Pvc paip dan kelengkapan untuk bekalan air – 314167.info

Pvc paip dan kelengkapan untuk bekalan air

Apakah kelengkapan paip plastik atau apa yang anda perlukan untuk membeli paip air

Pada pandangan pertama, pemasangan saluran paip PVC tidak begitu sukar - ia adalah paip dan peranti untuk sambungan mereka, adalah penting untuk hanya mengumpul "pereka" ini. Ini adalah pendapat yang salah dan menjadi penyebab sisa, kerengsaan dan masalah lain yang tidak perlu. Malah, pilihan komponen, paip dan "sambungan" yang betul, yang dipanggil dengan betul kelengkapan, mesti mengambil kira pelbagai faktor.

Bagaimanakah saya boleh menentukan apa yang diperlukan untuk memasang paip plastik?

Untuk menentukan bilangan dan jenis kelengkapan yang diperlukan, adalah lebih baik untuk menarik rancangan yang tepat untuk saluran paip masa depan mengikut skala dan pelabuhan ke medan. Oleh itu, jika terdapat beberapa halangan di tempat meletakkan, yang mana ia perlu mengubah arah saluran paip, ia juga mesti diletakkan di atas pelan itu.

Menurut skim siap, mudah untuk menentukan jumlah hujung mati, persimpangan pipa dengan sambungan dan ke tepi, dan cawangan saluran paip akan dapat dilihat. Bagi setiap kes ini, kelengkapan khas direka bentuk, yang akan dibincangkan dengan lebih terperinci kemudian. Nah, jika pada rancangan anda, anda segera membahagikan saluran paip masa depan ke segmen, berdasarkan panjang piawai PVC paip yang terdapat di pasaran.

Dengan cara ini anda dapat melihat kawasan di mana sambungan langsung diperlukan. Sebagai contoh, panjang paip ialah 3 meter, dan bahagian lurus pada rajah adalah 3.5 meter. Jelas sekali, adalah perlu untuk membina paip dengan melampirkan segmen tambahan kepadanya. Untuk sambungan tersebut, jenis pemasangan paling mudah digunakan - gandingan. Secara berasingan, ia harus diperhatikan bahawa tempat-tempat di mana ia perlu mengubah diameter paip. Untuk menyambung paip dengan diameter yang berbeza, ada kelengkapan khas.

 • Bahan ini ditujukan untuk pemilihan dan pemasangan paip plastik untuk kumbahan.
 • Mengenai penggunaan paip plastik plastik untuk pemanasan rumah diberitahu di sini.
 • Dan pautan ini mengandungi maklumat mengenai paip tembaga untuk pemanasan.

Di samping reka bentuk, kelengkapan berbeza dalam bahan dan kaedah sambungan (pematerian, benang dalaman, benang luaran).

Jenis kelengkapan untuk paip plastik

Sudut untuk menyambung paip plastik

Sudut atau lutut adalah salah satu jenis kelengkapan yang paling biasa. Dengan bantuan giliran lebuh raya itu dijalankan. Sudut-sudut diperlukan untuk pemasangan saluran paip PVC dari mana-mana skala - dari bekalan air ke bilik mandi di apartmen untuk menyediakan air ke bangunan pangsapuri.

Untuk memudahkan pemasangan, lengkung dengan sudut sambungan paip yang berbeza boleh didapati - 30, 45 atau 90 darjah, membolehkan anda dengan mudah melancarkan sebarang kerumitan.

Siku untuk paip plastik tidak mempunyai benang dan disambungkan ke pipa dengan penyolderan. Siku yang diulirkan digunakan untuk paip yang diperbuat daripada plastik plastik.

Palam dipasang di hujung saluran paip, mengehadkan cawangan mati mati. Jika perlu, pasang itu boleh ditambah kepada satu lagi jenis yang sesuai, seperti ia boleh membantu untuk menjadikan labah-labah tee (nod cross-menyambung dalam menggabungkan tiga paip), jika ada apa-apa keperluan.

Palam digunakan bukan sahaja untuk pemasangan talian paip, tetapi juga untuk perlindungan paip semasa pengangkutan sekiranya terdapat risiko masuknya habuk atau serpihan ke dalam rongga paip.

