Rangka kadbod dengan tangan anda sendiri

Bagaimana untuk membuat bingkai yang indah untuk gambar kadbod dengan tangan anda sendiri?

Rangka kerja untuk gambar, lukisan atau panel pelbagai adalah elemen hiasan penting bagi setiap reka bentuk dalaman. Lagipun, gambar dan gambar yang dimasukkan ke dalamnya menjadi karya seni dan mempengaruhi penampilan umum bilik.

Bingkai menekankan keperibadian imej, memberi mereka kelengkapan, menekankan komposisi.

Pertama sekali, mereka harus selaras dengan unsur-unsur dalaman yang lain dalam warna, saiz, bahan.

Adalah penting bahawa bingkai itu menekankan ciri-ciri foto dan menghubungkannya dengan ruang sekeliling, dan pada masa yang sama ia perlu dilaksanakan dalam satu gaya dan saling melengkapi.

Oleh itu, baguette tipis nipis tanpa lukisan pelepasan akan memberikan gambaran yang hebat bunyi moden, dan nota antik dan mewah yang luas.

Dalam kes ini, bingkai perlu dipilih untuk gambar, dan bukan kepada benda-benda di sekelilingnya, contohnya, kepada warna dinding. Dan saiznya sepadan dengan gambar dalam lebar, dan warna - Sebaliknya dengan nada semasa gambar.

Walau bagaimanapun, bukan sahaja untuk membawa bahagian dalam ruangan menjadi penampilan estetik, adalah bermanfaat untuk menguasai seni membuat bingkai untuk gambar karton dengan tangan anda sendiri. Mungkin, dalam album keluarga anda dengan gambar terdapat gambar istimewa yang saya ingin lihat setiap hari dan berehat dengan jiwa saya selepas hari yang sibuk. Tetapi kerana kekurangan bingkai yang sesuai, anda tidak boleh menggantungnya di dinding atau meletakkan rak.

Tunggu, jangan tergesa-gesa untuk menyembunyikan gambar, kerana anda boleh membuat bingkai yang indah dari bahan-bahan di tangan.

Rangka untuk gambar kadbod dengan tangan mereka sendiri: penyediaan bahan dan kemajuan kerja

1

Untuk membuat rangka kerja untuk membingkai gambar adalah mudah dan tidak memerlukan kemahiran khas, tidak banyak masa, atau bahan istimewa.

Anda hanya perlu menyediakan untuk kerja:

 • kadbod (sebaiknya mengambil kertas beralun);
 • Kertas atau kain untuk hiasan (untuk dipilih);
 • manik, butang, cengkerang, rhinestones dan aksesori hiasan lain untuk dekorasi;
 • Gam, berus untuknya, gunting, pisau alat tulis, pensil sederhana dan penguasa.

 1. letakkan foto di pusat sekeping kadbod, bulangkan gambar dengan pensil;
 2. lukis 1 segiempat lagi di dalam yang dihasilkan, dengan sisi 1 cm lebih kecil (ini akan menjadi tetingkap untuk foto);
 3. Lukiskan segi empat tepat di luar gambar yang digariskan - ini akan menjadi margin bingkai, ia hendaklah dibuat sama dengan lebar;
 4. Potong bahagian depan kerajinan;
 5. Lingkarkannya pada satu lagi kadbod;
 6. lukis segi empat tepat di dalam satu yang dihasilkan, dengan sisi masing-masing 2 cm lebih kecil - ini akan menjadi bahagian belakang;
 7. memotongnya;
 8. mengukur berapa banyak kertas atau kain yang anda perlukan untuk menghias produk, dan potongnya dengan margin yang mencukupi untuk membengkokkan tepi ke dalam;
 9. menyebarkan bahagian hadapan bingkai foto dengan gam dan gunakan kain atau kertas yang disediakan untuknya, biarkan kering dengan gam;
 10. ke pinggir tepi bahan hiasan, gam belakang bingkai (jangan lem bahagian atas atau tepi - anda akan menolak foto anda di sana);
 11. menghiasi karya seni yang telah siap, menampal perhiasan yang dimasak;
 12. membuat pendirian atau gelung untuk menggantung produk di dinding.

