Saiz sel untuk arnab – 314167.info

Saiz sel untuk arnab

Cara membuat sel dengan tangan untuk arnab di kawasan pinggir bandar

Penghidang arnab yang berpengalaman sangat mengetahui betapa pentingnya sel-sel untuk arnab mempunyai reka bentuk yang tepat, dan mereka diperbuat daripada bahan yang berkualiti dan selamat. Memandangkan pada faktor-faktor ini, kesihatan haiwan peliharaan dan keupayaannya untuk membiakkan bergantung. Sangkar boleh dibeli dengan siap atau dibuat dengan tangan. Pilihan terakhir lebih baik, kerana semasa pembinaan, baka dan bilangan haiwan yang ditempatkan di dalamnya diambil kira.

Bahan yang diperlukan dan pembinaan sel

Tidak kira apa jenis pembibitan akan dibina, mereka semua mempunyai asas yang sama:

Sangkar untuk arnab diperbuat daripada bahan kayu atau mesh, tetapi, tidak semestinya dari besi. Dalam haba ia akan menjadi sangat panas, dan dalam sejuk, haiwan boleh membekukan kepadanya.

Bingkai ini dibina daripada balok tebal, manakala panjang kaki mestilah sekurang-kurangnya 35 cm Jika tapak semaian akan berdiri di luar, lebih baik untuk menjadikannya lebih tinggi - dari 70 hingga 100 cm. Selain itu, satu sel ketinggian ini lebih mudah dikekalkan, dan haiwan akan dilindungi daripada pemangsa. Dinding diperbuat daripada papan lapis, papan atau mesh. Untuk lantai di pengumpan menggunakan rak atau mesh, kerana melalui mereka bangun-awar terbangun dengan baik. Bumbung diperbuat daripada bahan yang sama dengan dinding. Jika sel perindustrian untuk arnab akan berdiri di luar premis, maka bumbung tambahan diperlukan untuk melindunginya dari hujan.

Setiap butiran di tapak semaian mestilah licin dan selamat, tanpa serpihan atau hujung yang tajam di mesh, supaya haiwan tidak boleh cedera.

Terdapat pelbagai jenis tapak semaian:

 • konvensional dengan atau tanpa minuman keras ibu;
 • I.N. Mikhailova;
 • N.I. Zolotukhin;
 • dengan paddock untuk berjalan-jalan.

Dalam varian pertama, sel mempunyai kaki yang tinggi dan dua ruang makan dan sarang berasingan. Mereka dipisahkan oleh partition padu dengan lubang. Dalam sarangnya, pintu itu dibuat dari kayu padat, dan masuk ke zon makan dari bingkai dengan jaring. Sekiranya terdapat ruang bebas, maka sebuah mangkuk untuk berjalan kaki ditambah ke dalam sangkar. Anda boleh memasukkannya melalui dinding belakang, atau aturkannya dari bawah di bawah perumahan, seperti dalam gambar di bawah.

Selalunya kennels dengan burung hantu digunakan untuk mengawan, memandangkan pergerakan aktif bukan sahaja memberi kesan positif kepada kesihatan arnab, tetapi juga meningkatkan keupayaan reproduktif mereka.

Sel perindustrian Mikhailov dianggap paling kompleks dan maju, kelihatan seperti ladang kecil. Mereka menyediakan ventilasi, rak, pemanasan minuman keras ibu dan peminum, serta sistem pelupusan sisa yang unik - semua dituangkan ke dalam satu tangki.

Berikut adalah gambar lukisan sel Mikhailov untuk arnab, mengikut mana ia boleh dibuat dengan tangan.

Perbezaan utama antara kennels pengarang ini dan yang lain adalah bahawa bukannya grid atau landasan lantai, papan lapis atau slate rata digunakan, dan tidak ada pallet. Lantai dipasang dengan kecenderungan yang sedikit. Satu grid dipasang di sepanjang dinding belakang 10-20 cm lebar. Melaluinya, najis dan air kencing dikeluarkan, terutamanya kerana dalam kebanyakan kes arnab menghadapi keperluan di dinding belakang.

