Projek Dapur Corner

Susun atur dan reka bentuk dapur sudut

Setiap orang memerlukan tempat yang selesa untuk bekerja. Itulah sebabnya susunan dapur kecil 6 meter, semestinya memenuhi kehendak suri rumah.

Susunan dapur sudut kecil

Cara perancangan dapur dianggap paling berjaya. Susun atur sudut membolehkan anda membuat di dalam bilik dengan saiz yang berbeza segi tiga kerja. Apabila lukisan itu direka bentuk susun atur dapur, dimensi dapur diambil kira. Perabot dapur dipasang sepanjang dinding dinding bersebelahan.

Projek dan lukisan dengan dimensi sudut dapur

Oleh itu, dalam skema susun atur sudut, ia menjadi mungkin untuk menentukan lokasi untuk meja makan. Dan pemasangannya tidak akan menutup zon laluan. Projek sedemikian sesuai untuk mana-mana dapur, tanpa mengira saiznya. Satu-satunya pengecualian adalah dapur yang sangat sempit.

 • Sangat padat;
 • Terdapat ruang bebas tambahan;
 • Sesuai untuk kawasan kecil;
 • Terdapat peluang untuk memecah ruang menjadi beberapa zon:
  • bekerja;
  • ruang makan.
 • Projek ini termasuk pemasangan pelbagai kabinet, di mana anda boleh menyimpan peralatan dapur dan segala-galanya. Dan pemasangan kabinet tidak menghadkan ruang bebas.

Kembali ke kandungan

Untuk reka bentuk reka bentuk dan membuat dapur sudut yang selesa adalah bilik yang paling sesuai dengan bentuk persegi. Ia membolehkan anda mengembangkan lukisan, yang akan mengambil kira ergonomik dapur sudut kecil.

1

Peraturan untuk lokasi pintu perabot dapur

Sudah tentu, pilihan untuk reka bentuk susun atur dapur sangat penting untuk reka bentuk masa depan hampir semua dapur. Oleh kerana kerja ini memerlukan kemahiran profesional, sebaiknya memohon untuk membangunkan projek dan membuat lukisan yang kompeten kepada seorang pereka profesional. Jika anda melakukannya sendiri, tanpa pengalaman yang betul, anda tidak boleh mengambil kira semua nuansa yang timbul.

Pereka yang berpengalaman akan membangunkan projek itu dan melukis lukisan, di mana semua dimensi yang diperlukan akan ditunjukkan, dengan mengambil kira semua kehendak suri rumah dan dimensi bilik.

Itulah sebabnya untuk reka bentuk dapur dengan tiang gas pelan tertentu dibuat dengan preliminarily, mengikut mana peralatan rumah tangga dan perabot dibeli. Ini sangat sesuai untuk dapur kecil. Pada dasarnya, ia boleh membuat dapur pelbagai fungsi dan selesa hampir selalu. Dimensi dalam kes ini memainkan peranan kecil. Contoh-contoh dapur sedemikian boleh dilihat di Internet, di mana ia dibentangkan dalam jumlah besar.

Reka bentuk yang bergaya dan pelan dapur sudut kecil

Untuk dapur kecil mempunyai reka bentuk yang indah dan sama sekali tidak kalah dengan dapur besar, gunakan:

Akibatnya, perabot visual menjadi lebih mudah, dan pemasangan peralatan rumah yang betul menyediakan pencahayaan yang sangat baik. Sudah tentu, anda juga boleh menyelesaikan masalah dengan premis bukan standard. Dalam kes ini, projek ini dibentangkan perabot dapur khas, yang terdiri daripada beberapa modul. Reka bentuk bilik semacam itu sangat mudah untuk dibangunkan. Tanpa kesukaran, ensemble sejagat dicipta.

Dalam lukisan dapur sudut menunjukkan "segitiga kerja". Pemasangan perabot mengikut reka bentuk hendaklah dijalankan sepanjang sepanjang dinding yang bersebelahan. Biasanya, bahagian individu alat dengar dipasang dengan peralatan dapur.

