Rak kaca hinged terbuka

Memilih rak untuk langsir dipasang di dinding

Rak gantung bukan hanya mewakili unsur hiasan, tetapi juga perabot perabot yang berguna dan berfungsi. Sebelum memilih produk ini, anda perlu menimbang semua pilihan estetik dan praktikal anda, supaya produk itu mematuhi sepenuhnya dengannya.

Terlepas dari hakikat bahawa rumah itu mempunyai almari pakaian, jubah dan sistem penyimpanan lain, agak sukar untuk dilakukan tanpa objek ini dalam kehidupan seharian. Jika anda ingin menggabungkan fungsi di rumah anda dengan estetika, pereka mencadangkan penggunaan rak dipasang di dinding.

Terdapat beberapa tempat untuk menggunakan rak di dalam rumah. Di dalam bilik tidur, sebagai contoh, perkara ini berguna untuk menyimpan buku, dan di bilik kanak-kanak - untuk buku teks dan mainan sekolah. Di ruang tamu terdapat banyak alternatif yang menggantikan perabot ini, sebagai contoh, dinding modular. Tetapi jika anda mempunyai perkhidmatan atau set yang indah patung elegan, di sini adalah dinding berguna dipasang rak terbuka, kerana dosa untuk menyembunyikan dan tidak ada yang menunjukkan perkara yang cantik itu.

Dengan membeli produk ini harus berfikir terlebih dahulu bahawa ia akan terletak, kerana beban pada sokongan mesti mematuhi kekuatan struktur. Untuk teknologi besar-besaran untuk memilih pembinaan rak pepejal dan bilik mandi untuk kosmetik, syampu dan krim mungkin tidak mencukupi, dan logam atau kaca rak, yang kecil, ringan dan elegan, lagi dengan pelbagai elemen hiasan dan lampu.

Ini perabot dalam bidangnya diwakili sangat luas. Pereka moden sentiasa bereksperimen dengan elemen hiasan seperti itu, memberikannya pelbagai jenis bentuk, warna dan saiz. Tetapi mereka masih perlu mempunyai keperluan khas, kerana perkara-perkara ini adalah perabot yang berasingan dan mesti mematuhi konsep umum pedalaman. Rak tradisional dinding dipasang dari kayu menghiasi ukiran, trim untuk emas, perak atau gangsa. Struktur kayu biasa untuk dapur desa mudah, tetapi pada masa yang sama cantik dalam penampilan kasar mereka.

Rak dalam gaya moden telah mencapai pelbagai: mereka boleh mempunyai reka bentuk yang mudah dan luar biasa, dan boleh menjadi karya seni mewah. Segala-galanya bergantung pada konsep dalaman keseluruhan dan, tentu saja, pada pilihan cita rasa pemilik rumah.

Mari kita perhatikan dengan lebih terperinci apa jenis rak yang anda dapati di kedai perabot dan katalog firma reka bentuk:

1. Logam gantung logam.

1

Bukan orang-orang kelenjar kasar yang anda boleh bayangkan, tetapi produk elegan terbaik yang boleh mengambil apa-apa bentuk. Selalunya gunakan jenis berikut:

• Modular - terletak di dinding bertentangan dengan lokasi alat dengar. Mereka kelihatan seperti beberapa pesawat untuk meletakkan mereka apa-apa gizmos hiasan.

• Rak dinding di sudut dinding - seperti yang anda sangka, digantung di sudut bilik. Terdapat keduanya dengan satu tahap, dan dengan dua. Rak seperti ini kelihatan menarik di ruang makan, contohnya, di sudut dapur.

• Buka reka bentuk biasa mendatar - yang boleh digabungkan dengan mana-mana perabot berwarna.

Perlu diingat bahawa rak berengut terutamanya item dalaman, dan ia sepatutnya sesuai dengannya.

Produk yang diperbuat daripada kayu pula dibahagikan kepada:

• Dinding menggantungkan rak tergantung dengan pengancing yang tersembunyi - agak pilihan yang menarik disebabkan oleh hakikat bahawa permukaannya lurus dari dinding. Benar, ada kelemahan - rejimen sedemikian tidak boleh menjadi luas.

