Projek arbors dari balak

Arbor dari log untuk kotej: pilihan dan bangunan dengan tangan sendiri

Setelah keluar pada hari yang cerah di dacha, kami berusaha untuk tinggal di luar untuk jangka masa yang lama. Malangnya, rancangan cuaca tidak selalu bersesuaian dengan kita, jadi perasaan santai boleh pada bila-bila masa memecah hujan lebat atau angin yang kuat.

Sembunyi di dalam rumah, menghilangkan diri dari oksigen yang memberi hidup dan aroma hutan yang resin tidak perlu, jika ada gazebo di tapak. Selain perlindungan dari hujan dan matahari, struktur mudah ini dapat digunakan sebagai dapur musim panas atau taman permainan untuk anak-anak.

Daripada semua jenis bahan yang ada, gazebo balak untuk kotej adalah pilihan terbaik, menggabungkan keserasian ekologi kayu dengan harga yang berpatutan untuk pembinaan.

Dalam kajian kami, anda akan menemui penyelesaian reka bentuk yang menarik untuk log gazebos, serta mengenali arahan langkah demi langkah dari perhimpunan diri.

Varian musim panas dari balak

Arbor dari balak bulat - sejenis struktur siap yang biasa ditawarkan di pasaran pembinaan. Dalam reka bentuk ini keindahan kayu semula jadi harmoni digabungkan dengan mahkota likat rumit.

Pembinaan yang ditunjukkan dalam gambar ialah pelan heksagonal dalam pelan. Di bahagian depannya kita melihat lampiran untuk barbeku atau barbeku. Sebagai bahan bumbung di sini digunakan logam. Alternatif yang baik untuk logam boleh menjadi kayap kayu atau sirap.

Ia tidak mudah untuk membuat pembinaan bebas tanpa kemahiran memotong sendi mahkota. Adalah lebih baik untuk memesan set siap dengan dok "cawan" dipotong ke dalam balak. Pereka "kayu" sedemikian boleh dipasang tanpa bantuan.

Dengan dinding sisi gazebo log anda boleh melakukan dua perkara: biarkan mereka tidak terisi atau sediakan kayu parut. Ia bukan sahaja akan menghiasi struktur, tetapi ia juga menjadi asas bagi lindung nilai tumbuhan menenun.

Arbors yang dipotong boleh bukan sahaja satu, tetapi juga dua tingkat. Penyelesaian ini meningkatkan kawasan berguna dan membuka prospek untuk tinjauan persekitaran yang indah. Menarik di antara rak di buaian lantai kedua atau meletakkan struktur bingkai, anda akan mendapat tempat yang hebat untuk bersantai.

Kanopi sisi kecil tidak akan merosakkan penampilan struktur. Dia akan memisahkan kawasan memasak dari kawasan rehat.

Seseorang suka reka bentuk yang padat, dan seseorang bermimpi teater musim panas yang luas, di mana anda boleh menjadi tuan rumah sebuah syarikat besar tetamu.

Peminat "seni bina hidup" cuba membuat arbor dari kayu dengan tangan mereka sendiri, menggunakan batang kayu dan cabang tebal. Atap yang terbaik untuk struktur seperti itu adalah kayu kayap kayu atau papan yang tidak dijahit.

Atap boardwalk boleh menjadi pepejal atau jarang. Dalam kes kedua, tidak perlu mengira perlindungan daripada hujan lebat.

Proses mewujudkan bangunan dengan batang melengkung dan cawangan pokok memberikan ruang tanpa had untuk penerbangan fantasi. Ketiadaan perkadaran yang ketat menjadikan perhatian tidak diketahui oleh pemula.

Ia tidak sukar untuk mendirikan bingkai gazebo log, tetapi untuk menghiasnya supaya memberikan keperibadian yang unik bukan tugas yang mudah. Terdapat beberapa cara untuk menghias bangunan kayu. Yang paling mudah diakses adalah toning dan threading yang berbeza.

Kombinasi hujung putih balak dengan sisi kaki yang dirawat dengan noda gelap menggembirakan rupa arbor.

Pagar yang diukir, bingkai terbuka bumbung dan kekisi mengisi dinding memberikan struktur yang ringan dari dongeng talemka. Unsur-unsur hiasan ini sangat harmonis dengan satu sama lain, melicinkan berat kerangka log.