Varian dapur dalaman dan tempat duduk

Apabila dimensi dapur sangat besar, dalam lukisan, kawasan kerja terletak di tengah-tengah bilik. Di rumah-rumah dapur sudut persegi atau memanjang. Dengan menggunakan susun atur ini, mungkin untuk memasang set dapur secara ringkas, walaupun dapur mempunyai dimensi yang cukup kecil, contohnya, kurang dari 6 meter persegi. meter. Biasanya di sebuah pangsapuri kecil, dapur seperti ini diberikan kawasan yang sangat kecil. Walau bagaimanapun, ia mudah dipasang di atasnya:

Pada masa yang sama, kawasan kerja adalah selamat apabila makanan disediakan. Untuk ini, ia dipisahkan oleh hob dan sink. Akibatnya, percikan air tidak jatuh ke atas dapur.

Saya mesti mengatakan bahawa dapur sudut dibuat dalam gaya yang berbeza. Hari ini, pereka menggunakan beberapa pilihan gaya.

Lebih baik menggunakannya untuk dapur sudut yang besar. Gaya ini dicirikan oleh perabot yang kaya dan perabot mewah. Peralatan rumah moden dipasang, biasanya terbina dalam. Unsur-unsur yang menghias dalam keharmonian yang sempurna.

Gaya ini lebih baik digunakan di kampung besar. Gaya ini dicirikan oleh kehalusan segala sesuatu di sekeliling. Bahan perabotnya adalah kayu padu berkualiti tinggi.

Hiasan, dalam kes ini digunakan sangat jarang. Bahan tekstil perlu menghiasi corak bunga.

Gaya yang paling moden. Ia dibezakan dengan kesederhanaan dan sebilangan besar struktur logam.

Ia dicirikan oleh tingkap besar yang memberikan banyak cahaya, dan pemasangan lampu tambahan. Dalam gaya ini, anda boleh membuat dapur kecil.

Sesuatu di antara gaya di atas. Boleh digunakan untuk membuat dan merekabentuk dapur sederhana dan kecil. Ia kelihatan cantik dengan kemudahan maksimum. Di sisi positif gaya ini, ia dianggap sebagai kemungkinan menggunakan reka bentuk perabot apa pun dalam reka bentuk yang tidak mempunyai kos yang tinggi.

Apabila reka bentuk dapur sudut itu dibangunkan, dengan dimensi kecil, mereka cuba untuk membuat kombinasi zon berfungsi yang paling berbeza. Sebagai contoh, sink boleh diubah dan mendapat meja memotong. Anda boleh menyimpan makanan di sudut dapur.

Kebanyakan dapur di pangsapuri Khrushchev mempunyai ruang kosong yang sangat sedikit. Sangat sukar untuk bergerak di sekelilingnya. Untuk menyelesaikan masalah ini gunakan set dapur sudut. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menjadikannya sepenuhnya tertanam.

Reka bentuk dapur penjuru di apartmen Khrushchev

Bahawa dapur kecil itu secara visual menarik perhatian, reka bentuknya lebih baik dilakukan dengan perabot warna cahaya. Bahan ini boleh:

Pereka profesional menasihatkan supaya tidak memasang perabot di dapur gelap dalam warna gelap. Ia akan kelihatan sangat bergaya, bagaimanapun, warna gelap akan menjadikan ia secara visual sangat kecil.

Jika anda mengikuti peraturan ergonomi dalam pembangunan susun atur dapur sudut, anda perlu memasang tenggelam di sudut. Akibatnya, ia akan menempati ruang minimum dan membebaskan ruang bebas.

Jika dapur sudut dilengkapi dengan kaunter bar, itu bermakna pemilik dapur mempunyai rasa asli. Anda boleh bercakap dengan selamat tentang seorang lelaki dengan jiwa muda. Dapur untuk orang itu, sesuatu yang lebih daripada memasak biasa.

Sekarang anda tidak perlu menutup meja, anda boleh dengan cepat mempunyai snek dan minum kopi.

Dalam kes ini, ruang tamu dan dapur digabungkan, reka bentuk gabungan dicipta. Perabot dapur dipasang di sudut tertentu dan dipagar dari ruang tamu oleh kaunter bar yang mengagumkan. Oleh itu, anda boleh mencapai kemerdekaan visual.