Jika anda tidak mempunyai kadbod yang mencukupi, anda juga boleh menggunakan kertas kosong untuk bahagian belakang bingkai foto atau tampal dua kad kadbod pada bahagian belakang (dalam kes-kes yang teruk, anda boleh menggunakan kertas biasa yang dilekatkan dalam beberapa lapisan untuk kekuatan, atau juga kain ), yang akan menyimpan gambar.

Tidak perlu membuat bingkai untuk foto bentuk segi empat tepat: bujur, bulat, tidak teratur, dengan tepi tidak rata, lengkung dan keriting, bingkai kelihatan bergaya dan asli. Di sini anda boleh melepaskan fantasi pelayaran yang hebat. Untuk potret kanak-kanak, misalnya, ia akan menjadi menyeronokkan untuk kelihatan seperti mainan atau haiwan yang dikenali, watak kartun, dan lain-lain. Ringkasnya, kami menawarkan tuan-

kelas tentang membuat rangka kerja dengan tangan anda sendiri, dan anda sudah boleh menambah dan mengubahnya dengan cara yang anda mahukan.

Untuk membuat bingkai foto, potong jalur kadbod sekurang-kurangnya 2 cm lebar (pada jalur kadbod bergelombang hendaklah diletakkan di sepanjang lipatan - supaya pendiriannya akan lebih stabil).

Kemudian lipat jalur ini ke dalam segitiga dengan pangkal 3 atau lebih sentimeter dan gam ke belakang bingkai foto. Jika anda merancang untuk menggantungkan artikel buatan tangan di dinding, ambil 10-15 sentimeter benang kuat (bukan lebih tipis dari No. 10 untuk benang jahit) dan satu kertas tebal persegi (jenis berkilat) berukuran 5x5 cm.

Tenggelam ke tempat di mana anda ingin mengatur gelung, gam (anda boleh PVA), lipat thread dengan separuh dan gam tepi. Atas kertas kertas terpaku untuk penetapan gelung yang lebih baik.

Mengikut prinsip bingkai foto, anda boleh membuat bingkai kadbod dan untuk gambar dengan tangan anda sendiri.

 1. Anda boleh menghiasi bahagian hadapan produk dalam tema musim bunga. Ia akan kelihatan sangat lembut dan romantis. Angkat bunga tiruan kecil nada pastel, membahagi mereka ke dalam perbungaan dan gam mereka ke bingkai dengan senjata gam atau hanya gam PVA.

Mula melekat kelopak lebih mudah dari sudut. Kelopak perlu sengit antara satu sama lain, ini akan menjadikan sejambak bunga anda kelihatan subur. Hujung produk lebih baik dilapisi dengan kertas yang indah, tocang atau renda.

Jika anda mahu, anda boleh membuat bunga sendiri - kelas tuan boleh didapati.

Dan jika anda seorang penggemar teknik quilling, menghiasi bingkai dalam teknik yang indah ini.

 1. Ia akan menjadi baik untuk membuat bingkai yang dibalut dengan rentetan. Untuk melakukan ini, sapukan sedikit gam di atas bingkai dan perlahan-lahan mulai membalutnya dengan benang yang berwarna-warni. Dalam kes ini, gunakan gam juga sebagai sambungan benang. Buat algoritma untuk mengalir benang warna yang berbeza dan ikuti di dalam kerja.
 2. Luar biasa melihat kraftangan, dihiasi dengan pasta pelbagai bentuk, bijirin dan bijirin. Secara berasingan di baris ini adalah untuk mengatur penggunaan biji kopi - hiasan ini kelihatan sangat eksotik. Untuk melakukan hiasan sedemikian, untuk mengelap butiran dan pasta, gunakan jenis gam "Titan" atau "Master". Produk siap boleh dicat dengan cat akrilik atau dari kaleng.

