Pvc paip untuk pembetungan

Paip plastik pembetung: diameter, harga

Setiap tuan rumah ingin mempunyai segala-galanya dalam rumahnya, tiada apa yang boleh dipecahkan, mudah dipelihara dan dipasang. Dan sistem kumbahan tidak terkecuali. Ia adalah perlu bahawa ia memerlukan sedikit perhatian yang mungkin - sangat tidak selesa jika ia menyumbat, tetapi ia tidak kurang tidak menyenangkan untuk membersihkannya. Jika anda ingin mempunyai sistem pelupusan bebas masalah, beri perhatian kepada paip plastik untuk kumbahan. Mereka secara beransur-ansur menggantikan besi-besi, dan semua kerana mereka lebih murah, mereka lebih mudah untuk berkumpul, mereka mempunyai pelbagai besar - diameter dan panjang yang berbeza, terdapat hampir tidak ada deposit pada dinding halus mereka, dan kehidupan perkhidmatan sekitar 50 tahun. Semua barang sejambak ini menentukan populariti mereka.

Paip pembetung plastik dibuat dari pelbagai polimer dan komposisi mereka

Jenis paip pembetung plastik

Di bawah nama umum "plastik" dijual produk dari pelbagai jenis polimer:

 • polietilena (PE):
  • tekanan tinggi (PVD) - untuk pengedaran pembetungan dalaman;
  • tekanan rendah (HDPE) - boleh diletakkan di luar, ke dalam parit (mempunyai kekuatan yang besar);
 • polivinil klorida (PVC);
 • polipropilena (PP)

Dan sebilangan lain termoplastik dan kombinasi mereka, tetapi mereka jarang - orang lebih suka menggunakan bahan yang sudah diketahui.

Bahan paip pembetung plastik dipilih bergantung pada bidang aplikasi. Sebagai contoh, polipropilena lebih sesuai untuk mengedarkan pembetungan di dalam rumah atau di dalam apartmen. Ia mempunyai julat suhu operasi yang lebih tinggi - biasanya memindahkan media sehingga 70 ° C, untuk tempoh yang singkat - sehingga 95 ° C. Jika terdapat pelbagai perkakas rumah yang mengalirkan air panas sisa ke dalam sistem kumbahan, ini tidak akan berlebihan. Pipa PVC dengan harga yang lebih rendah lebih sesuai untuk membuang pembetungan luar - di sini biasanya parit sudah bercampur, jadi suhu lebih rendah dan PVC boleh membawa mereka tanpa bahaya (bekerja sehingga +40 ° C, kenaikan jangka pendek hingga 60 ° C).

Contoh pembahagian dalaman pembetungan dari paip plastik

Paip pembetung juga licin dan beralun. Tambahan pula, beralun boleh bukan sahaja selekoh dari siphons. Terdapat paip kumbahan berprofil dengan dinding lancar dalaman dan paip riben luar. Mereka mempunyai kekuatan yang hebat - lebih baik menahan beban mampatan (telah meningkatkan kekukuhan cincin), boleh dikebumikan pada kedalaman yang besar. Terdapat dalam diameter dari 110 mm hingga 1200 mm.

Paip plastik pembetung, berbeza dengan air dan gas, boleh didapati dengan panjang 50 cm, 100 cm, 200 cm, dan lain-lain. - sehingga 600 cm Panjang maksimum ialah 12 meter, tetapi sesetengah pengeluar boleh membuat segmen lebih lama atas permintaan. Apabila meletakkan laluan yang panjang adalah mudah - kurang sambungan, tempat yang lebih sedikit kemungkinan berlakunya masalah (kebocoran atau penyumbatan).

1

Satu lagi ciri penting paip plastik ialah diameter dan ketebalan dinding. Dalam tanda itu, ia biasanya berhampiran: angka adalah 160 * 4.2. Apa yang diuraikan: diameter luar paip ialah 160 mm, ketebalan dinding adalah 4.2 mm. Di sini adalah perlu diingati bahawa pengeluar menentukan diameter luar paip plastik, dan dengan banyak pengiraan dan perancangan anda perlu mengetahui batin. Ia mudah dikira: dari luar kita mengambil dua kali ketebalan dinding: 160 mm - 4.2 mm * 2 = 151.6 mm. Dalam pengiraan dan jadual, hasil bulat biasanya muncul - dalam kes ini - 150 mm.