Dengan kerja-kerja ini, tidak ada gangguan kepada integriti susun atur, kerana set dapur dan kaunter bar selaras dengan perabot yang dipasang di ruang tamu.

Reka bentuk dan tata letak dapur sudut dengan dimensi

Di kawasan ini, anda boleh mengatur secara ringkas:

Meja makan ditetapkan berhampiran dengan dinding set kepala alat dengar. Jika kawasan dapur sudut itu terhad kepada 10 meter persegi. meter, anda boleh membuat perkiraan yang agak padat perabot, menggabungkannya dan perkakas rumah. Dalam kes ini, perabot akan mengambil sedikit ruang.

Ia mungkin untuk memasang beberapa kabinet tinggi untuk menyimpan peralatan dapur. Di samping itu, susun atur sedemikian membolehkan penggunaan lampu semula jadi.

Dapur ini mempunyai 9 meter persegi M. meter, ia dianggap tidak terlalu besar. Walau bagaimanapun, jika anda merekabentuk reka bentuk dengan betul, anda boleh mendapatkan bilik yang sangat bergaya.

Reka bentuk asal dan susun atur dapur sudut

Untuk melengkapkan dapur sudut, kawasannya adalah 8 meter persegi. meter, anda mesti terlebih dahulu memasang tenggelam di salah satu sudut bilik. Oleh itu, ruang akan disimpan. Meja makan perlu diletakkan di tingkap, supaya terdapat cahaya semulajadi. Di dapur 6 m persegi M. meter menetapkan set dapur sudut. Sebaliknya peti sejuk. Tempat terbaik untuk membasuh ialah sisi yang pendek. Ruang sudut percuma boleh diisi dengan perkakas rumah.

Merancang perabot dapur dengan tangan anda sendiri: lukisan kabinet standard dan sudut dengan dimensi

Lukisan yang direka dengan baik di dapur - jaminan pemasangan perabot yang cepat dan sukar. Reka bentuk terperinci dapur yang ditetapkan dengan dimensi akan membantu mengelakkan kesilapan yang biasa semasa pemasangan. Artikel ini mengandungi nasihat praktis tentang pembuat perabot profesional, jawapan kepada persoalan yang sering timbul dari pendatang baru, lukisan dapur standard dan sudut yang siap, serta detail terperinci yang dirancang dengan baik dari jenis utama kabinet.

Membuat projek: di mana untuk memulakan ↑

Dimensi set dapur ditentukan oleh dimensi premis, nuansa lokasi komunikasi, pintu, tingkap, niche dan ledge. Oleh itu, sangat penting untuk membuat pengukuran yang tepat, yang menunjukkan pelan semua elemen.

Pengukuran dalam bentuk:

Skim bilik dengan tangan

Apabila mereka bentuk reka bentuk dapur, perlu mengambil kira saiz peralatan rumah tangga, standard countertop, dimensi yang boleh diterima dari loker (ketinggian, lebar, kedalaman).

 • Maklumat mengenai dimensi peralatan adalah dalam pasport teknikal yang disediakan oleh pengilang.
 • Dimensi standard atas meja terbuat dari papan serpih:
 • ketinggian: 28 dan 38 mm;
 • panjang: 3050 dan 4200 mm;
 • kedalaman: 600, 800, 1200 mm.

Saiz standard kabinet dapur ↑

Ketinggian tingkat atas berbeza antara 70-90 cm dengan peningkatan 5 cm.

Ketinggian tingkat bawah dapur: 850 atau 900 mm. Kedalaman kabinet yang lebih rendah: 500 mm - dalam kes ini, atas meja yang menghadap atas akan menjadi 4 cm di depan (di atas fasad) dan 6 cm dari belakang.

Kedalaman kabinet adalah 30 cm tanpa pintu.

Lebar standard kabinet dapur: 300, 400, 500, 600, 800, 1000 mm. Standard untuk kargo bersih (botol): 150, 200, 300 mm. Lebar kabinet untuk hud: 600, 700, 900 mm.

Saiz keseluruhan kabinet sudut bawah adalah 800x800 atau 900x900 mm.

