Relau untuk sauna

Cara memilih ketuhar seterika untuk mandi - petua dan teknik

Terdapat pendapat bahawa di antara semua jenis relau untuk besi tuang mandi sangat dibezakan. Ini adalah kenyataan yang kuat, tetapi relau sedemikian mempunyai banyak kelebihan berbanding dengan jenis ketuhar yang lain. Dalam artikel ini kita akan bercakap mengenai dapur besi tuang untuk mandi.

Untuk hari ini, dapur kayu yang membakar kayu untuk mandi paling kerap digunakan. Selalunya faktor penentu dalam pilihan adalah bahawa relau sedemikian memberikan sensasi yang menyenangkan dari api hidup dengan retakan ciri-ciri balak pembakaran. Di samping itu, dapur tuang besi boleh memegang haba untuk waktu yang sangat lama, yang sering sangat penting dalam mandi.

Ia agak jelas bahawa pertama sekali semua ketuhar seterika besi untuk mandi dibandingkan dengan analog keluli. Bercakap mengenai ketepatan perbandingan seperti ini dalam amalan adalah mustahil - ketebalan logam dalam pembuatan relau dari bahan yang berbeza adalah berbeza. Sebagai contoh, lembaran keluli jarang mempunyai ketebalan lebih daripada 6 mm, manakala produk besi tuang dicipta daripada bahan ketebalan yang lebih besar.

Kerana perbezaan ketebalan ini, pelbagai kesan yang tidak menyenangkan berlaku. Relau keluli terdedah kepada kakisan, membakar lebih cepat dan berubah bentuk. Sudah tentu, pemindahan haba mereka agak tinggi, tetapi rintangan besi tuang kepada kakisan adalah kelebihan serius yang memanjangkan hayat produk tersebut. Disebabkan perbezaan ini, satu fenomena yang menarik timbul - sebuah dapur besi tuang untuk mandi dibasuh dari deposit grafit oleh kain biasa, dan keluli berputar dari dalam, dan proses ini tidak mungkin untuk mencegah.

Bercakap tentang kebaikan dapur yang jelas untuk mandi besi tuang, kita boleh membezakan sifat-sifat berikut:

 1. Kekonduksian haba yang baik. Tuang besi untuk mandi sangat baik untuk membekalkan kehangatan, yang menjadikannya bahan yang berfaedah untuk membuat relau, tidak seperti batu semulajadi atau tungku batu bata yang terbuat dari bahan-bahan ini merosot lebih cepat. Kecekapan tungku besi mencapai 82%, dan mereka boleh bekerja untuk satu kelompok kayu bakar selama kira-kira 10 jam. Di sini kita juga boleh mengatakan tentang berat badan rendah alat tersebut, yang membolehkan mereka dipasang tanpa asas.
 2. Operasi mudah. Ketuhar tuang seterika besi dengan tangki air adalah pilihan terbaik untuk mandi, yang ditentukan oleh penunjuk seimbang kapasiti, kualiti dan ketahanan (baca: "Cara memasang ketuhar mandi dengan tangki air - pilihan pelekap"). Pemasangan relau sedemikian agak mudah, kerana lapisan tidak diperlukan untuk mereka. Jika perlu, relau dari besi tuang tanpa sebarang masalah bergerak ke lokasi baru.
 3. Kualiti visual yang baik. Pelbagai dan banyak variasi membuat dapur besi tuang untuk mandi pilihan yang sangat baik, dan mana-mana foto akan mengesahkan kenyataan ini. Terdapat sejumlah besar jenis relau yang boleh memenuhi sebarang keperluan reka bentuk. Untuk mewujudkan suasana yang selesa di dalam bilik stim dengan tepat, sebuah dapur besi tuang untuk mandi dengan pintu tahan api telus adalah sesuai.
 4. Keselamatan kebakaran. Sebarang ketuhar untuk mandi dengan relau besi tuang lebih selamat berbanding dengan analog bata yang dapat mencetuskan mikrokrak. Ia juga perlu diperhatikan bahawa ketahanan dapur besi tuang - reka bentuk yang baik dapat berfungsi selama tiga dekad. Sudah tentu, untuk kualiti yang tinggi perlu membayar dengan baik, tetapi harga yang tinggi adalah wajar.

