Rak di gambar bilik mandi

Apa yang perlu dipilih rak dan rak di bilik mandi - pilihan moden

Di dalam mana-mana bilik mandi, tanpa mengira saiznya, rak mudah disediakan untuk menyimpan pelbagai aksesori mandi.

Rak di bilik mandi - unsur dalaman yang praktikal dan bergaya

Ini membolehkan anda mengekalkan pesanan di bilik mandi, serta menjimatkan masa perjalanan yang tidak perlu di sekitar rumah untuk mencari tuala dan kosmetik. Di samping fungsi, rak yang indah di bilik mandi boleh menjadi pelengkap yang sangat baik untuk pedalaman.

Berbagai jenis bentuk, saiz dan bahan moden membolehkan anda memilih pilihan yang paling harmoni ke bahagian dalam bilik mandi. Pilihannya adalah besar: single-stage atau multi-tier, terbuka atau tertutup, hinged atau lantai, rak dengan pelbagai jenis fastenings.

Perhatian khusus harus dibayar kepada kebolehpercayaan dan praktikal rak, rintangan bahan kepada kelembapan dan perubahan suhu, serta kekuatan perkakasan. Cemerlang untuk rak bilik mandi kaca, plastik, logam, produk krom. Sekiranya anda ingin membeli rak kayu, ia mestilah dibuat daripada kayu tahan lembapan dan diresapi dengan agen kelembapan pelindung khas.

Di bilik mandi kecil, rak penjuru biasanya digunakan dalam beberapa peringkat. Di bilik mandi dengan saiz yang lebih besar, anda boleh menggantung rak dari sebarang bentuk, melengkapkan bilik mandi dengan almari lantai, menggunakan produk buatan tangan kreatif. Di dalam bilik mandi, kabinet dengan pintu cermin sangat sesuai. Bergaya dan "easy9raquo; kelihatan seperti rak di bilik mandi dengan tiub plastik atau kaca kaca telus. Rak pada pemasangan mudah alih - penyedut, yang dengan mudah boleh dipindahkan ke mana-mana tempat yang mudah (di kabin mandi, sinki, dll), tanpa merosakkan dinding, popular.

Juga di bilik mandi adalah penting untuk menyediakan rak untuk tuala. Ia bukan hanya elemen fungsi bilik, tetapi juga elemen yang bergaya dalam reka bentuk keseluruhan. Secara kreatif dan ergonomis, anda boleh meletakkan tuala di atas rak di atas pintu atau di atas gantungan, yang dipasang di pintu itu sendiri. Idea dan pilihan untuk meletakkan barangan besar dan kecil di bilik mandi adalah besar.

Rak bilik mandi

Perlunya peralatan mandian adalah perkara yang serius. Perabot bilik mandi moden sebahagiannya menyelesaikan masalah ini, tetapi resipi yang lebih radikal adalah pemasangan aksesori pilihan dalam bentuk rak di bilik mandi. Rak sedemikian membolehkan semua yang anda perlukan untuk disimpan, seperti yang mereka katakan, "di tangan", semasa tidak mengganggu ruang. Rak boleh dipasang di kawasan pancuran mandian, di atas basuh atau digunakan sebagai elemen berasingan.

Pelbagai bahan, kelebihan dan kelemahan mereka

Bergantung kepada pilihan individu dan dasar harga pengilang aksesori, rak yang diperbuat daripada plastik, kaca, seramik, logam atau kayu boleh dibezakan.

Rak plastik dan kaca untuk bilik mandi

 1. Rak plastik untuk bilik mandi jauh lebih murah. Penggunaan dalam pengeluaran plastik ABS tahan kesan membolehkan anda untuk menahan beban yang ketara. Produk sedemikian agak tahan lama dan tahan lama. Warna putih adalah yang paling popular dalam segmen aksesori ini kerana berkecuali dan praktikalnya. Kesilapan jejak yang ditinggalkan oleh titisan air yang kering adalah kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan terhadap rakan kaca.

Bagi pencinta warna-warna cerah, pengeluar boleh menawarkan pelbagai jenis warna, dicat dalam jisim plastik, apabila cat diedarkan ke seluruh ketebalan bahan, tidak menggosok atau memecahkan sebarang kerosakan mekanikal. Kemunculan teknologi pemendapan lapisan krom dan emas bersalut di atas permukaan plastik membolehkan produk-produk plastik harmoni dimasukkan dengan lekapan sanitari. Keupayaan plastik untuk mengulang warna dan juga struktur bahan penamat mahal digunakan untuk meniru spesies kayu, marmar atau granit berharga.

