Peralihan antara jubin dan lamina

Docking and laminate - lakukan dengan baik

Apabila anda menggabungkan dua bahan yang berlainan dalam tekstur dan tekstur, anda perlu menyusun sambungan mereka dengan cara yang entah bagaimana. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara untuk menggabungkan lamina dan jubin dengan indah. Kaedah berbeza, seperti hasilnya.

Di mana boleh menjadi gabungan dan cara terbaik untuk mengaturnya

Di rumah moden atau apartmen penutup lantai yang berbeza digunakan. Di tempat sambungan mereka, perbezaan ketinggian sering terbentuk - kerana ketebalan lapisan yang berlainan. Untuk membuat peralihan dengan indah dan boleh dipercayai, anda hanya boleh tahu apa dan bagaimana untuk melakukannya. Selalunya ia perlu menyertai jubin dan lamina. Ini adalah dua jenis penutup lantai yang paling popular untuk bilik yang berbeza. Gabungan jubin dan laminasi di tempat letak berada dalam dua tempat:

 • Di bawah pintu, di mana penutup dua bilik digabungkan. Ia lebih mudah dan lebih cekap untuk menyelesaikan bersama dengan dayung khas yang kecil.

Dua jenis hiasan persimpangan jubin dan lamina - dengan dan tanpa pintu

Seperti yang sudah anda ketahui, terdapat dua cara untuk membuat gabungan lamina dan jubin - dengan dan tanpa pintu. Yang pertama memerlukan kualiti jubin pemangkasan yang tinggi, jurang yang sama antara kedua-dua bahan sepanjang jahitan. Hanya dalam kes ini kita mendapat keputusan yang baik. Yang kedua adalah lebih mudah dalam pelaksanaan, tidak memerlukan ketepatan khas apabila memotong bahan dan kemahiran khas semasa pelaksanaan. Tetapi ia kelihatan agak "kasar".

Apabila mengaitkan jubin dan lamina tanpa padding, pertama kita perlu menyelesaikan masalah perbezaan ketinggian: kerana lapisan gam jubin boleh lebih tinggi. Hanya selepas itu anda boleh mula bekerja. Juga, persimpangan itu akan kelihatan baik, jika diproses dengan teliti, jurang akan menjadi lebih baik.

Begitulah cara anda boleh menggambarkan campuran jubin dengan tepat dengan lamina

Jika dua bahan berbeza - seramik dan lamina - disambungkan, mereka tidak seharusnya diletakkan berdekatan satu sama lain tanpa jurang. Dengan kejatuhan suhu atau kelembapan, mereka boleh meningkatkan saiz (lebih banyak ini mengalami "lamina"). Kehadiran jurang menghalang masalah - ia membolehkan ia berubah saiz tanpa menjejaskan integriti salutan. Apabila lamina dan jubin disertai tanpa padding, jurang ini dipenuhi dengan bahan anjal yang sesuai.

Mana-mana bahan digunakan untuk pemadatan, pinggir lamina, bersebelahan dengannya, mesti dirawat dengan sebatian perlindungan yang menghalang penyerapan kelembapan. Selalunya, sealant digunakan untuk ini. Lebih baik - silikon, yang selepas pengeringan tidak kehilangan keanjalan dan tidak berubah kuning dengan masa.

1

Antara jubin dan lamina boleh diletakkan pemampas gabus. Ini adalah jalur gabus yang tipis, yang pada satu sisi dicat dan ditutup dengan lapisan varnis pelindung atau dipotong dengan lapisan venir. Pilihan kedua adalah lebih banyak permukaan kayu, anda boleh memilih warna yang sangat mirip dengan penutup lantai anda. Tetapi ia digunakan lebih kerap untuk sendi parket - ia banyak kos.

Jadi ia kelihatan seperti sambungan lamina dan jubin dengan pemampas gabus

Selain itu, dalam "wajah" pemampas gabus selesai dengan bahan yang berbeza, ia boleh menjadi bentuk yang berbeza: dengan segi pelbagai jenis atau tanpa. Di samping itu, dimensi boleh berbeza:

Warna dipilih untuk salah satu bahan

Pensampelan panjang standard gabus adalah baik hanya jika sendi berada di bawah pintu. Kemudian panjangnya sudah cukup. Dalam situasi lain, atau perlu disambung, atau diperintahkan.

