Potec boiler

Anda telah mengalami dandang: apa yang perlu dilakukan dan ke mana hendak pergi?

Cari tempat peluh

Pemanas air, atau dandang, adalah elemen pemanasan autonomi dan sistem bekalan air panas yang amat diperlukan. Walaupun model moden dibezakan oleh kebolehpercayaan dan penentangan terhadap pelbagai kesan, lambat laun unit akan mula "mati". Tanda pertama bahawa dia telah meletihkan tempoh operasinya adalah rupa kebocoran. Pada masa yang sama, sebab-sebab khusus kebocoran dandang tidak menjejaskan kehidupan dandang.

Sebab kebocoran boleh berbeza:

 • Penyelewengan teknologi semasa pemasangan. Pemasangan dandang biasanya mudah, begitu banyak pemilik rumah cuba menjimatkan perkhidmatan ini. Nampaknya segala-galanya boleh dilakukan tanpa usaha oleh tangan sendiri, dan tidak begitu penting bahawa tidak ada kemahiran yang diperlukan untuk ini. Hasilnya adalah pencabulan dan kebocoran kasar dalam masa terdekat.

Pemasang gunung yang paling biasa - pengurangan yang tidak dirancang. Akibatnya, injap keselamatan tidak menghadapi tekanan yang berlebihan, kejutan hidraulik berlaku, pengembangan badan tangki dan pelanggaran keutuhannya. Sudah tentu, dari satu masa tangki kemungkinan besar tidak akan pecah, tetapi palu air tetap akan cepat atau lambat melakukan perkara mereka.

 • Kurang penyelenggaraan. Unsur penting dandang ialah elemen pemanasan yang memanaskan air. Air di dalam sistem bekalan air di bandar-bandar di Rusia tidak berbeza dengan kualiti yang ideal, jadi tidak dapat dielakkan bahawa skala dan dinding tangki akan mengukur skala. Sekiranya anda tidak membersihkan tangki, ia akan gagal dengan cepat.
 • Tiada injap pelega tekanan. Satu lagi yang sering dibenarkan tuan-pelanggaran berpelajaran separuh. Kes sedemikian tidak akan dijamin, dan pembaikan unit itu perlu dibelanjakan banyak.
 • Grounding salah atau ketiadaan keseluruhan.
 • Kakisan dinding dan unsur-unsur dandang. Tidak kira seberapa baik ia dilindungi daripada kakisan, mustahil untuk mengelakkan kesan negatif ini. Meningkatkan kerentanan logam ke kakisan dengan mengembara arus, dan kehadiran mereka tidak boleh sentiasa dikawal.
 • Hayat perkhidmatan unit telah tamat tempoh. Hayat purata dandang ialah 5-8 tahun. Sudah tentu, terdapat model yang boleh bertahan lebih lama, tetapi ini jarang berlaku. Selalunya dandang mula mengalir lebih awal.

Sudah tentu, jika air dituangkan dari tangki, membanjiri jiran-jiran yang lebih rendah, mustahil untuk tidak memperhatikannya. Dalam amalan, kebocoran bermula hampir tidak dapat dilihat. Untuk mengatakan bahawa pemanas air telah mengalir, ada kemungkinan selepas noda yang tidak penting muncul pada kes itu, atau air mula menetes.

Kemunculan smudges adalah gejala pertama fakta bahawa pemanas telah mula gagal. Dia mampu untuk bekerja seketika, tetapi jika anda tidak membaiki sekarang, dandang mesti diubah sepenuhnya dalam masa terdekat.

Sebelum bercakap tentang kebocoran, adalah mustahak untuk mengetahui di mana air boleh muncul. Kebocoran pada badan pemanas air - keadaan tidak normal. Operasi pemanas air mesti dihentikan dengan serta-merta. Pertama sekali, peranti ini terputus dari sesalur kuasa, jika tidak, risiko litar pintas dengan semua akibat yang berikutnya adalah hebat. Lakukan ini dengan segera, sebaik sahaja tanda-tanda kebocoran yang pertama ditemui.

Kawalan aliran air

1

Langkah kedua adalah memanggil ahli sihir. Jika dandang mengalir, tidak selalu mungkin untuk menangani masalah itu sendiri. Selain itu, dalam pembaikan kes kompleks adalah mustahil sepenuhnya, dan ia perlu untuk mengubah keseluruhan pemanas.