• Menegak bertingkat - mempunyai bentuk rak menegak, dari mana permukaan mendatar meninggalkan.

• Dengan laci - tiada apa yang akan menonjolkan interior klasik seperti rak diukir dengan laci.

3. Rak kaca.

Rak gantung yang sangat nipis, yang sesuai dengan gaya dalaman yang paling moden, di mana penekanan diletakkan pada kelurusan dan kesederhanaan. Malangnya, pengikat tersembunyi dalam kes ini tidak boleh digunakan. Tetapi, sebaliknya, pemegang khas akan menambah daya tarikan ke pedalaman anda.

Orang boleh bertanya soalan "mengapa rak kaca nipis digunakan?". Lagipun, bingkai dengan foto itu boleh diletakkan di dinding. Tetapi pada hakikatnya, menggunakan kaca tebal (dari 6 hingga 8 mm), anda tidak boleh bimbang tentang hakikat bahawa bahan ini akan runtuh di bawah berat objek berat yang diletakkan di atasnya.

Khususnya, produk ini baik untuk menyimpan pelbagai hidangan untuk memunggah kotak atas di dapur. Lagipun, rak hinged untuk ini dan dibuat untuk mendedahkan kecantikan produk yang diletakkan pada mereka untuk semua orang dapat melihat.

Kelebihan pertama dan utama menggunakan perabot ini adalah bahawa mereka boleh mengambil sedikit ruang, tetapi banyak perkara boleh diletakkan di permukaan mereka. Di samping itu, rak dipasang di dinding akan ditambah ke bahagian-bahagian bilik fungsi. Katakanlah, di dalam bilik mandi kecil, rak-rak di sudut tidak hanya sesuai dengan baik di kawasan pedalaman, hampir tanpa ruang, tetapi juga membolehkan anda menyimpan maklumat yang diperlukan.

Penyelesaian yang sangat baik untuk subjek ini boleh digunakan untuk bilik kanak-kanak, di mana timbunan perabot tidak diingini, dan perkara-perkara yang digunakan agak banyak. Di rak tersebut, anda boleh menyimpan kedua-dua mainan dan bekalan pendidikan.

Tidak dinafikan, dinding rak dipasang - penyelesaian reka bentuk yang sangat baik untuk hampir mana-mana bilik. Mereka bukan sahaja membantu mengatur perkara di tempat, tetapi juga membawa keunikan dan keunikan ke pedalaman, menjadikannya comel dan sangat bergaya.

Dinding dipasang di luar dinding

Setiap tuan mengumpulkan banyak benda dan benda yang berlainan dari masa ke masa. Dan kemudian timbul pertanyaan: di manakah semua ini disimpan? Dan di sini, item dalaman yang popular, seperti rak dinding dipasang di luar, boleh datang untuk menyelamatkan. Dengan bantuannya, anda dapat mengedarkan ruang bebas di dalam ruangan dengan betul, kerana rak akan menambah ruang tambahan untuk penyimpanan, misalnya, buku, majalah, dll.

Ini perabot kaca berengsel paling kerap kelihatan seperti papan yang tidak mempunyai sekatan dan pagar luaran yang lain. Di dalam rak sedemikian, mungkin terdapat dinding belakang di mana unsur pengikat dalam bentuk kunci berengsel atau sokongan bawah dipasang. Para rak hinged boleh dipasang di mana-mana ruang bebas di dinding. Terdapat dinding dipasang di luar bangunan, walaupun dalam versi sudut.

Rak terbuka di pedalaman

Dinding dipasang di dinding boleh digunakan di mana-mana bilik. Terutama mudah ialah rak-rak di dapur. Pada mereka perempuan simpanan boleh menyimpan peralatan atau pelbagai produk yang dibungkus dalam balang atau kotak yang indah. Jika anda mempunyai dapur yang panjang dan sempit, kabinet di dalamnya tidak akan sesuai, tetapi rak terbuka adalah sempurna. Kadang-kadang dinding menggantung rak dapur luar boleh digunakan sebagai elemen sekunder yang menghubungkan dua kabinet di antara mereka atau mengisi ruang antara dinding dan kabinet. Pada masa yang sama anda mempunyai ruang tambahan untuk menyimpan peralatan dapur. Di beberapa dapur, rak terbuka sepenuhnya menggantikan kabinet gantung yang besar.