Memilih bahan yang betul tidak mudah. Sebabnya ialah perbezaan yang signifikan antara jenama besi tuang yang digunakan dalam pembinaan relau. Kadang-kadang masalah timbul akibat kesilapan dalam proses pengeluaran - dan fenomena ini sangat biasa di ruang domestik.

1

Jika kita bercakap mengenai besi yang benar-benar berkualiti tinggi lakonan, ia adalah mustahil untuk tidak ambil perhatian syarikat Sweden Keddy, mengeluarkan dapur besi tuang tertunggak untuk mandi dengan relau getah pepejal. Antara kelebihan relau seperti diperuntukkan pelarasan manual pintu, tiada meterai, ruang dimeterai dan ketahanan. Penggunaan yang betul alat-alat ini membolehkan anda menyimpan reka bentuk hampir selalu - komposisi khas daripada besi tuang, dicurahkan ke atas teknologi khas, semata-mata tidak boleh retak.

Malangnya, besi babi biasa sifat-sifat ini dilucutkan, oleh itu pada kesan terma yang serius ia boleh menjadi rosak. Relau boleh rosak dengan perbezaan suhu lebih daripada 80 darjah di kawasan berhampiran. Dalam keadaan mandi, perkara-perkara seperti ini sering berlaku, sebagai contoh, memukul air sejuk pada permukaan reka bentuk.

Ia adalah untuk sebab ini, dan kerumitan pemprosesan besi, kebanyakan pengeluar memilih bahan-bahan lain. Model domestik, anda boleh menarik perhatian kepada Sudarushka, yang juga tidak dapat dipercayai, tetapi dengan pengendalian berhati-hati boleh bertahan cukup lama - ini membuang dapur besi untuk mandi wap Rusia akan membuat tiada masalah, tetapi yang lebih diperlukan.

Memilih dapur besi tuang untuk mandi di Rusia, adalah wajar memberi perhatian kepada petunjuk berikut:

 • Penggunaan kuasa, yang dipilih bergantung kepada jumlah bilik stim;
 • Bahan api - kayu api, gas atau elektrik (setiap pilihan mempunyai kelebihan dan kekurangannya);
 • Lokasi relau: ia boleh menjadi biasa atau memanjang, yang biasanya dipasang di pembukaan dinding, supaya dapur dipanaskan dari ruang menunggu;
 • Bahan, ketebalannya boleh berubah dengan ketara dan mempunyai kualiti yang berbeza - tetapi faktor-faktor ini secara langsung mempengaruhi ketahanan struktur;
 • Ketersediaan tangki air, yang akan dipasang di dekat dapur;
 • Kehadiran pintu yang telus, yang dengan ketara meningkatkan daya tarikan ketuhar dan boleh menambah kesesuaian ke bilik stim.

Kuali besi untuk mandi adalah penyelesaian yang sangat baik, yang akan membawa banyak manfaat dan keseronokan. Peranti sedemikian sangat mudah - mereka boleh dengan mudah dihantar ke laman web ini, hanya dipasang tanpa menggunakan perkhidmatan pakar, dan menikmati semua kelebihan relau besi tuang.

Untuk mencapai kecekapan maksimum dan meningkatkan tahap keselamatan kebakaran, anda juga boleh memasang skrin pelindung di sekeliling ketuhar (sesuai sebagai pilihan siap sedia, dan kerja keras berbaris diri). Jika segala-galanya dilakukan dengan betul, relau tuang besi untuk sauna akan bekerja sangat panjang dan sepenuhnya membenarkan semua jangkaan yang diletakkan di atasnya.

Letakkan seterika besi untuk mandi - yang terbaik "jantung" bilik stim

Saya gembira untuk mengalu-alukan pembaca yang terkenal!

Buat sauna anda hangat, selesa dan selesa semua impian. Sudah tentu, selain tidak ada pilihan dapur - sejenis bilik stim jantung. Dan pilihan kadang-kadang sukar. Artikel ini akan membantu menentukan keputusan anda, dan mungkin sebaliknya - ia akan membawa kepada pemikiran dan soalan lain.

