Photo board lantai

Papan lantai - sebarang dimensi, meletakkan mudah

Industri salutan mengambil langkah ke hadapan. Banyak bahan pembinaan dan kemasan baru telah muncul. Tetapi ramai di antara mereka tidak dapat dipanggil ramah lingkungan.

Lebih-lebih lagi, sesetengah daripada mereka umumnya mempunyai hayat perkhidmatan yang jelas, dan kemudian hanya hancur akibat semua akibat yang berlaku. Dan lembaga lantai dengan definisi ekologi bersih selama seratus peratus. Di samping itu, dimensinya boleh berubah secara meluas.

Papan lantai – dimensi, ciri, sifat

Walaupun dalam gaya berteknologi tinggi yang ketat, lantai lantai semula jadi sangat sesuai. Dan untuk bilik-bilik gaya negara - ia hanya mempunyai sifat yang mesti ada.

Kelebihan lantai seksual diketahui dalam masa yang lama. Keadaan semulajadi ini, sifat penebat haba yang baik, sensasi sentuhan, penebat bunyi, kemudahan penggunaan dan penampilan cantik.

Sudah tentu, ada kekurangan. Ini termasuk: menuntut penjagaan, kecenderungan untuk lelasan, perubahan geometri mungkin di bawah pengaruh kelembapan dan perbezaan suhu.

Bagaimana untuk memilih papan kapur yang betul dengan betul

Pemilihan papan kayu untuk menutup lantai adalah untuk memastikan bahawa ia tidak merosakkan penampilan estetik bilik dan memenuhi tujuannya semasa tempoh yang dirancang.

Papan mana yang terbaik digunakan untuk seks - faktor pilihan

1. Spesies kayu dan struktur kayu

Pasaran ini menawarkan banyak pilihan kayu seperti domestik (contohnya, Arkhangelsk, Kirov, Kostroma), dan pengeluar asing yang menawarkan papan pelbagai jenis dan baka.

Sudah tentu, apabila bercakap tentang kayu, perkara pertama yang masuk ke fikiran ialah angka, struktur pokok itu. Semua baka mempunyai corak tersendiri. Walau bagaimanapun, batu juga memberi kesan kepada kekuatan, ketebalan bahan dan tempoh operasi.

1

Papan lantai - foto-contoh spesies kayu

Lantai: pain, rempah, kayu Lantai: pain, merapikan

Lantai larch Lantai larch

Flooring maple Flooring from maple

Lantai oak

Lantai birch lantai Birch

Cherry flooring Cherry flooring

Bahan ini disediakan untuk laman web www.mydomik.net

Kayu keras: bic, maple, oak mempunyai ketumpatan tinggi kayu, konifer: larch, pain, spruce - kurang padat. Pada masa yang sama, yang kedua lebih popular. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kayu dengan ketumpatan yang lebih rendah, lebih ringan, meletakkan keperluan kurang untuk pengikat (skru, perkakasan, kuku).

Sekiranya anda merancang untuk memasang papan lantai dengan tangan anda sendiri, maka lebih mudah untuk bekerja dengan pain. Dan yang paling penting - kayu konifer lebih murah.

Dimensi, parameter teknikal:

Bersama dengan ketumpatan kayu, ketebalan papan lantai adalah satu lagi petunjuk yang mencirikan tempoh penggunaan yang mungkin. Di pasaran terdapat papan dengan ketebalan 20-70 mm.

Apakah ketebalan papan lantai?

Bergantung pada padang ketinggian di bawah lantai, jika jarak di antara lantai ketinggalan adalah 60 cm, maka ketebalan 30-35 mm cukup, jika lebih daripada 60 cm, misalnya, 80, maka ia adalah optimum untuk menggunakan papan dengan ketebalan 40-45 mm. Betul akan termasuk dalam pengiraan intensiti pergerakan di dalam bilik, semakin tinggi, semakin tebal papan itu harus.

