Pintu dalaman MDF

Pintu dalaman MDF: 7 kelebihan utama

Untuk hari ini, pintu MDF paling sering digunakan sebagai reka bentuk dalaman. Setiap pemilik bermimpi bahawa hiasan rumahnya akan menjadi cantik dan selesa. Dan dalam hal sedemikian, setiap perkara kecil memainkan peranan, belum lagi pintu dalaman. Untuk reka bentuk ini terdapat banyak keperluan, antaranya: ketahanan, rintangan haus dan, tentu saja, rupa yang bergaya, selaras dengan reka bentuk bilik. Pilihan yang sangat baik untuk hampir mana-mana bilik adalah pintu dari MDF, mampu memenuhi banyak permintaan pelanggan mereka.

Penjelasan: pintu dalaman apa yang dibuat

Pintu dalaman boleh dibuat daripada pelbagai bahan, tetapi niche di pasaran ini diduduki oleh daun pintu yang dibuat dari MDF.

Apakah MDF? Sekiranya mentafsirkan singkatan ini, kita akan menerima pecahan halus atau dengan cara lain plat dari serat kayu ketumpatan purata.

Sering kali, pintu dalaman diperbuat daripada panel berasaskan kayu, yang merupakan pengganti yang sangat baik untuk kayu semulajadi

Pada masa ini, MDF adalah pengganti yang baik untuk kayu semula jadi. Selain cip, pengeluar dapat menambahkan resin karbida dan melamin ke bahan. Komponen ini dapat mengurangkan kepekatan asap berbahaya semasa pemprosesan kanvas.

Tetapi, perlu diingat bahawa terdapat pengeluar yang menjimatkan komponen untuk MDF. Selalunya, mereka menggunakan campuran gam murah, yang memberi kesan buruk kepada keselamatan produk akhir.

Bagi kelongsong luaran, ia agak pelbagai. Anda boleh menjahit pintu:

 1. Venir semulajadi adalah jenis lapisan yang paling mahal, diperbuat daripada kayu nipis;
 2. Laminate - bahan yang baik, yang terdiri daripada lapisan kertas dengan corak yang digunakan dan filem yang melindungi substrat;
 3. PVC-filem - membolehkan anda memberi pintu apa-apa naungan dan corak, ia berbeza dalam rintangan kelembapan, ia adalah murah;
 4. Enamel atau cat - pilihan di mana anda tidak boleh mengehadkan imaginasi anda dan membuat lukisan yang unik, satu-of-a-kind.

Di samping mengisi dan lapisan dalaman, pintu MDF juga mesti menjadi lacquered, yang melindungi kain dari pengaruh luaran dan memberikan produk yang lebih mahal dan bergaya.

Pintu dalaman dari MDF: kebaikan dan keburukan eksploitasi

Kenapa, apabila memilih pintu, adalah patut memberi perhatian kepada reka bentuk yang menjadikannya dari MDF? Sebab utama terletak pada fakta bahawa ini adalah bahan yang berkualiti tinggi dengan ciri-ciri yang baik. Terdapat kekurangan, tetapi terdapat kurang daripada merit.

Ramai lebih suka memasang pintu dalaman dari MDF, kerana mereka adalah kualiti dan cantik

1
 • Rintangan kepada perubahan suhu dan kelembapan berubah - di sini mereka benar-benar mendapat manfaat daripada pintu kayu, yang, di bawah pengaruh itu, digunakan untuk retak atau retak;
 • Berat ringan - untuk mengeksploitasi pintu sedemikian tidak perlu memohon usaha panik, mereka akan sesuai walaupun kepada partition yang sangat nipis dan praktikal tidak mengganggu;
 • Kekuatan - bahan dengan sempurna menentang kesan fizikal, walaupun semuanya bergantung kepada ketebalan lembaran;
 • Rintangan api - terima kasih kepada bahan tambahan khas MDF tidak takut api dan, sebaliknya, ia membara pada suhu yang sangat tinggi, daripada terbakar;
 • Kekebalan terhadap kelembapan - ini "bertanggungjawab" untuk filem pelindung yang meliputi permukaan pintu;
 • Pelbagai warna dan tekstur - anda boleh memilih pintu untuk hampir semua bahagian dalaman dan warna;
 • Kemudahan penjagaan - semuanya datang ke penyingkiran produk secara berkala dengan kain lembap.

