Projek rumah dengan bumbung gable

Projek rumah dengan bumbung gable

Mengenai reka bentuk seperti projek bumbung nada tunggal terdapat sangat berbeza (dari segi gaya luaran). Dan pandangan bahawa jenis rumah ini tidak biasa dan tidak mempunyai "sorotan" dari segi reka bentuk - pastinya salah. Intinya adalah bahawa tidak ada struktur yang sangat besar dengan bumbung rata seperti itu boleh dibuat menarik dan unik. Akan ada hasrat dan, tentu saja, tanpa pelaburan kewangan di sini tidak dapat dilakukan.

Tetapi, mungkin, terdapat beberapa kenyataan di sini, jadi lebih baik untuk melihat contoh konkrit pembinaan yang telah dilaksanakan dengan cara ini.

Walau bagaimanapun, pada mulanya ia adalah lebih baik untuk memahami ciri bumbung itu sendiri.

Bumbung bumbung: kebaikan dan keburukan, ciri-ciri teknikal

Sistem sedemikian mempunyai prinsip konfigurasi dan operasi yang sangat mudah - kerana hakikat bahawa satu tepi bumbung lebih tinggi daripada yang lain, air tidak tinggal di pesawat. Untuk pembinaan bumbung, sistem kelengahan yang sangat primitif terlibat, yang dipasang seperti berikut:

 • Di pinggir atas dinding di sepanjang perimeter keseluruhan diletakkan balok kayu, di mana semua rasuk galas jalan kemudian akan berehat. Yayasan sedemikian adalah perlu untuk memastikan bahawa bar mendatar melintang tidak berehat terhadap mana-mana titik tempatan dinding. Maksudnya, di sini beban itu diedarkan ke seluruh dinding.
 • Jika dinding adalah ketinggian yang sama dan tidak ada kemungkinan untuk membuat cerun, maka dinding yang diperlukan akan ditingkatkan dengan bantuan batu bata untuk menyediakan tahap cerun yang diperlukan.
 • Kaki gergaji dipasang, peti dibuat dan bumbung akhir diletakkan.

Mengenai liputan - ada nuansa. Hakikatnya ialah dari apa bumbung selesai dan tahap cerun direncanakan. Cadangan untuk ini diberikan dalam jadual di bawah.

Nah, sejauh kulit itu sendiri, pada dasarnya, semua bahan adalah baik dengan cara mereka sendiri dan di sini keputusan untuk membeli lapisan tertentu perlu diambil mengikut bajet dan pilihan peribadi. Anda juga boleh memberi perhatian kepada sifat pelapisan:

 • Batu tulis itu berat dan untuk itu rakit yang baik diperlukan;
 • lembaran logam adalah ringan dan dengan bantuan mereka, anda dapat dengan cepat menutup kawasan yang sangat luas;
 • bitumen dan jubin lain, di samping mempunyai berat yang besar, juga memerlukan pemasangan pesawat yang berterusan sebagai asas.

Tetapi anda boleh bercakap mengenai nuansa teknikal semata-mata dengan para tuan, tetapi sekarang lebih baik untuk mempertimbangkan secara langsung projek-projek rumah dengan bumbung gable.

Gambar di bawah menunjukkan sebuah rumah di mana jalan tidak hanya dilindungi oleh bangunan itu sendiri, tetapi juga memberi penekanan dan melindungi rumah beranda:

Penyelesaian ini sangat mudah dalam sistem rami satu digunakan untuk menampung keseluruhan struktur. Pertama, ia mengurangkan jumlah bar yang diperlukan, dan kedua, perhimpunan itu sendiri mempercepat dan menyederhanakan.

Pilihan seterusnya adalah lebih asli, kerana prinsipnya sama, tetapi gaya luaran rumah sangat luar biasa:

Seperti yang dapat dilihat, sekumpulan dua penyelesaian ekonomi dan operasi yang terlibat - tanjakan adalah pada sudut yang hebat dan meliputi kedua-dua struktur bawah dan atas struktur. Di samping itu, bukan dinding, pereka merancang banyak kaca, yang sekali lagi adalah ekonomi dan membawa "semangat" ke luar struktur.