Parameter paip plastik pembetung

Secara umum, industri menghasilkan paip plastik untuk pembetungan dengan diameter 25 mm. Keratan rentas maksimum bergantung pada jenis paip (lancar atau beralur) dan bahan dari mana ia dibuat. Sebagai contoh, paip PVC pembalut yang licin boleh mencapai diameter 630 mm, dan profilkan dua lapisan paip - sehingga 1200 mm. Tetapi dimensi ini tidak digunakan untuk penghuni rumah atau penghuni pangsapuri. Dalam pembinaan rumah swasta, diameter sehingga 100-110 mm digunakan, jarang sehingga 160 mm. Kadang-kadang, untuk sebuah pondok besar dengan banyak lekapan paip, anda mungkin memerlukan diameter 200-250 mm paip.

Bagaimana untuk memilih diameter untuk menyambung lekapan paip

Mengikut peraturan, adalah perlu untuk membuat pengiraan, sepenuhnya didaftarkan dalam SNiPom 2.04.01085. Ini adalah perkara rumit, ia memerlukan banyak data, jadi sangat sedikit orang yang benar-benar berfikir sepatutnya. Selama bertahun-tahun, amalan yang ditetapkan telah membolehkan kita memperoleh purata diameter paip pembetung polietilena untuk setiap peranti kebersihan. Anda boleh menggunakan perkembangan ini dengan selamat - semua pengiraan biasanya direbus ke dimensi ini.

Seperti yang dapat anda lihat, penggunaan utama adalah paip plastik untuk kumbahan dengan diameter 30-40 mm. Hanya untuk tandas diperlukan saiz yang lebih besar - 100-110 mm. Ini disebabkan oleh keunikan fungsi - ia perlu mengeluarkan sejumlah besar air dalam tempoh masa yang singkat. Pada masa yang sama, mesti ada ruang untuk udara dalam paip, jika tidak, ia akan memecahkan penutupan air pada paip lain dan "wangian" dari pembetungan akan masuk ke dalam bilik.

Di peranti ini perlu mengingati beberapa peraturan:

 • Dalam sistem, jangan putar 90 °. Sekiranya terdapat keperluan, giliran dibuat dua sudut 45 °. Titik tajam adalah tempat yang bermasalah di mana kerap sering terbentuk, dan juga melalui sudut-sudut seperti kabel untuk membersihkan pembetung tidak lulus dengan baik.

Berputar dengan betul

Perkara utama - jangan lupa apa-apa

Masih perlu untuk tidak melupakan pemanasan atau pemanasan kesimpulan saliran air di rumah persendirian. Seksi menegak, yang keluar dari outlet ke pintu masuk ke parit, mesti terlindung dengan baik. Di samping itu, kabel pemanasan untuk paip sering digunakan. Dalam kes pembentungan, mereka biasanya diletakkan dari luar, kemudian ditutup dengan bahan penebat haba.

Di sini, seperti segala-galanya. Peraturannya mudah, tetapi jika anda memerhatikannya, segala-galanya akan berfungsi untuk masa yang lama dan gagal.

Ciri pemasangan paip pembetung plastik

Paip plastik untuk kumbahan pada satu sisi di sisi dengan loceng, di mana jalur getah dimasukkan. Sambungkan segmen dengan mudah: kelebihan lancar dimasukkan ke soket. Oleh kerana dimensi sangat normal, pada dasarnya, ia cukup untuk sambungan yang dimeterai. Dalam praktiknya, selalunya O-ring juga dihiasi dengan sealant sanitari silikon.

Perbandingan cara menghubungkan paip pembentungan yang berbeza

Apabila memasang paip plastik pembetung pada masa-masa ia perlu dipotong. Jadikannya selesa dengan tangan melihat dengan kanvas logam - gigi kecil dipotong dengan baik dan meninggalkan kelebihan hampir. Anda juga boleh menggunakan pengisar atau pengisar elektrik. Walau bagaimanapun, sebelum memasang sekeping yang dipotong, kelebihannya harus dirawat dengan kertas pasir dengan bijirin halus - keluarkan sebarang burr, buatlah ia. Untuk potongan-potongan yang menonjol, beberapa pecahan sisa dapat ditangkap, Akibatnya, penyumbatan mungkin berlaku pada ketika ini. Oleh itu, kita berhati-hati melicinkan tempat itu.

