Rak dinding dengan tangan mereka sendiri – 314167.info

Rak dinding dengan tangan mereka sendiri

Rak di dinding: 60 gambar dan 8 lukisan

Salah satu cara untuk menghiasi bilik adalah menggunakan rak. Tetapi mereka bukan sahaja objek untuk hiasan. Selalunya mereka berfungsi. Rak hang di dinding, letakkan di lantai, ada yang bergantung ke siling atau balok. Tetapi apa yang terbaik - mereka mudah membuat sendiri, dengan tangan anda sendiri.

Di tempat pemasangan, rak adalah dinding, lantai dan digantung. Jika rak lantai mempunyai ketinggian yang besar - dari satu meter ke atas, ia sering dipanggil rak. Beberapa perkataan mengenai gantung: biasanya ini adalah reka bentuk hiasan yang digantung pada paip atau pendakap khas. Pilihan ini popular di bilik-bilik di mana paip pemanasan melewati siling: mereka hanya bercita-cita untuk mempunyai sesuatu yang digantung pada mereka. Rak gantung di dapur dan di bilik mandi di paip: ia mudah di sana.

Rak gantung ini untuk dapur adalah selesa dan berfungsi. Pada paip yang sama anda boleh bercerita dan membuat tangan anda sendiri

Mereka diperbuat daripada kayu, papan lapis, papan serat berlapis, papan serat, terdapat rak kaca. Bahan yang sama digunakan sebagai rak, tetapi ia juga diperbuat daripada logam, plastik dan lain-lain perkara yang luar biasa - misalnya, paip atau botol.

Di ruang tamu, tidak begitu penting dari apa bahan rak dibuat. Adalah penting bahawa reka bentuknya adalah dalam gaya yang sama dengan pedalaman. Malah fungsinya tidak selalu penting: sesetengah memainkan peranan hiasan secara eksklusif. Kepada mereka, jika ada sesuatu yang satu atau dua mata pelajaran. Peranan mereka adalah untuk menyebarkan gaya dan warna khas ke pedalaman kediaman.

Jika kita bercakap tentang rak di dalam bilik-bilik teknikal - dapur dan bilik mandi, khususnya, dengan sebab alasan estetik, keperluan praktikal hampir di mana-mana ditambah. Malah rak hiasan di dapur perlu dibasuh dengan baik. Untuk rak di bilik mandi pada umumnya, keperluannya tinggi: secara berkala terdapat kelembapan yang sangat tinggi dan bahan diperlukan untuk memindahkannya tanpa sebarang bahaya. Tidak banyak daripada mereka. Ia adalah plastik dan keluli tahan karat. Buat lebih banyak rak untuk bilik mandi dari MDF, tetapi biasanya dikendalikan dengan pengudaraan yang baik di bilik mandi.

Di mana-mana bilik di dinding ada tempat yang anda perlukan untuk menggantung sesuatu. Lagipun, kebanyakan perabot moden hanya menduduki bahagian bawah - sofa, meja, sofa. Bahagian atasnya tetap kosong dan terdapat percanggahan: bahagian bawah ruangan yang terlalu banyak dan setengah kosong atau kosong sepenuhnya. Ruang kosong di dinding ini secara organik diisi dengan rak.

Seluruh sistem, dan ruang yang paling "mati" digunakan - sudut

Secara struktur, kebanyakan rak terdiri daripada rak dan jumper. Tetapi komponen-komponen ini digabungkan dengan sejumlah pilihan yang tidak mungkin dikira. Reka bentuk yang mudah adalah baik: anda boleh membuat apa-apa rak dengan tangan anda sendiri. Dan produk ini boleh menjadi perkara pertama yang dihasilkan secara bebas. Ia sangat mudah.

Kami tidak bermula dengan pengikat. Reka bentuk rak di dinding bergantung pada jenis lampiran. Atau mungkin sebaliknya. Ia bergantung kepada apa yang hendak menari ...

Engsel tradisional untuk rak tergantung

Terdapat cara tradisional - pada engsel. Ia sesuai untuk kayu dan papan serat, apa-apa bahan lain yang cukup tebal untuk dilampirkan. Skru skru mengetuk diri di sisi. Kemudian diukur jarak, adalah disimpan di dinding di antara pusat-pusat gelung lubang (ikut melintang). Mata yang ketara digerudi lubang paku dinding, paku dinding dimasukkan dan dowel diskrukan ke dalamnya dengan kecil kuku-topi, yang merupakan gelung atau lengan (pin, ke atas sedikit bengkok). Kemudian mereka meletakkan resimen pada mereka.

Tidak semua bahan boleh dibor. Sebagai contoh, rak kaca. Mereka hanya tidak mengecil apa-apa. Rak untuk rak kaca adalah khas: mereka terdiri daripada dua bahagian, antara mana gelas dimasukkan. Selalunya sokongan elastik dipasang antara pemegang. Dalam pengikat yang lebih rendah, biasanya terdapat sekrup kecil untuk memasang.

Pengancing yang paling popular untuk rak kaca dipanggil "pelikan" - untuk bentuk peliknya. Dia sendiri kelihatan bagus, ada warna yang berbeza. Ketebalan kaca, yang dapat dipegangnya, adalah 8 hingga 34 mm. Ia adalah mungkin untuk memasukkan ke dalamnya bukan sahaja kaca, tetapi juga apa-apa bahan lain ketebalan sedemikian. Hanya dengan kaca, ia kelihatan bergaya.

Membuat rak kaca pada dinding dengan dia dengan mudah: membeli lekapan dalam perintah bengkel kaca saiz yang betul dan bentuk kepingan kaca dengan tepi siap (atau dipotong, jika anda tahu bagaimana). Perhimpunan sebenar kekal:

 1. Lampirkan "pelikan" ke dinding. Dua dowel. Kes itu dilipat - penutup hiasan dikeluarkan, dan terdapat dua lubang di plat pemasangan. Satu dalam kes di atas, yang kedua - di bawah. Tetap, dipasang di tempat perlindungan hiasan.
 2. Mereka dimasukkan ke dalam kaca.
 3. Bengkok skru. Itu sahaja.

Pemegang rak kaca untuk pemasangan dinding

Terdapat satu lagi bentuk pengikat seperti ini. Dalam gambar di bawah, beberapa daripada mereka.

Beberapa pilihan pemasangan untuk kaca (dan bukan sahaja) rak

Satu lagi jenis lampiran - kurungan. Mereka boleh dipercayai, ada yang hiasan, dan banyak lagi bahawa mereka sendiri adalah hiasan.

Kurungan untuk rak di dinding

Pemasangan siram - rak tanpa sokongan

Dan peranti yang paling menakjubkan untuk pemasangan rahsia. Ia memberi peluang untuk menyembunyikan pengikat. Pada akhirnya, tempat duduk untuk pin dan badan pemegang dipotong dan rak hanya memakainya.

Rak countersunk

Seperti yang anda lihat, walaupun papan mudah atau sekeping kaca pada pengikat seperti itu sudah bagus. Tetapi masih ada banyak idea.

Rak buku diminta untuk kekuatan: beratnya penting. Oleh itu, pengikat dan bahan dan pembinaan mestilah dipercayai. Secara tradisinya, rak buku dibuat daripada kayu, papan laminasi atau veneered fiberboard. Dan kemudian fiberboard dengan rentang panjang (lebih daripada 90 cm) selekoh selama bertahun-tahun.

Apabila merancang rak di dinding untuk buku dengan saiz mereka sendiri, perhatikan bahawa jarak di antara pendukung harus lebih dari 90 cm. Spesies dan jenis rak adalah dua: dinding dan lantai. Kedua-duanya boleh menjadi sudut.

