Perintah pembaikan di bilik mandi – 314167.info

Perintah pembaikan di bilik mandi

Pembaikan bilik mandi - urutan peringkat utama

Apabila merancang pembaikan, penting untuk memulakan dengan idea reka bentuk konseptual utama. Iaitu, dengan jelas melihat matlamat sebelum anda, mengapa anda memerlukan pembentukan semula bilik mandi - dan ia harus memberi inspirasi. Untuk membaiki bilik mandi dari awal dengan cepat dan berjaya berakhir, adalah penting untuk mempunyai visi yang jelas mengenai hasil akhir.

Berfikir setiap langkah, membaiki bilik mandi dengan apa-apa kerumitan akan dapat dilaksanakan

Mandi - yang kedua dalam kompleksitas melengkapkan bilik di apartmen (selepas dapur). Komunikasi kejuruteraan, paip, peralatan elektrik rumah - semua memerlukan kerja-kerja yang berkelayakan untuk sambungan dan interaksi bebas masalah. Di samping itu, projek yang dijalankan secara profesional akan memastikan ergonomik optimum bilik mandi dan akhirnya menentukan susunan kerja.

Jika anda melakukan projek itu sendiri, maka jangan berhenti bekerja pada lakaran. Pastikan untuk skala setiap dinding, lantai dan siling pada kepingan berasingan dengan dimensi tepat pintu, tingkap, peralatan kebersihan dan perabot.

Adalah penting untuk diperhatikan dalam lukisan garis laluan di dalam bilik pendawaian elektrik, paip bekalan air dan kumbahan dan urutannya. Dalam hal ini - penting bagi jurutera paip untuk mengetahui bahan moden yang terbaik untuk penggantian. Tentukan parameternya: keratan rentas paip, ketebalan wayar.

Jadi mandi masa depan pada lakaran kelihatan seperti

Langkah 2. Pesanan jentera dan hiasan individu - dimasukkan ke dalam kerja

Itulah sebabnya penting untuk mula bekerja dengan reka bentuk terperinci - ia segera menjadi jelas jika sesetengah reka bentuk perlu diarahkan pada saiz individu.

Urutan yang tepat menentukan sebelum permulaan apa-apa kerja untuk membayar pintu dan tingkap ke saiz individu, memerintahkan pengiriman perabot eksklusif dan barang saniter dari luar negeri atau dalam pengeluaran. Sekiranya anda menggunakan jubin reka bentuk - ia layak untuk menyemak dengan ketersediaan pembekal dan dengan serta-merta rizab. Biarkan tiba lebih awal reka bentuk menunggu sehingga pembaikan selesai, daripada sebaliknya.

Adalah lebih baik untuk mengemas kini jubin dari awal, supaya tidak memberi peluang kepada jamur dan jamur untuk menetap di bilik mandi baru.

Untuk pengeluaran operasi pembongkaran, urutan yang jelas diperlukan:

 • Bertindih dengan bekalan air.
 • Putuskan sambungan paip, mengeluarkannya dari bilik.
 • Pemasangan plag pada paip pembetung saliran.
 • Prosedurnya adalah seperti berikut: membongkar siling, kemudian menyelesaikan dinding dengan penyingkiran serentak saluran paip dalaman yang lama.
 • Jika jubin lantai memegang ketat, dan menaikkan parasnya sebanyak 1.5 cm - tidak kritikal - anda boleh memulakan lantai baru oleh yang lama.

Pembongkaran jubin lama

Langkah 4. Penggantian rangkaian dalaman

Urutan rangkaian kejuruteraan peranti tidak kritikal: anda pertama boleh membina saluran paip dan kemudian untuk melakukan pendawaian elektrik dari bawah ke atas untuk lampu baru dan keluar dilindungi khas untuk mesin basuh, pengering, plat panas atau tab mandi panas, berseri sambungan sistem pemanasan lantai, dan lain-lain

Sekiranya tidak ada pengalaman peribadi dalam kerja-kerja elektrik dan paip, kami amat mengesyorkan agar anda menjemput pakar yang berkelayakan. Jika bilik tidak besar - pekerja perkhidmatan "Suami selama satu jam" agak mudah diurus.