Apabila mencipta rangkaian pembetung di sebuah rumah atau apartmen, ia sering diperlukan untuk membuat cawangan. Untuk ini, terdapat kelengkapan - penyesuai dari satu diameter ke yang lain, tee, sudut dengan darjah putaran yang berbeza, dan sebagainya.

Kelengkapan untuk paip pembetung plastik

Ciri-ciri dan pemasangan paip PVC untuk pembetungan

Di setiap bangunan kediaman terdapat sistem bekalan air kumbahan dan air, mereka membolehkan anda berasa selesa di rumah anda. Tugas utama pembina dalam kes ini adalah untuk melengkapkan komunikasi yang paling kualitatif dan dengan demikian meningkatkan tempoh penggunaan. Pilihan yang hebat untuk peralatan sistem ini akan menjadi paip yang diperbuat daripada polyvinylchloride. Mereka dibezakan oleh prestasi tinggi dalam operasi.

Sehingga kini, paip PVC untuk kumbahan telah hampir menggantikan besi dan besi tuang. Pelbagai mereka di pasaran pembinaan cukup luas, maka sebelum membeli, perlu dibiasakan dengan ciri, kelebihan dan kelemahan jenis ini.

Paip kumbahan PVC untuk pembetungan luaran adalah pelbagai fungsi, itulah sebabnya mereka sesuai untuk melengkapkan sistem saliran baru dan menggantikan yang lama. Jenis ini bertujuan untuk pengangkutan parit yang datang dari sistem kumbahan dalaman. Anda perlu tahu bahawa suhu maksimum yang boleh menahan paip ialah 60 darjah.

Di antara ciri-ciri reka bentuk, ia menyatakan bahawa sistem kumbahan jenis bukan tekanan dilengkapi dengan kelengkapan. Sambungan bahagian-bahagian dibuat oleh kaedah lonceng. Pengedap dan perlindungan dilakukan dengan bantuan cincin kedap yang diperbuat daripada getah, yang mesti dibekalkan bersama dengan pipa.

Paip diperbuat daripada polivinil klorida - sekeping yang diperbuat daripada aloi polimer, keluarannya adalah bahan terkuat. Dan ia pula dapat menampung beban berat semasa pengangkutan, pemasangan dan penggunaan. Dalam kes yang kedua, kerana tekanan tanah pada kedalaman.

Produk yang diperbuat daripada polivinil klorida sangat tahan terhadap perubahan suhu. Diameter produk boleh berada dalam lingkungan 11-63 cm, ini bergantung pada jumlah parit yang terkuras. Rumah persendirian memerlukan paip dengan diameter 11 cm. Dalam kes sekumpulan bangunan dan bangunan bertingkat, produk terbesar untuk pembetungan dalaman dan luaran digunakan.

Bercakap tentang ciri-ciri produk, perlu diperhatikan ketebalan dinding, yang biasanya 3-15 mm dan panjang satu bahagian, boleh mencapai 6 m. Warna paip paip boleh oren, kelabu atau batu bata.

Kelebihan dan keburukan paip PVC

Di antara kelebihan produk ini, para pakar mencatat:

 • Kestabilan di bawah pengaruh persekitaran yang agresif, supaya paip tersebut dapat mengangkut campuran karbon alifatik, oksida, alkali dan sebatian kimia lain;
 • Harga murah;
 • Rintangan kepada serangan mekanikal;
 • Pekali ketegaran yang besar;
 • Pekali rendah pengembangan linear;
 • Suhu melampau;
 • Hayat perkhidmatan yang panjang;
 • Tahap perlindungan yang tinggi.

Kelemahan utama produk ini:

 1. Peningkatan kerapuhan. Faktor ini menjadikannya agak sukar untuk mengangkut dan meletakkan paip pada suhu rendah. Semasa pembaikan, bahagian itu rosak apabila membongkar sambungan.
 2. Ketidakupayaan untuk digunakan pada suhu tinggi di atas 60 darjah.
 3. Rintangan lemah terhadap beberapa campuran kimia, serta pelarut organik. Ia bertindak walaupun destruktif dalam dos kecil.
 4. Paip yang terbuat daripada polyvinylchloride mengandungi sejumlah besar klorin, oleh sebab itulah para ahli ekologi tidak mengesyorkan menggunakannya di tempat tinggal.

