Rumah hijau yang dipanaskan

Rumah hijau yang dipanaskan dengan tangannya sendiri: nasihat mengenai pendirian

Persoalan bagaimana untuk membuat rumah hijau yang dipanaskan dengan kos minimum, minat banyak. Sesungguhnya, untuk menanam sayur-sayuran, buah-buahan dan buah-buahan tanpa ruang yang berasingan tidak boleh dilakukan. Tetapi di sini adalah banyak untuk meletakkan sejumlah bulat untuk pendiriannya.

Namun terdapat pilihan yang membolehkan anda membina struktur tersebut dengan cepat, dan pada masa yang sama agak murah. Kami akan membincangkan salah satu daripada pilihan ini dalam artikel kami.

Untuk tuaian yang baik sepanjang tahun anda perlu kehangatan!

Memilih jenis pembinaan

Dengan kemahiran tertentu, rumah hijau dipanaskan dengan tangan mereka sendiri dibina dengan mudah. Reka bentuk yang tipikal tidak menyediakan kehadiran unsur kompleks, dan oleh itu ia boleh didirikan walaupun bersendirian.

Nah, dan jika anda mempunyai beberapa pembantu, maka anda boleh memulakan tapak pembinaan walaupun pada permulaan musim luruh - sebelum selesema pertama yang pertama anda akan mempunyai masa untuk menyelesaikan kerja utama dan memulakan pendaratan pertama.

Walaupun terdapat pelbagai pilihan reka bentuk yang ditawarkan oleh pakar, kami mengesyorkan untuk tetap menggunakan model paling mudah:

Memilih apa yang akan memanaskan rumah hijau, kita akan berhenti pada variasi seperti:

 • Jumlah pemanasan - pemanas inframerah atau pemanas elektrik.
 • Pemanasan bawah tanah - kabel pemanasan atau sistem filem.

Perhatikan! Harga struktur sedemikian besar, tetapi ia akan bertahan sekurang-kurangnya 10-20 tahun. Sudah tentu, anda boleh membina rak rumah hijau dan filem polietilena yang mudah, tetapi tidak fakta bahawa ia akan bertahan walaupun musim sejuk pertama.

Kisah kami tentang bagaimana untuk membina rumah hijau yang dipanaskan, kita mula dengan penerangan tentang teknologi meletakkan asas. Pada dasarnya, anda boleh lakukan tanpa itu, tetapi kehidupan reka bentuk akan dikurangkan pada masa-masa tertentu.

Skim tuangkan asas

Optimal untuk struktur ringan yang dimuatkan (dan dinding bingkai dan bumbung hanya seperti itu) akan ada pangkalan pita dengan lebar kira-kira 30 cm dan kedalaman 50 cm:

 • Di perimeter rumah hijau masa hadapan kita menggali parit 50 cm lebar dan 70-80 cm dalam.
 • Di bahagian bawah parit tertidur bantal dari 20-30 cm campuran pasir batu-pasir. Bahan ini dibasahi dan disuntik dengan baik.
 • Dari papan tepi atau panel papan lapis kami membuat acuan, yang kami pasang di parit yang digali. Kami meletakkan tetulang dari batang 10-12 mm ke dalam acuan.
 • Kami menyediakan atau membeli penyelesaian, mengisi asas untuk rumah hijau dan memprosesnya dengan pemadat getaran.
 • Tutup pangkal dengan filem plastik dan biarkan kering selama 30 hari. Selepas 7-10 hari selepas tuangkan, kami mengeluarkan acuan dan melembapkan permukaan konkrit yang terdedah.

Asas jenis pita

Selepas asasnya kering sepenuhnya, teruskan ke pangkalan asas:

 • Kami membina dinding luar socle menjadi bata, partisi dalaman (jika ada) adalah separuh bata.

Nasihat! Untuk memastikan ketat adalah untuk membuat vestibule kecil, kerana satu partition dalaman tidak mengganggu.

 • Untuk pembinaan kami menggunakan blok blok. Pada dasarnya, anda boleh memohon dan polovnyak (bata rusak), tetapi kemudian anda perlu memberi perhatian khusus kepada kualiti penyelesaian.
 • Tiang itu dinaikkan ke ketinggian kira-kira 800-10 cm.
 • Untuk memudahkan pemasangan bingkai pada peringkat peletakan, perlu memasang hipotek logam.

Selepas asasnya didirikan, anda boleh mula memasang bahagian sokongan untuk dinding dan bumbung.

Teknologi pemasangan kerangka bergantung pada reka bentuknya, dan juga mengenai bahan yang akan digunakan:

 • Struktur logam dipasang dari seksyen paip profil 40x40 mm atau lebih. Ketebalan dinding harus memadai untuk memperbaiki pemasangan skru.