Adalah lebih baik untuk cuba "lemas" saluran paip itu ke dinding gempal. Jika tidak, anda harus mempertimbangkan kemungkinan memasang papan gypsum yang benar-benar menyembunyikan susunan komunikasi. Oleh itu, lebih mudah untuk membetulkan bilik mandi dengan jubin seramik, pembaikan akan kelihatan sangat kemas.

Ingat: apa sahaja tujuan menggunakan drywall di bilik mandi - ia harus tahan kelembapan. Apa yang tidak boleh digunakan di sini - ini adalah jenis drywall yang lain.

Langkah demi langkah, hiasan dalaman kelihatan seperti ini:

 1. Penamat dinding dengan jubin atau panel dinding PVC.
 2. Pemasangan siling (selalunya memilih panel siling PVC)
 3. Pemasangan lampu bilik, pemasangan lampu lampu
 4. Tingkatkan lantai dengan campuran meratakan sendiri (jika lantai dibuat dari awal, dan penutup jubin lama tidak digunakan.
 5. Pemasangan sistem "lantai panas". Sekiranya kabel pemanasan digunakan, jenis kerja ini boleh dilakukan sendiri.

Baca lebih lanjut mengenai cara membuat pembaikan bilik mandi sendiri:

Urutan meletakkan lantai hangat adalah seperti berikut:

 • Lapisan penebat terma diperbuat daripada polietilena berbuih metalik (buih buih) - dari mana ia perlu memulakan mana-mana lantai yang hangat.
 • Kabel pemanasan sendiri sistem pemanasan, diletakkan pada pelekat tahan panas khas.
 • Menyambung termostat dan menyemak kebolehkhidmatan sistem pemanasan. Dalam hal ini - pembaikan kabel segera diperlukan.
 • Meletakkan jubin seramik pada gam tahan panas dengan kulir berkaca.

Ramai orang bertanya sama ada perlu untuk mendapatkan lantai yang panas di bawah bilik mandi - pengalaman menunjukkan bahawa ini adalah wajar untuk memanaskan sama rata bilik.

Urutan sambungan paip harus bergerak dari sudut jauh - ke pintu.

Anda harus bermula dengan pemasangan mandi. Segera pasang pengadun dan semak operasi bekalan air dan pembetungan. Sekiranya kualiti kerja paip tidak memuaskan, pembaikan segera perlu disusun.

Kemudian anda perlu memasang tandas, bidet dan urin - jika mereka berada di bilik mandi. Perhatian khusus ialah plum. Kemudian periksa kelajuan mengisi tangki dan ketepatan saliran.

Baskom dan kerannya dipasang selepas semua. Dan akhirnya selesai urutan - sambungan mesin basuh.

Untuk bahagian pengubahsuaian di bilik mandi ini adalah perabotan dan hiasan bilik:

 • pemasangan rel tuala yang dipanaskan;
 • meletakkan cermin di atas basuh
 • susunan perabot (curbstones di bawah sink, contohnya)
 • pemasangan loker loket
 • pemasangan atau penggantung tirai bilik mandi
 • aksesori hiasan: bunga, pasu, tuala yang cantik, bermaksud produk kebersihan, rasa.

Gagasan kerja dan pecahan sedemikian dalam proses berturut-turut harus membentuk pemahaman tentang tahap pembaikan premis yang tidak selesa seperti bilik mandi. Hampir setiap kali ia diperbaiki, anda perlu mengulanginya dari awal. Kerja ini adalah kompleks dan bertanggungjawab, tetapi ia agak boleh dilaksanakan sendiri.

Pembaikan sendiri telah selesai dan sudah tiba masanya untuk berendam di bilik mandi

Saya ingin mengetahui kesulitan yang dihadapi oleh pembaca yang melanggar urutan peringkat dalam pembaikan bilik. Pengalaman anda dalam komen akan membolehkan tuan pemula mengelakkan banyak kesilapan.

