rata, yang diperbuat daripada keluli berkualiti tinggi. Diameternya ialah 100-1250 mm, ketebalannya ialah 20-100 mm. Keluli yang digunakan harus tahan tahan dan mempunyai pengerasan sebanyak 60-60 unit pada skala kekerasan Rockwell. Sebagai peraturan, keluli 40X digunakan, atau HARDOX 500 dan 20CRMN digunakan.

Kuasa produktif granulator bergantung kepada diameter matriks. Sebagai contoh, peralatan dengan diameter berdiameter 1250 milimeter boleh mengeluarkan sehingga 3 tan pelet setiap jam.

Matriks bentuk bulat pada granulator dalam diameter mencapai 550 milimeter. Ia dibuat dengan keluli tahan karat dengan rintangan haus yang hebat. Keluli seperti itu harus dipanaskan hingga ke kekerasan empat puluh lima hingga lima puluh kilo di Rockwell.

Jika ia adalah soal produktiviti, perlu untuk membezakan nilainya daripada penyediaan kualitatif kayu dan komponennya. Juga untuk produktiviti yang tinggi, kuasa motor elektrik adalah penting. Syarikat pengeluar cenderung untuk mewujudkan gear pelletizer parameter tork dan nisbah gear dengan kecekapan tinggi, yang membolehkan untuk menggunakan motor yang sedia ada pada kuasa optimum.

Dalam CIS, granulator tersebut telah lama diketahui. Mereka menghasilkan makanan campuran. Siri mereka adalah DG dan OGM. Tetapi para tuan belajar bagaimana mengubahnya untuk membuat pelet bahan bakar. Ia perlu menggantikan matriks untuk bahan mentah yang digunakan dan penggelek rolling.

Versi ketiga granulator di wilayah kita hampir tidak digunakan, tetapi ia sangat biasa di China. Matriks bulat selari dengan asas. Penggelek roller menggulung kayu ke granulator dengan beratnya sendiri.

Pilihan peralatan pengeluaran ditentukan berdasarkan kualiti dan kuantiti yang tersedia.

Mari kita analisis, meneruskan dari perbezaan bahan mentah:

Bahan mentah kering dalam kuantiti yang kecil

Penghancur jenis tukul

Kuantiti yang kecil menyediakan tiga puluh lapan meter dari pemfailan padu setiap hari.

Dalam kes ini, disyorkan untuk menggunakan:

 • penghancur jenis tukul;
 • perapi;
 • akhbar penerbangan;
 • pemasangan penyejukan;
 • pemisah;
 • garis pembungkusan;
 • bunker dan penghantar;

Sangat penting untuk menggunakan semua peralatan dari satu pengeluar. Jika tidak, kegagalan salah satu pautan dalam proses pengeluaran tidak akan memberikan hasil yang diinginkan.

Habuk habuk dengan jumlah kecil

Peralatan untuk pengeringan pelet jenis АВМ-1,5

Sisa kayu mentah dengan kandungan kelembapan semulajadi sebanyak empat puluh hingga lima puluh peratus dipertimbangkan. Ia mesti disediakan sebelum pengeluaran pelet: mengisar, kering, menyediakan untuk penyimpanan dan bekalan. Pengeringan untuk kuantiti yang kecil sangat mahal, atau mereka tidak melakukan tugas dengan baik. Kompleks ini dilengkapi dengan kitaran penuh - masalah yang sama.

Bahan mentah yang mencukupi dengan kandungan lembapan sebanyak empat puluh lima puluh peratus

Cukuplah jumlahnya dalam julat dua ribu meter padu kayu kelembapan semulajadi.

Pengeluaran tersebut menyediakan peralatan item berikut:

 • gudang untuk menerima dan membekalkan kayu;
 • "Bahagian bawah bergerak";
 • skrin bergetar;
 • peralatan untuk pengisaran dengan fungsi mengeluarkan zarah asing;
 • pengering dengan sumber haba;
 • bunker di mana anda boleh menyimpan bahan baku kering;
 • tekan;
 • pemasangan penyejukan;
 • kolam;
 • peralatan untuk pembungkusan;

Kehadiran bahan mentah dalam jumlah besar menyediakan pemasangan dua atau lebih tekanan.

Jika gambut atau sisa dari tanaman pertanian digunakan sebagai bahan mentah, maka peralatan yang sama digunakan untuk sisa kayu dengan kandungan kelembapan hingga 50%.

Selain itu, apabila memilih peralatan, perlu mengambil kira beberapa fakta:

 1. Pengeluar mesti menyediakan anda dengan pelbagai perkhidmatan, dengan mengambil konsultasi akaun dan membaiki kerja yang diperlukan.
 2. Firma tersebut juga boleh menyediakan asas pelanggan berpotensi untuk membeli pelet.
 3. Adalah sangat penting bahawa semua peralatan yang disediakan secara peribadi dihasilkan oleh penjual.
 4. Pergi ke kilang-kilang sedia ada untuk pengeluaran pelet yang bekerja pada peralatan ini dan pastikan dalam kerjanya.

Model pengeluaran yang diimport SKJ550, harganya adalah dari 800 ribu rubel

Model peralatan untuk pengeluaran pelet dalam jumlah boleh dibahagikan kepada peralatan pengeluaran domestik dan asing.

Ciri-ciri utama adalah:

Pengeluar popular pengeluaran pelet di Rusia:

 • OOO "Loji Teknologi Eco";
 • OOO Doza-Gran di Nizhny Novgorod;
 • OOO Polimer +;
 • OOO EKOROSS;

Menganalisis ciri-ciri, mari kita berikan contoh peralatan pengeluaran pelet Cina.

Semua model dilengkapi dengan akhbar dan panel kawalan.

 • Mungkin bertanya soalan bodoh, mungkin, tanya soalan bodoh, tetapi bagi saya haba semasa pembakaran diesel dan minyak bahan api, konsep yang sama sekali abstrak. Dan berapa banyak penerbangan diperlukan untuk memanaskan rumah dengan kawasan, katakan, 100 meter persegi pada musim sejuk? Untuk satu hari, maksudnya. Saya tertanya-tanya berapa banyak untuk sebuah rumah persendirian untuk harga musim sejuk? Dan pada umumnya, palet seperti yang digunakan untuk pemanasan rumah-rumah persendirian?

  Bergantung kepada iklim, bilangan dan saiz tingkap, anda Ota siling, bahan dinding dan ketebalan, kehadiran kemudahan gateway, dan penebat ini, dinding dan siling +

  Semua ini sangat bagus dan cantik! Tetapi yang kemudian sekurang-kurangnya sekali bertanya soalan berapa banyak elektrik dibelanjakan untuk membuat pelet! enjin untuk memotong jerami dan lain-lain 2kW + tekan untuk extruding pelet 2kW + bahan mentah haba, juga, kos. Ini secara menguntungkan dari segi ekonomi. boleh segera meletakkan semua tenaga ini ke dalam pemanasan.

  Majalah internet tentang tenaga alternatif © All rights reserved.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1 + 8 =