Skema rangka dari proftruby yang bengkok

 • Rak menegak, yang dibuat dari paip tebal, diletakkan di sudut dan dikimpal pada mortard di dasar.
 • Kami menyambung rak-rak menegak dengan jambatan mendatar (anda boleh menggunakan kimpalan atau pengikat mekanikal), dan ke bahagian atas kami mengasah khemah atau arka bumbung.

Nasihat! Untuk kerja yang lebih mudah, bumbung harus dikimpal di atas tanah, kemudian diangkat menggunakan kren atau blok, dan dipasang pada bingkai utama.

Skim sambungan gelung lipat

Struktur kayu memerlukan pendekatan yang lebih rumit, bagaimanapun, untuk pendiriannya, tidak ada keperluan untuk mesin kimpalan:

 • Di dasar kita mendirikan mahkota lipat dari bar, disambungkan di sudut "di setengah pohon". Di antara kerja bata dan mahkota atas meletakkan dua lapisan bahan bumbung, yang akan memastikan kalis air yang boleh dipercayai.
 • Rak menegak dari bar 50x50 mm ditubuhkan pada sudut reka bentuk, dan juga pada perimeter dengan langkah tidak lebih daripada 1,5 m.

Nasihat! Untuk meningkatkan ketegaran bingkai, semua rak dapat diperkuat dengan pendakap diagonal.

 • Kami menyambung rak menegak dengan unsur mendatar. Kami membentuk rangka untuk tingkap masa hadapan.
 • Di bahagian atas kami meletakkan rasuk sokongan - Mauerlat. Di atasnya kami menubuhkan khemah dari papan 30x100 mm, disambungkan di bahagian atas dengan ridge ridge.

Untuk memastikan rumah hijau yang dipanaskan tidak mengalami kulat dan bakteria yang menyebabkan kerosakan kayu, kami merawat semua unsur dengan impregnasi antiseptik.

Foto pembinaan siap

Peringkat akhir membina struktur adalah pelapisan profil rumah kaca dengan polikarbonat:

 • Lembaran bahan telus dipotong sedemikian rupa sehingga jurang di antara mereka semasa pemasangan adalah minimum.
 • Sapukan polikarbonat ke tapak pemasangan, dan bengkokkannya ke bingkai dengan bantuan skru khas.
 • Untuk pengedap yang berkualiti tinggi sendi, perlu menggunakan bahagian polimer khas, yang diletakkan pada hujung lembaran polikarbonat dan memastikan sambungannya.

Nasihat! Pada penyaduran kami tidak melupakan pengudaraan: panel dibuat berasingan dan kemudian dipasang pada bingkai yang dilengkapi khusus untuk ini.

Reka bentuk dalam perjalanan penyaduran

Selepas akhir penyaduran kami masuk ke dalam bilik. Dari bahagian dalam, kami berhati-hati mengendalikan semua lipit dengan busa sealant dan pemasangan. Draf kurang akan "berjalan" melalui sarang, lebih mudah untuk mengawal suhu.

Pemanasan

Rumah hijau yang tidak dipanaskan menggunakan tenaga solar sebagai sumber haba utama memasuki bilik melalui bumbung dan dinding telus. Walau bagaimanapun, kami akan menanam tumbuh-tumbuhan pada musim luruh musim sejuk, apabila matahari jelas tidak mencukupi. Oleh itu, adalah perlu untuk memutuskan bagaimana untuk memanaskan rumah hijau pada musim sejuk: anda boleh melaksanakan beberapa pilihan sendiri, dan masing-masing mempunyai kebaikan dan keburukannya.

Skim pemanasan air

 • Pemanasan air perlu dipasang jika rumah hijau terus menyambung rumah. Kemudian anda boleh "kuasa" radiator dari sistem pemanasan tempat tinggal, dan mengekalkan suhu yang optimum dengan peranti pemanasan tunggal.

Perhatikan! Oleh kerana rejim suhu di rumah hijau berbeza dari bangunan bangunan kediaman, termostat berasingan perlu dipasang pada radiator.

 • Jika bilik di mana anda merancang untuk menanam tumbuhan terletak jauh dari perumahan, maka anda perlu sama ada memasang dandang yang berasingan, atau lukiskan saluran paip dengan air panas. Dalam kedua-dua kes, harga projek akan meningkat dengan ketara. Di samping itu, dalam musim sejuk, air yang datang melalui saluran paip akan mempunyai masa untuk menyejukkan dengan kuat.
 • Dalam situasi sedemikian, ia adalah dinasihatkan untuk memasang sistem pemanasan elektrik. Sebagai elemen pemanasan, anda boleh menggunakan alat penyambung elektrik atau peranti inframerah.
 • Convectors dipasang di sepanjang dinding rumah hijau, meletakkan mereka sedemikian rupa sehingga aliran udara panas merebak secara sama rata.
 • Radiator inframerah dipasang sama ada pada rak menegak atau di atas siling siling. Pemantul harus berorientasikan ke katil dan rak - jadi tumbuhan akan mendapat haba maksimum.