Pilihan lain yang menarik:

Dan, mungkin, tidak mustahil untuk memikirkan sistem saliran yang baik, di mana lubang longkang berada pada titik yang berbeza di dalam pesawat bumbung.

Dan inilah contoh di mana anda dapat melihat bagaimana anda boleh mengatur dan mengembangkan sebuah rumah persendirian biasa dengan memperkenalkan jalan besar ke dalam struktur.

Kaedah ini sebenarnya cuba untuk digunakan, jika sudah tiba masanya untuk menggantikan salah satu cerun bumbung kerana penyahkotoran, contohnya.

Oleh itu, kami menganggap rumah dengan projek foto bumbung tunggal dan pilihan yang tidak biasa - teknologi yang agak tipikal. Sekarang kita boleh membuat beberapa kesimpulan.

Ternyata bumbung tunggal bukan peninggalan masa lalu, tetapi penyelesaian yang sangat menarik untuk ditewaskan. Dan kunci di sini adalah kos rendah bumbung sedemikian berkenaan dengan sistem dengan konfigurasi kompleks. Jadi perkara utama di sini adalah untuk menjadi kreatif yang mungkin untuk soalan dan kemudian hasilnya akan menjadi ekonomi dan asal.

Sekali seminggu kami menghantar cetakan dengan artikel yang paling popular.

Menyalin bahan tapak adalah mungkin tanpa perjanjian terlebih dahulu sekiranya memasang pautan terindeks yang aktif ke laman web kami.

Projek rumah dengan atap gable - "rumah dengan hati" dan rumah mewah

Begitu juga bahawa bumbung pelana tidak dihormati di negara kita. Pemaju membina lebih miskin biasa "pondok" dengan bumbung "rumah", sering rosak, ke loteng datang lebih sedikit. Lebih mewah cenderung untuk mengalahkan negara jiran dengan membina 10-20 ekar berhampiran keluarga "istana-istana" dalam gaya yang tidak jelas "kaya", dengan weathervane turet wajib dan tingkap melengkung. Mengenai sangat kaya tidak akan. Para oligarki dan para pegawai utama mempunyai mereka sendiri, terpisah dari orang lain, bercuti di belakang pagar yang tinggi. Bahagian bumbung Shed di Rusia dan negara-negara CIS adalah terutamanya "rumah dengan hati" dan bangsal ladang. Projek rumah dengan bumbung gable sehingga baru-baru ini tidak menikmati kejayaan kami.

Kotej musim panas dengan atap gable: langkah demi langkah video ↑

Di negara-negara di mana pembangunan seni bina tidak dikaitkan dengan rancangan lima tahun, ia tidak ditentukan oleh citarasa para pemimpin dan perjuangan untuk penyatuan, dan keseluruhan seni bina kediaman berkembang dengan lebih mudah. Sudah tentu, rumah keluarga bajet di semua negara adalah serupa. Pelan persegi, bumbung simetri, loteng. Perbezaan dalam penamat: kami mempunyai batu tulis, Belanda mempunyai jubin. Tetapi selalu ada orang yang mahu dan mampu membina sesuatu yang tidak biasa.

Bumbung yang dibina adalah salah satu kaedah seni bina yang diiktiraf, yang membolehkan untuk membina rumah asli, selesa dan estetik. Contoh yang sangat baik boleh didapati di banyak negara dengan iklim yang berbeza, dan ini adalah rumah-rumah dari kategori harga yang berbeza: dari villa mewah ke tempat tinggal yang sangat ekonomik.