Di pedalaman ruang tamu, rak dinding sering digunakan sebagai elemen hiasan. Di atasnya, anda boleh memasang gambar dalam rangka kerja, lilin di candlesticks, periuk dengan bunga dalaman, dan sebagainya. Di kawasan rekreasi, anda boleh memasang rak dinding untuk buku, majalah. Dan mereka boleh dipasang rendah, supaya mudah untuk menjangkau mereka tanpa bangun dari sofa atau kerusi. Di atas rak terbuka di ruang tamu, anda boleh meletakkan koleksi barang hiasan atau ekspo cenderahati. Rak gantung yang sangat baik, dibina di atas sofa. Di sini mereka boleh diatur dalam urutan mendatar atau menegak, tangga, tulang belulang, atau hanya dalam kekacauan. Jika ruang tamu mempunyai niche, maka, dengan menetapkan rak di dalamnya, anda boleh menghidupkannya ke dalam rak. Dan pencahayaan, dipasang dengan bantuan lampu sorot, sepenuhnya mengubah rupa bilik anda, menjadikannya lebih selesa dan cantik.

Bagi mereka yang suka bunga dalaman, rak terbuka juga boleh sangat berguna. Kadang-kadang mereka dipasang secara langsung di antara cerun tetingkap dan letakkan di sini pot bunga dengan warna rumah.

Rak membuka pintu di bilik tidur juga digunakan. Mereka boleh menyimpan pelbagai jenis berguna dan perlu, sebagai contoh, pengecas ke telefon, minyak wangi dan kosmetik, buku kegemaran, dll.

Sekiranya rumah itu mempunyai pejabat atau perpustakaan, maka tidak ada cara untuk membuat rak dinding tanpa bergantung pada dinding. Sebagai tambahan kepada buku-buku, mereka mungkin termasuk, sebagai contoh, membaca dan menulis gelas, potret orang terkenal atau foto keluarga, candlesticks atau houseplants.

Bergantung pada bahan dari mana rak dinding dibuat, mereka adalah kayu dan logam, kaca, plastik dan juga batu. Rak yang diperbuat dari kayu akan kelihatan hebat di gaya desa desa atau Provence. Rak ukiran logam sesuai untuk berteknologi tinggi moden atau gaya moden, menjadikan ruang dalaman cahaya dan elegan. Rak plastik sesuai di dapur moden. Model dengan warna yang berbeza boleh menghiasi sebarang pedalaman. Tekan rasa halus pemilik rumah dengan rak terbuka kaca. Unsur-unsur dalaman sedemikian boleh sama ada satu atau multi-level. Varian yang bergaya dan asli untuk dapur - rak batu, yang sepatutnya selaras dengan bahagian atas meja, pelapik apron dapur atau dengan penutup lantai.

Menyalin maklumat hanya dibenarkan dengan rujukan langsung dan terindeks kepada sumber

Rak hiasan dan bergaya di dinding di pedalaman

Rak di pedalaman selalu dan akan menjadi tambahan yang menyenangkan dan berfungsi dengan reka bentuk keseluruhan bilik. Pejabat perniagaan, institusi pendidikan, kedai, perpustakaan, apartmen, rumah persendirian - ada rak di mana-mana. Populariti produk-produk perabot ini unik mempengaruhi kepelbagaian mereka.

Abad ke-21 menetapkan permintaan dan citarasa dalam semua bidang kehidupan, termasuk pendekatan reka bentuk baru, gaya moden. Rak hari ini bukan sahaja direka untuk mengandungi barang-barang di atasnya, ia adalah sebahagian daripada konsep reka bentuk keseluruhan, elemen kecil dari satu gambaran besar.

Semua rak yang digunakan di pedalaman boleh dikumpulkan:

 • dinding;
 • terbina dalam;
 • sudut;
 • lantai;
 • digantung;
 • modul rak;
 • lipat;
 • rak.