Penempatan pemanas di bawah siling

Memilih apa yang akan memanaskan rumah hijau pada musim sejuk, banyak berhenti tepat pada pilihan yang kedua, kerana pemanas IR tidak hanya mudah dipasang dan beroperasi dari grid kuasa konvensional, tetapi juga sangat ekonomik. Jadi untuk projek jangka panjang mereka cukup sesuai!

Apabila memutuskan bagaimana untuk memanaskan rumah hijau polikarbonat, kita tidak sepatutnya melupakan teknologi seperti memanaskan tanah. Menaikkan suhu tanah kira-kira sehingga 30 ° C, kita dengan ketara meningkatkan keamatan pertumbuhan tumbuhan - dan oleh itu, adalah berfaedah untuk bekerja keras untuk mencapai keputusan tersebut.

Prinsip pemanasan tanah

Arahan pemasangan untuk pemanasan tanah adalah seperti berikut:

 • Di atas katil tempat tidur kami meletakkan penebat haba - buih polistirena, buih atau bahan roll foil.
 • Untuk memastikan pengagihan haba yang lebih cekap, kami meliputi 10 cm pasir yang disaring.
 • Di atas kusyen pasir, kami meletakkan filem pemanasan karbon atau termokopel rintangan tinggi.
 • Kami tertidur dengan pemanas elektrik dengan pasir (10-15 cm), selepas itu kami menaiki tanah dengan ketebalan 30-35 cm.
 • Di taman pada kedalaman 15 cm kami menempatkan sensor suhu, yang kami pasangkan kepada thermoregulator.

Imej skematik katil dengan pemanasan

Dengan penentukuran termostat yang betul, sistem ini beroperasi dalam mod automatik: suhu tanah sentiasa dinaikkan, yang merangsang pertumbuhan pesat dan perkembangan tumbuh-tumbuhan di rumah hijau kami.

Selepas pemanasan dipasang, mungkin memasang lekapan lampu, injap pengudaraan, unit terbuka - dan menanam benih pertama! Kini dia pastinya tidak akan membekukan.

Dengan algoritma ini, anda boleh memasang rumah hijau polikarbonat yang dipanaskan sendiri. Seperti yang anda dapat lihat, artikel itu menerangkan beberapa varian pembinaan bangunan dan peranti pemanasan, oleh itu anda sentiasa boleh memilih peralatan yang optimum.

Rumah hijau yang dipanaskan: jenis dan kaedah pemanasan

Pemastautin musim panas moden bukan lagi hanya pemilik tapak di mana dia menanam sayuran untuk kegunaan peribadi, tetapi petani sebenar dalam skala 6 hektar tanah. Ramai pemilik plot peribadi menganggarkan keuntungan rumah hijau, terutama polikarbonat.

Tumbuh sayur-sayuran untuk dijual pada masa ketika mereka mempunyai harga yang paling menguntungkan - ini adalah realiti penduduk musim panas hari ini. Untuk mendapatkan hasil tuaian yang sangat besar sepanjang tahun, tidak ada yang lebih baik daripada rumah hijau yang dipanaskan. Pemilihan kaedah pemanasan bergantung kepada bahan dari mana ia dibuat dan lokasinya.

Kelebihan rumah hijau dipanaskan

Kebanyakan tukang kebun membuat kesimpulan bahawa lebih baik untuk melabur masa dan wang sekali untuk mendapatkan pendapatan sepanjang tahun, daripada bergantung kepada sifat yang berubah-ubah dan tempoh yang hangat untuk menanam dan menuai. Satu-satunya soalan yang dihadapi mereka adalah bagaimana ia lebih menguntungkan untuk memanaskan rumah hijau?

Untuk menjawabnya, anda perlu menganalisis jenis sarang yang terbaik untuk bekerja pada bila-bila masa sepanjang tahun.

 • Mula-mula, kita perlu memikirkan apa rangka yang akan dibuat - pilihan yang lebih murah dari kayu akan bertahan hanya beberapa tahun, walaupun ia dilindungi dengan peralatan pelindung khas. Juga, ia kurang stabil, yang perlu diambil kira di kawasan di mana angin musim sejuk yang kuat meniup. Bingkai yang diperbuat daripada logam lebih mahal, tetapi ia tidak mempunyai sebarang haus dan lusuh, dan ia tidak mengganggunya sama sekali.
 • Kedua, lapisan rumah hijau. Kebanyakan tukang kebun lebih suka polikarbonat, kerana ia ringan, tahan lama, dan juga meneruskan sinar matahari, mudah untuk dipasang dan berpatutan. Kaca, walaupun konduktor terbaik cahaya, lebih mahal dan tidak boleh dipercayai di tempat di mana banyak salji jatuh. Filem untuk rumah hijau musim sejuk tidak sesuai sama sekali.

