Plot lampu

Perlindungan tapak

Pada waktu petang, taman yang menakjubkan anda secara beransur-ansur hilang rayuannya, menjunam ke dalam kegelapan. Syurga berbentuk semulajadi, pokok kadang-kadang menyebabkan rasa ketakutan. Memperluas daya tarikannya mampu pencahayaan landskap yang dirancang dengan baik. Adalah sangat penting untuk memilih lekapan yang betul dan tidak boleh disalah anggap lokasi mereka. Jika tidak, daya tarikan tapak malam akan hilang.

Pencahayaan landskap adalah salah satu komponen penting dalam bahagian luaran, yang memberikan tapak penampilan yang baik. Dengan berbuat demikian, ia melaksanakan banyak fungsi. Ia tidak sepatutnya dianggap bahawa ia hanya bertujuan untuk menerangi wilayah pada waktu malam. Cahaya, betul dan betul diletakkan di laman web, dapat menekankan maruah harta pusaka, menyembunyikan kecacatan kecil dan bahkan membuat beberapa "magic9raquo; dalam elemen tertentu (contohnya, di arbor).

Bergantung pada fungsi yang dilakukan, pencahayaan landskap berikut dibezakan:

 • tugas (keselamatan);
 • berfungsi;
 • hiasan;
 • perayaan;
 • seni bina dan seni.

Setiap daripada mereka akan menjadi hiasan indah untuk laman web anda. Perkara utama adalah untuk membangunkan reka bentuk lampu landskap yang cekap. Ini akan menjadikan laman web ini unik dan unik. Jangan lupa bahawa pencahayaan boleh menjadi "highlight" 9raquo; manor, tetapi reka bentuk yang berlebihan atau salahnya boleh menghalang kebun pesona dan misteri.

Mari kita pertimbangkan setiap spesies lebih terperinci.

Jenis ini direka untuk melindungi laman web ini semasa ketiadaan pemilik atau ketika mereka tidur. Untuk lampu tugas, lampu sorot yang mengandungi sensor pergerakan sering digunakan. Ini membolehkan anda mempelajari tentang mana-mana orang yang muncul di laman web ini. Sensor dipicu oleh pergerakan, dan pencahayaan dihidupkan.

Pencahayaan seperti itu memainkan fungsi pengawal, menakutkan pengkritik dari harta pusaka. Dan pada masa yang sama ia menyelamatkan elektrik dengan sempurna, kerana ia hanya diaktifkan sekiranya diperlukan.

Di mana untuk mengatur lampu landskap seperti itu? Selalunya ia dipasang di tempat yang memerlukan perlindungan. Ini adalah perimeter wilayah di bawah pengawasan video, pintu depan, garaj.

Nama itu bercakap untuk dirinya sendiri. Ia bertujuan untuk pergerakan selamat melalui wilayah pada waktu malam. Sangat baik menunjukkan pencahayaan landskap seperti gambar.

1

Ia ditempatkan berhampiran laluan taman, jambatan, tangga dan pelbagai elemen lain yang berfungsi untuk bergerak di sekitar tapak.

Apabila memilih peranti lampu, pastikan anda mempertimbangkan reka bentuk keseluruhan. Mereka tidak harus membezakan dengan luaran. Semua unsur pencahayaan mesti ditekankan oleh ensemble yang dicipta. Di samping itu, ingat bahawa pada waktu siang mereka berfungsi sebagai bentuk seni bina yang kecil.

Sesuai untuk peranan ini, lampu gas. Mereka dengan sempurna menetapkan laluan taman. Di samping itu, cahaya sedemikian "tidak terkena" di mata.

Kutub tinggi, malangnya, tidak selalu dapat harmoni sesuai ke dalam komposisi. Pencahayaan semacam ini membuatkan ladang lebih ketat dan meredakan keserasiannya.

Jangan lupa bahawa pencahayaan berfungsi harus tahan lama, mudah, ekonomis. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menggunakan lampu dengan sensor gerakan atau pada panel solar.

Ia berbeza dari spesies yang diterangkan di atas dengan fungsinya. Reka bentuk ini tidak bertujuan untuk pergerakan yang selamat. Peranan yang sama sekali berbeza dimainkan oleh liputan sedemikian. Reka bentuk landskap dengan reka bentuk ini dihias. Pada masa yang sama lampu hiasan mencipta keunikan dan keunikan harta pusaka.