Di sini kita akan mempertimbangkan dapur tuang besi untuk mandi. Mari kita lihat dengan cepat apa yang mereka lebih baik atau lebih buruk daripada rakan-rakan mereka, mengapa orang memberi mereka keutamaan, apa yang perlu diberi tumpuan apabila membeli. Jadi, siapa yang peduli - artikel ini ada pada perkhidmatan anda.

Reka bentuk dan ciri-ciri ketuhar seterika mandi besi

Kini masa berlalu ketika sauna digunakan untuk hitam. Untuk menggantikan kilas bata "eksotik" dan besar datang "kakak" yang kecil. Walaupun saiznya kecil, mereka bukan sahaja boleh memanaskan bilik stim dengan cepat dan panas, tetapi juga berjaya memanaskan air. Terutama ini boleh membanggakan dapur besi tuang.

Tuang besi kelabu tahan haba untuk relau mempunyai beberapa kelebihan berbanding logam konvensional dan juga aloi tinggi. Ketebalannya biasanya berkisar dalam 10 mm. Walaupun relau logam mempunyai perintah magnitud yang lebih nipis - 3-6 mm.

Ini menerangkan berat besar relau ini. Ia boleh mencapai 150-250 kg. Ini adalah massa yang dapat dirasakan, walaupun dengan pilihan batu bata - sedikit sekali. Oleh kerana kapasiti haba yang tinggi dari besi tuang dan jisimnya yang baik, batu untuk relau mandi tidak dapat dibeli banyak. Ia cukup 50-70 kilogram. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada model pemanasan tertentu.

Dengan reka bentuknya, dapur besi tuang untuk mandi mempunyai bentuk segi empat atau bulat. Ada yang dilengkapi dengan pelbagai casings untuk batu, tangki jauh, pemanas air tubular stainless, cerobong, dll.

Unit termal jenis ini mempunyai struktur yang boleh ditanggalkan. Ia mudah dipasang ke dalam alur kunci khas. Kadangkala sealant tahan panas khas digunakan untuk mengelak sendi. Seseorang sengaja mengabaikannya. Di sini keadaan utama - dengan jelas ikut cadangan dan arahan pengilang untuk pemasangan dapur. Menterjemahkan perkakas besi tempa yang dibongkar tidak akan menjadi sangat sukar. Kereta petak bagasi agak sesuai untuk tujuan ini.

Relau di dapur tuang besi boleh menjadi biasa dan memanjang. Sebagai peraturan, saluran bahan api jauh dengan relau yang panjang sangat diperlukan. Dan ini boleh difahami, kerana anda boleh memanaskan ketuhar seperti itu dari bilik lain. Contohnya, bilik rehat di dalam bilik mandi, boleh menjadi tempat di mana anda boleh menonton lidah sihir api dan berehat selepas semua prosedur mandi. Pengeluar tungku telah mengurusnya - dia membuat pintu kaca tahan panas.

Dalam peranan bahan bakar, briket kayu atau gambut biasanya digunakan. Batuan batu atau coklat tidak disyorkan pada masa yang sama. Ia mempunyai suhu pembakaran yang tinggi. Dan apa sahaja besi tuang untuk dapur digunakan, ia boleh pecah. Kejadian-kejadian seperti ini akan membawa kepada apa-apa yang baik.

Sering kali, ramai pengeluar menutup "keturunan mereka" dengan salutan batu sabun. Pilihan ini memainkan peranan pelbagai fungsi. Pertama - hiasan. Ketuhar seterika "berpakaian" dalam batu kelihatan cantik. Kedua, pemindahan haba meningkat dengan ketara. Ketiga, "jas batu" adalah perlindungan besi tuang dari air yang tidak sengaja jatuh di atasnya. Dengan perbezaan suhu yang tajam, ia boleh pecah.

Saluran asap di atas dapur besi tuang, sebagai peraturan, mempunyai pelepasan atas. Tetapi banyak pemanasan dan model memasak mengamalkan lokasi belakang cerobong, iaitu, mereka dipasang dekat dengan dinding. Jenis cerobong yang paling optimum adalah paip sandwic. Mereka boleh dipilih untuk sebarang saiz dan jenis dapur.