Crosspiece adalah pemasangan untuk menghubungkan beberapa sistem bekalan air atau bahagian-bahagian berasingan sistem yang besar. Setiap cawangan salib terletak pada sudut yang betul berkenaan dengan dua yang bersebelahan. Oleh itu, salib adalah penyatuan perpaduan saluran paip yang saling tegak. Sambungan sistem dan bahagian-bahagian sistem sering dikaitkan dengan keperluan untuk menyambung pipa diameter yang berbeza atau dari bahan yang berbeza. Dalam hal ini, katak boleh didapati dengan sambungan solder atau sambungan berulir, terdapat pengubahsuaian yang berfungsi secara serentak sebagai penyesuai antara saluran paip yang berbeza diameternya.

Tees dipasang di tempat cawangan saluran paip, dan untuk kemudahan pemasangan ia adalah mungkin untuk memilih tee, di mana cawangan pusat terletak pada sudut 90, 45 atau 30 darjah. Seperti kepingan silang, tee boleh didapati untuk pelbagai sambungan, dan terdapat juga model penyesuai.

Garis besarnya adalah jenis kelengkapan khas, yang menjadikannya mudah untuk memintas halangan yang ada di jalan raya tanpa menggunakan beberapa lutut atau satu lagi set kelengkapan. Kontur juga digunakan di tempat di mana dua saluran paip mesti menyeberang tanpa menyambung.

Selalunya, sokongan digunakan untuk pemasangan bekalan air panas yang besar, kerana ia direka bentuk untuk mengukuhkan paip yang diperlukan untuk pengembangan haba mereka. Tahap pengembangan seksyen kecil saluran paip di dalam bilik mandi sebuah apartmen biasa tidaklah begitu hebat bahawa penggunaan sokongan adalah prasyarat. Di rumah, sokongan boleh berguna ketika memasang air panas di rumah atau pondok dengan lokasi terpencil dandang pemanasan air.

Gandingan adalah satu kaedah untuk menyertai paip, yang boleh menjimatkan walaupun pematerian biasa tidak boleh digunakan untuk satu sebab atau yang lain. Oleh itu, dari segi fungsi, empat jenis gandingan dibezakan:

 • Untuk menyambung paip diameter yang sama dari satu bahan. Gandingan sedemikian tidak mempunyai benang dan disambungkan ke paip dengan penyolderan.
 • Untuk menyertai paip bahan yang berbeza. kelengkapan ini mungkin mempunyai variasi yang berbeza daripada sebatian, khususnya, salah satu jenis yang paling biasa ialah klac, sebelah yang bertujuan untuk sambungan kepada tiub plastik dan terjamin dengannya oleh brazing, dan yang kedua mempunyai benang dan disambungkan kepada paip logam dengan skru. Di antara gandingan untuk menghubungkan paip bahan-bahan yang berbeza, terdapat pengubahsuaian yang bertujuan untuk menyertai paip plastik dengan paip beralun fleksibel, namun, mereka sering digunakan dalam pemasangan sistem kumbahan.
 • Gandingan-peralihan menghubungkan talian paip dengan diameter yang berbeza. Antara gandingan itu wujud sebagai variasi untuk menyertai paip plastik, bertujuan untuk sambungan dua hala dengan pematerian, dan pengubahsuaian untuk menyambung paip plastik yang lain jenis paip mempunyai pada thread satu tangan.
 • Untuk pengedap hermetik. Gandingan sedemikian boleh dipasang di tempat sambungan saluran paip, di mana beban boleh bertindak, dan sambungan sukar dicapai - dalam kes-kes di mana ketat sambungan dan kebolehpercayaan yang tinggi adalah penting. Gandingan sedemikian mempunyai cincin silikon khas, yang, apabila diikat, diikat pada kedua-dua pihak dengan kacang khas.

"Orang Amerika dipanggil gabungan lipat dan hermetikal sejagat, yang digunakan untuk menghubungkan paip atau ketika menggerakkan saluran paip biasa ke kawasan masalah. Selalunya sebelum "Amerika" injap dipasang, yang memungkinkan, jika perlu, dengan cepat memotong kawasan yang diperlukan dan keluarkan kelengkapan paip untuk pembaikan atau penggantian.

Apabila memulakan pemasangan pipa paip plastik, jangan lupa tentang keperluan untuk memasang injap tutup. Khususnya, dalam mana-mana sistem atau di tapaknya adalah penting untuk memasang injap tutup, di mana ia adalah mungkin untuk memotong bekalan air dengan memotong bahagian saluran paip untuk semakan atau pembaikan.

