Saiz osb plat

Lembaran OSB: ketebalan dan dimensi, harga, data teknikal

Lembaran OSB digunakan secara meluas dalam pembinaan untuk pendirian sekatan, bumbung untuk bumbung, pemasangan dinding, serta untuk lapisan dan pembungkusan bahan-bahan lain. Dengan ciri-ciri teknikal, mereka jauh melebihi papan serat dan papan serat yang sudah biasa. Memilih dan membeli kunci OSB: ketebalan dan dimensi, harga - adalah faktor penentu. Untuk memperoleh bahan yang sesuai, anda akan mengenali klasifikasi, ciri-ciri setiap kumpulan produk dan bidang aplikasi mereka.

Papan serat berorientasikan terbalik adalah alternatif yang sangat baik untuk kayu

Pengkelasan lembaran OSB dan kaedah pengeluaran mereka

Singkatan OSB bermaksud "papan serampang berorientasikan". Bahan untuk pengeluarannya adalah cip kayu atau cip. Dalam proses pengeluaran, beberapa lapisan cip tersebut dikompresi dalam arah saling tegak. Untuk melakukan ini, bahan polimer khas ditambah berdasarkan resin dan bahan tambahan yang mengikat.

Pembuatan kepingan OSB

Bergantung pada subtleties produk, sifat yang diperolehi dan penggunaan OSB yang dimaksudkan, mereka boleh dibahagikan kepada empat kumpulan:

 1. OSB-1 - digunakan untuk membuat produk yang direka untuk operasi dalam keadaan kelembapan yang rendah. Sebagai contoh, papan tersebut digunakan untuk membuat perabot, atau sebagai pakej kayu.
 2. OSB-2 - digunakan dalam pembinaan struktur galas dalaman. Kumpulan produk ini hanya boleh digunakan di bilik kering.
 3. OSB-3 - digunakan untuk membuat dinding, partition modal dan struktur galas beban dalam keadaan kelembapan yang tinggi.
 4. OSB-4 adalah kumpulan yang paling tahan lama dan kalis air. Digunakan sebagai bahan binaan khas. Papan sedemikian boleh menahan beban yang ketara.

Kelebihan menggunakan OSB dalam pembinaan

Harus diingat bahawa kira-kira 90% daripada semua produk di pasaran adalah plat OSB-3. Kerana lembaran ini mempunyai ciri-ciri yang paling sejagat, yang membolehkan menggunakannya dalam pelbagai karya, termasuk pembinaan bangunan rendah.

1

Ketebalan dan dimensi kepingan papan lapis: harga, jenis dan aplikasi. Ciri-ciri pengeluaran, ciri-ciri, jenis asas, kebaikan dan keburukan. Semakan pasaran bahan binaan.

Ciri-ciri dan saiz standard kepingan OSB

Di negara-negara pasca Soviet bahan ini digunakan agak baru, tetapi di Amerika Syarikat dan Eropah OSB slabs digunakan secara meluas dalam pembinaan kerana beberapa sifat unik:

 • saiz papak yang mudah. Parameter standard ialah 1.22 x 2.44 m;
 • kesederhanaan permohonan dan pemprosesan. Lembaran OSB boleh diterima dengan baik untuk pengaruh mekanikal, seperti menggergaji. Dengan bantuan alat tangan atau elektrik, anda boleh dengan mudah memotong bahagian yang diperlukan, mengelakkan penampilan retak atau cip, dan mendapatkan saiz yang dikehendaki dari kunci OSB;
 • kekuatan bahan. Papan seragam berorientasikan boleh menahan beban berat. Pada masa yang sama, ketegaran mereka membolehkan pemasangan sebarang unsur pengikat di dalamnya, misalnya, kuku, skru, skru. Kerana ini, mereka mudah dihubungkan dengan satu sama lain, membentuk struktur yang penting. Dengan penunjuk ini, papak OSB tidak lebih rendah walaupun pada papan kayu besar;

Ciri utama papan OSB

 • selesai cahaya. Selepas akhir kerja pemasangan, plat hanya boleh dicat atau digunakan untuk menyelesaikan apa-apa bahan yang dihadapi;

Nasihat berguna! Sebelum memohon kepada plaster slab OSB mesti semestinya menghapuskan semua kecacatan luaran di permukaan dan dengan teliti menyusun seluruh pesawat.

 • berat ringan. Dengan saiz OSB standard 9 mm, berat papak hanya 18 kg. Ini menjadikannya mudah untuk mengangkut bahan dan mengangkatnya ke ketinggian yang dikehendaki;
 • kos rendah. Papak OSB adalah bahan binaan yang murah, harga per meter persegi secara purata adalah 150 rubel.