Penyu digunakan untuk mencuci untuk membersihkannya, cenderung kepada diri sendiri, dan tidak sepenuhnya dikeluarkan dari sangkar. Ia perlu untuk membahagikannya kepada separuh grid supaya arnab tidak dapat mendaki.

Juga Zolotukhin menyarankan untuk tidak membekalkan keibuan pada waktu musim panas. Ia cukup hanya untuk memagar saiz lembaga yang diperlukan dengan lebar sehingga 20 cm, dan dimasukkan ke dalam sudut jerami. Kelinci itu sendiri akan membuat sarang untuk dirinya sendiri. Terima kasih kepada kaedah penanaman ini, syarat-syarat untuk hidup dalam sangkar untuk arnab adalah yang paling dekat dengan yang semula jadi. Akibatnya, arnab dilahirkan kurang terdedah kepada penyakit berjangkit. Sebaik sahaja mereka membesar, papan dikeluarkan, sebagai akibatnya, lebih banyak ruang disediakan untuk berjalan. Di musim sejuk dan bukan papan, adalah perlu untuk menubuhkan sebuah rumah kecil untuk arnab dengan keturunan.

Dalam video di bawah Zolotukhin menceritakan tentang prinsip tindakan sel untuk arnab yang dibuat oleh diri mereka pada kaedah yang diciptanya.

Untuk pembinaan sel oleh kaedah Zolotukhin tidak perlu memiliki kemahiran tertentu dan bahan binaan mahal. Grid yang cukup, papan, slate rata atau papan lapis, serta logam lembaran. Bingkai, pintu sarang dan sekatan diperbuat daripada kayu. Lantai diperbuat daripada batu tulis atau papan lapis dan mesh. Juga, mesh digunakan untuk pintu dalam feeders. Logam lembaran dipatahkan oleh bar dan tempat kayu yang menonjol, supaya arnab tidak mengecilkannya. Sarang tidak boleh mendapatkan banyak cahaya dan draf, jadi pintu dibuat pepejal, dan bukan dari grid. Di pinggir lantai di periuk ratu, ambang sekurang-kurangnya 10 cm tinggi disematkan sehingga arnab tidak boleh jatuh ketika pintu dibuka.

Dinding belakang tier atas adalah lurus, dan yang lebih rendah cenderung supaya sisa dari atas tidak jatuh ke sel lain, tetapi slaid ke dinding ke luar.

Arahan langkah demi langkah tentang cara membuat sangkar untuk arnab dengan periuk ratu terbina dalam dan tong sampah dengan tangan anda sendiri:

 1. Bingkai kayu dipasang dari blok kayu 5x5 cm dalam saiz, dan di tempat-tempat di mana ada bahagian-bahagian untuk memberi makan, bersih lantai ditetapkan.
 2. Dinding belakang dipasang dan lantai pepejal dipasang untuk sel ratu.
 3. Dinding sisi sangkar ditutup dengan papan lapis dan septa dengan lazes untuk ruang rahim diletakkan. Diameter lath tidak kurang daripada 20 cm.
 4. Penutup dipasang pada sarang.
 5. Di tengah-tengah sangkar bar dipasang ke kerangka untuk dibahagikan kepada bahagian-bahagian, selepas itu palung makan dipasang.
 6. Pembibitan telah diserahkan dan jaring lantai akhirnya diperbaiki dengan bantuan rak.
 7. Bunkers untuk feeders dan jabatan untuk roughage dipasang. Daripada ranting, anda boleh menggunakan grid dengan seksyen salib 2x5 cm.
 1. Bumbung sel dipasang dan pintu gelangsar dengan pemegang untuk pengumpan.
 2. Bingkai dipasang dengan pintu dengan grid dan pepejal untuk sarang, serta kait untuk mereka.
 3. Jika tapak semaian akan berdiri di jalan, maka tambahan pula perlu membuat bumbung kalis air. Untuk melakukan ini, rangka dari rak dipaku ke bumbung yang sedia ada, dan bahan bumbung, sebagai contoh, slate, diikat dengannya. Jangan lupa tentang kecenderungan itu, jadi jika ketinggian pembibitan adalah 70 cm dari depan, maka di dinding belakangnya hendaklah 60 cm. Ini adalah perlu untuk mengeluarkan sedimen dari bumbung.

