Sambung suis dua-utama

Sambungan suis dua butang: litar, petua, arahan

Suis dua-utama adalah elemen yang sangat penting untuk menyesuaikan tahap pencahayaan sebuah apartmen atau rumah persendirian. Lampu boleh disusun dalam kumpulan atau satu demi satu, cahaya pada mereka boleh diberi makan oleh kunci berasingan.

Sangat kerap semasa pembaikan, semasa menjalankan pendawaian baru, persoalan timbul tentang cara untuk menyambungkan suis dua butang untuk menyediakan beberapa mod pencahayaan. Bagaimana untuk menyambung suis dua butang dengan langkah-langkah keselamatan yang diperlukan - baca terus!

Prinsip reka bentuk dan operasi suis dua butang

Reka bentuk suis dua butang agak mudah. Ia terdiri daripada:

 1. Dua kunci (bergerak ke atas dan bawah bahagian).
 2. Cangkang (shell), yang dikeluarkan sebelum permulaan kerja dengan elektrik.
 3. Blok terminal (tempat-tempat yang mana voltan atau semasa digunakan).

Jarang elemen ketiga - blok terminal - boleh digantikan dengan reka bentuk dengan terminal skru. Perbezaannya ialah panjang pertama dan boleh dipercayai memegang wayar, dan yang kedua melakukan perkara yang sama, tetapi tidak mengunci kawat, dan memutarnya, jadi pilihan pertama disambungkan lebih mudah dan dikendalikan lebih lama. Juga dalam reka bentuk mungkin termasuk pencahayaan tambahan - dimmer terletak pada setiap kunci. Untuk menyambung suis dua butang dengan dimmers, baca di bawah.

Di dalam suis berganda tanpa pencahayaan terdapat dua wayar yang selari dengan satu sama lain dan input untuk fasa. Setiap terminal, sesuai untuk kunci, secara terbuka dapat membuka atau menutup kenalan, yang menyebabkan satu lampu (sebahagian daripada lampu), lampu kedua, atau semua lampu bersama-sama

.

Perhatikan! Jika anda perlu memohon tidak semasa, tetapi beberapa lampu sekaligus. Ia perlu menggunakan wayar multicore. Ini hanya membolehkan anda membuat model suis dua-utama.

Prinsip pemutus litar adalah variasi dalam tahap pencahayaan:

1
 1. Anda boleh menghidupkan hanya satu kunci untuk menyalakan mentol (atau kumpulan pertama).
 2. Adalah mungkin untuk menghidupkan kekunci kedua - lampu akan berubah, kerana beberapa bahagian bilik akan kelihatan dengan jelas, dan yang lain - sedikit gelap.
 3. Pilihan ketiga adalah untuk menghidupkan "sepenuhnya" - dalam kedudukan "pada" adalah kedua-dua kunci - maka bilik menerima pencahayaan maksimum.

Dengan cara ini, beberapa suis dua-utama terdiri daripada dua peranti utama tunggal terpencil. Dalam kes ini, adalah adat untuk memanggilnya modular.

Sebagai tambahan kepada komponen luaran, peranti ini juga boleh melaksanakan fungsi-fungsi penjimatan tenaga dan mewujudkan suasana yang pelbagai. Dan juga suis dua kunci meningkatkan keselamatan, kerana apabila dipasang di dalam bilik, jumlah titik dengan voltan elektrik berkurang.

Sebelum memulakan kerja penyediaan untuk menyambung pemutus litar, kami mencadangkan membiasakan diri anda dengan litar suis dua butang di bawah:

Semasa bekerja dengan seorang juruelektrik, anda mesti mematuhi ketepatan dan kehati-hatian yang melampau, jadi semua bahan dan peralatan yang diperlukan untuk kerja harus disediakan dan dibeli terlebih dahulu:

 • pemutar skru rata dan salib;
 • tang;
 • pemotong sampingan;
 • pita penebat;
 • Sebuah pisau pembinaan yang baik dengan pisau tajam (untuk pelucutan hujung wayar);
 • untuk crimping ia lebih mudah untuk menggunakan alat khas - crimper (tidak perlu jika wayar tidak terdampar);
 • suis;
 • wayar.

Perhatian sila! Sangat penting untuk mematikan bekalan kuasa sebelum memulakan kerja!

Ia sangat penting (terutama untuk bukan profesional) untuk mempratrapi rajah sambungan dengan betul dan meletakkan pendawaian terlebih dahulu.

Litar hendaklah termasuk tiga wayar:

 1. Wayar bumi (output ke sumber cahaya, ditunjukkan pada rajah sebagai "0" atau gunakan anak panah menunjuk ke bawah).
 2. Kawat neutral (juga output ke sumber cahaya, dilambangkan dengan huruf "N").
 3. Fasa - wayar hidup yang, apabila dihidupkan, mesti membekalkan lampu dengan kuasa (terminal bagi konduktor fasa dilambangkan dengan huruf Latin "L").