Sebagai tambahan kepada struktur terbuka klasik, gazebos dalaman yang popular. Dalam tempoh yang panas tahun ini mereka boleh digunakan sebagai tempat tinggal.

Satu lagi contoh yang patut diberi perhatian ialah bangunan log separuh terbuka.

Anggaran harga untuk arbors

Kos purata pergola kecil 3.5x3.5 meter dari log pain bersusun adalah 150 000-200 000 rubles. Harga yang ditentukan tidak termasuk yayasan, tetapi hanya penghantaran kit pemasangan ke tapak dan pembinaan turnkey (bumbung dari jubin logam). Untuk menukar ke kawasan lain di arbor, anda boleh menggunakan kos purata 1m2. Untuk reka bentuk terbuka ia adalah kira-kira 13,000 - 18,000 Rubles.

Harga anggaran pembinaan tertutup bagi kawasan yang sama (bahagian bawah log pepejal, kaca bingkai atas di sepanjang perimeter) ialah 260,000 rubel. Harga purata 1 m2 - dari 20 hingga 24 ribu rubel.

Pengilang, yang akan meletakkan gazebo musim panas, boleh membuat asas untuknya. Kosnya bergantung kepada saiz, jenis (kolumnar, reben, plat, longgokan) dan berunding dengan pelanggan secara berasingan.

Bagaimana cara membuat arbor dari log dengan tangan anda sendiri?

Sebelum pemasangan, anda perlu menentukan jenis asas di mana gazebo akan dipasang. Jika tapak mempunyai cerun, maka lebih baik menggunakan cerucuk skru. Dalam kes ini, kos yayasan dan masa pemasangannya akan minimum.

Sebagai alternatif yang berpatutan untuk buasir, anda juga boleh menggunakan asas konkrit bata.

Di kawasan yang rata, anda boleh memilih salah satu daripada tiga pilihan:

 1. Asas reben.
 2. Papak monolitik.
 3. Lajur yang diperbuat daripada blok konkrit.

Memotong bunga - kerja sukar, memerlukan kemahiran dan kemahiran khas. Oleh itu, untuk pemula, kami mencadangkan reka bentuk pergola kayu, yang asasnya adalah rak kayu. Dengan asasnya hujung mereka dihubungkan melalui bar tetulang keluli (mereka dimuatkan dengan balak). Di bahagian atas bangunan menghubungkan tali pinggang dari bar.

Untuk membuat pengawal sampingan, log mendatar ketebalan kecil dilampirkan pada siaran.

Penyelesaian sedemikian akan membantu menghilangkan pembinaan cincang kompleks dan mendapatkan arbor log yang mudah. Perhimpunannya agak boleh diakses walaupun kepada tuan mula.

Apabila mula membuat kasau, anda perlu membuat templat, mengikut mana ia akan dipotong. Masa ini sangat penting untuk bumbung heksagon. Kekuatan bumbung bergantung kepada ketepatan perhimpunan sendi sudut. Panjang kaki ranjang harus dipilih supaya cukup untuk baki garpu.

Selepas menuangkan asas papak dan menumpuk pin besi (diameter 22-26 mm), urutan kerja kelihatan seperti ini:

 • Di punggung kayu, lubang gerudi untuk pin dowel.
 • Rak kayu secara konsisten memakai pin dan dipasang pada kedudukan menegak oleh sambungan sementara.
 • Di bahagian atas tiang meletakkan bar bundling.
 • Potong kaki perut yang berpola ke bar dan hubungkan hujung atasnya.
 • Jika gazebo ditutup dengan atap mangkuk bitumen, lembaran OSB dipotong ke saiz dipasang pada kasau.
 • Di atas bumbung meletakkan kad jubin lembut dan kencangkan mereka dengan kuku.
 • Di arbor berdiri, lubang digerudi untuk memotong balak pagar sisi.

Dalam hal pemasangan gazebo di atas tiang atau tiang asas, bingkai sokongan mula-mula diperbuat daripada bar, di mana jawatan akan dipasang. Setelah menyelesaikan rawatan antiseptik kayu (untuk 2 kali), bingkai diskrukan ke pin asas benang asas.

Komen (0)

Baru di laman web ini

Anak benih berkembang dan membina massa vegetatif dalam jumlah terhad substrat. Dan jumlah ini.

Musim sejuk - ujian teruk untuk haiwan kesayangan. Terutamanya sukar untuk menanggungnya meletakkan ayam-ayam. Pendek.

Kekecewaan Tahun Baru dengan hadiah dan komposisi kebimbangan menu perayaan dan menghias dalaman rumah.

Keselesaan kotej yang dibina jauh dari rangkaian bekalan gas tidak dapat dibayangkan tanpa dapur. Dalam sejuk.

Liputan wilayah kawasan pinggir bandar dianggap sebagai peringkat penyusunan yang berasingan dengan zon perancangan dan.

Frasa umum tentang kehidupan seekor anjing di zaman kita hanya berlaku untuk anjing yang sesat. .

Membeli plot tanah dan membuat rancangan untuk rumah masa depan, anda perlu memikirkan penempatan.

Selama 10 tahun yang lalu telah diadakan perbincangan aktif mengenai seminar sayur-sayuran dan berkebun dan forum.

Susah sekarang untuk mencari orang yang tidak pernah mendengar apa-apa mengenai pinggan.

Melihat beg dengan simen dan timbunan pasir, tidak setiap pemaju merasakan dirinya sendiri.

Arbor dari balak dengan barbeku: momen utama pembinaan

Pelbagai draf pavilion dari balak dengan brazier mudah dicari dalam risalah pengiklanan. Walau bagaimanapun, kebanyakan cadangan melibatkan pembinaan turnkey. Adakah sukar untuk membina kit itu sendiri?

Wira artikel hari ini.

Tetapi sebenarnya, mengapa tidak mempercayakan perhimpunan arbor kepada para profesional?

Jika anda tidak mempunyai pengalaman pembinaan sendiri, inilah sebenarnya penyelesaian terbaik. Walau bagaimanapun, kos meningkat dengan ketara jika, sebagai contoh, harga satu set kayu balak adalah 180 Rubles, bersama-sama dengan pemasangan ruang gazebo yang disediakan akan kos sudah 230,000.

Nota: kita tidak mengambil kira kos yayasan. Draf tipikal gazebo dari balak dengan barbeku bermaksud pemasangannya pada plat yang agak mahal atau asas jalur; asas kolumnar digunakan sedikit kurang.

Kami tidak akan menyembunyikan: terdapat paradoks logik di sini. Struktur log bulat adalah sukar untuk dikaitkan dengan murah; jika untuk struktur tertutup penggunaannya boleh dibenarkan oleh sifat-sifat penebat haba bahan, maka arbor terbuka boleh dibina dari balak dan papan yang lebih murah.

Hasrat untuk membayar bahan mahal dan menjimatkan perkhidmatan pembinaan kelihatan agak dipersoalkan. Walau bagaimanapun, kita akan meneruskan dari hakikat bahawa keputusan itu dibuat.

Taman permainan

Kriteria utama untuk memilih tapak untuk pembinaan adalah kekurangan bias. Oleh kerana lantai mesti tahan api, kita tidak boleh membina lantai di atas tiang cerucuk; meratakan cerun tanah ... kita akan berkata, perusahaan yang meragukan - dan kos masa dan dari segi kebarangkalian tanah runtuh semasa hujan (lihat juga artikel "Lukisan gazebo dengan barbeku dengan tangan sendiri: contoh terbukti").

Jarak minimum yang munasabah dari gazebo ke struktur kayu yang terdekat adalah 5 meter. Arahan berkaitan dengan keselamatan kebakaran: jika bingkai menyala, api tidak boleh menyebar ke rumah atau struktur lain.

Arbor dibina pada platform tahap, jauh dari dinding rumah.

Pertimbangkan pengisian asas jalur konkrit bertetulang. Ia adalah dalam pengiraan untuk apa-apa asas bahawa kebanyakan draf arbours dari log dengan barbeku dicipta.

Terdapat beberapa sebab untuk ini.

 • Yayasan mendistribusikan berat bangunan di atas kawasan yang cukup besar, mewujudkan tekanan khusus minimum di atas tanah. Akibatnya, ia boleh dibina walaupun di tanah liat atau di kawasan paya.
 • Tidak seperti asas kolumnar, versi kami tidak meninggalkan sebarang jurang di bawah mahkota pertama. Ingat: lantai harus tahan api, yang menghapuskan peletakan lantai kayu di atas peringkat asas.
 • Dari asas pesaing - plat itu - reben beransur-ansur berbeza jauh lebih kecil dan, dengan itu, murahnya relatif.

Apakah susunan kerja untuk menuangkan?

 1. Tandai dan merobek parit untuk bahagian bawah tanah bawah tanah. Lebarnya kira-kira 30 sentimeter, kedalamannya adalah 30-40 sentimeter.
 2. Kami tertidur parit dengan pasir kira-kira 10 sentimeter kemudian kami menyiramnya dengan banyak air. Matlamatnya adalah pengecutan maksimum lapisan bawah.
 3. Kami membina acuan untuk bahagian atas tanah pita beton bertetulang. Yayasan itu mesti meningkat sekitar 20 sentimeter di atas tanah; Formwork harus sekurang-kurangnya 5 cm lebih tinggi. Bahan - apa pun berguna: papan, papan lapis, OSB dan sebagainya.

Rangka kerja dipasang dari papan.

 1. Kami melapisi parit dan acuan dengan ruberoid atau polietilena. Kalis air akan memanjangkan hayat yayasan itu, tetapi pada masa yang sama ia tidak akan membenarkan susu semen melarikan diri ke dalam tanah ketika menuang.
 2. Kami menyusun tetulang. Ia biasanya meletakkan 4-6 baris tetulang silang tetulang 12-14 mm; segmen longitudinal bersatu dengan dawai anne melintang.
 3. Yayasan ini dipenuhi dengan gred konkrit yang tidak lebih rendah daripada M200. Membuang - dalam dua lapisan, dengan bayonet perantaraan selepas 20 - 25 cm pertama.
 4. Apabila konkrit mengumpul kekuatan, permukaan asas dilapisi oleh dua lapisan bahan bumbung.

Kerana gazebo diperbuat daripada kayu balak dengan barbeku dibina dari siap set untuk log pemasangan dan memotong perhatian tidak boleh memberi tumpuan (lihat juga artikel "Gazebo dengan barbeku dengan tangan sendiri diperbuat daripada kayu - terutamanya pembinaan").

Kami hanya akan menyentuh perhimpunan.

 • Kepada asas sauh akan diikat papan pengikatan yang lebih rendah. Pilihan yang ideal - larch: daripada baka yang murah, ia adalah yang paling tahan terhadap kerosakan. Lebar papan sepadan dengan diameter log.

Prinsip yang sama digunakan dalam pembinaan rumah-rumah kayu: mahkota pertama dipisahkan dari pondasi kayu, tahan pereputan, dari tegangan yang lebih rendah.

Petua: dalam peranan penambat boleh datang apabila menuangkan asas potongan tegak tetulang. Papan pengikatan telah digerudi dengan lubang; kelebihan pengukuhan dipotong.

 • Perhimpunan lanjut rumah log dilakukan di nageljami dari baka kayu tegar. Setiap nagel mengikat tiga mahkota; titik lokasi mereka - di setiap sudut dan di sepanjang dinding dengan langkah kira-kira satu meter.
 • Selepas pemasangan, hujung balak mesti dirawat dengan minyak biji rami, walaupun salutan hiasan tidak dimaksudkan untuk digunakan pada keseluruhan bingkai. Minyak pengeringan akan menghalang penampilan retak kerana pengeringan yang tidak rata.

Ia boleh digabungkan di bawah jubin, bagaimanapun, penyelesaian yang lebih tipikal adalah gazebo yang diperbuat daripada kayu bulat dengan barbeku, lantai di bawahnya yang diaspal dengan papak membuka.

 1. Tanah di dalam arbor diselaraskan seberapa banyak yang mungkin.
 2. Kemudian lantai ditutup dengan pasir sebanyak kira-kira 10 sentimeter.
 3. Jubin disusun dengan tukul getah mengetuk. Retak yang tersisa dikapil.

Gerbang Sidewalk - lapisan praktikal dan murah untuk lantai.

Sistem gantungan dipasang dari papan dengan seksyen 40x100 atau 25x150 mm, dipasang di tepi. Kobongan dipotong ke dalam mahkota atas dengan memasang kuku atau, yang lebih mudah, diikat dengan sudut-sudut galvanis dan skru mengetuk diri.

Pilihan bahan bumbung - mengikut budi bicara anda. Bitumen atau logam yang sering digunakan.

Kedua-dua penyelesaian mempunyai ciri-ciri mereka sendiri.

 1. Kayap bituminous memerlukan perhimpunan perisai pepejal di bawah bumbung bukan peti tradisional dengan langkah 40-50 sentimeter.

Dalam gambar, asas untuk kayap bitumen diperbuat daripada OSB.

 1. Jubin logam ia membuat banyak bunyi dalam hujan. Semasa hujan lebat, gunakan gazebo untuk tujuan yang dimaksudkannya - untuk perbualan - itu mustahil sekali.

Video dalam artikel ini, seperti biasa, akan memberi anda maklumat tambahan. Semoga berjaya!

Masih ada soalan? Tanya mereka dalam vkontakte kumpulan kami

Penerbitan maklumat dari laman web tanpa izin adalah dilarang.

Pavilions dari log bulat

Satu tambahan yang berguna kepada reka bentuk laman web ini adalah gazebo diperbuat daripada kayu balak: struktur kecil yang akan menjadi tempat perlindungan yang baik daripada hujan dan matahari panas, akan ada masa yang baik, minum teh dan menjalankan perbualan unhurried dengan ahli keluarga dan rakan-rakan. Dalam pembinaan kerangka yang sering digunakan teknologi, tetapi gazebo yang diperbuat daripada bulat kayu dengan brazier juga akan menjadi penyelesaian praktikal dan tahan lama. Log digunakan untuk pembinaan dinding gazebo, dan juga menyokong tiang untuk pemasangan bumbung ditambah darinya.

Pemilihan dan kelebihan bahan

Arbor dengan balak bulat adalah penyelesaian yang murah dan sangat praktikal. Bahan ini adalah batang pokok, yang diberi bentuk silinder yang betul secara geometrik.

Mereka mengeluarkan semua lapisan atas kayu, hasil daripada pemprosesan mereka akan siap sepenuhnya untuk pembinaan. Semua elemen kunci juga berfungsi pada mesin, log tidak memerlukan pemprosesan manual.

gazebo bersedia diperbuat daripada kayu balak mewakili satu set lengkap bahan-bahan diproses, yang hanya perlu untuk mengumpul dalam urutan yang betul, manakala pembinaan itu sendiri akan mengambil sekurang-kurangnya masa dan akan memberikan hasil yang dikehendaki.

Arbor dari silinder akan menjadi penyelesaian yang baik untuk laman web anda kerana beberapa sebab:

 • Penampilan yang menyenangkan. Arbors tertutup dari balak bulat - penyelesaian optimum untuk kawasan pinggir bandar atau pinggir bandar, mereka kelihatan pepejal dan tidak kehilangan rupa yang menarik sepanjang tahun. Dindingnya akan cantik dan bahkan, log bulat membolehkan anda menyedari walaupun projek yang kompleks.
 • Kesederhanaan pembinaan. Arbor siap sepenuhnya dengan barbeku dari balak bulat didirikan dalam masa 1-2 hari sahaja, dan tidak perlu menggunakan bantuan pakar. Ia hanya diperlukan untuk memasang unsur-unsur yang sudah siap dan telah diproses dalam susunan yang betul untuk mendapatkan dinding dan sokongan yang telah siap.
 • Tiada penambahan tambahan diperlukan. Pokok itu sendiri kelihatan sangat bagus, terutamanya jika log telah melepasi silinder.

Reka bentuk gazebo: pilihan asas

Untuk pembinaan gazebo dari balak bulat, projek-projek akan mudah dijumpai dalam bentuk siap sedia. Anda boleh menggunakan rempah, pinus, kayu cedar, larch, oak atau spesies lain, pokok konifer lebih popular.

Ketebalan minimum daripada kayu balak digunakan untuk pembinaan ialah 18 cm, maksimum -. Kayu 24 cm tebal adalah sangat mahal, dan ia hanya boleh digunakan dalam pembinaan ruang dipanaskan.

Pertama sekali, anda perlu membuat keputusan mengenai bentuk pembinaan dan dengan pilihan untuk mengisi dinding. Penyelesaian yang paling mudah adalah rumah log klasik persegi, gazebos dari balak bulat adalah murah dan dibina dengan cepat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan:

 • Buka gazebo daripada balak dengan barbeku. Ia tidak memerlukan dinding penuh, malah, ia adalah tiang, yang dihubungkan dengan parapet pada ketinggian 1 meter.

  Dinding dinding terbuka di arbor boleh dihiasi dengan ukiran atau unsur hiasan lain, untuk bumbung anda boleh menggunakan jubin logam digambarkan atau bahan lain. Berhampiran bangunan terdapat barbeku atau kawasan barbeku, ia akan membolehkan anda memasak di udara segar.

 • Arbor tertutup dari balak bulat dengan barbeku. Mereka memerlukan penciptaan dinding log sepenuhnya mengikut semua peraturan: ia adalah sebuah rumah kecil dengan luas kaca. Dalam bangunan itu, ia akan menjadi selesa bukan sahaja pada musim panas, tetapi juga pada musim bunga dan musim luruh, kerana ia akan dilindungi dari semua sisi oleh sifat-sifat alam.
 • Arbor hexahedral dari balak bulat - bentuk yang tidak standard memerlukan perhimpunan profesional dan unsur pengunci elong yang istimewa, sehingga mendirikannya akan lebih sulit. Walau bagaimanapun, arca heksagon seperti log bulat adalah lebih menarik dan menarik perhatian tetamu.
 • Pavilions dari balak bulat dengan atau tanpa barbeku dibina dengan cepat, semua kerja pembinaan dinding dapat diselesaikan dalam beberapa jam, jika anda menarik pembantu kepadanya. Kit itu dihantar ke laman web, dan anda boleh mula melaksanakan projek.

  Wilayah itu ditandakan: ia perlu dibersihkan dan ditandai dengan pasak dan tali tempat untuk pembinaan masa depan. Asas bagi pembinaan sebuah melkozaglublonny asas dermaga: di sudut-sudut bangunan dan tempat-tempat beban maksimum tiang konkrit dipasang di log sambungan yang akan disokong untuk bunga yang pertama. Bar diletakkan di atas bantal pasir yang dipadatkan, yang akan memberikan sokongan yang lebih kukuh.

  Kemudian, menurut skim pemasangan, setiap elemen kumpulan bernombor disusun. Apabila membina mahkota, adalah perlu untuk memeriksa tahap setiap log yang diletakkan supaya dinding adalah tahap dan boleh dipercayai. Secara beransur-ansur sesuai dinding arbor dan tiang untuk bumbung, dan anda boleh meneruskan pembinaan sistem bumbung.

  Ia didirikan dengan cara yang sama seperti bumbung rumah yang biasa: rafters, peti mendatar, dan bahan bumbung dilampirkan padanya. Dengan bangunan yang diperbuat daripada kayu balak, jubin logam atau lembaran berprofil akan digabungkan dengan baik.

  Hiasan dalaman dan hiasan

  Pedalaman arbor bergantung kepada saiznya. Jika ini adalah bilik yang luas, anda boleh meletakkan meja dan kerusi di dalamnya, dan letakkan periuk dengan bunga untuk menjadikannya cantik di dalamnya. Dalam gazebo kecil, cukup untuk membuat bangku di sekeliling dinding perimeter - ia akan menjadi tempat perlindungan yang baik dari hujan dan tempat yang romantis untuk komunikasi.

  pembinaan dinding boleh dihiasi dengan tumbuh-tumbuhan memanjat: mereka boleh berkembang hanya di sepanjang tiang bumbung, dan benar-benar boleh meliputi dinding, fencing bahagian dalam arbor dari sayur-sayuran cantik dunia luar. Di dalamnya, ia akan menjadi sangat selesa, di samping itu, tumbuh-tumbuhan akan mewujudkan suasana istimewa.

  Jumlah skor: 0 Undian: 0

  Simpan penanda halaman di rangkaian sosial!

  Disyorkan! - Rumah Kayu Ensiklopedia - BARU

  Anda akan mendapat maklumat terperinci dan diperluaskan mengenai subjek artikel dari buku "Rumah Kayu", yang mencerminkan semua peringkat bangunan sebuah rumah, bermula dengan meletakkan asas dan berakhir dengan peranti bumbung. Harga buku itu adalah 77 rubel.

  Anda mungkin juga berminat dengan BUKU lain untuk pembinaan rumah yang diperbuat daripada kayu dengan tangan mereka sendiri.

  Kami mencadangkan masih menyiarkan topik ini:

  Anda boleh log masuk menggunakan log masuk atau mendaftar di laman web ini.

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  7 + 2 =