Podium di dalam bilik tidur

Podium di dalam bilik tidur

Pengarang: admin · Diterbitkan pada 21 Apr 2014 · Dikemaskini pada 04/21/2014

Jangan membina podium di rumah hanya sebagai penghormatan kepada fesyen atau sebagai perincian asal. Struktur sedemikian hari ini, tiada siapa yang terkejut. Podium diperlukan untuk menyelesaikan masalah tertentu, dan mereka perlu didirikan hanya jika terdapat keperluan.

Sebelum anda memutuskan tugas-tugas yang membantu menyelesaikan unsur dalaman ini, pertimbangkan jenis podium untuk bilik tidur. Pilihan pertama: podium di mana katilnya terletak. Dalam kes ini, podium itu sendiri selalunya dilengkapi dengan laci untuk penyimpanan.

Pilihan kedua: podium, di mana dermaga dikeluarkan. Sebuah katil roll-out yang mudah dengan mudah bergerak di bawah podium, yang membebaskan ruang di dalam bilik. Di podium itu sendiri boleh berada di tempat kerja atau bermain atau di tempat kedua. Podium jenis ini sangat baik jika anda memerlukan tempat untuk permainan kanak-kanak, kecergasan, penerimaan.

Sekarang mengenai tugas yang diselesaikan dengan membina podium di dalam bilik tidur. Podium jenis pertama (dengan tempat tidur dari atas) membolehkan keluarkan kotak simpanan. Terdapat penyelesaian yang bertentangan: loker dipasang di atas katil dan di sekelilingnya. Ini bukan untuk semua orang rasa. Pertama, kabinet loket secara psikologi dapat memberi tekanan kepada seseorang yang tidur di bawahnya. Kedua, mendapatkan sesuatu daripada mereka tidak selalu selesa. Gunakan kotak lukisan yang rendah sering lebih mudah.

Fungsi kedua adalah zon. Podium untuk zon dibina di dalam bilik gabungan - biasanya di bilik tidur bilik tidur atau di pejabat-bilik tidur. Penyamaran pelbagai membolehkan anda secara efektif memisahkan kawasan tidur dari kawasan kerja atau ruang tamu.

Tugas ketiga podium di bilik tidur adalah untuk menjimatkan ruang. Podium digunakan untuk reka bentuk praktikal bilik-bilik kecil. Di satu kawasan, anda boleh secara serentak menampung katil, dan banyak ruang penyimpanan, dan kerja. Selepas tidur, katil dikeluarkan di bawah podium, dan ruang kosong digunakan untuk satu tujuan atau yang lain.

Dan peranan terakhir podium jenis kedua (dengan katil roll-out) - penyamaran tempat tidur, terletak di ruang umum. Adakah pengunjung dijangka? Ia perlu untuk menggulung katil - dan bilik tidak lagi kelihatan seperti tempat persendirian.

Podium di dalam bilik tidur: bagaimana ia dibina?

Podium dengan mengeluarkan "pemadam" dipanggil berfungsi. Pangkalan mereka adalah bingkai yang terbuat dari kayu atau profil logam. Balut papan lapis biasanya tebal (dari 20 mm).

Jika podium di atas 35-40 cm, adalah wajar untuk merangka satu langkah. Lebih tinggi podium - lebih banyak langkah yang anda perlukan.

Kotak roll-out dan katil diarahkan dalam syarikat perabot mengikut saiz bingkai. Kesilapan di sini tidak boleh diterima, oleh itu lebih baik untuk mengesahkan pengiraan kepada pakar. Anda boleh menghubungi pengeluar perabot terlebih dahulu. Di negeri ini selalu ada pereka, ramai di antaranya boleh membuat projek podium bersama-sama dengan semua barangan.

Podium tanpa "pemadam", dibina hanya untuk zon, untuk membina lebih mudah. Buat mereka rendah. Anda boleh menggunakan balak kayu dan papan lapis. Proses ini tidak jauh berbeza dari susunan tradisional lantai di kayu balak.

Podium di dalam bilik tidur: adakah ia berbaloi atau tidak?

Pertama sekali, anda perlu mengambil kira ketinggian siling. Oleh itu, ketinggian katil seri keluar dengan tilam ortopedik tidak akan kurang daripada 40 cm. Ia adalah perlu untuk menambah margin yang tidur dan sekurang-kurangnya sedikit kelegaan untuk bebas menembak di bawah katil podium. Plus ketebalan kayu dan penyaduran. Secara umum, ketinggian podium adalah tidak kurang daripada 60 cm. Oleh itu, ketinggian siling perlu supaya kuat sebahagian besar isi rumah mudah diletakkan di atas podium. Jika ruangan di bawah 250 cm, anda perlu berfikir dengan teliti sebelum membuat keputusan untuk mendirikan podium dengan "mengisi".

