Rak untuk ketuhar gelombang mikro

Rak untuk ketuhar gelombang mikro

Selepas membeli gelombang mikro, ramai orang mempunyai soalan, tetapi di mana untuk meletakkan peranti ini? Lagipun, dalam kebanyakan kes, ketuhar gelombang mikro berpuas hati dengan dimensi, dan dimensi dapur meninggalkan banyak yang diinginkan.

Hari ini, masalah ini benar-benar dapat diselesaikan - anda boleh membeli rak untuk ketuhar gelombang mikro atau membuat rak untuk ketuhar gelombang mikro dengan tangan anda sendiri.

Di mana saya boleh memasang ketuhar gelombang mikro, atau rak di dapur di bawah microwave

Secara tradisinya, ketuhar gelombang mikro diletakkan di dapur di atas meja yang dimasukkan ke dalam set perabot dapur dan mempunyai rak terbina dalam. Variasi sedemikian meluas, kerana ia adalah mudah. Tidak perlu melekat pada kurungan dinding atau rak untuk ketuhar gelombang mikro - dipasang, bersambung dan boleh digunakan.

Tetapi microwave adalah teknik dapur khusus, yang mana beberapa peraturan pemasangan adalah tipikal. Sebagai contoh, anda tidak boleh memasak makanan berhampiran microwave, kerana meja dapur bukan pilihan terbaik, terutama jika kawasan dapur kecil. Perlu diperhatikan bahawa mengikut peraturan ini, ketuhar gelombang mikro tidak disyorkan untuk dipasang pada peti sejuk.

Pilihan yang paling popular: microwave di atas meja

Pilihan kedua untuk meletakkan ketuhar gelombang mikro dengan populariti adalah ambang jendela. Tingkap euro moden mempunyai ambang tingkap yang agak lebar, yang cukup cukup untuk memasang gelombang mikro di atasnya. Ini tidak buruk, tetapi untuk musim sejuk, pilihan ini hilang: walaupun anda mempunyai tingkap udara, dapur masih perlu berventilasi.

Di samping rak, ketuhar gelombang mikro digantung pada kurungan. Mengenai bagaimana untuk memilih pendakap, diterangkan dengan terperinci dalam artikel ciri di laman web kami

Artikel di bawah tajuk "Mini-microwave" akan memberitahu anda tentang prinsip operasi dan parameter asas peranti di mana anda memutuskan untuk membina rak

Baru-baru ini, merekrut peralatan elektrik di perabot dapur. Ini juga merupakan pilihan yang bagus, tetapi hanya jika ada ruang kosong. Oleh itu, pilihan yang paling mudah dan praktikal adalah sudut atau rak hinged di bawah gelombang mikro, yang dipasang ke dinding di tempat yang bebas.

Cara terakhir anda boleh menyelesaikan masalah kekurangan ruang di dapur. Jadi, walaupun rak berengsel atau sudut bawah microwave boleh dibeli di banyak kedai dan, termasuk, sumber dalam talian.

Memasang ketuhar gelombang mikro di dalam peti sejuk

Pilihan lain ialah membuat rak di dapur untuk ketuhar gelombang mikro. Inilah arahannya.

Rak di bawah gelombang mikro dengan tangannya sendiri

Rak sudut untuk ketuhar gelombang mikro

 • 3 papan perabot (dimensi - 600 x 450 mm). Anda boleh membeli papan kayu dengan tepi terpaku.
 • Booms dengan diameter 22 mm dan panjang -2,200 mm,
 • Bebibir keluli (16 keping) untuk rod,
 • Sudut saiz - 200 x 300 mm untuk mengunci dinding.
 • Alat untuk membuat rak adalah standard. Pengecualian adalah bit gerudi 22 mm. Dan juga:
 • Pemutar skru,
 • Puncher,
 • Pensil,
 • Dan rolet.

