Perapian relau dengan penukar haba

Kompor perapian dengan penukar haba

Pembinaan rumah individu dan rumah negara memerlukan penyelesaian tugas yang mendesak untuk latitud Rusia sebagai menyediakan perumahan dengan panas. Mungkin, apabila gasifikasi merangkumi semua sudut terpencil, dan elektrik menjadi bebas, penyelesaian masalah bekalan haba tidak lagi begitu mendesak.

Dan sekarang rumah-rumah individu mempunyai bekalan haba sendiri yang bebas. Terdapat beberapa dapur - "burzhuek", ketuhar batu sederhana, perapian yang mengesankan dan dapur perapian yang indah, yang dapat memanaskan bilik-bilik besar dan kecil. Tetapi untuk memanaskan beberapa bilik dari satu sumber haba sekaligus, adalah perlu untuk memisahkan haba ini entah bagaimana.

Perapian dengan penukar panas menyelesaikan masalah ini. Unsur utama dalam sistem sedemikian adalah unit termal, sebagai penjana haba, dan paip dan bateri adalah pembawa haba di seluruh rumah. Kompor perapian dengan penukar haba menggabungkan unsur-unsur konsistensi dan estetika dengan keselesaan, kesenangan dan kehangatan di seluruh rumah.

Badan kerja atau penyejuk adalah air, yang menerima haba dari unit pemanasan dan melaluinya kepada pengguna melalui paip. Dalam keadaan musim sejuk, dalam kes kunjungan jarang ke kampung, penyejuk adalah antifreeze.

Pengaliran pembawa haba disediakan dalam dua cara, semulajadi disebabkan oleh perbezaan suhu air sejuk dan panas dan dipaksa dengan dimasukkan ke dalam litar pam.

Mengenai sistem pemanasan dengan penukar haba, yang digunakan secara meluas di rumah-rumah persendirian dan rumah negara, terdapat banyak ulasan. Mereka menunjukkan kualiti positif bukan sahaja dalam sistem pemindahan haba itu sendiri, tetapi juga untuk meningkatkan reka bentuk dan penampilan umum bilik-bilik di rumah. Dapur perapian dengan dapur dan penukar haba membantu menyelesaikan masalah harian yang mudah.

Penduduk rumah seperti otonomi bekalan panas, penyelesaian mudah dengan jenis bahan bakar, jaminan jangka panjang operasi yang dapat dipercayai dari seluruh sistem pemanasan.

1

Semakan nota dan beberapa masalah yang berkaitan dengan pemasangan, pendawaian, dan beberapa yang agak besar unsur-unsur penting semasa pemasangan sistem, tetapi ia berbaloi pada akhirnya memperbaiki keadaan hidup di rumah pada bila-bila dalam setahun.

Litar pemanasan boleh dipermudah lagi dengan membuang kawalan elektronik injap dan pam. Pam mempercepat pemanasan bateri, tetapi pada akhirnya ini tidak memberi kesan ke atas kecekapan keseluruhan sistem pemanasan. Apabila menggunakan tangki pengembangan terbuka, tekanan dalam sistem pemanasan sedemikian akan ditentukan oleh ketinggian lokasinya. Air dinaikkan dalam sistem kerana ketumpatan air sejuk dan panas yang berlainan.

Bergantung kepada kapasiti perapian perapian, jumlah penukar haba mempunyai nilai yang berbeza. Dengan kuasa relau penukar haba 11 kW - 5 liter. Dalam kes ini, bergantung kepada penghapusan elemen terakhir sistem pemanasan, jumlah penyejuk air akan menjadi 40-130 liter.

Unsur-unsur akhir sistem pemanasan, bateri, mesti sesuai dengan pandangan umum bilik. Bateri berbilang passphrase moden yang estetis dengan kepingan aluminium yang ditutup dengan papak plastik putih. Untuk menggunakan kabel logam fleksibel mereka, juga ditutup dengan plastik. Bateri sedemikian cepat menjadi panas, panaskan dan cepat menyejukkan apabila suhu penyejuk turun. Untuk membina elemen ini tidak memerlukan banyak pengalaman, anda boleh dengan mudah mengumpulkan sendiri.