Untuk membuat kadbod tiga dimensi kadbod dengan tangan anda sendiri, satu atau lebih segi empat tepat kadbod dengan saiz yang sama atau berturut-turut menurun sepanjang perimeter boleh dilekatkan ke hadapan produk (selepas titik No. 5).

Juga, anda mendapat sempadan pepejal, jika anda menghiasinya dengan halaman dari majalah. Untuk melakukan ini, anda perlu memotong beberapa helaian dari majalah yang tidak perlu, tiub-tiub roll yang tipis, membungkusnya di sekeliling pensil dan membaiki tepi dengan gam. Kemudian ambil benang yang terang, seperti mulina, dan anda juga boleh benang untuk merajut, dan bebas angin pada tiub jurnal (tinggalkan jarak di antara giliran kira-kira 1 cm).

Buat lebih banyak kekosongan itu (jumlah panjang beberapa perimeter bingkai foto). Kemudian gam mereka ke bingkai sekitar perimeter - dalam beberapa bulatan. Potong tepi pemotong tiub untuk ketepatan pada sudut. Anda boleh menutup kecacatan kecil dengan melukis tiub dengan cat akrilik atau minyak di atas (tetapi tidak gouache atau cat air). Lukisan ini juga akan memperkuat struktur.

Lihatlah dan kelas induk video internet untuk membuat bingkai kadbod dengan tangan anda sendiri. Di sana anda boleh mempelajari banyak idea kreatif yang memberi inspirasi kepada anda untuk membuat kraf indah yang mengisi rumah dengan kenangan harmoni dan hangat.

Rangka kadbod dengan tangan mereka sendiri: bagaimana untuk melakukannya?

Dalam zaman teknologi digital kita yang sentiasa tergesa-gesa kadang-kadang anda mahu berhenti, duduk di kerusi kegemaran anda dan hanya berehat. Ia adalah pada saat-saat seperti ini bahawa ramai di antara kita mengambil album keluarga yang besar dengan gambar. Apabila anda melihat gambar, tiba-tiba idea timbul bahawa ia akan menjadi baik untuk meletakkannya di rak atau menggantungnya di dinding. Tetapi disebabkan hakikat bahawa tidak ada bingkai yang sesuai, kami sekali lagi menghantar foto untuk terletak di antara halaman album. Tunggu, jangan tergesa-gesa dan sembunyikan gambar, anda boleh membuat bingkai dari bahan yang berguna. Dari apa dan bagaimana membuat bingkai? Dari kadbod. Ya, ya, kadbod yang biasa, yang akan dijumpai di setiap rumah.

Bingkai kadbod - pekerjaan baru

Jadi, pada suatu hari di malam yang selesa, membukanya melalui laman-laman album, ketawa memberitahu anak anda mengenai bagaimana sekali anda seorang anak sekali, tiba-tiba anda mahu meninggalkan beberapa gambar yang kelihatan, melampirkannya dalam bingkai asal. Membuat bingkai kertas dan kadbod akan membantu anda lulus petang, selain itu, ini adalah satu lagi cara yang menarik untuk mengajar kanak-kanak sesuatu yang baru, menarik. Jangan ragu untuk melakukannya! Pengeluarannya tidak memerlukan banyak masa dan wang.

Bingkai yang diperbuat daripada kadbod: bahan yang diperlukan

Bingkai asas yang diperbuat daripada kadbod dengan tangan mereka sendiri dibuat menggunakan bahan yang paling biasa, seperti kadbod, reben, kain, sisa kertas dinding, manik, kerang yang dibawa dari cuti musim panas, dan barang-barang lain yang sesuai untuk hiasan. Masih memerlukan gunting, penguasa, pensil, gam perkeranian. Penyelesaian yang menarik untuk menghias boleh menjadi bijirin mentah - ia boleh menjadi kacang, soba, semolina atau yang lain. Mengenai cara membuat bingkai kadbod dengan penggunaan bijirin, akan diberitahu tepat di bawah ini, sudah pasti, pilihan ini untuk menghias banyak orang akan rasa.