Satu lagi kelebihan pintu MDF adalah harga yang lebih berpatutan berbanding dengan kayu asli.

Tetapi produk tersebut, malangnya, bukan sahaja mempunyai kelebihan, tetapi juga kelemahan, mengingat yang, sesetengah orang enggan membuat pilihan mereka memihak kepada pintu tersebut.

Daun daun pintu dari MDF:

 • Tiada kemungkinan untuk membaiki pintu sekiranya berlaku kerosakan yang serius;
 • Penebat bunyi rendah adalah benar, faktor ini sebahagian besar bergantung kepada pengisian dalaman pintu, yang boleh sangat berbeza.

Harus difahami bahawa kelemahan ini merujuk kepada pintu yang nipis dan tidak baik. Sebagai peraturan, mereka sangat murah dan mereka kelihatan terlalu cerah. Membeli daun pintu seperti itu, kita boleh menjangkakan bahawa ia adalah percanggahan dengan ciri-ciri MDF.

Pintu dalaman dari MDF: jenis dan bentuk mereka

Apabila memilih pintu dari MDF, tujuan dan penampilan mereka harus diambil kira, kerana kit pintu tersebut berbeza dalam reka bentuk dan pengisian mereka.

Bagi jenis utama, kit pintu boleh:

 • Filenchatymi - terdiri daripada beberapa bahagian: kain utama dan pelbagai sisipan di tengah-tengah pintu. Seringkali kaca digunakan dan bukannya panel.
 • Dilindungi - mewakili kain pepejal, pepejal, yang terdiri daripada tiga bahagian utama: bingkai, pengisi dalam (sebagai peraturan, kadbod) dan kulit. Pintu sedemikian juga boleh mempunyai sisipan hiasan, terutamanya dari kaca tembus.

Terdapat sejumlah besar pilihan yang berbeza untuk pintu MDF, yang anda perlukan untuk memilih mengikut pedalaman, di mana mereka akan dipasang

Menurut mekanisme operasi, daun pintu dari MDF dibahagikan kepada:

 • Swing - model klasik, yang paling sering digunakan di tempat tinggal. Mereka boleh mempunyai satu, dua atau satu setengah daun. Dalam kes yang kedua, ia kelihatan seperti sebuah pintu, di mana satu daun sangat berbeza.
 • Gelongsor - digunakan, sebagai peraturan, untuk membezakan antara kawasan kecil. Sangat mudah dalam erti kata bahawa mereka boleh bertindak sebagai partition antara bilik, dan apabila perlu - menggabungkan mereka menjadi satu. Untuk melakukan ini, buka kanvas sehingga berhenti.

Dengan bantuan pintu gelangsar, anda boleh menjimatkan ruang di dalam bilik, terutama untuk pangsapuri kecil.

Bentuk utama daun pintu MDF dianggap hanya dua: segi empat arka dan segi empat tepat. Di sini, semua orang bebas memilih apa yang dia mahukan dan apa yang lebih serasi dengan reka bentuk keseluruhan bilik.

Pintu putih dari MDF dan kelebihannya

Hari ini, pintu yang paling popular adalah MDF, ditutup dengan lamina. Salah satu kelebihannya yang tidak dapat dinafikan terletak pada fakta bahawa bahan yang menghadapi seperti itu mempunyai pelbagai warna yang luas. Terima kasih kepada apa yang anda boleh mengambil pintu untuk hampir apa-apa hiasan bilik.

Pintu MDF putih yang indah sesuai untuk bahagian dalaman yang dihiasi dengan gaya klasik

Tetapi ramai orang suka klasik dan bersahaja. Dalam hal ini, pintu putih dari MDF adalah sangat sesuai. Benar, sesetengah orang berfikir bahawa ia mempunyai rupa yang sangat mudah, "plastik". Tetapi ini sudah menjadi bahan rasa.

Sekarang, pada ketinggian populariti, warna-warna cahaya itu. Kelebihan mereka terhadap yang lain adalah bahawa mereka kelihatan mengimbangi kekurangan cahaya semulajadi.