Bateri cast-besi tradisional bertahan lebih lama, tetapi mereka tetap panas lebih lama. Pemasangan mereka dalam sistem lebih susah dan memerlukan lebih banyak pengalaman dan usaha.

Kumpulan Meta menawarkan beberapa pilihan untuk dapur perapian dengan dapur dan penukar haba.

Contohnya, dapur perapian dengan plat dan penukar haba META Angara AQUA dan META Pechora AQUA, kapasiti 8 + 5 kW. Panas sehingga 250 meter padu. M. Pintu dengan skrin kaca. Satu longgokan kayu api cukup sehingga 5-6 jam.

Model perapian-kompor Angara Aqua kumpulan Meta dengan dapur dan penukar haba boleh berfungsi dalam sistem pemanasan dengan litar tertutup dan terbuka. Penyelesaian yang mantap dalam reka bentuk. Di dalam badan relau, selain penukar haba, saluran udara juga disediakan. Haba dari blok bahan api bukan sahaja memanaskan air di penukar haba, tetapi juga udara di dalam bilik.

Kapasiti haba, dimensi, kemudahan pemasangan membuat dapur perapian dengan plat Angara Aqua sangat popular di kalangan pengguna.

Untuk ketuhar ini, tiada lapisan tambahan diperlukan selepas dipasang di dalam bilik. Reka bentuknya agak moden dan bergaya. Kompor perapian Angara Aqua bukan sahaja senang dengan kehangatan dan bermain api di sebalik skrin pintu, tetapi ia juga boleh menghiasi sudut mana-mana rumah dengan kecantikan yang pelik.

Tambah estetika kepada pandangan umum bilik, di mana perapian dapur dengan penukar haba dipasang, dan aksesori. Item dengan nama poker yang membosankan, sudu, drovnitsa, berus, boleh menghiasi sudut anda dengan hiasan hangat, keselesaan dan keselesaan.

Syarikat Norway ini menghasilkan pelbagai peralatan bahan api dan komponen sistem pemanasan. Ini termasuk ketuhar "burzhuyki, ketuhar-pendiang api dan dapur-perapian dengan penukar haba. Jotul mempunyai pejabat perwakilannya di banyak bandar di Rusia, CIS dan di luar negara.

Peranti haba padat yang terbuat dari besi tuang, dengan reka bentuk yang sangat artistik, memenangkan simpati dan kepentingan pemilik rumah persendirian dan rumah negara. Sudah tentu, produk tersebut tidak murah, tetapi pemilik rumah yang memasang sumber panas Jotul, berpuas hati dengan ekonomi, reka bentuk, jaminan jangka panjang dalam operasi.

Perapian perapian dengan penukar panas sangat menarik. Output habanya adalah dari 3 kW hingga 22.5 kW. Masukkan ini dipasang di dalam kontur seluruh perapian. Kerja ini tidak mudah dan memerlukan latihan dan pekerja yang berkemahiran tinggi. Tetapi pada akhirnya, pemilik menerima perapian dengan penukar panas dengan reka bentuk yang sangat baik dan jaminan kerja yang sempurna untuk tahun-tahun akan datang.

Untuk menyelesaikan masalah menyediakan haba ke rumah anda terdapat banyak cara dan salah satu yang paling berkesan ialah pemasangan dapur perapian dengan dapur dan penukar haba.

Semua hak terpelihara, 14+

Menyalin bahan tapak adalah mungkin hanya jika anda memasang pautan aktif ke laman web kami.

Dapur moden untuk perapian (60 gambar): ciri-ciri reka bentuk, kelebihan dan kekurangan

Ramai orang, membeli rumah negara atau kawasan kampung, bermimpi bahawa ia akan menempatkan sebuah dapur atau perapian, duduk di mana anda dapat merasakan kehangatan semula jadi. Kompor dapur murah untuk kotej boleh menjadi tambahan yang luar biasa kepada pedalaman seluruh rumah, menjadi bahagian tengahnya, di mana seluruh keluarga akan berkumpul.

