Permulaan yang mulus untuk alat kuasa dengan tangan anda sendiri – 314167.info

Permulaan yang mulus untuk alat kuasa dengan tangan anda sendiri

Permulaan yang mulus untuk orang Bulgaria dengan tangan mereka sendiri

Keseluruhan pemodenan hanya terdiri daripada pemasangan litar mudah di dalam kotak luar.

Reka bentuk prototaip dalam gambar di bawah digunakan untuk menyesuaikan cahaya lampu, iaitu, untuk bekerja pada beban yang semata-mata aktif.

Asas reka bentuknya adalah cip K1182PM1P. Ia sangat khusus, dan kerana ia tidak aneh hari ini, pengeluaran dalam negeri. Sekiranya perlu, masa permulaan boleh ditingkatkan dengan meletakkan kapasitor besar C3. Walaupun kapasitor ini mengecas, motor elektrik secara beransur-ansur meningkatkan kelajuan maksimum. Perintang 68 kOhm dipilih secara optimum untuk litar kami. Jika anda ingin membuat pengawal kuasa, maka anda perlu mengganti rintangan R1 dengan pembolehubah. Rintangan 100 kOhm, dan banyak lagi.

 • Jika anda menambah trias VS1 jenis TC-122-25 ke bahagian kuasa litar, anda boleh berjalan dengan lancar hampir apa-apa bulgark, dengan kuasa dari 600 hingga 2700 watt. Untuk menyambung alat kuasa sehingga 1500 W, cukup untuk triacs BT139, BT140. Triac tidak dikunci sepenuhnya dalam litar yang dipertimbangkan, ia mengurangkan kira-kira 15V voltan sesalur, tetapi penurunan ini tidak menjejaskan kerja alat kuasa. Tetapi dengan pemanasan yang kuat kedua, kelajuan peranti yang terhubung jatuh dengan ketara. Oleh itu, pemasangan triac pada radiator adalah disyorkan.

  Dalam peranan bahan penebat yang sangat baik, kotak simpang biasa sesuai. Suatu soket diskrukan dan kabel dengan plag disambungkan, yang menjadikan reka bentuk ini sangat serupa dengan lanjutan yang dibuat oleh tangan sendiri.

  Sekiranya anda mahu, anda boleh mengumpul skema yang agak kompleks untuk permulaan lancar. Ia adalah tipikal untuk modul XS-12. Ia dipasang di alat kuasa di kilang pengeluaran banyak syarikat.

  Jika anda hendak melaraskan kelajuan motor yang disambungkan, maka reka bentuk yang sedikit lebih rumit: perapi tidak perlu ditetapkan, 100 ohm dan rintangan menyesuaikan pada 50 ohm.

  Selari dengan kapasiti C2, saya cadangkan menyambungkan perintang dengan rintangan 1 MΩ

  Dengan pandangan ekonomi, adalah mungkin untuk melengkapkan pengatur revolusi dengan Bulgaria yang tipikal. Pengawal selia sedemikian untuk menggeram korps pelbagai peralatan elektronik adalah alat yang amat diperlukan dalam senjata amatur radio.

  Permulaan yang mulus untuk orang Bulgaria dengan tangan mereka sendiri: skim. Peranti untuk mulakan permulaan pengisar, sambungan

  Banyak alat kuasa gagal kerana memakai enjin. Model moden dari Bulgaria mempunyai pemula lembut. Oleh kerana itu, mereka adalah cara untuk bekerja dengan lama. Prinsip elemen ini adalah berdasarkan perubahan kekerapan operasi. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang peranti permulaan, ia patut mempertimbangkan skema model standard.

  Skim piawai untuk permulaan permata pengisar terdiri daripada triac, unit penerus, dan satu set kapasitor. Untuk meningkatkan kekerapan operasi, perintang digunakan, yang mengalir semasa dalam satu arah. Pemula dilindungi oleh penapis padat. Voltan nominal model kekal rendah. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, banyak bergantung kepada kuasa maksimum motor, yang dipasang di Bulgaria.