Ketuhar gelombang mikro di tingkap

Memasang rak untuk ketuhar gelombang mikro

Dimensi ketuhar gelombang mikro adalah kira-kira 500 x 410 x 300 mm, dan, berdasarkan ini, kami akan menghasilkan bahagian dimensi yang sesuai. Oleh itu, anda boleh meneruskan:

Menanggung pesawat untuk rak masa hadapan untuk ketuhar gelombang mikro

 1. Tandai pada semua permukaan mendatar pusat penetapan bebibir - dari setiap sudut - 30 x 30 mm.
 2. Bor di rak tengah melalui lubang dengan diameter 22 mm, sementara sedikit "memecahkan" mereka dengan gerudi. Ini adalah perlu bagi bar untuk lulus dengan bebas.
 3. Skru bebibir di rak tengah di kedua sisi ke elemen pengikat yang melekat.
 4. Pasang skru mengetuk diri dengan saiz 4 x 16 mm.
 5. Betulkan rod di bebibir dengan skru pengapit - putarkannya ke "belakang" rak. Oleh itu, rak di bawah ketuhar gelombang mikro kelihatan lebih estetik.
 6. Dari bar, potong 4 kepingan yang sama - dari kira-kira 650 mm hingga 700 mm.
 7. Pasang rak. Ini semudah menyusun pereka kanak-kanak. Perkara utama adalah untuk menyesuaikan ketinggian penetapan rak tengah untuk ketuhar gelombang mikro dan tegas mengetatkan skru.

Memperbaiki rak untuk ketuhar gelombang mikro ke dinding dengan bantuan sudut perabot

Itu sahaja, rak sedia untuk ketuhar gelombang mikro. Seperti yang anda lihat, secara bebas membuat dan memasang rak di bawah ketuhar gelombang mikro di bahu kepada semua orang! Perkara utama - hanya membuat keputusan mengenai pilihan tempat yang baik, supaya rak tetap sempurna dengan lancar.

Bagaimana untuk membaiki kerosakan gelombang mikro? Jawapan kepada soalan ini akan diberikan kepada anda oleh pakar perunding laman web kami

Bagaimana saya membersihkan microwave? - juga mencari jawapan kepada soalan sakramental ini di laman web kami: http://remontspravka.com/kak-pochistit-mikrovolnovku/

"Adakah mungkin untuk menggantikan ketuhar dengan ketuhar gelombang mikro?" - satu artikel di bawah tajuk ini akan membolehkan anda menilai keupayaan dan keperluan anda untuk mengemas kini perkakas dapur

Pelapik ketuhar gelombang mikro: belajar bagaimana melakukan profesional dengan tangan anda sendiri

Buat rak untuk microwave dengan tangan anda sendiri adalah mudah - hanya lihat sendiri Microwave - perkara di dapur adalah perlu dan sudah biasa. Malangnya, perkara yang berguna di ladang kadang-kadang sukar untuk mencari tempat di dapur kami. Kawasan ruang kecil dan tempat di mana anda boleh meletakkan gelombang mikro, tidak banyak. Marilah kita pertimbangkan bagaimana cara menyelesaikan masalah dan bagaimana membina rak untuk ketuhar gelombang mikro.

Rak untuk microwave harus diletakkan di dalam kawasan kerja. Makna penyelesaian ini adalah bahawa semua peralatan yang terlibat dalam memasak harus membentuk segitiga dan sentiasa berada di tangan

Di mana saya boleh mencari tempat gelombang mikro di dapur? Terdapat beberapa pilihan, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Ketuhar gelombang mikro boleh diletakkan:

Letakkan gelombang mikro di desktop masuk akal jika kawasan kerja adalah besar. Jika tidak, ketuhar akan berlaku untuk pemotongan produk dan ia akan sangat menyusahkan untuk bekerja. Perkara yang sama boleh dikatakan tentang meletakkan ketuhar pada tingkap. Di samping itu, jauh dari semua pangsapuri, tingkap itu begitu luas sehingga dapat dimasukkan ke dalam gelombang mikro. Di samping itu, pada musim sejuk, penurunan suhu yang tajam adalah mungkin, oleh itu kaca di dekat gelombang mikro boleh retak.