Skop papan zarah berorientasikan

Ciri-ciri di atas jenis bahan binaan ini menjadikannya sesuai di banyak bidang kerja. Gunakan papak OSB bukan sahaja untuk pembinaan bangunan, tetapi juga dalam pengeluaran perabot dan pembungkusan, serta untuk menyelesaikan bahagian dalam trak, kapal dan kereta api.

Papak OSB adalah salah satu bahan pembinaan utama dalam pembinaan

Jenis-jenis kerja yang memakan banyak plat OSB yang dihasilkan:

 • pemasangan siling dan sekatan, pendirian dinding dalaman dan luaran di bangunan rendah. Untuk ini, papak kelas kedua dan ketiga dengan ketebalan 9 hingga 12 mm digunakan. Panel sedemikian boleh dipasang secara menegak dan mendatar;

Papak OSB digunakan dalam pembinaan rumah bingkai

 • penamat lantai. Dalam kes ini, plat diletakkan berserenjang dengan kekurangan khas yang berfungsi sebagai asas. Untuk ini, ketebalan tebal yang lebih besar digunakan - 18-22 mm, yang memungkinkan untuk menyediakan haba tambahan dan kalis air;

Slab OSB digunakan sebagai substrat untuk parket, lamina

 • bumbung peti berterusan. Yang terbaik untuk saiz dan ketebalan lembaran tahan api OSB-3 ini. Harga dan kualiti memenuhi semua keperluan yang diperlukan. Dari bahagian atas anda boleh mengatur bumbung bahan batu tulis, logam atau roll;

OSB sebagai peti berterusan untuk tenunan bituminous fleksibel, bumbung berkerak

 • pendirian pagar sementara. Rintangan kelembapan panel OSB-3 membolehkan mereka menggunakan susunan pagar atau struktur pelindung.

Nasihat berguna! Jika anda merancang untuk melapisi dinding menggunakan papak OSB, perlu memasang profil logam khas dengan betul, yang akan menjadi asas untuk mengikat. Dalam kes ini, langkah ketinggian atau pelangkapan tidak boleh melebihi 400 mm.

Pilih helaian OSB: ketebalan dan dimensi, harga

Menentukan dengan apa tujuan plat akan digunakan, anda boleh meneruskan ke pilihan ketebalan dan saiz helaian OSB. Harga akan bergantung bukan sahaja pada petunjuk ini, tetapi juga pada pengeluar yang dipilih. Sehingga kini, harga setiap helaian OSB 3 dan saiz 2440x1200x9 mm berbeza antara 500-650 Rubles setiap helai. Kos lembaran tebal lebih tinggi, dan harga OSB dari papak dengan saiz 1250x2500x18 mm adalah kira-kira 1000 rubel setiap satu.

OSB mempunyai kebolehpercayaan yang tinggi, disahkan dalam amalan pembinaan dan pembaikan

Oleh itu, tidak perlu membeli plat kelas yang lebih tinggi daripada yang diperlukan. Ini akan menyebabkan kos kewangan, di mana tidak perlu. Adalah lebih baik untuk mengambil saiz saiz, harga dan ketebalan papan lapis OSB, disyorkan untuk kerja jenis ini dari pengeluar terkenal.

Nasihat berguna! Sekiranya anda seorang amatur dalam industri pembinaan, lebih baik membeli plat saiz standard. Oleh itu, lebih mudah bagi anda untuk mengira amaun yang betul. Dan di sana, di mana ia perlu, anda sentiasa boleh memotong helaian tambahan. Di samping itu, kebanyakan arahan yang diberikan di Internet difokuskan pada saiz papak biasa.

Penyelesaian dalaman kreatif dengan OSB

Setelah mengenali berbagai saiz dan harga slab OSB yang dicadangkan, anda akan mendapati bahawa ini adalah bahan binaan yang murah dan serba boleh yang membolehkan anda dengan mudah melakukan banyak pekerjaan. Dan dengan semua ini, kepingan tersebut selamat untuk alam sekitar dan kesihatan anda.