Jenis kebocoran kedua - dari bawah penutup lubang kawalan. Dalam kes ini, kebarangkalian adalah tinggi bahawa dandang akan dimulihkan dan dikembalikan kepada operasi. Jika anda mendapati kebocoran ini, anda boleh cuba membetulkan masalah itu sendiri. Ia adalah perlu untuk de-energize pemanas air dalam mana-mana. Tidak ada kerja pada peralatan yang disambungkan ke induk dibenarkan.

Pemanas air pengeluar yang berlainan (Ariston, Termex, Electrolux, AEG, dll.) Boleh berbeza secara membina, tetapi prinsip kerja pembaikan akan sama. Pertama, tudung dikeluarkan, dari mana kebocoran dikesan. Selepas tudung dikeluarkan, anda boleh melihat sumber kebocoran. Sekiranya air mengalir dari jahitan, pelbagai lubang, anda boleh bercakap mengenai depresurisasi tangki di dalam dandang. Kerosakan tersebut bermakna kegagalan pemanas yang lengkap. Satu-satunya cara ialah membongkar unit lama dan membeli yang baru.

Dandang adalah praktikal struktur monolitik. Untuk membongkarkannya untuk masuk ke dalam tangki dalaman adalah amat sukar. Walau bagaimanapun, tidak merosakkan kes luar masih tidak berfungsi. Dalam kes sedemikian, penggantian lengkap dandang adalah pilihan terbaik. Mana-mana kerja pembaikan adalah tidak rasional.

Sedikit lebih mudah ialah jika tangki diperbuat daripada keluli tahan karat, dan penampilannya tidak memainkan peranan khas. Dalam tangki keluli, aliran hanya boleh dilakukan melalui kimpalan. Pembaikan kerosakan sedemikian jelas. Tangki itu dibongkar, dan jahitan dikimpal lagi. Masalahnya adalah bahawa selepas pembaikan seperti penampilan pemanas air akan jauh dari rapi.

Lebih mudah jika ia mengalir dari bawah bebibir. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk bercakap dengan kebarangkalian yang tinggi untuk menekankan menetas. Selalunya, kerosakan yang berlaku disebabkan penjajaran yang salah. Pemanas air juga mengalir jika flange telah dipindahkan semasa pembersihan dan penyelenggaraan. Yang paling mudah dalam menghapuskan kecacatan ialah kemusnahan gasket flange getah. Untuk membaiki dandang ia cukup untuk menggantikannya, untuk memulihkan sepenuhnya kapasiti kerja peralatan elektrik.

Jika kebocoran memberikan pemanas, sebagai contoh, kerana skala terkumpul, ia perlu diganti, tetapi unsur-unsur yang tersisa dari pemanas air dalam kes ini adalah sesuai untuk kegunaan selanjutnya. Adalah lebih baik untuk mengamanahkan pembaikan tersebut kepada pakar. Pemasangan pemanas tidak akan memerlukan kos yang ketara, dan kesilapan dalam pembaikan diri dengan mudah akan membawa kepada kegagalan lengkap peranti.

Langkah-langkah pencegahan adalah alternatif terbaik untuk mana-mana, walaupun pembaikan paling mudah. Mereka memungkinkan untuk memperluaskan kehidupan perkakas elektrik kompleks, untuk memastikan operasi normalnya.

Untuk memanjangkan hayat dandang itu, perlu mematuhi beberapa peraturan mudah:

 • Pemeriksaan tekanan secara tetap dalam sistem. Sekiranya angka ini melebihi 3 atmosfera, perlu memasang pengurangan.
 • Dandang mestilah dibersihkan secara berkala.
 • Penjagaan mesti diambil untuk memantau keadaan rod magnet dan, jika perlu, mengubahnya dengan tepat pada masanya.
 • Adalah wajar untuk memasang penapis magnet di hadapan paip penyampaian, yang melembutkan air.
 • Ia tidak disyorkan untuk memanaskan air ke suhu melebihi 50 darjah.

Alasan untuk aliran pemanas air mungkin berbeza. Terlepas dari itu, segera setelah kebocoran, anda mesti memutuskan sambungan dari rangkaian dan panggil tuan. Jangan membaiki dandang sendiri. Kebanyakan kegagalan menjadikan unit ini tidak dapat dibaiki, walaupun untuk pakar. Pengendalian diri dalam pembinaan kompleks hanya dapat memperburuk keadaan. Dengan tangan anda sendiri, anda boleh menghilangkan kebocoran sahaja, sebab penyebabnya adalah mengenai alat paip.