Apakah kebaikan dan keburukan dapur besi

Apabila membeli dapur besi tuang untuk mandi, anda harus tahu manfaat yang akan anda dapatkan pada akhirnya. Kedudukan berikut boleh diberikan kepada mereka:

 • Hayat perkhidmatan pemanas ini adalah 25-30 tahun. Angka ini hampir 3 kali lebih tinggi daripada tempoh operasi relau logam.
 • Dimensi kecil dan padat produk boleh memanaskan kawasan yang besar. Ini dicapai oleh kapasiti haba pepejal besi tuang (lebih daripada logam). Iron babi memanaskan dengan cepat, tetapi ia menyejukkan perlahan.
 • Jika pemasangan mematuhi semua peraturan keselamatan kebakaran, maka dapur besi tuang untuk mandi dianggap salah satu yang paling selamat. Iaitu, semua jarak ke elemen yang mudah terbakar diperhatikan, skrin pelindung dipasang, cerobong telah dibuat dengan betul dan dibawa keluar, lembaran tidak mudah terbakar diletakkan di kawasan relau, dan lain-lain.
 • Berbeza dengan rakan batu bata, tidak diperlukan untuk membuat dasar di bawah relau. Berat 200-300 kg mudah dapat menahan rasuk kayu lantai.
 • Cukup mudah dan pemasangan cepat. Pematuhan arahan pengeluar adalah syarat pemasangan yang penting.
 • Terdapat peluang yang baik untuk mengenakan dapur besi tempa dengan bata hiasan. Versi gabungan sedemikian akan memberikan sumber haba penampilan eksklusif tertentu dan meningkatkan pemindahan haba.

Pada sisi negatif, secara umum, tidak ada yang boleh dikatakan. Satu-satunya perkara yang boleh disebutkan adalah harga tinggi produk. Walaupun, kos itu membenarkan dirinya sendiri. Di sini nisbah adil: harga berkualiti.

Jadi, bagaimana untuk memilih dapur kayu untuk mandi, dan membuang besi secara khusus? Apa yang harus saya tumpukan apabila membeli? Kami akan memulakan perintah itu.

 • Tentukan kapasiti padu (kelantangan) bilik wap. Prosiding dari ini, kita memilih kuasa dan model yang diperlukan oleh dapur. Setiap pengilang menunjukkan produknya, jumlah bilik di mana relau direka. Ia adalah munasabah untuk menambah 20-30 peratus keupayaan ini. Marilah ada margin kecil untuk panas. Tetapi tidak dianjurkan untuk membeli oven dengan "rizab kapasiti besar".
 • Tentukan jenis relau. Seperti yang telah disebutkan, saluran pembakaran jarak jauh yang jauh lebih praktikal daripada versi konvensional. Tetapi dapur besi tuang dengan relau bukan mudah alih sangat sesuai untuk kawasan kecil. Dan pemilik mandi mini dacha akan sangat gembira.
 • Tentukan lokasi tangki air untuk air panas. Ia boleh dihubungkan dan terletak di sisi, di atas atau di sekitar perimeter dapur. Pilihan terbaik ialah tangki luaran, yang boleh terletak di luar bilik stim. Air dipanaskan dengan mengorbankan gegelung dalam relau, dan jika ia mendidih, ia tidak akan menyebabkan ketidakselesaan semasa prosedur berpasangan.
 • Tentukan reka bentuk dapur. Mereka boleh sama ada dengan terbuka (berventilasi) atau dengan pemanas tertutup. Dalam versi tertutup, stim yang terhasil dibentuk lebih lembut dan lembap. Rejim suhu dan kelembapan ini lebih sesuai untuk mandi Rusia. Dan untuk sauna Finland akan menjadi pilihan terbaik untuk batu terbuka.
 • Isu harga juga merupakan parameter yang sangat penting. Ada yang tidak memasang dapur besi tuang untuk mandi untuk sebab ini. Sering kali, dapur yang baik bagi pengeluar pepejal telah terlebih nilai "untuk seratus". Vryat pekerja keras biasa bersedia membayar jumlah ini.

Sebagai kesimpulan, saya ingin mengatakan beberapa perkataan untuk menyokong pengeluar domestik. Jenama yang terkenal di dunia seperti Harvia, Edilkamin, Guca dan lain-lain akan mengambil wang daripada anda untuk nama mereka. Kalita, Firebird, Karelia, Sudarushka dan lain-lain juga dapat menampung maksud langsung mereka. Tetapi pada akhirnya, pilihan, seperti biasa, adalah milik anda. Pengambilalihan yang berjaya!

