Sambungan mesin basuh – 314167.info

Sambungan mesin basuh

Arahan Langkah demi Langkah untuk Menghubungkan Mesin Cuci

Sebelum anda memutuskan untuk memasang mesin basuh, kami mengesyorkan anda membeli bahan berikut:

 • Siphon. Melaluinya, anda perlu menyambung hos saliran ke paip pembetung.
 • Hos fleksibel dalam mengikat logam untuk air sejuk (3/4 inci) dan hos polietilena untuk penyaliran. Biasanya, selang pendek datang dalam kit, yang dalam keadaan individu mungkin tidak mencapai titik sambungan.
 • Tee untuk paip plastik-plastik dengan stopcock (3/4 inci).
 • Kawat tiga teras dengan sekatan sekurang-kurangnya 2.5 mm.kv. Untuk outlet di mana mesin basuh akan disambungkan ke elektrik. Sekiranya wayar itu adalah bahagian silang yang lebih kecil, beban dan penyalaan diri mungkin berlaku. Adalah lebih baik untuk mengira keratan rentas kabel dalam kes ini.
 • Pemutus litar untuk 16A dan RCD (atau dua dalam satu - difa-automat). Melindungi anda dari kejutan elektrik, dan peralatan dari kegagalan.

Jika anda hanya akan membeli peralatan jenis ini dan hanya diputuskan terlebih dahulu untuk mengetahui maklumat mengenai sambungan itu, kami mengesyorkan agar anda menyemak arahan terperinci untuk memilih mesin basuh untuk rumah tersebut. Apabila peralatan yang dibeli sudah ada di dalam rumah, perlu memilih tapak pemasangan yang paling sesuai.

Penyelesaian moden adalah memasang mesin basuh di tempat berikut:

 • Di bawah tenggelam di bilik mandi. Oleh itu, anda boleh menjimatkan ruang jika tidak ada ruang yang cukup di bilik mandi.
 • Di dapur (terbina dalam versi di bawah meja atas). Sekali lagi, ia akan berfungsi jika saiz bilik mandi terlalu kecil.
 • Di lorong. Adalah disyorkan untuk memasang mesin basuh di tempat ini jika semua komunikasi yang diperlukan dibawa melalui dinding melalui dinding.

Selepas menentukan tempat pemasangan mesin basuh, perlu menyediakan permukaan dan mencetak teknik tersebut. Kemudian, dari penutup belakang, bolt pengangkutan dipintal untuk mengelakkan putaran dram semasa pengangkutannya dari kedai ke rumah. Sebagai tambahan kepada bolt, ia juga mungkin untuk memasang bar pelindung dan staples untuk dikeluarkan.

Sekiranya anda tidak mengeluarkan semua bahagian pengangkutan dan menghidupkan mesin yang bersambung, ia akan dengan cepat gagal, menyebabkan kerosakan yang serius terhadap mekanisme dalaman.

Jangan lupa untuk meredam lubang-lubang dari baut yang dipintal dengan plag plastik khas yang disertakan dengan kit. Selepas ini, anda perlu membuang kaki untuk mendedahkan badan dengan tegas dalam kedudukan mendatar. Semuanya mudah, biarkan kacang menekan kaki ke badan, kemudian memutarkan kaki ke jarak yang diperlukan dan ketatkan kacang atas sehingga ia berhenti. Apabila teknik dipasang di tempatnya, anda perlu pergi ke proses utama.

Mungkin anda juga akan tertarik membaca mengenai cara memasang mesin pengering di mesin basuh. Kami menyediakan arahan pemasangan dalam artikel berasingan!

Untuk memulakan, perlu melakukan senaman intensif buruh - untuk menyambungkan mesin basuh ke paip air.