Pendawaian boleh dilakukan dalam salah satu daripada dua cara yang mungkin: terbuka atau tertutup. Untuk yang pertama, bahan tambahan akan diperlukan - tiub beralun atau strob, untuk yang kedua - anda perlu terus alur di dinding.

Sila ambil perhatian bahawa pendawaian dilakukan sebelum melepa dinding dan siling. Ini bermakna bahawa hanya selepas memasang semua wayar dan penebat yang mencukupi, mereka boleh meneruskan kerja-kerja penamat.

Untuk membuat rehat kecil di bawah suis, anda juga perlu menggunakan pahat dan tukul (ini tidak perlu jika suis dipasang di tempat lama).

Sambungan suis dua butang

Sebelum membuat sambungan, bersihkan hujung wayar pertama dengan 1-1.5 sentimeter untuk memastikan hubungan yang baik dengan terminal. Jika wayar berkuasa, multicore - pada peringkat ini anda perlu menekan hujungnya.

Perlu ada tiga wayar ke suis dengan dua kekunci. Salah satunya adalah fasa input, dan dua output yang lain, yang akan membekalkan voltan secara langsung ke lampu itu sendiri.

Kawat neutral dan tanah, seperti yang telah disebutkan, disambungkan secara langsung kepada sumber cahaya (kepada lampu mentol, atau lebih tepat pada kenalan mereka).

Selepas itu, anda perlu mencari wayar fasa dan input di bawahnya (ia tidak seperti output, satu). Lihat suis sebelum dilepaskan dari penutup atas. Di atasnya perlu ditarik sekurang-kurangnya satu anak panah. Ia biasanya menunjukkan di mana dan di mana fasa akan pergi. Berhampiran pangkalan anak panah berhampiran fasa wayar mesti ada input.

Sebagai peraturan, dalam suis itu, terminal untuk input fasa ditandakan dengan simbol "L", pada gilirannya terminal bagi kabel output ditunjukkan oleh simbol dalam bentuk anak panah.

Untuk mencari fasa yang tepat, gunakan peranti khas. Dan jika tidak, anda boleh menentukan eksperimen ini dengan menyambungkan candelier atau lampu untuk seketika.

Jadi, anda perlu menyambungkan tang satu demi satu (tidak serentak!) Satu dawai dengan dua yang lain. Iaitu, anda memilih satu dawai dan memimpinnya terlebih dahulu kepada salah satu yang tersisa, kemudian ke yang lain. Kawat ini, dari mana satu atau kumpulan lain lampu (lampu) akan menyala, adalah fasa.

Apabila fasa ditemui, ia boleh disambungkan ke input suis (ini adalah dawai pertama yang masuk ke suis), dan dua wayar yang lain adalah untuk dua terminal-output masing-masing (ini adalah wayar kedua dan ketiga yang pergi ke suis). Kemudian ia hanya perlu untuk melindungi tempat-tempat yang berbahaya pada wayar dan masukkan struktur ke dalam juniper, yang harus diskret ke tempat, bersedia untuk ini terlebih dahulu.

Selepas itu, anda hanya perlu memasang perkakasan dan anda boleh menyemak peranti yang beroperasi.

Untuk lebih memahami skema sambungan, kami cadangkan anda menonton video di bawah, yang diterangkan secara terperinci dan pada contoh-contoh menunjukkan litar untuk menyambung suis dua butang:

Sambungan suis dua butang dengan pencahayaan

Dalam litar yang diterangkan di atas, suis lampu membuat penambahan kecil. Iaitu: terdapat dua lagi wayar (untuk penunjuk merah pada setiap satu daripada dua kekunci untuk menyala dengan cahaya, jadi lebih mudah untuk mencari suis dalam gelap).

Oleh itu, wayar tambahan ini keluar dari penunjuk mini yang terletak pada kunci. Seterusnya anda perlu melampirkan salah satu daripadanya ke fasa yang datang dari atas, dan yang kedua, yang berada di bawah ke dawai, yang masuk ke salah satu daripada dua lampu (kumpulan lampu).