Sebelum memilih kaedah pemanasan, anda perlu memikirkan tempat itu. Hari ini ramai penduduk musim panas memilih untuk meletakkan rumah hijau kembali ke dinding rumah untuk menggunakan tenaga yang kurang untuk pemanasannya pada musim sejuk. Ini memberi manfaat bukan sahaja kerana dinding yang dipanaskan akan menjimatkan kos, tetapi juga kerana ia mungkin untuk memanaskan rumah terus ke rumah hijau.

Terdapat beberapa cara untuk memanaskan "taman di bawah bumbung", masing-masing mempunyai minus dan tambah sendiri.

Pemanasan sedemikian secara langsung bergantung kepada kualiti liputan rumah hijau dan bilangan hari yang cerah pada musim sejuk. Lebih telus bahan-bahan dari mana bumbung dan dinding bilik dibuat, semakin tinggi kesan rumah hijau yang diciptakan di dalamnya, yang bermaksud bahawa kedua-dua tanah dan udara dipanaskan.

Rumah hijau yang dipanaskan itu tidak sesuai untuk operasi sepanjang tahun di kawasan dengan musim sejuk bersalju dan sejuk, walaupun ia diperbuat daripada polikarbonat. Bergantung pada apa yang ditanam di dalamnya, suhu udara hendaklah dari +17 hingga +25 darjah pada siang hari dan dari +9 hingga +18 pada waktu malam. Untuk mengekalkan haba pada tahap yang betul di dalam bilik sedemikian sukar, oleh itu, apabila persoalan dibangkitkan, lebih baik pemanasan rumah hijau polikarbonat, ramai penduduk musim panas memilih campuran atau jenis pemanasan teknikal. Tenaga solar sesuai untuk sayur-sayuran yang tumbuh di rumah hijau dari Mac hingga musim luruh.

Semakin popular di kalangan tukang kebun adalah pemanas kipas elektrik mudah alih. Kelebihan utama mereka adalah seperti berikut:

 • harga berpatutan;
 • kemungkinan pemasangan di mana-mana bahagian bilik;
 • bukan sahaja menghasilkan udara yang panas, tetapi juga menyebarkannya melalui bilik;
 • membenarkan mengawal suhu dalaman di rumah hijau dengan bantuan termostat terbina dalam;
 • sama rata mengedarkan udara panas di seluruh kawasan;
 • Jangan biarkan kelembapan untuk menetap di dinding dan bumbung bilik.

Peranti ini mempunyai kelemahan kecil, contohnya pengedaran udara yang tidak rata, oleh itu, disyorkan untuk menggunakan beberapa peranti. Adalah penting bahawa tumbuh-tumbuhan tidak jatuh di bawah aliran udara panas, jadi lebih baik memasangnya di bawah rak di hujung ruangan yang berbeza.

Juga, dengan kaedah pemanasan ini, adalah perlu untuk memantau kelembapan, kerana udara panas menghasilkan iklim kering yang tidak disukai oleh semua budaya. Dengan cara ini, rumah hijau dipanaskan sesuai walaupun untuk jenis musim sejuk, jika lampu tambahan dipasang di dalamnya.

Bagi orang-orang perniagaan yang lebih suka melakukan sekali, dan kemudian hanya menguruskan proses itu, pemanasan kabel akan dilakukan. Antara kelebihannya:

 • kos rendah untuk memasang kabel;
 • operasi ekonomi;
 • pengurusan mudah;
 • kawalan suhu automatik;
 • pengagihan haba seragam.

Untuk meletakkan kabel yang anda perlukan:

 • Mengeluarkan tanah dan menutupi permukaan rumah hijau dengan lapisan pasir;
 • meletakkan bahan penebat haba untuk mengekalkan haba di dalam sistem;
 • pengedaran kabel ke seluruh permukaan mengikut prinsip "snake9raquo; pada jarak sehingga 15 cm di antara lilitan;
 • Untuk melindungi kabel daripada kerosakan, sama ada lembaran berlubang asbestos-simen atau mesh logam dengan sel-sel kecil diletakkan di atasnya;
 • semua tertidur dengan lapisan tanah yang subur sekurang-kurangnya 40 cm.

Untuk penebat haba, bahan tahan lama yang tidak menyerap kelembapan, seperti polietilena diperluas atau polistirena yang diperluas, paling sering digunakan. Dipanaskan dari bawah rumah hijau membolehkan anda menyediakan rejim suhu yang berbeza, sesuai untuk budaya sayuran tertentu pada peringkat pertumbuhan yang berbeza. Ini adalah cara penjimatan tenaga dan tahan lama pemanasan rumah hijau, memastikan hasil yang tinggi sepanjang tahun.

