Ruang bawah tanah untuk penyimpanan sayur-sayuran dengan tangan sendiri

Ruang bawah tanah untuk penyimpanan sayur-sayuran dengan tangan sendiri

Semua tentang produk yang diperbuat daripada konkrit dan gipsum

Bagaimana untuk membuat bilik bawah tanah di tanah sendiri

Dalam majoriti, rumah negara ini dilengkapi dengan taman atau taman kecil, di mana sayuran berikut boleh tumbuh: bit, kentang, tomato, wortel, dll. Dan juga di kawasan halaman buah-buahan berbagai pohon buah-buahan berbuah. Sebagai peraturan, dari sini ada masalah penyimpanan dan penyimpanan pengeluaran dewasa. Untuk makan di musim sejuk pelbagai salad dan sup yang terdiri daripada sayur-sayuran segar, anda perlu memikirkan susunan bilik bawah tanah. Jika anda memutuskan untuk mengetahui jawapan kepada soalan bagaimana membina bilik bawah tanah dengan tangan anda sendiri, maka penerbitan laman web Beton-Area.com akan membantu anda dalam hal ini semestinya.

Sekiranya terdapat bilik di rumah yang berada di bawah tanah, anda boleh mengubahnya dengan selamat di bawah ruang bawah tanah. Dan dengan ketiadaan ruangan sedemikian ia akan perlu untuk menangani pembinaannya. Di sini adalah perlu untuk mengambil kira beberapa perbezaan premis, yang bertujuan untuk menyimpan pelbagai jenis sayur-sayuran di dalamnya, dari bilik bawah tanah biasa.

Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang bagaimana untuk membina bilik bawah tanah untuk menyimpan sayur-sayuran dengan kita sendiri. Di sini kami memberi tip berguna dan tunjukkan kepada pembaca anda video mengenai topik ini. Pertama, anda perlu segera mengatakan bahawa bilik ini tidak perlu dipanaskan. Dalam ruang bawah tanah adalah perlu untuk mengekalkan suhu yang sama dengan 3-10 darjah haba.

Ia juga perlu menyediakan kelembapan optimum. Jika udara di dalam bilik sangat kering, sayur-sayuran akan cepat pudar. Dan jika ada kelembapan berlebihan di dalam bilik, acuan akan terbentuk pada produk yang disimpan, dan mereka akan mula membusuk.

Di dalam ruang bawah tanah, secara umum, tidak ada cahaya matahari. Ruang bawah tanah mesti dilindungi dari penembusan cahaya matahari ke dalamnya, kerana ia boleh menjejaskan suhu dalaman di dalam bilik ini, yang akan mengakibatkan kerosakan produk yang disimpan. Ruang bawah tanah perlu dilengkapi dengan sistem pengudaraan yang sangat baik. Prosedur ini terutamanya perlu dikeluarkan dari premis kelembapan yang tinggi. Dan pada kedua - untuk pemuliharaan sayur-sayuran yang lebih lama, kerana kebanyakan mereka boleh bernafas semasa musim sejuk.

Jika anda berfikir untuk mengetahui jawapan tentang persoalan bagaimana membina bilik bawah tanah di rumah negara dengan tangan anda sendiri, maka anda harus menonton video tematik. Perlu diingat bahawa bilik bawah tanah boleh digunakan untuk bilik bawah tanah, yang boleh dengan mudah ditukar. Dalam kes kehadiran sebuah bangunan di bawah bangunan bangunan, tugas penambahbaikan kami lebih mudah. Ia perlu untuk secara bebas melakukan penukaran itu di bawah ruang bawah tanah. Tidak perlu mengubah sepenuhnya bilik ini, kerana untuk menyimpan sayur-sayuran kita tidak memerlukan banyak ruang. Anda boleh cuba melengkapkan partition itu, dengan itu hanya meninggalkan 5-6 km untuk menyimpan produk. meter. Sekiranya bilik itu hangat, yang terbaik adalah untuk penyimpanan untuk memilih tempat yang terletak di dinding luar tanpa kehadiran tingkap. Melalui dinding ini, anda boleh cuba mengeluarkan sistem pengalihudaraan, dengan cara yang suhu di ruang bawah tanah akan berkurangan. Jika bilik itu sangat panas, sayur-sayuran seperti kentang, wortel, dan bit akan cepat tumbuh. Dan jika ruang bawah tanah mempunyai suhu yang agak sejuk, maka ia harus dilindungi, memasangkan dindingnya dari dalam dengan buih atau penofol. Di ruang bawah tanah terdapat hampir selalu kelembapan tertentu. Dan jika ia berlebihan, adalah perlu untuk menjaga pelupusan bilik bawah tanah daripada lebihan, dengan kerap mengeringkan udara. Jika anda menggunakan pokok untuk melengkapkan ruang bawah tanah, maka ia wajib untuk merawat bilik dari kelembapan dengan bahan khas. Pada asasnya kayu dibuat dan rak untuk penyimpanan bekalan tin, dan juga pelbagai sekatan untuk diletakkan ke atas mereka oleh timbunan sayur-sayuran (kentang, bit, lobak merah).