 1. Sebelum ini, kirakan bahagian silang yang diperlukan (mencukupi) dan panjang wayar, bergantung kepada kuasa sumber cahaya. Bahagian silang tidak boleh kurang daripada satu setengah milimeter persegi.
 2. Adalah disyorkan, sebagai tambahan kepada kotak pengedaran, juga untuk membeli peranti perlindungan tambahan yang akan melindungi daripada litar pintas dan beban dalam grid kuasa.
 3. Pilih suis terminal, dan bukannya dengan skru skru, kerana pilihan sambungan pertama lebih tahan lama dan tahan lama: skru perlu diperketatkan sesaat.
 4. Laraskan pencahayaan dengan peranti satu butang yang anda boleh! Tetapi untuk ini, peralatan tambahan dibeli dan dipasang - yang dipanggil dimmer.
 5. Sekiranya anda memasang reka bentuk yang sama untuk menerangi bilik mandi atau tempat basah yang lain, jangan letakkan di dalam rumah suis.
 6. Nota: jika suis modular, maka selalu ada satu di sebelah terminal input. Kedua-dua terminal ini mestilah disambungkan kepada satu sama lain dengan wayar berasingan.
 7. Semua sambungan dan sambungan dilarang sama sekali untuk dijalankan di luar kotak pengedaran khas. Dan dalam keadaan persekitaran yang rumit, perlindungan tambahan mesti dibuat (contohnya, dari air, kelembapan, bahan pepejal dan cecair lain).
 8. Jika anda memasang suis, sebagai contoh, untuk tandas, maka salah satu kunci boleh menghidupkan lampu di dalam bilik ini, dan yang lain - hud.

Ia tidak sukar untuk menyambung suis yang mengawal cahaya dengan dua kekunci, jika betul-betul arahan di atas diikuti. Baca semua petunjuk dan petua berguna dahulu, supaya tidak terlepas apa-apa, maka semuanya akan berubah!

Untuk maklum balas, isikan borang di halaman Kenalan.

Semua bahan di laman web ini adalah hak cipta. Menyalin tanpa pautan aktif dilarang sama sekali!

Pemasangan suis dua-utama, gambarajah pendawaian

Pemasangan dan sambungan suis lampu dua kunci adalah relevan dalam kes-kes tersebut apabila perlu untuk mengubah intensiti lampu bilik atau mengawal lampu dari pelbagai zon dalaman. Laraskan jumlah lampu boleh dengan mengubah jumlah lampu kerja dengan bantuan alat sedemikian. Oleh kerana produk ini mempunyai dua kunci, ia dapat mengawal operasi dua kumpulan lekapan. Sebagai peraturan, suis lampu dua kunci dipasang bersama-sama dengan candelier yang mempunyai lebih daripada dua lampu mentol.

Satu lagi keadaan di mana penggunaan peranti sedemikian adalah lebih baik ialah penggunaannya untuk dimasukkan ke dalam satu tempat cahaya di bilik atau koridor yang berlainan.

Ia perlu dikatakan sekali bahawa litar sambungan suis dua butang dalam banyak aspek sama dengan skema analog yang digunakan untuk pemasangan model-model tunggal.

Oleh itu, skop peranti sedemikian sangat luas, tetapi dalam semua kes skema sama sambungan mereka digunakan. Untuk memahami cara menyambung suis dua butang, anda harus membiasakan diri dengan peranti dan prinsip operasi.

Reka bentuk suis dua butang

Klasifikasi peranti ini agak mudah. Terdapat model terbina dalam dan overhed yang bertujuan untuk digunakan, masing-masing, dengan pendawaian yang tersembunyi atau terbuka. Di antara fungsi tambahan yang peranti ini boleh dilengkapkan, anda boleh menyerlahkan lampu latar. Suis dilengkapi dengan latar belakang yang mudah dicari di dalam bilik gelap, jadi mereka sangat mudah digunakan.

Reka bentuk produk dua kunci cukup mudah dan dalam banyak aspek sama dengan susunan dalaman suis tunggal. Satu-satunya perbezaan ialah terdapat hubungan berasingan untuk kumpulan pengguna kedua. Secara struktural, suis dua butang terdiri daripada elemen asas berikut:

 • Bahagian kerja. Tidak seperti model single-key dengan dua terminal, suis seperti ini dilengkapi dengan tiga kenalan. Salah seorang daripada mereka masuk dan dua orang keluar. Hubungan plumbum direka untuk menyambung wayar fasa yang datang dari kotak persimpangan padanya. Kenalan keluar dari bahagian kerja berkhidmat untuk menghubungkan wayar kepada mereka, yang digunakan untuk kuasa pengguna. Biasanya, bahagian bahagian operasi suis dilabelkan, menjadikannya mudah untuk menentukan jenis setiap terminal. Bahagian reka bentuk peranti ini mesti dipasang sedemikian rupa sehingga terminal biasa terletak di bahagian bawah.

 • Bingkai hiasan.
 • Dua kunci (boleh dilengkapi dengan tingkap untuk pencahayaan).