Ia perlu mempertimbangkan pilihan lain untuk mereka bentuk bilik tidur tanpa podium. Menilai kemudahan setiap susun atur. Mengambil kira nuansa seperti lokasi radiator (betul-betul "dijahit" ia tidak diingini), akses tanpa halangan ke tingkap dan keselamatan tetingkap untuk kanak-kanak sekiranya podium menghampirinya.

Anda juga mungkin suka.

0

Siling di dalam bilik tidur: yang mana reka bentuk untuk dipilih?

Pengarang: admin · Diterbitkan pada 09/04/2013

5

Tata letak bilik tidur: kami mengatur bilik untuk tidur dengan betul

Pengarang: admin · Diterbitkan pada 28/09/2012 · Terakhir diubah pada 03/12/2012

0

Reka bentuk bilik tidur dengan katil bayi

Pengarang: admin · Diterbitkan pada 26.02.2014

Tambah komen Balas balasan

Topik Tapak

Reka bentuk bilik tidur © 2018. Semua hak terpelihara.

Buat podium di dalam bilik tidur dengan tangan anda sendiri - satu contoh dengan foto

Sebelum mula merancang podium di apartmen anda, mari kita buat beberapa tindakan algoritma. Pertama, anda perlu membandingkan semua kebaikan dan keburukan dan memutuskan sama ada reka bentuk seperti itu diperlukan di dalam apartmen anda sama sekali?

Argumen "untuk": Tarikh Kemaskini dalaman, kerana podium bukan sahaja sejenis reka bentuk, di suatu tempat di sudut bilik meniru babak atau berdiri di bawah katil, podium - ia besar premis alat zon yang membuat unsur keselesaan atau elemen klubnosti / barnosti (atau sesuatu dalam ini jenis) dalam pangsapuri anda.

Hujah "terhadap": kanak-kanak kecil atau bertentangan dengan orang tua, atau mereka yang mengalami kesukaran dengan pergerakan (kurang upaya) untuk siapa ketinggian boleh menjadi penghalang tambahan kepada pergerakan.

Jadi, jika semua sama "untuk", maka langkah seterusnya adalah untuk menentukan tujuan podium.

 • podium di bilik tidur untuk tidur;
 • podium untuk bilik tamu (untuk ruang pengezonan dan menonjol, sebagai contoh, sebuah bar);
 • podium untuk bilik kanak-kanak (panggung kecil untuk kanak-kanak), dsb.

Bergantung kepada tujuan podium, anda perlu menentukan saiznya. Ia boleh menjadi ketinggian kecil di atas lantai, atau sebaliknya ia boleh menempati ruang yang sangat besar di dalam bilik, sehingga 100% ruang yang diatur. Di sini pilihan adalah milik anda. Walau bagaimanapun, tanpa mengira saiz, peranti itu adalah sama, perbezaannya hanya dalam jumlah bahan yang boleh dibeli.

Anda perlu memberi perhatian kepada beban yang reka bentuk anda akan bertahan (contohnya, untuk 300 kg selamat diperlukan untuk memastikan rasuk dengan keratan rentas yang besar).

Saya akan memberitahu anda tentang peranti podium di dalam bilik tidur. Idea ini adalah untuk membina sebuah catwalk, membolehkan anda mengecualikan hampir semua perabot dari bilik tidur (kira-kira ini kemudian). Ia mempunyai dimensi berikut: ketinggian 40 cm, lebar 220 cm, panjang (sama dengan lebar bilik) 320 cm. Podium membahagikan bilik menjadi dua bahagian tidak sama, dan di kedua belah pihak mempunyai satu langkah.

Mari beralih kepada anggaran reka bentuk

Senarai bahan yang digunakan:

 • rasuk 50 * 50;
 • kayu balak 50 * 20;
 • papan lapis 10 mm;
 • papan lapis dengan ketebalan 5 mm;
 • skru kayu;
 • sudut logam.

Bilangan bahan adalah individu, bergantung kepada saiz podium anda.