Kelebihan bumbung tunggal ↑

 • Bumbung tunggal berkulit putih mudah membina. Sekiranya bumbung dibuat dalam satu tahap, tanpa patah, bumbung hanya mempunyai satu kapal terbang - tiada lembah (kebocoran potensi), abutments, tiada skate. Pengiraan dan pembinaan sistem kelengahan tidak dapat difahami. Reka bentuk mudah berpotensi kurang tertakluk kepada bentuk yang cacat.
 • Sistem gantungan bumbung tunggal yang menembus ke dinding hanya beban menegak (hampir), tidak seperti atap gable, yang juga bertindak pada Mauerlat secara mendatar.
 • Bilangan elemen tambahan untuk bumbung tunggal-pit adalah minimum. Ini bukan sahaja mengurangkan kos bahan, tetapi juga mengurangkan kos buruh.
 • Satu bumbung tunggal juga baik untuk keadaan cuaca dengan tahap salji yang tinggi. Di atas bumbung sedemikian, salji terletak di atas lapisan yang lebih banyak daripada pada yang bernama. Sehubungan itu, beban adalah sama rata. Dengan satu cerun ia lebih mudah dan lebih murah untuk menyelenggara pengekalan salji yang berkesan dan pembersihan salji.

Bumbung yang ditimbulkan - sambutan kegemaran arkitek dalam pembinaan rumah kaca "kaca". Biasanya, ini satu tingkat (jarang dua tingkat) rumah dengan kawasan yang besar kaca, terdedah kepada cahaya matahari. Bumbung mempunyai cerun kecil di arah yang tinggi dari rumah dengan ketinggian siling yang bilik hari: ruang tamu, ruang makan, dapur. Untuk musim panas panas tidak terlalu panas bilik melalui tingkap kaca berwarna yang besar di sebelah cerah membuat unjuran bumbung besar yang memberikan keteduhan dan kesejukan pada siang hari dan tidak menghalang penembusan cahaya matahari pada waktu pagi dan petang. Cahaya matahari musim sejuk sejuk menembusi dan memanaskan rumah.

Sudah tentu, vila "kaca" mengandaikan kehadiran landskap yang menarik, yang boleh dikagumi, dan sebidang tanah yang agak besar. Plot 10 hektar dan jiran penasaran membuat sekatan tertentu.

Rumah kediaman ekonomi dengan atap cerun ↑

Hormati bumbung satu dek bukan sahaja bintang-bintang Hollywood dan multimillionaire yang maju, tetapi juga pencuri Jerman yang lebih menjimatkan. Di Jerman dan negara-negara Scandinavia, rumah bajet dengan bumbung gable sangat popular. Ini adalah jenis rumah dua tingkat moden, di mana setiap sentimeter persegi dirancang dengan rasional dan semua pelaburan dikira dengan teliti. Bumbung satu dek itu sendiri lebih murah, ia memungkinkan untuk mengagih secara optimal ruang di tingkat dua. Bilik tidur diletakkan di tepi dengan siling yang lebih tinggi. Bilik mandi, almari, tangga terletak di bahagian bawah. Mengurangkan jumlah keseluruhan, dan dengan itu kos pembinaan dan pemanasan.

Penduduk di Eropah yang tidak begitu kaya juga jatuh cinta kepada projek-projek Jerman yang rasional dan ekonomi. Dan di Rusia adalah mungkin untuk membeli projek rumah yang standard dengan bumbung tunggal dari studio Poland dan Czech, disesuaikan dengan reka bentuk piawai domestik dan diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia.

Ciri-ciri projek seni bina di Rusia dan negara-negara CIS ↑

Kita boleh memerhatikan sesuatu yang serupa di sini. Ini adalah rumah-rumah yang dibina oleh tukang-tukang rakyat mengikut lukisan mereka sendiri.

Projek khas bank dan bangunan ekonomi, yang dipinjam dari penduduk bekas tanah jajahan - Finland.

Bengkel reka bentuk domestik dan organisasi pembinaan sudah menawarkan untuk membeli projek atau untuk memerintahkan pembinaan sebuah rumah ekonomi dengan bumbung gable.

Walaupun terdapat beberapa daripada mereka, terdapat juga pelaksanaan projek kualitatif yang tidak kalah dengan model asing.

Sekarang kita tahu bahawa bumbung tunggal dek tidak sesuai untuk kawasan pinggir bandar sahaja. Ia boleh menghiasi sebagai villa berbilang jutawan, serta pondok sederhana wakil kelas menengah. Di samping itu, ia direka bentuk dan dibina dengan baik, kerana kesederhanaan reka bentuknya, reka bentuk ini akan berkurangan sedikit dan akan bertahan lebih lama.