 1. Rak kaca untuk bilik mandi dapat merealisasikan niat reka bentuk yang paling berani. Aksesori yang diperbuat daripada kaca, kepada semua yang lain, kurang ketara dan hampir tidak mengganggu. Tepi rak kaca diproses, yang menghilangkan potongan kecil. Pada masa yang sama, kaca itu cukup tebal, dengan mudah menahan jatuh objek kecil. Memohon kaca yang sama adalah selamat, dengan kesan yang kuat, keupayaan untuk memotong adalah minimum (rak bertaburan ke dalam sejumlah besar bahagian kecil).

Pengikat logam dari rak kaca semestinya mempunyai lapisan krom pelindung, serta elemen pemisahan elastik yang mengimbangi perbezaan dalam pengembangan linear kaca dan logam dengan perubahan suhu. Keupayaan untuk menggunakan apa-apa corak dengan etsa kimia atau penggunaan permukaan matte boleh mempelbagaikan pelbagai model.

Nota: Tiada jejak titisan air pada permukaan matte rak kaca, yang memastikan penampilan kemas produk dengan penjagaan yang minima. Pemasangan rak sedemikian adalah suai manfaat di tempat-tempat beban yang paling besar. Rak kaca kecil pada kurungan individu, ditempatkan di ruang bebas, boleh berfungsi sebagai hiasan untuk pedalaman dan pendirian untuk minyak wangi. Selain itu, model individu rak kaca dilengkapi dengan limiter.

Rak seramik dan keluli tahan karat

 1. Rak seramik di bilik mandi mengikut skema warna sedekat mungkin ke warna basuh. Rak jenis ini mempunyai margin keselamatan yang lebih tinggi daripada aksesori yang diperbuat daripada plastik atau kaca. Keramik sanitari mempunyai pekali kelembapan minimum kebolehtelapan, dan lapisan pelindung yang pasti melindungi produk daripada kesan bahan kimia yang terkandung dalam detergen. Permukaan licin glossy glaze menganggap sifat penghalau kotoran yang tinggi, yang menyumbang kepada penampilan cantik. Harga yang meningkat dengan ketara setiap elemen berbanding dengan bahan lain adalah mungkin satu-satunya tolak yang dapat dikesan.
 2. Keluli tahan karat dan tembaga adalah bahan utama yang digunakan dalam pembuatan rak logam. Biletnya dilancarkan dan disalut dengan kromium sehingga tebal 0.6 mikron. Kelebihan yang tidak dapat dipisahkan dari jenis produk ini adalah ketahanan dan ketahanan terhadap persekitaran yang agresif dan kerosakan mekanikal. Apabila memilih aksesori dari logam, anda harus mengelakkan membeli analog murah yang diperbuat daripada silumin.

Penting: Kekurangan teknologi berkualiti tinggi untuk salutan silumin dengan nikel atau kromium membawa kepada kehilangan pesat penampilan dan pemusnahan struktur dari kakisan. Rak seperti di dalam bilik mandi akan berfungsi dengan ketara kurang daripada keluli tahan karat. Di samping rak rak, rak digabungkan dengan pemegang tuala digunakan secara meluas di kalangan produk logam.

Penggunaan kayu dalam pembuatan rak

 1. Rak untuk bilik mandi, diperbuat daripada kayu, sebagai karya seni kecil yang menarik dalam bentuk dan kemegahannya. Aksesori ini dipasang di kawasan yang tidak memasukkan kemasukan air langsung. Pokok ini membolehkan tuan untuk melaksanakan apa-apa idea. Selalunya jenis bahan ini digunakan dalam pembuatan lantai. Harga elemen individu boleh mencapai jumlah dengan tiga nol, bergantung kepada kerumitan kerja dan jenis kayu. Bilik mandi dicirikan oleh penggunaan kayu oak dan kayu jati yang tumbuh di India dan pulau-pulau di Asia Tenggara.