Sebutharga hikmah: Perbualan dicipta untuk mengelakkan orang daripada berfikir.

Anda juga mungkin tertarik pada:

Cerobong yang diperbuat daripada keluli tahan karat - "alat relau", patut diberi perhatian!

Letakkan dapur besi "Karelia9raquo; untuk mandi dan sauna. Apakah kelebihan pengeluar ini?

Bagaimana untuk membersihkan cerobong dari jelaga dan jelaga dengan tangan anda?

Tungku Thermophore untuk mandi dan sauna. Ciri-ciri "menjalankan 9raquo; model

Cara memilih dapur besi tuang untuk mandi - pengeluar dan harga

Kepada kesunyian Rusia yang mula-mula harus dilakukan di dalam mandi. Tiada apa-apa yang melegakan dan tidak berehat, kerana kualiti dan stim panas yang terapung di udara. Dan biarkan bilik stim moden telah mengalami banyak perubahan, dapur besi, besi atau besi tuang untuk mandi tetap komponen utamanya.

Setiap jenis relau yang disenaraikan mempunyai kelebihannya. Mari kita pertimbangkan model operasi yang baik, diperbuat daripada besi tuang, dan ciri-ciri yang menarik perhatian apabila memilih.

Perlu difahami bahawa walaupun dua kompor besi besi yang sama untuk mandi boleh mempunyai perbezaan yang signifikan - kualiti bahan yang digunakan dalam proses pembuatan. Setiap pengeluar mematuhi komposisi aloi sendiri, sambil menambahkan komponen-komponen tersebut atau komponen lain.

Antara jenama asing, Keddy dari Sweden menikmati populariti di kalangan pengguna. Relau untuk melemparkan benteng-bentengnya, bilik-biliknya ditutup sepenuhnya, pintu dipasang dengan sempurna dan tidak memerlukan anjing laut.

Katalog harga purata untuk relau besi tuang Hephaestus untuk mandi

Harga untuk dapur besi tuang untuk mandi pengeluar lain

Tungku syarikat Finland, KastorOY, yang telah menjadi salah satu pemimpin pasaran selama lebih dari satu abad, tersebar luas. Jurutera terlindung model relau model moden dengan selongsong di kedua-dua belah pihak, kerana ia mungkin untuk mencapai peningkatan kecekapan sehingga 80%.

Terdapat model domestik di pasaran, antara yang "Caleda" popular, "Kalita M melengkung", pilihan yang baik dihasilkan di bawah jenama Hephaestus. Walau bagaimanapun, sukar bagi mereka untuk bersaing dengan varian yang diimport dengan betul, kerana dapur yang berpengalaman tidak mempercayai kualiti besi tuang.

Harga sangat bergantung kepada kelas pemanas besi tuang dan keupayaannya. Kos purata model klasik dengan pintu kaca berbeza-beza dalam 25-40 ribu rubel. Pemasangan kelas premium boleh mencapai harga 100-150 ribu rubel.

Bacaan yang sama: bagaimana untuk memilih ketuhar seterika untuk kediaman musim panas

Kajian video mengenai salah satu model

Varieti dapur besi tuang untuk mandi

Apabila merancang sauna, perlu mengambil kira jenis pemanas seperti itu. Model besi tuang moden sangat popular. Bergantung kepada ciri-ciri reka bentuk, terdapat 3 jenis relau seperti:

 • Pemanas sauna sejagat
 • Pemanas bersendirian dengan relau bukan mudah alih
 • Pemanas pegun dengan kebuk pembakaran luaran

Pemanas sauna sejagat

Dapur yang paling banyak digunakan ialah jenis tertutup besi yang sering dipanggil universal. Mereka dipenuhi di bilik mandi, yang dipanggil "putih" di kalangan rakyat.

Salah satu ciri model yang sedang dipertimbangkan ialah penemuan batu di dalam dapur. Oleh itu, mereka tersembunyi dari mata, dan air diberi makan melalui lubang yang disediakan dari atas.