Sehubungan dengan kenaikan kos tenaga, banyak penduduk musim panas bertanya kepada diri sendiri tentang bagaimana memanaskan rumah hijau yang diperbuat daripada polikarbonat dengan murah. Mereka menolak pemanas elektrik, lebih suka lampu inframerah kuasa rendah, yang mempunyai kelebihan seperti itu:

 • memastikan percambahan benih sehingga 40%;
 • Haba yang datang dari pemanas itu menyebar ke tanah atau tumbuh-tumbuhan, yang memungkinkan untuk membuat zon iklim yang berbeza dalam satu rumah hijau;
 • tanah yang panas memanaskan panas ke udara;
 • pemasangan mudah di mana sahaja di dalam bilik;

Lampu sedemikian tidak bersinar, tetapi hanya memanaskan bilik, yang menjadikannya lebih murah berbanding pemanas elektrik lain. Untuk mencapai kesan maksimum, disyorkan untuk memasang susunan berperingkat, yang akan mengelakkan pembentukan zon sejuk.

Kebanyakan rumah hijau dengan cara lama dipanaskan dengan cara ini. Penggunaan paip dengan air, yang dipanaskan oleh dandang, adalah jenis pemanasan yang paling murah. Selalunya ini adalah dandang bahan api pepejal yang mempunyai kelemahan penting - walaupun dengan termostat mereka tidak dapat memberikan suhu udara yang diperlukan. Dandang sedemikian menggunakan arang, gambut atau kayu api, yang apabila dibakar, memanaskan air.

Permintaan untuk sistem bahan api cecair menjadi lebih menuntut, di mana ia lebih mudah untuk menetapkan suhu yang diperlukan, tetapi hari ini mereka digantikan oleh dandang gas. Mereka sepenuhnya automatik dan tidak memerlukan perhatian yang berterusan seseorang - ia cukup untuk menetapkan suhu yang diperlukan. Satu-satunya keperluan pemanasan jenis ini adalah keluar paip keluar supaya gas tidak bocor ke dalam rumah hijau.

Sekiranya tempat itu dibenarkan, pemilik praktikal meletakkan rumah hijau itu berdekatan dengan dinding rumah dan dari sana mengambil paip dengan air. Dengan pemanasan sedemikian penting untuk dikira, supaya dandang "menarik" 9raquo; pemanasan dan perumahan, dan rumah hijau.

Terdapat tukang-tukang yang rumah hijau dipanaskan mengandungi kompor bahan bakar padat (gambut, kayu, arang batu), penaik dan cerobong. Ini adalah salah satu jenis pemanasan yang paling ekonomi dan mudah, tetapi bukan yang paling bersih. Adalah penting bahawa relau seperti relau "melihat" ke arah vestibule. Ia tidak mungkin untuk mengawal suhu dalam struktur yang serupa, oleh itu ia tidak sesuai untuk kegunaan sepanjang tahun.

Sesetengah pemilik rumah hijau meletakkan dandang gas, tetapi untuk kegunaan jangka panjang mereka hanya sesuai jika mereka disambungkan ke sistem gas biasa, jika tidak, takungan tambahan diperlukan. Oleh kerana pemanasan jenis ini memerlukan pengawasan yang berterusan dari sisi orang, pemanasan dapur tidak lama lagi, dan digantikan oleh rumah hijau yang dipanaskan biogas.

Apabila pemanasan segera rumah hijau diperlukan atau untuk seketika, sehingga pemanasan semulajadi berlaku, ia adalah berfaedah untuk menggunakan alat seperti biofuel. Adalah mudah untuk menyediakan diri anda, mengetahui dengan tepat apa istilah kaedah ini harus "work9raquo;, dan dengan bahan-bahan berikut:

 • Oleh itu, tahi lembu akan menaikkan suhu dari 12 hingga 20 darjah selama kira-kira 100 hari;
 • kuda - pada + 32-38 dalam masa 70-90 hari;
 • pupuk babi - 16 darjah hingga 70 hari;
 • habuk papan memanaskan hingga +20 selama dua minggu;
 • Kulit superabsorbed akan memberikan suhu seragam 20-25 darjah selama 120 hari.

Menggabungkan bahan-bahan hanya dalam nisbah:

Apabila menggunakan pemanasan rumah hijau ini, harus diingat bahawa bilik harus berventilasi dengan baik dan mempunyai kelembapan 65-70%. Untuk kesan yang cepat, anda boleh menambah baja nitrogen dan air tanah dengan air panas.

Sesetengah pakar belajar menggunakan undang-undang fizik dan apa yang diberikan oleh alam semulajadi secara percuma. Mereka meletakkan di dalam rumah hijau di tingkat bumbung tangki, di mana batu diletakkan. Pada siang hari, sinar matahari, menembusi bilik melalui dinding telus dan bumbung, memanaskan tanah, naik udara hangat dan, pada gilirannya, memanaskan batu-batu. Dengan permulaan malam, mereka mula memberikan kembali suhu yang diterima untuk hari itu.

Adalah penting bagi pemilik villa bukan sahaja untuk mengetahui bagaimana untuk memanaskan, tetapi juga apa yang akan tumbuh di rumah hijau yang dipanaskan. Terima kasih kepada penternak ada jenis, contohnya, timun dan tomato, yang berbuah sepanjang tahun.