Jenis paip pembetung

Semua produk PVC dikelaskan mengikut ketegaran, saiz, tujuan, jenis sistem perparitan. Kekuatan menentukan keupayaan untuk meletakkan bahagian itu ke kedalaman yang kecil dan besar. Paip untuk pembetungan luar dibahagikan kepada tiga kelas ketegaran: L, N, S.

Paling penting ialah ketegaran semasa pemasangan, dalam bentuk ubah bentuk awal dan sokongan sisi. Jika ubah bentuk berpanjangan diandaikan, maka faktor itu tidak mempunyai banyak kepentingan.

Mengikut saiz, paip polyvinylchloride juga dibahagikan kepada tiga jenis: cahaya, sederhana dan berat. Jenis pertama dimaksudkan untuk digunakan di kawasan di mana beban pengangkutan tidak disediakan, yaitu di bawah zona hijau dan trotoar. Jenis kedua digunakan di kawasan yang mempunyai tahap lalu lintas yang sederhana. Jenis ketiga digunakan untuk tempat-tempat dengan aliran lalu lintas yang besar. Pemasangan paip berat boleh berlaku pada kedalaman 8 meter di bawah jalan.

Dengan pelantikan, paip dibahagikan kepada dua jenis: luaran dan dalaman. Untuk kegunaan luaran, paip dibuat daripada jenis polimer yang paling tahan lama, yang juga harus tahan terhadap pengaruh alam sekitar. Selalunya produk tersebut mempunyai dinding tebal.

Dengan jenis sistem pelepasan, paip bertekanan dan bukan tekanan dibezakan. Pipa tekanan digunakan dalam sistem dengan stesen pam, yang merangsang pergerakan longkang. Paip bukan tekanan digunakan dalam sistem dengan cairan penyalur diri. Juga ada paip sejagat, yang sangat sesuai untuk tekanan dan sistem bukan tekanan. Mereka dipanggil beralun.

Pemasangan paip PVC untuk pembetungan tidak mengambil banyak masa dan bukan proses yang rumit. Pemasangan dijalankan secara berperingkat:

 1. Buat markup dan muat semua elemen sistem.
 2. Untuk memotong produk parameter yang diperlukan, menandakan setiap daripada mereka, supaya tidak dikelirukan semasa proses pemasangan.
 3. Di bawah lukisan itu, hubungkan semua elemen dalam satu sistem.
 4. Di titik sambungan, gunakan gam kedap atau cincin getah khas.
 5. Di penghujung pemasangan, periksa ketahanan bahagian dan paip penyambung.

Untuk sistem kumbahan bertekanan, disyorkan untuk menggunakan pelekat molekul untuk pengedap yang lebih baik. Di dalam sistem bukan tekanan, tiada pengikatan diperlukan, cincin getah yang terdapat dalam kelengkapan penyambung akan mencukupi.

Untuk pembetungan luar, pakar menasihatkan memohon perlindungan tambahan, yang mungkin menjadi varnis atau bahan penggulungan. Disebabkan ini, adalah mungkin untuk melanjutkan hayat perkhidmatan dan mengurangkan kesan negatif alam sekitar.

Paip kumbahan PVC adalah pilihan terbaik untuk sistem kumbahan dari luar dan di dalam bangunan. Apabila memilih produk, anda perlu memberi tumpuan kepada tujuan dan tempat penggunaan.

Hak cipta © 2014 SantehKrug - Pemilihan, pemasangan dan pembaikan peralatan kebersihan

Bagaimana untuk memilih paip pembetung PVC

Paip kumbahan PVC bertujuan untuk pemasangan sistem pembetungan, saliran dan bekalan air. Populariti plastik adalah disebabkan oleh sejumlah besar sifat positifnya. Sebelum memilih paip kumbahan PVC, penting untuk membiasakan diri dengan ciri teknikal, kebaikan dan keburukannya, dan juga kriteria kekuatan.

Paip yang diperbuat daripada polivinil klorida sangat tahan terhadap pelbagai alkali dan asid yang menghakis media. Ia adalah harta benda yang membolehkan mereka digunakan untuk pemasangan kumbahan. Spesifikasi teknikal termasuk titik lebur yang tinggi sebanyak 120 ° C, tetapi paip plastik tidak disyorkan untuk pengeluaran.

Dalam keadaan domestik, para ahli tidak menasihati untuk melampaui suhu cecair yang bersaliran lebih daripada 70 darjah, jadi patut berhati-hati apabila menyiram air mendidih ke dalam pembentungan paip PVC.