Kami meneruskan ke peranti podium di dalam bilik tidur

Tandai tempat kerangka podium itu, setelah membersihkan lantai penutup lama, (linoleum, lamina, dan lain-lain).

Rasuk 50 * 20 diikat ke lantai pada jarak 50 cm dari satu sama lain - ini adalah "ketinggalan" di mana kita akan membina rangka podium kami. Oleh kerana lebar podium saya tidak berganda 50 cm, saya meluaskan jarak antara "kurang" secara proporsional. Reka bentuk itu boleh dilakukan tanpa penggunaan "log", tetapi "rak" perlu dipasang terus ke lantai, yang akan meningkatkan masa dan jumlah kerja.

Kami memotong "rak" kerangka dari bar 50 * 50 mm pada ketinggian podium yang diingini.

Menggunakan sudut-sudut yang kita pasangkan "rak" ke "yang kurang" (jarak antara jawatan juga 50 cm).

Bingkai podium di bilik tidur.

Di atas "rak" kami menetapkan tumpang tindih teratas bar yang sama 50 * 50. Oleh itu, kita memperoleh barisan bingkai kami, yang seterusnya pula dipasang dengan bar 50 * 50 mm.

Akibatnya, kami memperoleh kerangka kerangka dengan sel 50 * 50. Bingkai sudah siap.

Gambar rangka rangka untuk catwalk di bilik tidur.

Selanjutnya dari ketebalan papan lapis 10 mm (anda boleh menggunakan papan lapis yang tebal, saya tidak mengesyorkan lebih tipis) kami membuat lantai pada bingkai yang dihasilkan. Pengancing dibuat dengan menggunakan skru mengetuk diri sendiri, bilangan yang mesti mencukupi. Adalah lebih baik untuk tidak menyelamatkan mereka, kerana dengan kekurangan mereka dalam proses operasi, anda boleh menghadapi jerapan podium. Dinding sisi dijahit dengan papan lapis 5 mm tebal. Ini cukup untuk memastikan kekuatan struktur.

Bingkai podium ditutup dengan papan lapis.

Dengan prinsip yang sama, kami mengatur langkah-langkah di kedua-dua belah pihak.

Langkah ke podium.

Pembinaan asas podium sudah siap, anda boleh mula menyelesaikannya.

Saya selesai bahagian sisi podium dengan lamina yang sama sebagai lantai utama. Ini memungkinkan untuk mencapai satu reka bentuk yang harmoni. Bahagian atas podium saya ditutup dengan permaidani dengan longgokan tinggi. Sudut podium selesai dengan sudut logam dalam warna lamina yang diletakkan, yang memberikan keseluruhan struktur penampilan yang selesai dan kemas.

Foto podium di dalam bilik tidur.

Podium yang dihasilkan sepenuhnya menggantikan tempat tidur di dalam bilik tidur saya, meletakkan kasur yang tinggi di atasnya, saya menolak keperluan pembeliannya, dengan itu menjimatkan banyak wang. Unjuran podium percuma di kedua-dua belah tilam membenarkan penggunaannya dan bukannya meja sisi katil. Selain itu, mempunyai ketinggian 40 cm podium sangat selesa untuk duduk, yang membolehkan anda lakukan tanpa perabot seperti kerusi, kerusi, dll.

Podium di dalam bilik tidur - foto.

Satu lagi reka bentuk ialah keupayaan, jika dikehendaki, untuk menyusun ruang penyimpanan di dalamnya (dalam kes saya, ia tidak diperlukan).

Podium di dalam bilik tidur dengan tangan anda sendiri

Bilik tidur dengan podium di bawah katil ialah bilik dengan ketinggian tertentu di mana tempat tidur terletak. Lokasi tempat tidur di podium adalah keputusan reka bentuk yang sangat baik, walaupun tidak banyak penjimatan ruang dalam kes ini.

Bagaimana untuk mengatur podium katil dua yang ditawarkan dalam artikel ini.

Ciri-ciri podium di bilik tidur

Podium baru-baru ini muncul di pedalaman bilik tidur.

Lantai pelbagai peringkat di kawasan pedalaman boleh digunakan untuk:

 • Ruang pengezonan. Ia adalah alat ini yang menekankan kawasan tidur, memisahkannya dari ruang kerja.

Untuk sebuah keluarga dengan seorang kanak-kanak yang tinggal di sebuah apartmen satu bilik, podium membolehkan untuk melengkapkan kawasan bermain untuk bayi, untuk menyediakan ruang sendiri.