Seperti kelengkapan, injap boleh mempunyai jenis sambungan yang berbeza ("pematerian" atau "pematerian") dengan keperluan pemasangan yang sesuai. Untuk memudahkan memasang saluran paip, injap langsung dan sudut dihasilkan, penyesuai injap menyambungkan bahagian paip pelbagai diameter. Adalah penting untuk mengambil kira fungsi injap apabila memilih injap tutup. Oleh itu, terdapat injap untuk paip PVC, bertujuan untuk pemasangan pada talian bekalan gas, paip pemanas untuk air panas dan sejuk, dan mereka tidak boleh ditukar ganti kerana mereka mempunyai sesak sumber yang berbeza dan rintangan kepada suhu yang tinggi.

Tinjauan jenis kelengkapan PVC

Paip paip hari ini mendominasi dalam bidang bekalan air. Paip bahan polimer adalah hampir ditolak keluar dari analog keluli berkaitan disebabkan kepelbagaian kelebihan operasi - ketahanan, kos rendah dan kemudahan pemasangan melalui kelengkapan, yang akan dibincangkan dalam artikel ini.

Anda akan mengetahui kelengkapan paip plastik yang ada dan bagaimana mereka berbeza di antara mereka. Kelengkapan plastik untuk pematerian dan pelekat akan dipertimbangkan dan arahan untuk pemasangan mereka dengan tangan disediakan.

Skop dan fungsi

Kelengkapan PVC - unsur-unsur yang digunakan dalam pemasangan paip air untuk:

 • sambungan bahagian berasingan sistem bekalan air antara satu sama lain;
 • peralihan antara paip dengan diameter yang berbeza;
 • susunan cawangan dari litar utama sistem bekalan air;
 • pemasangan kawasan beralih.

Menggunakan unsur-unsur yang menghubungkan diperbuat daripada PVC (polyvinyl chloride) adalah dibenarkan dalam sistem air, suhu penyejuk tidak melebihi 60 darjah (peningkatan dibenarkan dalam suhu sederhana beredar ke 100 0 untuk tempoh tidak lebih dari 2 minit dengan syarat bahawa produktiviti saluran air kurang daripada 30 l / min) . Di saluran paip untuk produk air panas dari bahan ini tidak digunakan, kerana suhu maksimum PVC adalah 120 darjah, apabila mencapai titik ubah bentuk.

Kelengkapan plastik boleh digunakan untuk tujuan memasang kedua-dua saluran paip dalaman dan luaran. Apabila memasang komunikasi luaran, struktur berbentuk digunakan daripada pengubahsuaian khas plastik - PVC (polyvinylchloride yang tidak tergelek).

Ciri khas kelengkapan NPVC adalah kekuatan mekanikal yang meningkat dan, sebagai akibatnya, keupayaan untuk menahan tekanan yang lebih besar dari medium yang diangkut, yang memungkinkan penggunaannya dalam sistem bekalan air bertekanan.

Pengelasan unsur-unsur penghubung polimerik dilakukan mengikut parameter berikut:

Bergantung pada teknologi pembuatan, kelengkapan plastik mungkin dilemparkan atau dibahagikan. Struktur acuan adalah monolitik, mereka tidak mempunyai apa-apa sendi, kerana ia dihasilkan dengan menuang bentuk polivinil klorida cair dari suatu konfigurasi yang diberikan. Kelengkapan segmen diperbuat daripada kepingan paip PVC yang dikimpal bersama dalam keadaan perindustrian - pembinaannya mempunyai jahitan, yang bermaksud kekuatan mekanik produk agak rendah. Semua kelengkapan NPVC dibuang, manakala produk untuk bekalan air pedalaman boleh dibahagikan.

Skim menggunakan kelengkapan PVC

Berdasarkan bentuk, jenis kelengkapan plastik berikut dibezakan:

 1. Gandingan - menghubungkan dua bahagian selari paip air antara satu sama lain, panjang produk berbeza dalam lingkungan 5-33 cm.
 2. Penyesuai (pengurangan) - gandingan yang direka untuk menyambung paip dengan diameter yang berbeza. Terdapat juga gandingan yang digunakan untuk menyambungkan paip plastik dengan besi tuang atau logam.
 3. Tee - direka untuk memasang cawangan dari saluran air utama, dihasilkan pada sudut 90, 65 dan 45 darjah;
 4. Salib, yang boleh dua pesawat (memisahkan dua pipa berserenjang antara satu sama lain) atau satu pesawat (melakukan cawangan selari). Sudut lokasi muncung - 45 dan 90 0.
 5. Retraction - ia digunakan apabila perlu memasang bahagian putar paip air, ia membolehkan beralih pada sudut 90, 40 dan 30 0.