Dalam kes yang paling mudah, ia adalah papan yang ditetapkan dalam salah satu cara. Sesetengah pilihan, terutamanya dengan suapan yang betul kelihatan sangat baik.

Reka bentuk yang paling mudah untuk rak bahagian bawah dinding untuk buku (menggunakan gunung rahsia)

Dan di hadapan fantasi, beberapa papan berubah menjadi sesuatu yang sangat menarik, yang boleh menjadi elemen utama hiasan. Idea untuk pengeluaran diri dikumpulkan di galeri foto.

Rak buku lantai boleh dimuatkan dengan lebih serius. Ada bentuk lain: terdapat rak yang dipasang di rak. Kemuncaknya boleh menjadi garis patah atau rak rak yang tidak biasa dan juga rak yang menarik.

Mengenai pengeluaran air pancut (dan bilik kecil, dan lebih padat untuk taman, taman atau taman) baca di sini.

Tidak banyak, tetapi jenis asal. Perkara yang paling penting yang boleh dilakukan dengan mudah: beberapa papan, empat tali atau dua tali pinggang dan anda boleh mula bekerja.

Walaupun kanak-kanak itu sangat kecil, saya mahu rak berfungsi, tetapi dengan lukisan kanak-kanak. Tetapi di mana untuk mendapatkannya? Buat sendiri. Mana-mana rak konfigurasi yang anda suka boleh disisipkan pada kertas dinding pada asas bukan tenunan atau kertas pembalut padat (terpaku pada PVA). Selepas pengeringan, double coat dengan varnis berasaskan air. Rak seperti ini boleh dibasuh, tetapi yang paling menarik, bersama-sama dengan kanak-kanak, rejimen itu boleh berubah. Hancurkan dekorasi lama, lem yang baru. Idea ini mudah, berfungsi dengan sempurna.

Di sini yang boleh berubah

Bagi kanak-kanak, rak tidak begitu berbeza dengan reka bentuk. Jika kita bercakap tentang lantai atau rak, maka mereka mesti kuat: dengan mengambil kira hakikat bahawa anak-anak dewasa hanya mahu memanjatnya. Kerana sering juga rejimen-rejimen yang ada di lantai, dilampirkan sebagai tambahan kepada dinding: supaya mereka tidak runtuh dan tidak menghancurkan pendaki muda. Berdasarkan pertimbangan ini, mereka tidak membuat mereka tinggi: walaupun mereka jatuh, ia tidak mengerikan.

Para rak di bilik kanak-kanak juga berbeza warna - mereka lebih cerah, mereka boleh dibuat dalam bentuk huruf, mereka boleh dipasang dengan kotak untuk mainan: mereka lebih mudah untuk diperhatikan. Umumnya fungsi dan keselamatan mestilah digabungkan.

Apa sahaja yang anda katakan, tetapi di dapur perkara utama adalah fungsi. Tidak banyak ruang kosong walaupun di dinding: loker menguasai kawasan yang besar. Oleh itu, salah satu tugas adalah untuk menggunakan ruang bebas maksimum. Idea yang menarik ada untuk jurang kecil atau bahkan sangat kecil antara dinding dan peti sejuk atau peralatan rumah tangga yang lain. Ketat dalam saiz, anda boleh membuat timbunan pada roda, yang meninggalkan dan menyembunyikan sepenuhnya di sana. Ia luas dan sempit (lihat foto).

Rak rak gelongsor pada kendi untuk balang yang berbeza menjadikannya mudah. Semua yang anda perlukan adalah di tangan dan tidak mengganggu

Masih ada idea yang menarik tentang menjimatkan ruang. Sekiranya tenggelam atau seratus berdiri di dekat tingkap, anda boleh menduduki bahagian sisi. Terdapat pilihan penggantungan yang menarik - satu grid pada rantai, yang mana semua jenis peralatan dilampirkan. Tetapi apa-apa rak adalah mungkin jika desktop tidak berada di dinding. Satu lagi pilihan untuk menjimatkan ruang - jika bilik dapur-ruang dizonkan dengan kaunter, anda juga boleh membuat rak di atasnya, yang akan digantung sebahagiannya. Satu bahagiannya terletak di dinding, yang kedua - di kaunter atau "hang" di siling.

Menggantung seluruh dinding di atas meja dengan loker bukan cara terbaik. Mereka kelihatan berat. Anda boleh menyelesaikan masalah dengan mengorbankan pintu kaca, tetapi tidak semua orang menyukainya. Penyelesaiannya adalah untuk membuat rak terbuka di antara kabinet. Mereka akan memberi lebih mudah ke kawasan pedalaman dan kawasan kerja tidak akan memberi tekanan kepada seluruh ruang.

Selalunya rak di dinding memainkan peranan hiasan murni. Mereka dipanggil untuk menarik perhatian dan matlamat ini dicapai dengan bentuk yang luar biasa, berbeza dengan dinding, warna. Anda tidak boleh meletakkannya di atasnya: satu atau dua perkara, tetapi betapa menariknya mereka.

Satu lagi topik menarik - rak kaca. Hanya satu gelas - ia tidak begitu menarik. Gabungannya dengan kayu dan keluli lebih menarik. Kesan kadang-kadang tidak dijangka. Kaca dikumpulkan pada panduan: bahan rapuh dan berat, dan ia mesti dikekalkan. Ini adalah di bawah kekuatan keluli.

Satu versi kaca yang menarik. Anda sewenang-wenangnya menukar ketinggian antara tiang

Sebenarnya, sistem ini direka untuk membuat kedai-kedai dalaman, tetapi juga di dalam sebuah apartmen dalam gaya moden atau gaya loteng kelihatan bergaya.

Kepada gaya "vintaj" juga sesuai

Daripada apa yang hanya tidak membuat rak. Malah dari paip. Logam dan plastik. Kekal imej pembaikan? Gunakan kes itu, dan dapatkan benda reka bentuk, yang menarik, dikumpulkan dari sampah.

Terdapat contoh yang anda hanya kagum. Nah, bagaimana anda boleh memikirkan perkara sedemikian?

Pada asasnya, reka bentuk adalah mudah: anda melihat dan hampir boleh membayangkan bagaimana untuk melakukannya. Bagi mereka yang ingin membuat rak dengan tangan mereka sendiri, kami memberikan beberapa lukisan. Mempunyai mereka di tangan, anda boleh dengan mudah membuat perubahan yang diperlukan dalam saiz. Ingatlah bahawa dari fiberboard dengan ketebalan 16-18 mm, rentang antara pendukung tidak boleh melebihi satu meter, dan lebih baik - 90 cm. Jika tidak ada pesongan. Dengan papan lapis adalah mengenai keadaan yang sama.

Satu-satunya perkara yang boleh tidak jelas ialah bagaimana untuk memasang beberapa nod. Mari kita jelaskan pada satu skema, seluruh perhimpunan itu sama. Semua sambungan dibuat di sudut. Untuk membuat struktur yang boleh dipercayai, seluruh rak dipotong, dan kepada mereka, di sudut-sudutnya dipasang penomputer.

Semua sambungan ini dibuat di sudut

Sudut dipasang dari dua bawah pada setiap sambungan dari kanan dan kiri. Buat mereka keluar dari logam atau plastik. Jika beban dirancang untuk menjadi penting, letakkan logam, jika rak adalah hiasan - anda boleh membuat perabot daripada plastik.

