Relay memasukkan cahaya

Relay pulse untuk kawalan pencahayaan: perihalan dan prinsip operasi

Relay adalah peranti untuk menukar litar elektrik apabila pengaruh input berubah. Varian klasik adalah peranti elektromekanik, yang membuka atau menutup kenalan apabila melewati penggiliran arus elektrik. Relay pulse untuk kawalan pencahayaan juga mempunyai dua keadaan: on dan off. Tetapi ciri khas mereka ialah menukar keadaan dengan satu nadi. Selepas menekan butang suis yang beroperasi pada prinsip butang loceng elektrik, nadi voltan pendek dilalui melalui gegelung gegelung atau litar kawalan untuk menukar kenalan kuasa. Sekiranya voltan kekal pada relay biasa selepas beralih, maka ia akan dikeluarkan pada relay impuls (bistable). Tetapi pada masa yang sama menukar kenalan yang menghidupkan beban masih berlaku.

 1. Tenaga tidak sia-sia untuk mengekalkan keadaan "pada". Tenaga dibelanjakan hanya untuk menukar.
 2. Operasi sunyi.
 3. Kemungkinan untuk menyambungkan sebarang nombor suis lulus.
 4. Simpanan pendawaian, kerana untuk pengendalian operasi, keratan rentas teras yang lebih kecil diperlukan. Di samping itu, dua konduktor adalah mencukupi untuk setiap suis pass-through.
 5. Banyak pilihan untuk digunakan dalam kehidupan seharian dan litar elektronik.

Peranti elektronik ini dibuat dalam beberapa jenis:

 1. Elektromagnet. Kawalan dibuat dengan menukar kenalan dengan elektromagnet. Apabila nadi elektrik melalui penggulungannya, mekanisme pensuisan beroperasi di bawah tindakan medan magnet yang dihasilkan.
 2. Elektronik. Bergantung kepada rangkaian. Pengeluar terkemuka dari segi kualiti menghampiri orang-orang elektromagnetik.

Keupayaan untuk mengawal penukaran cahaya digunakan dalam suis tangga. Pemasa terbina dalam membolehkan anda mematikan cahaya di pintu masuk rumah selepas tempoh masa yang ditetapkan. Relay nadi dipasang di luminaire itu sendiri, di dalam kotak simpang atau di panel kawalan. Ia juga boleh menjadi sebahagian daripada tangga BIS-403.

Juga, relay boleh digunakan untuk menghidupkan dan mematikan pencahayaan dari pelbagai lokasi, dengan itu mempermudahkan susunan pendawaian elektrik berbanding suis feedthrough.

Menyambung geganti denyutan untuk kawalan pencahayaan

Peranti mengandungi 4 output:

Neutral disambungkan kepada sumber cahaya secara berasingan.

Butang menyambung fasa ke lampu. Nombor mereka boleh tidak lebih dari 10, jika tidak, penggera palsu akan muncul. Biasanya nombor mereka tidak melebihi 2-4. Anda boleh menetapkan lebih daripada 10 jika wayar kawalan diletakkan secara berasingan dari wayar kuasa dan menyambung kapasitor tambahan.

Relay pulse untuk kawalan pencahayaan sangat mudah digunakan. Walaupun terdapatnya elektronik, peranti ini agak dipercayai dalam operasi. Ia termasuk unit sensor dan gegelung elektrik. Kuasa dibekalkan dari sesalur kuasa. Litar ini mengandungi litar kawalan dan beban. Peranti beroperasi dengan senyap dan mengingati tetapan sebelumnya.

Relay denyutan kawalan lampu RIO-1 mengandungi kenalan berikut:

 • Y - silih ganti beralih dan mematikan litar kuasa dengan menekan berturut-turut;
 • Y1 - kemasukan;
 • Y2 - pemotongan;
 • N adalah sifar;
 • 11-14 - kenalan biasanya terbuka.
1

Terdapat 2 butang Hidup / Matikan untuk menukar lampu dari tempat yang berbeza, tetapi anda boleh memasangnya semula dengan menyambungkannya secara selari. Litar pencahayaan direka untuk 10 A. Bagi perlindungan mereka, pemutus litar dipasang. Kenalan kuasa penyambungan RIO-1 dapat menahan arus 16 A. Jika lebih banyak kuasa diperlukan, kawalan lampu melalui relay denyut dibuat melalui contactor.