Terdapat banyak pilihan untuk lekapan:

 • serat optik;
 • angka bercahaya;
 • lampu hiasan;
 • batu bercahaya.

Pencahayaan ini membolehkan anda "bermain9raquo; warna cahaya. Anda boleh menekankan bentuk patung, air pancut, tumbuh-tumbuhan hiasan. Dengan sedikit imaginasi, anda boleh membuat sudut yang selesa dari gazebo, direka untuk hobi romantis.

Pencahayaan hiasan sempurna sesuai dengan pelbagai unsur perhiasan taman. Oleh itu, laman web ini akan kelihatan hebat bukan hanya pada waktu malam, tetapi juga pada siang hari.

Reka bentuk seni bina dan seni

Contoh terbaik dari jenis ini adalah pencahayaan banjir. Reka bentuk rekabentuk landskap dari reka bentuk ini. Pencahayaan dalam kes ini menyoroti seluruh muka bangunan rumah. Ini membawa semangat tertentu dan memastikan keunikan bangunan berbanding dengan rumah gelap yang berdekatan.

Lampu ini boleh menjadi hiasan yang sangat baik untuk infield. Tetapi sangat penting untuk merancang dengan betul. Pemilihan lampu yang salah atau penempatan yang salah kepada mereka boleh membuat ketidakharmonian. Dalam kes ini, wajah taman akan kelihatan agak tidak masuk akal. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menarik pakar ke reka bentuk tersebut.

Ia mewujudkan suasana yang menakjubkan dan gembira di laman web anda. Terima kasih kerana semacam ini boleh mewujudkan perayaan.

Untuk jenis lampu ini, jalur LED digunakan paling kerap. Anda boleh menggunakan lampu neon.

Pencahayaan LED landskap mampu menyediakan jenis objek yang paling berlainan. Lampu kontur yang cantik kelihatan di rumah. Pencahayaan pelbagai patung dan pohon kelihatan asli. Teknik sedemikian boleh mewujudkan perayaan sebenar, keajaiban. Mereka akan bersorak bukan sahaja pemiliknya, tetapi juga para tetamu dan juga pelawat kasual.

Lampu taman khas digunakan untuk menerangi wilayah. Mereka dihasilkan dalam pelbagai gaya. Ini membolehkan pemilik walaupun dengan rasa yang paling indah untuk mengambil lampu yang diperlukan. Walau bagaimanapun, unsur-unsur seperti ini adalah hiasan siang hari, kerana agak sukar untuk mempertimbangkan reka bentuk tanglung pada waktu malam.

Oleh itu, untuk mewujudkan pencahayaan landskap yang harmoni, lekapan harus dipilih dari jenis khas.

Selalunya gunakan jenis berikut:

 1. Downlights. Model sedemikian digunakan untuk menyerlahkan objek. Mereka dengan sempurna melaksanakan peranan tugas pencahayaan. Walau bagaimanapun, dengan menggunakan model sedemikian, pastikan anda mempertimbangkan bahawa mereka menyediakan aliran cahaya yang membutakan yang kuat. Dalam sesetengah kes, ini mungkin berbahaya. Sebagai contoh, jika terdapat jalan yang berhampiran dengan mana kereta berlalu. Adalah lebih baik memilih model kuasa rendah yang mempunyai aliran cahaya yang bertaburan lembut.
 2. Lampu Uplights. Model sedemikian mengarahkan cahaya dari bawah ke atas. Ia digunakan terutamanya untuk menghiasi bangunan, semak, pokok, bumbung, elemen seni bina. Secara visual, model Uplights menyerupai tempat cahaya.
 3. Lampu untuk langkah pencahayaan dan pagar. Untuk masalah sedemikian, anda boleh menggunakan peranti konvensional yang mempunyai cahaya matte. Walau bagaimanapun, pereka sering menggunakan model tersembunyi yang boleh dengan mudah disematkan dalam elemen. Kes lampu sedemikian benar-benar tersembunyi. Ini membolehkan anda membuat kesan yang menarik, menarik mata.
 4. Pencahayaan bawah air. Model khas yang mempunyai kelas perlindungan tertentu. Mereka dapat bekerja untuk masa yang lama di bawah air. Mereka digunakan untuk menerangi badan air, air pancut.