Tomato di dalam bilik yang dipanaskan

Menanam dan menanam tomato di rumah hijau dipanaskan bergantung kepada pencahayaan. Sekiranya ia semula jadi, penanaman benih akan berlaku pada bulan Januari. Sekiranya terdapat cahaya tambahan, ia akan ditaburkan pada akhir September supaya dalam beberapa minggu, anak benih yang kuat telah meningkat.

Untuk pertumbuhan tanaman yang lebih baik dan lebih cepat di rumah hijau itu boleh disiram dengan air suam dengan penambahan baja mineral.

Penanaman timun di dalam rumah hijau dipanaskan harus bermula dengan pilihan pelbagai. Untuk ini, kacukan yang tahan fros dan penyayang yang berteduh yang tahan terhadap penyakit paling sesuai. Untuk pertumbuhan timun yang lebih cepat, mereka perlu disiram dengan air suam dan diberi makan setiap 10 hari dengan baja mineral atau sampah ayam pada kadar 1 bahagian hingga 15 bahagian air.

Pilihan untuk pemanasan rumah hijau, bagaimana untuk memanaskan sendiri

Rumah hijau digunakan untuk menanam dan menuai tanaman yang menyukai haba sepanjang tahun. Rekaan tersebut boleh terdiri daripada pelbagai saiz: dari dacha kecil hingga industri besar. Dalam setiap kes individu, peralatan yang berbeza untuk pemanasan rumah hijau boleh digunakan. Oleh itu, jika pertubuhan-pertubuhan khas yang terlibat dalam peralatan kemudahan perindustrian, yang terlibat dalam penyampaian dan pemasangan sistem pemanasan, maka rumah hijau swasta kecil boleh dilengkapi dengan tangan mereka sendiri. Kami akan menerangkan bagaimana untuk melakukan ini.

Pemanasan menggunakan bateri solar

Cara paling mudah dan paling murah untuk memanaskan rumah hijau ialah menggunakan tenaga matahari. Untuk menggunakannya, perlu memasang rumah hijau di tempat yang menerima cahaya matahari yang cukup pada siang hari. Penting adalah bahan dari mana struktur dibuat. Untuk penggunaan rumah hijau pemanasan solar, bahan dari polikarbonat digunakan. Ia membantu untuk mewujudkan kesan rumah hijau yang sangat baik, kerana ia mempunyai struktur selular. Setiap sel-selnya menyimpan udara, yang beroperasi berdasarkan prinsip penebat.

Satu lagi bahan yang baik, yang mana lebih baik untuk membuat rumah hijau, jika anda bercadang untuk memanaskannya dengan cahaya matahari - adalah kaca. Melaluinya melewati 95% cahaya matahari. Untuk mengumpul jumlah maksimum haba, membina rumah hijau pembinaan melengkung. Pada masa yang sama, ia harus berdiri di garis timur-barat, terutamanya jika anda bercadang untuk meletakkan versi musim sejuk struktur.

Dalam pesanan tambahan, bateri solar yang dipanggil di sekelilingnya. Untuk melakukan ini, menggali parit 40 cm dan lebar 30 cm. Selepas itu, ke bahagian bawah pemanas terpanas (biasanya diperluas polistirena), ia ditutup dengan pasir kasar, dan bahagian atas ditutup dengan filem polietilena dan bumi.

Satu lagi cara pemanasan rumah hijau ialah penggunaan bahan biologi. Prinsip pemanasan adalah mudah: semasa penguraian, bahan biologi melepaskan sejumlah besar tenaga, yang digunakan untuk pemanasan. Selalunya, kotoran kuda digunakan untuk tujuan ini, yang selama seminggu boleh dipanaskan pada suhu 70 ° C dan menyimpannya sekurang-kurangnya empat bulan. Untuk mengurangkan suhu, cukup untuk menambah sedikit jerami ke dalam baja, tetapi jika anda menggunakan kotoran lembu atau babi, maka jerami tidak ditambah. Dengan cara itu, jerami itu sendiri juga boleh digunakan sebagai bahan untuk bioheating.

Apa lagi yang boleh anda memanaskan rumah hijau dengan kaedah pemanasan ini? Habuk kayu, kulit kayu dan juga sampah domestik. Sudah jelas bahawa mereka akan memberi lebih sedikit haba daripada baja. Walaupun, jika anda menggunakan sampah isi rumah, iaitu 40% kertas dan kain, maka ia mungkin mencapai petunjuk "bahan bakar" kuda. Benar, ia akan mengambil masa yang lama untuk menunggu.

Jawapan yang baik kepada soalan "Bagaimana untuk memanaskan rumah hijau secara kualitatif?" - pemasangan logam atau bata dan sistem paip cerobong di sepanjang perimeter rumah hijau dengan saluran keluar ke luar. Panas datang dari dapur sendiri dan dari asap yang keluar melalui cerobong. Bahan bahan api boleh digunakan apa-apa. Perkara utama ialah ia terbakar dengan baik.