Untuk ruang tamu, papan dengan ketebalan 35-40 mm digunakan. Bagi bilik yang mempunyai beban tinggi, contohnya, dewan pintu masuk, ruang tamu atau premis komersial, gimnasium, ketebalan lembaga harus lebih tinggi. Apabila memilih ketebalan, adalah penting untuk mencapai nisbah harga / ketebalan optimum9raquo;. Semakin tebal papan, semakin mahal.

Di papan lantai pasaran boleh didapati dengan lebar 80-135 (140) mm. Penunjuk ini menentukan bilangan sendi longitudinal. Yang kurang daripada mereka, lebih mudah untuk memasang lantai kayu dan mengekalkan geometri lembaga. Pada masa yang sama, meletakkan papan yang luas adalah kerja yang lebih sukar (pendapat subjektif, kerana ia bergantung kepada tukang kayu dan kualiti kayu, khususnya kelembapan dan geometrinya adalah penting).

Selain itu, perlu diingat bahawa perkadaran papan (ketebalan lebar) secara langsung memberi kesan kepada kestabilan penutup lantai, kerana papan lantai lebar lebih mudah terjejas (disebabkan oleh penurunan kelembapan).

Dalam pembinaan swasta, papan yang paling popular adalah 100-105 mm lebar, tebal 30-36 mm.

Terdapat saiz dari 3 000 hingga 6 000 mm. Pilih panjang berdasarkan dua keperluan - sendi minimum dan sisa minimum.

Tidak seperti yang biasa, bot Euro disampaikan dalam saiz 2-3-4-6 meter. Disebabkan ini, adalah mungkin untuk mengurangkan sisa pemangkasan dengan memilih panjang yang dikehendaki.

4. Jenis lantai dan kaedah pembuatan

Papan lantai boleh dibuat dalam dua varian: papan yang besar dan diratakan (terpaku). Yang pertama diperbuat daripada kayu padu. Yang kedua - dari bahagian terpaku (terpaku). Dan setiap pilihan mempunyai kelebihannya.

Ia juga dibahagikan kepada shpuntovannuyu (mempunyai protrusions - dowels, spike-groove) dan tidak dilancarkan.

Terdapat papan reguler dan eurodosk untuk lantai (teknologi pengeluaran khas, peralatan dan kualiti bahan mentah). Yang terakhir adalah lebih mahal, tetapi ia mempunyai kelebihan yang tidak dapat dinafikan (kelembapan yang rendah, geometri yang ideal, ketiadaan kecacatan (biru, lubang, teras dan busuk busuk), permukaan halus, tiada lintasan yang meningkat semasa varnishing).

Papan besar di atas lantai dan keburukan

Papan lantai besar

Faedah: keunikan kayu;

Kelemahan: Kehadiran knot, poket resin, yang mengurangkan kualiti lembaga, adalah mungkin.

Perhatikan. Sebuah bot berkualiti tinggi Euro (Europol) mempunyai slot pengudaraan (sama seperti pada kereta Euro). Mereka membolehkan anda menyimpan kayu lebih lama. Mencegah perkembangan kulat. Di samping itu, anda boleh mengedarkan beban di atas papan dan mencegah pergerakan kayu.

Papan lantai dengan slot pengudaraan

Pro dan kontra bawaan kongenital

 • kehadiran komposisi pelekat;
 • keperluan yang meningkat untuk menyusun log (langkah pemasangan 400 mm).

Kesamaan ideal geometri balak, papan dan lantai kasar adalah jaminan bahawa lantai papan akan dibiarkan tanpa masalah.

Knot, yang memberikan keindahan alam semula jadi dewan, harus duduk rapat.

Tahap kelembapan yang dibenarkan tidak melebihi 12-14%. Jika tidak, lembaga tidak akan bertahan lama.

Tidak kira betapa baiknya kayu itu, dan dengan ciri-cirinya perlu dipertimbangkan. Hakikatnya, batu-batu yang berbeza mempunyai koefisien yang berbeza dari pengembangan linier dari kelembapan. Dan dalam dua arah - membujur dan melintang mereka juga berbeza di antara mereka sendiri. Dalam arah membujur, pekali ini jauh lebih besar. Pekali pengembangan terkecil adalah di oak, diikuti dengan abu dan centang.