Beberapa jenis sudut

Kini anda boleh membuat rak kegemaran anda di dinding dengan tangan anda sendiri (dan juga lantai).

Barang perabot dan dalaman

Perabot kabinet yang besar telah kehilangan relevansinya, dan ia digantikan oleh dinding rak ringan yang dipasang dengan tangan mereka sendiri atau dipasang dari bahan siap pakai dan bahan-bahan yang diperbaiki. Dengan reka bentuk dan keaslian mereka berjaya bersaing dengan produk mewah dalam gaya berteknologi tinggi atau negara. Pelbagai idea untuk pembinaan rak mendapati perwujudan mereka di mana-mana bilik kediaman dan utiliti. Ambil lengan idea yang paling menarik untuk melepaskan sebahagian daripada ruang hidup anda dari perabot lama dan tidak membawa kegembiraan kepada benda-benda.

Apakah jenis rak yang paling berfungsi?

Tanpa rak dinding, ada ruang untuk kanak-kanak dan bilik mandi dan dapur. Mereka memberi keistimewaan tertentu ke dalam, dan bilik kelihatan lebih biasa dan selesa. Tidak semua orang boleh melakukan sesuatu dari perabot, tetapi sesuatu mesti dimulakan. Tidak ada yang lebih mudah daripada menguasai kerajinan ini daripada membuat rak dari bahan-bahan yang diperbaiki. Mereka boleh menyimpan semua yang anda tidak mahu menyembunyikan pada kabinet dan laci.

Hari ini, rak dinding yang paling popular terbuka, tetapi setiap satunya mempunyai fungsi sendiri, bergantung kepada tujuan bilik:

 • di lorong - untuk beg dan topi;
 • di ruang tamu - untuk koleksi dan perkhidmatan yang menarik;
 • di bilik tidur - untuk kosmetik dan bunga dalaman;
 • di bilik mandi - untuk syampu, detergen untuk tuala kering;
 • di bilik mandi - untuk bahan kimia isi rumah;
 • di tapak semaian - untuk mainan, buku atau bahan pendidikan;
 • di dapur - untuk hidangan, rempah, bahan makanan.

Rak hanya boleh untuk objek tertentu - biola, anak patung koleksi, akuarium kecil atau buku. Dalam pilihan kami - asal dan pada masa yang sama dinding rak berfungsi, foto:

Rak dinding di bilik belakang, yang melaksanakan peranan utilitarian, mesti juga tepat dan estetik. Senang melihat garis kemas rak yang boleh dipercayai dengan bahan kerja di dalam pantri, dengan peralatan di balkoni atau dengan barang bermusim di bilik persalinan.

Selalunya rak asal adalah sejenis objek seni, yang mana semua perhatiannya terpesona - disebabkan bentuk atau bahan yang luar biasa dari mana ia dibuat. Mereka tidak mempamerkan banyak objek, supaya tidak mengalih perhatian dari bentuk asal melintang horizontals dan menegak di dinding.

Sebaliknya, objek di rak sering unik di dalam dirinya. Dan agar tidak mengalih perhatian, anda memerlukan dinding kaca kaca bertautan dengan gunung yang tidak kelihatan. Sebagai contoh, pengarang kerja-kerja buatan tangan atau cenderamata yang diimport dari negara-negara di luar negara, karang dan kerang besar dipamerkan. Semua perkara ini tidak boleh disimpan di dalam almari, dan rak tidak boleh didistribusikan.

Petua: Sebelum anda mengambil pembinaan rak dinding dengan tangan anda sendiri dari bahan yang ada, fikirkan perkara-perkara kecil:

 • kesesuaian reka bentuk dan bahan am kepada jenis bilik tempat ia sepatutnya ditempatkan;
 • jumlah beban;
 • jenis lampiran;
 • stylistics;
 • berfungsi.

Jenis utama rak dinding

Bahan untuk pembuatan rak dan kaedah lampiran menentukan beban kerja di dinding dan struktur struktur rak. Selalunya, barangan perabot luar dilampirkan ke dinding. Contohnya, rak untuk kasut, yang dipasang pada permukaan menegak, menjadi dinding yang dipasang. Beban pada pengancing akan menjadi sangat baik, terutamanya jika ia diperbuat daripada kayu, dan bukan dalam bentuk pembinaan yang mudah dibongkar wayar dan plastik keluli.

Perhatian: Beban di rak dinding untuk bunga juga agak besar - kerana tanah, yang dipenuhi dengan pasu, pot bunga dan pasu. Adalah penting untuk menjaga keselamatan anggota keluarga dan haiwan, yang sering memanjatnya - anda memerlukan lampiran yang boleh dipercayai.

Klasifikasi rak dinding meliputi beberapa aspek. Dengan ciri reka bentuk:

 • Buka dan tutup (dengan pintu);
 • jenis konsol;
 • sudut dan lurus;
 • dengan lintels (limiters) di sisi dan tanpa mereka;
 • dengan kaca depan atau pintu cermin;
 • dengan penutup tertutup atau melalui;
 • segi empat tepat atau sebagai satu kapal terbang;
 • pelbagai peringkat;
 • dengan jawatan menegak dan rentetan cahaya yang sama;
 • dengan pintu gelangsar dan pintu swing;
 • Sudut bulat atau lurus;
 • bentuk fantasi, cenderung, rhomboid, dsb.

Reka bentuk yang paling asal dari rak dinding - gambar:

Jenis rak yang paling biasa dan ciri-ciri mereka

Klasifikasi rak mengikut bahan yang boleh dibuat:

 • kaca dan cermin;
 • kayu atau dari bahan pemprosesan - MDF, papan serat, papan lapis, lamina;
 • logam;
 • polimer dan plastik;
 • Digabungkan - di mana beberapa bahan yang berbeza digunakan.

Dengan struktur yang paling popular seperti rak:

1. Rak dinding dengan sokongan cahaya di atas lantai atau perabot kabinet di bawah. Mereka berdiri paling berat, kerana anda tidak boleh bimbang tentang fakta bahawa pengancing mereka tidak akan menahan beban. Kerap kali rak-rak untuk peralatan di ruang tamu dan di bawah kasut di lorong. Reka bentuk ini tidak mengambil banyak ruang dan berjaya menggantikan rak atau suite perabot untuk lorong, sementara permukaan lantai tidak berantakan.

2. Rak dinding klasik dalam bentuk segi empat tepat - tema kegemaran untuk tuan rumah. Mereka dilampirkan terus ke dinding, dan sama ada terdapat latar belakang tertutup dan pintu kaca gelongsor - setiap tuan memutuskan untuk dirinya sendiri. Kelebihan reka bentuk ini ialah bukan sahaja permukaan dalaman digunakan dengan berkesan. Di tingkat atas terdapat selalunya item tunggal - jam meja, pasu, pasu bunga. Dan pada permukaan sisi anda boleh mengikat mod hari, kalendar atau "peringatan9raquo; dalam nota.

3. Rak pelbagai peringkat asal menggabungkan beberapa fungsi. Mereka berjaya menggantikan rak buku atau kabinet untuk dokumentasi. Mereka boleh menggabungkan persimpangan pesawat mendatar dan menegak. Selalunya mereka dibuat tidak simetri atau dengan dinding sisi asal. Atau ia hanya satu set pesawat mendatar yang sama. Kelebihannya adalah bahawa anda boleh memberikan budi kepada fantasi dan membina sesuatu yang unik.