Ciri-ciri teknikal, saiz dan harga blok busa

Papan DSP: dimensi, harga dan ciri-ciri material

Panel dinding MDF: harga, katalog idea-idea foto dan ciri-ciri teknikal asas

Dimensi blok sanga dan ciri-ciri teknikalnya

Ketebalan dan dimensi kepingan papan lapis: harga, jenis dan aplikasi

Laminate kalis air 12 mm 33 kelas, Jerman: spesifikasi, pengeluar dan harga

Lembaran OSB: ketebalan dan dimensi, harga dan sifat bahan

Bahan binaan moden termasuk helaian OSB. Ketebalan dan dimensi, harga plat ini membolehkan mereka mencari permohonan yang luas. Ia adalah permintaan apabila mendirikan sekatan, peti untuk struktur bumbung, serta untuk menghadapi dan membina dinding. Ciri-ciri teknikal papan ini lebih baik daripada papan serat dan papan serpih. Sebelum anda membeli pilihan yang sesuai, adalah patut mempertimbangkan klasifikasi, ciri-ciri, serta bidang penggunaan helaian yang ada.

Kanvas OSB, dalam banyak aspek, melampaui bahan tradisional

Varieti lembaran OSB dan teknik pembuatan

OSB adalah papan zarah berorientasikan. Untuk ciptaan, cip dan tudung digunakan. Beberapa lapisan habuk papan itu ditekan dalam arah saling tegak. Dalam kes ini, bahan polimer berasaskan resin ditambah.

Untuk membuat bahan memerlukan pengeluaran yang sangat kompleks dan peralatan yang serius

Lembaran OSB adalah jenis yang berbeza. Dalam kes ini, ketebalan dan dimensi, harga bahan mungkin berbeza. Alihkan varieti berikut:

 • OSB-1 boleh digunakan dalam keadaan kelembapan yang rendah. Plat sedemikian digunakan untuk membuat perabot;
 • OSB-2 digunakan untuk mendirikan struktur galas dalaman. Ia juga perlu digunakan hanya di bilik kering;
 • apabila membuat sekatan modal dan struktur beban lain, walaupun dalam keadaan kelembapan yang tinggi, OSB-3 digunakan, dimensi kepingan mungkin berbeza;
 • Kanvas yang paling tahan lama dan kalis air adalah OSB - 4.

Semakin tebal produk, semakin kompleks ia digunakan

Ciri teknikal utama OSB-3

Bahan semacam itu telah digunakan selama bertahun-tahun di negara-negara Eropah dan di Amerika, berkat sifat khususnya:

 • kanvas berbeza dalam saiz standard yang mudah;
 • dicirikan dengan kemudahan pengendalian dan aplikasi. Apabila menggergaji kanvas tidak berpecah;
 • Ia mempunyai kekuatan, dapat menahan beban tinggi. Plat berbeza dengan kekakuan, yang membolehkan anda memasang sebarang pengikat di dalamnya;
 • selepas pemasangan, permukaan boleh dicat atau lain-lain jenis selesai digunakan;
 • tidak mengelupas, lompang dan knot tidak terbentuk;
 • bahan mesra alam, ia mempunyai jumlah minimum resin formaldehid;
 • mempunyai penebat bunyi yang sangat baik dan kualiti penebat haba;
 • dicirikan oleh ketahanan terhadap kerosakan mekanikal dan pelbagai bahan kimia;
 • mempunyai berat badan yang rendah dan kos rendah.

Nasihat berguna! Sebelum memohon plaster stucco, buku primer perlu disusun dan diratakan.

Pada gambar rajah, anda boleh melihat ciri pemasangan daun ini

Ketebalan dan dimensi kepingan papan lapis dengan harga. Dalam penerbitan yang berasingan anda akan dapati maklumat terperinci mengenai jenis papan lapis, saiz standard, kawasan permohonan dan harga.

Dalam banyak bidang kerja, penggunaan lembaran OSB diamalkan. Ketebalan dan saiz, harga bahan mempengaruhi pilihan untuk tujuan tertentu. Plat boleh digunakan bukan sahaja dalam pembinaan pelbagai struktur, tetapi juga dalam pengeluaran bekas pembungkusan, perabot, atau kemasan dalaman pelbagai jenis pengangkutan.

Khususnya plat digunakan untuk pekerjaan berikut:

 • pemasangan partition dan siling. Pada masa yang sama, plat ketebalan 10-12 mm adalah permintaan;

Pemisahan dari piring dicirikan oleh kestabilan yang tinggi

 • untuk menyelesaikan lantai, sementara linen diletakkan berserenjang dengan balak, ketebalan lembaran harus sekurang-kurangnya 18-22 mm;

Pelapisan lantai seperti itu praktikal dan berpatutan

 • dari pinggan dibuat bumbung. Dalam kes ini, OSB adalah kalis air. Saiz helaian dan harga, serta ketebalan bahan, dipilih dengan teliti. Dari atas bumbung dilengkapi dengan bahan logam, batu tulis atau roll;

Untuk bingkai di bawah OSB, papan konvensional boleh digunakan

 • sering digunakan untuk pagar sementara. Plat boleh digunakan untuk pagar atau struktur pelindung.