Artikel berkaitan

Sebaik sahaja saya menelefon doktor kepada kanak-kanak itu, dan doktor pergi untuk mencuci tangan saya, tetapi bilik mandi tidak diselenggara dengan baik, untuk mengatakan sedikit. Sebulan kemudian, suami memanggil tuan syarikat yang mengubahsuai bilik mandi secara profesional, yang kami dapati di iklan di laman web ini. Kini tidak memalukan untuk pergi ke bilik mandi kami, dan semua kawan mengatakan apa yang baik untuk anda

Tambah komen Balas balasan

Tile untuk bilik mandi penamat: peraturan pemilihan

Dengan cara yang sama, jumlah bahan untuk lantai dikira. Menghadapi jubin untuk meletakkan di dinding berbeza dari jubin lantai. Ini adalah nuansa penting, yang bernilai mengetahui dan mengingat, sebagai ubin dinding lebih [...]

Kartrij diperbuat daripada seramik dan dalam bentuk bola. Jenis kedua kartrij mempunyai kepala kawalan keluli tahan karat. Tubuhnya terbuat dari plastik, ia mengandungi bola berongga dengan lubang dan pin. Air [...]

Kaedah membaiki jubin dengan tangan anda sendiri

Untuk mengelakkan masalah dengan salutan jubin, penting untuk memastikan penyelenggaraan yang betul. Juga, peletakan bahan itu harus ditangani secara eksklusif oleh seorang profesional yang bukan sahaja melakukan pemasangan, tetapi juga menyediakan asas [...]

Pengawal silikon untuk bilik mandi: komposisi dan aplikasi

Jika anda memerlukan sealant warna tertentu, maka ia boleh ditambah dengan pewarna. Fungisida digunakan untuk melindungi permukaan yang dirawat daripada berlakunya kulat atau acuan. Juga sering digunakan ialah debu kaca atau pengisi lain yang meningkatkan [...]

Ini sesuai untuk perabot padat dan modular yang diperbuat daripada kayu ringan. Sebagai hiasan, anda boleh menggunakan pelbagai jenis kayu, serta buluh, kertas beras, jut, jerami, tekstil sutera dan linen, dll. [...]

Bagaimana untuk meletakkan jubin di bilik mandi

Penyediaan dinding di bilik mandi untuk meletakkan jubin Pelapisan juga boleh dilakukan pada permukaan yang telah dibersihkan dari bahan ketinggalan zaman. Jubin lama boleh dengan mudah dikeluarkan dengan lek kecil. Jika jubin sangat kuat [...]

Mari analisa secara terperinci klasifikasi rak untuk tuala pada bahan yang digunakan untuk membuatnya. Jenis-jenis rak berikut betul dikenali sebagai yang paling biasa: logam - pilihan win-win yang megah. Produk-produk jenis ini dibezakan oleh kekuatan luar biasa mereka, bentuk-bentuk halus [...]

Dalam proses memilih komposisi pewarna, adalah penting untuk memberi perhatian kepada ciri-ciri berikut: Sama ada salutan itu adalah matte atau berkilat. Sekiranya anda perlu bekerja di sebuah bilik kecil, maka ia tidak wajar menggunakan komposisi glossy, kerana ini [...]

Pembaikan di bilik mandi dengan tangan anda sendiri: urutan kerja

Urutan kerja yang betul adalah penting untuk sebarang pembaikan, tanpa mengira kerumitannya. Pembaikan bilik mandi dan tandas dengan tangan sendiri memerlukan pematuhan yang sangat berhati-hati terhadap pesanan yang dirancang, kerana ketika tahap kerja tidak dilakukan pada waktunya, ada kemungkinan untuk memanjakan apa yang telah dilakukan. Anda tidak boleh, sebagai contoh, membuat penamat dinding dan lantai, dan kemudian hanya berfikir tentang menggantikan pendawaian dan paip.

Keistimewaan pembaikan bilik mandi, pertama, di dalam bilik kecil, dan kedua, dalam kepekatan besar pelbagai peranti dan komunikasi. Pembaikan di bilik mandi dan tandas dilakukan kurang daripada di tempat tinggal, tetapi biasanya lebih teliti. Pakar mengesyorkan bermula membaikinya dari bilik mandi, kerana ini sering merupakan bahagian paling kotor dari semua kerja. Itulah sebabnya tahap yang paling penting, yang tidak boleh diabaikan, adalah merangka pelan pembaikan terperinci.