4. Rak dinding sudut membantu dengan berkesan menggunakan sudut bebas. Sampel yang paling biasa adalah untuk bilik mandi, tetapi terdapat banyak pilihan asal untuk mana-mana bilik. Mereka mempunyai sesuatu yang sama - mengikat rak dari kedua-dua pihak ke kedua-dua bersebelahan. Reka bentuk ini benar-benar boleh dipercayai dan tahan beban berat. Trend terkini pereka terkenal adalah rak sudut telus kaca mereka pada kurungan, yang dijual di kedai-kedai pembinaan. Cara termudah untuk melakukannya sendiri.

Petua: Mulailah dengan yang paling mudah - rak dinding dengan tangan anda sendiri yang terbuat dari kaca dan cermin. Perintahkan satu set gelas bentuk yang sama di bengkel, di mana hujung tuan mesti disandarkan untuk keselamatan. Selamatkan kurungan dalam sudut bebas dengan jarak yang sama. Rak sesuai untuk buku, tanaman rumah atau cenderahati di tempat tinggal dan di bawah syampu dan barang kebersihan - di bilik mandi.

Rak dan kabinet gantung merujuk kepada perabot kabinet, dan walaupun ini adalah produk paling mudah, namun ia berdasarkan kaedah lampiran. Terdapat sangat asal, misalnya, rak pelbagai peringkat atau periuk untuk bunga, digantung ke siling atau dinding. Sebagai penggunaan asas yang fleksibel:

Pengkadelan seringkali bukan hanya melaksanakan fungsi utilitarian, tetapi ia juga merupakan penyelesaian gaya asal. Rak dinding logam yang rumit dapat mencari penggunaan yang layak dalam banyak gaya. Sebagai contoh, dinding sisi rak yang dipasang dengan pengancing bertetulang ke dinding - hiasan asal untuk dapur dalam gaya negara atau Provence.

Contoh klasik ialah rak dinding yang dipasang di dinding, penting untuk mengamankannya dengan selamat di sepanjang dinding. Reka bentuk ini sesuai untuk kebanyakan bilik. Rak gantung untuk buku akan membantu untuk meletakkan folios, edisi jarang, berkala, buku teks, kamus dan banyak lagi, tanpa menggunakan rak buku atau rak. Rak boleh dilengkapi dengan dinding yang tidak sesuai untuk perabot. Sebagai contoh, kami membuat dinding di sekeliling pintu depan dengan rak buku.

Rak dinding dengan penetapan yang dipercayai direka untuk beban yang besar. Pengancing tegar adalah jaminan keupayaan beban yang besar, yang dipastikan oleh:

Rak yang boleh ditanggalkan atau dilepas boleh dikeluarkan dan dikembangkan mengikut keperluan. Sebagai contoh, apabila dari bilik persalinan kebanyakan pakaian bermusim masuk ke lorong, dan baju hangat - di dalam almari, maka sebahagian dari ruang yang telah dibebaskan boleh dibongkar.

Rak dibebaskan sangat mudah untuk kasut di lorong. Selalunya, untuk reka bentuk seperti itu, pemegang khas digunakan, di mana bilangan rak pelompat sewenang-wenangnya dikawal, ia adalah mudah untuk menukar ketinggian mereka relatif kepada satu sama lain. Seperti "pai berlapis" dari rak membuatnya dapat menggunakan ruang yang paling rasional.

Bagaimana untuk memulakan membina rak untuk tuan rumah?

Jika apabila membaca menjadi dan melihat ilustrasi beberapa idea yang sesuai untuk dirasai, maka perlu diteruskan ke penjelmaannya. Algoritma ini sangat mudah:

 • pilih sampel kegemaran sebagai asas;
 • lukis lakaran yang menunjukkan saiz atau dimensi rak;
 • lukis lakaran anggaran, kerana ia harus dilihat pada dinding atau di sudut di dalam bilik tertentu;
 • Tentukan bahan dan jenis lampiran (dari apa yang sudah ada di rumah dan beli sesuatu);
 • menilai beban kerja (mengikat konvensional atau diperkuat);
 • membuat tanda di dinding dengan tegak mendatar;
 • kami terlibat dalam pemotongan atau bilet;
 • Kami menghasilkan perhimpunan;
 • memasang kurungan atau engsel;
 • kita menyelesaikan kerja dengan mengisar atau menghadapi bahawa kerja kelihatan sangat tepat;
 • Kami menetapkan rak di dinding (siling) dan memeriksa kebolehpercayaan;
 • semak mendatar dan, jika perlu, buat pelarasan tambahan.
 • letakkan barang-barang yang dibuatnya.

Petua: Laminate atau papan serpihan juga sesuai untuk rak, tetapi sukar untuk dipotong di bawah rak di rumah. Adalah lebih baik untuk menggunakan perkhidmatan bengkel yang menyediakan perkhidmatan serupa. Terdapat polochki menawarkan pada masa yang sama lepas dan menyediakan berengsel gelung.

Memilih bilik untuk rak buatan sendiri

1. Rak dengan tangan mereka sendiri adalah paling sesuai di dalam bilik kanak-kanak, di mana mereka dipanggil untuk menjadi sebahagian daripada hiasan asal. Apa-apa idea tentang tema zaman kanak-kanak - pokok dengan cawangan dalam bentuk rak dari hutan dongeng atau niche bahan yang fleksibel, membentuk sematan bunga.

2. Para rak dinding yang menarik akan menjadi hiasan yang layak

di ruang tamu, pejabat atau perpustakaan. Mereka membantu melegakan bilik dari lebihan perabot kabinet, mengoptimumkan ruang. Dalam bilik lukisan moden tidak ada tempat untuk "dinding" 9raquo; Model Soviet dengan kabinet gelap gelap. Penyelesaian terbaik adalah struktur ringan dengan pencahayaan diod.

3. Rak di koridor dan di tangga tidak boleh digantikan sebagai subjek utilitarian keadaan. Tetapi bentuk asal mereka akan menghidupkan semula dan mengemas kini sudut-sudut rumah ini. Segala macam struktur sudut dan multi-tier akan menjadi bahagian integral dari pedalaman, jika anda mendekati secara kreatif.

4. Rak dinding asli bentuk bulat menghiasi dinding percuma di lorong dan melengkapkan penggantung dan kabinet yang ada. Niches bulat dari paip plastik keratan rentas besar diletakkan di dinding seperti honeycombs lebah. Mereka mudah melipat topi, sarung tangan, payung dan beg. Setiap akan mempunyai rak sendiri (niche), dan untuk kanak-kanak mereka harus berada di bawah.

5. Rak di dapur dan di ruang makan - bagaimana boleh anda lakukan tanpa mereka? Cara yang baik untuk menjaga segala-galanya di depan mata anda, tetapi pada masa yang sama untuk banyak barangan kecil terdapat tempat yang ditetapkan. Perintah ini di dapur akan mempercepat memasak dan membersihkan - setiap cawan piring atau kuali segera setelah mencuci dihantar ke tempatnya.

6. Seluruh rak dinding dari rak dinding pada sokongan logam dihargai oleh peminat akuarium. Terdapat peluang di mana-mana sudut bebas dari tempat tinggal untuk meletakkan beberapa takungan dengan penduduk air di atas yang lain dengan pencahayaan. Reka bentuk yang sama juga sesuai untuk pelbagai pot bunga di balkoni atau loggia berlapis - ini akan membebaskan ruang di atas lantai sempit lantai.

7. Para rak di bilik mandi, bilik mandi, kolam renang dan pancuran juga tidak boleh digantikan. Jika tidak, di mana untuk meletakkan semua produk kebersihan, bahan kimia rumah tangga, pembersihan dan produk pencuci, syampu dan sabun? Adalah lebih baik untuk melengkapkan bilik dengan kelembapan tinggi kaca atau rak plastik. Pilihan pelbagai peringkat sudut yang paling sesuai.