Oleh itu, apabila memilih pintu putih, anda akan menerima:

 • Teduh universal, digabungkan dengan skema warna mana-mana bilik;
 • Kesan cahaya peningkatan visual dalam bilik;
 • Pampasan kerana kekurangan pencahayaan.

Daun Door yang diperbuat daripada MDF adalah produk berkualiti yang telah menduduki ceruk mereka dalam pasaran pintu dalaman. Mereka tahan lama, tahan api, tidak takut kesan fizikal dan kelembapan, mudah dijaga. Memilih seperti pintu, anda boleh memilih tekstur dan warna sesuai dengan keutamaan anda, keinginan, dan mengambil kira ruang dalaman umum.

MDF - apakah itu dan bagaimana ia digunakan dalam pembuatan pintu

Sebarang pembaikan berskala penuh di apartmen melibatkan penggantian pintu dalaman. Pasaran moden produk-produk ini menawarkan pelbagai macam yang sangat sukar bagi seseorang yang tidak bersedia untuk memahaminya. Tetapi pilihan pintu harus didekati dengan segala kesungguhan. Mereka bukan sahaja perlu mendekati bahagian dalaman apartmen baru, tetapi juga berkualiti tinggi dan mudah beroperasi.

Teknologi moden pengeluaran pintu dalaman sentiasa diperbaiki dan tidak tetap. Analog daripada MDF telah menggantikan pintu tradisional dari kayu padu.

Sebelum bercakap mengenai produk ini, anda perlu memahami apa yang MDF plat, dari mana ia dibuat.

Dalam bahasa Inggeris, singkatan MDF bermaksud Fiberboard Ketumpatan Sederhana. Ia terbentuk daripada pelbagai sisa kayu.

Walaupun proses pembuatan MDF sebahagian besarnya mengulangi teknologi pengeluaran plat kepadatan rendah, ia mempunyai satu perbezaan yang signifikan. Ia tidak termasuk penggunaan bahan toksik yang berbahaya kepada kesihatan manusia - formaldehid, fenol dan resin sintetik. Perekat gentian di papan MDF semasa proses pembuatan disebabkan oleh sifat semulajadi kayu itu sendiri. Di bawah pengaruh suhu tinggi dan tekanan tinggi ia melepaskan ejen ikatan semulajadi - lignin, yang membentuk struktur MDF yang kukuh dan boleh dipercayai. Sebab itulah plat ini adalah bahan mesra alam.

Sekarang banyak syarikat pembuatan telah menubuhkan pengeluaran MDF dengan peningkatan kekuatan yang dipanggil HDF. Plat ini adalah bahan lembaran nipis yang diperoleh hasil daripada menekan panas serat kayu yang dihancurkan.

Hari ini, produk MDF mempunyai lebih daripada 300 item.

Kebanyakannya digunakan dalam pengeluaran:

 • panel penamat untuk dinding dan lantai;
 • dinding belakang perabot kabinet dan fasad pembuangannya;
 • bahagian bawah laci;
 • penutup meja;
 • pintu dalaman.

Jika anda membandingkan pintu bahan ini dengan analog dari kayu padat, sebenarnya mereka mempunyai beberapa kelebihan kerana sifat prestasi tinggi mereka.

Ini termasuk:

 • berat ringan. Harta ini kadang-kadang sangat penting, terutamanya jika pangsapuri dihuni oleh kanak-kanak dan orang tua;
 • ketahanan terhadap kelembapan, kulat dan mikroorganisma;
 • kekuatan mekanikal dan kebolehpercayaan yang tinggi;
 • keupayaan untuk tidak retak apabila perubahan kelembapan dan suhu;
 • keramahan alam sekitar dan kebersihan;
 • kemungkinan pelbagai dekorasi (pemadatan, lukisan) dan pemasangan sebarang perabot untuk tempoh operasi yang panjang;
 • nilai demokrasi.

Dengan latar belakang ini, kekurangan mereka kelihatan tidak penting, mereka termasuk rintangan yang lemah terhadap kerosakan mekanikal kanvas (apabila ia menyerang, penyok boleh membentuknya) dan ciri penampilan - kepada banyak pintu-pintu ini kelihatan seperti plastik, terutamanya jika mereka dicat putih.