Petua: Untuk bilik dengan siling yang rendah, mungkin untuk melengkapkan anak kecil dengan sudut di podium.

Podium yang tinggi di bilik tidur besar di mana tempat tidur diletakkan membagi bilik itu menjadi tempat tidur dan kawasan rehat, seperti yang ditunjukkan dalam foto.

 • Menjaga perkara. Di samping bilik zon pendirian podium boleh disesuaikan secara serentak untuk menyimpan barangan rumah dan perabot.

Jadi podium dengan rongga di dalamnya digunakan untuk membuat katil di dalamnya semasa terjaga bayi. Reka bentuk mempunyai ketinggian yang cukup tinggi, jadi perlu untuk melengkapkannya dengan tangga atau langkah.

Di dalam podium, anda boleh membina laci, di mana anda boleh menyimpan linen katil dan lain-lain. Kadang-kadang bilik membolehkan anda membuat ketinggian podium sehingga satu meter, yang membolehkan anda melengkapkan ruang di dalam pantri, yang akan menampung banyak perkara yang berbeza.

Ruang podium pada akhir boleh digunakan untuk menempatkan buku atau koleksi patung. Kemudian anda tidak perlu keluar dari katil untuk mendapatkan atau meletakkan buku kegemaran anda.

 • Jika anda meletakkan tilam dan aksesori lain di podium, ia akan menggantikan katil sepenuhnya. Tilam boleh diambil dalam saiz yang sama seperti permukaan podium, dan kurang.

Dalam kes ini, podium boleh digunakan sebagai meja tepi katil.

Di dalam bilik-bilik dengan dalaman oriental, podium boleh digunakan sebagai sofa atau bangku.

 • Sembunyikan komunikasi. Podium yang rendah, disusun dalam bidang TV atau teater rumah, boleh menyembunyikan banyak wayar yang merosakkan bahagian dalam bilik.
 • Betulkan perkadaran bilik. Podium boleh menyesuaikan secara visual geometri bilik yang tidak begitu baik.

Sebagai contoh, dipasang pada satu hujung bilik tidur yang sangat panjang, podium yang tinggi akan menjadikannya lebih harmoni, ketinggian akan secara visual membahagi ruang menjadi dua. Podium, yang terletak di sudut bilik persegi, akan menjadikannya pelbagai dan menarik.

Menyembunyikan penyelesaian komposit yang tidak berjaya boleh melalui pencahayaan. Dalam kes ini, lampu tambahan dipasang di hujung podium.

Pencahayaan seperti itu boleh menyerlahkan maruah bilik dan memecahkan kekurangan dalam bayang-bayang.

Secara konduktif dua kumpulan boleh dibahagikan reka bentuk podium sedia ada:

 • Monolitik. Digunakan di dapur atau bilik mandi, di mana mereka menyembunyikan atau menutupkan utiliti.

Ketinggian catwalk tersebut mencapai sehingga 0.5 meter. Pada masa yang sama, struktur membahagikan zon mandi dan kabin mandi atau sink dan dapur. Dalam kes ini, saiz dan konfigurasi saluran paip menjejaskan penampilan dan ciri-ciri teknikal podium.

Peranti sedemikian dihasilkan dalam cara "basah":

 1. Kerja dibuat;
 2. ditutup dengan tanah liat yang berkembang;
 3. dipenuhi dengan simen atau mortar konkrit.

Kelebihan podium monolitik adalah kekuatan tinggi dan penyerapan bunyi. Kelemahannya ialah adalah mustahil untuk membongkar dengan cepat struktur untuk pemulihan.

 • Wireframe. Mereka berbeza dengan kemudahan dan pergerakan pemasangan dan pemasangan. Unsur-unsur yang dipilih dengan baik dari hiasan podium bingkai membolehkan mereka digunakan di pedalaman mana-mana bilik.

Pembinaan seperti ini dibina di atas kayu balak. Ketinggiannya adalah sama dengan magnitud ketinggian yang dirancang.

Untuk mengecualikan pesongan yang teruk diletakkan selepas 40 sentimeter. Produk ini dijahit dengan dua lapisan, bahan penyerap bunyi diletakkan di antara mereka.

Bahan untuk pembinaan podium

Pembinaan podium dengan tangan anda sendiri di dalam apartmen mesti bermula dengan pilihan bahan.

Apabila membina peranti jenis wireframe, lebih baik untuk mengambil:

 • Rasuk kayu atau log.
 • Kepingan papan lapis multilayer.
 • Papan OSB.
 • Untuk memasang struktur keseluruhan, profil logam dan unsur pemasangan yang boleh dipercayai digunakan.