Rak dinding di pedalaman ruang tamu dengan perapian

Rak dinding dipasang dengan pengikat terus ke dinding. Ini adalah produk perabot yang paling serba boleh, tradisional dan boleh dipercayai. Hari ini anda boleh bertemu dengan rak reka bentuk luar biasa di dinding, terutamanya kerana kerja reka bentuk lebih popular daripada papan kayu biasa.

Rak terbina dalam sering dibuat daripada eternit. Mereka kelihatan seperti sebahagian dari dinding dan campuran harmoni ke dalam reka bentuk bilik.

Rak terbina dalam niche di sebuah rumah negara

Sudut - diletakkan di antara dua dinding di sudut. Ini adalah pandangan praktikal, membolehkan anda menjimatkan ruang di dalam bilik.

Rak sudut dengan pencahayaan

Rak lantai dipasang di lantai atau pada jarak tertentu daripadanya, sebagai contoh, pada roda. Kemudahan produk tersebut disebabkan oleh hakikat bahawa mereka dapat dengan mudah dipindahkan, tidak ada usaha tambahan yang perlu untuk diperbaiki.

Rak digantung dibaiki melalui peralatan ke siling atau ke dinding. Untuk melakukan ini, anda memerlukan tali, kabel, rantai, tali, serta bahan lain, menggunakan mana anda boleh membuat rak gantung. Ini adalah format yang lebih asal.

Modul rak adalah struktur beberapa rak.

Rak lipat di kawasan pedalaman berbeza dengan itu, sebagai tidak berguna, mereka boleh dilipat dengan kemas, menjimatkan ruang di dalam bilik.

Rak - reka bentuk besar dari banyak sel yang berbeza. Ini adalah perabot pelbagai fungsi.

Di pedalaman menggunakan dua jenis rak:

Contohnya, contohnya, boleh dibina menggunakan kaca sebagai dinding depan.

Bergantung pada bahan, rak adalah:

 • kayu;
 • kaca;
 • seramik;
 • logam;
 • plastik;
 • dari papan serat, papan serat;
 • digabungkan (menggunakan beberapa bahan);
 • batu;
 • dipasangkan dari anggur;
 • dari papan gypsum.

Tiga spesies terakhir tidak digunakan dengan kerap, tetapi mereka sangat asli, luar biasa. Of drywall boleh dilakukan oleh diri sendiri, setelah memikirkan reka bentuk.

Jika anda menumpukan pada reka bentuk, maka rak adalah:

Jenis moden dibuat dengan orientasi kepada gaya dalaman tertentu, memandangkan perabot harus digabungkan dengan satu sama lain.

 • rak hiasan;
 • untuk tujuan praktikal (buku, dapur).

Meletakkan rak di atas tempat kerja Rak digantung di kawasan kerja

Hiasan - direka untuk tujuan estetik dan boleh dibina dari mana-mana bahan, dengan mengambil kira rasa dan reka bentuk pilihan.

Rak buku hendaklah dibuat bahan-bahan yang kuat, baik tetap, direka bentuk untuk beban berat. Dapur - harus dibuat bahan mudah dibasuh.

Rak di pedalaman dapur

Rak dinding klasik di pedalaman - salah satu pilihan paling mudah dan standard untuk mereka bentuk rumah mereka praktikal, tanpa kos bahan tambahan dan cepat. Termasuk fantasi, anda boleh tampil dengan hiasan yang menarik.

Reka bentuk moden hari ini melangkah jauh. Rak dinding kadang-kadang mengambil rupa yang tidak simetri dan luar biasa. Ia cukup untuk menawarkan produk perabot eksklusif dan asli.

Rak buku di bilik tidur

Rak dinding di pedalaman boleh dibuat dalam bentuk yang berbeza:

 • konsol (rak dinding dengan satu atau lebih kaki hiasan, juga boleh berfungsi sebagai meja persalinan);
 • mendatar;
 • menegak;
 • cenderung;
 • pelbagai peringkat;
 • dalam bentuk tangga;
 • dengan belakang, serta dinding sisi;
 • segi empat tepat, heksagon, persegi;
 • bulat.

Rak dinding di kawasan pedalaman pasti menjadi tambahan yang cantik dan praktikal untuk rumah anda.