Kabinet sudut atas: 550 x 550 atau 600 x 600 mm.

Lokasi loker standard di dapur langsung

Lukisan set perabot standard untuk dapur langsung

Lokasi loker standard di dapur sudut

Lukisan dapur sudut standard dengan laci gantung mendatar

Prinsip merancang loker bukan standard ↑

Sekiranya tidak mustahil menggunakan saiz standard kabinet dapur, adalah perlu untuk secara bebas membuat lukisan setiap kabinet secara berasingan dengan mengambil kira nuansa bilik. Beberapa pilihan apabila anda memerlukan perabot yang tidak standard:

 • Lugs atau niche di dinding. Dalam kes ini, kedalaman kabinet berbeza-beza bergantung kepada saiz ubah bentuk dinding. Iaitu, jika perabot yang dicadangkan adalah nikel 200 mm - kedalaman kabinet boleh ditingkatkan dengan 150-180 mm. Jika, sebaliknya, terdapat unjuran di belakang dinding belakang perabot, maka kedalaman harus dibuat lebih kecil.
 • Kehadiran komunikasi, cawangan. Di sini anda perlu memastikan bahawa terdapat akses percuma kepada nod komunikasi penting (sendi, sambungan, jurang pengudaraan, injap, paip, dan lain-lain) dan penggunaan secara percuma outlet untuk tujuan yang dimaksudkan. Untuk melakukan ini, imej skematik objek pertama diletakkan di dalam lukisan dapur, dan semasa reka bentuk setiap kabinet, mereka ditarik dengan garis putus-putus di dinding belakang. Dash adalah varian yang menunjukkan tempat untuk pemotongan semasa pemasangan dan pemasangan.
 • Idea individu, konfigurasi perabot yang rumit, dan lain-lain. Dalam varian ini, setiap perabot dibentuk secara berasingan oleh lukisan yang berasingan. Adalah dinasihatkan untuk menarik semua sambungan kompleks rapat.

Langit di dinding: lukisan teladan dari almari dapur yang lebih rendah

Lukisan kotak berengsel dengan dinding belakang yang tersangkut untuk paip gas

Contoh set dapur dengan saiz ↑

Pembinaan dan reka bentuk dapur sentiasa terletak pada dimensi keseluruhan bilik. Setelah semua objek strategik (paip, soket, bilah, dll) telah diletakkan pada lukisan, anda boleh meneruskan untuk mencari kabinet untuk peralatan rumah tangga. Seterusnya, anda perlu meletakkan perabot standard, dan hanya kemudian - reka bentuk yang tidak standard.

Membangun lukisan dapur anda sendiri, anda boleh bergantung pada reka bentuk siap dapur dengan dimensi, sambil mengaitkan dimensi sebenar bilik dengan yang dinyatakan dalam lakaran.

Dapur standard yang ditetapkan dengan saiz:

Lukisan dapur langsung dengan kabinet bukan standard:

Varian lukisan set sudut ↑

Lukisan dapur sudut disyorkan untuk mula menarik dari kabinet sudut bawah. Selanjutnya, mereka menguruskan perabot dengan perkakas rumah, dan kemudian mengira tapak kaki yang tidak standard.

Dapur sudut standard dengan dimensi:

Dapur sudut standard dengan dimensi

Merancang dapur dengan unsur sudut trapezoid:

Lukisan dapur sudut saiz tidak standard:

Perincian kabinet dapur utama: lukisan dan dimensi

 • Pengiraan terperinci dibuat dengan mengambil kira ketebalan papan serpih.
 • Ketebalan seragam papan serpih untuk pembuatan perabot dapur adalah 16 dan 18 mm.
 • Kotak dapur yang lebih rendah dipasang pada laras laras 10 cm.
 • Bar sokongan (asas yang lebih rendah) disarankan untuk dibuat dalam satu bahagian - tidak dapat dipecahkan untuk keseluruhan dapur.
 • Butiran dan lukisan dapur berikut direka untuk papan serpai 16 dan meja countertop 28 mm.
 • Ketinggian paras terendah ialah 850 mm, dengan mengambil kira countertop, bahagian atas - 720 mm.