Pasang pemampas gabus pada sendi jubin dan lamina apabila meletakkan penutup lantai. Apabila satu spesies sudah diletakkan, dan yang kedua hanya akan sesuai. Pertama sekali, jika anda perlu memangkas ketinggian gabus - tidak selalu mungkin untuk memilih pilihan yang ideal. Oleh itu, dengan berhati-hati, dengan pisau tajam kami memotong lebihan.

Satu lagi kerja persediaan adalah menamatkan kelebihan. Sekali lagi, ia harus lancar dan diproses dengan baik. Selalunya, pinggir adalah tanah dengan kertas pasir, meratakan jejak pemotongan.

Pemampat gabus yang dilekatkan untuk gam, sebaik-baiknya untuk kayu. Tapak pra-pemasangan dibersihkan dengan baik dan degreased. Kemudian prosesnya adalah seperti berikut:

 • Kami meletakkan jalur gam dekat dengan bahan yang telah dibentangkan. Anda boleh - zigzag, anda boleh - jalur selari.
 • Kami meletakkan jalur gabus, ringan menekannya ke bahan yang sudah dibuang.

Oleh itu ia kelihatan seperti jahitan berhampiran

Jika semuanya dilakukan dengan betul, ternyata jahitan kemas, tidak kemas. Itu bagus, jadi mungkin untuk membuat sendi rectilinear dan curvilinear.

Sekiranya bahan telah diletakkan, sambungan laminat dan jubin sama ada boleh disiapkan dengan pintu, atau dipenuhi dengan kancing. Di ambang kita akan bercakap kemudian, dan sekarang kita akan membincangkan cara menggunakan grout itu.

Grout untuk sendi digunakan dalam warna yang sama seperti untuk jahitan interlacing

Tepi laminat harus dihiasi dengan silikon. Ia juga boleh mengisi sendi dengan kira-kira 2/3. Apabila silikon kering, ruang yang tinggal dipenuhi dengan sebatian cair untuk lipatan, tingkatkan dan tunggu sehingga ia kering.

Cara yang mudah dan berkesan. Tetapi hanya sekiranya tepi diproses secara kualitatif. Untuk kestabilan warna yang lebih baik dan penyelenggaraan yang lebih mudah, lebih baik untuk melapisi jahitan dengan varnis tanpa warna.

Satu lagi sambungan lamina dan jubin boleh dimeterai dengan sealant gabus. Ia sendiri adalah sealant, jadi ini adalah satu-satunya pilihan, di mana slice lamina tidak memerlukan perlindungan dari kelembapan. Satu lagi plus - komposisi kering mempunyai warna pokok gabus - coklat muda. Jika ia sesuai dengan anda, anda tidak perlu bimbang tentang lukisan itu.

Sealant gabus adalah campuran serbuk gabus dan pengikat pada dasar air. Tanpa pewarna, selepas pengeringan, ia mempunyai warna gabus - coklat muda. Terdapat dicat dalam warna asas palet. Dihasilkan dalam tiub polietilena, boleh digunakan dengan senapang jenis tertutup (dengan bekas) atau spatula. Boleh digunakan untuk mengisi sendi di lantai.

Sealant gabus dan hasil penggunaannya

Apabila menggunakan komposisi ini, anda mungkin perlu menggunakan spatula. Oleh itu, di kedua-dua belah jahitan pita pelekat paste jahitan. Kami membersihkan jahitan, mengeluarkan habuk. Anda boleh bekerja pada suhu di atas + 5 ° C

Untuk mengelak sendi jubin dan lamina dengan sealant gabus adalah mudah:

 • Kami membuka tiub. Komposisi ini sedia untuk digunakan, tetapi untuk kemudahan ia boleh dituangkan ke dalam bekas dengan tepi lebar. Anda juga boleh cuba membuat lubang kecil dan mengisi jahitannya.
 • Isi jahitan (dengan spatula atau segera dari tuba - kerana ia akan).
 • Potong kelebihan, tingkat permukaan, dengan menggunakan spatula dari tepi ke tepi jahitan.