Ini adalah salah satu momen penting, tanpa itu ia tidak mungkin membuat reka bentuk landskap yang selesa. Pencahayaan tapak harus bermula dengan peruntukan trek, jalan, lorong.

Perlu difahami dengan jelas bahawa cahaya ini memberikan pergerakan yang selamat di sekitar tapak. Oleh itu, cahaya tidak seharusnya terlalu terang. Ini bukan sahaja membuat berjalan tidak selesa di sepanjang jalan, tetapi juga memperkenalkan ketidakharmonian ke dalam komposisi keseluruhan.

Untuk menerangi trek, anda boleh menggunakan petua berikut:

 1. Cincin cemerlang alleyki struktur kecil dalam bentuk lajur. Mereka tidak melebihi ketinggian 1 meter. Mereka dipanggil bollards. Lajur tersebut dibekalkan dengan penyebar matte atau putih. Selalunya, cahaya dari mereka diarahkan ke bawah. Mereka biasanya diatur dalam urutan catur, di kedua-dua sisi trek.
 2. Terdapat Lampiran khas, direka untuk mengasingkan kontur laluan. Selalunya mereka diletakkan di rumput atau semak jalan raya.
 3. Yang asli kelihatan seperti "outdoor9raquo; lampu latar. Dalam kes ini, lekapan dipasang di sepanjang tepi landasan - di dalam sekatan.

Lanskap taman akan memerlukan menghubungkan semua imaginasi anda. Sesetengah pemilik merekabentuk arbors, takungan air, slaid alpine dan komposisi profesional komposisi profesional yang tidak standard. Lagipun, satu objek mungkin kelihatan berbeza, bergantung kepada pencahayaan.

Sekiranya anda bertekad untuk melakukannya sendiri, disarankan agar anda bereksperimen dengan cahaya terlebih dahulu. Letakkan peranti pencahayaan di satu tempat pada satu masa, kemudian pindahkan ke kawasan lain.

Mungkin, cadangan berikut akan membantu anda merancang reka bentuk anda dengan betul:

 1. Jarak dari luminaire ke subjek, sudut tontonan memainkan peranan penting dalam persepsi gambaran keseluruhan.
 2. Pokok dan semak paling sering diterangi dari bawah.
 3. Bangku, gazebo dapat ditekankan dengan berkesan jika aliran cahaya diarahkan dari tanglung yang diletakkan di atas pokok yang berdekatan.

Ini adalah reka bentuk yang sangat mudah. Tetapi pada masa yang sama ia adalah pencahayaan landskap yang paling indah di laman web ini.

Untuk reka bentuk ini, dengar saranan pereka:

 1. Untuk menerangi badan air, gunakan lampu halogen. Mereka perlu terletak berhampiran dengan permukaan air.
 2. Cahaya biasa dapat menimbulkan kesan air kotor. Untuk mengelakkan ini, gunakan penapis warna khas berwarna biru.
 3. Untuk memastikan lokasi selamat maksimum berhampiran air pada waktu malam, disarankan untuk meletakkan lampu di sekitar perimeter badan air anda.

Apabila merancang untuk mewujudkan pencahayaan landskap yang harmoni, pertimbangkan beberapa petua penting:

 1. Sistem "rumah pintar" sangat popular. Ini menunjukkan kawalan lampu dari satu kawalan jauh. Sistem sedemikian sangat mudah untuk pemiliknya.
 2. Untuk iklim kita, luminair di atas tanah lebih sesuai. Pereka tidak mencadangkan penggunaan alat pencahayaan yang direka untuk penembusan ke dalam tanah.
 3. Ia sama sekali tidak masuk akal untuk menempatkan bekas lampu yang dilengkapi dengan sensor gerakan jika terdapat haiwan di dalam rumah. Di kawasan-kawasan sedemikian adalah yang terbaik untuk digunakan untuk menghidupkan dan mematikan cahaya fotokel.
 4. Apabila merancang reka bentuk landskap yang harmoni, pastikan untuk menutup semua tangga rumah.
 5. Jika anda ingin menghiasi bahagian luar dengan pencahayaan berwarna, disarankan untuk menggunakan lampu LED.
 6. Untuk visual membuat sensasi taman pelbagai peringkat, gunakan lampu yang mempunyai ketinggian yang berbeza. Kesan semacam ini akan memberikan kombinasi pelbagai model lampu: konvensional, digantung, terbina dalam, dipasang di dinding.
 7. Cantik kelihatan reka bentuk air bergerak dalam cahaya berwarna. Ini adalah jenis pereka pencahayaan yang menyarankan untuk menggunakan air terjun dan air pancut.
 8. Sekiranya anda menggunakan lampu solar, anda boleh meletakkan satu baris rowan berry, bunga yang terang atau manik kaca ke bahagian yang boleh ditanggalkan untuk memberi model cahaya berwarna.
 9. Adalah lebih baik merancang reka bentuk tapak dengan "islets9raquo; kecil;. Cukup tidak menarik dan kasar kelihatan pencahayaan pepejal tapak. Sekiranya anda menumpukan perhatian pada bidang tertentu, anda akan mewujudkan rasa misteri, misteri. Semua pereka membina perancangan lampu tepat pada permainan kontras cahaya dan bayangan.