1

Sekiranya anda tidak mempunyai ruang bawah tanah di bawah rumah, maka ia mesti dibina. Ruang bawah tanah, terletak di bawah rumah, mempunyai banyak kelebihan, berbeza dengan ruang yang dibina berasingan untuk tujuan ini.

 • Pertama, ia akan menjadi lebih mudah dan murah untuk membinanya.
 • Kedua - ia lebih mudah dan praktikal.

Untuk dapat membina ruang bawah tanah di bawah rumah anda sendiri, anda mesti membebaskan ruangan ini daripada barang yang berlebihan. Sekiranya bilik mempunyai lantai, maka ia mestilah disassembled.

Jika satu keluarga tinggal di rumah, maka ruang bawah tanah, dengan keluasan 6-10 meter persegi, akan mencukupi. Prosiding dari ini, tidak perlu merampas lubang besar. Ia akan cukup untuk menyediakan lubang, dimensi 2 * 2m. Lubang yang mendalam juga tidak boleh dilakukan. Kedalamannya dipilih berdasarkan jumlah jumlah simpanan.

Sebelum anda mula membina bilik bawah tanah, anda perlu pastikan ia tidak terletak di dalam akuifer. Ia adalah perlu bahawa ruang bawah tanah itu dipisahkan dari air bawah tanah sebanyak 1.5 meter dari tanah.

Peringkat seterusnya dalam kerja kita akan menjadi susunan bebas di ruang bawah tanah dinding dan lantai. Pilihan yang lebih murah adalah menuang lantai dengan mortar konkrit, dan dinding ditutup dengan bata seramik.

Selepas kami melengkapkan permukaan dalaman lantai dan dinding, kami mula mula membuat overlappings. Untuk dapat menahan berat maksimum, mereka mesti dipercayai dan tahan lama. Dan juga tumpang tindih harus menyediakan pengasingan ruang dari udara yang terdapat di dalam bilik bawah tanah - sejuk dan mentah. Pada akhir semua kerja, anda perlu menyediakan ruang bawah tanah dengan pengudaraan yang baik.

Lihatlah artikel lain yang menarik di laman web ini: Bagaimana membuat lantai 3D dengan tangan anda sendiri

Makanan apa yang boleh disimpan di dalam bilik bawah tanah?

Ruang bawah tanah adalah tempat yang sangat baik, yang bertujuan terutamanya untuk menyimpan pelbagai tanaman akar dan ubi di dalamnya. Sayuran seperti bawang, kubis, lobak boleh disimpan di ruang bawah tanah tanpa sebarang masalah untuk masa yang lama. Jika bilik ini dilengkapi dengan rak, maka mereka boleh menampung semua jenis jeruk, pemuliharaan, pelbagai buah-buahan.

Untuk menyimpan sayur-sayuran di ruang bawah tanah untuk masa yang lama, anda perlu mengingati ciri-ciri penyimpanan. Dalam kes ini, lobak merah dan beets untuk penyimpanan lagi perlu untuk mengisi dengan pasir basah, sayur-sayuran ini adalah banyak pengeringan, dan tanpa memberikan kelembapan, mereka dengan cepat boleh layu. Sebelum melaksanakan prosedur ini, pastikan pasir itu bersih. Sekiranya ia mengandungi apa-apa sampah, reput boleh mudah berlaku, yang akibatnya akan membawa kepada kemerosotan awal wortel.

Jangan simpan di ruang bawah tanah semasa musim sejuk sayur-sayuran berikut:

Di samping itu, terdapat satu lagi nuansa. Jika anda menyimpan kentang atau wortel dengan kaedah pengisian, anda perlu membuat petak rendah khas. Jika anda membuatnya pada ketinggian lebih daripada 60 cm, maka kerosakan produk anda terjamin. Ini adalah disebabkan oleh fakta bahawa petak-petak tidak akan tidur dengan baik di udara.

Membuat bilik bawah tanah dengan sendiri, ia juga boleh dilengkapi dengan rak berasingan untuk menyimpan botol wain. Tetapi jenis produk ini memerlukan syarat-syarat tertentu. Iaitu untuk penyimpanan wain ia perlu:

 • suhu tertentu,
 • kelembapan tertentu.