Untuk menjadikannya lebih jelas kepada anda, kami menyediakan arahan langkah demi langkah untuk menyambungkan mesin basuh ke air sejuk:

 1. Kami memilih tempat sambungan. Adalah lebih baik untuk menggunakan kawasan di mana paip plastik logam disambungkan kepada hos fleksibel pengadun, walaupun ada kemungkinan untuk menyambungkan walaupun ke keran di pancuran.
 2. Tanggalkan hos yang fleksibel.
 3. Pasang tee, pra-luka di thread fumelentu.
 4. Sekali lagi, selepas menggulung dua benang lain tee dengan gelisah, anda perlu menyambung selang fleksibel dari pencuci basuh dan mesin basuh itu sendiri.
 5. Berhati-hati mengetatkan semua sambungan yang diskru dengan kunci

Selalu periksa bahawa cincin pengedap hadir di kedua hujung hos pengisi, yang akan menghalang air daripada mengalir di sendi!

Di sini segala-galanya lebih mudah dan proses sambungan itu sendiri tidak mengambil masa selama 5 minit.

Pertama anda perlu memasang siphon di bawah sink, yang akan menghalang penyebaran bau yang tidak menyenangkan dari pembetung. Seterusnya, anda perlu menyambung hos saliran ke lubang khas di bahagian belakang unit. Lebih dekat ke bahagian atas penutup belakang anda akan melihat pendakap plastik khas untuk memasang hos saliran. Sekiranya ia tidak diperbetulkan, air akan menggali unit dengan graviti. Hujung kedua hos dihubungkan dengan siphon (seperti yang ditunjukkan dalam gambar), selepas itu kami memeriksa tempat sambungan mesin basuh ke sink.

Anda boleh membuat longkang sementara dengan meletakkan output di sink, mangkuk tandas atau bilik mandi, mengecasnya ke pendakap khas yang disertakan dengan kit. Untuk menggunakan variasi ini sebagai pegun ia sangat tidak disyorkan, kerana. ini akan menyebabkan banyak kesulitan untuk menggunakan bilik mandi.

Di sini segala-galanya boleh menjadi agak mudah jika pendawaian elektrik rumah anda sesuai untuk menggunakan peralatan rumah yang kuat itu.

Mesin basuh hanya boleh dipasang ke dalam outlet dalam kes berikut:

 • anda secara bebas menjalankan pengiraan pendawaian elektrik dan pastikan kabel plumbum dapat menahan beban yang diperlukan;
 • pendawaian di rumah persendirian mempunyai tanah (yang wajib);
 • Kumpulan outlet di bilik mandi dilindungi oleh pemutus litar atau diafavtomatik.

Keperluan penting adalah untuk menggantikan pendawaian di rumah lama, menambah peranti pelindung ke litar dan pastikan untuk menyambungkan hubungan pembumian.

Skim sambungan betul mesin basuh ke rangkaian mempunyai bentuk:

Seperti yang anda dapat lihat, gambar rajah pendawaian agak mudah dan anda juga boleh mengetahui sambungan dengan cerek elektrik. Ini dan pemasangan teknologi keseluruhan mesin basuh dengan tangan mereka sendiri. Kami juga mengesyorkan agar anda melihat pelajaran video mengenai keseluruhan acara dan beberapa tip berguna yang disediakan di bawah.

Nasihat berguna daripada pakar

Terdapat banyak pilihan cara menyambung mesin basuh ke bekalan air, pembetungan dan elektrik. Sesetengah daripada mereka tidak betul dan boleh memendekkan hayat peralatan dan mencerminkan kesihatan anda secara negatif. Bahawa ini tidak berlaku, pembaca "Sam Electrician" memberi beberapa petua penting:

 1. Jangan sambungkan terminal tanah ke pemanasan atau garisan gas dan bekalan air.
 2. Daripada menggoreng, anda juga boleh menggunakan flaks dan tampal, yang juga berkesan menghalang kebocoran.
 3. Tidak ramai yang tahu, tetapi mesin mesin basuh boleh disambung bukan sahaja kepada paip air pusat tetapi juga kepada laras air konvensional. Apa yang anda perlukan adalah meletakkan tangki sekurang-kurangnya 4 meter di atas peralatan itu sendiri. Jarak 1 meter akan memberi tekanan 0.1 atmosfera, dengan 0.4 atmosfera mencukupi untuk mengendalikan mesin walaupun tanpa pam. Idea ini sering digunakan di sebuah kampung di negara ini, di mana bekalan air tidak stabil atau tidak ada paip air (baik atau baik).
 4. Paparkan badan ke tahap bangunan. Penyimpangan yang sedikit akan menyebabkan getaran.
 5. Jangan letakkan getah atau linoleum di bawah kaki. Laraskan ketinggian hanya dengan membuka / memutarkannya. Substrat juga menjejaskan getaran mesin semasa operasi centrifuge tersebut. Walaupun lantai tidak rata, sehingga mesin basuh tidak melompat, betul menyesuaikan kaki.
 6. Jangan buang bolt pengangkutan. mereka kemudiannya berguna (contohnya, jika anda bergerak mengambil peralatan anda ke tempat kediaman baru).
 7. Apabila memasang longkang sementara, perhatikan bahawa hos boleh jatuh dari bilik mandi (yang berlaku sangat kerap) dan banjir jiran anda. Sekiranya hos pendek tidak mencukupi, lebih baik pergi ke kedai paip untuk yang baru, lebih asli, dan kemudiannya adalah betul untuk menyambungkan mesin basuh ke paip air dan sink.

Itulah seluruh teknologi memasang dan menyambungkan mesin basuh dengan tangan anda sendiri. Kami berharap maklumat itu menarik dan berguna untuk anda!

Ketinggian 1 meter memberikan tekanan air sebanyak 0.1 atmosfera.

Sambungkan diri dengan mesin basuh

Mesin basuh mestilah disambungkan terus ke tiga rangkaian: bekalan air, pembetungan dan elektrik. Oleh itu, anda perlu memilih lokasi untuk pemasangan supaya ketiga-tiga sistem tersebut terletak bersebelahan atau terdapat peluang untuk membawa mereka ke sana. Optimal untuk memasang mesin basuh dianggap sebagai mandian, tandas dan dapur - mereka mempunyai semua komunikasi yang diperlukan. Selalunya mereka memerlukan sedikit perbaikan, tetapi ia tidak begitu sukar untuk menyambungkan mesin basuh. Proses penyambungan adalah mudah, tidak perlu terlalu rumit untuk dilakukan, dengan kehadiran "langsung" anda boleh melakukan segalanya sendiri.

Terdapat beberapa tempat di mana anda boleh meletakkan mesin basuh:

Pilihan yang paling bermasalah ialah koridor. Biasanya di koridor tidak ada komunikasi yang diperlukan - tiada kumbahan, tiada air. Mereka perlu "menarik" ke tapak pemasangan, yang tidak mudah. Tetapi kadang-kadang ini adalah satu-satunya pilihan. Dalam gambar di bawah, terdapat beberapa penyelesaian menarik untuk bagaimana anda boleh meletakkan mesin di koridor.

Di dalam tandas, semua komunikasi ada di sana, tetapi dalam bangunan bertingkat biasa, dimensi bilik ini sedemikian rupa sehingga kadang-kadang berubah menjadi keras - sama sekali tidak ada tempat. Dalam kes ini, letakkan mesin basuh di atas tandas. Untuk melakukan ini, buat rak supaya duduk di tandas ia tidak disentuh kepala. Sudah jelas bahawa ia harus sangat kuat dan boleh dipercayai, dan mesin - dengan penyerap kejutan yang sangat baik. Di samping itu, mereka harus didedahkan dengan sempurna, jika tidak, ia boleh "melompat" apabila diperah. Umumnya, dengan cara memasang mesin basuh, tidak akan menyakitkan untuk membuat beberapa bilah yang tidak akan membolehkannya jatuh dari rak.

Di bilik mandi dan bilik mandi digabungkan biasanya tidak banyak bilik, tetapi masih lebih banyak daripada di tandas. Terdapat pilihan. Sekiranya terdapat ruang, anda boleh meletakkan mesin basuh di sebelah sink. Dari bahagian atas anda boleh memasang countertop, yang akan menjadi kesimpulan logik, dan juga menyelesaikan masalah masuk air ke dalam kes itu. Untuk melihat semua organik, kita perlu memilih mesin seperti ketinggian yang sesuai dengan saiznya, dan bahkan sinki itu sendiri lebih baik daripada segi segi empat - mereka kemudian akan menjadi tembok ke dinding. Sekiranya tempat itu tidak mencukupi, anda boleh sekurang-kurangnya sebahagian badan ditolak di bawah sink.

Terdapat cara yang lebih kompak - untuk meletakkan mesin basuh di bawah sink. Hanya tenggelam memerlukan satu bentuk khas - untuk memasang siphon dari belakang.

Untuk meletakkan mesin basuh di bawah sink, anda memerlukan sinki khas

Salah satu tenggelam di mana anda boleh meletakkan mesin basuh

Pilihan seterusnya untuk memasang mesin basuh di bilik mandi - di tepi tab mandi - di antara sisinya dan dinding. Hari ini, saiz bangunan boleh menjadi sempit, jadi pilihan ini adalah realiti.

Ingat, meletakkan bilik mandi atau bilik mandi bersama adalah teknik yang sama - bukan idea terbaik. Oleh kerana kelembapan yang tinggi, badan mula berkarat dengan cepat (diperiksa oleh pengalaman sendiri). Walau bagaimanapun, tempat biasanya tidak banyak, walaupun pada prinsipnya, anda boleh meletakkan kereta di bawah basuh atau menggantungnya di atas rak. Secara umum, terpulang kepada anda.

Satu lagi tempat yang popular untuk memasang mesin basuh ialah di dapur. Ia dibina ke dalam set dapur. Kadang-kadang mereka menutup pintu, kadang-kadang mereka tidak. Ini adalah mengikut budi bicara pemilik. Beberapa gambar menarik berada di galeri.

Keluarkan baut pengangkutan

Sebelum anda menyambungkan mesin basuh, ia mestilah dibongkar dan dikeluarkan bolt pelekap, meletakkan bukannya stub.

Baut pengangkutan kelihatan seperti ini

Prosedur ini diperlukan sebaik sahaja selepas membongkar. Jika anda meninggalkan bolt dan menghidupkan mesin, ia akan pecah. Dan ini bukan kes jaminan. Bilangan bolt berbeza dari pengeluar ke pengeluar, tetapi terdapat gambarajah pemasangan mereka dalam arahan operasi, dan ia dapat dilihat pada dinding belakang. Hanya mengambil pemutar skru dan sentuhan, buka penutup lubang dengan palam.

Pertama tentang apa air disambungkan ke mesin basuh. Secara umum, ia sejuk. Air itu kemudian dipanaskan oleh elemen pemanasan yang diperlukan. Sesetengah pemilik demi ekonomi menyambung ke air panas. Jadi apabila mencuci kurang tenaga dibelanjakan. Tetapi penjimatannya ragu-ragu - lebih banyak air panas. Sekiranya meter dipasang pada sistem air panas, lebih murah untuk membayar elektrik daripada air panas. Juga patut dipertimbangkan bahawa sambungan mesin basuh ke air panas tidak begitu baik berhubung dengan cucian: dari suhu tupai tenggelam dan kemudian tidak dibasuh dengan betul.

Ini adalah persoalan mencuci biasa, tetapi ada model yang menyambungkan kedua-dua air panas dan air sejuk. Mereka ada di dinding belakang bukan pintu masuk untuk air, tetapi dua. Pada kita, mereka sangat jarang - permintaan terlalu kecil, dan harga untuk peralatan tersebut jauh lebih tinggi.

