Perlindungan perabot

Bagaimana untuk mengganti upholsteri perabot dengan tangan anda sendiri

Melihat bentuk bulat perabot yang mahal, berdiri di bilik pameran kedai perabot, anda ingin menambah jumlah ke sofa atau kerusi lama anda. Upholsteri perabot dengan tangan mereka sendiri, serta pembaikan meja, bukan proses yang rumit dan mana-mana Man sebenar boleh lakukan.

Untuk bekerja di samping keinginan dan tangan langsung memerlukan alat-alat berikut:

 • Tetapkan perengkuh.
 • Stapler perabot dan staples.
 • Hammer.
 • Gunting.
 • Pemutar skru.
 • Tang atau tang.

Langkah pertama adalah untuk menentukan tahap memakai kain (kulit) yang perabot rumah anda berada dalam, dan memutuskan sama ada untuk menggantikannya. Jika anda telah memutuskan untuk sepenuhnya mengemaskini rupa perabot, dan di samping itu untuk menjadikannya lebih lembut, anda perlu berjalan di sekitar kedai kain dan membeli permaidani, baldu, jacquard, shinill, hai kamu kawanan atau kurtizan - kain upholsteri ini.

Untuk menambahkan kelantangan, anda memerlukan buih getah atau lateks, mungkin memukul atau bulu. Sebagai tambahan kepada kain pelapis, anda perlu membeli kain linen atau kain katun kasar, kanvas. Mereka diperlukan untuk mengetatkan pembungkusan awal dan melindunginya dari habuk dan menghancurkannya.

Sebelum membeli semua perkara di atas, mula-mula membongkok, contohnya, kerusi berlengan. Sebagai peraturan, semua butirannya (sandaran tangan, sandaran, kerusi) disambungkan dengan skru panjang atau kancing. Buka semua kacang dan hapuskan kerusi untuk komponen komponennya.

Kemudian gunakan pemutar skru bilah rata untuk melampirkan kurungan yang memegang kain lama, dan keluarkannya dengan tang. Jangan buang pelopor lama sekaligus - ia masih berguna sebagai templat untuk memotong bahan upholsteri baru. Kemudian, dengan cara yang sama, keluarkan lapisan kain dan pembungkusan.

Sebelum ini, pada zaman Soviet, pembuat perabot menggunakan tikar lateks. Getah buih moden tidak pergi bersama mereka dalam apa-apa perbandingan - ia semakin cepat merosot, kehilangan bentuk asal dan mula runtuh. Sekiranya anda seorang pemenang sofa sofa lateks, ottomans, kerusi berlengan dan lateks masih dalam bentuk yang lebih baik, maka biarkannya. Anda akan sentiasa mempunyai masa untuk meletakkan buih.

1

Sebelum anda memulakan perabot sendiri, anda perlu mengira jumlah bahan pelapis baru yang diperlukan dari kain lama. Untuk kebolehpercayaan, tambah lagi sepuluh peratus, sekiranya berlaku. Menggantikan upholsteri yang lebih baik ke seluruh perabot - jadi datang dan lebih cepat, dan kotoran di flat ditanam sekali sahaja, dan tidak akan kecewa dengan kekurangan tisu dalam stor sama yang, yang membeli kali terakhir.

Memasang "sisipan" perabot dilakukan dalam urutan terbalik. Pertama, pasangkan getah getah atau buih, kemudian ketatkannya dengan bahan lapisan, memaku dengan kokain dari bawah. Jahitkan penutup atas pada sampel lama dan pasangkannya, dengan staples dari bawah.

Dalam stapler terdapat penyesuaian daya impak penyerang. Sesuaikannya supaya staples masuk sepenuhnya ke dalam bingkai kayu, membaiki kain dengan selamat. Rokok tidak menyesal - menyumbat mereka untuk kebolehpercayaan lebih kerap.

Untuk menambahkan kelantangan tambahan kepada kepingan perabot kerusi (lekapan tangan, backrests), tambahkan satu lagi lembaran tipis getah busa. Jangan letakkannya di tempat duduk belakang, tempat duduk, sendi tempat duduk. Jika tidak, kumpulkan semua butiran secara keseluruhan atau tidak sama sekali, atau dengan kesukaran yang sangat besar. Dan sofa gelongsor, mungkin, akan berhenti berkembang.

Selepas proses perabot perabot oleh diri anda selesai, anda tidak boleh hanya mengagumi mata anda, tetapi juga duduk di atasnya dengan harta rampasan anda. Semoga berjaya!

Bagaimana untuk membuat penyimpangan perabot di atas kerusi dengan tangan anda sendiri?