Sebelum anda mula membuat sangkar untuk arnab, anda perlu membuat lukisan terperinci dengan dimensi.

Varian yang dicadangkan adalah mudah kerana ia mempunyai corong untuk memberi makan kapasiti yang besar. Ia menampung sekurang-kurangnya 6 kg makanan. Juga, reka bentuk ini membolehkan pemasangan tier tambahan. Perkara utama adalah meletakkan dulang pengumpulan sampah di antara mereka atau permukaan cenderung, di mana mereka akan dilancarkan ke dalam bekas. Tetapi jangan terlalu banyak tingkatan, kerana makanan dituangkan dari atas.

Saiz sel grid untuk sel arnab tidak boleh lebih daripada 2x2 cm, jika tidak, mereka mungkin gagal dan terjebak.

Sebelum anda mula membuat sangkar untuk arnab dengan tangan anda sendiri, anda harus menentukan tempat untuk pemasangan tapak semaian. Ia mesti dilindungi daripada angin kencang. Tidak dianjurkan untuk menubuhkan tapak semaian di sebelah selatan, kerana pada musim panas, haiwan akan berada di bawah panas yang cerah sepanjang hari. Juga pada saiz sel mempengaruhi kelinci arnab, sesetengahnya lebih besar daripada yang lain. Saiz optimum sel untuk arnab warna yang berbeza adalah 150x70x70 cm. Ia berbeza-beza mengikut bilangan haiwan. Bumbung adalah lebih baik untuk melakukan yang boleh ditanggalkan, jadi lebih mudah untuk melakukan pembasmian kuman sel.

Jika arnab tinggal di tapak semaian di musim sejuk, maka lantai lebih baik diperbuat daripada kayu. Bahagian bawah menjadi pepejal dalam bentuk pallet, oleh itu ia harus ditarik keluar. Dan di atasnya ditetapkan lantai selimut yang disumbat dengan langkah 1.5 cm. Pemakan dan mangkuk minuman lebih baik untuk dilepaskan, supaya lebih mudah untuk membersihkannya. Agar musim sejuk tidak membekukan keturunan, anda juga harus melindungi dinding dengan penebat haba, misalnya, buih. Penebat mestilah dimeteraikan dengan ketat dalam filem itu, supaya tidak menarik air. Di bahagian kerajaan, anda boleh meletakkan sistem pemanasan di atas lantai yang panas atau pad pemanas.

Untuk kelinci kerdil dan dekoratif membuat tapak semaian lain, dan semestinya dengan sangkar terbuka. Sangkar untuk arnab tersebut paling sering dibina dengan tangan mereka sendiri dalam bentuk rumah, dengan banyak tangga dan rak. Jika haiwan kesayangan akan tinggal di rumah, maka ia adalah yang terbaik untuk membeli versi siap sedia, kerana mereka mempunyai penampilan yang menarik.

Bagaimana anda boleh membuat sangkar anda sendiri untuk arnab

Ekonomi semulajadi sentiasa menguntungkan. Anda boleh menjaga ayam, babi, dan kambing, tetapi arnab selalu menjadi sangat popular, kerana mereka tidak bersahaja dan tidak memerlukan makanan istimewa. Tetapi bagi mereka, sel-sel khas untuk arnab adalah perlu, dan tidak biasa untuk menjaga haiwan ini di kandang.