Seperti yang anda dapat lihat, banyak idea cantik membolehkan anda merancang pencahayaan di laman web ini dengan cara yang asal. Jangan takut untuk bereksperimen. Mungkin, anda yang akan mencipta pertunjukan cahaya yang tiada tandingan di wilayah anda!

Plot lampu

Idea asal untuk menyalakan kawasan kampung dengan tangan anda sendiri

Jadilah cahaya! ungkapan ini adalah sesuai bukan sahaja untuk rumah kediaman pinggir bandar atau pangsapuri, dan juga jalan-jalan bandar, tetapi juga untuk laman web negara ini: dengan bunga, laluan, pagar, kolam buatan dan buahnya luas dan pokok renek hiasan dan pokok. Lagipun, cahaya di pedalaman pondok bukan sahaja perhiasan, ia adalah 100% praktikal. Dan jika anda belum memaparkan aksen ringan di tapak dacha anda, maka sudah tiba masanya untuk memikirkannya. Dan artikel kami akan membantu anda memahami di mana, bagaimana dan apa yang anda boleh dengan cepat, selamat dan betul menguruskan lampu asal dalam plot.

Pencahayaan kawasan pinggir bandar: fungsi

Memulakan apa-apa landskap, sebagai contoh, peranti pencahayaan dan sistem pencahayaan di halaman belakang, perkara pertama untuk difahami adalah mengapa kita akan melakukan ini, apa yang kita mahu mendapat hasilnya? Ia adalah dari ini yang kita harus bermula dengan memilih sistem pencahayaan untuk taman, jenis dan jenis lampu ... Dan untuk ini, anda perlu memahami dengan jelas bahawa pencahayaan kawasan kampung, seperti mana-mana pencahayaan, melaksanakan fungsi berikut:

- secara langsung menerangi wilayah, baik umum dan tempatan atau bahkan, terbina dalam: selepas semua, taman, seperti mana-mana sudut di dalam rumah adalah lebih baik untuk membuat cahaya, mudah dan selamat. Untuk tujuan ini, gunakan jenis dan jenis lampu suluh yang berbeza pada tiang yang berbeza atau sama sekali tanpa mereka. Keperluan untuk cahaya yang dipancarkan oleh lampu-lampu tanglung ini ialah: ia mestilah cerah, lebih kerap daripada tidak, bertaburan untuk menerangi wilayah tertentu. Biasanya, lampu-lampu seperti itu dipasang di sepanjang laluan taman, terutamanya jika mereka mempunyai langkah-langkah di sekeliling kolam.

- hiasan kawasan infield: untuk tujuan ini, juga sesuai untuk pelbagai lampu dan lampu, sebagai pengeluaran kilang, masih membuat tangan mereka sendiri. Cahaya tanglung ini boleh bervariasi darjah kecerahan, sama sekali warna, lebih sering daripada tidak, ia bertujuan untuk objek tertentu untuk pemilihan yang berfaedah, pencahayaan terhadap latar belakang malam.

Pencahayaan taman hiasan: jenis

Memandangkan hakikat bahawa menyala dan menghiasi cahaya adalah sudut mana-mana taman atau keseluruhan kawasan pinggir bandar dan keinginan yang sangat untuk mengatur pencahayaan di kampung musim panas mereka di sana adalah seorang yang untuk masa yang lama, maka jenis lampu taman mempunyai bilangan yang besar dan pelbagai - untuk setiap selera, beg tangan dan untuk semua tempat di taman. Jadi, apakah pencahayaan kebun itu:

- lampu elektrik dan lampu limpah elektrik. Untuk pemasangan mereka terlebih dahulu perlu untuk berfikir melalui rangkaian komunikasi: dihalakan dalam parit khas digali, tidak kurang daripada 45 cm dalam, beralun atau tiub plastik (untuk tujuan ini paip pembetung PVC sesuai dengan baik), di mana meletakkan kabel elektrik berjalan dari rumah (sumber kuasa) kepada setiap sumber cahaya.