Anda boleh memasang di peralatan khas bawah tanah untuk memantau dan menyesuaikan suhu di dalam bilik. Juga, di dalam bilik bawah tanah adalah mungkin untuk menyimpan keju berbeza, tetapi dalam kes ini, syarat-syarat kandungan produk ini sangat spesifik. Anda hanya boleh membina bilik berasingan untuk menyimpan produk keju, jika sudah tentu, di ruangan bawah tanah anda sudah cukup untuk tempatnya.

Bagaimana membina sebuah bilik bawah tanah yang dikebumikan untuk sayur-sayuran

Bagaimana untuk membina bilik bawah tanah untuk menyimpan sayur-sayuran, tapak mana yang hendak dipilih? Untuk simpanan yang dikebumikan, anda perlu memilih tempat di mana tidak ada air bawah tanah berhampiran. Setiap orang mempunyai keinginan untuk menjadikan kehidupan selesa. Dan penduduk musim panas tidak terkecuali. Untuk mewujudkan keadaan optimum untuk tinggal, bekerja dan berehat di dacha induk, pelbagai peranti digunakan, dan pembinaan plot oleh bangunan dan struktur dilakukan oleh tangan mereka sendiri. Satu pengubahsuaian seperti dacha adalah lubang sayuran, atau bilik bawah tanah untuk sayur-sayuran.

Ruang bawah tanah musim panas: kenalan pertama

Pertama, mari kita tentukan apa ruang bawah tanah dan untuk tujuan apa yang boleh digunakan. tangki sayur-sayuran, bilik bawah tanah atau sayur-sayuran di negara ini, - sejenis peti sejuk "bumi" di mana suhu adalah tetap, yang digunakan secara aktif di Rusia sejak zaman purba untuk menyimpan makanan (kentang). Dalam amalan, dalam versi yang paling mudah ia pit dengan bumi atau dinding berpanel dan lantai, suhu yang dikehendaki pada musim panas dan musim sejuk yang dicapai kerana kekonduksian haba yang rendah lapisan tanah.

Anda boleh menyimpan apa-apa jenis makanan: sayur-sayuran dan buah-buahan, daging, kentang, cendawan dan produk sejenis, untuk pemeliharaan suhu dan kelembapan penting.

Kelebihan utama ruang bawah tanah adalah jelas: lubang tanah tidak memerlukan kos elektrik, suhu di dalamnya tetap, tidak akan pecah, sementara anda berada di dacha, dan lebih luas.

Kemajuan telah mengubah kehidupan kita, dan jika sebelum bilik bawah tanah di pondok adalah satu perahu persamaan di mana suhu adalah bergantung kepada kelajuan pemanasan dan pembekuan tanah, hari ini terletak di kawasan pinggir bandar yang dibina oleh tangan mereka sendiri pelbagai jenis pembinaan kemudahan penyimpanan, dilengkapi dengan operasi yang mudah peranti dan peralatan.

Pemisahan berdasarkan prinsip lokasi. Ada ruang bawah tanah yang berasingan, pintu masuk mereka datang dari jalan. Di Rusia, populariti mendapat kemudahan ekonomi, dilengkapi secara langsung di bawah garaj atau pondok.

Mereka membahagikan bilik bawah tanah dan sistem storan kepada orang-orang umum dan yang disekat, yang reka bentuk mengelakkan bau pencampur. Sekiranya anda membuat dua, tiga, lima sel, ia akan menjadi mudah untuk menyimpan produk dengan keperluan "individu" untuk keadaan, kerana suhu dalam masing-masing boleh berbeza daripada yang berdekatan.

Salah satu pilihan yang perlu dibuat kepada tuan yang akan membina objek pada dacha untuk menyimpan makanan dengan tangannya sendiri ialah definisi lokasi. Pertama, tentukan kedekatan utama "musuh" - air bawah tanah.

Pada musim sejuk, ia akan menjadi sukar untuk mengenali, dan pada bulan-bulan yang lebih panas - boleh mencari lebih dekat dengan tumbuh-tumbuhan - berair, rumput tebal, buluh, lupa-saya, kelembapan tanah warna merah bata akan diberikan kepada kepala.

Anda boleh menggunakan kaedah rakyat. Semasa di negara ini, ambil rambut kering dan telur ayam. Pastikan suhu di jalan adalah normal untuk tahun ini. Letakkan bulu di tanah dibersihkan dari tumbuh-tumbuhan, di atas dengan telur, tutup dengan periuk tanah liat dan perlahan-lahan taburkan dengan bumi. Keesokan harinya, lihat apa yang berlaku:

 • Bulu dan telur basah - airnya cetek.
 • Bulu sahaja basah - air terletak cukup dalam.
 • Di bawah periuk kering - air lebih jauh daripada yang anda boleh bayangkan.