8. Rak di bilik persalinan, bilik pantri dan utiliti - peralatan utilitarian semata-mata. Jika jumlah ruang, dilengkapi dengan banyak rak yang difikirkan sebanyak mungkin, maka tidak akan sukar untuk mencari objek apa pun dengan cepat.

Artikel berkaitan

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

ABC pembaikan

Kami akan membina rumah itu secara bebas dari asas ke bumbung

Rak dengan tangan mereka sendiri. Foto, lukisan, arahan

Rak itu sendiri dengan sarang lebah

Penambahan yang baik untuk dalaman yang tidak standard boleh menjadi rak yang cantik, dibuat dalam bentuk sarang lebah. Pembinaan bergaya dibentuk dari modul heksagon, mewujudkan komposisi geometri asal. Semua orang boleh menguruskan blok dengan cara yang terbaik untuk diri mereka sendiri.

bagaimana untuk membuat rak dengan tangan anda sendiri. Foto

Walaupun penampilan tidak standard, blok heksagon agak mudah dan berfungsi, selain - yang paling teguh dan stabil.

Untuk membuat apa-apa rak dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan satu set standard alat dan kepingan mudah papan segi empat tepat. Ia adalah mungkin untuk memasang struktur dari madu siap sedia dengan cara yang berbeza:

 • mengikat mereka ke dinding secara berasingan;
 • mula menyambungkan modul bersama-sama dan kemudian membaikinya.

resimen di dinding dengan tangan anda sendiri. Foto

Opsyen kedua, tentu saja, lebih praktikal, kerana habuk tidak akan berkumpul di antara unsur-unsur individu.

Mari kita lihat cara membuat rak dalam bentuk sarang lebah dalam amalan

Untuk mendapatkan segi enam yang betul, papan untuk reka bentuk masa depan dipotong pada sudut 30 °.

Semak lagi, jika saiznya sama, mulakan dengan pemasangan heksagon. Lebih baik melakukan perkara ini di atas lantai.

Unsur-unsur blok disesuaikan dengan satu sama lain dan bermula gam bersama papan, menggunakan gam pertukangan.

Mata pengancing untuk kebolehpercayaan mengukuhkan menggunakan pemegang berbentuk L atau skru. Staples dapat disembunyikan dengan melukisnya dalam warna yang sama dengan rak.

Selebihnya sarang lebah dilakukan dengan cara yang sama.

Modul siap sedia dengan hati-hati digilap, kemudian tutup dengan noda dan varnis khas atau cat. Rak akan kelihatan luar biasa jika sarang lebah dicat dengan warna yang berbeza.

Ia tetap untuk melipat blok bersebelahan dan gerudi satu atau dua lubang ke titik simpang dan memutarnya bersama-sama.

Rak dengan tangannya sendiri. Arahan video

Bentuk bulat rak adalah satu penyelesaian yang luar biasa dan bergaya bagi mereka yang tidak begitu peduli tentang bagaimana untuk meletakkan lebih banyak perkara di atasnya dan menjimatkan ruang dengan cara ini. Untuk membuat rak dengan tangan sendiri adalah mudah. Kejayaan akan ditentukan jika betul untuk memilih bahan mentah untuk rak dan mengira dengan betul dimensi bahagian.

Bahan yang paling mudah diakses, yang cukup kuat dan mudah dibengkokkan, adalah lembaran papan serat. Dua kumpulan panjang yang dikira (l) dipotong daripada itu. Secara selari, papan panjang yang diingini juga disediakan sebagai rak pusat. Jelas sekali, semua bahagian ini harus mempunyai lebar yang sama. Sekarang mengenai panjang jalur.

rak untuk buku dengan tangan mereka sendiri. Foto

Dari sudut pandangan geometri, rak pusat ialah garis pusat (d) kontur luar bulatan masa depan, dan jalur masing-masing, separuh panjang kontur, oleh itu ia bergantung kepada satu sama lain dan berkaitan dengan formula - l = 3.14 x d / 2.

Katakan dimensi papan adalah 150 hingga 700 mm, maka panjang separuh bulatan ialah 3.14x700 / 2, iaitu 1100 mm. Sekarang hitungkan panjang jalur fiberboard, dengan mengambil kira pertindihan mereka, katakan, 70 mm: 1100 + 2x70 = 1240 mm.

Sekarang mari kita lihat cara membuat rak dengan tangan anda sendiri, dengan menggunakan helaian papan serat.

Setelah menyimpang dari muka akhir dengan jumlah tumpang tindih, jalur-jalur itu digunakan markup. Kemudian teruskan untuk membentuk bulatan.

Tepi-tepi dari band-band tersebut ditumpukan pada satu sama lain mengikut tanda dan menggunakan tetap pengapit. Awas bahawa bahan tidak pecah, jalur-jalur itu perlahan-lahan membengkok, menyerang pinggang longgar terhadap satu sama lain.

Sebelum anda akhirnya menetapkan semua butiran dengan skru, anda perlu memastikan bahawa ia betul patut:

 • semak seberapa baik rak pusat meningkat. Seketika kita akan melihat bahawa pada pengiraan yang betul, masalah dengannya, sebagai peraturan, tidak timbul;
 • Untuk menegaskan secara menegak jika reka bentuk yang dikandung tuntutan partisyen, setelah menyediakan untuk tujuan ini, serong yang diperlukan sudut. Ia akan menjadi baik dalam proses untuk secara berkala menyemak mereka untuk berserenjang menggunakan persegi.

Para rak itu sendiri hampir siap. Ia tetap untuk menyelesaikannya: penutup cat, varnis atau lain-lain komposisi menghias. Gantungkannya melalui perabot mata pada skru diskru ke dinding.

Memilih kawasan pedalaman untuk sebuah apartmen kecil, ramai yang tertanya-tanya sama ada ia mungkin membuat rak buku yang padat dengan tangan mereka sendiri supaya ia tidak mengambil banyak ruang. Salah satu pilihan yang mungkin adalah struktur tergantung.

Pertama anda perlu

 • lakaran di atas kertas projek yang akan mengambil kira bilangan dan saiz rak, jarak di antara mereka,
 • Tentukan lokasi dan ketinggian gunung.

Kerja-kerja dijalankan dalam dua peringkat: rak dan pengikat.

Sediakan rak, saiz gergaji.

Di tepi mereka, ia perlu menyediakan lubang saiz yang sama.

Profesional mengesyorkan menggunakan untuk ini corak dari bar kayu keras, di mana lubang diameter yang diperlukan telah dibuat.

rak tergantung dengan tangan mereka sendiri. Arahan foto

Templat ditekan ke papan dengan tepi, katakan, dengan bantuan pengapit, dan membuat dua lubang, tetapi tidak sampai akhir - kira-kira hingga tengah-tengah ketebalan rak.

Lebih lanjut di papan buat luka: dari pusat lubang di sudut kanan ke sisi yang panjang.

Rak proses kertas pasir dan selesai. Sebagai contoh, anda boleh cat dalam warna yang sesuai.

Rak siap sepenuhnya, ia tetap menggantungnya. Kebolehpercayaan dalam kes ini, memandangkan berat buku yang mengagumkan, tidak kurang penting daripada estetika, jadi lebih baik untuk menggantung struktur yang sesuai tali.

Ia dipotong dalam saiz dan dengan cara klip mengepit membuat gelung pada satu hujung.

Mereka digantung dan sepanjang sepanjang masa dengan menetapkan langkah yang diperlukan kegs.

Ketat tegak ke dinding diikatkan dengan cangkuk dengan skru, di mana kabel hang, dan sudah kepada mereka - rak tergantung.

Rak buku rak yang ditangguhkan dengan tangan anda sendiri

Rak gantung yang menawan di dapur dengan tangan anda sendiri akan membolehkan anda untuk rasional menggunakan ruang. Ia akan kelihatan hebat di kolonial ruang tamu, di bilik kanak-kanak di dalam gaya laut atau di bilik mandi di Mediterranean. Sesiapa sahaja boleh mengendalikan kerja ini, kerana anda boleh membuat rak dengan tangan anda sendiri dalam beberapa langkah mudah.

bagaimana untuk membuat rak dengan tangan anda sendiri. Kelas induk

Kosong dari paras pokok dalam bentuk dan saiz.

Tandakan tempat untuk lubang dan lakukannya dengan gerudi dengan gerudi bulu. Untuk mengelakkan masalah selanjutnya, diameter gerudi dipilih dengan garis pusat besar tali, yang mana rak akan digantung.

Markup lebih mudah dilakukan templat dalam bentuk potong 4x4 persegi dari kertas. Templat hendaklah diletakkan di sudut papan dan membuat markup pada titik persimpangan diagonal persegi.

Terdapat banyak pilihan untuk membuat rak lebih menarik. Anda hanya perlu menunjukkan sedikit imaginasi, contohnya, cat hanya dari hujungnya.

Kini reka bentuk boleh kumpulkan. Tali dilipat separuh dan, mundur kira-kira 30 cm, terikat di sekeliling simpulan pada setiap separuh. Hujung ditarik melalui lubang di satu sisi papan dan ditetapkan oleh satu lagi simpulan. Oleh itu, lembaga itu tetap diperbetulkan di antara kedua-dua nod tersebut. Proses ini diulang dengan setiap rak, sejajar dengan langkah yang dikehendaki.

Begitu juga dengan pihak kedua. Perkara utama ialah nod di kedua-dua belah pihak terletak pada jarak yang sama antara satu sama lain.

Hujung baki tali dipotong dan terbentang untuk membentuk berus.

Ia tetap menggantung rak siap di dinding.

Rejimen semacam itu dengan tangannya sendiri mempunyai beberapa kelebihan:

 • reka bentuk akan menjadi eksklusif, ini anda tidak akan dapat mencari tempat lain;
 • Tidak perlu merosakkan dinding dengan banyak lubang di bawah cangkuk untuk menggantung banyak rak.

Bergantung rak untuk foto dengan tangan anda sendiri

Adakah mungkin dan, yang paling penting, bagaimana untuk membuat rak di dinding, supaya ia menempati ruang yang sangat sedikit, dan anda boleh menyimpan jumlah gambar, album, koleksi rekod yang mencukupi dan banyak lagi? Nah, mari kita fikirkan cara membuat rak dengan tangan anda sendiri, supaya ia mempunyai kedalaman minimum

Rak ini sebenarnya mewakili beberapa reeds, disambungkan dengan tali. Kepada mereka dilampirkan bar yang tidak memberikan foto, buku, dan sebagainya untuk melepaskan rak. Rakes pada prinsipnya boleh menjadi sebanyak yang anda perlukan, jadi pertama anda perlu menentukan lokasi lokasi dan kuantiti mereka. Oleh itu, lebih mudah untuk mengira lebar rak dan menggerudi kosong.

Selepas kekosongan akan berlaku bernoda, Tali dilampirkan pada rel: mereka boleh dipaku atau terpaku. Kuku topeng kemas disembunyikan di bawah lapisan dempul istimewa, dan bar sekali lagi disandarkan.

Setelah menyimpang dari tepi dengan 2 cm, dua lubang dengan diameter sedikit lebih besar dari tali yang digerudi di rak.

Dari setiap hujung rak pertama tali, telah mengetatkan hujung pada simpulan.

Lebih mudah untuk melakukan ini jika anda membungkus tepi tali dengan pita atau, katakan, pita elektrik.

Seterusnya, di sepanjang setiap tali, ukur jarak ke tier seterusnya dan tali nod sokongan. Jangan segera ketatkannya dengan tegas, supaya jawatannya dapat diatur lebih lanjut.

Letak rak kedua.

Proses ini diulang sehingga semua ditubuhkan.

Hujung longgar tali terikat Skru dengan cangkuk, mengikis pada ketinggian yang betul. Ini mungkin masa paling penting, kerana rak yang lebih rendah harus diposisikan secara mendatar, dan yang lain akan diselaraskan bersama.

Horizontality diperiksa oleh tahap, namun ia tidak sesuai

akan ada bantuan seseorang, kerana tahu bagaimana untuk membuat resimen, sukar untuk menyelesaikan tahap terakhir.

Ia akan mungkin untuk menangguhkan rejimen buku kreatif dengan tangan anda sendiri untuk masa yang lebih lama dengan suasana Tahun Baru yang tiada tandingan. Daripada bunga dan mainan, ia dihiasi dengan buku-buku dan pelbagai perkara kecil yang comel. Rak-rak kayu sedemikian amat menarik kepada anak-anak.

Rak ini boleh dibuat dari biasa lembaran papan lapis.

Pertama anda perlu menyediakan yang kecil pelan susun atur semua butir-butir pada satu helaian kertas dalam skala sepadan dengan saiz papan lapis, yang menunjukkan dimensi mereka.

Kemudian anda perlu memindahkan semuanya ke papan lapis dengan saiz asal dan selepas memeriksa dengan teliti lokasi dan saiz bahagian-bahagiannya dipotong gergaji atau gergaji mereka.

Pokok Krismas dikumpulkan pada gam penyusun dan dipasang dengan kuku.

Apabila billet kering, ia bersalut cat dan memberi masa untuk kering sepenuhnya.

Pokok rak sedia untuk digunakan. Di bawah Tahun Baru, ia boleh dihiasi dengan keinginan anda dan juga meletakkan hadiah-rak rak cawangan.

Begini bagaimana rak yang dibuat oleh tangan sendiri boleh membantu membawa kegembiraan kepada orang yang disayangi.

Gaya industri fungsian dan minimalis sangat popular hari ini. Sebuah rak dengan tangan sendiri, dipasang di paip akan membawa masuk ke rumah anda bahawa chic industri, yang, mungkin, anda bercita-cita

Oleh kerana bilangan rak, seperti jumlah panjang paip dengan mudah dikawal, kami akan memajukan skim umum pembuatan perabot pereka ini.

Kerja bermula dengan penyediaan rak dari kayu. Mereka digunakan minyak atau lilin khas untuk mendapatkan permukaan tekstur yang lancar.

Ia akan menjadi baik jika rak pada mulanya mempunyai tekstur yang menarik.

Jika anda menutup rak juga varnis poliuretana atas dasar air, mereka masih akan mendapat cahaya cantik.

Selepas membiarkan struktur kering, di setiap sudut rak yang lebih rendah, bebibir kira-kira 2 cm dari pinggirnya.

Lokasi bahagian penyambung ditandakan dengan pensil.

Rak ditumpuk dan diapit pengapit.

Melalui pusat bebibir, lubang perintis digerudi melalui rak pertama dan kedua. Untuk yang berikut papan perintah saiz gerudi perlu diubah menjadi yang lebih besar, kerana paip akan melalui mereka kemudian.

Teruskan untuk berhimpun.

Setiap flange diletakkan di atas rak bawah di atas lubang panduan dan diikat ke permukaan.

Dalam lubang dimasukkan paip galvanis panjang yang diinginkan dengan benang dari kedua-dua hujung dan ketatkan di flange dengan sepana. Di bahagian atas klac itu.

Apabila semua bahagian dipasang, bebibir dibuang ke bahagian atas paip dan dipasang ke rak atas.

Rak siap pakai boleh dibuat mudah alih jika dipasang roda di papan bawah.

Headset akan lebih stabil jika anda melampirkannya ke dinding menggunakan pin khas atau memasang kurungan berbentuk L.

Rak dapur untuk dapur anda

Lelaki mungkin tidak pernah mengerti kenapa suri rumah tidak mempunyai rak yang cukup di dapur, tetapi sedikit yang akan menafikan diri mereka keseronokan mengejutkan dengan rak sederhana tetapi berfungsi di dapur dengan tangan mereka sendiri.

Ia tidak sukar untuk mengeluarkannya. Ia perlu untuk menyediakan dua papan, lebih baik daripada batu keras dengan panjang yang sama. Salah satunya akan dipasang secara mendatar untuk peralatan yang berbeza, dan yang lain - secara menegak. Ia akan dilengkapi dengan kayu pasak, di mana anda boleh menggantung cawan, potholder dan banyak lagi. Lebar papan mungkin sedikit berbeza.

Di atas pinggan untuk cawan tandakan tempat untuk bertahan. Penandaan adalah lebih baik untuk digunakan secara simetri, maka yang melampau akan berada pada jarak yang sama dari tepi pinggan.

Berikutan penandaan, gerudi lubang, sepadan dengan diameter tiang.

Menggunakan konduktor, ini adalah alat khas untuk penggerudian, anda boleh membuat beberapa lubang untuk menyambung kedua papan. Dalam kes-kes yang teruk, anda boleh menggunakan dan countersink, maka alur di bawah topi skru harus disembunyikan oleh palam.

Tiang kayu digilap kertas pasir dan gergajian ke bahagian yang sama.

Lubang-lubang di bawah perch adalah di dalam lubang dalaman dengan gam pertukangan dan dimasukkan pasak. Mereka perlu melakukan perkara yang sama. Lap lebihan gam dengan lap.

Sekiranya pasak sangat ketat, anda boleh mengambil kesempatan tukul.

Untuk bahagian akhir mereka terpaku bulatan sama ada dari papan lapis atau dari kayu. Dengan gam berlebihan bertindak dengan cara yang sama.

Para rak biasanya bersedia, ia kekal menggilap mandian kecil dan melihat penampilan: untuk memproses noda dan varnis atau cat.

Di papan menegak poluchki bor dua lubang di mana rak akan dipasang ke dinding dengan skru. Tempat untuk skru skru adalah countersunk, dan mereka sendiri dilindungi dengan palam hiasan.

Apabila memasang rak menggunakan tahap.

Rak plexiglass dengan tangan sendiri

Rejimen semacam itu kelihatan sangat mudah, tanpa meletakkan apa-apa tekanan di pedalaman. Rak telus dengan tangan mereka sendiri yang diperbuat daripada jalur plexiglas saiz yang diberikan, yang dipasang pada tiang asli manik.

Potong dari lembaran ini lebih mudah apabila membeli segera di kedai.

Skru dipilih dari pengiraan bahawa garis pusat kepalanya harus melebihi pembukaan manik. Jika ini menyebabkan masalah, anda boleh menggunakan mesin basuh.

Manik sebelum pemasangan diperlukan pewarna cat emas dari kaleng.

Cat manik kayu dengan cat emas dari tin.

Di dinding gerudi lubang juruterbang.

Pada skru yang dipasang pada enam manik, skru ke dinding dan tingkat dengan tahap. Perkara yang sama diulang dengan yang kedua. Untuk penggunaan tembok konkrit dinding, dalam hal rangka - skru mesti masuk ke dalam rak kayu.

Plat plexiglass diletakkan pada sokongan yang dihasilkan.

Ketebalan rak pada 1.2 cm memberikan ketegaran yang mencukupi, tetapi tidak cukup untuk meletakkan objek berat di atasnya.

Rak pendantian pada tali dengan tangan anda sendiri

Untuk membuat reka bentuk sedemikian sangat mudah.

Ia perlu disediakan papan hitam saiz yang selesa dan menggilap permukaan semua muka dengan kertas pasir.

Jika tekstur pokok itu tidak cukup ekspresif dan saya ingin menyembunyikannya, anda boleh untuk cat.

Dengan dua identik tali pinggang dari kulit (tekstil) mengeluarkan gesper, serta semua bahagian logam lain.

Di hujung setiap mereka digerudi lubang diameter kecil.

Tali dilipat separuh supaya ia membentuk gelung. Mereka dipasang di dinding, jarak antara satu sama lain pada jarak yang tidak kurang daripada panjang papan.

Papan dimasukkan ke dalam gelung dan diselaraskan supaya ia selari dengan lantai.

Sekiranya anda ingin membaiki papan lebih pasti, anda juga boleh mengikat tali pinggang dengan beberapa skru dari bahagian bawah.

Rak dari bangunan palet

Perubahan masa, selera berubah. Hari ini ramai orang menggunakan dekorasi perindustrian di rumah mereka, menggantikan perabot yang elegan dengan sengaja yang kasar. Unsur-unsur individu boleh dibuat secara berasingan, sebagai contoh, sebuah rak dengan tangan mereka sendiri dari palet pembinaan kayu.

Untuk satu rak, anda perlu membongkar dua palet. Hasilnya ialah:

 • papan (mm):
 • 8 pcs. - 1200 x 100 x 22;
 • 8 pcs. - 1200 x 145 x 22;
 • Manik dari serbuk habuk (mm):
 • 12 pcs. - 145 × 100;
 • 6 pcs. - 145x145.

Dari bahan ini, bahagian-bahagian berikut digerudi dan digali dengan sama ada kertas pasir atau dengan bit gerudi khas:

Papan: Kuantiti - Ukuran (mm)

Checkers: nombor - dimensi (mm)

 • 4- 145x100

Para rak dikumpulkan dalam susunan berikut:

Untuk asas mengambil dua sempit papan pada 640 × 100 dan pasangkan pada pinggir dermaga. Pedang yang berserenjang dengan papan sempit diikat dengan lebar 290x145, menggabungkannya pada sisi yang sama.

Untuk bahagian akhir yayasan Secara menegak, dua papan diikat dengan sekrup: sempit (840x100) dan lebar (840x145). Ulangi operasi yang sama dengan hujung dasar yang bertentangan.

Selesai kotak kedai buku seterusnya, menetapkan di atas dua papan luas (680x145). Untuk mengelakkan retak kayu, mungkin lubang pra-gerudi dengan gerudi tipis.

Kemudian dua papan lebar (640х145) diikat ke pangkalan. Rak bawah disediakan.

Untuk seluruh rak yang anda perlukan papan sokongan. Untuk tujuan ini, papan sempit (290x50) dipasang pada ketinggian yang betul.

Papan baki 640x145 yang lain akan dipasang ke bilah tetap. Adalah wajar untuk membetulkannya dengan skru dan dari hujungnya. Ini akan memberi kestabilan reka bentuk dan kebolehpercayaan yang lebih tinggi.

Rak yang dihasilkan boleh digunakan sebagai rak untuk perkara kegemaran anda, dan sebagai rak untuk kasut dengan tangan anda sendiri.