- lampu di atas bateri solar: jenis ini lampu yg bersampingan dgn pemilikan tidak memerlukan masa dan wang untuk meletakkan kabel elektrik dan ruang pemikiran ke masa depan untuk lampu itu, kerana ia harus mudah untuk memasang di tempat yang betul, dan jika perlu - bergerak atau memadam semua. Walau bagaimanapun, untuk keselesaan dan mudah alih seperti perlu membayar bukan jumlah kecil (kira-kira 5-20 USD) untuk 1 lampu, dan mereka perlu ... tidak sedozen, walaupun plot taman kecil. Tetapi, tetapi dengan kos elektrik juga, anda boleh lupa.

- barang yang dibarisi dengan cat luminescent (phosphors) - cara paling mudah, berpatutan dan paling cepat untuk menghias dan menerangi plot negara anda dengan cara yang asal. Cahaya dari cat ini, walaupun tidak terlalu terang, tetapi sangat berkesan dan bebas.

- lilin, i. api terbuka, dilampirkan dalam satu siling hiasan, biasanya diperbuat rukami.Takaya perlindungan hiasan mereka mengurangkan risiko kedua-dua kebakaran dan lilin pada nafas pereputan mungkin angin pada tahap minimum. Dan suasana mewujudkan romantis!

Mengikut tempat dan kaedah pemasangan:

- digantung: lampu, garland dan lukisan, dengan bantuan fosfor, objek yang diletakkan di atas siling, di antara pokok-pokok.

- lampu dinding: paling kerap saya gunakan sebagai pilihan pencahayaan, rumah sendiri atau pagar, dan juga sebagai pencahayaan di taman musim sejuk. Hanya untuk luminair taman musim sejuk perlu memilih cahaya sejuk pendarfluor lampu, supaya tumbuh-tumbuhan berasa di rumah.

- lampu sorot dengan pancaran lampu arah, Digunakan untuk menerangi mahkota pokok, dinding dan pagar.

- lampu lantai: Bollard - tanglung di kaki sehingga 1.5 m tinggi - pencahayaan ideal laluan di taman;

tanda-tanda - Tanglung dengan reflektor yang mengarahkan aliran ke bawah - digunakan kedua-dua untuk pencahayaan laluan soda, dan untuk pencahayaan dekoratif tempat tidur, rumput.

- pencahayaan gentian optik: mereka boleh digunakan bukan sahaja sebagai sumber cahaya utama atau hiasan di taman atau di sekitar rumah, tetapi juga untuk mengatur pencahayaan kolam, kolam, tanpa menggunakan perlindungan tambahan terhadap air dan kelembapan.

Apabila menggunakan apa-apa jenis lampu anda perlu ingat bahawa ia mesti mengintegrasikan harmoni dengan reka bentuk taman, bukan sahaja pada waktu malam tetapi juga menyenangkan mata, atau sekurang-kurangnya tidak memotongnya dalam cahaya hari.

Pencerahan plot negara dengan tangan mereka sendiri

foto hanya cantik pilihan lampu dan menyerlahkan kawasan dekat boleh menyentuh pada idea kemustahilan untuk ditubuhkan di dacha beliau sama bermain ajaib warna dan cahaya ... Tetapi ini adalah tidak benar sama sekali! Setelah mengembangkan fantasi, pintar, anda dapat dengan mudah membuat lampu yang luar biasa untuk taman dengan tangan anda sendiri.

Peralatan dapur yang lama dan tidak perlu

Atau dengan bantuan cat luminescent, membuat plafond asli, corak di jalan, batu bercahaya

Pencahayaan foto plot negara

Pencahayaan yang betul di kawasan pinggir bandar menghiasi landskap, meningkatkan suasana dan kualiti rekreasi di negara ini!