Lukisan batu karang: 600 x 500

Lebar kekaki bergantung kepada panjang sinki.

Lukisan kabinet dapur untuk tenggelam 800 mm

Lebarnya berbeza-beza mengikut saiz bilik atau kehendak pelanggan.

Lakaran gelendong dengan 4 laci, saiz 400x500

Tapak yang lebih rendah dengan facade berayun ↑

Saiznya boleh diubah dari 300 hingga 1000 mm.

Lukisan sebuah kabinet dapur dengan dua pintu, lebar 600

Lakaran bahagian sudut berbentuk L 900х900

Lukisan tangga bawah yang lebih rendah dalam bentuk trotozium 900x900

Kabinet untuk tudung teleskopik ↑

Lebar kabinet berbeza-beza bergantung pada lebar hud, ketinggian dikira berkaitan dengan dimensi yang disyorkan oleh pembuat peralatan rumah tangga.

Projek kabinet dapur tergantung untuk tudung teleskopik standard 600 mm

Kabinet terpencil dengan fasad berayun ↑

Lukisan laci atas dengan fasad berayun 800x720

Kabinet sudut melengkung: dua pilihan ↑

Lukisan sudut kabinet berbentuk L 600 × 600

Lakaran sebuah kabinet atas sudut trapezoidal 600 x 600

FAQ: jawapan kepada soalan biasa dari pemula ↑

 • Bagaimana untuk mengukur dapur dengan betul?

Ukur bilik itu perlu pada tahap yang berbeza: di tingkat lantai; di kawasan permukaan kerja (850 ... 900 mm dari lantai); pada tahap pertumbuhan manusia. Ini adalah perlu untuk mendedahkan ketidakseimbangan dinding. Ketinggiannya juga lebih baik diukur pada beberapa titik - untuk mengesan kelengkungan lantai, siling.

Penting! Pengukuran mendatar untuk objek di dapur (meter, paip, tingkap, dll), anda perlu lakukan dari satu sudut, diambil untuk pangkalan.

 • Apa program komputer yang sesuai dengan pemula untuk merancang sendiri lukisan dapur?

Program yang paling mudah untuk mereka bentuk adalah PRO100. Intuitif dan mudah difahami: Pereka Perabot Astra, pembuat perabot BCad, KitchenDraw, WOODY, perancang dapur IKEA (sangat baik untuk set perabot standard), AutoCad, pembina 3D, Asas.

 • Kenapa lukisan dapur dengan dimensi sentiasa mengandungi jurang di kawasan dinding?

Dalam perkembangan dapur, terutamanya sudut, sangat sukar untuk meramalkan bagaimana perabot yang "sesuai" dalam dimensi yang diberikan oleh bilik. Tidak ada yang kebal dari kesalahan pembina yang meninggalkan dinding mereka yang tidak rata selepas kerja mereka. Jurang kecil 5-7 cm membantu para pembuat perabot memasang set tanpa perubahan yang serius. Jika perabot tidak sesuai dengan dimensi, perabot boleh dialihkan dalam batas-batas ini, dan setelah selesai kerja, tutup celah yang tersisa dengan butiran warna fasad.

 • Apakah jarak antara peralatan rumah tangga di dapur?

Antara teknik yang terbaik adalah untuk meninggalkan sekurang-kurangnya 500 ... 600 mm.

 • Adakah mungkin untuk memasang mesin basuh di dapur?

Ya, tentu saja. Peraturan utama: jarak dari mesin basuh ke lemari dapur terdekat tidak boleh kurang dari 3 cm pada setiap sisi.

 • Berapa banyak sentimeter di antara perabot dapur bawah dan atas?

Jarak optimum ialah 60 cm. Pengecualian adalah kabinet untuk mengekstrak - di sini adalah perlu untuk bergantung kepada cadangan yang ditetapkan dalam pasport teknikal peranti itu.

 • Dalam urutan apakah yang lebih baik untuk meletakkan peralatan rumah di lukisan dapur?