Dari ketinggian pertumbuhan, seseorang tidak dapat melihat apa jahitan itu penuh

Selepas pengeringan, kami mempunyai jubin dan lamina yang sedia untuk digunakan. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa warna asas tidak sesuai untuk semua orang. Namun - ia mesti diedarkan secara tepat dan sama rata selepas permohonan. Kemudian menyelaraskan atau membaikinya tidak akan berfungsi.

Melakukan gabungan lamina dan jubin dengan penggunaan padding masuk akal dalam tiga kes. Yang pertama, apabila sendi diperolehi di bawah pintu. Dalam kes ini, kehadiran dayung itu adalah logik dan "tidak memotong mata". Pilihan kedua ialah jika terdapat perbezaan dalam ketinggian kedua-dua bahan yang akan disatukan. Hanya ada jalan lain.

Tidakkah anda fikir bahawa bersama ini merosakkan kesan itu?

Dan kes ketiga. Apabila jubin itu dibentangkan di dalam dewan berhampiran pintu depan, dan kemudian lamina terus berjalan. Walaupun tahap mereka bertepatan, lebih baik meletakkan di sini kuku. Ia naik sedikit di atas penamat dan akan memegang pasir dan runtuhan, yang tidak dapat dielakkan oleh kasut. Ini adalah pilihan apabila anda boleh menutup mata anda ke ketidaksempurnaan estetik.

Jenis sendi untuk bahan

Terdapat kuku berikut yang boleh digunakan untuk menutup sambungan lamina dan jubin:

 • Profil PVC fleksibel. Terdiri daripada asas dan trim dekor overhed. Ke lantai di jahitan itu dipasang pangkalan, dan selak hiasan terkunci ke tempatnya. Ia berlaku dalam dua bentuk - untuk bahan bersama ketebalan yang sama (perbezaan maksimum 1 mm) dan untuk sambungan dengan perbezaan (perbezaannya dapat 8-9 mm).

Penggunaan profil PVC untuk jahitan antara jubin dan lamina

Cara memohon peralihan jubin ke lamina

Kuku aluminium digunakan pada bahagian lurus

Ia kelihatan seperti ada beberapa pilihan. Terdapat semua paddle ini dalam saiz dan warna yang berbeza, dengan sistem pengunci yang berbeza. Di kedai-kedai besar ada banyak dari mereka.

Seperti yang telah disebutkan, profil fleksibel PVC yang fleksibel terdiri daripada asas dan penutup hiasan yang dipegang olehnya kerana daya elastik. Ia perlu dipasang selepas jubin telah dibentangkan, tetapi sebelum lamina dipasang.

Inilah kedudukan sendi dalam bahagian ini

Pertama, pangkalan dipasang di sepanjang sepotong jubin yang diletakkan. Ia dilampirkan kepada ukiran atau skru. Kencangkan pengikat dengan topi rata supaya ia tidak menonjol dalam keadaan ketat dan tidak mengganggu pemasangan lapisan.

Proses pemasangan adalah seperti berikut:

 • Asas profil PVC fleksibel dibentangkan di sepanjang tepi jubin. Kelebihan atasnya harus dibilas dengan kemasan permukaan. Jika perlu, anda boleh memotong jalur substrat di bawah lamina.
 • Pangkalan dipasang di lantai.
  • Sekiranya anda perlu memasang dowel, titik penetapan ditandai, profil dikeluarkan, lubang digerudi, tab plastik dipasang. Kemudian anda boleh mengetatkan pangkalannya.
  • Apabila menggunakan skru mengetuk diri, mungkin diperlukan untuk pra-penggerudian (bergantung kepada jenis substrat). Langkah membetulkan pengikat bergantung kepada tahap kelengkungan sendi. Pangkalan profil dok harus tepat mengulang garis besarnya.

  Apabila memasang pita PVC, anda perlu membuat usaha yang serius

  Menggunakan profil PVC yang fleksibel, sambungan laminat dan jubin mudah ditutup. Secara luaran, tentu saja, dia tidak menyukai semua orang, tetapi pemasangannya mudah.