Kaedah lain untuk pemanasan rumah hijau adalah penggunaan haba dari gas terbakar. Benar, pemanasan rumah hijau dengan gas dianggap agak memakan tenaga. Intinya terletak pada fakta bahawa pembakar gas inframerah atau pemanas dipasang di sepanjang perimeter rumah hijau. Melalui hos yang fleksibel, gas dibekalkan kepada mereka, yang semasa pembakaran mengeluarkan sejumlah besar haba. Kelebihan kaedah ini adalah bahawa haba dalam bilik diagihkan sama rata.

Walau bagaimanapun, dalam kes ini, kita mesti menjaga sistem pengudaraan yang baik. Semasa pembakaran, sejumlah besar oksigen digunakan, dan jika ia tidak mencukupi, gas tidak akan terbakar, tetapi terkumpul di rumah hijau. Untuk mengelakkan ini, pemanasan gas rumah hijau disediakan dengan alat perlindungan automatik yang mengawal semua proses yang berlaku.

Memandangkan adanya tenaga elektrik, kaedah yang sama telah menjadi salah satu yang paling popular di kalangan penduduk musim panas dan petani. Terutama mereka yang terlibat dalam rumah hijau dan di musim sejuk. Kelebihan utamanya ialah ketersediaan sepanjang tahun dan keupayaan untuk dengan mudah menyesuaikan rejim suhu. Antara kelemahan adalah kos yang tinggi untuk pemasangan dan pembelian peralatan itu sendiri. Untuk menggunakan pemanasan elektrik rumah hijau, perlu memasang pemanas khas. Apa yang akan bergantung kepada sistem pemanasan, yang anda suka. Pertimbangkan yang paling popular di antara mereka.

Convectors dan pemanas inframerah

Salah satu kaedah pemanasan jenis elektrik paling selamat dan paling berkesan. Intipati kaedah ini menyalin kaedah pemanasan solar rumah hijau. Dipasang di bawah siling, pemanas IR untuk rumah hijau polikarbonat tumbuhan haba dan tanah. Yang terakhir, mengumpul haba dan kembali ke rumah kaca. Kelebihan kaedah ini adalah bahawa pemanas sedemikian mudah dipasang, dipasang semula untuk keperluan yang berbeza, dan juga menggunakan kuasa yang sedikit. Dalam kes ini, mereka tidak menduduki kawasan kerja, kerana mereka dipasang di siling.

Antara kelebihan lain, terdapat kekurangan pergerakan udara, kerana sesetengah tumbuhan sangat sensitif terhadap hal ini. Sekiranya anda memasang pemanas dalam urutan berperingkat, anda boleh memanaskan hothouse sama rata. Pada masa yang sama, sangat mudah untuk menyesuaikan suhu.

Cara pemanasan yang lain, yang tidak menduduki apa-apa ruang kerja, adalah pemanasan kabel. Kabel panas dipasang pada prinsip lantai panas di rumah memanas tanah, yang memberikan haba ke udara. Kelebihan utama kaedah pemanasan ini ialah pendedahan suhu tanah yang diingini pada peringkat vegetatif yang berlainan, yang secara positif mempengaruhi hasil. Sistem ini mudah dipasang, ia juga mudah untuk menyesuaikan rejim suhu, dan memerlukan sedikit elektrik.

Selalunya sistem pemanasan seperti itu digunakan dalam pembinaan rumah hijau perindustrian. Ia dikira semasa fasa reka bentuk dan dibentangkan semasa pembinaan.

Salah satu cara yang paling mudah untuk memanaskan rumah hijau tanpa memasang struktur yang rumit adalah meletakkan pistol haba di dalamnya. Ia boleh digunakan selepas membeli, menggantung rumah hijau ke siling. Jadi udara panas tidak akan merosakkan tumbuh-tumbuhan. Keuntungan lain ialah kehadiran peminat. Semasa operasi unit itu, ia mengedarkan udara panas ke seluruh rumah hijau dan tidak membenarkan ia berkumpul di bawah siling.

Terdapat banyak jenis senjata seperti: elektrik, diesel, gas. Mana yang dipilih bergantung kepada spesifikasi rumah hijau dan tumbuh-tumbuhan yang ditanam. Sebagai contoh, terdapat meriam yang boleh berfungsi dalam keadaan kelembapan yang tinggi, dengan banyaknya habuk di udara dan keadaan yang teruk lagi.

Menggunakan pemanas elektrik atau dandang untuk pemanasan air

Pemanas rumah hijau boleh dilakukan dengan dandang yang berfungsi dari tenaga elektrik atau solar, tenaga angin. Mereka mempunyai kecekapan tinggi - sehingga 98%. Untuk membuat pemanasan rumah rumah hijau dari polikarbonat adalah mungkin dan dari ketuhar, yang dipasang di dapur sebuah dandang pemanasan air. Dari itu ia harus pergi ke sistem paip ke pengambilan air-tangki termos. Dari situ ke rumah kaca, paip akan menerima air panas. Pada akhir sistem, paip keluar, turun ke dinding dan kembali ke dandang.