Pembinaan untuk pagar diperkukuhkan lagi

Selalunya, plat rata digunakan untuk penamat berkualiti tinggi

Panel CIP: apa itu? Kenapa bahan ini menjadi begitu popular? Apakah kelebihannya? Berapa kos rumah dari panel SIP? Lebih banyak dalam kajian berasingan.

Bagaimana untuk memilih kepingan OSB: ketebalan dan dimensi, harga

Kos plat ini bergantung pada saiz kepingan, ketebalan, serta pengeluar yang dipilih. Jangan beli plat saiz dan ketebalan yang lebih besar daripada yang diperlukan. Ini akan membawa kepada perbelanjaan besar. Adalah lebih baik untuk memilih bahan dimensi yang sesuai dan pengeluar terbukti.

Bahan berkualiti tinggi, reka bentuk menarik boleh digunakan

Setelah mengkaji pelbagai produk tersebut, anda dapat memastikan bahan bangunan ini akan membolehkan anda melakukan pelbagai jenis pekerjaan.

Daripada kanvas OSB didirikan bangunan kediaman yang sangat baik

Pengeluar besar dengan teliti memantau kualiti produk

Jadual ini menunjukkan pengeluar utama, serta saiz standard, kos dan ciri-ciri asas bahan.

Ketumpatan adalah 70 kg setiap meter padu.

Peningkatan kekuatan kepada kejutan, perpecahan, ubah bentuk

Anda boleh memilih OSB papan lapis yang berbeza. Saiz lembaran dan harga, ketebalan akan bergantung kepada pengeluar tertentu. Palet warna boleh berubah dari cahaya kuning ke coklat. Bayangan dipengaruhi oleh batu yang digunakan, teknologi mendesak dan jenis resin yang digunakan.

Plat tebal sehingga 16 mm digunakan untuk penamat dinding, sebagai asas untuk bumbung lembut, serta lantai.

Cadangan untuk menamatkan dinding dan lantai dengan kunci OSB

Lembaran yang lebih besar daripada tebal 16 mm boleh digunakan untuk beban berat. Pada bahan seperti lantai diletakkan, dan juga struktur bumbung jenis galas dihasilkan. Untuk mengendalikan OSB, alat dengan memasukkan karbida, kilang, gergaji dan latihan digunakan.

Terdapat ciri-ciri tertentu apabila bekerja dengan bahan yang serupa:

 • kadar suapan akan lebih rendah daripada ketika memproses kayu;
 • Pengikat bahan ini paling baik dilakukan dengan lingkaran atau cincin kuku, yang lain tidak boleh diambil;
 • Apabila memasang OSB dalam elemen galas, anda perlu memilih bahan yang tidak akan berkarat;
 • Apabila memasang plat, perlu meninggalkan kelulusan untuk insurans.

Papan OSB digunakan untuk pembinaan keseluruhan struktur

Ia memudahkan pelaksanaan kerja pembinaan apa-apa bahan seperti helaian OSB. Ketebalan dan saiz, harga dipilih bergantung pada kerja yang dirancang. Perlu diingat bahawa pemasangan papak tidak dilakukan tanpa penyediaan sebelum ini. Apabila memasang penutup lantai, gumpalan dipasang. Untuk memasang bumbung menggunakan OSB, peti istimewa dibuat. Apabila dinding berdinding, rangka diperlukan, untuk profil mana yang digunakan.

Dengan menggunakan piring OSB dengan betul, anda boleh memudah cara kerja pembinaan. Bahan ini mempunyai petunjuk kualiti yang lebih tinggi daripada banyak pilihan alternatif.

Video: mengapa Kanada memilih OSB dan bukan papan lapis

Adakah kami menjawab soalan anda? Balas balasan

Rubrik untuk bilik

Undian bulan itu

Semua hak terpelihara.

Pada penggunaan penuh atau separa bahan di laman web ini, pautan terus aktif diperlukan.

Kepingan OSB papak

Saiz SCE tidak dikawal ketat, dan setiap pengeluar dapat menghasilkan yang berbeza.

Dimensi standard OSB (papan zarah berorientasikan):

- panjang: 2500 (mm), lebar: 1250 (mm), ketebalan: dari 6 (mm) hingga 25 (mm);

- panjang: 2440 (mm), lebar: 590 (mm), ketebalan: dari 6 (mm) hingga 25 (mm).

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 + = 79