Pembinaan ruang bawah tanah untuk sayur-sayuran di negara ini: kemuncak

Sebelum mengambil langkah pertama untuk melengkapkan ruang bawah tanah untuk menyimpan sayur-sayuran, anda dinasihatkan untuk membiasakan diri dengan nasihat pengrajin yang berpengalaman, mereka akan menjimatkan masa, usaha dan mengelakkan kesilapan:

 1. Lebih baik untuk memulakan bangunan pada musim panas, air bawah tanah akan menjadi yang terendah. Suhu udara juga akan menjadikan kerja lebih selesa.
 2. Sistem pengudaraan mesti dipikirkan melalui butiran terkecil - peredaran udara yang betul sangat penting, jika tidak, kentang dan sayur-sayuran lain hanya boleh membusuk.
 3. Pilihan terbaik untuk mengatur pintu masuk adalah kompleks dua pintu dan bilik persalinan, suhu dalam kes ini akan lebih baik disimpan.
 4. Penebat terma - asas mana-mana ruang bawah tanah, ia akan membantu mewujudkan keadaan penyimpanan yang diperlukan pada musim panas dan musim sejuk.
 5. Semua elemen kayu harus ditutup dengan sebatian khusus terhadap kerosakan dan parasit.
 6. Ia hanya perlu bekerja dengan bahan berkualiti tinggi.

Pilihan bahan untuk pembinaan ruang bawah tanah adalah salah satu tugas utama tuan. Bahan yang ideal untuk dinding tetap batu bata, tetapi adalah berguna untuk menyesuaikan jenisnya secara berasingan:

 • Bata silikat takut kelembapan, ini sama sekali tidak menjadi pilihan bagi mereka yang akan membina bilik bawah tanah di dacha mereka dengan tangan mereka sendiri.
 • Blok gelongsor dan konkrit buih cukup rapuh, lebih baik tidak menggunakannya.
 • Bata merah yang dipanggang kuat, tahan lama dan tahan kelembapan. Ia akan sesuai dengan sempurna.

Batu bata tidak semestinya menjadi baru. Suit dan digunakan lebih awal, tetapi masih kuat, tidak runtuh. Jadikannya batu yang baik dalam ruangan bawah tanah agak nyata.

Dalam kes yang teruk, anda boleh menggali di negara ini dan ruang bawah tanah konvensional untuk sayur-sayuran. Dalam kes ini, ia perlu untuk menjahit dinding dengan papan kayu yang cukup berkualiti tinggi, pra-dirawat dengan komposisi terhadap parasit dan pembinasaan. Ia adalah mustahil untuk melakukan ini dengan tangan sendiri, bagaimanapun, suhu dalam struktur seperti dalam dacha tidak akan begitu stabil.

Teknologi dan nuansa pembinaan

Apa sahaja bahan dan alat bantu yang anda pilih, algoritma membina dan melengkapkan bilik bawah tanah tetap hampir sama. Pertimbangkan mata.

Pertama anda perlu menyingkirkan rumput. Kemudian, meratakan kawasan dan penandaian dilakukan. Kaedah pengekstrakan tanah langsung hanya bergantung pada ketekunan anda, tetapi ingat: buruh manual kurang berbahaya kepada struktur tanah.

Jika tanah di tempat pilihan anda longgar - disyorkan untuk menggali lubang untuk ruang bawah tanah dengan sedikit kecenderungan untuk mengelakkan penumpahan. Jumlah penggalian dipilih oleh masing-masing. Versi klasiknya adalah kira-kira 2 meter dan lebar 3 meter. Ingatlah, lubang asas pada semua pihak perlu 0.5 lebih luas daripada struktur itu sendiri.

Peletakan asas kalis air

Asas yang dibina dengan betul - ikrar rintangan kelembapan dari bilik bawah tanah anda. Seringkali pelancong hanya tertidur di lantai bawah tanah dengan runtuhan dan mengisi dengan bitumen cecair. Ketebalan yayasan itu harus sekurang-kurangnya 40 cm. Lebih baik menumpangkan asas dengan tangan anda sendiri menggunakan peranti seperti tingkat laser (atau konvensional).

Membina asas dinding kuat dan boleh dipercayai

Bingkai logam dibina di sepanjang dinding penggalian pada jarak yang jauh dari bumi. Ruang di antara mereka dibuang dengan konkrit. Untuk kerja-kerja asas mengenai susunan bilik bawah tanah adalah mungkin untuk meneruskan hanya selepas pengeringan penuh.

Pilihan terbaik adalah untuk menghasilkan gambarkan konkrit di lantai. Untuk ini kita buat lapisan dengan lapisan:

 1. Lapisan bawah adalah runtuhan, dicampur dengan pasir, yang diisi dengan campuran bitumen.
 2. Lapisan tanah liat atau konkrit bertetulang.
 3. Lapisan getah cecair atau bahan penebat kelembapan lain.
 4. Menyelesaikan satu lagi lapisan konkrit, yang boleh menjadi asas lantai atau sendiri.