Jika reka bentuk peranti memberikan pencahayaan, maka ia termasuk litar elektrik kecil, yang termasuk LED (atau lampu neon), sebuah perintang dan, kadang-kadang, sebuah kapasitor. Litar elektrik ini disambungkan kepada kenalan suis. Prinsip operasinya agak mudah. Sejak perintang mengehadkan semasa mempunyai rintangan yang cukup tinggi, maka penutupan sesentuhnya terpintas termasuk dalam pencahayaan semasa pemutus litar tidak dibuka, protekaet.Pri kenalan bekerja semasa kecil dihadkan oleh perintang mengalir ke litar pencahayaan, menyediakan LED pembakaran.

Suis dengan pencahayaan telah menerima pengedaran yang sangat luas sekarang.

Gambar rajah sambungan suis lampu dua-tombol ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Kawat dasar, yang digambarkan dalam angka itu, terdapat dalam pendawaian elektrik bukan semua bangunan. Jika sambungan peralatan elektrik rumah yang kuat, seperti tungku atau mesin basuh, badan mereka cuba untuk tanah perisai sekurang-kurangnya pada meter elektrik, tanah adalah biasanya tidak ada dalam litar lampu. Untuk meningkatkan keselamatan penggunaan pendawaian dalam keadaan sedemikian, masuk akal untuk dipasang di pintu masuk ke apartmen peranti semasa sisa atau automaton diferensial.

Gambar rajah litar untuk menyambung pemutus litar berganda yang ditunjukkan dalam rajah tersebut mempunyai dua lampu berasingan sebagai beban, tetapi sering sambungan ini digunakan untuk mengawal setiap kunci litar pemutus dengan rantai beberapa lampu bersambung siri.

Bagaimana untuk menyambungkan peranti

Peraturan utama yang mesti dipatuhi apabila memasang semua peranti beralih adalah keperluan untuk memasangnya sedemikian rupa sehingga, apabila terputus, litar konduktor fasa pecah. Ini perlu dilakukan, pertama sekali, supaya apabila mengubah mentol lampu, cukup untuk mematikan suis tanpa menggunakan automaton input.

Hakikatnya, sebilangan besar kes kecederaan manusia oleh arus elektrik berlaku dengan tepat dalam pelaksanaan kerja-kerja sedemikian. Kes-kes seperti, malangnya, sering berlaku di sebalik fakta bahawa keadaan berbahaya ia adalah perlu bukan hanya untuk campuran wayar, yang menukar adalah untuk dipasang, tetapi salah untuk menyambung pemegang bola lampu.

Bagi bekerja dengan mana-mana elemen pendawaian elektrik semasa pemasangan dan dvuhklavishnyh suis perlu mematuhi peraturan keselamatan, yang utama ialah keperluan untuk mencabut voltan sesalur kuasa bagi tempoh kerja. Oleh kerana kotak simpang dalam kebanyakan kes terletak pada ketinggian, elemen penting ketika bekerja dengan mereka adalah penggunaan tangga yang dapat dipercaya atau berdiri.

Untuk memasang peranti sedemikian dengan betul, anda mesti mengikuti prosedur berikut:

 1. Dengan bantuan peranti input, bekalan elektrik ke apartmen dipotong. Ini juga boleh dilakukan dengan bantuan robot yang bertanggungjawab untuk sekumpulan pengguna, termasuk rantaian pencahayaan yang diperlukan.
 2. Wayar yang datang dari pengguna yang perlu disambungkan ke induk, fasa dan sifar dari perisai input, dan juga tiga wayar yang datang dari suis dibawa masuk ke kotak simpang. Sila ambil perhatian bahawa jika anda perlu menyambung wayar tembaga dan aluminium, anda perlu menggunakan blok terminal. Keadaan ini sering berlaku di rumah-rumah pembinaan lama, di mana pendawaian dalaman dilakukan dengan dawai aluminium.
 3. Semua konduktor sifar dalam kotak saling berkaitan.
 4. Kawat fasa dari pintu masuk ke apartmen disambungkan kepada konduktor, yang akan disambungkan ke terminal masuk suis lampu dua-utama.
 5. Setiap wayar fasa yang berkhidmat untuk membekalkan pengguna individu disambungkan kepada dawai pemutus litar yang sama.
 6. Semua titik sambungan boleh diasingkan dengan pasti. Untuk membuat penebatan sambungan di dalam kotak simpang, lebih baik menggunakan pita penebat serat kaca, sebagai salah satu yang paling tahan terhadap kesan suhu.
 7. Dari suis kuncinya dikeluarkan, selepas itu bahagian kerja terlepas dari bingkai.
 8. Wayar yang bersambung disambungkan ke terminal bahagian kerja. Untuk kemudahan, adalah dinasihatkan untuk menggunakan kabel yang terasnya mempunyai warna yang berbeza. Sekiranya reka bentuk peranti menyediakan lampu belakang, maka hubungan litarnya disambungkan ke terminal suis.
 9. Dengan bantuan gelongsor kaki, bahagian kerja dipasang di balang. Adalah penting untuk memastikan bahawa kedudukan dihidupkan pada peranti sepadan dengan menekan bahagian atas kekuncinya.
 10. Dengan bantuan alur atau bolt khas, bingkai hiasan dipasang.
 11. Kekunci ditetapkan.