Dengan kaedah pemasangan, semua unsur penghubung untuk paip air PVC terbahagi kepada gam, dan kelengkapan untuk pematerian. Kelengkapan lap adalah pilihan pilihan dari segi kemudahan pemasangan. Sambungan ini tidak memerlukan penggunaan peralatan khas (besi pematerian, yang memerlukan reka bentuk untuk pematerian) dan pengalaman dengannya.

Walau bagaimanapun, dari segi kebolehpercayaan dan panjang umur gabungan, kelengkapan untuk pematerian menang - pada penyebaran koneksi permukaan sentuh berlaku antara satu sama lain, dan selepas pemejalan, struktur monolitik, stabil kepada pengaruh mekanikal dan tekanan tinggi, dibentuk. Kaedah ini digunakan untuk memasang sistem bekalan air tekanan luar dari NPVC.

Ikatan paip dan kelengkapan PVC (video)

Ikatan pelekat juga dirujuk sebagai kimpalan sejuk atau kimia. Untuk melaksanakan kaedah ini, anda memerlukan pelekat khas, iaitu emulsi pelarut dan molekul polimer yang dibubarkan di dalamnya. Pengimpalan sejuk paip air memberikan sambungan semua-dalam-satu, selepas pengerasan sendi terpaku mempunyai ciri-ciri yang sama dengan penyambung paip dan kelengkapan.

Ia disyorkan untuk digunakan gam "Tangit", Dihasilkan oleh kebimbangan Jerman Henkel, dan degreaser dari syarikat yang sama. Gam itu dijual dalam bekas sebanyak 120, 250 dan 500 gram. Harga tiub 125-gram adalah 200 rubel.

Teknologi kerja adalah seperti berikut:

 1. Paip dipotong tegak lurus dengan paksinya menggunakan pemotong paip roller khas. Anda boleh menggunakan gergaji besi atau bergerigi halus, tetapi anda mesti mengikuti kelancaran potongan, kerana kebolehpercayaan sambungan terus bergantung padanya.
 2. Dengan bantuan pengikis muka, chamfer dibentuk pada muka akhir pada sudut 15 darjah. Ini adalah tahap yang wajib, yang mengabaikan yang meningkatkan risiko mengikis pelekat dari permukaan sentuh.
 3. Dengan bantuan pita mengukur kedalaman badan yang sesuai diukur, mengikut yang menandakan sempadan masuk ditandakan pada paip.

Saiz rawatan permukaan untuk ikatan

Seterusnya, perlu meninggalkan perhimpunan yang disambung supaya gam menjadi kering. Waktu pengeringan secara langsung bergantung kepada suhu ambien: 5-10 minit - jika melebihi 10 0, 15-20 minit - pada suhu kurang daripada 10 0.

Kesilapan dalam pelekat paip

Untuk pematerian paip dan kelengkapan PVC anda akan memerlukan besi pematerian khas. Ia perlu memilih alat dengan muncung yang bersamaan dengan diameter produk yang berkaitan. Semua besi pematerian untuk penggunaan isi rumah mempunyai muncung yang ditetapkan untuk paip dengan diameter 16-43 mm, jika perlu, mereka boleh dibeli secara berasingan.

Pematerian paip dan kelengkapan PVC

 1. Bateri pematerian dipasang pada permukaan rata dan dilengkapi dengan muncung saiz yang diperlukan. Peranti disambungkan ke induk dan memanaskan suhu 280 darjah. Masa pemanasan bergantung kepada kuasa peranti, secara purata -10-15 minit. Perlu diperhatikan bahawa adalah perlu untuk melakukan pematerian paip PVC pada suhu bilik, bekerja di fros tidak dibenarkan.
 2. Dengan pemotong paip roller, paip dipotong menjadi bahagian-bahagian panjang yang diperlukan pada sudut ketat. Bahagian akhir paip dan dinding dalaman pemasangan diperlakukan dengan agen degreasing dan dikeringkan selama 2-3 minit.
 3. Unsur-unsur penghubung diletakkan pada petua besi pemanasan yang dipanaskan, di mana ia disimpan untuk tempoh pratetap. Masa pemanasan bergantung kepada diameter dan ketebalan dinding produk, data spesifik diberikan dalam jadual.

Masa kimpalan paip plastik

Kesalahan yang paling biasa dalam pemasangan kelengkapan untuk pematerian adalah mengabaikan pembersihan permukaan penghubung dari pencemaran, yang mengakibatkan kemerosotan kualiti jahit yang dikimpal, dan kedudukan yang tidak betul pada bahagian semasa dok.