  Video mengenai pemasangan slaid di persimpangan jubin lamina dan jubin / porselin

  Saya memerlukan gabungan antara jubin dan lamina yang berbentuk tanpa kosong. tembaga

  Bagaimana untuk membuat lantai

  arahan untuk memilih, memasang, meletakkan lantai

  Betapa indahnya untuk membuat sambungan antara lamina dan jubin?

  Laminate - bahan yang boleh dipercayai dan sudah terbukti dengan baik untuk reka bentuk lantai. Tetapi selalunya, perlu menggabungkan lamina dengan bahan lain untuk lantai, kerana strukturnya tidak sesuai untuk beberapa kawasan di kawasan itu. Untuk ini, perlu mengaturkan sambungan antara mereka. Laminate sempurna digabungkan dengan hampir semua bahan lain, yang membuka sejumlah besar pilihan untuk reka bentuk lantai. Selalunya, lamina digabungkan dengan jubin. Gabungan bahan ini digunakan dalam kes di mana anda ingin membahagikan ruang ke dalam dua zon yang berbeza, yang membolehkan anda memanfaatkan peluang ini.

  Kelebihan dan kelemahan menyertai penutup lantai yang berbeza

  • Praktikal - setiap bahan melaksanakan fungsinya, dan tidak dikenakan beban yang tidak dapat bertahan.
  • Kekuatan, kebolehpercayaan.
  • Hayat perkhidmatan yang panjang.
  • Harga bahan yang berpatutan.

  Kelemahan termasuk kesukaran untuk mengapit dua bahan dan memilih warna yang tepat untuk laluan peralihan.

  Bidang pemakaian sambungan penutup lantai yang berbeza

  Terdapat beberapa kes yang memerlukan penggunaan sambungan ini. Salutan ubin sering digunakan di kawasan kecil di pintu masuk, kerana lebih baik mengendalikan lamina dengan kotoran, dan lebih mudah dibersihkan. Seterusnya datang bersama dengan lebih hangat, dan selesa untuk bahagian utama lamina pangsapuri.

  Di bilik mandi dan lokasi lain juga digunakan jubin basah, yang tidak terdedah kepada kelembapan - dalam kes ini, bahan yang sama berlaku pada ambang antara kedua-dua zon.

  Dapur adalah tempat yang paling banyak digunakan untuk bekerja. Laminate tidak sesuai untuk kawasan apartmen ini, kerana ia lebih sukar untuk membersihkannya dari kotoran dan gris. Terutamanya sambungan yang berkesan ini, dalam kes di mana dapur secara langsung bersempadan dengan zon lain, dan tidak dipisahkan dari dinding itu.

  Jubin tahan api sangat sesuai untuk zon pemanasan, contohnya berhampiran kawasan perapian. Beberapa meter di sekitar perapian itu harus dijubing, dan membuat sambungan dengan lamina di tempat yang selamat dari jarak perapian.

  Sudah tentu, tidak ada yang meletakkan lamina di kawasan balkoni - dan ini memerlukan gabungan jubin, lebih sesuai untuk balkoni, dan lamina. Dalam keadaan sedemikian, sebaiknya memulakan jarak dekat sebelum pergi ke balkoni untuk melindungi laminasi daripada kemasukan kelembapan.

  Memilih lapisan seramik dan berlapis

  Apabila menggabungkan lantai dengan lapisan seramik dan lamina, sangat penting untuk membentuk dan memproses bersama dua bahan. Terdapat banyak cara dan bahan untuk reka bentuk sendi. Pertimbangkan kelebihan dan kekurangan kaedah sambungan berikut:

  • padding atau pengacuan;
  • pengancing tanpa punggung;
  • buih bangunan atau sealant;
  • pemampas gabus;
  • berikat dengan bantuan paddles.

  Penggunaan dayung di simpang membolehkan:

  • sembunyikan retakan;
  • membuat peralihan lancar dari satu bahan ke yang lain;
  • membolehkan anda melancarkan peralihan dari satu ketinggian ke yang lain.

  Pau diperbuat daripada bahan yang berbeza: aluminium, plastik, keluli, dan lain-lain. Yang terbaik dianggap sebagai pasak diperbuat daripada kayu. Oleh kerana mereka sesuai dengan reka bentuk hampir apa-apa penutup.