Dalam praktiknya, sambungan suis berganda tidak jauh lebih rumit daripada menyambungkan satu peranti utama.

 • Terima kasih banyak. Suis memecahkan, dan di elektrik adalah sifar penuh. Saya dapati artikel ini dan menundukkannya, isteriku gembira. Umumnya tapak yang sangat berguna.

  Sambungan suis lampu dengan dua kekunci: nuansa kerja pemasangan

  Suis dua-tombol digunakan apabila perlu untuk mengawal dua alat pencahayaan elektrik secara serentak dan dari satu titik. Mereka juga menyesuaikan kecerahan lampu. Ringkasnya, menyambung suis cahaya dengan dua kekunci mencipta kemudahan tambahan untuk pengguna.

  Peranti pemutus litar dalaman

  Susunan dalaman pemutus litar dua fasa berbeza dari suis fasa tunggal dengan kehadiran dua terminal output dan bukannya satu. Secara lebih khusus, ia terdiri daripada elemen-elemen seperti:

  • mekanisme dan panel hiasan;
  • satu terminal input;
  • dua terminal keluaran;
  • dua kunci.

  Terminal adalah mekanisme penjepit khas. Untuk menyambung wayar, bersihkannya, masukkannya ke dalam blok terminal dan dikunci dengan skru. Input atau terminal biasa terletak secara berasingan dan dilabel sebagai L.

  Di sebaliknya terdapat dua terminal output. Mereka boleh ditetapkan sebagai L1, L2 atau 1,2. Sesetengah model mungkin mempunyai terminal skru dan bukannya blok terminal. Adalah tidak diingini untuk menggunakannya, kerana pengancing boleh beransur-ansur beransur-ansur dan ia perlu diperah.

  Anda perlu memasang peranti supaya apabila anda menghidupkannya, tekan bahagian atas kekunci. Untuk menentukan bahagian atas dan bawah elemen, anda boleh menggunakan penunjuk - pemutar skru khas, yang berfungsi pada penutupan. Untuk melakukan ini, ambil kuku atau sekeping kawat dan sentuh ke satu kenalan, yang lain meletakkan penunjuk, memegang ibu jari di atas.

  Jika lampu di dalamnya tidak terbakar, maka kenalan pemutus terbuka. Apabila kunci aktif, ia perlu disalakan. Ia tetap menandakan bahagian atas elemen tersebut.

  Deskripsi langkah demi langkah proses kerja

  Sebagai tambahan kepada model standard, suis dua kunci juga boleh dilengkapi dengan lampu latar, penunjuk. Lampu latar membantu mengenalinya dalam gelap, dan penunjuk cahaya akan menjelaskan bahawa rangkaian elektrik beroperasi dan ditutup. Mereka juga menghasilkan model dengan lampiran tahan tahan dan kelembapan bukti kelembapan. Mereka boleh dipasang di bilik mandi, bilik mandi atau di jalanan.

  Terdapat juga suis pass-through. Mereka mempunyai struktur yang sama, kecuali terminal tambahan. Peranti tersebut disambungkan kepada satu atau sekumpulan lekapan dan membolehkan anda mengawal pencahayaan dari hujung bilik yang bertentangan. Sebagai contoh, apabila memasuki bilik tidur, anda boleh menghidupkan lampu, dan apabila anda tidur, matikannya di tempat tidur.

  Cara memilih lokasi untuk pemasangan

  Tiada piawaian untuk penempatan peranti mengikut undang-undang. Pemasangan mereka bermaksud penggunaan yang mudah untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Dan jika sebelum amalan biasa adalah meletakkan peranti pada ketinggian kira-kira 2 m, sekarang suis sering diletakkan pada tahap tangan yang diturunkan tangan orang dewasa. Oleh itu, elemen ini tersedia untuk hampir semua penduduk rumah.

  Satu-satunya tempat di mana penempatan suis boleh mempunyai sebarang sekatan adalah bilik mandi atau mandi. Di sini anda perlu mempertimbangkan penempatan basuh dan pancuran terbuka. Semasa mengendalikan peranti, ia tidak sepatutnya jatuh di bawah penurunan air.