  Sambungan permulaan bahasa Bulgaria yang lembut dilakukan melalui penyesuai. Hubungan inputnya disambungkan ke unit penerus. Adalah penting untuk menentukan fasa sifar dalam peranti. Lampu penyolder diperlukan untuk menjamin hubungan. Semak fungsi pemula boleh melalui penguji. Pertama, rintangan negatif ditentukan. Apabila memasang starter, penting untuk mengingati voltan ambang yang boleh bertahan.

  Rajah peranti untuk bulgark dengan triac untuk 10 A

  Skim permulaan yang lancar dari Bulgaria, yang dihasilkan oleh diri sendiri, melibatkan penggunaan perintang hubungan. Koefisien polaritas pengubahsuaian, sebagai peraturan, tidak melebihi 55%. Ramai model dibuat dengan penghalang. Penapis wayar bertanggungjawab untuk melindungi peranti. Transceiver kekerapan rendah digunakan untuk menghantar arus. Proses menurunkan voltan ambang dilakukan pada transistor. Triac dalam kes ini bertindak sebagai penstabil. Apabila model disambungkan, rintangan keluaran pada 10 A adalah lebih kurang 55 Ohm. Linings untuk pemula sesuai dengan semikonduktor. Dalam sesetengah kes, transceiver magnet dipasang. Mereka baik pada kelajuan rendah dan boleh mengekalkan kekerapan nominal.

  Model untuk Bulgarians dengan triac pada 15 A

  Permulaan licin untuk bulgark dengan triac pada 15 A adalah sejagat dan sering berlaku dalam model kuasa rendah. Perbezaan antara peranti adalah kekonduksian yang rendah. Skim (peranti) permulaan yang lancar dari Bulgaria mencadangkan penggunaan transceiver jenis hubungan, yang beroperasi pada kekerapan 40 Hz. Ramai model menggunakan penyusun. Unsur-unsur ini dipasang dengan penapis. Nilai voltan mula bermula dari 200 V.

  Permulaan untuk bulgariaks dengan triac untuk 20 A

  Peranti dengan triacs 20 A sesuai untuk Bulgarian profesional. Ramai model menggunakan perintang penghubung. Pertama sekali, mereka mampu beroperasi pada frekuensi tinggi. Suhu maksimum permulaan adalah sama dengan 55 darjah. Kebanyakan model dilindungi dengan baik. Reka bentuk standard peranti melibatkan penggunaan tiga penghubung dengan kapasiti 30 pF. Pakar mengatakan bahawa peranti dibezakan dengan kekonduksian mereka.

  Kekerapan minimum pemula ialah 35 Hz. Mereka dapat bekerja dalam rangkaian DC. Pengubahsuaian disambungkan melalui penyesuai. Untuk motor pada 200 W, peranti sedemikian sesuai. Penapis sering dipasang dengan triod. Indeks kepekaan untuk mereka tidak melebihi 300 mV. Komparator berwayar dengan sistem perlindungan agak biasa. Jika kita mempertimbangkan model yang diimport, maka mereka mempunyai penukar integral, yang dipasang dengan penebat. Kekonduksian arus dipastikan pada tahap 5 mikron. Dengan rintangan sebanyak 40 Ohm, model ini mampu mengekalkan tahap tinggi.

  Bagi orang Bulgaria di 600 watt, contactor triacs digunakan, di mana beban tidak melebihi 10 A. Ia juga harus diperhatikan bahawa terdapat banyak peranti dengan pelapisan. Mereka dibezakan oleh keselamatan mereka dan tidak takut dengan suhu tinggi. Kekerapan minimum untuk Bulgarians pada 600 Watts sama dengan 30 Hz. Rintangan bergantung pada transistor yang dipasang. Jika ia adalah jenis linear, maka parameter di atas tidak melebihi 50 ohms.

  Sekiranya kita bercakap tentang triji dupleks, maka rintangan pada kelajuan tinggi boleh mencapai sehingga 80 Ohm. Sangat jarang, model mempunyai penstabil yang berfungsi dari komparator. Selalunya mereka dilampirkan terus ke modul. Sesetengah pengubahsuaian dibuat dengan transistor wayar. Mereka mempunyai frekuensi minimum bermula pada 5 Hz. Mereka takut beban, tetapi dapat mengekalkan revs tinggi pada voltan 220 V.