Perlu diingatkan bahawa kemasukan plastik cair yang terbentuk di dalam jurang hanya dapat dikeluarkan selepas kompaun tersebut telah menguatkan. Melakukannya dengan serta-merta selepas memasukkan paip ke dalam pemasangan yang anda berisiko meruntuhkan sendi. Juga perlu untuk mematuhi dengan ketat masa pemanasan yang diperlukan. Jika paip terlalu panas, kerana kelembutan bahan yang meningkat, aliran masuk dalaman akan muncul, yang akan mengurangkan diameter paip air dan memperburuk kapasiti alirannya.

Paip PVC untuk bekalan air: aplikasi dan ciri pemasangan

Baru-baru ini, paip PVC untuk paip digunakan lebih kerap, kerana apabila mencipta sebarang sistem bekalan air, ketahanan, ekonomi dan kekuatan memainkan peranan khas. Ia adalah kualiti yang membezakan paip PVC. Tugas mana-mana paip air adalah penyampaian bukan sahaja air teknikal untuk pengairan, tetapi juga air minuman. Akibatnya, air yang melalui pipa mesti tetap segar dan bersih, jadi sangat penting untuk memilih bahan yang tepat untuk pembuatan pipa.

Paip PVC digunakan secara meluas untuk pemasangan pelbagai sistem bekalan air

Ciri-ciri teknikal paip PVC untuk bekalan air

Pipa PVC (polyvinylchloride) adalah pembinaan polimer yang ketara melebihi analog lain dari segi aplikasi dan data teknikal. Struktur polimer yang rumit menjadikannya dapat meningkatkan kualiti paip, dengan ketara, untuk meningkatkan kekuatan impak dan rintangan fros. Dalam pembuatan paip, bahan-bahan toksik tidak digunakan, mereka tidak mempunyai bau tertentu, oleh itu, mereka sangat sesuai untuk bekalan air minum dan mewujudkan paip air pinggir bandar dari paip plastik.

Paip plastik tidak toksik dan mesra alam

Ciri-ciri utama membezakan paip PVC

Realiti kehidupan zaman moden memerlukan penyelesaian dan pendekatan baru dalam bidang bahan binaan. Masalah alam sekitar memaksa orang untuk membangunkan lebih banyak kawasan pinggir bandar. Kotej musim panas tumbuh tepat sebelum mata kita. Dan jika keputusan untuk membina atau membeli rumah mudah alih adalah mudah, maka masalah menekan seterusnya ialah bekalan air. Perlu diingatkan bahawa anda perlu membekalkan kedua-dua air untuk minum dan menyiram biasa.

Paip HDPE untuk bekalan air, jenis dan kaedah pemasangannya. Apa itu, di mana ia digunakan, apa jenisnya. Kelebihan dan kekurangan paip polietilena dan kaedah sambungan.

Pemilihan bahan untuk saluran paip sangat luas (besi, plastik, polietilena). Dan di antara semua julat ini sangat dibezakan kerana ciri teknikal paip PVC yang tidak dapat ditandingi. Ciri pembezaan utama jenis paip ini adalah seperti berikut:

 • kos rendah;
 • hayat perkhidmatan yang panjang;
 • Tidak tertakluk kepada kemusnahan daripada arus air dan sinaran ultraviolet;
 • tidak takut dengan pelbagai alkali dan asid;

Pipa PVC mudah dipasang dan mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang

 • kemudahan perhimpunan struktur bekalan air biasa;
 • Jangan runtuh jika air di dalamnya membeku;
 • tidak takut gempa kecil (meletakkan di dalam tanah).

Memilih paip PVC, anda boleh memastikan kekuatan dan kebolehpercayaan mereka. Pipa yang berkualiti tinggi akan memberi anda lebih daripada sedozen tahun.

Pengelasan dan dimensi paip PVC

Terdapat klasifikasi PVC paip berikut:

 • tekanan;
 • bukan tekanan;
 • berkhidmat untuk penyulingan media jarang.

Kadang-kadang hujung paip dipasang soket untuk sambungan yang lebih intim dengan satu sama lain. Pemasangan rumah atau bekalan paip plastik untuk paip air tanpa elemen sedemikian dilakukan dengan memasang semua bahagian dengan gam khas.

Paip PVC boleh didapati di diameter 12 hingga 630 mm

Pipa bervariasi dalam saiz:

 1. Panjang: 1, 2, 3 dan 6 m.
 2. Keratan rentas: diameter paip plastik untuk paip air boleh berubah dari 12 hingga 630 mm.
 3. Ketebalan dinding.

Operasi paip PVC berlaku di tiga bacaan tekanan: 6, 10 dan 16 atmosfera.

Penting! Walaupun paip PVC boleh menahan suhu sehingga 60 ° C, pakar menasihatkan bahawa mereka menghadkan diri mereka pada tanda maksimum apabila beroperasi pada 45 ° C.

Kelebihan dan keburukan paip plastik

Seperti mana-mana bahan bangunan lain, penggunaan paip PVC mempunyai kebaikan dan keburukannya.

Paip plastik menahan suhu sehingga 60 darjah

Kelebihannya adalah seperti berikut:

 • tidak meletup;
 • ketoksikan yang rendah;
 • peningkatan rintangan terhadap pelbagai pengaruh kimia;
 • berat ringan;
 • pencapaian yang cemerlang;
 • keselamatan alam sekitar;
 • ketiadaan pembentukan korosif;
 • jangan menyala;
 • hayat perkhidmatan yang panjang (lebih daripada 55 tahun);
 • toleransi yang baik terhadap kejutan hidraulik;
 • kesederhanaan pemasangan;
 • kekonduksian terma yang sangat baik.

Penggunaan bahan berkualiti rendah semasa pemasangan paip air boleh mengakibatkan kebocoran

Walau bagaimanapun, walaupun dengan semua kelebihan yang tidak diragukan, terdapat beberapa kelemahan, seperti:

 • takut suhu tinggi;
 • keperluan penebat menyeluruh pada rejim suhu rendah;
 • kerumitan kitar semula.

Apabila memilih paip PVC untuk pembinaan sistem bekalan air, semua mata dari rantau kediaman kepada garis pusat paip plastik untuk bekalan air harus diambil kira.

Bekalan air musim panas di pondok yang diperbuat daripada paip polipropilena

Mana-mana pemilik kediaman musim panas tahu bahawa tanpa menyiram biasa, anda tidak perlu menunggu untuk tuaian yang baik. Itulah sebabnya apabila menyelesaikan kawasan pinggir bandar, masalah bekalan air kekal bagi setiap penduduk musim panas adalah yang pertama.

Untuk paip air musim panas sementara, paip itu boleh diletakkan di atas permukaan bumi

Memandangkan ia sangat menyusahkan dan sukar untuk membawa air dalam baldi dari lajur berdekatan atau kolam, penyelesaian yang paling berkesan adalah untuk menguruskan paip air dari paip polipropilena. Sudah tentu, untuk pemasangannya memerlukan kos kewangan yang sesuai dan kemahiran fizikal yang kecil. Tetapi sebagai akibatnya, anda akan mempunyai peluang untuk secara sistematik menghidangkan taman dan taman anda.

Nasihat berguna! Sebelum mula meletakkan paip air, pastikan untuk membuat skim awal, memandangkan lokasi pokok buah-buahan, semak beri, baris dengan sayur-sayuran.

Menyambung paip plastik menggunakan gandingan

Jika anda mempunyai sumur yang baik atau yang baik di tapak, anda boleh menyediakan diri anda dan air yang paling bersih untuk diminum. Terdapat dua jenis bekalan air di pinggir bandar:

 1. Boleh dipertahankan. Paip diletakkan di atas permukaan bumi dan dihubungkan sedemikian rupa sehingga pada akhir musim airnya boleh dibongkar dengan mudah dan dikeluarkan sehingga tahun depan. Kelebihannya adalah penyelenggaraan minimum, keupayaan untuk menyambung kepada mana-mana sumber air dan pengesanan kebocoran segera. Kelemahan adalah pembongkaran tahunan struktur untuk tempoh musim sejuk.
 2. Berdiri. Untuk mewujudkan paip air jenis ini, paip-paip itu diletakkan dalam parit-parit yang digali, yang diliputi bumi dari atas. Kelebihannya terletak pada kemungkinan menggunakan sistem bekalan air ini walaupun pada musim sejuk. Kehadiran paip di bawah tanah menjamin keselamatan mereka daripada pencuri. Kelemahan termasuk cara yang lebih intensif buruh mencari dan menghapuskan kebocoran.

Skim pemasangan bekalan air negara yang boleh dibatalkan: 1 - sudut yang diskru, 2 - gandingan berulir, 3 - penyesuai, 4 - penyesuai, 5 - tee 90 darjah, 6 - coupler, 7 - ketuk, 8 - penyesuai, 9 - paip, - cincin kedap, 11 dan 12 - pengapit, 13 - muncung untuk pengairan, 14 - paip 25 mm

Sebelum anda memulakan pembinaan bekalan air musim panas, anda mesti menentukan terlebih dahulu penampilannya untuk mengkompilasi anggaran kos dengan betul.