Permintaan untuk produk ini memaksa pengeluar tidak memikirkan model tradisional, tetapi sebanyak mungkin untuk memperluaskan julatnya. Ini adalah kerana, pertama sekali, untuk keperluan dalaman moden, di mana pereka mewujudkan ide yang paling berani dan tidak konvensional.

Itulah sebabnya hari ini pintu dalaman MDF termasuk jenis seperti:

Model sedemikian tergolong dalam spesies tradisional. Mereka berbeza dengan kesimpulan dan kemudahan operasi. Mereka dibuat dengan kedua-dua bukaan kanan dan kiri.

Di samping itu, mereka boleh bersayap tunggal atau sesquialtered, di mana satu daun lebih sempit dan dua dilipat, di mana terdapat dua daun yang sama.

Mengisi pembukaan juga boleh berbeza - pekak atau berlapis. Bagi jenis kedua, terdapat banyak pilihan untuk reka bentuknya. Sebagai contoh, tingkap kecil di bahagian atas pintu, jalur sempit di tengah-tengah daun pintu atau kaca yang menduduki sebahagian besar permukaan pintu.

Jenis kaca memukau dengan pelbagainya: telus dan legap, berasap dan gelap, tanpa tekstur, kaca Venetian dan kaca berwarna.

Pelbagai jenis warna, termasuk semua warna kayu, dari yang paling ringan hingga hampir hitam, memungkinkan untuk memilih pintu sedemikian untuk reka bentuk dan nada warna pedalaman.

Pintu MDF jenis ini sangat mudah untuk kawasan kecil. Mereka boleh mengasingkan dan menyatukan ruang premis tanpa membuat gangguan dalam bentuk daun pintu. Satu-satunya perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memasangnya - ruang bebas tembok, di mana daun pintu akan diarahkan. Pintu boleh bergerak bersama dua panduan, terletak di siling dan di atas lantai atau di atasnya, dipasang di atas pintu.

Mereka juga boleh berkilat dan tanpa ia, dengan hiasan, kelengkapan dan warna yang berbeza.

Semua pintu dibahagikan kepada dua subspesies - segi empat tepat dan melengkung. Langka adalah pilihan gerbang "palsu", apabila ia hanya tertulis dalam pintu segi empat. Model melengkung kelihatan sangat mengagumkan dan sesuai di pedalaman Art Nouveau, Rococo, gaya Empayar, dan juga gaya oriental.

Pengilang memberi perhatian khusus untuk menamatkan pintu dalaman. Jenis utamanya termasuk:

 1. Veneer, yang merupakan lapisan tipis kayu. Terima kasih kepada kemunculan penampilan ini, produk MDF sama sekali tidak kalah dengan analognya dari kayu pepejal. Dia menyediakan kekuatan tambahan kepada produk, melindungi mereka daripada kerosakan mekanikal, serta memperluaskan pelbagai pintu dalam penampilan. Ia boleh bukan sahaja oak tradisional, tetapi juga mahoni, wenge atau baka eksotik yang lain.
 2. Laminate flooring. Kertas ini dilembutkan dengan resin (akrilik atau melamin). Terima kasih kepada percetakan moden, tiruan yang sangat baik untuk penamat mahal dicapai. Tetapi kerana ia masih kertas, ia tertakluk kepada pengaruh kelembapan, terdedah kepada ubah bentuk daripada pengaruh mekanikal dan terbakar dengan masa.
 3. Laminate double-lapis. Bahan penamat sedemikian adalah susunan magnitud yang lebih tinggi daripada lamina konvensional. Dia adalah filem polimer, di mana korundum ditambah. Ia sempurna meniru venir dan, di samping itu, mempunyai ketahanan terhadap ultraviolet, lelasan dan calar.
 4. Cat dan bahan varnis. Mereka digunakan untuk melindungi produk siap yang lebih baik, serta memberi mereka gambaran yang berkesan - kelegapan atau gloss.

Mereka yang memilih pintu MDF, anda harus tahu bahawa ini adalah nisbah harga yang sangat baik. Tetapi agar tidak kecewa dalam membeli, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara:

 • berhati-hati memeriksa semua hujung pintu - biasanya pada mereka (terutama di bahagian atas) boleh dilihat pelbagai kelemahan;
 • semak pintu untuk berat badan - ia harus ringan;
 • jika pintu berkilat, lihat kaca - bagaimana ia dimasukkan ke dalam bingkai, bagaimana ia tahan dengan ketat, tidak terdiri daripada kepingan.