  Peranti untuk Bulgarian pada 800 W

  Bulgarians pada 800 W bekerja dengan permulaan frekuensi rendah. Triacs sering digunakan pada 15 A. Jika kita bercakap tentang skema model, perlu diingat bahawa mereka menggunakan transistor pengembangan, di mana kapasiti semasa bermula dari 45 mikron. Condenser digunakan dengan dan tanpa penapis, dan kapasitansi elemen tidak lebih dari 3 pF. Ia juga perlu diperhatikan bahawa pemula berbeza dalam sensitiviti.

  Jika anda menganggap profesional Bulgarian, maka mereka sesuai untuk 400 mV pengubahsuaian. Konduktiviti semasa boleh menjadi rendah. Selain itu, terdapat peranti dengan transistor berubah-ubah. Mereka panas dengan cepat, tetapi mereka tidak dapat menyokong revolusi besar Bulgaria, dan kekonduksian semasa adalah kira-kira 4 mikron. Jika kita bercakap mengenai parameter lain, voltan nominal bermula dari 230 V. Frekuensi minimum untuk model dengan triac jalur lebar adalah 55 Hz.

  Permulaan untuk Bulgarians 1000 W

  Permulaan untuk Bulgarian ini dihasilkan pada triac dengan beban melebihi 20 A. Litar piawai peranti termasuk trioda, plat penstabil dan tiga transistor. Unit penerus kebanyakannya dipasang pada asas berwayar. Kondenser boleh digunakan dengan atau tanpa penapis. Kekerapan minimum model konvensional adalah 30 HZ. Dengan rintangan sebanyak 40 Ohm, pemula mampu menyokong beban yang besar. Walau bagaimanapun, masalah mungkin timbul pada revolusi rendah Bulgaria.

  Bagaimana untuk membuat starter dengan triac TS-122-25?

  Untuk membuat permulaan yang lancar untuk Bulgaria dengan tangan TC-122-25 agak mudah. Pertama sekali, adalah disyorkan untuk menyediakan perintang penghubung. Condenser akan memerlukan jenis tiang tunggal. Sebanyak tiga elemen dipasang di starter. Kapasitansi satu kapasitor tidak boleh melebihi 5 pF. Untuk meningkatkan hubungan frekuensi operasi yang dipateri pada plat. Sesetengah pakar mengatakan bahawa adalah mungkin untuk meningkatkan kekonduksian melalui penapis.

  Unit penerus digunakan dengan kekonduksian sebanyak 50 mikron. Ia mampu menahan beban yang besar dan akan dapat memberikan pulangan tinggi. Selanjutnya, untuk mengumpul permulaan yang licin ke Bulgar dengan tangan mereka sendiri, thyristor dipasang. Pada akhir kerja, model disambungkan melalui penyesuai.

  Memasang model dengan siri triacs VS1

  Kumpulkan pada Triac VS1 permulaan yang lancar untuk penggiling dengan tangan anda sendiri mungkin dengan bantuan beberapa blok penerus. Condenser untuk peranti ini sesuai untuk jenis linear dengan kapasiti 40 pF. Mulakan perhimpunan pengubahsuaian adalah dengan pematerian perintang. Condenser dipasang mengikut urutan siri antara penebat. Voltan yang diberi nilai starter berkualiti tinggi ialah 200 V.

  Seterusnya untuk membuat permulaan yang lancar untuk orang Bulgaria dengan tangan mereka sendiri, triac yang dituai diambil dan dipateri pada awal rantai. Kekerapan operasi minimum untuknya sepatutnya 30 Hz. Dalam kes ini, penguji mesti memaparkan nilai 50 ohm. Jika terdapat masalah dengan kapasitor terlalu panas, maka anda perlu menggunakan penapis dipole.