Untuk memastikan arnab anda memerlukan sel

Sebelum anda membina sel untuk arnab, anda perlu mencari lukisan di mana anda akan bekerja. Di Internet anda boleh mencari siap atau menarik lukisan sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui saiz sel untuk arnab. Pemula arnab mula-mula harus tahu bahawa untuk pembiakan haiwan ini mereka tidak akan mempunyai satu sel. Kita memerlukan beberapa rumah untuk arnab, sekurang-kurangnya tiga.

Dua dewasa kelinci sesuai di rumah dua bahagian. Dimensi minimum: panjang - 140 cm (lebih disukai 210-240 cm), lebar - 60-70 cm, ketinggian - 50-70 cm. Antara kedua petak terdapat feeder untuk rumput dan rumput kering. Rumah untuk arnab boleh dibuat di dua tingkat, yang akan membantu menjimatkan ruang.

Rumah dua bahagian untuk arnab dewasa

Dalam sangkar untuk arnab, iaitu untuk haiwan muda, arnab disimpan dalam kumpulan. Pengilangan sangkar adalah mudah: kediaman minimum untuk anak muda adalah 200-300 cm per 100 cm, ketinggian 35-60 cm. Satu binatang muda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 0.12 meter persegi kawasan. Kadang-kadang untuk haiwan muda tidak membuat sel individu, dan tetap biasa, untuk orang dewasa, mengira bilangan individu mengikut kawasan yang mereka perlukan.

Rumah untuk arnab dengan sampah

Rumah untuk arnab dengan anak-anak, untuk pembiakan terdiri daripada bahagian-bahagian makanan dan rahim, yang dipisahkan oleh partition. Di dalamnya terdapat lurang. Ia sepatutnya terletak tepat di atas lantai (10-15 cm), supaya arnab tidak dapat keluar dari sarangnya. Rumah-rumah untuk arnab (matron) mempunyai dimensi 0.4 hingga 0.4 m dan ketinggian 20 cm. Ia diletakkan di dalam ruang rahim sebelum kuncir. Berikut adalah penanda anggaran sel dengan sel ratu.

Lukisan sangkar dengan sel ratu

Saiz sel juga bergantung pada saiz arnab gergasi. Jika anda membeli gergasi, mereka akan menjadi sempit dalam sangkar standard, anda memerlukan rumah besar. Untuk pembiakan arnab raksasa kediaman dengan lebar 0.75 m, ketinggian 0.55 m, dan panjang 1.7 m diperlukan. Ini adalah minimum, ia adalah baik untuk menjadikannya lebih besar.

Jika anda membuat keputusan untuk membina sangkar arnab anda sendiri, anda perlu mengetahui beberapa peraturan supaya dalam beberapa bulan anda tidak perlu melakukan yang baru.

 • Arnab adalah tikus, jadi mereka yang ingin menyimpan sel-sel untuk arnab, semua bahagian-bahagian kerangka kayu yang terletak di dalam sangkar, adalah lebih baik untuk melindungi dengan menjaringkan dengan logam. Ia hanya memerlukan masa beberapa jam, tetapi sangkar kepada arnab akan bertahan lebih lama 10 tahun.
 • Antiseptik tidak boleh digunakan. Haiwan peliharaan boleh diracun.
 • Bumbung tidak boleh mengalami kelembapan. Ia lebih baik baginya untuk menggunakan slate. Jika arnab anda tinggal di jalan, jangan buat bumbung logam. Di bawah pengaruh matahari ia dipanaskan, dan haiwan-haiwan akan menjadi tidak selesa di ruang pengap itu.
 • Untuk kerangka rumah untuk arnab bar (50x50 mm) digunakan. Boleh diperbuat daripada logam. Untuk penyaduran, jaring Rabitz sesuai, sel-selnya adalah 25x25 mm. Grid diperlukan untuk fasad, untuk dinding sisi rumah dan pintu. Bahagian belakang selalu dibuat pekak, kerana mereka adalah draf yang buruk.
 • Untuk membina lantai, ambil grid dengan sel 25x25 mm atau 10x25. Kerana ini, najis tidak terkumpul di dalam sangkar, tetapi mengumpul ke dalam bunker khusus atau slaid turun ke tanah sepanjang bunker cenderung. Anda tidak akan melihat lantai yang kukuh di rumah arnab.