Kami membuat rancangan pembaikan bilik mandi

Perkara pertama yang perlu dilakukan pada peringkat perancangan:

 1. Tentukan reka bentuk dan gaya bilik mandi dan tandas masa depan, pilih skema warna. Secara tradisinya, penamat mandi dilakukan dalam warna pastel, dua warna, contohnya hijau dan zaitun, kuning dan pic, biru dan biru, akan kelihatan lebih baik.
 2. Tentukan apa jenis bahan yang akan digunakan dalam penamat. Selalunya untuk dekorasi bilik mandi yang digunakan jubin, panel plastik, granit, mozek.
 3. Lakukan pemeriksaan paip dan, jika perlu, tentukan pilihan penggantian. Apabila membeli lekapan paip baru jangan lupa untuk memastikan saiznya sesuai.
 4. Ukur parameter bilik (ketinggian, lebar, panjang) dan kirakan kawasan tersebut. Fikirkan lokasi lekapan paip dan butir-butir lain yang diperlukan dan lukiskan pelan terperinci. Anda perlu membuat keputusan bagaimana dan di mana ia akan terletak tab mandi atau pancuran, singki, tandas, cermin, dipanaskan rel tuala, mesin basuh.

Petua: apabila merancang, anda perlu mempertimbangkan bahawa selepas melepa dinding, dimensi mungkin berubah sedikit. Ini harus diambil kira apabila membeli semua yang diperlukan, dan jika anda tidak pasti mengenai saiz, menangguhkan perkara ini sehingga saat ini penggarapan siap.

Skala pembaikan oleh tangan di bilik mandi bergantung kepada pelbagai faktor: tahap memakai paip dan peralatan kebersihan, usang penamat, keinginan untuk mengemas kini reka bentuk bilik. Pertimbangkan urutan tindakan untuk pembaikan utama, yang memperuntukkan penggantian komunikasi elektrik dan bekalan air, peranti kebersihan dan pembangunan semula premis.

Penting! Sebelum anda melakukan pembangunan semula bilik mandi, sebagai contoh, untuk merobohkan pembahagian antara bilik mandi dan tandas, anda perlu mendapatkan kebenaran untuk BTI.

Pelan kerja anggaran adalah seperti berikut:

 1. penyingkiran paip dan semua perkara yang mengganggu;
 2. pembongkaran lapisan lama, pintu;
 3. perobihan partisi (jika perlu);
 4. pembongkaran paip dan pendawaian elektrik;
 5. meratakan lantai;
 6. penggantian risers dan paip bekalan air dan pembetungan;
 7. pemasangan pendawaian elektrik;
 8. Penamat lantai, dinding dan siling;
 9. pemasangan lekapan paip;
 10. pemasangan pintu dan peralatan elektrik.

Dan sekarang pertimbangkan setiap peringkat pembaikan dengan lebih terperinci.

Hancurkan dan keluarkan semua yang tidak perlu

Pada peringkat pembongkaran adalah perlu untuk membuat kerja-kerja berikut:

 1. Keluarkan pintu dengan pintu pos. Adalah dinasihatkan untuk memenuhi perkara ini di tempat pertama, kerana lebih mudah untuk mengambil sampah dan membuat bahan dan alat melalui pintu masuk percuma. Sekiranya pintu tidak diubah, pintu masih harus dikeluarkan dari engsel dan dikeluarkan, supaya ia tidak mengganggu, dan juga untuk mengelakkan kerosakan daripadanya.
 2. Hancurkan dan mengeluarkan paip lama. Walaupun anda tidak akan menukar mangkuk atau mangkuk tandas, lebih baik untuk mengeluarkan dan mengeluarkannya untuk masa pembaikan. Jika tidak ada kemungkinan sedemikian, adalah perlu untuk melindungi mereka dengan pasti dari kerepek dan keretakan. Pada barang yang rapuh anda boleh meletakkan buih, kain atau buih dan tutup dengan filem, memasangnya dengan pita pelekat.
 3. Runtuhkan partisyen. Ini perlu jika anda mengembangkan bilik mandi atau melakukan bilik mandi gabungan.
 4. Keluarkan lapisan lama: jubin seramik, cat, plester dari dinding dan lantai. Jubin itu mudah ditangkis dengan perforator.