Jenis rak untuk bilik mandi

Diperbuat daripada pelbagai bahan, rak dibahagikan kepada beberapa jenis, berbeza dalam fungsi dan lokasi:

 • Untuk mandi atau mandian, susunan yang sempurna dianggap pilihan sudut. Pilihan ini adalah disebabkan oleh pemeliharaan maksimum ruang bagi penggunaan prosedur air yang selesa. Pada masa yang sama, apabila memasang rak dalam satu atau beberapa "tier", mudah untuk meletakkan sebilangan besar gel, topeng krim dan aksesori lain yang sering dijumpai dalam senjata seks yang adil.

Rak sudut berbeza dengan cara pengancing dan kehadiran elemen bergerak, yang membolehkan untuk mengawal ketinggian setiap bahagian individu dalam had yang diperlukan, untuk penempatan yang paling berkesan bekalan kosmetik dan kebersihan. Permukaan mendatar rak adalah berlubang untuk mengalirkan air yang terperangkap. Rak sudut boleh digabungkan ke dalam rak buku yang terletak di sudut percuma bilik mandi;

Pilihan yang luar biasa untuk rak gaya yang berbeza

 • Di ruang bebas dari dinding, gantunglah rak yang ditempatkan, yang boleh digunakan untuk menyimpan tuala mandi besar. Rak yang berengsel mempunyai kawasan berguna maksimum dengan penggunaan ruang kosong yang minimum;
 • Selain rak di bilik mandi, dipasang di dinding, permintaan yang luas untuk rak berdiri lantai dan rak pada roda. Mudah alih dan padat, rak dada dan rak membolehkan menyimpan banyak perkara yang perlu tersembunyi daripada mata yang bersinar. Penyimpanan tuala dan bekalan kebersihan peribadi tidak lagi menyebabkan kesulitan. Bahan untuk pembuatan unsur-unsur ini sangat pelbagai: plastik, logam gabungan dan kaca atau anggur untuk pelanggan yang paling menuntut;
 • Rak terbina dalam. Rak jenis ini terbentuk hasil daripada pembentukan permukaan dinding dan penggunaan lompang tersembunyi. Rak terbina dalam di bilik mandi tidak memenuhi ruang tambahan, mereka cukup luas untuk menampung kedua-dua unsur kosmetik dan hiasan. Satu-satunya kelemahan rak terbina ialah mereka hanya boleh dipasang apabila melakukan pembaikan besar dengan membongkar struktur yang ada.

Apabila memilih pelbagai jenis rak untuk bilik mandi, sepadan dengan reka bentuk bilik yang dipilih, perlu mengambil kira ciri-ciri ergonomik kedua-dua bilik dan aksesori yang dipilih.

Sokongan rak - kebolehpercayaan dengan usaha minimum

Dengan cara memasang rak di bilik mandi dibahagikan kepada "Velcro" dan diikat dengan cara skru (termasuk dalam kit). Kepraktisan masing-masing hanya bergantung pada bidang permohonan. Versi klasik pengancing pada skru boleh dipercayai, tetapi memerlukan pengeboran lubang di dinding.

Rak di bilik mandi pada penyongsang standard boleh didapati, tetapi tidak menghadapi berat berat, sering hanya memecah dari dinding. Ciri-ciri yang berbeza dari rak-Velcro, dengan cawan sedutan yang dibuat dengan menggunakan teknologi vakum. Prinsip pengikatnya cukup mudah. Pengisap ditekan ke permukaan dan diperketat dengan penutup, membuat vakum. Pengancing jenis ini membolehkan anda memegang berat badan yang ketara berbanding dengan Velcro standard, tanpa perlu menggerudi dinding. Kelebihan tambahan ialah pemasangan dan pengekalan pada permukaan yang tidak rata atau kasar.

Penampilan dan fungsi yang cantik, ketahanan dan kepraktisan adalah faktor pemersatu untuk aksesori kecil yang dipanggil rak bilik mandi. Kebebasan untuk memilih komponen ini ditentukan oleh pelbagai model asing dan domestik yang dibentangkan dalam foto. Terlepas dari bahan dan tata letak yang dipilih, rak akan membuat lawatan bilik mandi harian anda menyenangkan dan selesa.

Bahan menyalin adalah hanya mungkin dengan petunjuk aktif, tidak ditutup daripada pautan pengindeksan, kepada sumber.