Untuk membuat rangka kerja yang paling mudah, anda perlukan:

- barang hiasan (dalam manik ini digunakan);

Dua kosong segi empat tepat dipotong dari kadbod. Untuk gambar 10x15, mereka harus 13.5x18.5 cm Sekarang salah seorang daripada mereka perlu memotong tetingkap, yang sepatutnya sedikit lebih kecil daripada gambar itu sendiri. Pada tetingkap ini, jika dikehendaki, belakang boleh melampirkan filem, sebagai contoh, satu bahagian dari fail telus, untuk melindungi foto dari habuk. Gambar mesti diamankan ke sudut dengan menggunakan jalur kertas nipis antara kosong, imej di tingkap. Kini, anda boleh menempelkan kosong dengan kain, menghiasi mereka dengan manik. Jangan lupa untuk memasang pendirian di belakang bingkai - segitiga yang dipotong daripada kadbod atau gelung untuk menggantungnya di dinding. Sangat mudah dan pantas untuk membuat bingkai kadbod mudah dengan tangan anda sendiri. Setuju, walaupun seorang kanak-kanak boleh mengatasinya.

Rangka mudah, dihiasi dengan bijirin

Untuk mewujudkan bingkai yang sama tidak sama sekali sukar. Prinsip pengeluarannya adalah sama seperti pada penerangan terdahulu. Hanya kaedah hiasan yang berubah. Croup dipatuhi sekeping muka menggunakan PVA. Jika ia adalah kacang, maka setiap kacang ditanam secara berasingan. Anda boleh menggunakan walaupun mangga, millet, soba. Setelah gam kering, perut perlu dipernis, dibenarkan kering, dicelup dalam warna yang sesuai dan ditutup lagi dengan lapisan varnis. Ternyata sangat luar biasa, dibuat dalam "sereal9raquo; bingkai teknologi kadbod. Dengan tangan anda, ia akan menggembirakan penampilan anda untuk masa yang lama.

Pilihan ini agak sukar untuk dilakukan daripada yang sebelumnya, dan memerlukan lebih sedikit masa dan usaha. Bingkai untuk gambar kadbod, dihiasi dengan kain, kelihatan bergaya dan agak luar biasa. Untuk membuat apa-apa perkara yang anda perlukan:

- kadbod tebal (mengikat);

- helaian kertas sekerap 30x30 cm;

- sekeping kertas sekerap 10.5 x 15.5 cm;

- Brads (carnations atau buttons dengan topi hiasan);

- sebilangan kecil sintepon;

Untuk membuat bingkai kadbod seperti ini, anda perlu memotong beberapa butiran: bahagian depan dan belakang (saiz 24x18.7 dan 18.5x13.5 cm), kaki (16 cm). Tingkap dalam bingkai dipotong berdasarkan saiz gambar. Sampul bingkai dipotong dari kain. Apabila memotong, jangan lupa membuat margin kecil (kira-kira 1.5 cm) dari tepi untuk selekoh. Dari sintepon bahagian depan dipotong, yang mempunyai tetingkap. Anda boleh mula membentuk bingkai itu sendiri. Untuk melakukan ini, bahagian depan perlu dilincirkan dengan lapisan gam nipis dan membetulkan sintepon, kain yang disediakan digunakan di atasnya, yang mesti terpaku, membongkok bahan di belakang, bermula dari sudut. Ia sepatutnya kelihatan seperti sejenis bantal. Sekarang anda perlu membuat tengah bingkai, iaitu, tingkap yang sama. Dengan berhati-hati, jangan lupa tentang lekapan kecil, saiz yang diperlukan segiempat tepat yang dipotong, kain bengkok, terpaku. Untuk membuat bingkai lebih menarik, anda boleh menjahit pinggirannya pada mesin jahit. Untuk menghiasi bingkai sekerap, anda boleh menggunakan reben yang diperbuat daripada reben, brads, manik-manik dan barangan kecil lain untuk hiasan. Bahagian belakang disisipkan dengan kertas sekerap, pada gilirannya dilampirkan kaki untuk kestabilan.