Masa untuk meneruskan kerja-kerja brickwork. Sebelum meletakkan batu bata, disyorkan untuk merendam, ini akan membolehkan untuk membetulkan dengan tangan meletakkan ruang bawah tanah walaupun selepas setengah jam. Penyelesaian pengikat lebih baik dibuat dari tanah liat dan pasir, tetapi dalam keadaan tidak dianjurkan untuk menggunakan batu tulis - ia mudah kabur.

Majlis majikan untuk pelaksanaan batu:

 • Lebih baik bermula dari sudut. Dengan menggunakan kord di antara mereka, anda boleh memantau kelancaran batu itu.
 • Posisi sudut yang betul disemak oleh garis plumbum, dan setiap baris mengikut tahap.
 • Jahitan antara barisan batu bata tidak boleh melebihi 12 mm.

Pembinaan lantai dan siling

Bahan terbaik untuk mendirikan lantai dengan tangan anda sendiri akan menjadi papan kayu. Jika sebuah bilik bawah tanah dibina di bawah bangunan - siling harus rata. Sebagai sokongan, rasuk digunakan.

Di samping itu, anda perlu membuat penutup bawah tanah. Untuk tujuan ini, papan yang sama seperti siling adalah sesuai. Gunung penutup lebih baik pada engsel bertulis. Mana yang hendak dipilih - satu atau dua berdaun, anda pilih. Bagaimanapun, ingatlah, membuka tudung yang lebih kecil dalam saiz lebih mudah.

Sekiranya bilik bawah tanah itu dirancang untuk dibina secara berasingan, tumpang tindih itu mungkin gable, ia lebih praktikal. Bergantung pada reka bentuk, anda mungkin perlu membuat tudung atau pintu sendiri. Ia juga disyorkan untuk menggunakan PCB (atau slate) untuk menutup plat, dan bahan penebat haba diletakkan di antara mereka. Ia disyorkan untuk merendam jahitan dengan bitumen.

Pengudaraan dan saluran udara

Saluran di ruang bawah tanah harus sekurang-kurangnya dua. Mereka terletak di dinding dan siling di hujung struktur yang berlainan. Dalam kes ini, pengekstrak dipasang di bawah siling, dan paip sedutan lebih dekat ke lantai bawah tanah. Ia tidak diperlukan untuk dipasang di paip dan injap atau menggunakan setiap satu penutup bergerak khusus - mereka akan membenarkan kawalan suhu dan kelembapan yang lebih baik. Kepekaan beberapa sayur-sayuran (contohnya, kentang) kepada faktor-faktor ini telah disebutkan di atas.

Kami telah mempertimbangkan detik-detik yang perlu dipertimbangkan untuk semua orang yang memutuskan untuk membina dan melengkapkan ruang bawah tanah dengan tangan mereka sendiri. projek ini mungkin kelihatan sukar dan boleh menjadi sukar, tetapi dengan teknologi yang betul dan mengikut kajian yang teliti setiap perincian ia adalah agak boleh dilaksanakan walaupun oleh satu orang menggunakan aksesori yang ada dan peranti dengan tangan mereka sendiri tanpa melibatkan teknologi. Ya, ruang bawah tanah di dacha dengan tangan mereka sendiri adalah kenyataan.

Cellar di negara ini (56 foto): bahan, peringkat

Ruang bawah tanah di kampung akan membolehkan untuk menyimpan produk makanan untuk masa yang lama

Ruang bawah tanah di dacha dengan tangan mereka sendiri adalah peluang yang baik untuk menyediakan penyimpanan produk jangka panjang dan berkualiti tinggi. Dan seolah-olah bilik bawah tanah yang dibina dengan betul, ia adalah stabil sepanjang tahun untuk mengekalkan suhu yang sama, ia adalah hanya diperlukan untuk menyimpan bukan sahaja pemeliharaan dan jeruk, tetapi juga buah-buahan dan sayur-sayuran. Ruang bawah tanah di dacha adalah perkara yang sangat diperlukan bagi mereka yang mempunyai kebun atau kebun di negara ini.

Cellar - bangunan yang diperlukan di kawasan pinggir bandar dan di mana-mana kawasan persendirian

Ruang bawah tanah yang luar biasa dalam bentuk sebuah rumah dongeng

Walaupun ciri-ciri struktur ereksi, ruang bawah tanah boleh dibahagikan kepada tiga jenis (susun atur bilik bawah tanah, bergantung kepada jenis, ditunjukkan dalam Rajah 1):

Rajah. 1. Skema peranti jenis asas bilik bawah tanah.