Jika lampu dimatikan, kemudian tekan butang mana-mana menukar suis ke input Y. Ini menutup hubungan kuasa 11-14, yang membekalkan voltan ke lampu.

Apabila suis mana-mana suis ditekan sekali lagi, fasa disalurkan semula ke input Y, tetapi hubungan kuasa 11-14 yang mematikan lampu sudah terbuka. Litar adalah lebih mudah daripada dengan menggunakan suis pass-through dan tidak sama rumit dengan sambungan selari yang baru.

Untuk memudahkan menyelesaikan masalah sekiranya berlaku litar pintas, adalah disarankan untuk memasang pemutus litar berasingan pada litar kawalan kuasa 6A. Kemudian ia segera menjadi jelas yang mana litarnya rosak, menurut perlindungan yang telah bekerja di dalamnya. Pada masa yang sama, wayar keratan rentas yang lebih kecil (0.75 mm 2) diperlukan untuk litar kawalan.

Jika anda perlu memasang relay denyut untuk mengawal pencahayaan, abb akan berbuat baik-baik saja.

Kelebihannya adalah seperti berikut:

 1. Ketersediaan pin tambahan untuk pengurusan berpusat. Melalui mereka, anda boleh menghidupkan atau mematikan pencahayaan, tanpa mengira keadaan di mana ia berada. Kemudian anda boleh menyambung semua geganti melalui mereka dan mengawalnya secara serentak, sebagai contoh, matikan semua lampu, meninggalkan rumah.
 2. Modul kumpulan E250 GM untuk pemilihan pencahayaan terpilih di atas lantai atau sekali gus di semua rumah.
 3. Kestabilan gangguan terhadap ABB elektromekanikal.
 4. Kehadiran kawalan kenalan relay secara manual, menggunakan tuas pada peranti. Ini mudah apabila automasi gagal.
 5. Keupayaan untuk beroperasi pada arus berterusan atau berselang-seli memberikan kelebihan yang besar untuk pelbagai aplikasi.

Relay pulse untuk mengawal lampu ABB juga mempunyai kelemahan:

 • kemungkinan pemasangan hanya di perisai di DIN-rails;
 • harga tinggi.

Walaupun harga, ramai yang memperoleh gegaran gegelombang ABB kerana kebolehpercayaan dan rintangan tinggi mereka terhadap gangguan.

Analogi produk ABB adalah relay denyutan untuk kawalan lampu Legrand. Kelebihan mereka adalah seperti berikut:

 • pelbagai fungsi berguna yang boleh diubah dengan bantuan aksesori tambahan (kenalan penggera, peranti kawalan tambahan, pemampas, dan lain-lain);
 • ekonomi dan kebolehpercayaan;
 • Kemudahan sambungan;
 • sambungan bebas kuasa dan litar kawalan melalui terminal berasingan.

Model Legrand juga mempunyai harga yang tinggi, tetapi mereka membenarkan diri mereka dengan penggunaan yang betul.

Relay pulse untuk kawalan pencahayaan membolehkan keselesaan tambahan di dalam apartmen atau rumah. Apabila digunakan dengan betul, mereka adalah ekonomi dan boleh dipercayai. Di samping itu, model pengeluar terkemuka memperkenalkan fungsi baru dalam pengurusan cahaya, tanpa itu ia sangat diperlukan.

Suis lampu (photocover) untuk lampu jalan

Setiap petang, anda perlu menghidupkan lampu jalan rumah peribadi, dan matikan setiap pagi. Dan jika dalam cuaca yang baik anda boleh mentolerirnya, kemudian di dalam hujan atau salji ... Oleh itu, idea timbul daripada mengautomasikan lampu keluar dan mati. Inilah yang menyalakan foto untuk pencahayaan jalanan.

Terdapat banyak nama untuk peranti ini. Dalam kesusasteraan terdapat suis kawalan cahaya nama atau mesin fotosensitif, dan apabila berkomunikasi anda boleh mendengar - sensor cahaya atau cahaya, sensor fotografi, senja / senja atau siang / malam. Mungkin terdapat orang lain. Tetapi semua ini adalah mengenai satu peranti yang menghidupkan lampu pada waktu senja dan mematikannya pada waktu subuh.