  Bersedia untuk pemasangan

  Mana-mana kerja-kerja pemasangan elektrik yang perlu anda lakukan, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk menghidupkan rangkaian. Untuk saat yang kedua anda tidak boleh lupa elektrik itu berbahaya. Di samping pendawaian semasa, buta huruf boleh menyebabkan kerosakan peralatan elektrik atau kebakaran di rumah.

  Aturan kelakuan apabila bekerja dengan rangkaian elektrik:

  • pastikan anda menghidupkan rangkaian;
  • Jangan sentuh peranti yang bersambung dengan tangan basah;
  • Jangan gunakan pendakap logam untuk mengamankan pendawaian;
  • jangan bebankan rangkaian elektrik;
  • Kawat yang rosak perlu diganti dengan yang baru, dan tidak diperbaiki;
  • Lakukan kerja hanya dengan alat dengan pemegang terlindung;

  Apabila bekerja dengan elektrik, anda tidak dapat menyentuh paip air atau paip gas.

  Apabila memulakan sambungan bebas, anda mesti:

  • mengambil langkah untuk mematuhi peraturan keselamatan;
  • membiasakan diri dengan undang-undang untuk menandakan wayar;
  • Semak rangkaian untuk pematuhan dengan penanda.

  Mana-mana pemilik rumah untuk menggantikan dan menyambungkan suis itu tidak mungkin mahu menjemput juruelektrik. Di samping itu, untuk melaksanakan tugas ini, tidak perlu instrumen dan instrumen yang rumit. Untuk memasang, anda perlu:

  • pisau pelekap;
  • pita penebat;
  • tukul dan pahat;
  • tang;
  • pemutar skru penunjuk, serta lengkung dan lurus.

  Sekiranya pemasangan perlu dijalankan di lokasi baru dan rumah telah menguburkan pendawaian, gerudi dengan "mahkota" atau perforator mungkin berguna.

  Warna menandakan wayar elektrik

  Tanpa pengetahuan dan pematuhan menandakan, adalah mustahil untuk meneruskan pemasangan. Ia digunakan untuk mewujudkan keadaan yang selamat dan mengurangkan masa yang digunakan untuk kerja.

  Untuk membentuk sambungan yang betul, notasi berikut digunakan:

  • sifar - sentiasa dan tanpa pengecualian biru;
  • Perlindungan juga ketat satu warna - kuning-hijau;
  • fasa - kebanyakannya berwarna coklat atau merah.

  Ini hanyalah gabungan asas. Di samping itu, untuk mengelakkan kekeliruan dalam pengenalpastian, tanda alfanumerik digunakan.

  Sekiranya kerja mendedahkan ketiadaan tanda-tanda visual, maka perlu menandakan pendawaian itu sendiri dengan menggunakan tiub penyusutan berwarna atau penebat warna.

  Bagaimana untuk mengenal pasti konduktor secara bebas

  Tanda penipuan yang tidak semestinya tidak bernilai. Penamaan ini telah mengubah piawaian mereka lebih daripada sekali. Oleh itu, apabila meneruskan perniagaan, perlu juga memeriksa sifat konduktor. Untuk melakukan ini, gunakan pemutar skru penunjuk dan multimeter.

  Sekiranya rangkaian elektrik fasa tunggal tanpa sistem asas dipasang di bangunan, penunjuk akan menentukan fasa atau sifar. Dengan mematikan elektrik, konduktor dibuang dan ditarik balik supaya tidak menyentuh antara satu sama lain. Selepas menghidupkan bekalan kuasa, pemutar skru dibawa ke wayar. Lampu di penunjuk akan berkelip, apabila menyentuh konduktor fasa, dan dari menyentuh sifar tidak akan menyala.

  Untuk menganalisis rangkaian, di mana terdapat konduktor pelindung yang ketiga, gunakan multimeter. Menetapkan julat untuk AC kepada nilai di atas 220 volt, membawa satu tentakel ke fasa, yang lain ditetapkan pada mana-mana konduktor. Apabila bersentuhan dengan wayar neutral, peranti mengesan voltan dalam 220 volt, dengan perlindungan satu - sedikit lebih rendah.

  Memungkiri suis elektrik lama

  Untuk mempunyai akses kepada unsur pengikat, anda perlu mengeluarkan kunci dan panel hiasan. Untuk melakukan ini, gunakan pemutar obor atau pisau tipis untuk menekan kekunci pertama dan perlahan-lahan menariknya keluar. Jadi lakukan yang kedua. Seterusnya, keluarkan penutup hiasan. Dalam sesetengah model, mereka tidak dibopong.

  Kemudian keluarkan mekanisme itu sendiri - ia boleh dilampirkan menggunakan kaki atau skru penjepit. Cabut plag konduktor dan, jika perlu, hapuskan junket lama.