Nasihat: Pembinaan struktur mesti bermula selepas menandakan dinding. Kebanyakan podium disusun di sempadan dengan dinding dan terletak dari kawasan pintu masuk bilik, yang memastikan keselamatan peranti.

 • Jika reka bentuk menyediakan untuk pembinaan langkah-langkah, mereka perlu ditutup dengan salutan anti-slip.
 • Dalam langkah-langkah yang anda boleh membina di latar belakang yang akan memastikan peralihan yang lebih selamat ke kawasan rehat.

Pembinaan podium di apartmen digambarkan dengan baik dalam video. Artikel ini menawarkan saranan umum untuk pembinaan struktur.

Arahan untuk pembuatan peranti:

 • Pelan pemasangan dibuat.
 • Pertama, laci dipasang.

Nasihat: Untuk memudahkan pelanjutan laci, asas mereka dipasang pada kastor roda dengan diameter 30 milimeter.

 • Untuk pembuatan kotak memerlukan bahagian bawah dan empat bar. Dinding sisi dan belakang adalah ketinggian yang sama. Bahagian hadapan sudah diambil, unsur façade dilampirkan padanya. Bahagian unit disambungkan dengan satu sama lain oleh skru.
 • Tempat penetapan ditandakan, dan panduan di atas kotak dipasang.

Petua: Apabila menggunakan kayu lapis papan lapis, semua permukaan hendaklah disandarkan dengan kertas pasir bijirin yang halus, diolah dan dicelup.

 • Kontur tempat tidur ditarik di atas lantai mengikut saiz (lihat Bagaimana untuk menguruskan katil sesuai dengan feng shui di bilik tidur).
 • Bar dilampirkan di sepanjang perimeter. Horizontally terletak satah atas bar. Anda boleh menggunakan tahap bangunan untuk ini.
 • Bahagian menegak dihasilkan. Ini termasuk dinding bingkai bingkai bagi kotak.
 • Bingkai bingkai ditarik mengikut projek, disahkan secara menegak dan tetap.
 • Hujung kotak dijahit dengan papan lapis.
 • Bahagian luaran pemandu dipasang.
 • Daripada rasuk bahagian atas bingkai dibuat. Untuk penempatan percuma bingkai tilam adalah 5 inci lebih luas di setiap arah. Selain itu, di sepanjang tempat tidur, bar dipasang untuk memperbaiki lamellae.
 • Bingkai diletakkan di tempatnya.
 • Ia dipasang pada dinding dan bingkai menegak.
 • Selat yang disumbat.

Tip: Di podium, hujung katil selesai dengan jalur kayu lapis, untuk sokongan tilam yang boleh dipercayai.

 • Terdapat struktur sampingan: tiga rasuk menegak dipasang.
 • Lembaran papan lapis berhadapan muka luar.
 • Dinding dalaman dibuat dan dipasang di tempatnya.
 • Ke dinding diikat pada bar di setiap kotak, untuk pemasangan aksesori pintu.
 • Struktur atasnya tetap dipasang dan dipasang di tempat.
 • Dihasilkan dan diikat dengan pintu laci gelung perabot, terletak secara menegak.
 • Podium bilik tidur berpakaian. Menghadapi prestasi yang lebih baik dengan lancar. Untuk menyelamatkan bahan, fasad luaran boleh dibuat berlabuh.

Apabila podium dibuat secara bebas, harga reka bentuk berkurang dengan ketara, walaupun proses pembuatan cukup mencolok, tetapi jika teknologi itu diperhatikan dapat dilakukan oleh orang yang memiliki pengalaman kerja yang minimal.

Lihat kekurangan dalam artikel? Maklumat tidak lengkap atau salah? Adakah anda tahu bagaimana membuat artikel lebih baik? Atau bolehkah anda menawarkan foto anda untuk penerbitan?

Tolong bantu kami menjadi lebih baik. Tinggalkan komen dan cadangan anda dalam komen ke artikel itu. Kami akan menghubungi anda dan memuktamadkan artikel ini!

Untuk masa yang lama saya fikir untuk membuat podium di dalam bilik tidur, ia begitu bergaya dan luar biasa. Saya telah melihat bahagian dalaman yang sama di majalah, saya sangat menyukainya, ia patut meletakkan idea ini menjadi praktikal di masa depan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2