Rak ruang untuk bilik mandi: 5 petua untuk dipilih

Pengeluar moden menawarkan banyak aksesori untuk bilik mandi. Pedestal volumetrik dan almari cermin gantung semakin dipertahankan pada reka bentuk bilik mandi. Dan ini tidak menghairankan, kerana kebanyakan gaya moden tidak menerima kekacauan ruang, dan projek tipikal bangunan apartmen tidak boleh membanggakan bilik mandi dengan kawasan yang besar. Untuk membantu, dalam kes ini, datanglah pelbagai rak untuk bilik mandi. Cara memilih reka bentuk bergantung pada saiz dan reka bentuk bilik dan apa ciri-ciri yang mempunyai rak yang dibuat dari bahan yang berbeza - baca artikel tersebut.

Cara memilih rak di bilik mandi

Pilihan rak di bilik mandi tidak hanya bergantung kepada reka bentuk bilik dan pilihan peribadi para penyewa. Dalam kebanyakan kes, pilihan model adalah terhad kepada saiz unit kebersihan dan kebersihan dan hiasan bilik.

Rak bukan sahaja praktikal, tetapi juga aksesori yang bergaya untuk bilik mandi

Apabila memilih rak di bilik mandi, anda harus mengikuti cadangan ini:

 1. Ia perlu memberi keutamaan kepada rak-rak yang diperbuat daripada bahan-bahan tahan kelembapan (termasuk dengan kelengkapan tahan karat, kerana jika unsur-unsur pemasangan rosak, rak boleh memecahkan dinding, merosakkan penamat dan paip).
 2. Angkat rak adalah berdasarkan saiz bilik. Jadi, di bilik kecil anda boleh menggunakan rak terbina di atas bilik mandi, reka bentuk berengsel untuk mandi. Berjaya menempatkan semua barang kebersihan diri akan dapat membuat jubin dari jubin di sekeliling perimeter bilik mandi. Pilihan yang baik akan menjadi rak di bawah sink.
 3. Jika selesai bilik mandi tidak membenarkan pemasangan rak dinding (contohnya, dinding selesai dengan plastik pada bingkai), maka keutamaan diberikan kepada struktur lantai. Pilihan yang menarik dan praktikal akan menjadi rak kayu tempa lantai atau rak rak kayu.
 4. Jika rumah mempunyai anak, lebih baik struktur lantai ditutup. Untuk kebolehpercayaan, adalah mungkin untuk melengkapkan pintu dengan kunci keselamatan khas.
 5. Adalah lebih baik jika permukaan rak lancar. Ia akan lebih mudah untuk menjaga model sedemikian. Di samping itu, permukaan seperti ini dianggap lebih bersih, kerana di liang-liang biasanya terkumpul pencemaran, deposit sabun, kelembapan, yang membawa kepada kemunculan kulat dan pembiakan bakteria.

Memilih rak di bilik mandi harus membiasakan diri dengan ciri-ciri bahan pembuatannya, menimbang kebaikan dan keburukan produk.

Rak plastik: Kelebihan dan Kekurangan

Rak paling biasa di dalam bilik mandi diperbuat daripada plastik. Ini adalah kerana adanya produk.

Rak plastik sudut untuk bilik mandi adalah salah satu penyelesaian optimum, apabila tiada apa yang digunakan untuk menampung shampoos, sabun dan spons

Di samping itu, kelebihan rak plastik termasuk:

 1. Kemudahan pemasangan. Rak plastik dengan mudah dipasang pada penyedut di bilik mandi atau digantung di dinding dengan bantuan kuku.
 2. Berat ringan. Terima kasih kepada rak plastik ini pada satu atau dua tahap boleh dipasang pada dinding plasterboard atau panel plastik.
 3. Pelbagai model. Produk yang diperbuat daripada plastik boleh menjadi kedua-dua struktur pelbagai peringkat, dan "poket" individu untuk menyimpan sabun, span, barangan kecil kebersihan diri.

Kekurangan rak termasuk kehidupan pendek mereka (secara purata, 2-3 tahun, bergantung kepada kualiti plastik dan jenis pembinaan). Di samping itu, rak-rak pada penyedut sering memecah dari permukaan basah, dan reka bentuk pelbagai peringkat tidak selalu menahan berat gel dan syampu.