Berikutan nasihat yang diterima, anda boleh memilih pintu berkualiti daripada panel MDF. Kami berharap itu Cadangan kami akan membantu anda membuat pilihan anda, yang tidak begitu mudah dibuat di kalangan pelbagai produk. Pembelian yang berjaya!

Pintu dalaman senyap dari MDF dan 7 kualiti hebat mereka

Ramai yang menyaksikan dan mengingat filem itu oleh Anton Vasiliev "Senang hidup tidak melarang", yang dikeluarkan pada tahun 1982 - Saya ingin hidup dengan indah semua. Dan salah satu komponen kehidupan sedemikian adalah bahagian dalam rumah atau apartmen kami, di mana tidak sama sekali peranan dimainkan oleh pintu dalaman yang tidak akan berderak. Mengenai pintu dan jenis mereka, kami akan bercakap di bawah, dan juga melihat video dalam artikel ini.

Pintu dalaman pekak dari MDF

Teknologi pengeluaran pintu dalaman dari MDF menyediakan banyak pilihan produk

Kostum kayu yang baik memerlukan wang yang baik, dan tidak selalunya dan tidak semua orang mampu membelinya - harga pokok kayu berharga "menggigit" walaupun di negara kaya hutan seperti Rusia. Sudah tentu, terdapat cara yang - yang dipanggil "Kanada" - rak bingkai, papan serat kulit, yang agak struktur yang menarik dan direka bentuk untuk lukisan.

Tetapi kanvas seperti itu tidak akan mewujudkan kesan kayu semulajadi. Oleh itu, pilihan bajet terbaik boleh dipanggil MDF, terutamanya dengan venir semula jadi daripada spesies berharga.

Fiberglass dan pintu kaca dari MDF

Saya boleh menyenaraikan sekurang-kurangnya 7 kualiti cemerlang pintu dan portal yang dibuat oleh MDF:

 1. Kain yang diperbuat daripada MDF tidak bertindak balas terhadap perubahan kelembapan dan suhu, yang sangat penting untuk bilik seperti dapur atau bilik mandi. Ini bermakna bahawa mereka tidak akan membengkak dan, oleh itu, meledingkan, dan kain itu sendiri akan sentiasa mempunyai pesawat rata (tidak berperilaku).
 2. Pasar pembinaan menawarkan pelbagai jenis pintu, baik dalam pembinaan dan warna. Di sini, mungkin, pemilihan terbesar semua yang wujud pada analog masa ini.
 3. Kain sedemikian tidak akan menangguhkan penggantungan itu, kerana berat pintu dalaman MDF adalah terlalu kecil dan engsel logam dapat mengendalikannya dengan sempurna.
 4. MDF tergolong dalam kumpulan bahan mudah terbakar, oleh itu kain sedemikian dianggap tidak tahan api.
 5. MDF muka, sama ada veneers semula jadi atau buatan atau cat, tidak kehilangan warna mereka dari masa ke masa. Iaitu, anda tidak takut dengan banyak cahaya matahari di dalam bilik, menembusi tingkap.
 6. Mereka sangat mudah dijaga, Selain itu, jika perlu, mereka juga boleh dibasuh dengan bahan kimia rumah tangga.
 7. Dan, akhirnya, kos kain seperti itu dibandingkan dengan kayu pepejal agak rendah.

Perlu diingat bahawa pemulihan pintu dalaman dari MDF adalah mungkin hanya jika panel kekal utuh, kerana ia tidak dipulihkan.

Fibreboard Ketumpatan Sederhana (singkatan MDF), ini adalah papan gentian kepadatan sederhana. Tetapi di Rusia terdapat transliterasi - MDF, yang sering diuraikan, sebagai pecahan yang tersebar luas dan ini adalah benar.

Plat diperbuat dari bahan halus kayu halus, yang ditekan di bawah tekanan tinggi dan pada suhu tinggi, yang membuat bahan serupa dengan DSTP atau chipboard.

 1. Pertama, chipboard juga menggunakan cip besar dengan cip;
 2. dan, kedua, sebagai pengikat untuk MDF, instruksi menyediakan penggunaan lignin.