Satu lagi, ciri tidak kurang menarik unit, cecair itu berubah menjadi wap kering tulen. Batu-batu dimanaskan tidak cepat, namun beberapa kelebihan jauh melampaui kekurangan yang diberikan:

 • Batu tidak memerlukan pembersihan berterusan, kerana mereka tidak mengumpul jelaga
 • Wap yang terhasil mencapai ketumpatan yang tinggi, yang mengandungi titisan minit
 • Panaskan batu ke 650-750 darjah

Pemanas bersendirian dengan relau bukan mudah alih

Kompor besi tempur yang sama untuk mandi telah mendapat populariti sebagai elemen hiasan kecil untuk bilik wap. Mereka hebat untuk bangunan bersaiz kecil, yang tidak ada ruang utiliti berasingan.

Duduk dan mengukus, anda boleh melihat pembakaran di dalam kayu bakar di dalamnya. Walau bagaimanapun, adalah dilarang untuk menyimpan log dalam jarak dekat.

Pemanas pegun dengan kebuk pembakaran luaran

Juga popular adalah dapur besi tuang, di mana relau dibawa di dalam bilik (di ruang penyimpanan berasingan atau terus ke bilik rehat). Mengenai itu, anda juga boleh meletakkan log dan, jika perlu, siarkannya.

Kelebihan dapur besi tuang

Memilih antara model keluli dan cast-besi, pakar mencadangkan memberi keutamaan kepada pilihan kedua. Output haba untuk produk jenis pertama tidak signifikan, tetapi lebih tinggi. Tetapi dapur moden besi tempa praktikal tidak mengalami kakisan akibat kehadiran kekotoran grafit dalam aloi.

Antara kelebihan utama produk yang terbuat dari besi tuang adalah:

 1. Keselamatan kebakaran
 2. Kecanggihan penampilan
 3. Penjagaan yang mudah
 4. Kekonduksian haba yang tinggi
 5. Produktiviti
 6. Keterlaluan

Relau besi tuang moden untuk mandi dianggap paling tahan api di kalangan semua jenis. Mereka tidak terbakar seperti keluli, dan menolak penampilan percikan api. Hayat perkhidmatan purata unit mencapai 35-40 tahun.

Kelebihan penting produk yang ditawarkan oleh pasaran adalah pelbagai bentuk dan penyelesaian gaya yang berbeza. Pada banyak model moden pintu logam klasik diganti dengan pintu kaca telus, yang membolehkan serentak untuk melihat api di dalam relau.

Pemasangan yang sama, seperti yang dinyatakan sebelum ini, praktikal tidak mengalami pembentukan kakisan. Tidak perlu melindungi mereka sebelum setiap musim dengan lapisan baru cat tahan api - cukup masa untuk membersihkan.

Besi besi dicirikan oleh kekonduksian haba yang tinggi. Bahan ini tidak takut pengaruh suhu yang berubah dengan cepat. Batu bata di bawah tekanan itu mula retak, baja - bengkok.

Kuasa tinggi adalah disebabkan oleh faktor kecekapan yang baik, yang mencapai 75-85%. Setelah membuat satu penanda buku, anda boleh menikmati panas 4 hingga 10 jam. Di pasaran terdapat model yang tidak hanya boleh menyembuhkan bilik stim sehingga 25 meter padu, tetapi juga bersamaan dengan air panas untuk bilik mandi.

Ketidaksuburan adalah satu lagi kelebihan berat dari dapur besi tuang. Mereka dicirikan oleh dimensi kecil dan berat yang agak kecil (sehingga 60 kg). Pada bila-bila masa, ketuhar boleh dipindahkan ke lokasi lain.

Model pemanas moden dilengkapi dengan bateri haba, yang berfungsi untuk memanaskan air. Tangki klasik memegang 25-30 liter cecair, model yang lebih kuat dilengkapi dengan kapasiti sehingga 60-70 liter. Mereka terletak di bahagian atas.

Ia adalah perlu untuk memilih kaedah pemanasan optimum. Tuangan besi tuang tidak hanya berfungsi dengan kayu bakar yang membara. Sesetengah model boleh beroperasi pada elektrik dan juga pada bahan api cecair.

Beberapa ciri pemasangan

Pasang dapur besi tuang untuk mandi disyorkan di dalam bilik yang berasingan. Jika tidak ada kemungkinan sedemikian, adalah perlu memilih tempat di dalam bilik stim di mana ia tidak akan mewujudkan apa-apa halangan dan akan tetap sukar bagi pelawat. Tidak jauh dari situ, tidak disarankan untuk menempatkan objek yang dapat menyala di bawah pengaruh suhu tinggi.

Sarung besi tuang berpengalaman yang dikehendaki mengesyorkan untuk ditutup dengan lapisan logam atau batu. Pilihan pertama adalah lebih murah, tetapi ia mampu merosakkan rupa. Masonry, sebaliknya, akan menghiasi pedalaman.

Adalah disyorkan untuk memberi perhatian khusus kepada pemasangan paip cerobong semasa pemasangan. Banyak bergantung kepadanya:

 • Kadar pembakaran kayu api
 • Penyingkiran asap tepat pada masanya dari luar
 • Keselamatan penguap

Cerobong, sebagai peraturan, datang lengkap. Kadang-kadang ia adalah sistem siap pakai, dalam keadaan lain ia mungkin memerlukan manning tambahan dengan paip pelepasan.

Peranan penting dimainkan oleh sistem pengudaraan, yang harus berfungsi dengan berkesan di semua bilik mandi. Jika pemasangan bebas kelihatan seperti kerja keras, anda harus berpaling kepada profesional.

Sebelum anda mula mengendalikan ketuhar, anda perlu 3-4 kali untuk melindunginya dengan betul. Ini akan memastikan semua komponen sistem berada dalam keadaan baik dan sensor yang dipasang berfungsi (kelembapan, darjah pemanasan, dan lain-lain). Sekiranya mandi baru, kerana beberapa tiub ujian, impregnasi dari kayu akan hilang sepenuhnya.

Pilih batu untuk ketuhar seterika

Komponen penting di mana-mana dapur sauna, termasuk besi tuang, adalah batu. Kadang-kadang mereka datang lengkap dengan unit pemanas, namun mereka sering dibeli secara berasingan.

Salah satu sifat batu yang diperlukan adalah bulat. Bentuk polihedral dan bentuk akut lebih kurang dapat memulihkan tenaga dan lebih cepat sejuk. Perlu diperhatikan beberapa kriteria penting lain untuk pemilihan:

 • Nilai itu harus berkisar dari kecil ke besar
 • Batu tidak boleh rosak
 • Batu-batu mesti berat
 • Batu-batu harus berasal asal

Di tengah-tengah dandang itu diperlukan untuk meletakkan batu sesuai dengan ukuran dan bentuknya. Kejatuhan terbesar ke bawah, mengurangkan ke bahagian atas. Jumlah berat harus setanding dengan kawasan bilik stim: untuk setiap 10 petak mesti ada hingga 90-100 kg.

Perlu diingat bahawa batu tidak kekal. Hayat purata mereka adalah kira-kira 2-3 tahun, selepas itu mereka perlu diganti.

Sebelum menuang air, disarankan untuk memanaskan batu dengan baik. Jika suhu tidak mencukupi, wap akan terlalu basah, zarahnya besar. Nilai awal optimum ialah 300-400 darjah.

Ketuhar pada minyak sisa dengan lukisan, rajah dan

Bugler Furnace dengan tangan sendiri - lukisan dan gambarajah pemasangan

Ketuhar barbeku dengan tangan sendiri - dari lukisan dan pesanan untuk bersedia

Ketuhar pada minyak sisa dengan lukisan, rajah dan

Bugler Furnace dengan tangan sendiri - lukisan dan gambarajah pemasangan

Ketuhar barbeku dengan tangan sendiri - dari lukisan dan pesanan untuk bersedia

Tangan sendiri Burzhuyka - 3 pilihan untuk membuat relau dengan syaitan

Cara melipat oven dengan tangan anda sendiri yang diperbuat daripada batu bata - pesanan terbukti

Relau untuk mandi dengan tangan anda - arahan terperinci + pesanan

Oven Belanda dengan tangan sendiri - arahan pada peletakan + pesanan

Memasak dapur memasak dengan pesanan + tangan dan video mereka sendiri

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 − = 71