 • Guna tanah dalam kes paras air tanah yang sangat tinggi (0.5 m). Ia hanya boleh kotak yang diperbuat daripada kayu terlindung, trim bilik bawah tanah (pristoen ke dinding ibu negara, sebenarnya - bilik lagi, hanya untuk ban tanah, litar yang ditunjukkan dalam Rajah 2) atau bilik kebal diperbuat daripada batu bata dengan ban (Rajah 3)

Rajah. 2. Skim penanda ruang dinding

Rajah. 3. Ladang bawah tanah dengan bund.

 • ruang bawah tanah yang dikebumikan - mengatur di tempat di mana paras air bawah tanah berada dalam jarak 1.5-2 m dari permukaan bumi. Gambarajah seluar separa terkubur ditunjukkan dalam Rajah. 4.

Rajah. 4. Diagram setengah bilik bawah tanah

 • Untuk membinanya, anda perlu menggali lubang asas 0.8-1m dalam. Asas ini didirikan dari bata atau konkrit, menaikkan dinding ke ketinggian 2-2.2 m. Bertindih terbuat dari kayu, konkrit atau batu tulis. Di atas seluruh struktur yang ditaburi dengan tanah. Masuk ke bilik bawah tanah seperti itu diatur di aras tanah, dengan tambour, tangga dan pintu kedua, semestinya terisolasi. Pada prinsipnya, semua operasi pembinaan, termasuk kalis air, pengudaraan dan penebat, sama dengan yang dilakukan dalam pembinaan sebuah bilik bawah tanah yang terkubur.

Ruang bawah tanah yang cantik di pondok, diletakkan di atas batu semula jadi

Ruang bawah tanah adalah bilik sejuk kecil untuk menyimpan sayur-sayuran dan buah-buahan, bilet dan wain, daging dan produk kering

 • bilik bawah tanah dikebumikan - jenis yang paling biasa, boleh menjadi kedua-dua individu (dengan pogrebitsu sendiri, Rajah 5), dan diletakkan di bawah rumah, dapur musim panas dan garaj. Oleh itu, bagaimana untuk membina bilik bawah tanah dengan tangan kita sendiri di kampung akan dipertimbangkan secara terperinci di bawah.

Rajah. 5. Skim bilik bawah tanah yang berasingan dengan ruang bawah tanah.

Cellar di negara ini dengan tangan mereka sendiri langkah demi langkah: nasihat dan cadangan

Poluzaglublennogo untuk pembinaan, terutama bilik bawah tanah yang dikebumikan adalah sangat penting untuk menentukan dengan tepat tempat pembinaan, untuk menjadi tepat - yang menentukan tahap air bawah tanah. Untuk melakukan ini, anda boleh mengambil bantuan profesional (mahal, tetapi boleh dipercayai), tetapi anda boleh mencuba kaedah rakyat, yang memberikan hasil yang agak tepat. Untuk melakukan ini, anda memerlukan topi kaca, sekeping bulu dan telur segar. Di tempat di mana anda merancang untuk membina bilik bawah tanah, letakkan sekeping bulu di atas tanah, di atasnya - telur dan tutup dengan penutup kaca. Biarkan "reka bentuk" ini untuk malam, dan pada waktu pagi menilai keputusan:

 • bulu dan telur di dalam embun - tahap air bawah tanah tidak penting, di sini anda perlu mengurung diri anda ke ruang bawah tanah

Ruang bawah tanah dalam gaya dongeng

Ruang bawah tanah mungkin menjadi salah satu hiasan laman web anda

 • Embun adalah pada bulu, dan telurnya kering - air bawah tanah cukup dalam untuk membina gudang separa terkubur
 • telur dan bulu kering - tempat yang sangat baik untuk membina sebuah bilik bawah tanah yang terkubur.

Ruang bawah tanah, terletak di bawah beranda

Nasihat! Ruang bawah tanah ini lebih baik dibina pada musim panas, apabila jadual air adalah yang paling rendah.

Ruang bawah tanah yang paling dibina pada musim panas

Jika pembinaan bilik bawah tanah itu dirancang di dalam rumah (atau lebih tepat lagi, di bawah rumah), ia adalah lebih baik untuk menguruskan bukan kediaman (tak panas) ruang, sempurna - beranda yang (ia lebih sejuk daripada yang lain di rumah, ia adalah lebih mudah untuk menguruskan pengudaraan di anjung musim sejuk dilindungi dari fros). Jika susun atur rumah menjadikan ia mungkin untuk melengkapkan bilik bawah tanah hanya bahagian dipanaskan bangunan itu, memerlukan penebat tambahan pertindihan (sebagai contoh, meletakkan buih 5 cm tebal pada siling) dan pengudaraan yang baik, jika tidak menyediakan mod optimum produk penyimpanan tidak mungkin.