Terdapat mesin basuh yang bersambung dengan air panas dan sejuk

Sekarang mengenai sambungan itu sendiri. Dalam kit dengan mesin basuh terdapat hos getah, yang perlu disambungkan ke mesin basuh ke air. Panjangnya 70-80 cm, yang tidak selalu cukup. Sekiranya perlu, di kedai menjual paip, anda boleh membeli lebih lama (3 meter - tidak had, nampaknya).

Hos ini diskru ke soket yang sama di dinding belakang. Perlu ada gasket getah kedap, jadi tidak perlu menggulungnya. Nut kesatuan hos (plastik) perlu diketatkan dengan tangan, jika anda menggunakan kekunci, kemudian tarik seluruh baris ke lantai. Tidak lagi.

Hos masuk mesti diskru ke outlet khas di belakang perumahan

Hujung kedua hos mesti disambungkan ke sistem bekalan air. Sekiranya anda mempunyai ketuk percuma di mana-mana, berakhir dengan kren - denda, jika tidak, anda perlu membuat bar sisi.

Sekiranya terdapat air paip percuma untuk menyambungkan mesin basuh ke paip air sangat mudah - letakkan penuras, padanya - hos. Semua

Cara termudah dengan plastik, plastik polipropilena atau paip plastik adalah untuk membeli tee (dengan satu peralihan kepada logam), dimeterai / dipasang. Sekiranya paip air dicairkan dengan paip logam, tee itu harus ditembusi oleh kimpalan.

Walau bagaimanapun, selepas tee meletakkan paip. Lebih mudah dan murah - bola. Di sini pada pemasangannya adalah mungkin untuk angin pada benang tudung linen dan untuk gris dengan tampal.

Selepas tee, letakkan injap bola, hubungkan hos itu ke sana

Terdapat juga tee dengan kren untuk menghubungkan mesin basuh dan peralatan rumah tangga yang lain. Dalam salah satu lengkokan injap bola yang sama dipasang, tetapi semua dalam satu kes dibuat. Ia kelihatan lebih padat, tetapi jika kren itu gagal, anda perlu menukar keseluruhan tee, tetapi ia adalah baik.

Kren dan tee untuk sambungan peralatan rumah tangga

Kadang-kadang adalah dinasihatkan untuk meletakkan penapis pada paip. Kelebihan, tentu saja, tidak akan, tetapi jika input ke apartmen atau rumah adalah penapis, maka tidak ada keperluan mendesak untuknya.

Sekiranya ada siphon di sekeliling sinki atau tenggelam, tidak ada masalah. Tidak perlu merombak pembetung. Ia perlu untuk membeli sifon khas dengan paip untuk menyambungkan mesin basuh dan perkakas rumah lain dan memasangnya bukannya yang lama.

Salah satu alat untuk menyambungkan mesin basuh kepada pembetung

Satu lagi pilihan untuk menyambungkan mesin basuh ke pembetung secara langsung. Untuk ini anda boleh:

 • Tukar tee pembetung yang masuk ke sink;
 • membuat cabaran yang berasingan.

Tee dengan paip untuk menyambung longkang mesin basuh

Semua kaedah ini memerlukan kerja semula saluran paip, tetapi sambungannya akan menjadi modal. Terdapat satu perkara: diameter hos saliran adalah lebih kecil daripada saiz girders pembetung. Untuk memastikan ketat dan menjamin ketiadaan bau, manset getah khas dimasukkan ke dalam selekoh. Mereka hanya melekat dalam hos. Kelebihan elastik cuff memampatkannya, sambungan itu siap.

Terdapat juga pilihan sambungan sementara. Hos saliran hanya diturunkan ke bilik mandi, mangkuk tandas atau tenggelam. Kaedah ini, tentu saja, sangat mudah, tetapi bukan yang terbaik - hos boleh jatuh, ia boleh dilupakan untuk diletakkan selepas memasang mesin, dan lain-lain. Kemudian air menggabungkan langsung ke lantai, dan untuk membersihkan banjir tidak begitu menyenangkan, dan bahkan jiran-jiran dari bawah (jika ada) tidak akan benar-benar gembira.