Automasi pengurusan lampu jalan dengan menggunakan relay fotosensitif

Fotorelay dibuat berdasarkan photoresistor atau phototransistor, yang apabila pencahayaan berubah-ubah, perubahan parameternya. Walaupun mereka menerima cukup cahaya, litar kuasa kekal terbuka. Apabila kegelapan berubah, parameter perubahan photoresistor / transistor dan, pada nilai tertentu (ditetapkan oleh tetapan), litar akan ditutup. Pada waktu pagi, proses berjalan sebaliknya: ketika pencahayaan mencapai tahap tertentu, litar bekalan kuasa pecah.

Pertama sekali adalah perlu memutuskan sama ada anda mahukan photocover untuk pencahayaan jalanan dengan sensor cahaya jauh atau terbina dalam. Sensor jarak jauh kecil dan lebih mudah untuk melindungi dari pencahayaan, peranti yang sama boleh diletakkan di dalam rumah, contohnya, di perisai. Terdapat juga model untuk din-reku. Relay foto dengan sensor cahaya terbina dalam boleh berdiri di dekat lampu. Adalah penting untuk memilih tempat supaya cahaya dari lampu tidak menjejaskan fotosensor. Pilihan ini lebih mudah, misalnya, untuk lampu solar.

Relay foto untuk pencahayaan jalan dengan tolok jarak jauh (di sebelah kiri) dan dibina di (kanan)

Ciri-ciri operasi

Setelah menentukan jenis sensor, pergi ke parameter teknikal:

 • Voltan bekalan adalah 220 V dan 12 V. Secara amnya, mereka dipilih mengikut jenis lampu jalan bekalan voltan. Dua belas-volt juga boleh digunakan dengan bateri.
 • Mod operasi. Relay untuk lampu jalan mesti menahan semua perubahan suhu di kawasan anda. Lebih baik dengan margin - sekiranya tidak normal atau panas yang tidak normal.

Ciri-ciri teknikal fotokel

Untuk memilih penyampai foto untuk pencahayaan jalanan, ciri-ciri ini adalah wajib. Pilihan yang betul mereka menentukan kebolehkentian peranti. Tetapi masih terdapat beberapa parameter yang mempengaruhi operasi peranti yang betul.

Terdapat beberapa pelarasan yang membolehkan anda menyesuaikan operasi penyampai gambar dalam setiap kes tertentu. Masalahnya adalah bahawa tetapan dibuat secara manual, dengan mengubah pengawal selia yang dikehendaki dan mencapai sama parameter yang sama untuk beberapa peranti tidak realistik. Selalunya ada perbezaan dalam kerja mereka.

 • Ambang. Membolehkan anda meningkatkan atau mengurangkan sensitiviti. Mengurangkan sensitiviti sepatutnya di musim sejuk, apabila cahaya dicerminkan dari salji. Juga, anda boleh mengurangkan sensitiviti di bandar-bandar, jika terdapat objek yang terang di dekatnya.
 • Kelewatan pada dan dalam (dalam saat). Dengan meningkatkan kelewatan untuk mematikan, anda boleh menyingkirkan positif palsu apabila lampu dari lampu kereta menyentuh sensor cahaya. Kelewatan pada kemasukan tidak akan membolehkan lampu menghidupkan apabila dimming dari awan atau bayang-bayang dari burung.

Contoh ciri untuk menyesuaikan relay ФР-11 М

Dengan tetapan ini, anda boleh membuat kerja relay foto supaya secara automatik menghidupkan lampu kawasan yang selesa, untuk mengecualikan penggera palsu.

Tempat yang tepat untuk memasang relay foto untuk pencahayaan jalanan adalah usaha. Perlu mempertimbangkan beberapa keperluan:

 • Pada penyambungan foto atau sensor foto (jika jauh), siang hari harus jatuh.
 • Sebarang sumber cahaya tiruan (tanglung, tingkap, papan iklan) hendaklah disimpan sejauh mungkin. Adalah wajar bahawa peranti tidak bertindak balas terhadap / mematikan mereka.
 • Kurangkan kemungkinan lampu memukul.

Photocell IEK dengan unsur fotosensitif terbina dalam

Dengan semua ini, ketinggian pemasangan fotosel berada pada tahap 1.8-2 m. Ini akan memungkinkan untuk menyesuaikan parameter "dari tanah". Anda boleh dan ke atas, tetapi anda memerlukan tangga / tangga atau kerusi / najis.