  Pemasangan unsur-unsur dengan pendawaian tertutup dan terbuka

  Pemasangan suis di kediaman yang baru dibina dikurangkan untuk menyambungkan unsur ke rangkaian elektrik yang dijalankan sebelum ini. Di rumah lama, di mana pendawaian lama sudah memerlukan penggantian, anda perlu membuat denda baru dan meletakkan kabel. Dan apabila pendawaian dibuka, setiap kabel disalurkan ke suis dalam tiub beralun, saluran kabel.

  Dari cara meletakkan wayar di dalam rumah bergantung kepada pilihan model suis yang seterusnya, dan kaedah pemasangannya. Peranti, yang sesuai untuk pendawaian terbuka, terdiri daripada bekas rata, mekanisme dalaman, penutup hiasan penebat. Reka bentuk ini tidak bersembunyi di dalam pendalaman dinding, tetapi benar-benar menonjol di atas permukaan.

  Pemasangan bermula dengan pemasangan podzetetnik - bahagian bawah rata. Melaksanakannya dengan bantuan pengikat yang sesuai. Untuk permukaan dinding yang berbeza, skru atau dowel, skru, skru boleh digunakan.

  Seterusnya, selepas menyambung wayar, tukar mekanisme suis, letakkan penutup pelindung hiasan. Di dalamnya, pengilang telah memikirkan melalui lubang untuk konduktor. Perlindungan itu sendiri dipakai dengan menyembunyikan mekanisme, dan tetap dengan bantuan kait.

  Untuk pemasangan suis dua fasa di premis dengan pendawaian tersembunyi, gunakan kuali kecil (kotak pemasangan) dalam bentuk mangkuk kecil. Lubang dipotong di dinding atau alur kecil diperbuat daripada saiz yang sesuai.

  Semasa pemasangan, pastikan peranti itu dipasang dengan lancar, tanpa herotan. Dipstick boleh dipasang bersebelahan - apa-apa jumlah yang diperlukan - dan tetap menggunakan campuran gipsum. Kemudian untuk menemui podrozetniku keluar kedalaman, cukup untuk meletakkan wayar.

  Bagaimana untuk menyambung wayar elektrik dengan betul

  Tempat sendi adalah pautan paling lemah dalam litar elektrik. Tidak menghairankan, kebanyakan masalah berlaku di sana.

  Apabila menyambungkan suis, semua kaedah sambungan tidak perlu dipertimbangkan, berikut adalah yang paling asas:

  1. Pusing manual adalah kaedah yang sangat biasa yang memerlukan pengasingan seterusnya.
  2. Blok terminal - digunakan secara meluas sebagai pautan penghubung. Ia terdiri daripada pengapit tembaga, berpakaian dalam kes plastik.
  3. Pematerian - walaupun ia membantu untuk mencipta pegangan yang berkualiti, tetapi ketekunan proses tidak menyumbang kepada popularitinya.

  Ia harus dikatakan mengenai tiub penyusutan, yang membantu mengasingkan titik sambungan dan juga menguatkan mereka sedikit.

  Skim sambungan dan tindakan langkah demi langkah

  Dengan sistem bekalan elektrik lama, kuasa masuk ke dalam rumah dari panel elektrik, melalui kabel dua wayar. Gelung tanah diletakkan pada pengubah yang mana konduktor neutral disambungkan. Walaupun kesederhanaannya, kaedah ini mempunyai kelemahan yang ketara - tahap keselamatan yang rendah.

  Di dalam suis suis, salah satu konduktor fasa tiga wayar disambungkan ke blok terminal biasa (L). Untuk ini, dawai itu luka ke lubang terminal dan diketatkan dengan skru. Dua konduktor fasa lain disambungkan kepada hubungan berasingan, dan kemudian membawa kepada kotak simpang dan disambungkan ke fasa luminair.

  Sambungan pendawaian mesti dijalankan di dalam kotak khas. Dia menyembunyikan dari rupa tenunan yang tidak tepat dan berfungsi sebagai penebat. Untuk menyambung wayar elektrik dengan betul, teruskan seperti berikut:

  1. Konduktor yang berasal dari luminair dan suis dua fasa, serta garisan bekalan kuasa dimasukkan ke dalam kotak, salutan penebat dikeluarkan dari bahagian 2-3 cm.
  2. Sambungkan fasa kabel bekalan utama dan suis.
  3. Kawat neutral masuk disambungkan kepada wayar neutral luminair.
  4. Fasa yang berlepas dari suis disambungkan pula kepada konduktor fasa yang datang dari alat pencahayaan.