  Bentuk pintu adalah:

  Pin melengkung Ideal melicinkan peralihan ketinggian antara salutan. Sekiranya ketinggian pelapis adalah sama, lebih baik digunakan jalan-jalan - mereka lebih tahan terhadap pengaruh fizikal dan anda tidak boleh takut melangkah ke arah mereka.

  Dua kaedah penetapan flaps digunakan:

  • Terbuka - apabila semua pengikat dapat dilihat. Digunakan terutamanya dengan kepingan logam;
  • hiasan - sambungan tersembunyi yang tidak dapat dilihat dari luar pintu. Ia adalah cara yang paling tepat dan visual untuk membetulkannya. Pengikat hiasan digunakan apabila bekerja dengan pelana kayu.

  Apabila menggunakan reka bentuk bersama dengan penggunaan flaps, sangat penting untuk memantau kawasan terbuka - mereka tidak seharusnya. Sejak porozhki tidak mengisi ruang di persimpangan dua penutup, kelembapan yang masuk ke dalam kacang boleh merosakkan lamina, dan kacang itu sendiri, terutamanya jika ia diperbuat daripada kayu.

  Secara umum, anda dapat melihat bahawa penggunaan paddles adalah cara yang agak boleh dipercayai dan praktikal untuk mereka bentuk sendi, yang tidak mempunyai kelemahan serius.

  Selalunya menggunakan cara mengikat salutan tanpa menggunakan dayung. Sambungan langsung lapisan, tanpa menggunakan bahan lain, agak boleh dipercayai dan cepat, tetapi pada masa yang sama cara berisiko menyambung. Terdapat dua jenis sendi - satu keping dan hampir tidak kelihatan.

  Dalam kes ini, ketepatan dan penggunaan bahan pelincir yang betul sangat penting. Coatings hendaklah pada ketinggian yang sama dan jarak minimum antara satu sama lain. Untuk sendi bukan boleh tanggal, sealant, busa pembinaan atau pes pemasangan digunakan. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk memilih sebatian dok dengan sifat pelekatnya - adalah penting untuk memastikan bahawa komposisi mempunyai lekatan yang baik untuk kedua-dua bahan.

  Senarai kelebihan menggunakan sendi semua-dalam-satu:

  • Di luar kebolehpercayaan;
  • pemasangan bersama cepat;
  • ketahanan.

  Kelemahannya ialah:

  • keperluan untuk sendi yang ideal, yang boleh menjadi sangat sukar untuk dicapai, terutama bagi orang yang tidak berpengalaman dalam hal ini;
  • bukan penampilan yang terbaik;
  • kekurangan kemungkinan pembongkaran. Sekiranya berlaku kesilapan, ia boleh diperbaiki hanya dengan memasang penutup baru.

  Kaedah sambungan ini digunakan untuk kawasan sendi kecil - kira-kira 2 meter. Jubin itu dipasang pada akhir lamina dengan ketepatan yang sempurna - ketinggian bahan harus sama, dan jarak antara mereka tidak boleh melebihi 3 mm.

  Jurang antara lapisan dilekatkan dengan fugue biasa atau lapisan seramik. Walaupun, ia harus diperhatikan bahawa bahan-bahan ini mempunyai lekatan miskin kepada lembaga berlapis, yang mungkin memerlukan keperluan tetap memasang jurang. Dari sudut pandang visual kelihatannya bagus, sempadan peralihan tidak dapat dilihat, tetapi masih menarik.

  Mari kita senaraikan kelebihan jenis dok ini:

  • tidak memerlukan kemahiran dan kemahiran khas;
  • kelihatan baik;
  • ada kemungkinan merungkai sendi.
  • intensiti kerja buruh;
  • keperluan untuk pelumasan bersama kekal;
  • kebolehpercayaan kaedah ini boleh dipersoalkan.

  Berdasarkan maklumat di atas di atas, ia boleh dikatakan bahawa simpang hampir tidak kelihatan - lebih praktikal dan cara yang mudah sambungan berbanding penjelmaan sebelumnya.