Seperti yang anda ketahui, tidak mudah untuk mencari tempat sedemikian. Terdapat beberapa helah yang memudahkan penyelesaian:

 • Untuk melindungi fotosel atau sensor foto dari cahaya dari tingkap atau dari lampu-lampu (bercakap dari "cahaya"), anda boleh menggunakan sekeping 15-20 sentimeter daripada paip plastik hitam dan diameter besar. Kelebihan yang lebih rendah harus dipajang pada satu sudut sehingga paip "melihat" ke atas. Khususnya, sudut dipilih "di tempat", tetapi biasanya ternyata sekitar 45-30 ° dari satah vertikal (dinding, tiang, dan lain-lain).
 • Sekiranya penyalinan foto diletakkan pada satu lampu yang kuat, ia adalah munasabah untuk meletakkannya di belakang plafond. Di zon di mana cahaya mendapat sedikit.

Pilih tempat yang tepat untuk menyampaikan foto

Dan tip lain dari amalan: untuk menyesuaikan parameter kerja lebih mudah, jika sensor cahaya relay foto berada di dinding timur atau barat. Tetapi hanya sekiranya tidak ada objek bersinar terang. Dalam kes ini, lebih baik memilih sebelah mana "pendedahan" adalah yang paling kurang.

Seperti yang telah disebutkan, terdapat foto-geganti dengan sensor cahaya bersepadu dan jauh. Di samping itu, anda boleh menemui jenis berikut:

 • Dengan sensor gerakan terbina dalam. Peranti sedemikian diletakkan di tempat di mana cahaya hanya diperlukan ketika seseorang berada berdekatan dengan seseorang - berdekatan dengan tandas, di halaman belakang, dll.
 • Dengan pemasa. Sekiranya anda tidak mahu cahaya terbakar pada waktu malam, dan gas, contohnya, pada tengah malam, anda memerlukan model sedemikian. Tetapkan pemasa pada masa yang diingini, ia mematikan pencahayaan. Pemasa foto dengan pemasa boleh diletakkan pada litar yang memakan pencahayaan dekoratif halaman dan taman.

Photo-relays datang dalam pelbagai jenis

Jika anda memerlukan salah satu fungsi yang dinyatakan di atas, anda tidak perlu membeli penyampai foto dengan sensor gerak atau pemasa. Anda boleh memasang sensor konvensional, dan, secara bersiri dengannya, sambungkan peranti yang diingini (sensor gerak atau pemasa). Fungsi akan sama, dan pembaikan dan penggantian akan berkurang. Jika dalam foto-relay dengan fungsi tambahan salah satu bahagian gagal, anda perlu menukar peranti sepenuhnya, dan opsyen ini lebih mahal daripada rakan sekerja "tanpa loceng dan wisel."

Skim untuk menyambungkan photocover untuk lampu jalan

Tujuan relay foto untuk pencahayaan jalan adalah untuk menghidupkan kuasa apabila gelap dan mematikannya pada waktu subuh. Iaitu, ia adalah satu jenis suis, tetapi bukan kunci di dalamnya elemen yang berpotensi dipasang. Oleh itu, litar sambungannya adalah sama: fotorelay dibekalkan dengan fasa, ia dikeluarkan dari outputnya dan disalurkan kepada perlengkapan atau sekelompok tanglung.

Kes paling mudah ialah gambarajah sambungan relay foto ke tanglung

Oleh kerana relay foto untuk operasi juga memerlukan kuasa, sifar digunakan untuk kenalan yang sepadan, ia juga wajar disambungkan ke tanah.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, adalah perlu memilih relay foto mengikut kuasa beban yang disambungkan. Tetapi ada satu ketetapan: dengan peningkatan kapasiti, harga meningkat dengan ketara. Bagi ekonomi, adalah mungkin untuk membekalkan kuasa bukan melalui fotosel, tetapi melalui starter magnet. Ia direka untuk kuasa hidup / mati yang kerap, dan juga ia boleh digunakan untuk menyambungkan bekalan kuasa menggunakan elemen sensitif cahaya dengan beban yang bersambung kecil. Sebenarnya, ia hanya termasuk permulaan magnet, jadi hanya penggunaan kuasanya diambil kira. Dan untuk output starter magnet boleh dihubungkan dan beban yang kuat.