Rak panjang di ruang tamu untuk bunga dan lukisan

Rak-rak dinding, tanpa mengira bentuk dan citarasa pilihan, sebaiknya dibuat dengan gaya yang sama dengan perabot lain di apartmen, rumah, pejabat, dll. Mengikut satu reka bentuk, anda mencipta integriti, keselesaan dan keharmonian bilik.

Rak dinding di pedalaman boleh diatur dengan cara yang berbeza, secara bebas mengembangkan reka bentuk, atau menghiasi rak-rak di dinding dalam bentuk asal:

Rak kaca yang diterangi - penyelesaian moden, kelihatan indah dan merupakan sumber tambahan cahaya. Ia agak mustahil untuk digunakan, sebagai contoh, untuk rak kaca bilik mandi dengan pencahayaan.

Penyangkut dengan rak adalah dua dalam satu. Sangat baik untuk lorong atau dapur, untuk menggantung tuala.

Rak dinding dari beg pakaian lama - pendekatan yang tidak standard, semestinya membawa pelbagai dan memberi tumpuan khas ke bilik.

Rak Wicker dari anggur yang sesuai untuk tuala di bilik mandi, anda juga boleh menggunakan di tapak semaian untuk mainan.

Meja lajur adalah perabot lipat, yang mengambil dua kedudukan: sama ada meja atau rak, yang diperlukan pada masa ini. Pilihan yang baik untuk pangsapuri kecil.

Rak kaca dinasihatkan untuk digunakan untuk tujuan hiasan atau di bilik mandi.

Tidak perlu membeli rak kaca untuk nurseri, kerana ini tidak selamat.

Rak yang mudah dan biasa akan kelihatan cantik dengan hiasan yang bergaya dan dipilih dengan baik. Aksesori yang menarik, bunga, buku, disusun dengan warna, akan menjadi aksen utama tandem ini. Lagipun, rak, walaupun yang paling luar biasa, bukan semuanya, tetapi hanya asasnya.

 1. Ia perlu mengambil kira hiasan keseluruhan bilik. Sebagai contoh, untuk bilik-bilik yang dilengkapi dengan gaya klasik, ia tidak sesuai untuk menggunakan rak yang besar dan luas. Selalunya terdapat rak-rak kemas yang diperbuat daripada kayu yang berkualiti.
 2. Apabila memilih bahan, anda perlu menilai beban produk perabot. Dan juga dengan betul untuk mengambil fastenings.
 3. Apabila memasang rak, adalah perlu untuk menganalisis di mana ia lebih selamat untuk berbuat demikian. Mengambil kira pendawaian elektrik, paip, dll. Sekiranya terdapat kanak-kanak kecil, tidak sesuai untuk membuat lantai perabot sedemikian, terlalu rendah, gunakan pengikat yang kurang baik.
 4. Untuk bilik kecil anda boleh menggunakan sudut, dinding atau rak lipat.
 5. Untuk bilik besar rak yang paling sesuai. Secara praktikal dan pada masa yang sama kelihatan sangat bergaya.
 6. Pilihan ekonomi adalah rak yang terbuat dari kaca, drywall, chipboard dan bahan lain.
 7. Untuk mandi tidak dinasihatkan rak kayu dan derivatifnya, kerana mereka menyerap kelembapan. Adalah lebih baik untuk mereka bentuk, sebagai contoh, kaca, plastik atau seramik.
 8. Untuk balkoni, rak penjuru boleh mendekati.
 9. Adalah lebih baik untuk membeli rak sekaligus dengan semua perabot semasa pembaikan, supaya seluruh bilik mempunyai satu gaya dalaman, skema warna tertentu. Jika hanya rak yang diperlukan, maka kita mengambil kira kawasan yang sedia ada.
 10. Sekiranya ada kemungkinan dan keinginan, lebih baik untuk menggunakan nasihat pereka yang mengetahui semua nuansa dalam perkara ini.

Menerapkan imaginasinya, anda boleh membuat rak sendiri, atau hanya pilih dengan menghubungi kedai. Tetapi semua ini perlu memberi kesenangan dan mewujudkan keselesaan, kecantikan, keselesaan atau untuk berkhidmat untuk tujuan praktikal. Pada akhirnya, setiap orang dipandu oleh citarasa sendiri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 + = 44