Letakkan ketuhar di dalam peti sejuk hanya jika ia rendah. Jika tidak, induk induk kehilangan peluang untuk mencapai relau dan tidak dapat menggunakannya dengan betul. Baru-baru ini, ia telah menjadi popular untuk meletakkan gelombang mikro di dalam kabinet. Hal ini memungkinkan untuk menyembunyikan peralatan dari mata yang bersinar. Khususnya adalah penempatan, jika reka bentuk dapur direka dalam gaya negara negara, di mana ketersediaan teknologi moden tersingkir daripada gaya umum.

Terdapat satu pilihan paling optimum - meletakkan microwave di dinding. Ini memerlukan rak.

Rak untuk ketuhar gelombang mikro di dinding dan pilihan lain

Dalam kapasiti ini, beberapa jenis pembinaan boleh bertindak:

 • kurungan untuk perkakas rumah;
 • rak digantung;
 • rak.

Penting: dalam mana-mana, ia perlu untuk menyediakan akses udara ke relau. Dengan ketiadaan pengudaraan yang betul, ia dapat dengan cepat gagal.

Kurungan adalah salah satu cara paling berjaya melampirkan relau. Dalam kes ini, pengudaraan yang betul akan dipastikan, semasa memasang kurungan dalam kuasa hampir semua.

Para rak boleh dibuat dalam bentuk rak buku. Dalam kes ini, akan terdapat beberapa lagi relung yang berguna, yang dalam dapur kecil sangat diperlukan Para rak boleh diperbaiki dengan pendakap khas. Dalam kes seperti dalam gambar, pengancing mengambil ruang yang minimum dan sesuai dengan sempurna ke dalam reka bentuk unit dapur

Cara paling ekonomik untuk mencari ketuhar dianggap sebagai rak buatan sendiri.

Sekiranya anda membuat rak tertutup dengan pintu berengsel, maka sangatlah penting untuk membuat pengudaraan dengan sisi. Di samping itu, apabila memasak pintu harus dibuka untuk mengelakkan terlalu panas ketuhar.

Untuk secara bebas membuat rak di dinding, anda tidak memerlukan kemahiran khas dalam pertukangan kayu. Agar kerja menjadi kemas, adalah penting untuk membuat pengukuran yang teliti selepas memilih tempat.

Kami mengesyorkan menonton video, di mana anda akan melihat pelbagai pilihan untuk meletakkan gelombang mikro di dapur:

Penting: Kita perlu memikirkan pergerakan orang di dapur sebelum memilih tempat untuk menampung rak. Rak tidak boleh mengganggu pergerakan itu, ia tidak sepatutnya berada di peringkat kepala untuk mengelakkan kecederaan. Selepas ketuhar gelombang mikro diletakkan, mudah untuk berada di dapur dan bekerja di dapur.

Kemudian anda perlu memilih bahan untuk reka bentuk. Rak mesti menahan beban, jadi untuk pengeluarannya diperlukan untuk mengambil bahan-bahan bermutu yang memiliki kekuatan dan daya tahan.

Pertama sekali, kita perlu memilih bahan untuk rak itu sendiri.

Rak untuk ketuhar gelombang mikro dari logam akan sesuai dengan reka bentuk dapur dalam gaya Art Nouveau Ia boleh:

 • papan kayu;
 • papan perabot selesai;
 • rak siap, dijual di kedai-kedai bahan binaan.

1 varian: Pembuatan rak dari unsur siap

Ini adalah salah satu cara yang paling mudah untuk membuat rak untuk ketuhar gelombang mikro. Ia cukup untuk membeli di rak standard kedai untuk kabinet. Mereka mempunyai dimensi 568x450 mm. Ini cukup untuk meletakkan gelombang mikro di dinding.