Contoh projek rumah dengan bumbung gable, foto

Dalam pembinaan kotej yang digunakan terutamanya bumbung gable, dan rumah dengan bumbung gable jarang diperintahkan. Pakar percaya bahawa ini adalah kepatuhan kepada tradisi dalam bangunan rumah, yang telah berkembang selama beberapa dekad. Selain itu, projek untuk pembinaan penempatan pinggir bandar praktikal tidak menyediakan pembinaan rumah dengan atap gable.

Ini tidak bermakna bahawa bumbung sedemikian mempunyai kelemahan. Sebaliknya, rumah tersebut menarik perhatian dengan bumbung asalnya, yang menonjol secara kualitatif terhadap latar belakang bangunan yang sama. Pembinaan bumbung pelana adalah pilihan yang murah kerana hakikat bahawa kos membuat sistem penggayaan dikurangkan.

Kelebihan rumah dengan bumbung gable

Projek rumah dengan bumbung gable sangat dalam permintaan di Eropah, terutamanya di negara-negara utara, di mana iklim sangat mirip dengan Rusia, kerana banyak kelebihan.

 • Penggunaan bahan bumbung ekonomi dan unsur-unsur lain yang diperbuat daripada kayu semula jadi yang digunakan semasa pembinaan struktur ranjang. Mengurangkan kos boleh, dengan membeli bahan-bahan yang murah dan tidak menarik untuk menutup bumbung. Ia boleh menjadi bumbung dirasai atau lembaran beralun. Permukaan bumbung sedemikian tidak dapat dilihat dari ketinggian pertumbuhan manusia.
 • Untuk mewujudkan khemah, kerja-kerja pemasangan tidak terlalu rumit, sehingga mereka dijalankan secara bebas, tanpa membelanjakan perkhidmatan pakar.
 • Bumbung mempunyai lekapan rendah, jadi rumah-rumah ini boleh dibina di kawasan-kawasan di mana angin terkuat sering meniup.
 • Salji yang terkumpul di atas bumbung datang hanya dalam satu arah.
 • Sekiranya anda perlu membuat pembaikan, maka bumbung tersebut akan bergerak dengan mudah.
 • Cerun bumbung mempunyai cerun sedikit, yang menghasilkan penebatan haba tambahan bumbung disebabkan salji terkumpul di atasnya.
 • Untuk mengira parameter utama dan beban untuk bumbung itu tidak sama sekali lebih sukar daripada bumbung gable.

Antara bilangan yang besar pilihan projek, Bagaimanakah rumah dengan bumbung gable kelihatan seperti:

 • Rumah dengan loteng kecil, dengan siling langsung di tingkat atas. Dalam perwujudan ini, penebat semakin bertambah. Kerumitan adalah pemeriksaan dan penyelenggaraan bumbung, tetapi keadaan akan bertambah dengan meningkatkan ketinggian loteng.
 • Rumah tanpa loteng, Apabila bumbung berfungsi juga sebagai overlay siling. Dalam kes ini, siling di dalam bilik di tingkat atas adalah tidak rata, dengan sudut yang sama dengan cerun jalan.

Sebuah rumah bersaiz kecil dengan bumbung gable direka, pada dasarnya, bentuk segiempat tepat, dan bumbung dibuat, mengira perbezaan dalam ketinggian dinding bertentangan. Ini dianggap sebagai pilihan yang paling mudah. Bangunan sedemikian sempurna sesuai di kampung atau di luar bandar. Windows lebih baik untuk melakukan saiz yang kecil, dan reka bentuk rumah adalah yang paling mudah dengan kos pembinaan kecil. Foto menunjukkan rumah ini dengan tepat.