Tetapi lignin, ini adalah bahan semulajadi semulajadi (lignum dalam kayu bermakna bahasa Latin), yang terdapat di dalam sel tumbuhan vaskular dan dalam beberapa spesies alga. Akibatnya, hasilnya adalah bahan yang mesra alam, tanpa bahan tambahan kimia.

Nota: Dari segi kualiti teknikal, MDF lebih tinggi daripada kayu pepejal, kerana papan tersebut lebih ringan, tahan perubahan suhu dan kelembapan, dan juga mempunyai kekuatan yang lebih tinggi.

Struktur kanvas: di sebelah kiri - panel, di sebelah kanan - perisai

Kanvas yang anda lihat di atas gambar, sebenarnya, mencerminkan semua jenis reka bentuk pintu dan tidak semestinya mereka kelihatan seperti itu. Hanya kain berpintal terdiri daripada beberapa bahagian, di mana bukannya fillet di sana boleh menjadi kaca. Panel panel, ini adalah ketebalan pepejal seluruh pintu.

Struktur tetap: 1 - tiang; 2 - baguette; 3 - panel; 4 - lengan atas dan bawah

Pada foto atas anda melihat pembinaan, mengikut prinsipnya yang dibuat pintu panel dari sebarang bahan. Dalam kes MDF, kaca sering dimasukkan bukannya fillet, dan pangkalan atau bingkai dibuat dari profil MDF pepejal.

Papan panel: 1 - MDF; 2 - venir; 3 - pengisi sarang lebah; 4 - rangka kayu; 5 - menguatkan elemen

Pintu panel adalah bingkai kayu, panel MDF, yang boleh menjadi jenis yang berbeza. Reka bentuk sedemikian boleh berfungsi sebagai bilik mandi atau ia juga boleh digunakan sebagai pintu masuk. Kanvas semacam itu juga boleh menjadi pepejal, tetapi juga boleh berkilau, yang tidak biasa bagi MDF.

Portal dalaman dari MDF dalam bentuk gerbang

Semua kanvas atau portal yang diperbuat daripada MDF boleh mempunyai beberapa permukaan yang berlainan - MDF boleh dilapis, dilaminasi dan dicelup. Sudah tentu, yang paling mahal akan menjadi pintu yang ditutup dengan venir semulajadi, dan kebanyakan kelembapan tahan - dari panel berlapis.

Tetapi pembaikan yang paling mudah boleh dilakukan untuk lukisan untuk lukisan, kerana cat untuk pintu dalaman dari MDF dalam pelbagai besar dijual di mana-mana kedai-kedai pembinaan.

Penjagaan yang mungkin dengan penggunaan bahan kimia isi rumah

Seperti yang saya nyatakan di atas, MDF tidak takut pembersihan basah, tetapi ini tidak bermakna bahawa ia boleh dibasuh di bawah air yang mengalir - untuk ini terdapat span basah, yang kain disapu tangannya.

Selain itu, anda boleh menggunakan bahan kimia rumah, tetapi dengan syarat bahawa tidak ada bahan-bahan yang kasar, kerana ini boleh merosakkan permukaan, meninggalkan calar hampir tidak kelihatan pada latar belakang yang menjadi, kerana ia, kotor atau zatortym. Tetapi dalam 99% kes apabila membeli pintu MDF, mereka disertakan dengan arahan penjagaan, di mana semua kemungkinan cara dan kaedah penuaian disenaraikan.

Pintu dengan serpihan kaca atau kaca di seluruh bahagian atas juga memerlukan penjagaan, tetapi ini tidak bermakna bahawa anda boleh membersihkan keseluruhan kanvas dengan alat yang sama. Untuk kaca itu harus menggunakan sebatian lain - biasanya, ini adalah semua ubat yang sama yang anda gunakan ketika membersihkan tingkap dan cermin.

Sekiranya anda berfikir tentang apa yang harus dilukis dengan MDF, saya ingin mengingatkan anda bahawa bahan ini sangat serupa dengan kayu semula jadi. Oleh itu, apa-apa komposisi cat dan varnis yang digunakan untuk kayu adalah sesuai di sini. Mungkin anda mempunyai sebarang idea atau komen, maka sila tuliskannya dalam ulasan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 53 = 56