Dengan Tangan Anda - Cara Membuat Diri Anda

Bagaimana untuk melakukan sesuatu dengan diri sendiri, dengan tangan anda sendiri - tapak tuan rumah

Skim pencahayaan taman di tapak - nasihat arkitek

Cara membuat pencahayaan taman - skim dan pilihan

Keindahan kebun boleh dinikmati sepanjang tahun - dari musim bunga hingga musim luruh lewat dan bahkan pada musim sejuk, ketika taman tertidur.

Pilihan untuk pencahayaan agak besar: tanglung adalah tinggi dan rendah, bergerak dan mudah alih, pada panel solar, semua jenis bunga dan lampu.

Pemasangan lampu di taman mempunyai tujuan dua: fungsi dan estetik. Penyelesaian bahagian pertama masalah menjamin liputan penuh pada waktu malam, yang dalam beberapa cara menjejaskan keselamatan ladang (Rajah 1).

Kedua, keselesaan ambien cahaya dicipta. Untuk mencapai keharmonian cahaya, semua mercu tanda utama diterangi oleh lampu terang arah. Untuk tujuan ini, tanglung tinggi yang terletak di sepanjang trek utama atau antara pintu dan rumah adalah sesuai (Rajah 2).

Baru-baru ini, lebih dan lebih popular adalah lampu luar jalan yang dilengkapi dengan bateri solar atau bateri. Walaupun mereka tidak memberikan cahaya terang, mereka boleh digunakan untuk mencipta kesan cahaya tertentu.

Mereka mudah dipasang di tanah, mereka boleh bergerak dengan bebas. Untuk pemasangan, ia tidak akan mengambil usaha untuk membina kabel mahal, dan walaupun semasa gangguan dengan elektrik mereka akan memberi cahaya. Lampu sedemikian sesuai untuk kawasan kecil.

Kini sistem lampu voltan rendah dengan voltan 12 V yang popular - anda tidak perlu meletakkan kabel, dan tidak ada bahaya kejutan elektrik: ketegangan yang terlalu sedikit.

Luminair ini boleh dipasang di atas tanah dan pada permukaan menegak. Pasang mereka di atas tanah dengan bantuan tongkat berbentuk tombak, yang termasuk dalam set peralatan, dan pada menegak - dengan bantuan kurungan dan skru. Dari penyambung perantara kelembapan-bukti dibuat dari kabel utama ke luminaire. Selepas garisan siap, luminaire disambungkan kepadanya (Rajah 2).

Kerja penciptaan pencahayaan tapak boleh dibahagikan kepada tahap. Sekiranya wayar diletakkan pada dinding bangunan, ia harus diletakkan dalam lengan beralun yang diperbuat daripada plastik yang tidak mudah terbakar (Rajah 3). Di samping itu, adalah perlu untuk melindungi sistem dengan pemutus litar automatik yang bertindak balas terhadap kebocoran atau beban semasa.

Apabila memasang sumber cahaya di tapak, ingat bahawa mereka menerangi bukan sahaja objek menegak, tetapi juga permukaan mendatar, iaitu laluan taman, laluan laluan.

Pencahayaan taman dapat menggeser - dalam hal di mana sumber cahaya ditempatkan dekat dengan objek.

Anda boleh menerangi taman "tempat" - untuk menyerlahkan hanya kawasan taman yang indah dan indah. Jenis lampu ini dipanggil ketara, iaitu, lampu voltan rendah digunakan untuk menumpukan cahaya pada salah satu bahagian.

Lampu siluet - adalah penciptaan bayangan di dinding, dicat dengan warna-warna terang.

LED semakin digunakan di lampu taman. Mereka sangat menjimatkan, dan cahaya mereka selamat untuk mata (tidak ada radiasi ultraviolet, inframerah).

Ekonomi LED adalah 10 kali lebih besar daripada lampu neon.

Lampu LED sesuai untuk lampu, bangku, fasad rumah (Rajah 2).

Bagi kawasan yang memanjang, di mana jalan adalah arteri pergerakan utama di taman, cara terbaik adalah dengan menggunakan penanda lampu. Ia berfungsi sebagai panduan cahaya yang baik (Rajah 1).

Tanda itu melakukan fungsi menonjolkan semak. Sering kali, lampu halogen digunakan untuk pencahayaan. flask ini daripada gas lengai juga halogen (iodo atau bromo) untuk menyediakan pembakaran yang cerah dan meningkatkan dua kali hayat perkhidmatan.

Ia juga perlu diingat keselamatan lampu, yang disediakan oleh penggunaan lampu voltan rendah dengan lampu LED (Rajah 3).