Lantai di bilik mandi sepatutnya lancar dan juga. Anda boleh melakukannya dengan cara yang berbeza.

 • "Isi lantai" - meratakan sendiri berdasarkan gipsum atau simen. Ia dijual sebagai campuran kering, sesuai untuk diletakkan dengan tangan. Penyelesaian yang dicairkan hanya dituangkan di atas lantai dan dilancarkan dengan roller jarum.

 • Penggunaan campuran plaster pada asas gypsum dan tambahan - campuran penghalau air, terutamanya di bilik mandi. Bahan kalis air harus melindungi bukan sahaja lantai, tetapi juga sebahagian dinding, yang terletak berhampiran dengan mandi atau mandi.
 • Sekiranya perlu, selepas peranti kalis air dibuat dibuat secara konkrit. Jika sudah ada, sebelum penamat selesai, adalah perlu untuk menggunakan kalis air kalis air dan gunakan pelekat kalis air untuk jubin.

Dinding boleh disamakan menggunakan plaster atau lembaran eternit tahan kelembapan. Bahan yang terakhir mempunyai beberapa kelebihan terhadap dinding yang dilekatkan.

 1. Pertama, eternit sangat baik sebagai asas untuk jubin.
 2. Kedua, apabila menamatkan dinding GCR, kerja memasang kabel adalah lebih mudah, kerana wayar boleh diletakkan di dalam rangka struktur dinding.

Paip-paip lama mesti dialihkan kepada penaik. Penaik air dan pembetung juga harus diganti pada peringkat ini, sejak itu akan sukar dilakukan. Kerja ini memerlukan kelayakan tertentu, jadi untuk menjalankannya lebih baik untuk menjemput tuan.

Susun atur dalaman paip agak mungkin dilakukan oleh tangan sendiri.

Kerja-kerja ini dijalankan dalam urutan berikut:

 • Penaik diberi konfigurasi yang diperlukan;
 • ke titik pengambilan air, paip terkubur diletakkan;
 • di bilik mandi dipasang rel tuala yang dipanaskan;
 • penapis dipasang;
 • kren untuk penutupan air kecemasan;
 • Sekiranya perlu, sistem pemanas air disepadukan.

Petua berguna ketika melakukan perbaikan sendiri

 1. Paip dengan air panas hendaklah diletakkan di atas paip sejuk.
 2. Dengan sejumlah besar titik pengambilan air, lebih mudah untuk menggunakan sistem sambungan pengumpul, yang melibatkan menjalankan paip berasingan untuk setiap titik.
 3. Laluan paip kumbahan dan air ditandakan terus di dinding.
 4. Pengadun bilik mandi biasanya ditetapkan 10 cm di atas sampingan mandi, jarak optimum antara paip yang pergi ke pengadun adalah 15 cm.
 5. Ia perlu menandakan tempat laluan paip dengan air sejuk untuk mesin basuh, saluran paip hendaklah berada pada jarak 50 cm dari lantai.
 6. Paip pembetung terletak pada satu sudut untuk saliran.
 7. Tempat duduk boleh ditutup menggunakan kotak logam dan kelembapan papan gipsum tahan, yang kemudiannya ditampal.
 8. Jangan lupa tentang menetas teknikal pada kotak untuk akses kepada meter dan keran.

Agar tidak merosakkan penamat akhir, pendawaian telah dipasang sebelum ini. Sekiranya anda menyembunyikan pendawaian dalam paip logam, maka pada masa akan datang untuk menggantikannya, anda tidak perlu membuka dinding, anda hanya boleh mengeluarkan wayar.

Oleh kerana keadaan kelembapan yang tinggi, pendawaian perlu dipasang tegas mengikut peraturan:

 • cawangan dan perkakas mesti didasarkan;
 • suis, lampu, soket dan kabel mesti dilindungi daripada kelembapan dan suhu tinggi;
 • sambungkan soket dan sistem pencahayaan hanya selepas pembaikan lengkap.

Menentukan lokasi cawangan masa depan, susunan pendawaian elektrik, serta paip, boleh dilakukan secara langsung di dinding. Selepas pada garis yang ditandakan dengan bantuan pukulan perforator dibuat, di mana kabel akan diletakkan.

Kemasan dengan bahan-bahan yang menghadap

Selepas menamatkan kerja yang kasar, anda boleh memulakan penamat lantai, dinding, dan kemudian siling. Menamatkan kerja untuk kemudahan juga lebih baik dilakukan dalam urutan tertentu:

 • Mula-mula anda perlu perdana dinding dan lantai dan pastikan semua permukaan adalah sejajar dan tidak ada mana-mana wayar atau paip yang dapat dilihat.
 • Kemudian letak jubin lantai. Ia harus memastikan bahawa tiada ruang kosong di antara jubin. Jahitan mesti dibersihkan dan disapu.

Petua: jika anda akan memasang mandi dengan skrin penutup, di lantai, yang akan disembunyikan di bawahnya, untuk menyelamatkan bahan, jubin tidak boleh diletakkan.

 • Selepas lantai, dinding dipenuhi dengan bahan yang dipilih.

 • Pada akhirnya, siling itu diarahkan.

Terdapat banyak pilihan untuk menyelesaikan siling:

 1. salutan dengan cat berasaskan air;
 2. pemasangan ketegangan atau siling yang digantung;
 3. pemasangan panel plastik.

Mangkuk tandas, sinki, bidet, pancuran mandian atau tab mandi, faucets dipasang selepas selesai kerja-kerja penamat. Ini akan membantu bukan sahaja untuk mengelakkan kerosakan pada barang kebersihan, tetapi juga untuk memastikan akses ke semua permukaan bilik.

Pemasangan peralatan elektrik, pintu dan aksesori

Selepas menamatkan pemasangan perkakas kebersihan dan mesin basuh, yang memerlukan pintu percuma, anda boleh memasang pintu.

Kini anda boleh melakukan pemasangan soket, suis dan lampu. Di samping itu, sudah tiba masanya untuk menjaga pengalihudaraan, yang paling baik dipaksa dengan melengkapkan saluran dengan peminat.

Ia tetap untuk menggantung di cermin bilik mandi, cangkuk untuk tuala, melengkapkan rak, di tandas jangan lupa tentang pemegang kertas itu.

Perintah pembaikan di bilik mandi

Jika anda membuat keputusan untuk membuat pembaikan di bilik mandi dengan tangan anda sendiri, adalah penting untuk mengetahui urutan pembaikan di bilik mandi. Satu peringkat mesti mengikut yang lain, sebagai pelanggaran susunan tindakan menyebabkan kesalahan yang terjadi semasa operasi.

Untuk mendapatkan hasil ini, pelan pembaikan yang baik diperlukan

Sebelum anda mula membaiki di bilik mandi, anda perlu menentukan jumlah kerja dan kira-kira mengira kos yang anda harapkan. Cara termudah untuk menyusun senarai isu. Menjawab mereka, anda akan mempunyai idea mengenai pekerjaan yang diperlukan. Berikut ialah senarai soalan yang menunjukkan:

 • Adakah saya perlu mengubah reka bentuk bilik mandi? Di banyak pangsapuri kecil, bilik mandi berasingan, tetapi bilik-bilik sangat kecil sehingga sangat menyusahkan untuk menggunakannya. Semasa pembaikan, ramai yang memutuskan untuk merobohkan sekatan dan membuat bilik mandi bersama. Pemasangan / pembongkaran partisi, pemindahan pintu - semua ini merujuk kepada pembangunan semula dan memerlukan dokumentasi. Ia perlu untuk menarik / menempah projek pembangunan semula, mendapatkan kelulusan dan hanya selepas itu untuk memulakan kerja pembaikan.
 • Komunikasi yang tertakluk kepada penggantian. Di dalam bilik mandi terdapat air (hanya sejuk atau sejuk dan panas), kumbahan, cahaya dan pengudaraan. Semasa pembaikan, penggantian bekalan air dan pembetungan adalah wajib. Walaupun pada masa ini mereka masih beroperasi, selepas beberapa tahun, paip bocor boleh, dan apabila menggantikan rosak hiasan dinding, kadang-kadang - siling dan lantai. Oleh itu, merancang untuk menggantikan paip dan riser paip dan kumbahan. Bagi pendawaian, anda juga perlu memikirkannya. Wayar diletakkan di dinding, dan pembaikan adalah masalah. Atas sebab ini, mereka juga perlu diganti, dan juga diletakkan di dalam paip yang tegar, supaya mereka dapat menarik wayar tanpa memusnahkan dinding. Dengan pengudaraan, perkara lebih mudah. Biasanya, terdapat pembersihan saluran pengudaraan yang mencukupi, dan perkhidmatan khas terlibat dalam hal ini. Ia juga mungkin perlu memasang kipas - untuk penyingkiran udara lembap yang lebih cekap.

Penggantian bekalan air dan pembetungan - item mandatori dalam pelan langkah demi langkah pembaikan bilik mandi

Hanya selepas anda menjawab soalan-soalan ini, anda boleh menganggarkan berapa banyak anda akan dibaiki. Tetapi ini masih tanpa bahan penamat.

Peringkat seterusnya pembaikan bilik mandi adalah pilihan bahan penamat. Pilihan yang paling biasa adalah jubin di dinding dan di lantai. Kaedah hiasan ini sangat popular, sepanjang hayat, mudah dijaga. Tetapi kos penamat sedemikian tinggi. Terdapat pilihan yang lebih murah, tetapi tidak kurang menarik. Sebagai contoh, di lantai anda boleh meletakkan gabus atau jubin PVC. Dinding boleh dicat, dilukis dengan kertas dinding khas, memohon plaster hiasan pada mereka.

Tidak kurang pilihan untuk reka bentuk siling. Cara penamat standard adalah siling putih atau dicat. Tetapi sistem penggantungan atau ketegangan baru-baru ini lebih popular. Mereka membolehkan anda untuk menyembunyikan komunikasi, walaupun mereka mengambil beberapa sentimeter tinggi. Siling di dalam bilik mandi boleh:

 • ketegangan;
 • dari papan gypsum;
 • rak dipasang (rel aluminium);
 • dari panel PVC.

Peringkat pertama pembaikan bilik mandi - penyingkiran peralatan kebersihan

Bergantung kepada jenis siling, urutan pembaikan di bilik mandi berubah. Apabila memilih siling regangan, ia dilakukan terakhir. Selepas semua kerja penamat lain selesai, pintu dipasang. Siling papan gypsum, serta plaster yang diberikan atau diluntur, selesai serentak dengan dinding atau sedikit lebih awal - supaya kapur atau cat tidak jatuh di dinding. Sistem yang ditangguhkan (kecuali plasterboard gipsum) dikumpulkan selepas menamatkan dinding.

Melukis pelan dan prosedur

Selepas anda memutuskan semua isu-isu ini, pilih bahan paip dan kemasan, mula membuat rancangan. Setelah semua perabotan lama dikeluarkan, ukur dimensi bilik ke sentimeter terdekat, pindahkan dimensi ke rancangan tersebut. Semua komunikasi ditarik ke atas pelan ini, mereka menunjukkan jarak ke semua titik keluar mereka, pada paip skala besar dan barangan perabot. Lagipun, lokasi cawangan bekalan air dan sistem kumbahan bergantung kepada kedudukan barang kebersihan dan dimensinya. Kemudian pelan kerja adalah seperti berikut:

 • Pembongkaran peralatan: mandi, basuh, peralatan elektrik.
 • Mengeluarkan trim lama dari dinding, lantai, siling.

Mengeluarkan trim lama dari semua permukaan

Mengenai pelan itu, anda perlu menarik semua peralatan paip. Maka mudah untuk membangunkan urutan pembaikan yang betul di bilik mandi

Ini adalah pelan langkah demi langkah untuk membaiki bilik mandi. Hanya ada satu nuansa: bila memasang pintu. Biasanya kerangka pintu diletakkan selepas menyiapkan dinding untuk penamat. Dalam kes ini, dinding akan dekat dengan kotak. Ini penting jika bahagian dalam tidak disediakan. Daun pintu boleh digantung selepas - selepas semua "kotor" kerja atau segera, tetapi melindungi dengan filem polyethylene padat. Di selebihnya, urutan pembaikan di bilik mandi perlu diperhatikan tanpa perubahan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 − = 70