Perhiasan Mudah

Corak dan perhiasan geometri

Kebanyakan templat dan stensil yang dibentangkan di bawah, saya memanggil diri saya sendiri "Mandalas Square".

Kerana mereka sangat mirip dengan imej sakral ini, bagaimanapun, bukannya lingkaran persegi digunakan. Lukisan-lukisan pola geometri ini menangkap mata saya secara tidak sengaja, apabila saya cuba mencari beberapa templat yang menarik untuk sapu tangan.

Sebahagian daripada mereka agak mudah untuk dilakukan dan sesuai untuk pemula. Nasihat sedikit untuk mereka yang membuat keputusan untuk menarik batik menggunakan data templat siap sedia. Cuba terlebih dahulu memikirkan skema warna masa depan anda dengan melukisnya di atas kertas. Segera anda akan melihat kesilapan dalam warna, kerana anda tidak memerlukan produk yang enak, tidak enak?

Setelah memikirkan dan meletakkan beberapa sampel di depan mata anda, anda boleh mencapai kombinasi warna yang paling cantik, harmoni dalam selendang, selendang, pakaian, dll.

Dan di sini anda dapat melihat pola peonies untuk lukisan.

Kejayaan kepada anda kreativiti dan inspirasi!

Dan perhiasan ini, tentu saja, berbeza daripada "mandala persegi" saya, tetapi mereka juga boleh berfungsi sebagai stensil yang sangat baik untuk menarik tepi atau pusat selendang.

1

Tinggalkan komen

Di mana-mana penggunaan bahan tapak, rujukan yang terindeks kepada sumber adalah wajib.

Cara membuat corak yang mudah dan cantik - perhiasan geometri

Seperti yang anda ketahui, terdapat pelbagai jenis perhiasan. Mereka adalah tumbuhan, subjek, landskap, astral, bunga, fantastis, kaligrafi, dan lain-lain. Ini semua bergantung kepada unsur-unsur apa corak dibuat. Geometri terdiri daripada angka mudah - bulatan, segi empat, segi empat, segitiga. Ini adalah pilihan yang paling biasa dan mudah untuk dibina. Untuk melakukannya, cukup menggunakan stensil atau alat lukisan dan memahami corak pembinaan.

Perhiasan dan corak geometri: spesies

Lokasi dan sifat komposisi sentiasa berkaitan dengan bentuk objek di mana lukisan itu digunakan. Atas dasar ini, ada jenis perhiasan seperti angka:

Yang pertama dibina dalam bentuk jalur lurus atau melengkung yang berjalan di sepanjang pusat atau tepi produk. Jadi buatlah friezes, sempadan. Dalam kes kedua, permukaan keseluruhan dihiasi dipenuhi dengan corak. Dalam varian ketiga, elemen individu terletak di dalam persegi, bulatan, rombus, segiempat tepat, yang berada di tengah objek yang dihiasi.

Corak geometri pada pinggan telah digunakan sejak zaman purba. Ia adalah cara yang paling mudah untuk menghias jag atau periuk. Batang biasa digunakan untuk membuat alur bulat di permukaan, garis.

Dengan perkembangan teknologi, corak geometri mula digunakan dalam seni bina, pakaian. Kini mereka sering digunakan untuk menghias tekstil, selendang, linen katil, permaidani, dan juga dalam industri percetakan untuk mencetak buku-buku, kertas dinding, menghias perabot, bahan-bahan kemasan (seramik dan bumbung jubin, lamina, linoleum, lain-lain).

Mana-mana corak, geometri, vegetatif, mempunyai motif dan hubungan tertentu. Ia perlu untuk memahami dengan jelas apa yang dimaksudkan oleh kedua-dua perkataan itu. Yang pertama adalah unsur utama perhiasan. Ia boleh menjadi mudah, terdiri daripada satu bentuk dengan kontur tunggal, atau kompleks, yang melibatkan kehadiran beberapa bahagian konstituen.Motif ini boleh menjadi bunga bergaya, daun, bintang, pelbagai jenis poligon, bintang yang terdiri daripada segitiga. Rapport adalah koleksi motif atau kumpulan mereka dan jarak ke depan.

Setiap corak, geometri, bunga, atau yang lain, adalah irama tertentu, iaitu mengulangi, seli unsur-unsur tertentu. Sebagai motif, seseorang boleh mengambil segitiga isosceles. Berkali-kali mengulanginya mendatar tanpa jurang, kemudian ulas asal diperolehi, pada jarak atau panjang ruang seli yang sama antara unsur-unsur dalam kombinasi tertentu. Jenis hiasan reben akan berbeza-beza. Perkara yang sama boleh dilakukan secara menegak.

Untuk mencipta pola jejaring, cukup untuk mengulangi garis dari segitiga pada peringkat pertama beberapa kali dalam lajur. Setiap modul boleh menjadi satu di bawah yang lain, atau dengan mengimbangi. Dua baris mendatar berbeza mengikut corak tertentu, melalui satu, dua, dan lain-lain

Decors asal diperoleh dengan gabungan pelbagai jenis pencerminan. Garis mendatar atau menegak, lajur atau hanya bahagian mereka dalam kombinasi tertentu dicerminkan.