Semua pilihan: tetapkan dandang, apa yang perlu dilakukan

Jika dandang telah mengalir, anda perlu segera memahami sebab dan menghapuskannya. Biasanya punca kebocoran ditubuhkan hanya selepas peralatan dibongkar. Iaitu, sangat sukar untuk ditentukan segera oleh mata, ia perlu dibongkar. Dan untuk ini kita memerlukan alat tertentu.

Alat apa yang diperlukan jika arus dandang

Nah, jika semua ini ada di rumah anda. Jika tidak - anda boleh membeli, kemungkinan besar, ia akan berguna lebih daripada sekali. Tetapi hari ini walaupun dalam pengurusan rumah anda boleh mengambil banyak alat untuk disewa, yang juga sangat mudah.

Untuk menghapus kebocoran dandang, perlu menyediakan alat untuk kerja

Oleh itu, untuk menghapuskan kebocoran, kita perlu:

 • Perengkuh laras (lebih besar daripada kacang terbesar dalam dandang);
 • Tetapkan kunci tubular;
 • Penguji elektronik;
 • Kunci Allen;
 • Hos getah untuk mengalirkan air dari tangki;
 • Pisau;
 • Pemutar skru.

Sekiranya pembaikan diperlukan bermutu tinggi, maka sedikit pengetahuan tentang bagaimana peranti pemanasan air disusun mungkin tidak mencukupi. Iaitu, untuk memahami mengapa dandang itu bocor, anda akan faham, tetapi jangan menguasai pembaikan. Dalam kes ini, anda perlu bergantung kepada pakar.

Mengapa dandang berjalan dari bawah atau dari atas?

Apabila anda melihat kebocoran dandang, cabut dari rangkaian. Kemudian berhati-hati memeriksa peranti - menentukan lokasi dan kemungkinan penyebab kebocoran. Jika dandang mengalir dari atas, maka penyebabnya boleh menjadi satu: di dalam tangki lubang itu dibentuk dengan tepat.

Dandang boleh bocor kerana beberapa sebab

Mengapa terdapat lubang dalam tangki:

 • Perkahwinan pengeluaran tidak dikecualikan;
 • Peranti ini digunakan untuk masa yang lama, tiada kerja pencegahan dan pemeriksaan telah dijalankan;
 • Tangki itu tidak mempunyai teras magnesium;
 • Pipa bukan kualiti tertinggi;
 • Tidak ada asas tangki pemanas.

Walau apa pun, ia perlu untuk membaiki dandang. Sekiranya air mengalir dari bawah pelindung plastik, maka sebabnya adalah serius - mungkin dandang itu runtuh secara tiba-tiba. Sekiranya tangki sesak dipecahkan, air mengalir keluar dari bawah palam, ia bergerak melalui hos saliran air. Pemanas air perlu diganti. Selalunya "terbang" SEPULUH - unsur yang sangat memanaskan air. Ia mestilah sentiasa dibersihkan dari skala, maka ia akan berfungsi untuk masa yang lama. Dalam satu perkataan, segala sesuatu adalah seperti dalam mesin basuh, dengan prinsip yang sama.

Apa yang perlu dilakukan: menyiram pemanas air Thermex

Semuanya bergantung, tentu saja, pada model dandang itu. Ini atau mereka mempunyai punca kebocoran. Jika, contohnya, satu Thermex TEN mempunyai jenis kering, maka penyebab kerap kebocoran dalam kes ini adalah kerosakan pada mentol yang meliputi elemen pemanasan. Biasanya, dalam senario ini, flange dengan mentol dikeluarkan, dan ia diperiksa untuk fistula. Fistulas boleh dimeteraikan, atau ditutup dengan kimpalan sejuk. Tetapi yang dapat menahan suhu air.

Mungkin ada masalah dengan gasket di flange:

 • Sekiranya gasket getah telah runtuh, air akan menetes dari bawah;
 • Untuk menggantikan gasket, anda perlu mencabut peranti dari rangkaian, mengeringkan air, mengeluarkan penutup pelindung, matikan semua wayar;
 • Kemudian bukakan kacang di sepanjang lilitan, flange itu sendiri dikeluarkan;
 • Gasket ini mudah dilihat - jika ia cacat atau koyak, anda perlu membeli yang baru (apabila anda membeli, bawakan dengan anda yang lama yang telah kehabisan pesanan);
 • Selepas penggantian anda perlu mengisi tangki dengan air, periksa fistula.

Pemanas air Thermex mungkin bocor kerana kerosakan pada mentol

Jika salah satu daripada sendi paip mula mengalir, ini akan menjadi ketara dalam perut pada paip. Sambungan itu tidak boleh diketepikan, pita pita lama dikeluarkan, pita baru luka. Kemudian anda membuka air, periksa simpulan itu lagi. Tetapi di sini, jika tangki bocor terbentuk sebagai masalah, pembaikan tidak begitu mudah. Dengan fistula ia lebih sukar untuk ditangani.