  Model untuk Bulgarians dengan pengawal selia KR1182PM1

  Untuk memasang KR1182PM1 pengawalselia permulaan lembut untuk pengisar dengan tangan anda sendiri, thyristor kenalan dan unit penerus diambil. Adalah lebih mustahil untuk memohon triode kepada dua penapis. Ia juga perlu diperhatikan bahawa untuk membina starter akan memerlukan tiga kapasitor dengan kapasiti sekurang-kurangnya 40 pF.

  Indeks kepekaan unsur-unsur mestilah 300 mV. Pakar mengatakan bahawa triac boleh dipasang di belakang lapisan. Juga mesti diingat bahawa voltan ambang tidak boleh jatuh di bawah 200 V. Jika tidak, model tidak akan dapat bekerja dengan kelajuan yang lebih rendah dari Bulgaria.

  Permulaan bahasa Bulgaria yang lancar. Skim ini

  Permulaan bahasa Bulgaria yang lancar Skim itu, yang berasaskan cip KR1182PM1 (kawalan fasa IC), membolehkan lancar dan selamat untuk dijalankan bukan sahaja pengisar tetapi apa-apa alat yang berkuasa. Litar mula lembut adalah cukup mudah dan tidak memerlukan sebarang pelarasan.

  Ia mungkin untuk memasukkan sebarang alat elektrik, yang beroperasi pada rangkaian elektrik 220-volt, tanpa sebarang perubahan. Motor elektrik penggiling dimulakan dan dimatikan oleh butang elektrik alat kuasa itu sendiri.

  Litar permulaan lembut bagi Bulgaria ditunjukkan dalam gambar di bawah. Palam penyambung XP1 ke soket elektrik 220 volt, dan di XS1 (soket) melekat garpu Bulgaria. Ia adalah mungkin untuk meletakkan dan menyambung beberapa cawangan selari untuk peralatan kuasa yang bertindak bergantian.

  Apabila butang alat kuasa ditekan, litar ditutup dan voltan bekalan digunakan pada DA1 (pengawal fasa). Dalam kes ini, kapasitor C2 mula mengenakan caj, yang membawa kepada peningkatan voltan yang lancar. Hasilnya adalah kelewatan dalam membuka thyristors (dalam) pengawal selia, dan bersama-sama dengan mereka triac VSI. Kelewatan dikurangkan dalam setiap separuh kitaran voltan utama, akibatnya voltan yang mengalir melalui motor bulgark meningkat lancar dan, akibatnya, revolusinya meningkat dengan lancar.

  Apabila nilai C2 kapasitor, yang ditunjukkan dalam gambar rajah ini, satu set lancar dengan jumlah minimum revolusi untuk nominal yang mengambil masa lebih kurang 2 saat, yang mencukupi untuk melindungi alat dari kejutan yang dinamik dan haba, dan pada masa yang sama menyediakan patut selesa dengan penggiling.

  Selepas memutuskan pengisar elektrik, C2 kemuatan dilepaskan melalui rintangan R1, dan selepas 3 saat mula lembut litar pengisar bersedia untuk pelancaran baru. Dengan menukar rintangan malar R1 kepada pemboleh ubah, adalah mungkin untuk lancar menukar kuasa yang dibekalkan kepada motor. Rintangan R2 mengurangkan arus yang mengalir melalui pintu gerbang triac dan C1 kemuatan dan SO - datasheets biasa skim sambungan KR1182PM1 cip.

  Semua perintang dan kapasitor disalurkan terus ke terminal cip KR1182PM1.

  Triac boleh digunakan oleh sesiapa yang mempunyai voltan operasi maksimum lebih daripada 400 V dan dengan arus maksimum sekurang-kurangnya 25 amperes (bergantung kepada kuasa bulgarian). Oleh kerana permulaan lancar motor elektrik bulgark, arus permulaannya tidak lebih daripada arus undian. Rizab semasa hanya diperlukan dalam kes jemuran alat kuasa.

  Litar mula lembut diuji dengan alat sehingga 2.2 kW. Sejak KR1182PM1 cip memastikan aliran semasa dalam triac litar elektrod (kawalan) VS1 semasa fasa aktif keseluruhan separuh tempoh, maka tidak ada sekatan ke atas keupayaan minimum beban yang disambungkan.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  50 − 41 =