  Pemampas Cork adalah pilihan yang paling optimum untuk memproses bersama dua penutup lantai. Oleh kerana sifat elastiknya, ia boleh mengimbangi pergerakan salutan, yang merupakan sifat ideal untuk lamina yang diletakkan tanpa menggunakan gam. Panjang jahitan itu boleh mencapai 6 meter - sendi lurus tidak boleh membanggakan peluang tersebut. Sambungan gabus dipasang terus ke dalam slot, memastikan kebolehpercayaan dan keanjalan sambungan. Permukaan sendi boleh diwarnakan dengan sebatian hermetik berwarna.

  Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa pemampas gabus adalah pilihan yang paling optimum dan berkesan untuk menyertai lantai.

  Kaedah ini mendedahkan kemungkinan untuk sejumlah besar penyelesaian reka bentuk, kerana profil yang fleksibel membolehkan anda membuat sendi lantai sendi dengan bentuk yang berbeza. Harga profil fleksibel adalah rendah, yang membolehkan anda memilih reka bentuk yang sesuai untuk bahan docking.

  Cara membuat dan menguruskan campuran jubin dan lamina

  Alat dan bahan yang diperlukan

  Senarai alat dan bahan yang diperlukan untuk pelbagai jenis sambungan:

  • gerudi - untuk sendi dengan bantuan paddles;
  • Pemotong dan dowels sendiri - juga untuk padding berkalumpu;
  • Pelekat, sealant atau buih pembinaan - untuk sendi langsung;
  • fugue atau lapisan seramik - untuk sendi yang tidak kelihatan;
  • Bulgaria - untuk menyesuaikan saiz jubin. Adalah diharapkan bahawa cakera untuk memotong menjadi bersalut berlian.
  • getah getah dan pemutar skru.

  Docking menggunakan acuan atau padding

  Dock dengan penggunaan acuan atau padding berlaku mengikut susunan berikut:

  1. Pertama, penutup lantai diletakkan: jubin dan lamina. Jurang antara mereka sepatutnya sempit.
  2. Di lubang talian bersama digerudi di lantai, maka gelendong plastik dimasukkan ke dalam lubang ini.
  3. Kemudian, dengan bantuan skru, acuan dipasang di atas sendi pantat.
  4. Untuk pintu dengan pengancing tersembunyi, tali pemasangan dipasang di lantai. Kemudian, pada pengikat selak, pengacuan itu tersangkut ke tempatnya.
  1. Tandai garis antara muka.
  2. Letakkan jubin sedemikian rupa sehingga tepinya menonjol di luar garis penyertaan.
  3. Potong panjang jubin yang berlebihan.
  4. Kosongkan antara muka.
  5. Pasang salutan lamina. Jika perlu, laraskan ketinggian lamina, supaya bahan-bahan berada pada tahap yang sama.
  6. Gunakan alat yang dipilih untuk mengisi jahitan. Ia boleh menjadi sealant, busa pembinaan, pelekat, grout untuk jahitan, dan sejenisnya.
  7. Melindungi kawasan persimpangan dari sebarang pengaruh fizikal, sehingga cara untuk dok akan kering.

  Urutan langkah-langkah untuk memasang pemampas gabus

  1. Betul tepi bahan supaya mereka tidak mempunyai retak atau cip.
  2. Susun penutup lantai di jarak terdekat yang mungkin.
  3. Menggunakan pemutar skru atau objek lain yang serupa, hati-hati tolak bahan ke dalam slot.
  4. Rawat permukaan pemampas gabus dengan sealant berwarna khas.

  Meringkaskan, kita boleh mengatakan bahawa terdapat banyak pilihan untuk reka bentuk sendi sendi lantai. Setiap daripada mereka mempunyai kelebihan dan kekurangannya, anda hanya perlu memilih pilihan yang sesuai untuk situasi tertentu. Perkara utama di tempat kerja adalah mematuhi peraturan dan mengambil kira semua nuansa.