Pada foto terdapat perapian dengan penukar haba

Kompor perapian, kelebihan utama

Seperti yang anda ketahui, perapian pada masa yang sama boleh melakukan dua fungsi: reka bentuk dan pemanasan. Dalam amalan, ternyata bahawa perapian hampir tidak dapat sepenuhnya memanaskan rumah di satu tingkat, dan jika lantai adalah dua, maka pada tingkat atas tidak sepenuhnya selesa.

Untuk menyelesaikan masalah ini, perapian untuk rumah musim panas dengan penukar haba dicipta. Di dalam bilik untuk mewujudkan sistem pemanasan air yang cekap, elemen utama yang pendiangan ketuhar dan menjadi mampu bukan sahaja menyenangkan mata permainan yang indah api terbuka, tetapi juga menyediakan rumah dengan haba dan air panas.

Pemasangan dapur perapian

Jika kita membandingkan perapian dapur dengan reka bentuk ketuhar konvensional, maka satu boleh membezakan satu perbezaan yang signifikan, yang terdiri daripada kehadiran penukar haba khas. Elemen asas ini mampu memanaskan air atau cecair teknologi yang lain.

Penukar haba boleh diwakili oleh dua jenis utama:

 • Dalam bentuk takungan konvensional, yang terletak dalam hubungan langsung dengan relau.
 • Dalam bentuk jaket air, diletakkan dalam bentuk gegelung paip di sekeliling perimeter struktur.

Perapian relau dengan penukar haba dalam bentuk jaket air

Oleh itu, dapur dengan penukar haba untuk kotej dapat memanaskan cecair bukan sahaja dengan memanaskan udara, tetapi juga mungkin untuk menyambungkan sistem pemanasan untuk memberi.

Pemasangan struktur pemanasan

Perapian relau di pondok adalah alat yang telah siap sepenuhnya, ia tidak memerlukan langkah persiapan tambahan sebelum pemasangan. Dalam kebanyakan kes, peranti ini boleh dilakukan tanpa asas tahan api.

Sekiranya pemasangan dijalankan di peringkat pendirian pondok itu sendiri, maka perlu memilih tempat untuk pemasangan unit ini, yang akan memenuhi semua kriteria keselamatan (yang tidak dapat dilupakan).

Untuk melindungi rumah dari asap, adalah perlu untuk melengkapkan cerobong yang bersambung terus ke pemanas.

Daripada pelbagai jenis paip untuk pelaksanaan sistem penyingkiran asap, keutamaan harus diberikan:

 • Chimney gabungan di mana seluruh cangkang luar diperbuat daripada keluli yang kuat, bahagian dalam diperbuat daripada seramik berkualiti tinggi. Jenis cerobong ini dilengkapi dengan liner penebat haba khusus, yang dalam pelaksanaan reka bentuk ini wajib (jika rumah dibuat dari kayu).

Pilihan yang lebih baik akan menjadi tiub seramik, kerana bahan ini mampu menahan suhu yang tinggi, dan disebabkan oleh kehomogenan mengenainya permukaan ketara tiada karbon hitam atau jelaga, yang serius cerobong memudahkan pembersihan.

Pilihan dapur perapian untuk dacha dan pemasangannya lagi boleh dilakukan secara bebas tanpa penglibatan pakar dalam bidang ini. Sememangnya, profesional boleh dihubungi untuk perundingan kecil untuk membuat pilihan yang tepat.

Apabila memasang peranti pemanasan sampel ini, perlu diingat bahawa mana-mana, walaupun ralat terkecil, boleh menyebabkan kerosakan utama. Pertama sekali, ia menyangkut pelaksanaan sistem cerobong atau sambungan yang salah bagi litar air ke sistem pemanasan yang sudah siap.

Relau relau dengan penukar haba air

Jika semasa kerja pemasangan, anda akan mematuhi keperluan dasar teknologi dan mematuhi semua langkah keselamatan, maka perapian dapur terbaik untuk dacha akan berlangsung selama beberapa dekad.

Semua kerja-kerja boleh dibuat dengan tangan anda sendiri, tetapi untuk bekerja mengenai menyediakan peralatan yang lebih baik untuk menjemput profesional yang melaksanakan di hadapan anda pertama menjalankan seluruh sistem dan memberi nasihat berharga mengenai pengurusan selanjutnya penukar haba.

Perapian sudut perapian untuk kotej dicipta berdasarkan penukar haba, yang merupakan elemen pemanasan khas. Dari dandang sejagat ini, semua paip arah sedang dibina, di mana satu cecair yang disebut penyejuk dilancarkan. Dalam beberapa kes, makanan boleh dibekalkan melalui air biasa, yang boleh dianggap sebagai manfaat ekonomi dan penyelesaian yang paling mesra alam bagi semua yang dicadangkan.

Di samping itu, penukar haba juga boleh mengambil antibeku, yang mudah dibeli di mana-mana kedai khusus atau salun kereta.

Antibeku mempunyai beberapa kelebihan yang tidak boleh dinafikan:

 • Di atasnya, pendiangan dan relau untuk kotej dengan penukar haba boleh berfungsi walaupun pada musim sejuk atau pada risiko pembekuan sistem paip.
 • Antibeku membolehkan unsur pemanasan ini berfungsi semasa turun naik suhu.

Sekiranya anda ragu-ragu, apa jenis campuran nutrien untuk dipilih untuk penukar haba anda, maka anda boleh mengenali maklum balas pelanggan lain atau mendengar nasihat profesional.

Apabila memilih bahan api, ingat bahawa cerobong dan dapur tidak bertolak ansur dengan minyak, alkohol dan antibeku kereta. Ini membawa kepada pencemaran pesat penukar haba, iaitu, ia datang kepada keadaan yang tidak sepatutnya.

Sudut sudut dengan penukar haba

Oleh kerana operasi dandang relau yang diselaraskan dengan betul, pendiangan menghasilkan pemanasan bilik yang dikehendaki.

Setakat ini, semua pengguna ditawarkan dua versi utama peranti dalaman:

 • Peredaran paksa.
 • Proses peredaran semulajadi.

Kedua-dua sistem ini dapat mengatasi fungsi kerja. Pilihan sistem bergantung kepada beberapa faktor, tetapi pilihannya masih hanya untuk anda. Perlu diperhatikan bahawa harga bagi kedua-dua pilihan hampir sama, jadi ia tidak boleh menjadi faktor penentu.

Perapian dan dapur bagi dachas, yang dibuat berdasarkan penukar haba, mempunyai beberapa kelebihan yang membezakan peralatan pemanasan seperti ini dengan pelbagai produk lain:

 • Kemudahan penggunaan. Kini anda tidak perlu sentiasa memantau kerja-kerja peranti berteknologi tinggi, sentiasa membuang bahan api untuk operasi mereka. Sekarang perlu untuk memberi makan alat itu dengan campuran "berkhasiat" sekali sahaja setiap beberapa hari, sangat jarang - setiap hari.
 • Menurut pendapat majoriti pengguna dan atas jaminan pakar, jangan takut meninggalkan unit jika anda meninggalkan rumah. Ini adalah disebabkan oleh penukar haba dibuat dalam kandang tertutup, jadi tiada apa yang akan memberi anda ketidakselesaan dan risiko.
 • Dalam pembinaan penukar haba terdapat pam edaran khusus, yang bertanggungjawab untuk membawa cecair ke dalam operasi, sehingga menyebabkannya bergerak di sepanjang semua paip yang dipasang. Ini memberikan kelebihan tambahan ke atas peranti ini.

Peranti asal dapur perapian dengan penukar haba

Arahan untuk bekerja dengan ketuhar moden ini untuk rumah percutian adalah mudah, jadi sesiapa sahaja boleh menguasainya tanpa memerlukan bantuan profesional.

Jika atas sebab tertentu dacha tidak mempunyai tenaga elektrik yang cukup untuk melaksanakan projek moden ini, maka penyelesaian yang sangat baik dapat menyewa generator diesel untuk kediaman musim panas. Sumber tenaga kecil ini dapat menyelesaikan semua masalah elektrik anda dengan serta-merta.

Prosiding dari semua perkara di atas, dengan selamat boleh menegaskan bahawa hingga kini pendiangan oven adalah yang paling maju dan unik dari segi peranti teknologi yang direka untuk bekerja dalam apa jua jenis bilik.

Pada musim sejuk, musim sejuk, seperti "api hidup" membantu memanjakan kenangan dan membuat nota romantis di rumah percutian anda dari sekelompok bekas.

Dalam video dalam artikel ini, anda akan menemui maklumat tambahan mengenai topik ini.

Perapian dengan penukar haba: pilih dengan betul

Kompor perapian dengan penukar haba tidak begitu sering digunakan untuk pemanasan rumah dan terhad dalam permohonan mereka. Terdapat satu sebab yang baik untuk hal ini: tidak ada bekalan bahan api tetap dalam reka bentuk ini. Dan ini amat ketara pada waktu malam dan menyebabkan ketidakselesaan tambahan. Walau bagaimanapun, dapur dengan penukar panas berada di pasaran dalam pelbagai bidang. Sebagai peraturan, ini adalah dapur tuang besi dengan penukar haba, dan juga dibuat dari bahan lain. Anda boleh membuat penukar haba untuk perapian, walaupun dengan tangan anda sendiri. Mengenai topik ini, kami akan bercakap dalam artikel ini. Arahan untuk memilih reka bentuk ini akan diberikan.

Memilih perapian dapur dengan penukar haba, perhatikan bahawa mereka boleh menggunakan penukar haba dua jenis, di mana terdapat perbezaan asas dalam sistem pemanasan:

 • Sistem terbuka, tidak langsung pemanasan penukar haba. Dalam sistem ini, cecair bergerak di sepanjang gegelung, yang berada dalam keadaan terbuka dalam relau. Sistem ini melibatkan mencari tangki pengembangan terbuka, yang dalam kebanyakan kes, terletak di loteng rumah negara.

Dalam sistem sedemikian, air bergerak berdasarkan prinsip graviti secara semula jadi dan beredar secara semula jadi. Sistem sedemikian sering digunakan semasa USSR. Pada masa ini, mereka sedang giat digantikan dengan sistem tertutup.

 • Sistem tertutup, di mana terdapat pemanasan langsung penyejuk. Dalam varian ini, pemanasan dijalankan secara langsung dalam petak relau. Pada masa yang sama, apabila cecair dipanaskan sehingga 90 ° C, ia dipaksa secara paksa ke dalam sistem pemanasan, untuk tujuan ini, pam air dipasang di dalam sistem. Apabila disejukkan, cecair itu diberi makan di bawah tekanan. Tangki air jenis membran digunakan di sini.

Penukar haba boleh mempunyai reka bentuk yang berbeza. Dalam versi ini, mereka boleh dibahagikan kepada jenis pembuatan:

 1. Sebuah penukar haba jenis dalaman adalah sama ada tangki yang dimasukkan dalam kebuk pembakaran atau gegelung yang boleh dipasang di mana-mana bahagian petak relau atau sebagai "baju", iaitu, ia menyelubungi seluruh bahagian relau.
 2. Penukar haba luaran. Dalam hal ini, modul cerobong disertakan dengan bekas yang dimeteraikan.

Dari atas, kita dapat membuat kesimpulan. Bagaimana jika anda perlu memanaskan bilik kecil di mana anda tidak tinggal secara kekal. Kemudian anda tidak boleh meletakkan kompresor untuk peredaran cecair paksa. Ia hanya lebih mahal dan tidak akan membayar sendiri tidak lama lagi. Tetapi jika anda mempunyai sebuah rumah besar dan anda sentiasa hidup di dalamnya, maka anda tidak boleh melakukannya tanpa peredaran terpaksa penyejuk. Oleh itu, anda perlu mendekati soalan ini secara bijak, dan pada sumber kami, anda boleh belajar bagaimana membuat pemanasan air.

Walau bagaimanapun, ia bukan untuk apa-apa yang dibuat dapur besi tuang. Reka bentuk ini mempunyai kekonduksian terma tambahan. Mudah menahan perubahan suhu dan terus panas dengan baik. Kecekapan unit dengan ruang api tertutup mencapai 80 peratus. Mempunyai hayat perkhidmatan lebih daripada 10 tahun. Kompor perapian dengan penukar haba boleh dibuat di varian depan dan sudut. Di samping itu, pintu kaca dipasang, yang melindungi bilik dari serpihan dan arang batu. Juga, perapian boleh dibuat dengan dapur dan penukar haba, maka fungsi memasak ditambahkan. Pada semua pilihan, anda dapat melihat foto dan video di internet dan mencari pilihan terbaik yang sesuai dengan anda. Harga model sedemikian agak berbeza, semuanya bergantung pada bahan pembuatan dan tahap peralatan.

Untuk meletakkannya lebih mudah, mana-mana tiub yang boleh dibengkokkan boleh bertindak sebagai penukar haba. Jika tidak ada bahan tersebut atau anda tidak tahu bagaimana untuk melakukannya, anda boleh menggunakan radiator lama atau pengeringan pakaian.

Kirakan kawasan penukar haba

Semua penukar haba mempunyai prinsip operasi yang sama: di dalamnya kontena dipenuhi dengan cecair dan dipanaskan, maka ia dimasukkan ke dalam tangki atau sistem pemanasan. Untuk membuat sambungan, 2 puting digunakan, yang dilampirkan dari atas dan dari bawah - pulangan. Ia sudah menyejukkan cecair untuk pemanasan seterusnya. Pergerakan, seperti yang dinyatakan di atas, berlaku akibat seret atau terpaksa. Untuk memanaskan bilik dengan betul, anda perlu mengira kawasan penukar haba. Pengiraan harus dilakukan mengikut prinsip perintah 4-5 kW per 1 m². Jika anda mempunyai tab mandi, maka anda perlu mengambil 5 kW untuk asasnya. Sekiranya terdapat kediaman, maka mungkin dan 3 kW, di sini tidak perlu menaikkan suhu ke tahap mandi. Sudah tentu, anda juga perlu mengambil kira lokasi dandang itu. Pada akhir relau, kapasiti unit akan jatuh dengan cepat 5-10 kali. Oleh itu, kawasan penukar haba perlu dikira dengan margin yang besar.

Terdapat banyak jenis penukar haba, tetapi dalam pembuatannya terdapat satu prinsip yang sama - logam harus sekurang-kurangnya 2,5 mm tebal.

Prinsip pemasangan penukar haba

 • Penukar panas perlu dipasang selepas memasang asas relau dan kemudian bata dengan bata. Sebelum memulakan pemasangan, anda perlu memutuskan jenis penukar haba jenis apa yang akan digunakan. Versi paling mudah ialah paip ini, yang menjadi gegelung.
 • Terdapat penukar haba berbentuk U, yang mana tangki pertama kali dibuat di bahagian bawah relau, kemudian ke bahagian atasnya. Selepas pembuatannya, sambungan dibuat menggunakan tiub.

Contoh penukar haba berbentuk U

Perhatian: jika anda bercadang untuk meletakkan tempat duduk di dalam ketuhar, maka jangan lakukan penukar haba di bahagian atasnya - plat tidak dipanaskan dengan betul. Pilih pilihan apabila paip terletak di dinding ruang relau.

Pelaksanaan penukar haba dari satu bahagian petak relau

Kelemahan terbesar menggunakan penukar haba ialah apabila ia diletakkan bahan api tidak sepenuhnya terbakar. Relau sentiasa disejukkan, yang menyebabkan pembentukan jelaga, yang menetap di cerobong.