Rak untuk lukisan dengan tangan sendiri

Anda tidak akan percaya, tetapi membuat rak asal yang luar biasa di dinding untuk gambar kegemaran anda, anda sendiri, dan dari set mudah yang boleh anda beli di mana-mana pasar raya.

Penciptaan karya ini akan sangat memudahkan Dremel 300 Instrumen pelbagai fungsi dengan sejumlah besar muncung berkualiti tinggi dan mesin penggilingan Dremel 231. Perkara ini adalah: untuk membuat slip gambar dari rak, alur mesti dibuat pada permukaannya.

Papan diletakkan di atas meja penggilingan dan terbalik, satu garis potongan ditandakan chamfer dan menggunakan panduan di meja penggilingan menetapkan kedalaman yang dikehendaki untuknya.

Rak di dinding terbuat dari kayu warna dalam warna yang betul dan biarkan ia kering.

Untuk mengikatnya pemegang dan tegas melintang ke dinding. Arah itu dikawal oleh tahap bangunan.

Resimen kanak-kanak berupa kuda dengan tangan mereka sendiri

Dari beberapa papan kayu, anda boleh membuat rak buku ceria, di mana bayi anda dengan gembira akan melipat buku.

Anda perlu bekerja corak kuda kuda. Anda boleh menarik diri sendiri atau dengan bantuan program komputer khas. Templat dicetak dan memotong stensil bahagian utama rak masa depan: kaki, kepala dan ekor.

Resimen kanak-kanak dengan tangan mereka sendiri. Foto

Stensil ditempatkan di papan yang berasingan, kita melukis kontur dan dipotong butiran dengan alat yang sesuai.

Adalah disyorkan untuk membuat potongan lurus dengan gergaji, dan melengkung dengan jig saw.

Pelucutan permukaan bahagian dan tepi dengan kertas emer.

"The Legs of 9raquo; lampirkan kepada "body9raquo; skru perabot, kemudian gam kepala dan ekor.

Anda boleh sekali lagi berjalan di atas kertas pasir produk.

Dalam masa beberapa jam rak ajaib akan sedia untuk digunakan.

Kami membentangkan kepada anda dua idea rak-lantai, yang boleh dengan mudah dilaksanakan secara bebas.

Yang pertama dari papan tepi 40 mm sangat mudah. Para rak dipasang:

 • dari dua papan, bersingkat di atas dengan 30 ° untuk memberikan penekanan;
 • Rak dipotong dari papan perabot.

Ketinggian dan lebar struktur adalah sewenang-wenang dan dipilih di tempat. Sekiranya anda mahu, kedai buku itu boleh diperbaiki di bahagian atas, dan di bahagian bawah papan anda boleh mengisi getah getah.

Yang kedua - Berbentuk S. Untuk pembuatan, anda boleh menggunakan papan pemangkasan, papan lapis atau papan serat. Satu bahagian pembinaan memerlukan 16 preforms segiempat tepat, contohnya, 300x150 mm.

Kosong ditetapkan dalam urutan tertentu, pada setiap peringkat tiga.

Bahan kerja pertama diletakkan di atas lantai. Kepada dia, pasangkan pada sudut kanan ke kedua, docking mereka ke lebar di sebelah kiri. Kelebaran ketiga dilampirkan dari yang pertama sepanjang panjangnya, bermula dari sudut kanan sebelah kanan.

Keempat, kelima, keenam - dikumpulkan secara simetri, ke arah yang bertentangan.

Untuk memeriksa dengan tepat angka itu telah berkembang dengan sangat sederhana: papan kedua, ketiga dan keempat harus membentuk surat S.

Misteri yang berpengalaman dinasihatkan terlebih dahulu untuk memasang strukturnya di atas kayu hitam pin dan menyesuaikan bahan kerja, dan menyusun - untuk mengira bahagian akhir.

Setiap terperinci kemudian pasir kertas pasir dan mula mengumpulnya, mengikut penomboran. Di sendi dan alur, gam PVA digunakan dan dipasang rapat, memegangnya untuk beberapa waktu.

Rak buku yang dikumpul adalah varnis atau dicat.

Masalah utama untuk lorong sepanjang masa tetap menjadi kasut. Bagaimana untuk menangani pelaku kekacauan itu, dan lakukannya secara ekonomi? Penyelesaian terbaik ialah membuat rak untuk kasut dengan tangan anda sendiri.

Mari berkongsi beberapa idea yang menarik.

Dari papan lapis. Lebih sering membuat rak modular yang dipasang pada dinding dan menjimatkan ruang. Papan lapis dipotong dengan bantuan jigsaw elektrik pada papan yang sama bentuk segiempat tepat, kemudian dipasangkan dengan hati-hati. Daripada item yang dipasang Reka bentuk berbentuk U dan "melabur 9raquo; satu sama lain, membentuk sebuah pembinaan yang menyerupai labirin.

Dari kayu. Dari papan kayu memotong bilet dengan lebar 250-350 mm dan ketebalan sekitar 20 mm. Skim tindakan berikut adalah seperti berikut:

Melihat dinding sisi kira-kira 800-900 mm panjang.

Potong empat rak 600-700 mm.

Sediakan semua butiran tambahan: crossbeams dan bar sokongan.

Semua kosong adalah tanah.

Bar sokongan dipasang pada dinding sisi dengan skru mengetuk sendiri.

Mereka meletakkan rak.

Di bahagian belakang, sudut logam diikatkan.

Produk siap boleh dipernis atau dicat.

Dari profil anda. Profil bergalvani atau biasa ditambah kaca marah - semua yang anda perlukan untuk membina rak untuk kasut dengan tangan anda dalam gaya berteknologi tinggi moden.

Bahagian profil panjang yang diinginkan digunakan pada dinding dan tetap sehingga satu skru sendiri mengetuk.

Semak tahap garisan mendatar profil.

Skru skru lain.

Pasang rak dari kaca.

Dari kotak. Ini adalah versi yang paling ekonomi dari rak untuk kasut dengan tangan mereka sendiri pada kos dan saiz.

Pada kotak kadbod menarik kontur butiran.

Mereka memotong pisau kadbod khas.

Kemudian dari segi empat segi lipat kotak, yang bertindih antara satu sama lain. Jadi alur bentuk untuk kasut.

Pengikat penyelenggara menggunakan pendakap.

Para rak dikumpulkan di dinding, kemudian disisipkan dengan filem hiasan.

Komposisi yang menarik di dinding ruang tamu, yang disambungkan ke rak-rak yang luar biasa, dibuat dengan gaya dan skema warna yang sama, tetapi berbeza dalam konfigurasi dan saiz.

Di rak dinding anda boleh menyimpan bukan sahaja buku, tetapi juga mempunyai ruang untuk album, gelas dan porselin patung, perhiasan comel, pot dengan bunga.

Cawangan kayu Flex Shelf yang cerah dan menarik memberikan ruang tambahan, di mana buku-buku dan majalah ditempatkan secara ringkas.

Rak ini adalah objek seni sebenar di dinding, jauh dari cara tradisional menghias pedalaman. Gabungan bentuk rak klasik dan moden, yang bertaburan di dinding, dengan serta-merta menarik perhatian.

TV dalam komposisi ini kelihatan seperti "gambar moden" dalam bingkai, di dalamnya rak-rak terbuka asimetri. Pada mereka, anda boleh meletakkan elemen hiasan, foto dan banyak lagi.

Resimen berbentuk bat yang cerah dan kreatif kelihatan sangat asli. Dia sama-sama bergaya menghiasi ruang tamu, bilik tidur atau kekasih anak-anak penyelesaian asli.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 2 =