Penyelesaian yang sangat berkesan adalah untuk membebaskan ruang di kabinet atas dan menukarnya menjadi rak untuk ketuhar gelombang mikro. Kelebihan penyelesaian ini adalah bahawa kawasan kerja akan digunakan sepenuhnya dan tidak akan ada barang tambahan di atasnya. Kekurangan penyelesaian - ia tidak semestinya mudah untuk menggunakan ketuhar gelombang mikro

Anda boleh membeli reka bentuk rak siap dengan rak sisi dan rak atas. Dalam kes ini, ia tetap hanya untuk menggantung rak di dinding, memasangnya dengan skru.

Kaedah ini mempunyai beberapa kelemahan penting:

 • Para rak tidak menyediakan tahap pengudaraan yang diperlukan. Sekiranya terdapat rak atas, ia akan panas semasa operasi ketuhar gelombang mikro.
 • Rak sedemikian tidak boleh dipasang di sekitar kawasan kerja, kerana ia akan mengganggu operasi.

Tetapi reka bentuk ini boleh dipasang dengan cepat, tanpa mempunyai kemahiran dalam pertukangan. Ini adalah kaedah yang lebih besar daripada kaedah ini.

2 variasi: rak dari kurungan

Satu lagi cara yang sangat mudah untuk meletakkan ketuhar gelombang mikro di dinding. Kurungan untuk perkakas rumah dijual di mana-mana kedai peralatan rumah - sebagai peraturan, mereka direka untuk TV, tetapi dengan kejayaan yang sama mereka sesuai untuk meletakkan ketuhar gelombang mikro.

Rak seperti itu diikat mengikut arahan yang telah selesai kepada kurungan. Kemahiran dan pengetahuan khusus diperlukan.

Kurungan boleh digunakan dengan cara yang berbeza: anda boleh memasang gelombang mikro langsung pada mereka, dan anda boleh memasang rak dahulu, dan kemudian masukkan microwave Kelebihan menggunakan kurungan untuk microwave adalah serba boleh. Pendakap boleh diperbaiki di mana-mana di dinding dan selepas dipasang, ia akan kelihatan tidak kelihatan

Kelemahan penempatan tersebut ialah reka bentuk mungkin tidak sesuai dengan penampilan keseluruhan dapur. Dalam kes ini, lebih baik untuk memberi perhatian kepada rak yang dibuat oleh tangan sendiri dari pokok itu.

Bagaimana untuk memasang kurungan untuk ketuhar gelombang mikro (video)

Jika anda mempunyai banyak teknik yang berbeza di dapur, rak rak dengan beberapa niche akan membantu menyelesaikan masalah menggunakan ruang. Contohnya, di atas rak anda boleh meletakkan gelombang mikro, dan di bahagian bawah multivarku. Atau lakukan seperti dalam foto - letakkan 2 gelombang mikro Rangka rak logam adalah berbeza dari kayu yang kelihatan seperti "lebih ringan, itulah sebabnya ia boleh digunakan secara praktikal di mana-mana dapur, tanpa menyebabkan ketidakseimbangan. Di samping itu, bersama-sama dengannya anda boleh menggunakan pagar untuk menyimpan objek meja. Oleh itu, rak logam untuk microwave adalah salah satu pilihan terbaik

Rak yang sangat asli dan selesa.

 • ia boleh melebihi;
 • ia boleh digunakan untuk menampung perkara-perkara lain;
 • ia tidak merosakkan pedalaman;
 • memastikan pengudaraan yang betul.