Skim automasi pencahayaan halaman pengadilan dengan menggunakan fotosel dan permulaan magnet (kontaktor)

Sekiranya anda perlu menyambung pemasa atau gerakan sensor sebagai tambahan kepada sensor siang / malam, ia akan dimasukkan dalam siri selepas geganti cahaya. Perintah tetapan gerakan / pemasa tidak penting.

Sambungan luminair melalui fotosel, sensor gerak dan pemasa

Sekiranya sensor gerakan atau pemasa tidak diperlukan, ia hanya dikeluarkan dari litar. Ia masih boleh dilaksanakan.

Dengan penyalinan foto dengan sensor foto terbina dalam, tiga wayar keluar daripada kes itu. Sambungkan mereka dengan cara yang sama:

 • Merah pergi ke beban - sebuah lampu, lampu, lampu.
 • Kawat coklat atau hitam menghubungkan kepada fasa yang diambil dari perisai.
 • Kepada biru, neutral dihubungkan dari bas dengan "sifar kerja" dari perisai.

Wayar mana yang hendak dihubungkan dalam penyambungan foto

Ia juga wajar untuk mendatar peranti dengan menghubungkannya ke terminal yang sama di perumahan. Bahagian kabel dipilih bergantung pada kuasa beban yang disambungkan.

Relay ditubuhkan selepas ia dipasang dan disambungkan. Pada permulaan senja, anda menunggu keadaan di mana anda ingin menghidupkan lampu. Ambil pemutar skru kecil, memutarkan roda penala sehingga lampu menyala.

Prosedur untuk menyambungkan geganti foto dengan sensor jarak jauh sedikit berbeza:

 • sambung fasa ke terminal A1 (L) (di bahagian atas peranti);
 • sifar masukkan terminal A2 (N);
 • dari output (bergantung kepada model, ia boleh berada di bahagian atas kes, kemudian dilabel L 'atau di bahagian bawah kes), fasa disalurkan ke lekapan lampu.

Salah satu pilihan untuk sambungan ada dalam video. Di sini kita mempunyai litar dengan pemula magnet.

Sensor cahaya (photocover) untuk lampu jalan

Pemilik rumah persendirian dalam penambahbaikan tapak berkenaan dengan persoalan bagaimana cara menghidupkan cahaya secara automatik pada waktu senja dan mematikannya pada waktu subuh. Untuk ini, terdapat dua peranti - penyampai foto dan pemasa astro. Peranti pertama lebih mudah dan lebih murah, yang kedua lebih rumit dan lebih mahal. Lebih terperinci, mari kita bercakap tentang relay foto untuk lampu jalan.

Peranti ini mempunyai banyak nama. Yang paling biasa adalah photocell, tetapi juga dipanggil photocell, sensor cahaya dan senja, fotometer, fotometer, senja atau suis kawalan cahaya, sensor cahaya atau malam hari. Secara umum, nama-nama itu banyak, tetapi intipati ini tidak berubah - peranti membolehkan anda secara automatik menghidupkan cahaya dalam senja dan matikan pada waktu subuh.

Skematik photocell untuk lampu jalan pada photoresistor

Kerja-kerja peranti ini berdasarkan keupayaan beberapa unsur untuk menukar parameter mereka di bawah pengaruh cahaya matahari. Photoresistors, phototransistors dan photodiodes paling sering digunakan. Pada waktu petang, dengan pencahayaan menurun, parameter elemen fotosensitif mula berubah. Apabila perubahan telah mencapai nilai tertentu, hubungan relay ditutup, membekalkan kuasa kepada beban yang disambungkan. Pada waktu subuh, perubahan pergi ke arah yang bertentangan, kenalan terbuka, lampu keluar.

Pertama pilih voltan yang sensor cahaya akan berfungsi: 220 V atau 12 V. Parameter seterusnya adalah kelas perlindungan. Oleh kerana peranti dipasang di luar rumah, ia mestilah sekurang-kurangnya IP44 (nombor boleh lebih besar, lebih kecil - tidak diingini). Ini bermakna bahawa di dalam peranti tidak boleh mendapatkan objek yang lebih besar daripada 1 mm, dan semburan air tidak mengerikan untuknya. Perkara kedua yang perlu anda perhatikan ialah suhu operasi. Cari pilihan sedemikian, yang dengan margin bertindih purata di rantau anda sama ada dalam suhu plus dan tolak.

