Rajah sambungan merkuri 201

Pautan berguna

 • 10 KVALOVOLT »
 • Artikel »
 • Meter elektrik »
 • Meter elektrik Mercury 201: pemasangan dan sambungan

Pemasangan dan sambungan meter elektrik Mercury 201

Mercury 201 meter fasa tunggal dihasilkan oleh OOO NPK Incotex, pengeluar terkemuka Rusia peranti pemeteran elektrik, sejak tahun 2001. Pengubahsuaian terkini dihasilkan dengan alat bacaan berasaskan elektronik.

Pakar LLC "10 kilovolt" mempunyai sijil untuk pemasangan, pemrograman semula dan pengendalian meter elektrik Merkuri dalam sistem ASKUE.

Menyambung meter Mercury 201

Menyambung meter Mercury 201 dijalankan mengikut skema dalam manual operasi. Sebelum menyambungkan, perlu untuk menghidupkan garisan batang.

Sambungannya agak mudah: papan terminal mempunyai empat kenalan:

 1. Fasa input 220V dari baris utama;
 2. Fasa output di dalam bilik (pada perlindungan automatik);
 3. Sambungan wayar neutral dari rangkaian luaran;
 4. Hubungi output sifar ke dalam rumah beban.

Gambarajah sambungan meter elektrik ditunjukkan pada penutup dalam. Model terkini Mercury 201 menyediakan output telemetrik, yang berfungsi untuk transmisi jarak jauh mengenai penggunaan tenaga elektrik.

Skim sambungan meter Mercury 201

Antara pengubahsuaian terdapat model dengan paparan kristal cair (Mercury 201.2 / 201.4 / 201.8). Kaunter ini dilengkapi dengan hologram, yang melindungi peranti daripada pemalsuan, serta meterai jaminan, di mana tarikh pelepasan ditunjukkan. Meterai jaminan tidak boleh diganggu - jika tidak meter dikeluarkan dari jaminan.

Pilihan untuk memasang Mercury meter elektrik 201

Pemasangan meter elektrik Mercury 201 boleh dihasilkan di rel kereta api, dinding belakang panel elektrik dengan bantuan plat peralihan, yang dipasang pada kereta api din. Ia juga perlu diambil kira bahawa, sejak 2015, plat peralihan tidak termasuk dalam konfigurasi piawai meter elektrik Mercury 201.

Skru hubungan mesti diperketatkan dengan daya yang mencukupi - perlu memastikan hubungan yang baik. Sekiranya wayar di terminal tidak terjamin dengan betul, ini boleh menyebabkan pemanasan, pemusnahan lapisan penebat dan penutupan.

Terdapat penembusan dalam penutup terminal meter elektrik - ia perlu dikeluarkan (dengan bantuan nippers atau rapi), supaya penutupnya sesuai dengan kaunter. Sampul dibuang ke badan.

Meter elektrik Mercury 201 sesuai untuk pemasangan di pangsapuri, rumah persendirian, kotak garasi dan hortikultur. Jaminan peranti adalah 3 tahun, hayat meter elektrik Mercury 201 dikira selama 30 tahun.

1

Apabila menggantikan meter elektrik, anda perlu memberitahu syarikat jualan tenaga, dan selepas memasang meter baru - segelkannya bersama wakilnya. Sebagai peraturan, ia mengambil masa, selain - anda perlu menunggu seseorang dan membuang masa anda.

Anda boleh melakukan lebih mudah dengan mempercayakan pemasangan tenaga elektrik pakar merkuri Mercury 201 dari syarikat "10 kilovolt". Ini adalah jaminan bahawa semua kerja akan dilakukan dengan cekap, tepat dan mengikut peraturan PUE.

Pakar LLC "10 kilovolt" akan dengan senang hati menjawab apa-apa soalan - hubungi nombor telefon di atas.

Meter elektrik Mercury-201: 5 kelebihan, pengubahsuaian

Elektrik elektrik meter Mercury 201 digunakan untuk pemeteran elektrik dalam rangkaian dengan voltan 220 volt. Produk syarikat "Incotex", untuk hari ini, adalah salah satu yang paling meluas dalam pasaran domestik. Meter elektrik syarikat ini dibezakan oleh ketersediaan mereka, dimensi kecil, ketepatan. Salah satu meter elektrik paling popular dari "Incotex" ialah meter Mercury dan pengubahsuaiannya. Untuk maklumat mengenai prestasi meter, dan bagaimana untuk menyambung meter, lihat artikel.

Meter elektrik Mercury-201: prinsip operasi, ciri-ciri

Meter Mercury 201 adalah peranti elektronik untuk merakam penggunaan elektrik dalam rangkaian AC, yang direka untuk voltan operasi 220-230 V. Peranti ini boleh digunakan secara berasingan dan bersama dengan sistem pemeteran automatik.