  Betapa indahnya untuk membuat sambungan antara lamina dan jubin? : 2 komen

  Artikel cemerlang. Dia hanya memilih bahan untuk sendi. Akibatnya, saya berhenti di tingkap logam sempit berbentuk warna kromium. Ternyata sangat bergaya. Saya mencari masa yang lama sehingga saya dapati sebuah apartmen di pasar raya bangunan bangunan yang saya tidak jumpa. Kekal selepas pembaikan 2 keping 90 cm atau 180 cm panjang. Jika ada keperluan, saya akan berkongsi dengan senang. iklan semasa di sini: https://www.avito.ru/moskva/remont_i_stroitelstvo/t-obraznyy_porozhek_na_styk_plitki_laminata_prodam_659315219

  Pemampas Cork berwarna dalam gambar warna

  Dengan papan parket, lebih mudah digunakan. mereka adalah varnished (dilindungi dari lelasan dan pencemaran) dan anda boleh memilih pilihan warna yang sesuai.

  Cara membuat antara muka teknologi antara jubin dan lamina

  Selekoh di tempat hubungan dua penutup lantai kelihatan cantik dalam projek reka bentuk dan dalam gambar, tetapi menjadikannya dalam kehidupan sebenar sangat sukar. Dalam pelajaran ini, kita akan melihat cara membuat jubin dan laminasi teknologi di kawasan lurus dan berliku.

  Peralihan serpentine dan kompleks kelihatan cantik pada projek dan menyebabkan banyak kesulitan

  Selalunya, sambungan laminat dan jubin perlu dilakukan dalam kes berikut:

  • Di lorong dan di dapur - supaya tidak merosakkan lamina dari kelembapan dan meningkatkan rintangan haus lapisan;
  • Untuk zon bilik;
  • Di bawah pintu.

  Navigasi pantas untuk artikel

  Terdapat beberapa cara untuk membuat dok teknologi laminat dan jubin:

  • Profil PVC fleksibel - sesuai untuk mana-mana lengkung curvilinear. Ia terdiri daripada asas dan muncung hiasan.

  Profil PVC fleksibel Cezar

  Profil docking logam fleksibel

  Aluminium spring biasa

  Bingkai pintu dengan ambang

  Menurut "Buku Panduan untuk reka bentuk sistem autonomi kejuruteraan dan rumah-rumah kediaman keluarga tunggal dikunci" (seksyen pengudaraan, perenggan 4.84) ​​di bawah pintu dalaman harus menjadi jurang sekurang-kurangnya 2 cm melimpah udara.

 • T berbentuk profil pelbagai - cantik, tetapi mahal untuk reka bentuk lapisan lurus. Kos boleh bermula dari 600 Rubles setiap meter berjalan. Ia biasanya digunakan untuk menghias bersama parket dengan jubin. Ia dipasang pada gam.

  Profil dan apertures dari pelbagai

  Profil sementara melancarkan peralihan tajam antara dua lapisan

  Mari lihat lebih dekat ciri-ciri setiap versi.

  Apabila jahitan di antara kedua-dua bahan lurus - tidak ada masalah dengan pelarasan mereka, tetapi sukar untuk memotong kawasan yang sinis. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat templat dari bahan berguna (kadbod, polistirena yang diperluas, dan lain-lain), di mana untuk membuat susunan masa depan bersama.

  • Pemotongan curvilinear pada lamina dilakukan dengan gergaji manual atau elektrik.
  • Tile melemahkan bawah lengkung boleh apa-apa pengisar bentuk dengan cakera berlian jubin, sama ada risau secara manual / rentetan gergaji besi dengan berlian. Anda juga boleh menggerudi sebanyak mungkin lubang di sepanjang garis potong, dan memotong lebihan dengan pemotong wayar.

  Arahan pemasangan untuk profil PVC fleksibel

  • Selepas meletakkan jubin dan lamina harus ada jurang, ketebalan yang akan membolehkan memasang profil pelekap dan meninggalkan jurang suhu 5 mm di sebelah lamina.
  • Menggunakan lubang bor gerudi untuk ukiran dalam sambungan pengembangan. Jika anda mempunyai lantai yang hangat melalui jahitan, anda boleh menggunakan kuku cecair untuk pemasangan, tetapi lebih baik untuk mengecualikan kes seperti itu walaupun pada peringkat reka bentuk.
  • Potong panjang profil yang diingini dengan pisau / gergaji hamparan / jigsaw.
  • Kami mengikat profil pengikat ke pangkal dengan skru.
  • Sebelum meletakkan profil fleksibel hiasan, anda perlu melembutkannya. Untuk ini, ia sesuai dengan air suam (50-70 darjah) selama 15-20 minit.
  • Muncung hiasan dimasukkan ke dalam profil pelekap dan jatuh ke tempatnya.