Pilih model relay foto juga perlu untuk kuasa lampu yang disambungkan kepadanya (kuasa output) dan arus beban. Sudah tentu, ia boleh "menarik" beban sedikit lebih, tetapi mungkin ada masalah. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengambil walaupun dengan beberapa margin. Ini adalah parameter wajib di mana anda perlu memilih penyampai foto untuk lampu jalan. Terdapat beberapa tambahan.

Contoh ciri-ciri relay foto untuk pencahayaan jalanan

Dalam sesetengah model adalah mungkin untuk menyesuaikan ambang operasi - untuk menjadikan sensor foto lebih atau kurang sensitif. Kurangkan sensitiviti apabila salji jatuh. Dalam kes ini, cahaya yang dicerminkan dari salji boleh dilihat sebagai subuh. Akibatnya, cahaya akan dihidupkan dan dimatikan. Idea ini tidak mungkin untuk merayu.

Perhatikan had pelarasan sensitiviti. Mereka boleh lebih atau kurang. Sebagai contoh, untuk gambar relay AWZ-30 yang dihasilkan di Belarus, parameter ini adalah 2-100 lux, untuk photocell P02, jajaran tuning adalah 10-100 Lx.

Kelewatan operasi. Mengapa kita memerlukan kelewatan? Untuk mengelakkan cahaya palsu hidup / mati. Sebagai contoh, pada waktu malam, cahaya kereta lulus memukul foto-geganti. Jika kelewatan itu kecil, cahaya akan dimatikan. Sekiranya ia mencukupi - sekurang-kurangnya 5-10 saat, ini tidak akan berlaku.

Untuk operasi relay foto yang betul, adalah penting untuk memilih lokasi dengan betul. Perlu mengambil kira beberapa faktor:

 • Cahaya matahari mesti jatuh di atasnya, iaitu, ia mesti berada di bawah langit terbuka.
 • Sumber cahaya tiruan (tingkap, lampu, lampu, dll) yang terdekat harus ditempatkan sejauh mungkin.
 • Tidak dianjurkan untuk mendapatkan lampu di atasnya.
 • Adalah wajar untuk meletakkannya tidak terlalu tinggi - untuk memudahkan penyelenggaraan (anda mesti menghapuskan permukaan dari habuk dan menyapu salji) secara berkala.

Agar mesin sensitif cahaya berfungsi dengan betul, anda mesti memilih lokasi yang betul

Seperti yang anda lihat apabila anda mengatur pencahayaan automatik di jalan untuk memilih tempat untuk memasang relay foto - bukan tugas paling mudah. Kadang-kadang anda perlu membawanya beberapa kali, sehingga anda mendapat kedudukan yang boleh diterima. Sering kali, jika sensor cahaya digunakan untuk menghidupkan lampu suluh di tiang, relay cahaya berada di sana. Ini sememangnya tidak perlu dan sangat menyusahkan - membersihkan atau turun salji agak kerap dan setiap kali memanjat jawatan itu tidak begitu menyeronokkan. Relay foto itu sendiri boleh diletakkan di dinding rumah, contohnya, dan kabel kuasa boleh ditarik ke luminaire. Ini adalah pilihan yang paling mudah.

Skim sambungan fotoelektrik untuk lampu jalan adalah mudah: peranti input memulakan fasa dan sifar output fasa dibekalkan kepada beban (lampu), sifar (negatif) kepada beban yang datang dari mesin atau dari bas.

Skim menyambung fotosel untuk pencahayaan (lampu suluh)

Jika anda melakukan segala-galanya mengikut peraturan, pendawaian mesti dilakukan di dalam kotak pengagihan. Pilih model yang tertutup untuk lokasi di jalan, pasangkannya di tempat yang boleh diakses. Bagaimana untuk menyambungkan geganti foto ke lampu luar dalam kes ini - pada rajah di bawah.

Menyambungkan photosensor melalui kotak persimpangan

Jika anda membolehkan / mematikan keperluan untuk lampu kilat yang kuat pada lajur, dalam reka bentuk yang mempunyai pendikit, lebih baik menambah starter (kontaktor) ke litar. Ia direka untuk kerap dan aktif, biasanya memindahkan arus mula.