Meter elektrik terdiri daripada 2 gegelung (lilitan): gegelung voltan dan gegelung semasa yang elektromagnetnya terletak pada sudut 90 ° relatif terhadap satu sama lain dalam ruang

Meter Mercury 201 mendaftarkan dan menyimpan data mengenai jumlah tenaga elektrik yang digunakan dari saat ia digunakan untuk satu, tarif yang ditentukan.

Peranti elektromekanik mempunyai paparan kristal cecair yang mudah, modul modem PLC sempit untuk menghantar maklumat melalui rangkaian kuasa. Kadar penghantaran isyarat di kaunter adalah kira-kira 7.5 kbit / s. Merumuskan semua petunjuk, peranti memaparkannya dalam kilowatt-jam.

Merit utama Mercury-201 termasuk:

 • Tahap ketepatan yang tinggi. Peranti ini mempunyai kelas ketepatan pertama dua yang boleh diterima.
 • Saiz kecil. Peranti mempunyai dimensi berikut: 10.5x10.5x6.4 cm, dan jisimnya tidak melebihi 250 gram.
 • Kebolehpercayaan. Peranti ini tahan terhadap beban semasa jangka pendek, melebihi nilai maksimum sebanyak 30 kali. Dalam kes ini, penyimpangan dalam pembacaan peranti adalah 1-1.5%.
 • Penggunaan tenaga yang rendah. Jumlah kuasa yang digunakan oleh meter adalah 1.5 W.
 • Ketahanan. Hayat purata meter ialah 30 tahun.

Kit termasuk kotak pelindung, pasport, manual operasi, jaminan. Manual untuk pembaikan sederhana boleh didapati atas permintaan. Tempoh jaminan untuk setiap peranti adalah 36 bulan dari tarikh pentauliahan peranti.

Peranti elektronik Merkuri 201 menyimpan akaun "modulo" kuasa elektrik. Ini bermakna sambungan dengan polariti semasa terbalik tidak menjejaskan bacaan meter. Oleh itu, apabila menyambungkan meter fasa tunggal, anda boleh menukar input dan output fasa, membawa fasa ke terminal neutral, dan neutral ke fasa. Walau bagaimanapun, pengilang mengesyorkan untuk menyambungkan meter elektrik mengikut skema. Skema sambungan kaunter agak mudah.

Sebelum memasang dan menyambungkan meter elektrik, anda perlu membaca dengan teliti manual operasi, pasport peranti, untuk mengkaji rajah sambungan langsung

Oleh itu, Mercury fasa tunggal mempunyai empat terminal untuk wayar:

 • Terminal pertama bertanggungjawab untuk memasuki fasa di kediaman;
 • Yang kedua ialah untuk output fasa ke pemasangan elektrik;
 • Kawat kerja neutral disambungkan dari rangkaian luaran melalui terminal ketiga;
 • Output sifar ke pemasangan elektrik direalisasikan - melalui terminal keempat.

Untuk menyambungkan terminal ke terminal, keluarkan penutup pelindung dari blok terminal, dan buka skru pemasangan di dalam petak wayar. Selepas itu, bahagian yang dilucuti, rata wayar yang sepadan dengan terminal mesti dimasukkan ke dalam terminal kenalan. Skru memasang wayar boleh diketatkan dengan menggunakan pemutar skru Phillips. Mulakan penetapan dari skru atas. Begitu juga, anda mesti menyambung wayar lain, kemudian - pasangkan penutup pelindung di tempatnya.

Pakar mengesyorkan menyambungkan peranti melalui mesin elektrik dan peranti penutupan perlindungan.

Untuk mesin dari meter, perlu melakukan fasa, ke fasa RCD - dan sifar. Pada masa yang sama, memintas mesin automatik, adalah perlu untuk meletakkan kenalan kerja yang neutral dan perlindungan kepada pemasangan elektrik yang berkaitan dengannya. Grounding, juga perlu dilakukan dan pemasangan elektrik melalui RCD. Kenalan dari mesin boleh dipaparkan di atas lampu dan soket, dan peralatan rumah tangga. Oleh RCD, biasanya menyambung perkakas rumah yang kuat (contohnya, mesin basuh, dandang). Dengan prinsip yang sama, sambungkan meter fasa elektrik "Aist" dari RUE "Gomelenergo".