Jika ruang bawah tanah terletak di bawah bilik yang dipanaskan, maka anda perlu menjaga penebat habanya

Bahagian bawah ruang bawah tanah dalam gaya cerita oriental

Selepas ini, anda boleh meneruskan bahagian praktikal pembinaan.

Pembinaan ruang bawah tanah di dacha dengan tangan mereka sendiri bermula dengan menandakan penggalian, sementara dimensi yang dirancang ditambah dari 0.5 hingga 1 m - jadi lebih mudah untuk menghasilkan ruang bawah tanah kalis air. Pertama keluarkan lapisan atas tanah yang subur - ia boleh digunakan untuk membuat bunga, teres, bukit-bukau gunung, dan sebagainya. Selepas itu, mereka menggali lubang terus (Rajah 6).

Sebelum pembinaan ruang bawah tanah, adalah perlu untuk memilih tempat yang betul

Ruang bawah tanah hampir sama dengan peti sejuk, tetapi sedikit berbeza, dan juga tanpa kos tetap pembaikan dan elektrik

Nasihat! Supaya negeri itu runtuh ke bawah dan tanah telah diadakan pada ketat, dinding lubang tidak menegak, tetapi dengan cerun sedikit, dan kecuraman cerun yang dipilih bergantung kepada jenis tanah (yang ia adalah lebih sukar daripada cerun kurang).

Rajah. 6. Mengali lubang

Untuk melihat sama ada air itu bocor di mana-mana melalui dinding, parit dibenarkan untuk berdiri sebentar. Lokasi di mana terdapat air, tertanam oleh apa yang dipanggil "tampon lumpur '- menggali parit (kedalaman 50 cm) dan tanah liat trample renyuk lemak, dengan itu kuat tamping itu.

Untuk talian asas bahagian bawah lubang dan ram, kemudian membuat katil pasir batu dan konkrit dituang ketebalan lapisan pertama 5-10 cm. Di atas lapisan pertama bahan bumbung diletakkan dalam lapisan 2-3 atau tuangkan bitumen cair (lapisan kalis air, Gamb. 7) kemudian KONKRIT lagi, mencurah ketebalan lapisan 10-15 cm. Jika ada yang didirikan dinding bata (tebal polkirpicha-bata), maka asas ini akan cukup sebagai asas. Jika dinding akan dibentangkan blok konkrit atau beberapa jenis dinding bilik bawah tanah akan diteruskan seperti dinding galas rumah, anda perlu untuk mengisi asas yang berasingan.

Rajah. 7. Kalis air lubang asas

Untuk membina dinding bilik bawah tanah anda boleh menggunakan bahan yang berbeza. Selalunya ini dilakukan dengan menggunakan batu-bata, blok konkrit (Rajah 8, biasanya ia digunakan untuk mereka untuk membina dinding menanggung beban rumah), botol, blok membara (Rajah 9). Satu lagi penjelmaan - mencurah dinding konkrit monolitik, yang mana dinding yang berkenaan penting dengan asas, yang mana ia pada asalnya terjamin kepada dinding injap (Rajah 10), kemudian menetapkan acuan dan tuangkan penyelesaian (Rajah 11.).

Rajah. 8. Dinding bawah tanah dari blok konkrit

Rajah.9. Dinding blok bawah tanah

Rajah. 10. Pemasangan tetulang untuk dinding konkrit monolitik

Rajah.11. Pemasangan acuan untuk menuangkan dinding ruang bawah tanah

Pilihan bahan untuk pertindihan sebahagian besarnya ditentukan oleh beban yang mesti ditahan semasa operasi selanjutnya. Ia boleh dibuat:

 • pokok - balang atau balak di mana papan atau bar diletakkan di atas. Oleh kerana bilik bawah tanah sentiasa mempunyai kelembapan yang tinggi, semua elemen kayu mesti dirawat dengan antiseptik

Semua elemen kayu dalam pembinaan ruang bawah tanah mesti semestinya dirawat dengan antiseptik

Ruang bawah tanah di kampung, dihiasi dengan tumbuhan mendaki

 • Rasuk logam, di mana papak konkrit boleh diletakkan. Dalam kes ini, ia amat perlu untuk merawat dan mengelak lipit (sendi pinggan)
 • konkrit monolitik bertindih - dituangkan dengan cara yang sama seperti dinding monolitik

Ruang bawah tanah itu sendiri boleh dibina oleh dacha

Pilihan yang paling mudah, tetapi sangat menyusahkan adalah tangga, dijahit, dikimpal daripada paip atau ditebang dari pokok. Adalah wajar untuk projek ini menyediakan tangga pegun yang terbuat dari besi, konkrit atau logam, untuk menggunakannya dan ia lebih mudah dan selamat:

 • lebar minimum ialah 30-40 cm, tetapi lebih baik dari kira-kira 50-60 cm, ia akan menjadi mudah untuk mendakiinya

Ruang bawah tanah yang indah akan lama menyebabkan kekaguman di kalangan tetamu anda

 • jika dirancang untuk menurunkan beban berat, beban besar ke dalam ruang bawah tanah, yang harus dibawa oleh dua orang, lebar tangga harus sekurang-kurangnya 80 cm
 • cerun maksimum yang dibenarkan adalah 75 darjah, tetapi tangga seperti itu akan menjadi muda dan bertenaga. Untuk membuat tangga selesa, tetapi ia tidak mengambil banyak ruang, cerun optimum 45 darjah - ia cukup mudah untuk mendaki (tidak terlalu lama), walaupun dengan kargo di tangan
 • Ketinggian langkah ialah 15 - 20 cm, lebar - 25-30 cm

Anda boleh membeli bilik bawah tanah siap dalam bentuk kapsul, yang anda hanya perlu bersembunyi di dalam tanah

Untuk memastikan kedap air, dinding konkrit dan bata juga ditambah dengan mortar simen. Selepas pengeringan terakhir lapisan plaster, mastic bituminous digunakan dari luar dinding, ke mana bahan bumbung diterapkan (Rajah 11), selepas itu tanah diisi.

Untuk memastikan kalis air bangunan anda, perlu dinding kalis air

Nasihat! Untuk memperbaiki kalis air, bukan penimbunan semula jadi dengan tanah, anda boleh membuat istana tanah. Untuk ini, tanah liat dicampur dengan air dan pasir kasar sehingga jisim plastik menyerupai tanah liat terbentuk. Jisim yang dihasilkan diletakkan di dalam lubang di antara dinding dan tanah, sangat kuat.

Rajah. 11. Kalis air tembok bawah tanah menggunakan bahan bitumen mastic dan roll

Pengudaraan semula jadi yang betul teratur akan mengelakkan kelembapan dan kelembapan berlebihan, mengekalkan rejim suhu dan kelembapan optimum di dalam bilik bawah tanah. Untuk ini, dua paip dipasang di ruang bawah tanah (logam, seramik, simen asbestos, papan, dan sebagainya):

 • ekzos - dipasang di bahagian atas, hampir di bawah siling, sementara itu mesti semestinya tertutup

Ruang bawah tanah harus mempunyai sistem rotasi

Ruang bawah tanah di kampung dengan jalan batu kerikil

 • Udara bekalan terletak pada ketinggian 50-60 cm dari lantai

Untuk memastikan pertukaran udara maksimum, paip hendaklah terletak sejauh mungkin. seksyen paip dipilih mengikut dimensi bilik bawah tanah, sebagai contoh, bagi kawasan pengudaraan bawah tanah biasa 8 m 2 dan 2 m ketinggian paip diperlukan mempunyai keratan rentas tanda-tanda 12x12 cm Key pengudaraan terjejas :. kemunculan Kondensat siling, kelembapan, tanda-tanda acuan, basi, udara buruk . Rajah 12 menunjukkan skema organisasi pengudaraan untuk ruang bawah tanah yang berasingan

Rajah. 12. Peranti ventilasi bilik bawah tanah dengan ruang bawah tanah

Rajah 13 menunjukkan organisasi pengudaraan untuk ruang bawah tanah di ruangan bawah tanah rumah.

Rajah. 13. Peranti pengalihudaraan di ruang bawah tanah di bawah rumah

Perlu diingat bahawa pada paip bekalan perlu memasang parut yang akan menghalang tikus dari memasuki bilik bawah tanah.

Nasihat! Jika pengudaraan semula jadi tidak mencukupi, untuk memerangi kelembapan yang berlebihan, anda boleh memasang kotak dengan bahan yang secara aktif menyerap kelembapan (kapsul, garam).

Ruang bawah tanah tidak boleh mempunyai kelembapan berlebihan

Ruang bawah tanah, terletak di bawah lantai dapur, adalah pembinaan yang sangat selesa

Ia tidak disyorkan untuk menyimpan minyak tanah, cat dan bahan lain dengan bau yang tajam di dalam bilik bawah tanah - produk menyerap dengan baik bau pedas, yang sukar disingkirkan. Pada musim panas, sebelum makanan diletakkan, ruang bawah tanah harus dikeringkan dengan baik dan berventilasi untuk menghilangkan udara sejuk dan berat.

Ruang bawah tanah tidak disyorkan untuk menyimpan bahan dengan bau pedas

Cara membuat bilik bawah tanah di rumah negara dengan tangan anda sendiri - ciri-ciri pendirian dan nasihat profesional melihat video:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 2 =