Meletakkan paip air pinggir bandar dari paip PVC

Untuk hidup dengan selesa di rumah negara, mempunyai peluang untuk menikmati alam, udara bersih, ketenangan dan kawasan rumah yang baik, anda perlu menjaga keadaan sistem sokongan hayat air terlebih dahulu. Oleh itu, bekalan air mesti disusun sedemikian rupa sehingga prestasi dan fungsinya tidak bergantung kepada keadaan cuaca (salji, hujan es, hujan, panas). Bahan yang dipilih dengan betul dan pemasangan paip yang baik adalah jaminan sistem bekalan air yang tahan lama dan boleh dipercayai.

Satu contoh penebat paip PVC untuk paip air musim panas ke dalam paip keluli bekalan air pusat

Anda perlu memulakan projek ini. Jangan menjadi jurutera profesional dan gambarkan garis dengan tepat, cukup mencerminkan kertas di lokasi rumah, dapur musim panas, taman bunga, taman dan taman. Iaitu, tempat-tempat di mana bekalan air tetap perlu dijalankan. Selepas itu, anda boleh membuat pengukuran, dan lebih baik menambah sedikit panjang, kerana sebahagian daripada paip akan dipangkas dan ikatan.

Melukis pandangan umum paip air, berhati-hati mengira semua paip bertukar untuk mengetahui bilangan penyambung yang diperlukan. Pesanan sebaiknya dilakukan sekali, supaya paip, kelengkapan dan gandingan adalah dari tempat yang sama.

Sebelum meletakkan paip air bawah tanah, persoalannya selalu timbul: sejauh mana paip harus dikebumikan? Pemilik plot swasta tidak boleh lupa bahawa fros akan datang, dan sebahagian daripada air akan tetap berada di dalam paip. Menurut data teknikal, tahap minimum untuk meletakkan semua komunikasi jalan bawah tanah adalah 1.6 m.

Contoh penyusunan paip air pinggir bandar dengan meletakkan paip di bawah tanah

Parameter ini dikira berdasarkan pelbagai ukuran pembekuan tanah. Oleh itu, adalah lebih baik tidak berisiko dan menggali parit kedalaman ini. Ini menjamin operasi saluran paip dalam semua keadaan cuaca. Jika anda tidak mempunyai peluang untuk membuat parit sedemikian jauh, lebih baik mencari bantuan daripada syarikat pembinaan tempatan. Pakar dengan ketepatan sentimeter akan memberitahu anda tahap pembekuan bumi di rantau anda. Sememangnya, untuk perkhidmatan ini anda perlu membayar.

Penting! Bumi pada kedalaman 1.6 m tidak pernah membeku, suhu di tahap ini sentiasa positif.

Jika keadaan semulajadi tidak membenarkan untuk membuat parit yang mendalam (tebing batu, tanah liat), maka adalah perlu untuk membuat penebat haba awal paip. Walau bagaimanapun, anda tidak seharusnya juga mengebumikan paip PVC terlalu mendalam. Oleh kerana tekanan boleh menjadi sangat tinggi, dan paip air tidak boleh tahan, ia akan retak dan membiarkannya mengalir.

Paip untuk paip air mesti dibentangkan di bawah paras beku tanah atau tambahan terlindung

Selepas keseluruhan pemasangan bekalan air negara, perlu menyemaknya. Ini mesti dilakukan sebelum parit ditutup dengan bumi. Hidupkan air terlebih dahulu ke kuasa kecil, dan kemudian secara beransur-ansur meningkatkan kepala. Berhati-hati menonton air yang tidak digali di mana sahaja dan bebas masuk ke dalam paip. Jangan terlalu malas untuk memintas saluran paip sepanjang sepanjang masa, memberi perhatian khusus kepada sesak sendi. Jika anda tidak menyedari apa-apa penyelewengan dari norma-norma, berani menguburkan parit. Proses meletakkan paip air siap.

Pipa dan kelengkapan PVC untuk bekalan air

Penggunaan asas seperti polivinil klorida dengan ketara meningkatkan kekuatan dan kepraktisan paip dan kelengkapan untuk bekalan air, dengan itu meningkatkan permintaan bahan bangunan tersebut di kalangan pemilik tapak dacha secara mendadak. Kelengkapan adalah bahagian yang perlu untuk menyertai paip PVC. Mereka juga mempunyai sifat teknikal yang tinggi, seperti:

 • rintangan kimia yang tinggi;
 • ketat;
 • jangka panjang.