Untuk pengeluaran rak-rak diperlukan:

 • tiga papan perabot saiz standard 600x450 mm, yang dijual di kedai bahan binaan;
 • bar logam dengan diameter 22 mm;
 • bebibir keluli untuk rod - 16 pcs;
 • sudut keluli 200x300 mm.
 • Pada pesawat mendatar perabot kosong (perisai), tandai titik penetapan bebibir, yang 30 hingga 30 mm selain dari setiap sudut.
 • Di lubang gerudi rak tengah 22 mm;
 • Pasang bebibir ke rak tengah di kedua-dua sisi;
 • Dari bar memotong empat segmen yang sama - setiap segmen harus sama dengan 650-700 mm;
 • Selamatkan rod dengan skru pengapit pada bebibir;
 • Para rak dipasang di antara satu sama lain;
 • Sudut dilampirkan pada bahagian belakang struktur;
 • Para rak digantung dari sudut ke dinding oleh skru.

Cara membuat rak untuk ketuhar gelombang mikro dengan tangan anda sendiri (video)

Kami juga mengesyorkan melihat video mengenai pemasangan rak model yang sedikit berbeza:

Rak di bawah gelombang mikro, yang dibuat oleh tangan sendiri, boleh menjadi hiasan sebenar di dalam dapur, kerana bahan dipilih secara berasingan untuk gaya dan penyelesaian warna bilik.

Kurungan untuk ketuhar gelombang mikro di dinding: kami menguasai rak asal dengan tangan kami sendiri

Hampir setiap suri rumah di dapur mempunyai alat moden. Hari ini mustahil untuk dibayangkan tanpa ketuhar gelombang mikro. Peranti ini mempunyai dimensi yang mengagumkan, selalunya penempatannya di dapur adalah masalah terbesar. Untuk menjimatkan ruang, anda boleh menggunakan pendakap gelombang mikro di dinding.

Di rumah pangsapuri pelbagai tingkat dilengkapi dengan dapur kecil. Tidak ada tempat untuk beralih, dan kemudian semua alat dapur perlu diletakkan. Oleh itu, kita mula berfikir tentang cara mengatasi nasib, di mana meletakkan ketuhar gelombang mikro dan pada masa yang sama untuk menyelamatkan ruang berharga.

Sebaik-baiknya untuk tujuan tersebut, pendakap gelombang mikro di dinding sesuai. Ia boleh dibeli di mana-mana kedai khusus, tetapi lebih baik untuk menjadikannya sendiri. Pemasangan mestilah dipercayai, jadi sebelum anda meneruskan secara langsung ke proses pengilangannya, bacalah beberapa cadangan dan petua:

 • pertama mengukur dimensi ketuhar gelombang mikro;
 • kami menentukan berat alat dapur dan memilih penetapan kuat yang sesuai;
 • Sudut logam sesuai untuk tujuan ini;
 • kita akan memilih dinding untuk mengikat, adalah wajar untuk memasang kurungan pada dinding konkrit atau bata;
 • lebar kurungan boleh diselaraskan secara berasingan, bergantung pada dimensi ketuhar gelombang mikro;
 • cara yang ideal untuk memasang pendakap ke dinding - cincin dan skru;
 • meletakkan ketuhar gelombang mikro boleh terus di sudut atau dari atas untuk melampirkan rak;
 • rak perlu dipotong mengikut dimensi kurungan, adalah wajar untuk menggunakan papan kayu pepejal, dan rolling logam juga boleh digunakan.

Kami berfikir di bahagian dapur: kami meletakkan ketuhar gelombang mikro

Saiz purata ketuhar gelombang mikro ialah 50x41x30. Anda boleh membuat pendakap gelombang mikro dari sudut logam biasa ke dinding dengan tangan anda sendiri. Ia cukup untuk memilih sudut yang kuat dari saiz yang sesuai dan mengetuknya ke dinding. Dan untuk membuat struktur gelongsor, jalur logam khas dipasang pada dinding. Pada rel seperti, kurungan akan meluncur seperti kereta api di landasan keretapi.

Kurung tradisional dicat putih. Untuk membuat reka bentuk, anda boleh menggunakan bahan tahan karat. Sarjana yang berpengalaman tidak akan menghadapi masalah dengan reka bentuk dan pemasangan kurungan dinding. Juga, ketuhar gelombang mikro boleh dipasang di kabinet dinding. Dan jika anda ingin melengkapkan dapur dengan teknologi terkini, buat rak asli.