Lebih dipercayai, tetapi juga lebih mahal pada nilai dianggap sebagai sebuah kaca kaca. Rak kaca mempunyai penampilan yang moden, dan hayat perkhidmatan mereka boleh beberapa dekad (bahan tidak bertindak balas dengan bahan kimia rumah tangga, tidak tumbuh dengan keruh dengan masa).

Kaca - bahan tahan indah dan kelembapan

Rak kaca terbuat dari kaca impak yang tahan bantal, yang menjadikannya sangat tahan lasak dan selamat: walaupun rak itu pecah, kepingan kaca dengan wajah tumpul tidak boleh mencederakan serius.

Pengilangan moden dari kaca menawarkan model, pelbagai reka bentuk dan reka bentuk. Produk boleh menjadi terbuka, ditutup, dengan pintu, mempunyai bentuk yang berbeza, satu atau lebih tier, dipasang di dinding atau dipasang di lantai, dilengkapi dengan pemegang tuala. Gelas itu boleh menjadi telus, matte, dengan corak. Pilihan rak kaca bergantung pada keperluan dan keinginan pilihan pembeli.

Rak kayu di bilik mandi dengan tangan anda sendiri

Lebih-lebih lagi, dalam reka bentuk bilik kediaman dan bukan kediaman, pereka menasihatkan penggunaan unsur-unsur yang dibuat oleh mereka sendiri: rak buatan sendiri akan membuat bahagian dalam bilik mandi anda unik dan tidak dapat ditandingi. Di samping itu, produk tersebut akan lebih murah daripada reka bentuk. Dengan tangan anda sendiri, cara yang paling mudah ialah membuat rak kayu.

Ini rak kayu di bilik mandi anda boleh dengan mudah lakukan sendiri

Untuk membuat rak kayu di bilik mandi, anda harus memilih tahan jenis kelembapan kayu (contohnya, larch, jati, mahoni).

Rak kayu adalah sesuai digunakan di pedalaman luar bandar dan di bilik mandi moden. Ia bergantung kepada bentuk dan reka bentuk rak, model warna, jenis lampiran. Oleh itu, untuk dalaman moden rak-rak di atas bolt dari satu kayu monolitik akan mendekati, untuk bilik-bilik dalam gaya negara - rak loket, diperbuat daripada beberapa brusochkov nipis.

Rak dinding kayu boleh dipasang dengan sudut, engsel, kurungan terbuka dan tertutup.

Anda boleh melukis rak di mana-mana warna, bergantung kepada reka bentuk bilik. Perkara utama ialah, selepas mengeringkan produk, buka dengan kelembapan dan tahan panas varnis dalam beberapa lapisan dengan pengeringan perantaraan. Varnish, dengan itu, boleh menjadi berkilat, dan matte.

Rak sudut di bilik mandi

Sekiranya unit kebersihan-kebersihan adalah kecil dan digabungkan (sebagai contoh, bilik mandi di Khrushchevka), maka isu penjimatan ruang menjadi sangat akut. Dalam kes sedemikian, biasanya, memilih reka bentuk yang tidak mengambil banyak ruang. Pilihan yang ideal adalah rak sudut di dinding.

Rak sudut di bilik mandi sangat sesuai untuk kawasan kecil

Rak sudut boleh dipasang di dinding dan lantai. Lebih sering daripada tidak, rak penjuru adalah sistem beberapa tahap menegak. Reka bentuk ini membolehkan anda meletakkan semua aksesori yang diperlukan, sementara tidak mengambil banyak ruang.

Rak sudut boleh dibuat daripada plastik, logam, kaca dan kayu, mempunyai sistem pelekap yang berbeza.

Yang paling boleh dipercayai adalah rak hinged yang dilampirkan pada sudut atau kurungan, struktur lantai: shampoos, gel mandi dan produk penjagaan diri yang lain boleh diletakkan di atas rak tersebut, tanpa rasa takut bahawa sistem itu tidak dapat menahan beban.

Pengikat rak untuk bilik mandi (video)

Rak mandi bilik mandi adalah elemen penting yang membolehkan anda menyimpan semua produk kosmetik yang diperlukan di satu tempat. Angkat rak berikut, berdasarkan reka bentuk dan saiz tepi bilik mandi, keupayaan kewangan dan keistimewaan anda sendiri, komposisi keluarga. Beli model siap pakai atau buat rak sendiri, dan nikmati kemudahan dan penampilan bergaya produk!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 13 =