Untuk paip diameter berbeza menggunakan pelbagai jenis kelengkapan

Penting! Pipa dan kelengkapan PVC sangat selamat di alam sekitar yang telah diperakui oleh kebanyakan negara Eropah.

Kelengkapan yang sepatutnya adalah reka bentuk interkoneksi yang paling serba boleh. Mereka digunakan secara meluas untuk pemasangan, perkara utama adalah memilih mereka mengikut diameter PVC paip untuk air. Oleh kerana bahan pembuatan mempunyai berat yang tidak ketara, paip tersebut dapat dengan mudah diangkut bahkan ke tempat tinggal terpencil.

Kelebihan tambahan merangkumi kemudahan pemasangan, yang boleh menjadi sama sekali. Juga diperhatikan adalah penjimatan anggaran yang signifikan. Setelah membelanjakan sekurang-kurangnya dana, anda mendapatkan sistem bekalan air anda yang berkualiti tinggi di taman rumah anda.

Menyambungkan paip logam dan plastik dengan penyesu thread

Bagaimana untuk menyambungkan paip plastik untuk bekalan air

Terdapat beberapa cara asas untuk menyambung paip plastik untuk menghasilkan paip air.

Ikatan. Sebelum memulakan proses, periksa unsur sambungan untuk keserasian. Untuk melakukan ini, masukkan paip ke dalam pemasangan - penyertaan mesti dua pertiga. Untuk pemotongan paip yang tepat, gunakan pisau atau pemotong roller. Kemudian bahagian akhir disandarkan dengan kertas pasir atau fail biasa. Berhati-hati mengeluarkan serpihan dan tiuplah tiub. Permukaan dibersihkan degreased.

Gam digunakan untuk permukaan dalaman unsur-unsur penghubung. Hanya selepas ini tiub itu dimasukkan dengan teliti ke dalam pemasangan dan diputar dengan 1/4 giliran. Ini memastikan pembahagian seragam komposisi pelekat. Kemudian sambungan ditetapkan dalam mod manual untuk pengeringan (kira-kira 25-35 saat). Kek resin dikeluarkan dengan serbet.

Ikatan - cara paling mudah untuk menyambung paip plastik

Sambungan klac. Sambungan jenis ini digunakan jika diameter paip melebihi 50 mm. Sekeping paip dipasang pada gandingan, membuat tanda yang sesuai. Gam digunakan untuk permukaan dalaman paip dan gandingan, dan dengan berhati-hati tetap mengikut tanda.

Sambungan Flange. Kaedah ini menggunakan gasket getah yang menghubungkan bebibir besi tuang ke bolt.

Di dalam loceng. Pertama, semua titik dok dilincirkan dengan sebatian silikon (sealant, punggung), dan kemudian paip dimasukkan ke soket dengan tanda yang sesuai.

Kimpalan. Kaedah pemasangan yang paling boleh dipercayai. Paip harus dipotong sama rata. Dengan bantuan alat kimpalan khas, tiub hujung dipanaskan pada suhu yang diperlukan, dan kemudiannya bersambung dengan kuat. Kaedah sambungan ini sering digunakan untuk meletakkan saluran paip bawah tanah.

Kaedah gandingan digunakan untuk menyambung paip dengan diameter lebih daripada 5 cm

Dalam sistem pembekalan air, adalah mungkin untuk menggunakan mana-mana kaedah di atas untuk menetapkan paip. Tetapi sebelum permulaan setiap adalah perlu untuk menjalankan peringkat persediaan. Ia termasuk memotong panjang panjang yang diperlukan (pastikan semua diameter paip plastik untuk paip air adalah sama), membelit, menghilangkan hujung paip dan degreasing mereka.

Pembinaan paip air di taman yang diperbuat daripada paip plastik dapat meningkatkan keadaan hidup bagi pemiliknya dengan ketara. Menggunakan paip PVC, anda akan mewujudkan sistem bekalan air yang kuat dan tahan lama yang akan membolehkan eksploitasi sumber air yang rasional.

Paip HDPE untuk bekalan air, jenis dan kaedah pemasangannya

Bekalan air dari rumah persendirian dari sebuah sumur: ciri pemasangan sistem

Paip saliran kumbahan: ciri dan aplikasi khusus

Snowplow manual: reka bentuk dan ciri aplikasi

Cat untuk kertas dinding untuk lukisan dan ciri aplikasinya

Cat bertekstur untuk dinding dan ciri-ciri permohonannya

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 36