Contoh №1. Projek ini menyediakan pengaturan standard bilik. Rumah itu mempunyai lima bilik tidur, tanpa garaj. Loteng tidak dirancang, jadi lantai dua mempunyai cerun. Dinding terbuat dari konkrit berudara, siling diperbuat daripada slab konkrit bertetulang. Untuk asas, slab konkrit bertetulang monolitik digunakan. Hadapan dibuat daripada bata atau jubin. Kelihatan hebat komposisi pelbagai bahan, yang mempunyai warna dan tekstur yang berbeza. Contohnya, gabungan bata dan kayu. Di dalam bilik, yang terletak di tingkat atas, di mana siling mempunyai ketinggian terendah, letakkan kepala tempat tidur.

Contoh nombor 2. Projek ini menyediakan rumah dua tingkat dengan bumbung bumbung. Jumlah keseluruhannya adalah 230 m2, dan ruang tamu adalah 103 m2. Permukaan bumbung mempunyai cerun sedikit, jadi pada musim sejuk ia mesti selalu dibersihkan salji. Rumah-rumah sedemikian mesti dibina hanya di kawasan tersebut, di mana Musim sejuk hangat dan hampir tanpa salji. Di atas bumbung ada loteng. Momen positif bumbung seperti ini adalah kemungkinan untuk menggunakannya untuk pelbagai tujuan, sebagai contoh, untuk berehat.

Projek ini menyediakan kehadiran garasi untuk beberapa kereta. Di tingkat dua rumah ini adalah balkoni yang besar. Lantai pertama mempunyai ruang tamu, dapur, ruang masuk, ruang makan, dewan dan pejabat. Di samping itu, terdapat tandas, pintu masuk ke garaj dan bilik dandang. Tingkat atas mempunyai dua bilik mandi, tiga bilik tidur, sebuah dewan, sebuah almari dan almari pakaian. Tiada tingkat bawah tanah.

Dinding terbuat dari konkrit berudara, asasnya diperbuat daripada papak konkrit bertetulang. Dinding berhadapan dengan bata, selat kayu atau ubin hiasan. Bumbung ditutup dengan bahan bumbung. Pilihan yang paling mudah dan paling murah adalah bahan roll.

Contoh №3. Projek ini menyediakan sebuah rumah dengan bumbung gable, ruang tamunya adalah 86 m2, dan jumlahnya - 238 m2. Garaj dan lantai bawah tidak disediakan. Bahan untuk dinding adalah konkrit selular, dan untuk asas - slab konkrit bertetulang. Dinding berhadapan dengan plester atau jalur kayu.

Apakah keistimewaan reka bentuk bumbung pelana

Merancang dan membina rumah dengan bumbung gable mempunyai beberapa ciri:

 • Sekiranya projek itu menyediakan tempat tinggal tanpa loteng, di mana tumpang tindih siling digabungkan dengan bumbung, banyak perhatian diberikan kepada bahan bumbung yang digunakan. Mereka mestilah kualiti tertinggi, jadi harga mereka sangat tinggi. Bumbung yang dibina harus dilindungi oleh profesional untuk memastikan ia dimeteraikan dengan sempurna dan dilindungi haba.
 • Jika projek ini menyediakan pembinaan loteng di antara atap dan siling, maka sangat sukar untuk memeriksa dan mengekalkan bumbung dari dalam kerana ketinggian kecil bilik dan kerana ia jatuh dari atas ke tepi yang lebih rendah. Itulah sebabnya tidak mungkin menggunakan loteng sepenuhnya.
 • Perkara yang paling sukar dalam membina rumah dengan bumbung gable adalah Kerja muka depan. Sekiranya ia dilakukan dengan buruk dan tidak tepat, maka dalam bentuk siap, rumah akan kelihatan seperti sebuah kandang besar. Butiran tambahan sangat mempengaruhi penampilan bilik. Jika terdapat sedikit daripada mereka, maka bahan-bahan yang digunakan sebaiknya sebaik mungkin, dalam reka bentuk tekstur dan warna, mereka harus dipilih dengan sangat hati-hati. Sekiranya terdapat banyak elemen tambahan, keperluan untuk kerja fasad dikurangkan.

Rumah dengan bumbung gable kerana penampilan mereka seperti beberapa dan memerintahkan mereka sedikit. Tetapi jika ada keinginan untuk membina rumah seperti itu di kawasan desa anda, maka ia menjadi kebanggaan pemiliknya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − = 52