  Hanya wayar fasa disambungkan kepada suis. Ia dilarang sama sekali untuk menyambungkannya ke wayar neutral. Jika tidak, penggantian mentol biasa boleh menjadi prosedur berbahaya.

  Mana-mana dawai adalah lebih baik untuk membawa dengan rizab, menyusun lebihan untuk reka bentuk. Tidak dibenarkan meninggalkan wayar terbuka, bahkan di dalam unsur-unsur. Semua kawasan kosong mesti dilindungi dengan teliti. Lakukan lebih baik dengan pita tekstil.

  Contoh sambungan dari salur berdekatan

  Mari kita pertimbangkan variasi sambungan peranti kawalan dengan dua lekapan mengikut skema di bawah:

  Lokasi berhampiran outlet dan suis adalah keadaan biasa untuk pangsapuri domestik kecil. Mari lihat cara menyambungkan suis berganda dalam kes ini.

  Pemasangan pemutus litar dua fasa lulus

  Untuk mengawal beberapa alat pencahayaan dari hujung bilik yang berlainan, gunakan suis lulus dua fasa. Ia kelihatan seperti peranti dalaman untuk dua orang yang melaluinya, bersatu dalam kes hiasan yang sama. Terdapat dua kumpulan terminal di dalamnya, yang membuka bekalan arus dari sepasang wayar elektrik ke yang lain.

  Cara memasang:

  1. Konduktor fasa dari kotak pendawaian diarahkan ke terminal 1 dan 2 (kanan), yang disambungkan bersama dalam litar.
  2. Dari suis, sudah ada empat fasa yang menuju ke kotak, dan kemudian ke suis kedua.
  3. Dari suis No. 2, dua fasa berlalu (tidak berpotongan). Mereka membawa kepada kotak, di mana mereka menyambung kepada dua konduktor bebas yang membawa kepada lekapan.

  Apabila melaksanakan pemasangan, anda boleh terlebih dahulu menjalankan sepasang wayar, dan kemudian yang kedua, supaya tidak mengelirukan mereka, jika tidak, litar tidak akan berfungsi.

  Sambungan ke sistem bekalan kuasa

  Untuk menentukan bahawa pendawaian dijalankan di bawah sistem baru boleh diletakkan pada kabel. Ia akan menjadi tiga dawai kuasa fasa tunggal atau tiga fasa lima-wayar dengan kuasa. Salah satu wayar fasa bekalan kuasa fasa tunggal ditandai dengan coklat atau merah, yang lain - yang neutral (sifar) ditandai dengan biru, dan ketiga - konduktor tanah dilabel kuning-hijau.

  Untuk memudahkan pengenalpastian, aksara abjad angka digunakan:

  Perbezaan skema sambungan ini adalah dalam konduktor pelindung PE tambahan, yang dihasilkan langsung ke lekapan.

  Selepas menyambung wayar ke mekanisme kerja, mereka ditekan lebih dekat ke badan, dan kemudian dipasang di sub-soket. Keluarkan di dalam kotak pelekap dengan pelekat atau baut. Gunakan kes dan kunci hiasan.

  Video untuk membantu diri sendiri

  Video yang tersedia untuk pemasangan litar elektrik yang mudah dapat dilihat di sini:

  Apabila menjalankan pemasangan rangkaian kuasa atau komponennya, perlu mengikuti arahan di atas dengan betul. Jika anda masih ragu-ragu tentang cara menyambungkan suis cahaya dengan dua kekunci kepada rangkaian, lebih baik menghubungi seorang profesional.

  Jurubular dari saya tidak penting. Saya pernah cuba memasang suis itu sendiri untuk candelier baru. Menurut idea saya, dengan satu kekunci, satu mentol harus dinyalakan, dan apabila butang kedua dihidupkan, semua yang lain dinyalakan. Tetapi seperti yang saya tidak cuba, saya sama ada tidak membakar apa-apa, atau semua yang dibakar serta-merta dan dengan kunci yang dimasukkan. Saya memutuskan untuk tidak melibatkan diri dengan ini, bagaimanapun, jurutera elektrik adalah perkara yang berbahaya.

  Saya sendiri meletakkan dan menyambung suis cahaya dengan dua kekunci. Dari pengalaman saya, saya boleh mengatakan dengan pasti bahawa jika anda tidak tahu apa-apa mengenai pendawaian, maka lebih baik tidak untuk menunjukkan diri sendiri. Pada pandangan pertama, skema sambungan sangat mudah, tetapi sebenarnya terdapat banyak nuansa, dan untuk tidak menjadikannya lebih buruk, lebih baik tidak untuk menyelamatkan dan memanggil juruelektrik.

  Internet-ensiklopedia mengenai susunan rangkaian kejuruteraan dan sokongan teknikal

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  85 − = 75