Bagaimana untuk memutarkan meter elektrik Mercury-201

Untuk menjimatkan wang, sesetengah penduduk memilih untuk memutar bacaan meter. Harus diingat bahawa tindakan sedemikian adalah haram. Jika pelanggaran didapati, penyewa akan didenda dan mengira semula penggunaan elektrik pada tarif standard. Sekiranya denda dan hutang tidak dibayar, perkhidmatan yang disertakan boleh melarang anda meninggalkan negara ini dan merampas akaun bank, memulihkan hutang daripada upah anda atau merampas harta sebagai hutang. Walau bagaimanapun, rangkaian mempunyai banyak skim yang membolehkan anda mengurangkan bacaan meter. Tetapi, manipulasi sedemikian bukan sahaja dapat mematikan meter, tetapi juga menyebabkan api.

Untuk hari ini, kaedah yang paling berkesan untuk memutar bacaan meter adalah untuk membeli litar dengan panel kawalan khas.

Panel sedemikian mengendalikan litar yang dipasang di dalam badan meter. Apabila butang pada alat kawalan jauh ditekan, kaunter mula memundurkan bacaan. Pada masa yang sama, semakin lama butang ditekan, lebih banyak kW boleh digantikan semula. Rata-rata, peranti sedemikian boleh beralih dari 10 hingga 12 kW sesaat. Dalam kes ini, berat kaunter dengan pengubahsuaian berbeza dari standard satu dengan hanya 2.2 gram.

Spesifikasi: Mercury-201.5

Mercury 201.5 adalah pengubahsuaian satu fasa meter 201, yang mempunyai ciri teknikal yang serupa. Ia juga beroperasi dalam rangkaian fasa tunggal, mempunyai empat terminal dan kelas ketepatan pertama. Pada masa yang sama, berat pengubahsuaian adalah lebih daripada merkuri biasa dengan 100 gram, dan lebarnya - dengan beberapa mm.

Kaunter merkuri 201.5 direka bentuk untuk pengukuran komersil elektrik aktif dalam arus litar arus tunggal fasa tunggal dan beroperasi secara autonomi dan dalam ASKUE

Perbezaan utama antara kaunter terletak pada fakta bahawa pengubahsuaian mempunyai peranti elektromekanik yang mengira kaunter.

Oleh itu, maklumat mengenai jumlah elektrik yang digunakan adalah output melalui cakera digital. Dalam modifikasi kelima Mercury cakera tersebut adalah enam. Petunjuk sering diperiksa terhadap tiga yang terakhir.

Bagaimana untuk menipu Mercury-201.5 meter: skim

Untuk memundurkan bacaan meter dengan tangan anda sendiri menggunakan litar radio khas agak sukar. Sekiranya anda menyambungkan litar tersebut secara salah, anda mungkin perlu membaiki meter. Di samping itu, ia boleh membiayai bukan sahaja halus, tetapi juga kesihatan. Oleh itu, orang licik telah menghasilkan beberapa cara bagaimana untuk "menipu" kaunter Mercury siri 201.5.

Oleh itu, hentikan atau melambatkan kaunter elektromekanik dengan menggunakan:

 • Magnet neodymium. Satu magnet tersebut dipasang di kaunter, di sebelah cakera, memperlahankan perjalanannya. Dalam kes ini, jika kaunter mempunyai pita magnet khas, maka cara ini tidak akan berfungsi.
 • Jarum. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat lubang di badan kaunter, yang mana, ke arah cakera, masukkan jarum atau pin - objek yang akan memegang pergerakan cakera. Kaedah ini hanya sesuai untuk kaunter cakera. Pada Mercury 200, penetapan jarum tidak berguna.
 • Pengubah. Hari ini, banyak syarikat menghasilkan transformer khas yang memperlahankan atau menghentikan meter (bergantung kepada kuasa mereka). Tetapi, peranti sedemikian boleh menjejaskan semua elektronik di dalam rumah.
 • Peranti khas. Sesetengah peranti disambungkan ke kaunter, mewujudkan kerosakan dalam operasi, menyekat putaran cakera. Peranti sedemikian tidak menjejaskan pendawaian itu sendiri.

Selain itu, hari ini, kebanyakan juruelektrik menyediakan perkhidmatan untuk menghentikan, mengurangkan atau memutar kaunter.

Bagaimana untuk menyambungkan Mercury-201 meter (video)

Kaunter elektrik siri pertama Mercury, untuk hari ini, adalah yang paling biasa. Kaunter mempunyai banyak kelebihan, antaranya ketersediaan dan kemudahan sambungan. Anda boleh menyambungkan peranti dengan betul dengan mengikuti petua di atas dan arahan langkah demi langkah. Di samping itu, anda boleh cuba "menipu" kaunter dengan memutarkan bacaan atau menghentikannya. Tetapi ingat bahawa peristiwa sedemikian adalah haram dan, jika dijumpai, boleh menyebabkan hukuman pentadbiran berat.