Oleh itu, peredaran air panas tetap dikekalkan, yang melalui paip memberikan haba ke udara. Bergantung kepada bagaimana keseluruhan sistem akan diletakkan dan di mana dandang akan dipasang, ia mungkin untuk memanaskan udara lebih atau untuk memahami tanah rumah hijau.

Prinsip ini didasarkan pada penggunaan mana-mana dandang pemanasan yang diterangkan di atas, yang pam haba disambungkan. Sebagai contoh, apabila digunakan bersama-sama dengan dandang air, air dalam paip di sepanjang perimeter rumah hijau boleh dipanaskan sehingga 40 ° C. Ia juga boleh disambungkan ke peranti pemanas lain. Sebagai peraturan, ia menghidupkan dan mematikan secara automatik, dan oleh itu ia menjimatkan tenaga.

Selain itu, unit ini menghapuskan pelepasan yang berbahaya ke atmosfera, kerana pam tidak menggunakan campuran gas terbuka dan sumber api lain. Unit itu sendiri mengambil sedikit ruang dan kelihatan kemas. Satu lagi kelebihan pam - ia boleh digunakan bukan sahaja pada musim sejuk untuk pemanasan, tetapi juga pada musim panas untuk penyejukan.

Prinsip peranti ini agak mudah. Unit ini disambungkan ke trek atau pengumpul, di mana haba akan lulus. Pengumpul adalah paip panjang, di mana aliran bendalir mengalir dengan lancar. Biasanya ia adalah etilena glikol, yang menyerap dengan baik dan mengeluarkan haba. Pam haba memacu sekitar perimeter paip di rumah hijau, pemanasan hingga 40 ° C, dengan syarat dandang air sedang berjalan. Jika udara digunakan sebagai sumber haba, ia boleh dipanaskan hingga 55 ° C.

Yang paling primitif, dan dengan itu tidak berkesan pemanasan rumah hijau - udara. Ia melibatkan pemasangan paip, satu hujung yang masuk ke rumah hijau, dan di bawah yang lain, di luar, api dibina. Diameter paip mestilah kira-kira 30 cm, dan panjang - tidak kurang dari 3 m. Sering kali paip dibuat lebih lama, berlubang dan diletakkan jauh ke dalam bilik untuk mengagihkan haba dengan cekap. Udara yang naik dari api, melalui paip masuk ke rumah hijau, memanaskannya.

Cara lain untuk memanaskan rumah hijau dengan udara ialah memasang kipas yang memacu udara hangat. Dalam kes ini, tidak perlu memasang sistem paip bercabang. Udara dipanaskan dengan cepat, dan pergerakan peminat dan memudahkannya menggunakannya di pelbagai tempat di rumah hijau. Di samping itu, kipas boleh digunakan bukan sahaja untuk pemanasan, tetapi juga untuk pengudaraan normal bilik, yang juga perlu untuk pertumbuhan tumbuhan biasa.

Tetapi ada kekurangan untuk kaedah ini. Aliran udara panas boleh membakar tumbuh-tumbuhan. Kipasnya sendiri memanaskan kawasan yang sangat kecil. Di samping itu, ia menggunakan banyak elektrik.

Seperti yang kita lihat, hari ini industri menawarkan banyak pilihan untuk pemanasan rumah hijau. Sesetengah daripada mereka hanya sesuai untuk latitud hangat, yang lain boleh digunakan pada musim sejuk. Bahagian ini agak mudah dipasang, dan ada yang memerlukan penanda halaman di peringkat reka bentuk rumah hijau. Ia tetap hanya untuk menentukan betapa kuatnya pemanasan, apa yang anda sedia untuk memanaskan dan berapa banyak yang anda sanggup berbelanja di atasnya bermakna dan masa.

Seseorang sudah mengambil dirinya seperti https://www.neoform.su/teplitsy-kremlevskie/lyks/ rumah hijau? Saya mahu menyampaikannya.

Saya suka menanam cengkeh. Beli benih bunga ini di kedai yang baik, di sini :.

Dan kenapa penghancur bijirin Niva dalam senarai? Mereka lebih baik!

banyak kesilapan biologi dan geologi: contohnya, mereka menulis bahawa tanah liat biasanya diasamkan, bagaimanapun.

Artikel yang hebat, banyak petua yang hebat! Saya kini di Thailand dan kepalanya memecahkan sama ada terdapat sebarang akal.

 • © 2018 Agronomu.com
 • Kerahsiaan

Penggunaan mana-mana bahan yang dipaparkan di laman web ini dibenarkan dengan syarat pautan ke agronomu.com

Portal editorial tidak boleh berkongsi pendapat penulis dan tidak bertanggungjawab untuk bahan-bahan hak cipta, untuk kesahihan dan kandungan pengiklanan

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =