Relay kelembapan udara – 314167.info

Relay kelembapan udara

Sensor Kelembapan untuk peminat

Sensor kelembapan kipas disebut hygrostat. Dalam sesetengah model, ia dibina dengan teliti terlebih dahulu, seperti yang disyorkan untuk mengambil di dalam rumah. Secara relatif kepada hygropatik lain, instrumen dikeluarkan oleh bilik, saluran, bergantung kepada tempat pengukuran parameter. Yang pertama hanya digantung di dinding, berfungsi sebagai jenis relay, mengawal kipas, kedua - dilengkapi dengan probe panjang menembus saluran udara untuk mengawal alam sekitar. Kami mengandaikan bahawa mungkin untuk mendapatkan sensor kelembapan secara berasingan, berdasarkan sensor, untuk memasang hygrostat secara bebas, dan bukannya keingintahuan daripada rutin harian. Firma itu mahu mengambil keuntungan dari pembuatan peranti itu.

Hygrostat - peranti yang menganggarkan tahap kelembapan

Hygrostat berbeza sedikit daripada termostat. Tugas peranti adalah pembukaan penutupan geganti, bergantung kepada jumlah wap di udara. Disebutkan, hygrostats adalah bilik, saluran, dibahagikan dengan bilangan litar:

Siri ini akan berterusan selama-lamanya. Setiap litar diwakili oleh relay yang mengawal peranti berasingan. Ia adalah mungkin untuk menyambung kipas, pelembap udara pembinaan buatan sendiri.

Satu skim lengkap untuk mengawal iklim mikroklimat sedang dilaksanakan. Dari sudut pandangan kelembapan, secara semulajadi. Kipas ekzos dengan sensor kelembapan di pasangan ini membolehkan peralatan dihidupkan dalam mod automatik. Hygrostats ditetapkan ke ambang dengan beberapa histeresis. Dengan kelembapan yang semakin meningkat, peranti memberikan isyarat, memelihara, selagi nilai parameter jatuh di bawah ambang dengan jumlah tertentu, yang terakhir disebut lebar gelung histeresis.

Kami memberi skim hygrostat yang mungkin:

 • Perubahan dalam pemalar dielektrik medium antara plat kapasitor menyebabkan variasi kapasitans. Terdapat formula sekolah di mana pergantungan boleh dikesan secara langsung. Ketelusan berbeza dari kandungan udara wap, hasilnya ditetapkan oleh peranti pengukur.
 • Kaedah rintangan mengekspos fenomena perubahan rintangan bahan khas yang dihubungi dengan udara lembap (aluminium oksida).
 • Pengukuran optik direka untuk menilai ketelusan udara, sesuai untuk tujuan menentukan kehadiran gas, asap, dan wap di udara.
 • Perubahan panjang serat sintetik sering digunakan untuk menentukan kelembapan relatif. Sesetengah jenis tisu mempunyai sifat khusus, maklumat digunakan oleh banyak hygrometers. Kipas dengan humidifier akan berfungsi sehingga panjang benang mencapai nilai pratetap, maka kuasa peranti dimatikan.

 • Jambatan termistor, yang disusun oleh bahu yang seimbang, mampu membetulkan kehadiran wap air. Satu elemen dilampirkan oleh satu botol yang diisi dengan nitrogen tulen, kedua - mengawal parameter medium. Untuk tidak mengelirukan pembaca, kami akan menyebut: termistor adalah sinonim untuk termistor. Mereka memanaskan arus dengan suhu yang tinggi, kemudian mengeluarkan haba. Dalam udara yang lembap, prosesnya lebih mudah. Mari bercakap dengan lebih terperinci.

Jambatan termistor dibentuk oleh dua pembahagi rintangan. Satu bahu dibentuk oleh rheostat (potensiometer) daripada perintang biasa. Segmen ini membolehkan anda menyesuaikan dengan nilai yang dikehendaki. Bahu kedua merangkumi dua termistor yang disebutkan tadi: dalam sebatian, di udara. Tengahnya dihubungkan dengan jambatan, yang mana kesan bersih sistem dikeluarkan. Dalam tempoh awal, litar berada dalam keseimbangan, arus keluaran adalah sifar. Wap air mengubah keadaan penyejuk termistor yang sensitif, bakinya pecah. Kesannya digunakan untuk menukar keadaan relay untuk memulakan peminat di bilik basah.

Prinsip hygrometer pada thermistors

Prinsip tindakan adalah seperti berikut. Mentol nitrogen dan udara di luar pada mulanya adalah suhu yang sama. Kemudian termistor mula panas. Nitrogen lebih cepat, udara lebih lambat menghampiri suhu operasi 200 ºї.

Kelalang kaca telah dipilih kerana beberapa sebab:

 1. Logam itu teroksida dengan cepat, atau ada keperluan untuk cat. Memerlukan primer, kitaran teknologi tambahan, meningkatkan kos produk, meningkatkan inersia yang besar.
 2. Kaca adalah lengai, menjalankan haba yang buruk, tetapi dalam jumlah yang mencukupi. Pada suhu udara yang berbeza, jumlah wap yang sama akan memberikan kelembapan relatif yang berbeza. Oleh kerana inersia, sensor boleh berfungsi semasa penyejukan, pemanasan secara tiba-tiba.

Hasil daripada usaha kami memperoleh prinsip psychrometer. Dalam udara lembap, keadaan penyejuk termistor sensitif lebih baik disediakan oleh nitrogen kering. Fakta mencetuskan pengaktifan relay kelembapan kipas, yang menghasilkan normalisasi atmosfera secara beransur-ansur. Hysteresis disebabkan oleh inersia peranti.

Kami faham, ramai orang tidak sabar untuk memasang sensor kelembapan kipas dengan tangan mereka sendiri. Peralatan digital moden boleh digunakan untuk tujuan lazat:

 1. Sensor suhu dan kelembapan DHT11 dan DHT22.
 2. I / O peranti, pemprosesan maklumat pada platform Arduino.

Arduino - kit berasaskan mikropemproses, berdasarkan mikrokontroler murah, mempunyai pelaksanaan litar terbuka sepenuhnya. Semua orang akan mengetahui di Internet dari mana komponen untuk memasang papan litar bercetak, mencari panduan, mengira kos. Sambung peminat dengan sensor kelembapan kepada tandan tidak akan sukar. Masa yang paling menarik ialah kemungkinan interaksi sistem dengan komputer peribadi. Terdapat perpustakaan pemandu yang direka untuk melaksanakan operasi ini. Rumah pintar dengan tangan mereka sendiri? Jadi ... jika mindanya sudah cukup.

Memandangkan harga moden hygrostats, terdapat satu godaan besar untuk memasang kipas ekzos dengan sensor kelembapan oleh tangan sendiri. Kami mengesyorkan untuk menyelesaikan tugas lebih rumit. Menggabungkan beberapa jenis peralatan dengan satu rangkaian. Soler dipertimbangkan&Palau sering memasang sensor kelembapan penggemar pada peralatan, ia masuk akal untuk mencipta semula basikal bukan. Sekiranya anda memasang humidifier rumah, cuba lakukannya bersama-sama dengan pengudaraan, keadaan kelihatan lebih menarik. Jangan menyakiti beberapa skim untuk berkembang.

Anda boleh memilih sensor analog untuk kelembapan udara peminat. Contohnya ialah peralatan Honeywell:

Prinsip operasi adalah berdasarkan kaedah kapasitor. Galak kata yang tidak biasa: "elektrod platinum", "penebat polimer khas." Peralatan tidak semestinya harganya, anda boleh mula meneliti soalan jika perlu. Ia bukan satu tugas yang mudah untuk memasang litar pengukuran parameter analog, untuk mengkalibrasi sensor.

Sensor suhu dan kelembapan gabungan termasuk produk Regeltechnik:

 • RFF untuk aplikasi dalaman;
 • AFF untuk alam sekitar.

Perhatikan, tukang termistor tidak bercakap. Mungkin ada kaedah jarang, tidak popular.

Mereka menyebut bahawa terdapat hidrostat saluran, cara memohon, masih tidak jelas. Dalam industri, anda boleh mencari penjelasan. Kilang kuasa mengawal sekumpulan parameter, termasuk faktor p-kumbahan. Kelembapan udara saluran pengudaraan yang semakin meningkat adalah dianggap oleh sistem kawalan automatik untuk kegagalan peralatan. Di rumah, di sebuah pondok persendirian. Kipas yang dikendalikan dengan sensor kelembapan hanya berlebihan. Ia tidak berkuasa untuk mengawal parameter persekitaran.

Sekiranya peminat saluran berfungsi secara serentak, membekalkan beberapa bilik, kelembapan muncul di saluran, akan memberi isyarat kelajuan enjin yang lebih tinggi. Sebagai contoh, ia berlaku apabila sistem berjalan dalam mod celah berhampiran. Menyambungkan peminat dengan sensor kelembapan bersama-sama adalah satu tandem yang kuat untuk menjimatkan tenaga. Bekerja sepenuhnya sepenuhnya bermula apabila terdapat keperluan.

Ia juga mungkin untuk mengendalikan prinsip ini dengan operasi pemulihan, peralatan yang serupa. Cara operasi menjimatkan tenaga.

Adalah disyorkan untuk mengekalkan kelembapan relatif dalam lingkungan 40 - 60%. Kadang-kadang masalah timbul terbalik ke saliran. Kipas dengan humidifier dapat membawa parameter ke normal dalam mod automatik. Mempunyai hygrostat terbina dalamnya, penjana stim pada elemen ultrasonik, bilah yang mengejar udara di sekeliling bilik. Baik pada musim panas di iklim kering. Dengan bantuan potensiometer, sistem kawalan digital, peminat dapat mengatasi kelemahan alam semata sahaja. Cuaca buruk tidak, mikroklimat - sering meninggalkan banyak yang diinginkan.

Lagu ini dinyanyikan hari ini mengenai sensor kelembapan. Apabila pengeluar domestik, peniaga hilang mania menyeramkan, akan mendedahkan lebih banyak teknologi, kami berjanji untuk kembali ke topik, untuk membincangkan dengan lebih terperinci. Jangan lupa, kelembapan rendah merosakkan imuniti. Lebih tepat lagi, melemahkan membran mukus.

Sensor kelembapan udara atau tanah

Salah satu malam musim sejuk berjalan melalui Internet untuk mencari litar sensor lembapan tanah, melihat skim ini dan dia suka saya kerana kesederhanaannya.

Sedikit berubah dan itu sahaja

Saya menyebarkan trek dalam "Sprint-Layout", mengetuk papan, menyolder bahagian-bahagian dan menghubungkan kuasa. Saya cuba menyentuh kenalan D1 D2, relay yang diklik, memutarkan pemboleh ubah itu yakin bahawa kepekaan itu berubah. Nampaknya segala-galanya harus tenang, tetapi saya teringat bahawa ketika saya sedang meremehkan perekam video dan mendapati ada dua seperti yang saya pikirkan tentang perlawanan (saya tidak salah). Setelah menggali rintangan ini dalam timbunan komponen radio, saya cuba menyambungkan salah satu daripadanya dan melihat apa yang berlaku. Berputar pemboleh ubah telah membuat litar bertindak balas terhadap wap yang keluar dari mulut. Anda bernafas pada sensor dan geganti dipicu, jadi sensor kelembapan udara diperolehi.

Litar ini sangat mudah dengan butir-butir yang ada (kecuali rintangan kelembapan dari VCR). Anda boleh menggunakan peranti untuk menghidupkan pengudaraan di bilik mandi, membuka ventilator di rumah hijau atau rumah hijau, dan jika anda mengganti rintangan dengan dua elektrod, anda secara automatik boleh menghidupkan tumbuh-tumbuhan.

Semasa pemasangan, bahagian-bahagian berikut digunakan:

Resistor yang berubah-ubah 100 kΩ jenis R326; Kapasitor 0.022 uF seramik atau filem, elektrolit 220 uF x 16V, elektrolit 470μF x 25V; Rintangan 10 kOhm 0.125W; Transistor KT315 dengan sebarang indeks huruf atau mana-mana analognya misalnya BC847; Diode 1N4007 atau mana-mana diod lain yang serupa; Penstabil voltan LM7809 (9B) atau mana-mana yang serupa; Relay LEG-12 atau mana-mana yang lain pada 12V dan susunan petunjuk yang sama; Cip K176LA7 atau K561LA7 atau CD4011 atau mana-mana analognya, perbezaan antara cip dalam voltan bekalan;

Apabila menggunakan cip K561LA7 dan CD4011, bukannya LM7809, anda perlu memasang jumper dan geganti 12V.

Jika ia digunakan cip K176LA7, daripada penerjun (yang terdapat dalam gambar pelompat merah antara elektrolit) adalah perlu untuk pateri skim penstabil, kerana kuasa ini 9B cip maksimum. Kerana ia adalah perlu untuk memasang dan bukannya 12V relay Relay 9B.

Itulah yang berlaku kepada saya

Litar ini ditala dengan berputar rintangan pembolehubah R1 100 kΩ.

Fail yang dilampirkan:

Rate artikel ini

Markah rata-rata artikel: 0 Undian: 0 orang.

Komen (5) | Saya mengumpul (0) | Langgan

Untuk menambah pemasangan anda, anda perlu mendaftar

Sijil pendaftaran media EL No. FS 77 - 59178 bertarikh 03.09.2014 yang dikeluarkan oleh Roskomnadzor

Pada penggunaan bahan tapak, adalah wajib

Relay untuk kelembapan udara, sensor hygrostat dan titik embun

humidistat bilik berfungsi untuk mengawal dan kawalan kelembapan, sebagai contoh, di pejabat, rumah, Conservatory, bilik mandi, kolam renang, perokok EDP.

Kawalan gabungan dan peraturan Hygrotermostat kelembapan relatif dan suhu.

Jenis peranti ini digunakan dalam sistem pengalihudaraan dan penyaman udara, di dalam kabinet penyaman udara dan penghawa dingin. Digunakan untuk mengawal selia dan / atau mengawal suhu kelembapan udara di kompleks perindustrian dan pertanian. Tidak sesuai untuk gas agresif.

Digunakan untuk mengawal daya penyejukan, menghidupkan dan mematikan sistem penyejukan, atau isyarat suhu titik embun. Ia dipasang di kabinet kawalan dan kabinet automasi.

Hygrostat untuk kawalan kelembapan dan peraturan dalam kabinet suis dan peranti automatik

Hygrostat bilik mekanikal dengan output relay berfungsi tanpa kuasa luaran untuk operasi di bilik berdebu. Ia bertujuan untuk memantau dan mengawasi kelembapan relatif di pejabat, kediaman, di bilik mandi atau kolam renang, serta di makmal atau kelas komputer, dsb.

Hygrostat bilik HC-1230 dan saluran hygrostats HC-1240 dan HC-1250 direka untuk mengawal peralatan pelembapan dan penyahtoksifikasi, serta menyediakan isyarat penggera.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 + = 65