Apabila membina sangkar untuk arnab, anda mesti mematuhi peraturan tertentu

Arnab mempunyai air kencing yang sangat mengakis, yang diserap ke dalam lantai pepejal dan membawa kepada membusuk kayu. Jika bukan grid, maka lantai boleh ditutup dengan berus, di antara mana terdapat celah 0.5-1 cm. Penghidang arnab yang berpengalaman menasihatkan meletakkan sekeping kecil papan lapis di lantai. Kemudian arnab tidak akan mempunyai pododermatitis. Tetapi ia mesti sentiasa dikeluarkan dan dibasuh, dikeringkan.

Bagaimana untuk membina sangkar untuk arnab

Jika anda ingin membina dengan tangan anda sendiri, arahan langkah demi langkah akan membantu anda. Ini adalah sel paling mudah, yang boleh disimpan hanya di premis tertutup. Menurut arahan ini, adalah mungkin untuk membuat sel-sel untuk arnab dan untuk jalan, tetapi menggunakan OSB.

Lukisan boleh dilakukan dengan berpandukan kepada dimensi sel arnab: saiz 1.5 hingga 0.7 m dan ketinggian 0.7 m, tetapi adalah wajar untuk menghasilkan sel arnab berpasangan yang menjimatkan bahan, jadi asas bingkai :. 3 m 0.7 m, ketinggian 1.2 m di hadapan dan belakang 1 m. Untuk menghasilkan apa-apa sel lukisan sukar.

Bagaimana untuk membuat sangkar untuk arnab? Berikut adalah arahan langkah demi langkah. Sediakan semua bahan yang diperlukan:

 • papan lapis, 2 helai (* 1.5 hingga 1.5 m), dalam ketebalan - 10 mm;
 • bruski, 10 keping: panjang 3 m, 30 * 50 mm;
 • satu grid logam dengan sel 15 mm, 3 m;
 • skru mengetuk diri 30 dan 70 mm, 2 kg;
 • alat untuk kerja.

Pembuatan bingkai. Di permukaan padat, kita memasang bingkai 3 m bersaiz 0.7 m dan ketinggian 1.2 di hadapan dan 1 m di belakang struktur. Bingkai mesti berada di atas kaki.

Sel rangka untuk arnab

Di lantai sel masa hadapan kita melampirkan grid, ia mungkin tidak sampai ke tepi sel, kerana akan ada seorang ibu. Lantai sel ibu adalah pepejal.

Kami membuat dinding belakang: potong ke saiz dan pasangkannya ke skru di seluruh kawasan. Lembaran papan lapis untuk menetapkan di tepi sel, di mana tidak ada jaringan - ini adalah sel ratu masa depan.

Mula bekerja pada sel ratu. Untuk melakukan ini, pasangkan bar, terletak secara menegak, dan skru dinding itu, di dalamnya, mengikut peraturan, buat pendakian. Kepada dinding arak ibu dikunci bar, dan di atasnya tutup ratu diperbaiki.

Sangkar untuk arnab: membuat sel ratu

Membuat feeder: Ia perlu membuat peranti untuk memberi makan. sel mengikat bar pertengahan menegak, menyertai dengannya dua pemakan ketinggian 7 cm, lebar 30 cm. atas palung dicagar dua bar pada jarak 20 cm, panduan ini. bingkai papan lapis yang perlu dilakukan untuk memberi makan peranti khas, yang sesuai antara rel atas dan bawah duduk betul-betul dalam palungan.

Sangkar untuk arnab: membuat palung

Sangkar untuk arnab: palung dipasang pada bingkai

Berhampiran pengumpan utama pemanen rumput dipasang, yang diperbuat daripada dawai keluli.

Sangkar untuk arnab: palung untuk jerami

Ruang bebas ditutup dengan papan lapis, memasang bumbung, di mana pembukaan - 5 cm di depan dan 10 cm dari setiap sisi dan dari belakang. Di tengah-tengah mesti ada lubang di mana makanan akan diletakkan. Dari atas, lebih baik memasang tudung sehingga tikus tidak masuk ke dalamnya. Ia tetap hanya untuk memasang pintu 30 hingga 50 cm. Untuk membuatnya, anda memerlukan mesh. Sangkar sudah siap.

Sangkar untuk arnab

Jika anda tidak suka skim ini membuat sangkar untuk arnab dengan tangan anda sendiri, terdapat arahan video terperinci. Terdapat penjelasan langkah demi langkah. Lukisan sebenar perlu dilakukan dengan sendirinya.

 • 12/18/2017 Vika (Azure) berusia 23 tahun. Jika domba mempunyai bulu tebal, maka lebih mudah menelan.
 • 12/18/2017 Julia (Rifle) Di bahagian utama kami memotong domba di musim pantai. Ketua n.
 • 12/16/2017 Tima dan saya datang dengan perangkap untuk kucing.
 • 12/06/2017 Svetlana (wilayah Odessa) Penyembelihan kambing sangat mudah, ia hampir tidak menentang.

Saya sangat menyukai sangkar terakhir tetapi tidak boleh memuat turun video secara terperinci tentang cara melakukan sangkar.

(s) 2018 SeloMoe.ru - makhluk hidup, taman dan taman dapur

Menyalin bahan hanya dibenarkan dengan petunjuk pautan aktif ke sumbernya

Soalan dan cadangan: [email protected]

Rundingan dengan doktor mengenai penggunaan mana-mana ubat dan prosedur yang dipaparkan di laman web - adalah wajib

Sangkar untuk arnab: penerangan, lukisan dan gambar

Di antara pelbagai haiwan domestik, tempat khusus ditempatkan oleh arnab. Kandungan mereka cukup menguntungkan: pemilik menerima daging dan bulu, sementara memberi sedikit. Untuk keuntungan yang baik dari arnab, anda perlu mematuhi piawaian kandungan tertentu. Dan walaupun banyak bergantung kepada pemakanan dan penjagaan, tetapi pertama-tama anda perlu memikirkan sel-sel.

Sekiranya ia cukup untuk seekor lembu, seekor ayam atau seekor kambing mempunyai kandang sederhana, maka bagi arnab ia perlu menjaga keadaan khas. Keputusan yang optimum mengenai isu harga - kualiti - membuat sangkar untuk arnab dengan tangan anda sendiri. Ini bukan sahaja lebih murah, jadi anda boleh mempertimbangkan semua ciri baka dan lokasi baka. Bahan apa yang sesuai untuk ini dan apa yang perlu diambil kira, kami akan membincangkan perkara ini dalam artikel dan menyerahkan foto dan lukisan beberapa sel untuk arnab.

Apabila memilih tempat pembiakan untuk arnab domestik dan meletakkan sel mereka, penting untuk mengelakkan angin dan draf.

Tetapi tidak kira sama ada sel berada di jalan atau di dalam rumah.

Di samping keadaan cuaca, bilangan dan saiz sel untuk arnab diambil kira.

Dengan pencairan biasa, satu sel tidak akan cukup. Ia akan mengambil ruang untuk arnab hamil, anak-anak muda dan lelaki, dan ini adalah sebuah kompleks kediaman keseluruhan.