Pembaikan VCR dan pemain vhs, pemain dvd dan perakam, pusat muzik, karaoke, tv video + vhs, monoblocks dvd + vhs, TV, pemain rekod, dsb.

Pembaikan peralatan lama dan moden.

Membantu dalam menyambung dan mengkonfigurasi.

Tuan pergi untuk membaiki rumah anda. Mana-mana kawasan Moscow. Harian

Tel. 8-926-222-12-12, tel. 8-916-212-55-88

Menyalin hanya dibenarkan dengan rujukan belakang sumbernya

Bagaimana untuk menyambung Mercury 201 meter?

Satu meter fasa elektrik Mercury 201 - cara yang paling biasa untuk perakaunan untuk tenaga setakat ini. Mereka datang untuk menggantikan lama yang lama, secara moral dan teknologi usang, dengan cakera berputar.

Sekiranya anda membuat keputusan membeli meter Mercury dan sambungkannya, maklumat ini mungkin berguna.

Kaunter merkuri dihasilkan oleh syarikat Rusia "Incotex" sejak tahun 2001. Pengeluar menjamin operasi yang berkualiti dan boleh dipercayai peranti sehingga 30 tahun.

Keperluan asas untuk kaunter merkuri 201

Dengan membeli meter Merkuri (siri 201), adalah perlu untuk memeriksa pematuhan dengan keperluan asas yang dinyatakan dalam dokumentasi:

 • kelas ketepatan - (boleh 1 atau 2). Parameter ini menunjukkan ralat pengukuran yang dibenarkan (1 atau 2%);
 • tarikh pembuatan meter (ini adalah tarikh pengesahan peranti);
 • bilangan rakaman peranti perakaunan tenaga (Mercury 201) dalam Daftar Negeri alat ukur.

Semak kehadiran meterai jaminan (dengan tarikh pembuatan kaunter), ciri-ciri bos (dengan tarikh pengesahan), hologram (perlindungan terhadap pemalsuan).

Ciri reka bentuk kaunter

Bergantung pada pengubahsuaian, kaunter Merkuri 201 boleh:

 • elektromekanikal. Peranti mengira adalah drum mekanikal. (Mercury 201.5, 201.6, 201.7).
 • Elektronik. Peranti mengira beroperasi berdasarkan litar elektronik. (Mercury 201.2, 201.4, 201.8). Keputusan pemeteran elektrik dipaparkan pada paparan kristal cair.

Menyambungkan meter Mercury 201

Sebelum memasang dan menyambungkan meter elektrik, anda perlu membaca dengan teliti manual operasi, pasport peranti, dan mengkaji gambarajah sambungan langsung.

Meter fasa tunggal di papan terminal mengandungi 4 input input:

 1. Hubungi untuk memasuki fasa dari rangkaian luaran (220V) ke dalam apartmen atau rumah. Kawat input diberi makan dari syarikat bekalan kuasa.
 2. Hubungi untuk keluar dari fasa di dalam apartmen atau rumah. Untuk output anda boleh menggunakan jenis kabel SHVVP.
 3. Terminal untuk menghubungkan sifar dari rangkaian luaran ke apartmen atau rumah.
 4. Terminal keluaran sifar terus ke beban, iaitu di dalam apartmen atau rumah.

Wayar harus disambungkan dalam urutan yang sama.

Penting untuk diingat! Sebelum menyambung meter, adalah perlu untuk menghidupkan sistem dengan mematikan mesin, palam dan pemotongan (sekiranya ia dipasang di antara garisan batang utama dan meter). Jika kabel plumbum langsung ke meter, matikan talian bekalan kuasa.

Kabel yang disambungkan disusun dengan kemas, untuk tujuan ini, sel pelarian berlubang disediakan pada penutup terminal. Sampul dibuang agar sesuai dengan badan meter.

Ia perlu menyemak rajah sambungan sekali lagi, untuk memasang penutup. Kemudian, wakil organisasi rangkaian, yang menyediakan pemfailan dan perakaunan elektrik, kaunter Mercury 201 dibuat. Untuk tujuan ini, terdapat lubang khas di kaunter.

Apabila meter disambungkan ke induk, lampu merah diterangi.

Untuk menyambungkan Mercury 201 meter ke rangkaian elektrik, anda perlu mengkaji dokumentasi dengan baik, untuk dapat membaca diagram elektrik, ingat pematuhan ketat fasa dan penanda (warna) wayar.

Lihat juga video, yang menunjukkan arahan langkah demi langkah untuk memasang dan menyambungkan satu meter fasa.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − = 21