Arahan: Ariston pemanas air yang mengalir, apa yang perlu dilakukan

Selalunya dandang Ariston berjalan, kerana bahagian dalamannya tidak dibersihkan atau dibersihkan tidak lama lagi. Skala yang memusnahkan bahagian-bahagian pemanas air dibentuk. Ini berlaku kerana peratusan tinggi garam dalam air keran, suhu pemanasan yang terlalu tinggi, dan, tentu saja, penggantian anoda yang tidak lama lagi.

Pemanas air Ariston boleh bocor kerana membersihkan bahagian-bahagian dalaman tidak lama lagi

Jangan mengecualikan masalah pengangkutan. Ia berlaku bahawa pada masa ini dandang mendapat tamparan yang kuat.

Weld seef kehilangan integriti mereka, dan melalui mereka bahawa air akan bocor. Dan, tentu saja, ia juga bernilai menyebut tentang pemasangan yang salah. Sebagai contoh, injap keselamatan belum dipasang, parameter injap ini tidak sama dengan tekanan di dalam air utama.

Untuk kebocoran tidak berlaku, dan pada satu ketika dandang tidak meletakkan anda, katakan, akaun simpanan, anda perlu menjaga dengan betul dan tepat pada masanya. Misalnya, sebelum memasang paip ke dalam pemanas air, anda perlu memasang injap bola atau injap berkualiti tinggi. Bahagian ini bebas untuk menanggung beban berterusan dari tekanan air.

Untuk memastikan dandang itu panjang dan berkualiti tinggi, perlu menjaga dengan betul

 • Jurang antara dandang dan injap adalah tempat untuk penapis kering;
 • Tukar membran penapisan dari semasa ke semasa;
 • Earthing adalah ketat mengikut arahan, gunakan langkah berjaga-jaga keselamatan.

Untuk membasuh dandang kerap, anda hanya perlu menyambung hos ke paip keluar bawah pemanas, kemudian biarkan air masuk ke dalam selongsong di bawah tekanan yang kuat. Batang anodik mesti dibersihkan dengan kerap, dan ia disyorkan untuk mengubahnya setiap tahun. Dan paip penyerapan juga perlu dibersihkan dengan tepat pada masanya.

Hari ini dandang tidak biasa di dalam rumah atau di apartmen. Bahawa dia mempunyai panjang, kebocoran, berkhidmat dari semasa ke semasa, memeriksa ia untuk integriti, menguruskan pembersihan yang baik, jangan dedahkan beban belakang pecah.

Apa yang perlu saya lakukan jika dandang itu bocor?

Dengan setiap keadaan, apabila peralatan gagal. Terutamanya ia melibatkan kejuruteraan elektrik. Momen-momen ini, selalunya tidak dijangka, masalah memerlukan kos kewangan, banyak usaha dan masa. Khususnya, masalah itu menjadi lebih tidak menyenangkan ketika datang ke peralatan rumah tangga yang sering digunakan. Dalam artikel ini, apa yang harus dilakukan jika dandang itu bocor untuk pemanasan air.

Sebagai permulaan, adalah perlu untuk mengetahui sebab mengapa dandang telah mengalir dan memilih penyelesaian yang sesuai dalam keadaan ini untuk pembetulan. Sebelum memulakan kerja, aspek penting ialah pemilihan alat yang diperlukan untuk kerja pembaikan. Berikut adalah senarai anggaran mengenai apa yang boleh diperlukan ketika melayani pemanas air yang tidak dapat digunakan:

 • set sepana tiub dan soket, sepana boleh laras, pemutar skru;
 • multimeter;
 • sepasang hos untuk longkang air;
 • jika perlu, anda mungkin memerlukan pisau.

Alat di atas mestilah tersedia untuk mana-mana pemilik. Jika sesetengahnya tidak hadir, semestinya masuk ke mana-mana gedung perkakasan.

Pada pandangan pertama, ia mungkin kelihatan bahawa bekerja dengan unit sedemikian sebagai dandang, ia tidak akan menjadi sukar, tetapi malangnya pendapat ini salah. Sekurang-kurangnya untuk pemula dalam industri ini. Tetapi setelah mendapat pengetahuan tertentu, walaupun seseorang yang tidak mempunyai pengalaman bekerja akan dapat mengatasi masalah ini, terutama jika ia adalah persoalan tentang apa dari bawah mengalir dandang.