Untuk pengendali kanan pilihan yang paling boleh diterima: peti sejuk, sink, dapur. Dalam kes ini, perempuan simpanan bergerak dari kiri ke kanan: dia mengeluarkan makanan dari peti sejuk, membersihkan dan membersihkannya, kemudian memotong (di antara sink dan dapur), dan kemudian - brews, kentang goreng, rebus. Untuk lefties, lebih baik menggunakan versi cermin lokasi perkakas rumah: dapur, tenggelam, peti sejuk.

 • Kenapa perabot pada kaki lebih tahan lama daripada yang dengan bahagian sisi kes diturunkan terus ke lantai?

Almari dapur pada kaki laras selalu boleh ditetapkan pada tahap relatif terhadap lantai. Tambahan pula, apabila pelbagai jenis PE (banjir jiran di atas, memecahkan kren, dan lain-lain). Merosot hanya cap yang lebih rendah, penggantian yang kurang mahal daripada mengemaskini bahagian sisi kabinet.

 • Apa yang perlu dibuat dari dinding belakang kabinet dapur?

Lebih baik menggunakan papan serat - dan kebolehpercayaan reka bentuk tidak terjejas dengan buruk, dan harga lebih menarik.

 • Dalam unit apa yang harus anda tetapkan dimensi set dapur dalam lukisan?

Hanya dalam milimeter.

Skim untuk meletakkan kedai-kedai elektrik berhubung dengan peralatan elektrik rumah tangga:

Susun soket

Peletakan disyorkan untuk soket

 • Adakah mungkin untuk memasang di dapur sudut meja 40-50 cm secara mendalam di salah satu dinding?

Tanpa masalah. Satu-satunya keadaan adalah bahawa di bahagian dapur set ini tidak boleh dibina peralatan rumah tangga dan sink. Semua perkakas dapur mempunyai dimensi standard, dikira di bawah alas meja sebanyak 60 sentimeter.

 • Lukisan dapur standard dengan saiz lebih baik atau lebih buruk daripada perkembangan reka bentuk?

Tidak ada jawapan yang tegas. Untuk dapur biasa, anda boleh menggunakan set perabot standard, tetapi untuk bilik dengan reka bentuk semula, anda benar-benar memerlukan pengiraan individu set dapur.

Mewujudkan lukisan adalah proses yang sukar dan memakan masa. Tetapi perancangan langkah demi langkah, pengukuran yang tepat, penempatan perabot dan peralatan yang betul, serta pematuhan yang ketat terhadap arahan dan nasihat profesional tentu akan berjaya. Lukisan linear susunan langsung atau lukisan 3-D dapur sudut dengan dimensi dan butiran adalah langkah pertama ke arah set dapur impian anda.

Perabot dapur, sebagai peraturan, dirancang secara individu, dengan mengambil kira dimensi bilik dan kehendak pemilik. Ia tidak boleh diatur dengan mudah.

Merekabentuk dan pembuatan dapur dengan mengambil kira saiz standard perabot fasad

Makhluk kreatif tidak boleh hidup dengan indah. Sekiranya anda seorang seperti itu, dan anda mempunyai seluruh dapur, anda boleh dengan mudah memegangnya sendiri.

Reka bentuk dapur oleh tangan sendiri: idea-idea menarik untuk menghias dinding, siling, tingkap dan perabot

Dapur bukan hanya aroma makanan yang dimasak, tetapi juga banyak pencemaran, termasuk udara. Pembantu yang boleh dipercayai dalam perjuangan untuk kebersihan boleh menjadi.

Susunan dapur sudut: reka bentuk bergaya dan fungsi yang sangat baik

Di antara semua bilik pangsapuri atau rumah, dapur adalah yang paling banyak dikunjungi, jadi sangat penting untuk membuat reka bentuknya selesa, dan dapur set berfungsi sebagai mungkin.

Menurut prinsip yang membina semua projek boleh dibahagikan kepada langsung dan sudut. Di bawah ini akan diserlahkan pilihan utama untuk dapur sudut untuk bilik yang mempunyai saiz yang berbeza.

Dapur sudut: reka bentuk yang baik untuk apa-apa jenis bilik

Dapur sudut moden berbeza bukan sahaja dalam kualiti bahan yang baik, tetapi juga dalam pelbagai model dan kefungsian yang tidak terhad.