Dimensi - sel arnab bersedia dimensi bergantung kepada baka haiwan peliharaan, tetapi terdapat nilai minimum, pengiraan yang berdasarkan data yang diberikan dalam jadual.

Untuk arnab kawanan utama

Sel kumpulan untuk mengekalkan arnab di kandang (gudang)

Sel individu untuk menjaga arnab dalam kandang (gudang)

Ketinggian sel untuk kedua-dua arnab dan arnab domestik yang terdapat dalam ladang kelinci industri tidak kurang dari 45 sentimeter.

Saiz kotak sarang arnab: panjang - 50 cm, lebar - 36 cm, tinggi 30-4- cm.

Dalam pembuatan sel-sel untuk kandungan arnab digunakan mesh logam tergalvani, saiz mesh yang 24h24-50 mm Lantai - 16h48 mm.

Petani boleh menjaga bukan sahaja tempat perlindungan wad, tetapi juga tempat untuk berjalan.

Foto sangkar kayu untuk arnab yang semakin meningkat

Untuk pilihan bahan, dan juga ke tempat, perlu untuk merawat dengan perhatian. Biasanya cuba jangan menggunakan bahagian logam dalam pembinaan sel. Bingkai dan sokongan sangkar boleh dipasang dari bahagian kayu. Pilihan bahan dinding lebih pelbagai, anda boleh memohon papan, papan lapis atau grid. Versi akhir akan bergantung kepada zon iklim dan lokasi sel.

Beberapa tip untuk memilih dan menyiapkan bahan:

 • Saiz sel bagi kelinci harus kecil;
 • Untuk membaiki grid, anda boleh menggunakan selat kayu atau plastik;
 • Adalah penting untuk menjaga keselamatan haiwan di dalam sangkar. Untuk ini, semua bahagian kayu diproses.

Membuat arnab dan dimensinya

Saiz optimum sel - kediaman untuk orang dewasa ialah 1500x700x700 mm. Sekiranya anda membuat lantai dari bilah grid atau kayu, maka penjagaan arnab akan lebih mudah. Produk-produk penting akan dikeluarkan secara automatik dari sel-sel. Versi jalan dikumpulkan dengan lantai dua tingkat, di mana lapisan bawah dibuat daripada papan.

Bumbung untuk sangkar kelinci diperbuat daripada bahan yang sama dengan dinding. Tetapi jika penyelenggaraan dirancang di jalan, maka anda perlu menjaga perlindungan daripada hujan. Boleh ditutup dengan sabak atau lain-lain bahan bukan logam yang serupa. Jika bumbung diperbuat daripada logam, maka dalam cuaca cerah ia akan panas dan di dalamnya akan menjadi sangat panas.

Sel-sel yang sedia dibuat dinasihatkan untuk diletakkan jarak dekat dari lantai atau tanah. Ini akan memberi perlindungan daripada tikus dan akan menjaga arnab domestik mudah. Peralatan untuk menyembuhkan arnab tidak boleh tercemar. Ada yang menyelesaikan masalah ini dengan membuat feeder ditarik atau ditangguhkan.

Sedikit lagi mengenai saiz arnab. Dinding depan sel hendaklah sekitar 10-15 cm di atas punggung. Seluruh kawasan kediaman siap dibahagikan kepada beberapa bahagian, yang dihubungkan dengan laguna kecil. Tudung berengsel akan membantu untuk memberikan sedikit keselesaan selepas berlepas.