Jadi, jika anda melihat bahawa pemanas air anda mengalir, anda perlu melakukan dua perkara: putuskan sambungan dari sesalur dan melakukan pemeriksaan menyeluruh tempat di mana terdapat titisan. Terdapat beberapa sebab untuk penampilan tumpahan:

 • perkahwinan kilang yang mungkin, melanggar peraturan teknikal semasa perhimpunan;
 • apabila unit itu telah digunakan untuk masa yang lama, di mana penyelenggaraan pencegahan yang betul tidak dijalankan untuk mengekalkan kecekapan;
 • ketiadaan tong magnesium dalam tangki;
 • air mempunyai banyak kekotoran atau sangat sukar;
 • Semasa pemasangan awal, peranti tidak dibumikan.

Dalam mana-mana kes di atas, tangki boleh dibongkar dan dibaiki atau diganti sepenuhnya dengan yang baru. Apabila air mengalir melalui penutup termostat, masalahnya cukup serius dan peranti-peranti itu tidak dapat dipastikan. Jika shims datang dari tempat sendi paip air, ini bermakna hanya satu - kebocoran peranti dipecahkan. Dalam kes ini, tangki itu tidak boleh dibaiki, ia mesti diganti.

Ia juga berlaku bahawa dengan pemasangan cemar pemanas air, perumahan boleh cacat, yang sering membawa kepada kebocoran. Masalahnya tidak dapat diperhatikan dengan serta-merta, tetapi jika anda perasan, perlu mengambil tindakan berikut:

 • berhenti menggunakan pemanas;
 • untuk memeriksa tempat ubah bentuk yang dikatakan (selalunya ia adalah injap keselamatan);
 • kosongkan tangki dan perbaiki percubaan. Atau hubungi tuan dari pusat khidmat, untuk mengetahui sama ada masalah itu dan membaikinya.

Pemanas air ini Thermex mengalir di suatu tempat di atas, dan ketegangan tidak dikesan, dan tangki telah diservis dengan kerap dan berada dalam keadaan sempurna, ia adalah disyorkan untuk menyebarkannya kepada tempoh jaminan. Jika batang magnesium tidak berubah untuk masa yang lama, maka tangki, jika ia tidak enamel di dalam, busuk, dan kemudian ia mesti diganti tanpa gagal.

Air mengalir melalui paip, yang menunjukkan pemasangan yang lemah apabila dandang disambungkan ke bekalan air. Ramai meletakkan diri mereka paip plastik, tetapi tidak meletakkan injap keselamatan, yang, pada akhirnya, membawa kepada tukul air. Sekiranya masalah tersebut dijumpai, sistem bekalan air perlu diubah. Jika injap itu sendiri berjalan, tangki berfungsi.

Sekiranya kebocoran topi tangki dari bahagian bawah, ia perlu memeriksa pemanas. Ia adalah kerana pembentukan skala di atasnya bahawa kebocoran boleh membentuk. Meterai atau meterai pada peranti juga boleh dipecahkan. Pembaikan terdiri daripada penggantian peranti pemanasan, serta menetapkan pemegang yang terakhir.

Adakah mungkin untuk membaiki dandang yang bocor?

Dalam kebanyakan kes, pembentukan kebocoran pada tangki, ia adalah hampir mustahil untuk membaiki, kerana dandang adalah struktur monolitik, yang diliputi dalam enamel, yang jika rosak, ia sudah tidak dibetulkan, tetapi untuk menggantikan dandang dengan yang baru.

Apabila ia datang kepada kebocoran tangki dandang, anda boleh membaikinya dengan beberapa cara:

 • Catat lubang pada tangki. Ini akan menyelamatkan tangki, tetapi untuk masa yang singkat, maka anda masih perlu mengubahnya;
 • tempat-tempat kebocoran air meterai, yang juga akan membantu, tetapi tidak lama;
 • Sekiranya terdapat tangki yang sama, tetapi dengan pemanas yang rosak, anda boleh menggantikannya.

Kami dicat anda semua pilihan, mengapa ia berlaku dandang, dan menggambarkan pilihan untuk bagaimana untuk membetulkan kesalahannya, tetapi dalam beberapa kes ia adalah lebih baik untuk memanggil tuan, kerana anda berada di dalam kerja-kerja pembaikan itu dengan tidak sengaja boleh merosakkan integriti lapisan tangki atau enamel. Jika anda yakin dengan kebolehan anda, maka anda boleh mula bekerja.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 50 = 53