Mereka lebih luas daripada analog langsung, secara rasional menguasai ruang bebas dan mempunyai ciri-ciri tambahan, supaya reka bentuk keseluruhan dapur selesa.

Sejumlah besar foto tematik boleh dilihat di bawah.

Apakah dapur sudut dan susun atur yang betul?

Secara luaran, dapur sudut terdiri dari tiga elemen utama: pusat (atau segmen sudut) dan dua cabang lurus (sisi).

Set itu terletak di sepanjang dua atau lebih dinding bilik. Susun aturnya bermula tepat dengan segmen pusat dan meluas ke sisi dengan panjang yang diperlukan.

Dalam reka bentuknya tidak hanya termasuk elemen utama (bollards bawah dan kabinet tergantung), tetapi juga beberapa tambahan:

 • kaunter bar;
 • krom bumbung berlapis krom;
 • kotak palsu untuk komunikasi;
 • berliku-liku dengan lampu tambahan;
 • seksyen khusus untuk peralatan tertanam.

Foto pelbagai elemen tambahan di laman web pengeluar dapur.

Susun atur sudut: bagaimana untuk mencapai keselesaan maksimum dan elakkan kesilapan

Projek dapur sudut itu sendiri tidak akan sukar jika anda mengikuti aturan "segitiga kerja".

Kaedah ini - klasik dan asas reka bentuk. Ia berdasarkan kepada prinsip bantuan dari tiga zon utama:

 1. Penyimpanan produk (peti sejuk atau kabinet);
 2. Penyediaan bahan-bahan (mencuci, memotong);
 3. Tempat penyediaan (hob, ketuhar, microwave).

Ideal adalah lokasi sektor di bahagian atas isosceles atau segitiga sama sisi dengan panjang muka 1.5 hingga 2.5 meter.

Perancangan yang betul berdasarkan prinsip ini Ia memungkinkan untuk meminimumkan masa memasak dan mengeluarkan pergerakan "tambahan" dari tukang masak.

Baca artikel kami, dan anda akan belajar bagaimana membuat kelemahan dapur kecil yang layak.

Adakah anda berfikir tentang warna siling di dapur? Sentiasa sama ada siling berwarna putih, atau 5 pilihan untuk menghiasi siling di dapur. Artikel ini akan membantu anda membuat keputusan.

Kegagalan untuk mematuhi perkadaran akan mengakibatkan kesulitan di dapur sudut. Pada laman reka bentuk bertema terdapat banyak gambar projek yang berjaya.

Kabinet sudut yang betul dipilih - gaya klasik dan susun atur yang baik

Inti dari semua sudut dapur adalah segmen utamanya.

Mereka dibahagikan kepada beberapa jenis, masing-masing mempunyai keunikan tersendiri:

 1. alas kaki padat dalam bentuk trapezoid dengan satu fasad tunggal;
 2. segmen komposit dengan sudut kanan dalaman.

Dalam kes pertama, pengguna menerima ruang lapang untuk menyimpan peralatan dapur, yang jarang digunakan.

Tetapi kelebihan ini jelas menjadi masalah untuk dapur kecil: kabinet trapezoid mengambil terlalu banyak ruang, dan ruang di sudut jauh daripada atas meja dianggap sebagai "zon mati" dan hanya sesuai untuk hiasan (pasu, patung). Alat dengar dengan segmen ini perlu diletakkan secara eksklusif di bilik yang luas.

Reka bentuk kedua direka khas untuk kawasan kecil. Kerana susunan tegak dua tapak kaki, segmen sudut tersebut Ia mengambil ruang yang lebih sedikit dan membolehkan penggunaan maksimum permukaan seluruh meja.

Set ini akan dihargai oleh semua pemilik dapur di "Khrushchevs". Foto dapur dengan segmen sudut berbeza dapat dilihat di laman web kami.

Varian penggunaan segmen sudut atau set dapur berfungsi maksima

Selalunya, permukaan segmen sudut komposit diduduki oleh sink: ia dikelilingi pada kedua-dua pihak oleh dinding, yang mengurangkan pilihan semburan air apabila bekerja di kawasan dapur keseluruhan.