Skim sambungan sensor malam-malam dengan starter

Sekiranya lampu perlu dihidupkan hanya untuk tempoh penginapan seseorang (di tandas jalan, berhampiran pintu gerbang), sensor gerakan ditambah ke penyampai foto. Dalam satu bundle, lebih baik terlebih dahulu menetapkan suis sensitif cahaya, dan selepas itu - sensor gerak. Dengan pembinaan ini, sensor gerakan akan beroperasi hanya pada waktu malam.

Skematik menyambung fotosel dengan sensor gerak

Seperti yang anda lihat, skim mudah, anda boleh menguruskan dengan tangan anda sendiri.

Ciri Pendawaian

Penyambungan gambar mana-mana pengilang mempunyai tiga wayar. Salah satunya adalah merah, yang lain berwarna biru (boleh menjadi hijau gelap) dan yang ketiga boleh warna apa pun, tetapi biasanya hitam atau coklat. Pada sambungan adalah perlu diingat:

 • dawai merah selalu pergi ke lampu:
 • Kepada biru (hijau) disambung sifar (neutral) dari kabel bekalan;
 • Fasa hitam atau coklat digunakan.

Jika anda melihat semua gambar di atas, anda akan melihat bahawa mereka telah disediakan mengikut peraturan ini. Semua, tidak ada lagi kesulitan. Setelah disambungkan jadi wayar (jangan lupa bahawa wayar sifar juga perlu untuk menyambungkan lampu) yang anda terima skim kerja.

Bagaimana untuk menyesuaikan relay foto untuk lampu jalan

Laraskan sensor cahaya selepas pemasangan dan sambungan ke rangkaian. Untuk menyesuaikan had operasi di bahagian bawah kes terdapat cakera swivel plastik kecil. Putaran dan kepekaannya diberikan.

Cari badan pengawal yang sama - ia menyesuaikan kepekaan penyampai foto

Sedikit lebih tinggi pada badan terdapat anak panah, yang mana menunjukkan cara untuk beralih untuk meningkatkan dan mengurangkan kepekaan relay foto (ke kiri-untuk menurun, ke kanan untuk meningkat).

Pertama, tetapkan kepekaan yang paling rendah - memacu pengawal selia ke kedudukan kanan yang melampau. Pada waktu petang, apabila pencahayaan akan sedemikian rupa sehingga anda memutuskan bahawa anda sudah perlu menghidupkan lampu, mula menyesuaikan. Ia perlu lancar menghidupkan pengawal selia ke kiri sehingga lampu menyala. Pada ini kita boleh mengandaikan bahawa penyesuaian relay foto untuk lampu jalan selesai.

Pemasa astronomi (astrotimer) adalah cara lain untuk mengautomasikan pencahayaan jalanan. Prinsip karyanya adalah berbeza dari relay foto, tetapi dia juga menghidupkan cahaya pada waktu malam dan mematikannya pada waktu pagi. Kawalan cahaya di jalan berlaku dari masa ke masa. Peranti ini mengandungi data tentang kapan menggelapkan / menyala di setiap rantau pada setiap musim / hari. Apabila mengkonfigurasi pemasa astro, koordinat GPS tetapannya dimasukkan, tarikh dan masa semasa ditetapkan. Menurut program ini, peranti berfungsi.

Astro-timer - cara kedua untuk mengautomasikan cahaya di laman web ini

Bagaimana ia lebih mudah?

 • Ia tidak bergantung kepada cuaca. Dalam hal memasang geganti foto, kebarangkalian penggera palsu adalah tinggi - dalam cahaya cuaca mendung boleh bertukar pada waktu petang. Jika ia menyentuh suis lampu, ia boleh mematikan cahaya pada pertengahan malam.
 • Anda boleh memasang pemasa astro di rumah, di dalam scutch, di mana sahaja. Dia tidak memerlukan cahaya.
 • Ia mungkin untuk mengalihkan masa hidup / mati sebanyak 120-240 minit (bergantung kepada model) berkenaan dengan masa yang ditetapkan. Iaitu, anda sendiri boleh menetapkan masa yang anda suka.

Kelemahannya adalah harga yang tinggi. Bagaimanapun, model yang ada dalam rangkaian perdagangan bernilai banyak wang. Tetapi anda boleh membeli di China jauh lebih murah, bagaimanapun, bagaimana ia berfungsi adalah satu perkara.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 82 = 92