Reka bentuk rak untuk ketuhar gelombang mikro

Pertama, lukis lakaran. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan modul perisian khas yang dipasang pada komputer peribadi. Dan mungkin dan dengan cara yang lama - pada sekeping kertas. Selepas anda memikirkan reka bentuk rak dan mengira parameternya, anda boleh pergi ke kedai bangunan dan bahan pembelian.

Alat dan bahan yang diperlukan:

 • lembaran papan zarah;
 • skru mengetuk diri;
 • palam hiasan;
 • pita penamat;
 • jig elektrik;
 • gerudi;
 • pemutar skru;
 • kanopi logam;
 • dowels;
 • kompas;
 • pensil mudah;
 • tahap bangunan.
 • Rak microwave di dinding dibuat dengan ringkas. Jika anda telah mengira dimensi dan kapasiti muatannya dengan betul, maka tidak akan ada masalah sama ada semasa pemasangan atau pada masa akan datang dalam operasi.
 • Dalam program khas pada komputer peribadi, kami akan melukis lakaran.

 • Pada helaian papan serpih, kita saiz rak.
 • Pertama, kami akan menggariskan rak atas. Kami mengambil seorang penguasa, pensil dan melukis segi empat tepat.
 • Kepada rejimen itu ternyata asli dan indah, semua sudut dibulatkan.
 • Untuk menarik bahagian bulatan, anda boleh mengambil kompas. Sekiranya tidak demikian, plat akan memainkan peranan template.
 • Kami hanya mengepung dua sudut depan. Sudut-sudut yang akan dipasang pada dinding mesti lurus.

 • Sudut depan rak akan dibulatkan.
 • Ia sukar untuk menarik jejari dengan pekeliling, jadi kami akan menggunakan plat. Align tepinya dan lukis pinggir bulat dengan pensil.

 • Kami meletakkan helai EAF pada permukaan mendatar.
 • Kelebihan, yang akan kita potong, harus digantung.
 • Kami mengambil jig elektrik dan bulat sudut di sepanjang garis.

 • Kami mengukur panel sampingan rak di atas helai papan dan memotongnya.

 • Juga gunakan plat untuk menandakan kelengkungan di sudut depan yang lebih rendah.
 • Begitu juga, potong sisi kedua rak.

 • Potong bahagian belakang rak dari papan serpih. Ia harus besar, kerana di bawah rak utama kita akan melancarkan satu lagi.
 • Kini kita perlu menyambung bahagian atas dan belakang rak di sudut kanan.
 • Di bahagian tepi kami membaiki kepingan papan serpai dengan skru mengetuk diri.

 • Di bahagian belakang dan atas rak, gerudi empat lubang simetri.
 • Kami memperkenalkan skru sendiri mengetuk ke dalamnya.

 • Kemudian kita perlu menetapkan sisi rak satu demi satu.

 • Setelah kami menjamin bahagian sisi rak, ambil sekeping papan serik dan ukur jarak antara sisi.

 • Kami memotong dan membaiki rak dengan skru.
 • Ke bahagian belakang rak kami perlu mengetuk kanopi logam.
 • Semua bahagian terbuka rak dilekatkan dengan filem hiasan (tepi).
 • Tali skru mengetuk diri ditutup dengan palam.
 • Kami hanya perlu menggerudi dinding, memasukkan dowel dan membaiki rak pada skru.

Untuk membuat rak yang kukuh dan asli untuk ketuhar gelombang mikro, anda tidak perlu menjadi pembuat perabot profesional. Membebaskan masa yang sangat sedikit dan membuat rak yang sesuai dengan bahagian dalam dapur anda. Semoga berjaya!

Pembaca yang dihormati, kami akan senang menerima terima kasih, serta kritikan dan sebarang komen. Kami bersama-sama membuat laman web ini lebih baik.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − = 16