Niche di bawah ini sesuai untuk menyimpan tong sampah.

Panel memasak, sebagai peraturan, tidak masuk ke dalam bahagian ini: ternyata tidak akses yang sangat mudah.

Dalam tiub trapezoid, mesin basuh sudut paling sering diletakkan atau dibiarkan sebagai kawasan kerja.

Ini adalah sejenis "klasik genre", yang diwakili dalam foto versi dapur siap sedia.

Set dapur tidak standard atau susun atur dapur-studio

Jika terdapat ruang yang besar untuk dapur, reka bentuk keseluruhan berubah secara radikal: keperluan untuk memisahkan pelbagai zon dari satu sama lain (permukaan kerja dipisahkan dari zon pengambilan makanan).

Anda boleh melakukan ini dalam beberapa cara: untuk meletakkan lantai penutup yang berbeza, cat dinding bilik dalam pelbagai warna untuk membuat pengezonan latar, dan berkesan boleh mengatasi masalah ini dengan menggunakan unsur-unsur tambahan dapur sudut.

Dalam kes ini, "klasik genre" terdiri daripada menambah kaunter bar atau bahagian tambahan sedemikian rupa sehingga set mempunyai bentuk berbentuk U.

Kotak simpanan, yang boleh di bawah bar, mempunyai akses dari kedua-dua pihak.

Reka bentuk ini sah untuk hampir semua jenis dapur: walaupun "klasik" yang diperbuat daripada kayu semula jadi akan kelihatan hebat dengan segmen tambahan.

Sejumlah besar foto yang berjaya, di mana set itu dibentangkan, tersedia untuk mana-mana pengeluar dapur.

Untuk susunan dapur sudut yang lebih padat di kawasan yang terhad, kaedah berikut digunakan: salah satu sisi menurun secara mendalam oleh 10-15 cm.

Ini membolehkan anda kehilangan sedikit ruang simpanan, tetapi meluaskan ruang bebas. Lihat foto dapur bukan standard boleh didapati di pengeluar perabot yang berbeza.

Susunan dapur sudut adalah satu proses yang menarik. Hanya dalam kes ini, anda boleh menggunakan banyak unsur tambahan dan penyelesaian dalaman.

Pemandangan yang sangat asli Dapur sudut dengan fasad zaavlennymi atau bergelombang.

Pencahayaan dizonkan pada tahap yang berbeza juga akan memberikan keindahan dalaman dapurnya.

Kami membincangkan reka bentuk dapur yang betul: kami akan mempertimbangkan semua nuansa!

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan kaunter bar apabila merancang dapur sudut. Majlis dan syor pakar.

Bagaimana untuk merancang set dapur jika ventcanaal terletak di tempat yang paling menonjol di dalam bilik? Jawapannya ada di sini.

Kaunter bar adalah penyelesaian yang sangat asli dan luar biasa di dapur besar. Kes-kes dan add-on untuk perkakas rumah, ketinggian yang berbeza dan bentuk kabinet, cornice dan perbezaan tahap - reka bentuk dapur hanya terhad oleh imaginasi anda.

Foto pilihan reka bentuk yang paling asli boleh didapati di Internet. Ini boleh menjadi asas untuk reka bentuk eksklusif baru.

Dapur sudut - tidak dapat dinafikan pilihan yang paling mudah, lapang dan berfungsi, yang hampir tidak mempunyai kelemahan.

Dengan betul mengira saiz, susun atur bahagian dan ergonomik, anda boleh membuat bahagian dalam bilik asal dan menghidupkan dapur ke bahagian yang paling disukai dari apartmen atau rumah.

Carian

2018. OKUHNEVSE.RU Semua tentang dapur kegemaran anda: reka bentuk dapur, dapur dalaman, susunan dapur.

Banyak bahan media di laman web ini diambil dari sumber terbuka di Internet. Sekiranya anda adalah pengarang material - hubungi kami dan kami akan menandatanganinya, atau mengeluarkannya dari laman web ini.

Menyalin bahan hanya dibenarkan dengan petunjuk pautan aktif ke sumbernya

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − 73 =