Paip tidak bengkok - gunakan kelengkapan

Apabila mempertimbangkan penunjuk kekuatan, perlu diperhatikan pekali yang agak tinggi, tetapi pada masa yang sama, PVC diklasifikasikan sebagai bahan rapuh yang takut kerosakan mekanikal. Cuba untuk membengkok paip tidak berbaloi, kerana ia boleh rosak dalam setahun atau dua selepas digunakan.

Apabila menggunakan paip PVC untuk pemasangan kumbahan di bawah jalan, satu kotak bata atau konkrit bertetulang harus digunakan.

Kekerasan plastik menentukan satu-satunya kelemahan PVC paip - kebisingan semasa digunakan. Ini boleh mengganggu rumah tangga, tetapi bising boleh dielakkan dengan membuat penebat bunyi paip.

Pemasangan paip PVC

Populariti besar paip plastik untuk pemasangan sistem kumbahan adalah disebabkan oleh kehadiran kelebihan tersebut:

 • tempoh operasi yang panjang;
 • berat elemen kecil;
 • kemudahan dan kemudahan pemasangan;
 • Harga berpatutan.

Apabila memasang kumbahan dari paip plastik, tidak perlu menggunakan perkhidmatan pakar, kerana semua prosesnya cukup mudah dan tidak memerlukan pengetahuan khusus. Semua komponen sistem (paip, pengikat, peralihan) adalah ringan, jadi tidak akan ada kesulitan semasa pengangkutan.

Sekiranya kerja-kerja pemasangan dijalankan secara berasingan, maka perlu memilih dimensi yang betul dari paip PVC: diameter, panjang, ketebalan dinding.

Ukuran paip pembetung PVC

Pengilang paip PVC moden menunjukkan diameter luar apabila menandakan. Jika perlu untuk mengira diameter dalaman, meneruskan seperti berikut: keluarkan ketebalan dinding dari diameter luar (ia juga ditunjukkan dalam tanda).

Tuangkan mesin basuh pinggan mangkuk

Ia adalah diameter dalaman yang memainkan peranan penting dalam pemasangan sistem pembetungan atau saliran. Sebagai contoh, apabila memasang parit untuk mesin basuh pinggan, paip dengan diameter dalaman 25 mm adalah mencukupi; untuk tab mandi, kabin mandi, basuh dan basuh - 32 mm, untuk pendawaian sistem di seluruh rumah (apartmen) - 50 mm. Jika pembetung itu dianjurkan di luar bangunan, maka ia adalah lebih baik untuk memberi pilihan kepada paip dengan garis pusat terbesar.

Pendawaian kumbahan dari PVC

Ketebalan dinding bergantung langsung pada diameter - semakin besar itu, ketebalan yang lebih kecil, dan oleh itu berat juga akan menjadi kecil. Menurut GOST, paip plastik dapat bervariasi panjang - dari 1 hingga 6 m (langkah - 1 m). Ini akan membolehkan pembeli memilih saiz paip yang diperlukan.

Semasa pembelian paip PVC, ia patut memberi perhatian kepada kehadiran GOST, menandakan, penilaian penunjuk selepas ujian. Terdapat juga pakej asal.

Satu lagi kriteria penting yang perlu dipertimbangkan apabila memilih paip plastik untuk organisasi pembuangan kumbahan dan pembuangan kumbahan adalah kelas kekakuan. Oleh itu, setiap jenis paip direka untuk melakukan jenis kerja tertentu di bawah syarat-syarat tertentu. Untuk memasang sistem saliran di dalam rumah, paip dengan penarafan kekuatan yang lebih rendah boleh digunakan, dan hanya paip terkuat yang digunakan dari luar.

Untuk memudahkan pemilihan paip PVC oleh pengguna, pengeluar menggunakan pelbagai pewarna. Pembetungan dalaman dicat dengan warna abu-abu, dan yang luar - dalam coklat dan oren.

Kelas kekuatan

Apabila meletakkan pembetungan luar, tahap beban juga diambil kira, sebagai contoh, untuk kawasan persendirian kelas SN2 adalah sesuai, jika ada kereta - SN4, jika ia merupakan objek perindustrian atau jalan raya - SN8.

Untuk berkenalan dengan semua cadangan pakar mengenai pilihan paip untuk pemasangan kumbahan, anda perlu melihat video:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + = 20