Peratusan sendiri resin, minyak dan tanin berbeza dalam pelbagai jenis kayu. Semakin banyaknya, kayu kurang mudah terdedah kepada kelembapan. Oleh itu, kayu dituai pada musim sejuk (musim gugur-musim sejuk), apabila pergerakan jus kayu digantung.

Dengan yang salah "handicraft9raquo; pengeringan, membeli papan boleh memimpin, dan tidak akan ada orang untuk meletakkan tuntutan. Oleh itu, beli segera kayu berkualiti yang telah mengalami pengeringan ruang.

Papan kosong dibekalkan dalam pembungkusan polietilena, dan europol (eurodoska) dalam filem mengecut. Pembungkusan dalam PVC menyusut filem menghalang udara daripada mendapat antara filem dan papan dan hasilnya, kayu tidak menyerap kelembapan semasa penyimpanan (dengan syarat ia mempunyai pengudaraan yang baik).

Apakah perbezaan antara jenis pembungkusan ini dalam amalan?

Hari dan malam terdapat perbezaan suhu, iaitu. Pada sebelah petang, papan dipanaskan, tetapi pada waktu malam mereka sejuk, sehingga kondensat berkumpul pada filem, yang menyerap kayu. Ini berlaku dengan pembungkusan biasa polietilena. Tahap filem menyusut (tidak termasuk) kesan dan pemeluwapan ini hanya boleh muncul di luar (di luar pakej).

Kayu konifer adalah lebih biasa dan tersedia, dan juga mudah dalam pemprosesan perindustrian. Oleh itu, harga pokok pinus dan rendam yang lebih rendah adalah hujah penting yang memihak kepada pembelian.

Bagaimanakah penjual lantai?

Ketika menjual papan lantai, volume dapat dipertimbangkan (unit) kubus (meter kubik) atau dalam m2 (meter persegi). Di sini anda perlu lebih berhati-hati, tk. tidak ada penjual yang sangat baik, selain yang menganggap kawasan kotor (umum) lembaga, i.e. dengan mengambil alur lonjakan, jadi juga bulat (bentuk sebagai bahan kerja). Akibatnya, kayu tidak cukup untuk meletakkan kawasan yang dijangkakan.

Sebagai contoh, kawasan kerja lembaga (lebar lebar) 36x135, dengan alur - 37x141 mm, dan jika masih dikira sebagai bahan kerja (apabila dibebaskan dengan meter padu), maka 41x149 mm akan dikeluarkan. Multiply nilai dengan dua nilai (volume bersih-kotor) dan lihat apakah perbezaan jumlah tersebut.

Pokok adalah bahan yang diproses dengan baik. Strukturnya boleh dibuat secara tiruan atau sebaliknya untuk menekankan kejelasan garis (impregnations, noda). Papan lantai membolehkan anda untuk meletakkan papan kayu anda sendiri dengan tangan anda sendiri, yang akan mewujudkan suasana yang unik di rumah anda dan dengan lancar sesuai dengan mana-mana gaya reka bentuk dalaman.

Papan lantai di pedalaman rumah kayu Lantai di pedalaman ruang tamu besar dengan perapian

Petua untuk meletakkan papan lantai - montaj diri anda

Untuk gabungan padat papan, alur longitudinal dan protrusions (lidah dan alur) yang berjalan di sepanjang permukaan sisi keseluruhan digunakan.

Mereka terdiri daripada dua jenis: segi empat tepat dan trapezoid. Yang terakhir adalah lebih praktikal, dan dengan itu lebih disukai untuk aplikasi.

Teknologi meletakkan papan lantai membayangkan pematuhan beberapa peraturan, pemenuhan yang menjamin kualiti dan jangka panjang lantai papan.

Bilik dan papan mestilah kering, terutamanya semasa proses peletakan. Kelembapan lembaga tidak boleh melebihi 14%, dan udara di dalam ruangan 60%. Sebelum meletakkan papan menyesuaikan diri dengan suhu dan kelembapan bilik, iaitu, ia sepatutnya terletak di dalamnya selama sekurang-kurangnya 3 hari. Atas sebab yang sama, kalis air diperlukan antara lantai kayu dan asas konkrit.

Kaedah kedua adalah konsisten

Meletakkan papan di lantai dilakukan terakhir. Sebelum ini, dinding dan lantai mestilah disempurnakan sepenuhnya.

Peraturan ketiga adalah peletakan lantai yang kompeten

Papan diletakkan di kayu balak atau papan lapis kalis air. Skru digunakan untuk penetapan.

Susunan papan mestilah dari pintu masuk bersama, dan lag, masing-masing, merentasi. Lag ini semestinya sejajar dengan ketinggian, jika tidak, papan akan menonjol, yang tidak dapat diterima.

Papan melekat pada kayu balak dengan menggunakan skru yang melewati sisi papan pada sudut. A melalui lubang digerudi untuk mereka.

Dengan bantuan dua klem dan blok kayu, yang menghalang kerosakan permukaan, papan jiran sebelum ini tertarik satu sama lain untuk mengelakkan pembentukan keretakan.

Pengikat papan lantai dengan skru dan pengapit bermerek Meletakkan papan lantai di lantai

Selepas meletakkan, lantai mesti dirawat. Untuk ini, anda boleh melukisnya, tetapi lebih baik untuk menutupnya dengan varnis. Preliminarily membubarkan papan dengan minyak biji rami. Ini melengkapkan peranti lantai dari papan. Ia tetap hanya untuk meletakkan skirting di sekitar tepi.

Sekarang anda tahu apa yang perlu dicari ketika memilih papan lantai, dan juga dalam dimensi (dimensi) apa yang dihasilkan dan apa parameternya. Menggunakan pengetahuan ini, anda akan dapat memilih kayu gergajian yang betul, dan lantai yang diletakkan di atasnya akan bertahan sekurang-kurangnya 40-50 tahun. Dengan berbuat demikian, ia akan menjadi hangat, cantik dan mesra alam.

Komen (0)

Projek maklumat mengenai pembinaan rumah dengan tangan mereka sendiri. Penyebaran penuh atau separa bahan-bahan tapak hanya boleh dilakukan setelah perjanjian dengan pentadbir

Apa yang anda perlu ketahui sebelum membeli papan lantai

Seks adalah salah satu elemen utama dari mana-mana bilik. Ia bukan sahaja mempengaruhi reka bentuk keseluruhan bilik, tetapi juga pada petunjuk seperti penebat panas dan bunyi, kebersihan. Statistik mengatakan bahawa susunannya adalah salah satu proses yang paling padat buruh, yang boleh berjumlah 20% daripada jumlah keseluruhan kerja pembinaan.

Pada setiap masa penutup lantai utama dianggap kayu (lantai papan). Ia digunakan di hampir semua bilik. Di zaman kita, walaupun terdapat pelbagai pilihan, bahan ini bukan sahaja tidak kehilangan popularitinya tetapi tetap menjadi salah satu yang paling popular. Berbeza dengan parket, lantai tersebut boleh menahan beberapa pusingan. Jumlah kemungkinan mereka mencapai 15 - 16.

Dalam kehidupan seharian, di bawah lantai adalah semua kayu yang diletakkan di atas kayu balak. Walau bagaimanapun, semua produk berbeza antara satu sama lain dalam teknologi pembuatan. Oleh itu, apabila memilih apa-apa bahan, anda perlu memahami ciri-ciri penggunaannya.

Dimensi papan lantai

1. Untuk apa jenis bangunan (premis) ia dimaksudkan. Lagipun, pasaran menjual beberapa jenis produk tersebut. Bahan ini boleh tenggelam, tetapi tidak selesai. Ia agak sesuai, contohnya, untuk gudang, garaj. Tetapi jika pilihan dibuat untuk rumah (apartmen), maka sampel mesti diproses di tiga pihak.

Pada masa yang sama pada satu hujung permukaan ia mempunyai unjuran (lonjakan), dan di sisi lain - alur. Mereka adalah perlu untuk menyertai kerja-kerja yang ketat semasa meletakkan. Bukan sahaja memeriksa dengan teliti mereka, tetapi juga meminta penjual meletakkan dua papan (jika panjangnya tidak terlalu besar). Duri seseorang mesti masuk ke dalam alur yang lain dengan ketat dan tahan dengan selamat.

2. Lihat. Pakar tidak mengesyorkan menggunakan kapur atau poplar. Spesies pokok seperti aspen, pain, alder adalah tertakluk kepada lelasan yang lebih teruk, kerana ia tidak cukup keras. Untuk tingkat sedemikian, diperlukan "perlindungan" (cat, varnis) tertentu. Dan anda perlu mempertimbangkan bahawa lapisan itu perlu dikemas kini secara berkala. Lagipun, setiap kayu memerlukan penjagaan tertentu. Lebih daripada pokok lain yang sesuai seperti larch, ash, oak, beech, walnut. Ash tidak menyukai suhu tinggi (juga perubahan mendadak) dan kelembapan. Sebagai contoh, ia tidak sesuai digunakan di premis seperti, contohnya, thermae, bilik mandi, bilik mandi. Malah di dapur, gayanya tidaklah semestinya, dan jika dilakukan, maka dengan langkah-langkah tertentu untuk memelihara umur panjang.

3. Ketebalan papan lantai dipilih bergantung pada jenis beban yang akan dimiliki. Mempengaruhi pilihan "parameter" ini dan jarak di antara yang kurang. Sekiranya tidak melebihi 60 cm, maka ketebalan yang mencukupi ialah 35 mm. Ketebalan tidak bermakna. Papan lantai sudah ada, semakin banyak sambungan. Jadi, dan mungkin slot. Meningkatkan kemungkinan kemunculan cicak. Sekali lagi, jika pokok itu adalah batu yang kuat, maka ketebalannya dapat dikurangkan.

4. Status kosong. Mereka tidak boleh terlalu kering atau basah. Masalahnya adalah bahawa bahan yang terlalu kering, sebagai peraturan, mempunyai kecacatan kecil. Anda tidak boleh mengabaikan "mata". Ketika memasang lantai, sukar untuk mengasah spekulasi untuk spesimen tersebut - atau bahkan gagal. Sekiranya bahan lembap, kemudian selepas kering (sudah diletakkan di atas lantai), papan lantai akan mula bengkok (mereka "memimpin"). Retak tidak boleh dielakkan dengan tepat, dan kita perlu mengulang semula segala-galanya.

5. Adalah disyorkan untuk membeli kosong dengan margin kecil. Ia boleh berlaku bahawa beberapa keping tidak mencukupi. Jika anda membeli lebih banyak, ia akan menjadi banyak yang berbeza. Dan tidak ada jaminan bahawa pancang dan alur bahan yang dibeli sebelum ini akan dilekatkan dengan kosong baru.

Kos papan seks bergantung pada ciri geometrinya (panjang, lebar, ketebalan), gred, ijazah pemprosesan dan pengilang. Sebagai contoh - beberapa angka.

 • Pine - 400 x 96 x 35 mm dari 13 000 rubles setiap 1 m 3.
 • Larch - 400 x 110 x 27 mm dari 16 hingga 60 ribu Rubles setiap 1 m 3 (bergantung kepada pelbagai).

"Saya memilih larch. Bahan ini sangat baik, selama bertahun-tahun. Hanya semak kualiti pengeringan, jika tidak, akan ada masalah kemudian. Dan banyak lagi. Anda perlu memberi perhatian kepada cincin tahunan. Jika mereka cembung ke bahagian "depan" produk, maka semuanya baik-baik saja. Jika tidak - lebih baik tidak membeli kosong. "

Valery, Wilayah Kursk.

"Saya lebih suka kayu ke mana-mana lantai. Pertama, ia mengawal kelembapan di dalam bilik (ia menyerap, kemudian memberi). Kedua, tidak ada kimia, semuanya adalah semulajadi. Ketiga, mudah untuk bekerja dengan bahan tersebut. Tidak memerlukan alat khas. By the way, seperti lantai dan lebih mudah untuk membaiki daripada parket atau pukal. Perkara utama ialah memilih lembaga yang betul. "

Igor Petrovich, Wilayah Voronezh.

Sarjana dinasihatkan untuk membeli papan terpaku. Benar, mereka mahal, tetapi mereka berkhidmat lebih lama.

Rumah negara adalah impian bagi mana-mana pemilik, dan pembinaan rangka membolehkannya menyedari dengan cepat.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat trend pertumbuhan mantap dalam pembinaan individu. Pengilang sensitif terhadap permintaan.

Keadaan yang selesa untuk tinggal di rumah kayu disediakan dengan perbelanjaan yang tepat pada masanya.

Lantai: spesies, spesies kayu, gred, dimensi, pengilangan teknologi dan pengiraan bahan

Papan pada masa kita masih menjadi salah satu penutup lantai yang paling biasa, dan ia digunakan untuk melengkapkan kedua-dua lantai kasar dan selesai. Benar, dalam kes pertama dan kedua, papan seksual yang paling kerap digunakan. Dalam artikel ini kita akan mengenali ciri-ciri bahan ini dan jenisnya, yang akan membuat pilihan yang tepat apabila membeli.

Dalam kehidupan seharian, seks dipanggil mana-mana lembaga diletakkan di atas lantai.

Malah, konsep ini bermakna kayu yang sangat spesifik, yang mempunyai ciri-ciri berikut:

 • di tepi adalah lonjakan dan alur, yang membolehkan anda untuk menghubungkan papan kayu di antara mereka tanpa rasa retak. Hasilnya adalah lantai hermetik yang berterusan. Di samping itu, proses pemasangannya sendiri dipermudahkan;
 • Lapisan bawah mempunyai alur yang menyediakan ruang pengudaraan di bawah papan, yang menghalang pemusnahan pokok itu;
 • Kayu itu dikeringkan dan mempunyai permukaan licin.

Harus diingat bahawa masih terdapat sesuatu seperti eurodoska seksual. Malah, ia adalah bahan yang sama, tetapi kualiti yang lebih tinggi - digilap, tanpa kecacatan yang kelihatan, dirawat dengan sebatian pelindung, dan lain-lain.

Contoh lantai papan

Papan lantai yang kini tersedia untuk dijual berbeza dalam beberapa parameter, yang mempengaruhi prestasinya. Oleh itu, untuk memilih bahan yang optimum, semua ciri-cirinya perlu diambil kira.

Jadi, kayu gergajian yang dipertimbangkan dibezakan oleh parameter berikut:

 • spesies kayu;
 • pelbagai;
 • dimensi;
 • teknologi, yang menghasilkan papan lantai.

Di bawah ini kita akan melihat dengan lebih dekat semua jenis bahan ini.

Dalam foto - papan lantai larch

Spesies kayu adalah salah satu perkara yang paling penting yang harus dipertimbangkan ketika memilih salutan. Selalunya, baka berikut digunakan untuk tujuan berikut:

Kayu oak

Sebagai tambahan kepada bahan-bahan yang dijelaskan di atas, terdapat papan lantai jalan, yang juga disebut teres.

Ia diperbuat daripada komposit kayu-polimer, hasilnya bahannya tidak takut terhadap sebarang pengaruh atmosfera.

Pilih papan seks mana yang terbaik, harus berdasarkan keupayaan finansial mereka sendiri dan ruang di mana lapisan akan digunakan.

Pelbagai menentukan kualiti bahan. Menurut GOST di papan lantai dan DIN68126, gred berikut wujud:

Di samping itu, di permukaan dibenarkan:

 • kehadiran tapak yang rosak oleh serangga;
 • kehadiran noda resin dan poket resin;
 • retak dengan lebar tidak melebihi 3 mm dan panjang tidak melebihi 30 cm;
 • ketersediaan kawasan warna yang berbeza.

Kos untuk merangkumi gred ini, masing-masing adalah terendah. Oleh itu, ia boleh digunakan untuk pelbagai premis isi rumah dan teknikal.

Pada setiap meter bilangan knot tidak boleh melebihi 2-3 keping. Perubahan warna tidak boleh melebihi 10%.

Bahan varieti ini adalah pilihan yang baik, seperti papan untuk seks.

Daripada kecacatan hanya ada:

 • retakan akhir kecil dengan lebar tidak melebihi 0.5 mm;
 • teras tidak dapat dilihat;
 • sebilangan kecil kawasan tercemar;
 • perubahan warna kecil.

Papan lantai lebar tebal 30 mm

Parameter paling penting salutan adalah ketebalannya. Pilihannya bergantung pada jarak antara yang ketinggalan - semakin besar, semakin kuat papan harus masing-masing. Di bawah adalah jadual yang mempunyai parameter optimum untuk ketebalan kayu di jarak yang berbeza di antara ketinggalan:

Perlu diingat bahawa papan lantai yang paling umum adalah 32 mm - 35 mm, kerana kebanyakan kekurangan ditumpuk dalam langkah 50-60 cm. Walau bagaimanapun, jika anda mahu, anda boleh mencari produk dengan parameter lain.

Papan lapis tunggal

Bergantung kepada teknologi pembuatan, bahan yang berkenaan dibahagikan kepada dua jenis:

 • dari satu fail - dibuat oleh pemesinan papan padat;
 • Spliced ​​- terdiri daripada terpaku di sepanjang panjang pinggan pendek, menggunakan sambungan spike / mini spike.

Papan seks bertali adalah dua jenis:

 • lapisan tunggal;
 • Dua berlapis - terdiri daripada lapisan muka berterusan dan substrat yang bersatu.

Panel fused kekurangan beberapa kelemahan bahan dari array. Khususnya, semua kecacatan semula jadi dipotong dalam proses pengeluaran kosong. Oleh itu, salutan ini juga dikenali sebagai Europol.

Europol papan lantai dua

Papan lantai, seperti kayu lain, dijual untuk meter padu. Oleh itu, bagi pengrajin dalam negeri, pengiraannya menyebabkan beberapa masalah.

Untuk membantu dalam perkara ini, seterusnya kita akan mempertimbangkan cara mengira bilangan kiub yang diperlukan untuk menyelesaikan lantai:

 • Pertama sekali anda perlu tahu jumlah papan yang diperlukan untuk susunan lantai kayu. Untuk melakukan ini, anda perlu membahagikan kawasan premis ke kawasan satu papan;
 • maka anda harus mengetahui jumlah satu papan, mengalikan panjang, lebar dan ketinggiannya;
 • maka anda boleh mengetahui berapa banyak papan lantai di dalam kubus - membahagi satu meter padu ke dalam jumlah satu papan;
 • Sekarang jumlah papan harus dibahagikan dengan jumlah bahan dalam kubus. Akibatnya, kami memperoleh kelantangan yang diperlukan.

Untuk mengetahui berat kayu, rujuk kesusasteraan rujukan, kerana parameter ini bergantung kepada spesies pokok dan kandungan lembapannya.

Di sini, sebenarnya, dan semua arahan untuk mengira bahan tersebut.

Di pasaran, seperti yang kita ketahui, terdapat banyak papan lantai. Oleh itu, sebelum anda membeli bahan, anda perlu menentukan ciri-ciri pemasangan, skop dan ciri-ciri lain. Ini akan membolehkan anda memilih penutup lantai yang paling sesuai untuk kes-kes tertentu.

Dari video dalam artikel ini, anda boleh mencari maklumat berguna tambahan mengenai topik yang dibunyikan. Sekiranya beberapa soalan anda tidak dijawab selepas membaca bahan, anda boleh meminta mereka dalam ulasan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − = 10