Bingkai untuk gambar dari kadbod, dibuat dalam teknik scrapbooking, berbeza dari semua yang lain dalam reka bentuk yang lembut dan sangat menarik dan boleh menjadi hadiah yang sangat baik.

Rangka kopi diperbuat daripada kadbod, kelas induk

1. Sediakan rangka kerja rangka kerja. Untuk melakukan ini, segi empat tepat dipotong dari kadbod, sisi depan dan belakang. Di bahagian hadapan, bergantung pada saiz gambar, tetingkap dibuat.

2. Bahagian depan ditutup dengan bahan yang sesuai.

3. Tetingkap untuk gambar dibentuk dengan teliti.

5. Biji kopi disisipkan ke kain. Untuk tujuan ini, lebih baik menggunakan "Moment Crystal" atau kuku cair.

6. Setelah semua butiran disisipkan, anda boleh menutupnya dengan dua atau tiga lapisan varnis dengan pengeringan perantaraan setiap lapisan.

7. Hiasan bingkai ini boleh menyampaikan pelbagai perkara kecil - seperti terikat pada busur satin cantik, patung-patung cangkir kopi dan sudu.

8. Foto yang dikehendaki ditetapkan dalam tetingkap.

9. Bahagian depan dan belakang terpaku bersama.

10. Bingkai untuk bingkai akan dipotong persegi panjang dari kadbod, yang dipasang pada bahagian belakang produk.

Anda juga boleh menghiasi rangka ukiran untuk bingkai foto dengan kulit telur.

Ternyata kesan tertentu retak penuaan, atau mozek. Sebelum melekatkan cangkerang pada kadbod, ia mestilah disediakan dengan betul. Pertama, bilas dengan teliti. Kedua, keluarkan semua filem dalaman. Ketiga, baik untuk kering. Hanya selepas penyediaan sedemikian, cincin boleh dicat dengan cat akrilik dalam apa jua warna, biarkan cat kering dan pecahkan shell menjadi kepingan kecil.

Bahagian hadapan bingkai masa hadapan juga harus dicat dengan warna yang sesuai. Ia tidak perlu menggunakan cat satu warna. Sebagai contoh, warna merah jambu yang terang, biru terang, merah jambu dan putih sempurna menggabungkan. Bermain dengan kontras mereka memberikan hasil yang menarik. Serpihan kerang dipaku di bahagian depan dalam susunan sewenang-wenangnya, membentuk sejenis mozek. Dengan cara yang mudah, menggunakan bahan berguna, bingkai kadbod dibuat oleh diri sendiri.

Bingkai untuk fotografi dengan tangan anda sendiri yang dibuat daripada kadbod.

Sangat mudah dalam pelaksanaan kadbod buatan tangan dengan tangan mereka sendiri. Buat bingkai untuk foto.

 • Kadbod beralun
 • Kertas untuk hiasan atas pilihan anda
 • Manik, butang, kerang atau rhinestones untuk hiasan
 • Gunting
 • Pisau
 • Gam
 • Pensil

Potong bahagian depan dan belakang untuk bingkai kami:

Ukur - berapa banyak kita perlu kertas untuk menghiasi bingkai, dan potong dengan margin untuk membengkokkannya ke dalam:

Kami menyebarkan bahagian depan bingkai dengan gam dan memohon kertas yang disediakan kepadanya. Mari keringkan gam itu.

Dari belakang kami melekat bahagian kedua bingkai, tetapi hanya pada tiga sisi. Bahagian atasnya bukan gam - melalui itu kita akan memasukkan gambar kita.

Kini kita perlu membuat pendirian:

Lihat idea lain untuk bingkai foto menghias:

8 komen:

terima kasih banyak, sangat menarik dan mudah

Lem kerang pada gam apa?

Ia menarik, dan yang paling penting adalah tebal untuk menjadi cahaya dan cantik. Saya buat kawan dan dia suka! Terima kasih banyak!

Semuanya baik-baik saja apabila anda tahu sesuatu yang baru untuk diri anda sendiri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − = 57