Perlu diperhatikan sekali lagi bahawa saiz sangkar untuk arnab bergantung kepada sebahagian besarnya pada baka, kuantiti dan tempat penahanan. Tetapi terdapat cadangan am untuk apa-apa jenis sel:

 • Seksyen di mana penyelenggaraan lelaki dirancang, harus cukup besar. Ini akan membolehkan haiwan bergerak bebas dan tidak menjadi malas, jika tidak, mereka tidak akan dapat memberi keturunan.
 • Untuk arnab, sel luas yang berasingan dipilih. Dalam bahagian ini boleh diletakkan sehingga empat keping. Adalah penting untuk mengambil kira - kali pertama arnab disimpan di sebelah ibu untuk penggemukan.
 • Buat satu sangkar percuma di mana anda boleh menggemukkan arnab. Sesetengah bayi tidak mendapat cukup berat semasa menghabiskan masa dengan ibu mereka.
 • Laz dalam petak sarang perlu dinaikkan kira-kira sepuluh sentimeter. Agar ia tidak dimakan, anda boleh mengalahkan tepi dengan keluli. Tetapi lakukan dengan kemas, tanpa meninggalkan jag.
 • Dinding depan dilengkapi dengan dua pintu - satu untuk petak utama, yang kedua untuk soket. Dan jika pilihan pertama boleh dijadikan mesh, maka yang terakhir mestilah berterusan.
 • Sangkar jalan untuk arnab domestik boleh disediakan dengan kolam mendaki. Untuk ini, dinding belakang dibuat menjadi kandang khas, dipagar dengan jaring. Ini akan memberikan peluang untuk menghidupkan arnab dan menikmati rumput segar.

Membuat sangkar untuk arnab dengan tangan mereka sendiri tidak begitu sukar. Jika anda memohon nasihat yang ditulis di atas, maka anda boleh berharap untuk peningkatan keuntungan yang baik dan penjagaan yang mudah untuk haiwan.

Lukisan dan sel foto untuk arnab

Gambar sangkar kayu untuk arnab berkembang di rumah dengan dimensi

Sangkar untuk tiga ekor kelinci dewasa (untuk kegunaan domestik). Ia terdiri daripada dua peringkat. Tahap yang lebih rendah mempunyai dua pintu yang terbuka luas untuk memberikan akses mudah ke sangkar. Tingkat atas terdiri daripada dua petak berasingan yang disambungkan oleh pintu masuk. Salah satu petak sel direka untuk arnab tidur. Kompartemen lain ditutup dengan jaringan, dan kawasan ini juga boleh dibuka untuk akses mudah (bagus untuk membersihkan sangkar dan untuk menjaga dan memberi makan arnab). Reka bentuk sel ini agak mudah, dan ia boleh dilakukan sendiri untuk menyimpan arnab di taman.

Dalam foto, sel arnab diperbuat daripada kayu dan logam

Sel foto dengan berjalan arnab

Lukisan sel untuk arnab dan haiwan muda mereka

Lukisan sel adobe (1), sel wattle-clay (2), sel gabungan dengan berjalan arnab (3), sel dari kotak (4)

Lukisan sel untuk rumah menyimpan arnab

Sel-sel perindustrian untuk menjaga dan mengembangkan arnab

Satu gambar satu dan dua tier sel untuk dua belas arnab dengan keturunan (dimensi 2.3 x 2.05 m)

Dalam satu dan sel sel dua tingkat untuk penggemukan ternakan daging arnab (sehingga 144 ekor)

Membantu video membina sel untuk arnab

Video mengenai membuat sangkar arnab dengan tangan anda sendiri:

Ia menarik, tetapi bolehkah anda membuat sel-sel untuk membiak arnab dari net rabitsa?

Anda boleh sekurang-kurangnya dari apa yang perlu dilakukan! Perkara utama adalah mengira semuanya dengan betul! saiz, kemudahan!

Artikel yang sangat menarik dan perlu untuk arnab!

Kami menggunakan sel dua tingkat untuk menggemukkan arnab.

Terima kasih banyak untuk maklumat! Hanya buka ladang arnab kecil.

Saya lebih suka menggunakan grid logam di ladang arnab saya. Kayu cukup cepat menjadi tidak bernilai.

Saya merancang untuk mengumpul sel arnab dengan tangan saya sendiri. Maklumat dalam artikel ini akan banyak membantu saya. Terima kasih.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 40 = 41