Menarik dan membaik pulih perabot kerusi adalah peluang untuk memberikan perabot kehidupan kedua.

Jika anda melakukan ini dengan tangan anda sendiri, maka ia akan mengambil sedikit masa dan wang untuk pulih.

Di rumah, anda boleh mengurus ini sekurang-kurangnya 1 jam, walaupun ini tentu saja bergantung pada jenis perabot dan upholsteri.

Artikel ini memberitahu bahawa anda perlu mengambil kira bahawa pemulihan perabot di rumah secara kualitatif dan tanpa masalah, dan pelapis itu duduk dengan baik di sofa atau kerusi.

Pembaikan dan pengetatan perabot kerusi diperlukan apabila kerusi kegemaran dimanjakan, dan sofa neneknya telah hilang penampilannya.

Banyak membuang perabot selepas ia datang ke rosak, tetapi beberapa kerusi mahal, yang lebih daripada sepuluh tahun, dan seseorang mendapat cukup tidak boleh poof lama, kerana ia adalah lebih mudah untuk duduk daripada pada perabot baru itu dan lebih keras dan kadang-kadang kurang kualitatif.

Terutamanya untuk memanggil tuan untuk ini bukan pilihan - ia lebih mahal, dan bukan fakta bahawa dia akan melakukan segala-galanya secara kualitatif.

Oleh itu, adalah lebih baik bahawa pemulihan perabot di rumah - ia tidak sukar dan tidak akan mengambil banyak masa. Di samping itu, anda sendiri boleh menentukan padding mana yang terbaik untuk perabot.

Tetapi kadang-kadang pengetatan perabot oleh tangan sendiri adalah rumit, dan kadang-kadang mustahil, di mana anda tidak boleh melakukan tanpa bantuan pakar, melainkan jika anda ingin kehilangan perabot kegemaran anda selama-lamanya.

Untuk lebih memahami apa masalahnya, anda perlu membuka perabot. Adalah lebih baik untuk tidak memulakan sendiri jika sofa atau kerusi mempunyai reka bentuk yang rumit, kerana selalunya untuk analisis barangan dalaman seperti ini anda mungkin memerlukan kemahiran dan alat khas.

Keadaan yang sama, jika perabot mempunyai bentuk kompleks dan beberapa butiran tambahan, analisisnya kelihatan rumit.

Selalunya perabot itu bukan sahaja sukar untuk dibongkar, tetapi juga untuk menjahit pelapis baru, dan kemudian tarik. Sekiranya anda mempunyai perabot di rumah, lebih baik memanggil pakar.

Kesukaran dengan pengetatan diri juga boleh timbul jika upholsteri perabot diperbuat daripada kulit atau bahan kompleks lain, yang sangat sukar untuk dikerjakan.

Pemulihan diri tidak disyorkan jika perabot itu adalah barang-barang antik, yang memerlukan makanan istimewa dalam tangan dan tuan tangan.

Jangan cuba membaiki perabot sendiri apabila digunakan selama 5 hingga 7 tahun, tetapi ia tidak dibaiki sama sekali.

Kemungkinan dalam hal ini, satu perkara tidak boleh dilakukan oleh satu leher-diperlukan untuk membaiki kerangka, mengubah pengisi, memeriksa mata air, dan sebagainya.

Yang lain daripada kes-kes yang agak mengakui perabot pembaikan tangan mereka sendiri - jika anda hanya perlu menukar upholsteri, ia akan memaksa pemilik perabot, dan sama juga dengan memotong penutup baru sofa atau perabot jika anda mahu menyatukan ke dalam bahagian yang berasingan.

Sekiranya kes itu berada di pinggir sofa sofa atau anda ingin mencabut pouf dari struktur umum, maka mana-mana orang boleh melakukannya, tanpa menghantar perabot ke skrap dengan tindakan ceroboh. Dalam kes lain, lebih baik mempercayai tuan.

Untuk mengetatkan perabot dengan jayanya dan tanpa masalah, anda perlu mengambil pendekatan yang bertanggungjawab untuk memilih fabrik itu, memandangkan kejayaan pemulihan sofa atau kerusi bergantung sebahagian besarnya.

Walau bagaimanapun, ia tidak sepatutnya memilih kain untuk memikirkan hanya warna yang lebih sesuai dengan ruang dalaman umum.

Masih perlu memikirkan kualiti kain dan betapa sukarnya untuk bekerja dengannya - pelapis tidak hanya jahitan, tetapi terbentang, jadi penting bahawa pada tindakan terakhir ia tidak luntur.

Di samping itu, kain itu menyenangkan untuk menyentuh, jika tidak, pemulihan akan sia-sia. Tidak kira betapa cantik kain itu, dalam jangka masa panjang ia boleh menjejaskan anda dan mengecewakan anda.

Yang pada akhirnya anda tidak menjangkakan kejutan buruk, kain yang akan dikokot upholsteri bagi perabot tidak harus ada sebarang bau dan tidak pudar - ia menunjukkan penggunaan pewarna yang tidak baik, yang boleh mengandungi bahan-bahan yang berbahaya.

Adalah wajar kain itu adalah monophonic, tanpa corak dan corak yang kompleks - jadi upholsteri akan kelihatan lebih baik dan lebih mudah untuk menjahit.

Jika kain itu mempunyai apa-apa corak atau perhiasan, maka ia harus ditempatkan dengan betul pada upholsteri supaya kelihatan baik pada perabot.

Masih ia adalah perlu untuk memberi perhatian kepada kain putih dan lembut, sama dengan permaidani - mereka tidak memerlukan pengendalian halus, dan dalam kebanyakan kes akan kelihatan baik pada perabot, walaupun mengambil kira hakikat bahawa menarik orang biasa upholsteri itu.

Tetapi jika anda memilih kain sedemikian, anda perlu mengambil kira arah tidur semasa jahitan, sehingga kemudian armrest kiri tidak lebih gelap daripada yang tepat kerana vila melihat ke arah yang berbeza.

Adalah disyorkan untuk menggunakan tisu pendamping. Mereka dipanggil jadi kerana mereka berada di dalam kit - contohnya, kusyen sofa berwarna, dan perabot itu sendiri pepejal.

Atau sofa boleh dibuat lebih gelap daripada bantal - dalam kes ini ia akan kurang kotor dan menyegarkan kawasan pedalaman. Di samping itu, pendekatan ini akan membantu menyembunyikan kekurangan perabot yang mungkin.

Terutamanya biasa dan popular untuk upholsteri perabot adalah permaidani - kain itu adalah kualiti yang sangat tinggi, tetapi mahal.

Di samping itu, adalah wajar untuk menggunakannya untuk mereka yang menjahit dengan baik dan mempunyai pemahaman yang baik tentang tisu, jika tidak hasilnya tidak akan menjadi sangat baik. Oleh itu, lebih baik untuk memulakan dengan kain lebih mudah, jika sebelum itu anda menjahit sedikit atau tidak menjahit sama sekali.

Sebelum anda mula membongkar sofa atau kerusi berlengan, disarankan agar anda mengambil gambar terlebih dahulu untuk memasang semua bahagian dengan betul. Adalah disyorkan untuk mengambil gambar pada setiap peringkat analisis.

Selepas kain yang dipilih dipilih, anda boleh meneruskan dengan analisis perabot. Pertama, ia dikehendaki untuk memisahkan bahagian-bahagian sampingan (armrests), kemudian keluarkan pelbagai bahagian atas - bantal, pouffes, tempat duduk dan belakang.

Skim parsing boleh dilihat di dalam manual jika anda memilikinya, tetapi walaupun tidak, teknologi sofa pembongkaran, kerusi berlengan dan perabot lain pada umumnya tidak begitu berbeza.

Di samping itu, pengilang sentiasa cuba membuat perabot sedemikian rupa sehingga dapat dengan mudah disassembled apabila bergerak atau jika pemulihan diperlukan.

Sekiranya perabot mempunyai pengikat apa-apa, maka itu adalah yang terbaik untuk meletakkannya dalam beberapa jenis kapasiti yang dibawa, supaya mereka tidak hilang.

Apabila perabot dibongkar ke dalam komponen, anda boleh meneruskan pemisahan upholsteri itu. Untuk ini, pemutar skru rata atau anti-stapler adalah yang paling sesuai - dengan mereka anda perlu mengeluarkan staple, dengan kain lama itu diikat.

Hanya ini mesti dilakukan dengan berhati-hati, supaya tidak merosakkan pelapis, kerana ia kemudiannya perlu digunakan untuk membuat yang baru.

Selepas pelapis dikeluarkan, anda perlu membersihkan semua di dalam sofa - keluarkan habuk, kotoran dan serpihan lain.

Busa lama atau bahan lain yang diisi dengan perabot terbaik dibuang - pada masa ini ia telah kehilangan sifatnya, jadi sekarang anda memerlukan pengisi baru.

Walau bagaimanapun, kerugian ini tidak akan dikesali - dengan pengisi baru sofa akan menjadi lebih elastik dan menyenangkan untuk disentuh.

Biasanya, selepas getah buih, anda boleh melihat mesh logam, mata air dan regangan dari nilon. Tanda stretch nilon juga disyorkan untuk dikeluarkan, kerana mereka memakai cukup cepat.

Selepas ini, adalah disarankan untuk memeriksa mata atau mata air untuk kerosakan dan kecacatan yang muncul dari semasa ke semasa.

Selepas ini, anda perlu melampirkan peregangan baru, jika sofa adalah musim bunga dan tiada kecacatan khusus ditemui.

Tetapi jika ada jaringan atau tali pinggang di perabot, lebih baik menggantikannya dengan yang baru, jika yang lama telah merosot. Adalah disyorkan untuk menguatkan sendi dan menghapuskan jurang, jika ada.

Pada asasnya, pemulihan seperti itu terdiri daripada mengubah upholsteri, jadi anda harus memberi perhatian khusus kepada pemotongannya. Ia bergantung pada bagaimana anda menjahitnya, kualiti penyempitan bergantung kepada penampilan keseluruhan perabot.

Sangat banyak dalam kes ini menggunakan corak lama, yang telah dikeluarkan dari sofa. Biasanya beberapa sentimeter dari tepi ditambah kepadanya untuk membuat elaun.

Walau bagaimanapun, ramai yang perlu menarik kain bukan sahaja pada bingkai perabot, tetapi juga pada bantal, jadi kami akan menghayati mereka dengan lebih terperinci, supaya proses peregangan untuk bahagian-bahagian lain akan menyebabkan sedikit persoalan.

Apabila anda telah mengeluarkan kusyen dari sofa, anda perlu mengukur ketinggian, lebar dan panjangnya. Jangan lupa bahawa untuk setiap kelebihan anda perlu menambah 5 cm untuk elaun.

Apabila semuanya selesai, anda perlu memotong corak tepat di sepanjang kontur. Kemudian anda perlu meluruskan pelapis lama, menghidupkannya ke bawah, meletakkan bantal di atasnya dan menghidupkan kain di semua sisi, supaya ia sesuai rata ke bantal.

Selepas itu, anda perlu menetapkan hasilnya - membaikinya dengan paku perabot ke bingkai sofa. Jarak antara kurungan sofa tidak boleh melebihi 4 cm.

Untuk membuat perkara lebih mudah, disyorkan untuk mengikat kain di beberapa tempat, maka anda perlu menetapkan tepi yang bertentangan kain, yang tidak diproses.

Perlu diingatkan bahawa kain perlu diperketat dengan ketat dan secara beransur-ansur, jika tidak, hasilnya akan lebih buruk dari yang anda harapkan. Di samping itu, dari tisu tarik-perang yang berkualiti rendah.

Dengan cara yang sama, kain itu dilekatkan ke kawasan lain bantal yang belum diproses. Kaedah ini agak mudah, ia boleh digunakan untuk seluruh sofa, kerusi berlengan atau perabot lain.

Kesilapan utama dalam membina corak untuk upholsteri adalah bahawa orang itu telah mengira jumlah tisu secara salah.

Pengiraan dan pengiraan dalam kes ini adalah sangat penting, kerana disebabkan kecurangan yang salah, anda boleh membeli tisu yang kurang daripada yang diperlukan, dan tidak betul merapatkan upholsteri.

Sudah tentu, anda boleh membuat kekurangan kain dengan yang baru, tetapi ia berlaku bahawa dalam kelompok seterusnya kain yang sama teduh sudah berbeza, jadi lebih baik untuk membeli lebih banyak kain.

Ketika datang untuk membina sofa, anda perlu melihat foto-foto yang diambil sebelum menguraikan - mereka boleh membantu dalam mengumpul perabot, yang akan memudahkan kerja di rumah.

Perhatian sila! Semua bahan disediakan untuk rujukan sahaja!

Bagaimana untuk mengemaskini upholsteri lama pada perabot di atas kerusi dengan tangan anda sendiri

Sejak sepuluh tahun yang lalu, ia telah menjadi popular untuk memulihkan perabot lembut lama - buku sofa Soviet, tempat duduk kerusi, kerusi kegemaran. Sebab-sebab yang menyebabkan orang ramai untuk memberi kehidupan baru kepada perkara-perkara lama, praktikal dan sentimental - sofa-relik dibawa moyang sebagai trofi dari perang atau kerusi di mana banyak nenek saya dikait sarung kaki untuk keluarga dalam tiga generasi.

Tetapi lebih sering kita terkejut untuk menyedari bahawa perabot Soviet pepejal dari segi kualiti dan integriti bingkai adalah jauh lebih baik daripada yang baru, terletak di julat harga rendah dan sederhana. Perabot sedemikian sering dibuat dari kayu mentah, blok musim bunga murah, dan di atas ditarik oleh kain murah dan berkualiti rendah.

Terdapat pelbagai besar restorers - bahkan ada tukang yang demikian boleh mengubah rupa yang sofa lama yang dia tidak akan berbeza daripada rakan-rakan reka bentuk dan kandungan moden. Tetapi, pada hakikatnya, dengan kemahiran ekonomi yang minimum, keinginan dan kesabaran, pengetatan perabot oleh diri sendiri adalah kegiatan yang mudah dan kreatif.

Kaedah pemulihan dan upholsteri perabot dengan tangan mereka sendiri

Anda boleh mengemas kini kemunculan perabot kerangka dengan dua cara: dengan mencuci dan menggantikan. Kedua-dua pilihan ini agak memakan masa dan secara tekal rumit, tetapi boleh dilakukan! Segala usaha akan dilunaskan apabila anda berpuas hati dan akan melihat hasil kerja anda.

Paling penting, pilihan ini sesuai untuk perabot kecil: kerusi kerusi, najis dan kerusi berlengan kecil. Jika kain upholsteri pada sofa lama kegemaran anda suka dan dipelihara dengan baik, mempunyai corak tenunan yang unik, dan anda sedar bahawa bersamaan moden tidak boleh didapati pada harga, kemudian tutup dan sofa boleh dijalankan dalam cucian.

Untuk membasuh perabot besar, lebih baik menggunakan perkhidmatan dobi profesional

 • Menyimpan wang - anda hanya menghabiskan masa dengan kos yang rendah, termasuk kos basuh dan aksesori perabot (staples, kain lapisan).
 • Kebangkitan jenis perabot yang tulen.

Minus satu, tetapi penting - terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa penutup semasa mencuci akan "duduk" atau merangkak. Oleh kerana kain pelapis tidak direka untuk mencuci, ia tidak diproses untuk pengecutan, sebagai contoh, kain pakaian.

Penggantian penuh penutup perabot

Cara ini adalah yang paling lama dan paling rumit, tetapi yang betul. Upholstery lama dan usang kejam dibuang, dan sofa boleh menggembirakan anda dengan kain baru pewarna baru. Penggantian penuh penutup perabot boleh dilakukan di rumah. Tetapi bersiaplah untuk munculnya masalah yang tersembunyi di bawah penutup bocor: rasuk retak kerangka, mata pecah, papan serat patah atau kunci cacat.

Jika, mendedahkan penutup, anda berat hati mendapati kerosakan dalaman, jangan putus asa - hanya pembedahan untuk menutup penggantian berkembang menjadi lebih kompleks, modal fasa pinggang perabot kerusi rehat yang.

Konsep yang agak baru ini bukan sahaja meliputi penggantian upholsteri, tetapi juga: pembaikan lengkap bingkai, penggantian getah busa, kunci, blok musim bunga, semua yang diperlukan. Sebenarnya, penyempitan itu adalah perombakan besar perabot perabot, yang mana anda akan menerima unsur dalaman baru yang dibuat khusus.

Perombakan membolehkan anda menyimpan bahkan perabot yang paling "mati"

Alat dan bahan yang diperlukan

Untuk bekerja pada penyempitan perabot lembut yang mengalir dengan selesa, diukur dan tanpa saraf yang tidak perlu, anda mesti menyediakan alat yang diperlukan terlebih dahulu.

Alat dUntuk kerja pemasangan dan pemasangan

 • Pemutar skru dan tang rata yang besar - ambil dan tarik staples lama.
 • Pemutar skru berbentuk salib atau rata untuk saiz kepala skru slotted yang mengunci kunci ke bingkai.
 • Tetapkan kunci untuk kacang dan bolt.

Hampir semua bingkai perabot dibungkus, jadi tanpa satu set kunci yang tidak boleh anda lakukan

 • Roulette - membuat ukuran yang diperlukan apabila menggantikan bahagian badan.
 • Stapler - pembinaan atau pneumatik. Yang kedua adalah lebih baik, kerana, tanpa usaha di pihak anda, ia meluncur jauh ke dalam bingkai pokok yang kuat kuat staples, bahkan melalui beberapa lapisan kain.
 • Staples - dari 6 mm hingga 10 mm, bergantung kepada ketebalan dan kepadatan kain pelapis kain yang dipilih.
 • Beg sampah (lebih besar dan padat).

Untuk menyesuaikan kes-kes baru anda perlu:

 • Sebuah kain pelapis baru - pilihan di kedai-kedai adalah gila, memilih untuk rasa dan nilai. Untuk tidak membuat kesilapan dengan rakaman itu, lakarkan butiran anggaran sebelum membeli. Mengambil kira lebar standard roll - sehingga 145 cm (bersama-sama dengan tepi tepi kain) dan susunan corak berbanding dengan longgokan dan bersinar kain.
 • Fabrik lapisan untuk memacu permukaan belakang tempat duduk belakang dan tempat duduk. Melakukan ini tidak perlu, tetapi lapisan lapisan melindungi perabot dari masuk ke dalam debu, dan kos bahan lapisan kecil. Oleh itu, lebih baik tidak mengabaikan operasi mudah ini.
 • Gunting yang tajam, penjual khas terbaik untuk memotong.

Apabila memotong kes-kes baru, gunting penyesuai hanya boleh ditukar ganti

 • Crayon atau sabun nipis.
 • Benang - tidak kurang daripada nombor 10, dan lebih baik - diperkuat khas untuk kain keras.
 • Penguasa meter.
 • Kertas untuk corak, jika anda akan mengubah rupa produk: mengubah bentuk lembu, backramping dan kerusi.
 • Mesin jahit.

Membongkar perabot lama

Ini adalah peringkat pertama dan paling kotor - anda perlu membuka dan membuang penyewa, mengunci dan membongkar bingkai. Kemudian keluarkan semua staples lama yang mana pelapis tersebut diikat ke bingkai.

Setelah mengeluarkan pelapis, gambar yang agak ganjil boleh muncul

Menjaga tempat pembongkaran - anda perlu menyulitkan "debu abad", sofa atau kerusi diringkaskan. Dan staples mempunyai kebiasaan yang tidak senonoh terbang di atas lantai dan menggali ke tapak kasut (atau kaki). Sekiranya tidak mungkin untuk membuka sofa di jalan, tutup peralatan (televisyen, komputer, dll.) Dengan filem, dan letakkan semua yang anda boleh ke bilik lain.

Simpan beg sampah dekat - anda perlu membuang banyak sampah, yang telah menjadi pemadat dalam sofa (kerusi, kerusi, dll.). Selepas menamatkan pemasangan, segera buang semua sampah dari rumah. Di dalam habuk dalaman perabot pelapis, pelbagai perkara yang jahat dapat disembunyikan dari alergen hingga hama habuk.

Kerja pembaikan dan bahagian gantian

Selepas menanggalkan penutup lama, anda boleh mencari di bawah nombor pergaduhan upholsteri tidak berbahaya kegagalan yang serius, tidak tergesa-gesa untuk melepaskan dan membuang sofa, mengira di dalam fikirannya, berapa banyak akan kos pembelian yang baru.

Semua masalah pembaikan telah diselesaikan, dan bahagian-bahagian boleh diganti - senarai kerosakan dan bagaimana untuk memperbaikinya tidak begitu luas dan menakutkan seperti yang anda fikirkan pada pandangan pertama.

Semua sofa lama dan kerusi-kerusi berlengan didasarkan pada bingkai, diikat dengan kunci dan gam. Ini adalah sistem yang kukuh dan tahan lasak, jauh lebih baik daripada penekanan diri moden. Tetapi apabila hayat perkhidmatan berakhir, sudut bingkai memberikan kelonggaran dan retak. Rasuk perlu diubah. Pilih pokok yang kering, tanpa knot, retak dan kulit - bast atau tengah dengan struktur lurus. Jika tidak, rasuk yang membawa beban besar, dan tidak mempunyai kekuatan dan integriti, akan cepat pecah. Pokok lembap dalam keadaan pangsapuri yang hangat dan kering akan mula kering dan runtuh. Kunci istana lebih baik untuk diulang - memerintahkan tukang kayu atau membuat diri anda. Sendi-sinaran rasuk bangkai harus diresapi dengan gam PVA sebelum ikatan.

Bahagian patah dari papan serat (lintel rangka kerangka kerangka tempat duduk dan belakang)

Semuanya mudah - mengukur saiz dan memotong maklumat baru dengan jigsaw atau membuat pesanan di bengkel perabot. Adalah lebih baik untuk menyediakan butir-butir terperinci mengenai jumper (di sofa lama biasanya terdapat tiga - bahagian tengah dan dua sisi), yang mana dalam keadaan istirahat lebih mudah berubah. Pasang mereka ke bingkai boleh kuku atau stapler pneumatik.

Tempat yang sakit - di tengah-tengah kerusi, di mana kanak-kanak suka melompat dan duduk tamu. Sesetengah tukang menguruskan "memutar" blok musim bunga, mengubah mata pecah menjadi yang baru. Walau bagaimanapun, tidak ada jaminan bahawa beberapa musim bunga lama tidak akan pecah selepas beberapa ketika, dan demi dirinya, anda tidak perlu memulakan semua kerja lagi. Oleh itu, lebih rasional untuk menggantikan blok musim bunga sepenuhnya.

Penggantian tali pinggang keledar

Biasanya bingkai kerusi dan bahagian belakang kerusi berlengan lama diikat bersama oleh tali lebar yang diikat di mana buih dibentangkan. Dan tali pinggang sangat jarang pecah, paling sering sambungan antara tali pinggang dan bingkai dihapuskan. Untuk penggantian, mana-mana tali pinggang yang anda anggap kuat sesuai. Perkara utama yang mereka tenunan padat, sebaik-baiknya bahan sintetik dan lebar sekurang-kurangnya 5 - 7 cm.

Mana-mana jenis busa getah mempunyai ciri teknikal seperti jumlah mampatan. Ini adalah penunjuk berapa kali bahan tersebut akan menahan pemampatan dan akan dapat memulihkan bentuk asalnya dan keanjalannya. Hampir selalu di perabot lama, getah buih telah lama tahan lama dengan parameter ini dan telah berubah menjadi habuk atau bahan likat menyerupai tanah liat melekit. Buangnya tanpa menyesal dan letakkan buih baru.

Adalah lebih baik untuk tidak menjimatkan getah buih - ia bukan hanya lapisan lembut, tetapi juga melindungi struktur dalaman daripada kerosakan

Juga, masalah biasa adalah bahawa dari masa ke masa mekanisme keluli kunci dicairkan, ada tindak balas atau mata air yang mengunci kunci ke dalam posisi "duduk" atau "berbaring". Periksa kunci dengan berhati-hati, mungkin perlu mengubah skru atau menyesuaikan spring snap baru. Sekiranya tidak, maka kunci perlu diubah - baik, itu bukan masalah, di kedai kelengkapan perabot anda akan ditawarkan pilihan besar kunci moden.

Kelas tuan pada kes jahit baru

Tahap kerja yang paling kreatif. Anda boleh meninggalkan perabot kelihatan sama, dalam kes itu, kes lama boleh digunakan sebagai corak. Sebelum bekerja, mereka perlu digegarkan dan dibuang.

Apabila memotong bahagian-bahagian baru, berhati-hati memantau lokasi benang rami dan pangkal, serta arah cerucuk. Terutama ia berkaitan corak lembu dan tempat duduk belakang, jika lebar kain tidak membenarkan membuat satu keping (ini bermaksud upholsteri buku sofa).

Mempunyai kemahiran kreatif dan jahit, anda boleh mengubah rupa perabot lama, menjadikannya lebih moden, selesa dan sesuai dengan citarasa anda. Bahagian utama pengubahsuaian dicapai dengan penutup getah buih - gulungan lembut ditambahkan kepada pemakai, backrest headrest liners ditambah. Anda boleh mengambil kira lokasi badan dalam kedudukan duduk dan menambah pad buih ke tempat duduk (di bawah lutut) dan masukkan di bawah pinggang.

Apabila menggunakan dart, lipatan, butiran kerinting, penutup akan mendapat bentuk yang baru dan menjadi lebih moden.

Untuk secara kualitatif dan indah melaksanakan kerja pada pengubahsuaian kemunculan perabot kerusi, anda memerlukan kemahiran dasar pemotongan dan jahitan. Sekiranya anda tidak yakin dengan kebolehan anda, lebih baik jangan risau melakukannya sendiri, tetapi dapatkan pakar untuk bekerja.

 • Biarkan elaun pada lipatan 1 - 1.5 cm, bergantung kepada kepadatan kain.

Apabila memotong fabrik, pastikan untuk meninggalkan 1-1.5 sentimeter pada lipit

 • Adalah wajar untuk memproses tepi bahagian yang dijahit dengan overlock atau zigzag.
 • Kain upholstery dengan longgokan besar di depan mesin jahit mesti dilapisi dengan tangan untuk mengelakkan sesaran bahagian.
 • Jika kulit tiruan kulit, kulit buatan atau semulajadi dipilih untuk upholsteri, maka apabila menggunakan permukaan muka sebagai kaki pendesak mesin jahit, gunakan roller khas. Dalam kes-kes yang teruk, anda boleh membalut permukaan kain di bawah kaki dengan lapisan nipis minyak enjin.
 • Sekiranya jahit di dalam penutup pelapis hiasan, kedutan kedutan secara manual.

Sekerap mungkin dalam proses jahit, cuba pasang - getah buih, melembutkan bingkai musim bunga tegar, bahan yang lentur, bentuk yang ditentukan oleh sarung.

Pengikat penutup baru pada butir-butir perabot

Kerja pembaikan selesai, penutupnya dijahit, sudah tiba masanya untuk memulakan peringkat yang bertanggungjawab dengan meregangkan upholsteri baru. Adalah perlu untuk mengetahui dengan jelas bahawa hasil akhir dan kemunculan kerusi atau sofa anda bergantung kepada kualiti tahap ini. Anda memerlukan kesabaran dan ketepatan dalam kerja.

Pada peringkat pemasangan yang terakhir, anda masih boleh membetulkan kesilapan - menjahit atau melonggarkan sudut-sudut sedikit, menetapkan anak panah. Jangan bimbang jika penutupnya sangat rapat pada bingkai - dalam proses penetapannya, anda masih akan "menembak" ia lebih padat. Lebih buruk lagi, jika penutup dipakai longgar, kerana melampirkannya dengan bahan makanan, ada peluang besar untuk mendapatkan kedutan dan kerutan yang hodoh.

Urutan kerja memasang pelapis upholsteri baru:

 • Pertama sekali, letakkan penutup pada bahagian-bahagian dan, semasa mereka berada dalam kedudukan bebas, memaksimumkan. Jahitan hendaklah terletak tepat dan sejajar dengan tepi bahagian-bahagian, sudut penutup meliputi dengan sudut-sudut bingkai.
 • Kemudian mula mengikat penutup dengan staples - memegang stapler di sebelah kanan, dengan terus kiri, gerakan menyeterika, tarik kain dari bahagian tengah ke tepi. Tontonlah serampang yang lancar dan sama rata - terutamanya ini terpakai pada bahagian belakang belakang dan kerusi kerusi dan sofa. Adalah lebih baik untuk memulakan "menembak" dengan staples dari tengah, jadi kain berlebihan mungkin akan beralih ke tepi di mana mereka boleh dijahit dengan tangan.

Stapler - alat terbaik untuk memasang penutup perabot

 • Apabila upholstering lembu, berhati-hati memotong lubang bolt dengan gunting dan menembak tepi cutouts dengan staples. Sekiranya perlu, ketatkan staples di pokok dengan lebih ketat dengan tukul.
 • Selepas menghulurkan upholsteri, perlu menutupi sisi yang salah dengan kain kain lapisan. Jangan buang masa pada pemotongan berhati-hati dan potong gunting lapisan. Setelah merancang jangka panjang dengan peruntukan untuk giliran tepi 3-4 cm pada setiap sisi, gunting membuat percikan dan kain robek kain, sintetik lapisan terputus dengan tepat pada rentetan yang tidak akan anda terima pada excision dengan gunting. Tembak bahagian bawah lapisan dari sudut, mengetatkan kain.

Bylce - (dari Ukraine) backrest katil, kerusi, armrest sofa, kerusi-kerusi, dll.

Peringkat terakhir kerja adalah pemasangan. Apabila memasang sofa, mula-mula kunci kunci pada sandaran dan kerusi, kemudian pasangkan pembinaan yang dihasilkan ke dulang rak buku dan pasang penyewa. Apabila memasang kerusi, anda perlahan-lahan meletakkan tempat duduk dan kembali ke salah satu penyewa, kemudian lampirkan kedua ke struktur. Kaki dipasang terakhir.

Pemulihan membantu mengubah perabot lama menjadi pedalaman yang baru dan bergaya

Video: selekoh kerusi lama

Oleh kerana proses mengetatkan perabot agak rumit, kami menawarkan anda video pendek yang jelas akan menunjukkan semua peringkat leher, contohnya, pemulihan kerusi lama.

Pembungkusan perabot dengan kerusi sendiri adalah tugas yang bertanggungjawab, memakan masa yang panjang, tetapi dengan manfaat praktikal yang sangat baik dan nilai moral. Anda mendapat kepuasan dari kerja yang dilakukan dan wajah diperbaharui perabot anda yang telah diperbaharui. Dan perkara utama adalah pengalaman, yang, seperti yang anda tahu, boleh memulakan hobi baru, dan mungkin - perniagaan yang menguntungkan. Pembaikan yang berjaya kepada anda!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 − 35 =