Menggunakan penukar panas dengan sambungan mandi

Jika anda masih menggunakan penukar haba di dalam ketuhar, maka anda harus berpegang pada beberapa peraturan:

 1. Jangan memasang paip di dinding ke sambungan tetap. Apabila dipanaskan, mereka mengembangkan dan mengubah dimensi linear mereka.
 2. Apabila memilih kuasa penukar haba, pertimbangkan yang berikut, ia tidak sepatutnya mengambil semua kuasa relau. Haba yang dikeluarkan hendaklah 10%. Ia boleh berlaku dalam penukar haba yang besar anda tidak boleh memanaskan air.
 3. Jika anda menggunakan laras pengembangan, kira kira-kira seperti ini: air di dalamnya perlu panas selepas 2 jam relau.
 4. Lukiskan diameter yang lebih kecil daripada suapan. Air perlu menyejukkan diri ke dalam rumah, dan bukan sekadar mengedarkan.
 5. Apabila relau dipanaskan sepenuhnya dengan penukar haba, tidak disyorkan untuk menambah air, terutamanya air sejuk.
 6. Apabila memilih bahan meterai di sendi, gunakan hanya elemen tahan haba.

Awas: apabila beroperasi seperti relau, tidak boleh dipanaskan apabila tiada air dalam sistem. Sapukan paip tembaga untuk menyambung tangki ke relau. Jika anda tidak tinggal di bangunan ini sepanjang masa, maka jangan lupa untuk mengalirkan air dari sistem pada permulaan cuaca sejuk.

Jika dacha anda dilengkapi bukan dengan dandang yang besar, maka ia juga boleh menggunakan penukar haba. Ia adalah perlu untuk membuat bahagian atas silinder, dan bahagian bawah rata. Sambungkan bekas dengan sebilangan besar tiub bengkok. Dalam pilihan ini, bahan bakar akan memanaskan bahagian bawah dan paip. Gas akan bergerak ke atas dan memanaskan paip dan silinder. Dalam tangki bawah, air akan memanaskan lebih intensif dan bergerak ke arah atas dan mengisi tangki silinder. Selepas itu, cecair akan bergerak ke seluruh sistem.

Jika ia datang kepada relau, ia akan menjadi salah tidak menyebut reka bentuk ini, oven "Bavaria" digunakan oleh orang-orang kita dan agak berjaya. Ia harus diberitahu mengenai kelebihan dan kekurangan model ini.

Ini adalah reka bentuk yang agak anggaran yang menarik orang. Mungkin, ini adalah tambah besar. Jadi:

 1. Ekokamin ini boleh dipasang tanpa menggunakan asas yang berasingan. Tetapi sudah tentu, kita tidak sepatutnya melupakan teknik keselamatan kebakaran.
 2. Reka bentuk sedemikian agak mudah dipasang, dan ini boleh dilakukan oleh seseorang tanpa kemahiran tertentu.
 3. Ia dilengkapi dengan pintu yang telus, di mana anda boleh menonton permainan api. Disebabkan ini, ia mendapat nama "ekokamin".
 4. Terdapat sistem pembakaran kayu api yang panjang dan cepat. Ini menjadikan mereka ekonomi dan mengurangkan kos operasi.
 5. Terdapat beberapa pilihan untuk prestasi, yang memungkinkan untuk memilih model kapasiti yang diperlukan.

Sudah tentu, pengeluar menulis apa yang orang suka. Tetapi jika anda melihat ulasan di dapur ini di forum, maka ia menjadi jelas bahawa ini adalah dapur yang ekonomik, tetapi ia akan menjadi mahal untuk memanaskan rumah sebagai pemanas tunggal. Tetapi sudah cukup untuk mewujudkan suasana hangat di dalam bilik kecil. Pada akhirnya, pilihannya adalah milik anda. Dan jika anda ingin mengambil sebuah dapur dengan penukar haba, yang mempunyai kecekapan yang tinggi untuk memanaskan sebuah bilik besar, anda boleh menemuinya di laman web kami, di mana terdapat banyak reka bentuk yang agak ekonomik yang boleh anda lakukan sendiri.

 • Semua soalan dan cadangan yang anda boleh hantar ke kenalan kami

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 2 = 1