  Pemasangan profil logam fleksibel

  • Sebelum memulakan kerja, kirakan ketebalan jubin dan lamina dengan mengambil kira gam dan substrat - mereka mesti bertepatan.
  • Sertakan profil buaian yang dilampirkan secara manual.
  • Potong panjang yang diperlukan dengan penggiling atau gergaji besi untuk logam.
  • Profil ini mempunyai kaki khas untuk membetulkannya ke lantai, jadi lebih baik untuk memasangnya pada waktu yang sama dengan meletakkan jubin. Kaki akan ditekan dengan jubin dengan gam, dan sebaliknya substrat dan lamina hanya dimasukkan.

  Profil disimpan dengan menekan jubin

  Lubang standard dengan lubang ditetapkan seperti berikut:

  • Potong kills sepanjang lebar pintu.
  • Tandakan titik penggerudian di titik persimpangan.
  • Gerakkan lubang-lubang itu, masukkan lubang-lubang itu dan simpan soket-lubang ke skru-menoreh sendiri di atas.
  • Untuk skru skru, gunakan pemutar skru atau pemutar skru dengan tork minimum, jika tidak, selekoh akan membengkok.

  Nuansa penting: pengukuran dilakukan dengan mengambil kira clypeus, dan bukan hanya di antara dua titik ekstrem kotak tersebut. Kemudian kuku dipotong di bawah trim untuk mengelakkan retak.

  Jika pintu mempunyai tudung yang tersembunyi:

  • Penandaan lubang di pangkalan itu dilakukan.
  • Di alur di sebelah yang salah, skru dipasang dengan dowel diskru.
  • Lubang-lubang dibuat di lantai.
  • Pad dengan dowel dimasukkan dimasukkan ke dalam lubang dan tersumbat hingga akhir. Agar tidak merosakkannya, mogok di atasnya melalui gasket dari bar.

  Arahan pemasangan untuk ambang dengan lampiran tersembunyi pada sambungan lamina dan jubin

  A pemasangan standard ialah kelemahan utama: plug BM 6x40 mempunyai jurang yang besar antara topi dan ambang peti besi ini, maka ia akan dipasang dengan rapi. Untuk mengelakkan ini, lebih baik untuk mengambil dowels 8x60 dan benang dari bonet di kedua-dua belah untuk persimpangan yang ketat.

  Untuk membuang mainan - ambil dowel yang lebih besar dan potong topi

  Cara paling mudah untuk meletakkan kuku dengan asas pelekat diri:

  • Buat tanda kontur padding di atas lantai untuk melicinkannya di tengah sendi.
  • Keluarkan filem pelindung dari asas pelekat sendiri dan gamnya.

  Dari sudut pandangan praktikal, penampilan ambang tambahan di simpang tidak begitu mudah - lantai menjadi lebih sukar untuk dibasuh dan anda boleh tersandung.

  Juga ambil perhatian bahawa lamina perlu diletakkan dalam cara terapung, jadi jangan gunakan pengedap, grout atau buih untuk mengisi sendi.

  1. Laminate untuk jubin atau jubin: perbandingan dua penutup lantai, 26 koleksi foto
  2. Tile atau lamina di dapur: apa yang lebih baik untuk lantai, gabungan dua lapisan
  3. Bagaimana untuk membuat timbunan mozek dengan tangan anda sendiri di dinding di dapur

  Tiada catatan berkaitan yang dijumpai.

  Kalkulator penggunaan jubin dan hiasan di dinding dan lantai di bilik mandi dan tandas.

  Apa jenis gam akan Lithokol sesuai dengan anda? Kalkulator penggunaan dan pemilihan gam.

  Jadual pemilihan dan kalkulator aliran.

  Formula pengiraan dan kalkulator, kadar penggunaan pengeluar.

  Pemilihan dan pengiraan.

  Kalkulator, jadual alir dan formula untuk pengiraan.

  Apabila menyalin dan mencetak semula bahan dari laman web ini, pautan ke sumber diperlukan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1