Perhiasan dan corak geometri sentrik juga mudah diperolehi. Ia mencukupi untuk memilih satu titik putaran pada satu hujung elemen, di dalam atau di luar dan di sekelilingnya, untuk memindahkan segitiga dengan beberapa darjah tertentu.

Corak geometri mudah sangat mudah dilakukan. Asas adalah satu set angka, diatur, misalnya, dalam kotak. Modul ini diulangi banyak kali untuk mana-mana corak di atas.

Cara yang paling mudah dan menyeronokkan untuk mereka bentuk corak, geometri, bunga atau lain-lain adalah dengan menggunakan editor grafik pada komputer anda. Satu program yang berfungsi dengan grafik vektor adalah sesuai, yang bermaksud hanya bentuk geometri mudah yang mempunyai kontur dan mengisi. Corak sedemikian boleh didapati dalam editor Corel Draw atau Adobe Illustrator.

Algoritma ini adalah seperti berikut:

  1. Dari angka-angka geometri membentuk elemen asas.
  2. Lakukan operasi pengumpulan bahagian-bahagian.
  3. Salin modul.
  4. Masukkan bilangan kali yang dikehendaki.
  5. Guna fungsi pengedaran semua serpihan terpilih pada jarak tertentu. Rentetan itu siap.
  6. Keluarkannya dengan cara yang sama seperti modul itu sendiri pada mulanya.
  7. Cuba kombinasi yang berbeza dari pantulan, pengulangan. Anda juga boleh membuat putaran di sekitar bulatan dengan sudut putaran yang berlainan.

Kombinasi akan mendapat banyak. Pilih yang terbaik, cetak atau gunakan untuk sebarang tujuan lain. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan imej ini sebagai stensil: bulatan corak yang terhasil melalui kaca di atas kertas, dan kemudian menggunakan lukisan kain, hiasan kad buatan tangan ucapan, sulaman, kaca berwarna, ukiran dan mana-mana teknik-teknik lain kemahiran seni.

Corak dari bentuk geometri mudah dibuat pada grid. Anda boleh menggunakan lembaran buku biasa atau pra-delineate dengan garisan sel nipis dari mana-mana saiz pada helaian. Sudah pada mereka adalah kontur yang digariskan atau ditarik dengan warna angka. Saiz bahagian dan jurang dapat ditentukan dengan mudah dengan menghitung sel-sel.

Jadi, anda melihat bagaimana perhiasan dan corak geometri dibina. Anda boleh memilih mana-mana kaedah di atas dan cuba untuk melaksanakan beberapa variasi sendiri. Jika anda melakukan tugas ini pada komputer, anda akan mendapat sejumlah besar pilihan. Pendudukan ini sangat menarik, kerana sukar untuk meneka terlebih dahulu apa yang akan menghasilkan hiasan rumit dari elemen mudah.

Kelas master di mural: Perhiasan mudah

Pengarang: Lyamshina Irina

Terakhir MK saya adalah tentang skema komposisi, yang digunakan dalam mural. Saya bercadang untuk kembali ke topik ini, tetapi kemudian. Hari ini saya akan memberitahu anda tentang perhiasan yang mudah.

Berikut adalah hiasan yang paling mudah.

Kita bermula dengan mata. Kemudian kita menyambung bahagian atas titik pertama dan tepi bawah titik kedua dengan garis melengkung.

Sebelum anda mula, letakkan titik untuk menunjukkan saiz curl. Keriting disertakan dengan titisan atau titik. Anda boleh mencuba.

Tetapi perhiasan dari kurungan dan titisan. Pertama, kurungan ditarik, kemudian titisan.

Di sini urutan adalah seperti berikut: kram, grid, titisan. Tetapi anda boleh dan titisan pertama, dan kemudian mesh.

Satu lagi contoh perhiasan yang mudah.

Ini adalah contoh perhiasan yang lebih rumit, tetapi ia berdasarkan titisan.

Terima kasih atas perhatian anda.

Anda boleh log masuk menggunakan rangkaian dan perkhidmatan sosial yang berikut:

Kedai Kerajinan Tangan

Semua untuk membuat bunga dari kapron! Aksesori untuk mainan, foamiran, dirasai

Komen Terkini

Kelas kelas di atas: Membuat sarung tangan dan sarung tangan
Video master-class: Bagaimana merengkuh sarung tangan pada jarum mengait pekeliling
Kelas induk di atas pembasuhan basah: Satu bentuk bentuk improvisasi

Rakan kami

Kami berada dalam rangkaian sosial dan kumpulan

Menyalin dibenarkan dengan pautan aktif ke sumbernya.

Dengan terus menggunakan laman web kami, anda bersetuju dengan pemprosesan cookie, data pengguna (data mengenai lokasi, jenis dan versi sistem operasi, jenis dan versi pelayar, jenis peranti dan resolusi skrinnya; sumber di mana anda datang ke laman web pengguna, apa yang tapak atau untuk beberapa pengiklanan; bahasa sistem operasi dan penyemak imbas, yang membuka halaman di mana pengguna menekan butang; ip-alamat) untuk operasi laman web, dan retargeting menjalankan kajian statistik dan kaji selidik. Jika anda tidak mahu data anda diproses, biarkan laman web ini

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 + = 84