Mereka disambungkan ke pengubah langkah-down 220/12 V, terletak di tempat yang kering, dan hujan - dari dia mengedarkan kepada pengguna. Lampu LED adalah ekonomi. Lampu 3W adalah bersamaan dengan pelepasan 40-watt mentol pijar. LED lampu tidak dipanaskan, yang membolehkan anda untuk meletakkan mereka pada batang-batang pokok.

Untuk menerangi trek dan plot, masuk akal untuk menggunakan lampu sorot LED dengan sensor gerak. Sensor dengan sensor inframerah bertindak balas terhadap pergerakan dan menghidupkan apabila seseorang memasuki bidang liputan. Anda boleh mengaturkannya dengan cara yang segera dihidupkan dan luminaire seterusnya dengan sensor, menerangi kawasan yang besar. Anda juga boleh melaraskan tempoh cahaya dan sudut liputan.

Walaupun penggunaan kecil elektrik, peranti ini tidak akan dihidupkan secara bebas pada siang hari. Biasanya, untuk pencahayaan tapak dalam 10-20 hektar, ia cukup D-5 kapasiti projektor sedemikian sebanyak 50 W setiap satu.

Jika pengiraan anda betul dan semuanya dilakukan dalam sains, maka anda dijamin keselesaan dan keselamatan di laman web anda di rumah negara (Rajah 5).

Peringkat pertama: projek sedang dibangunkan (Rajah 5), di mana semua lampu, suis, soket dan lain-lain ditandakan dengan jelas. Ini adalah peringkat penting, dari ketepatan yang mana keselamatannya bergantung.

Peringkat kerja seterusnya: penggalian parit, yang akan diletakkan kabel. Kabel diletakkan dalam parit tidak kurang daripada 60 cm jauh ke dalam kusyen 10 sentimeter pasir (Rajah 4). Hujung wayar dikeluarkan dari bawah tanah ke tempat pemasangan peralatan dan sambungan ke rangkaian elektrik utama.

Kemudian anda boleh memasang semua lampu, soket dan barangan. Semua switchgear mestilah terletak di tempat yang tidak boleh diakses untuk pemendakan atmosfera.

Apabila memasang lampu, sambungan pendawaian mesti diletakkan di dalam kotak.

Skim pencahayaan taman - pilihan

Rajah. 1. Jika anda menerangi taman, keindahannya dapat dinikmati di mana-mana cuaca.

Rajah. 2. Jadi anda perlu mempunyai lekapan arah.

Rajah. 3. Lampu yang disambung dengan betul akan selamat dalam cuaca apa-apa.

Rajah. 4. Layout kabel untuk menerangi taman anda.

Rajah. 5. Rajah skematik pencahayaan tapak di sekitar rumah negara.

Pencahayaan LED tapak dengan tangan anda sendiri

© Pengarang: Victor Strashnov, Olga Strashnova

Di bawah penyertaan lain mengenai topik "Bagaimana untuk membuat tangan anda sendiri - penghuni rumah!"

Bagaimana untuk menyerlahkan taman tanpa lampu tradisional? K. Bobrov, rantau Leningrad

Taman cahaya "Batu", meniru batu, kelihatan semula jadi, sepenuhnya bergabung dengan landskap. Ia diletakkan di atas rumput, di antara komposisi dengan batu, mudah dipindahkan ke mana-mana sudut taman. Dalam kegelapan, batu ajaib mewujudkan suasana misterius, mengisi taman dengan cahaya lembut yang nyaman. Bergantung kepada pengeluar dalam pembuatan batu bercahaya yang menggunakan teknologi dan bahan yang berbeza. Jadi, LED "batu" dilengkapi dengan diod warna yang berbeza, mempunyai kecerahan laras.

Diperbuat daripada kaca yang dikitar semula dan tahan kepada kejutan mekanikal, tidak takut ultraviolet yang, bahan kimia, hujan dan perubahan suhu, kerap beroperasi pada -30 ° C dan pada musim panas musim panas untuk 50 ° C.

Batu-batu dengan lampu suluh pada bateri solar dikenakan bayaran walaupun dalam keadaan cuaca mendung, untuk terus menerangi bahagian 12 jam secara automatik pada pada waktu senja. Hayat perkhidmatan bateri solar adalah sehingga 10 tahun.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 84 = 90