Kurangkan hos dalam tandas - mudah, tetapi tidak boleh dipercayai

Dengan apa-apa cara menyambung hos saliran dari pembetung ke pembetung, penjagaan perlu diambil untuk memastikan ia tidak membengkok dan bukan gelung. Hos longkang beralun terdedah kepada penyumbatan, oleh itu adalah perlu untuk memantau radius lekuk minimum.

Kaedah untuk menyambungkan mesin basuh ke sistem kumbahan

Semua data ini biasanya ditetapkan dalam manual, tetapi biasanya jejari lekukan minima 50 cm, maksimum adalah 85 cm. Untuk mengawal kedudukan hos, terdapat klip plastik khas yang diletakkan di atas korugasi dan memegangnya dalam kedudukan yang dikehendaki.

Penjepit untuk memperbaiki koronasi

Oleh kerana kuasa mesin basuh dengan pemanas elektrik yang disertakan adalah baik, adalah wajar untuk membawa garis kuasa berasingan dari perisai ke sana. Litar adalah mudah - fasa dari input disalurkan ke pemutus litar, dari ia pergi ke RCD, kemudian ke tempat soket dipasang.

Gambarajah pendawaian mesin basuh

Semua pengilang menekankan hakikat bahawa soket mesti dibaiki. Hanya dalam kes ini jaminan kilang kekal.

Sekarang mengenai denominasi. Pemutus litar dipilih mengikut keperluan semasa. Angka ini boleh didapati dalam pasport, dan anda boleh mengira. Kuasa mesin basuh mesti dibahagikan dengan 220 V, kita mendapat arus yang digunakan. Sebagai contoh, unit anda mempunyai kuasa sebanyak 3.5 kW. Kami mendapat 3500 W / 220 V = 15.9 A. Kami mengambil peranti automatik terdekat pada nilai nominal. Mereka adalah 6 A, 10 A, 16 A, 20 A, 25 A. Untuk kes kami, senapang submachine 16 adalah sesuai.

Marilah kita memilih pemilihan RCD. Arus ini diambil satu langkah lebih tinggi daripada nilai nominal mesin, iaitu contoh yang diberikan adalah 32 A. Tetapi RCD mempunyai satu lagi ciri - kebocoran arus. Untuk peranti yang bersambung ke garis khusus, nilai yang disyorkan ialah 10 mA. Oleh itu, untuk mesin basuh dengan kuasa 3.5 kW, anda memerlukan mesin 16 A, 32 A RCD dengan arus kebocoran 10 mA.

Adalah baik untuk mengira keratan rentas dawai. Hari ini, kabel tembaga digunakan terutamanya untuk pendawaian. Mereka lebih fleksibel, kurang berat. Pengiraan dibuat pada kuasa atau pada masa yang digunakan, tetapi sejak penyebaran kapasiti mesin basuh adalah terhad, kita boleh mengatakan pada gilirannya bahawa untuk peranti sehingga 4.1 kW bahagian silang vein adalah 1.5 meter persegi. mm (konduktor tembaga), sehingga 5.5 kW - seksyen 2.5 m persegi. mm.

Dan perkara terakhir tentang elektrik: mengenai soket. Apabila memilih saluran keluar, monitor bukan sahaja kehadiran kenalan tanah. Juga perlu melihat voltan yang mana ia direka bentuk. Pada produk biasa di bahagian belakang terdapat penanda. Voltan pengoperasian maksimum ditunjukkan di sana. Kadang-kadang meletakkan arus nominal. Anda juga tahu (atau anda boleh mengira seperti yang dijelaskan di atas). Sekiranya tidak ada inskripsi, lebih baik tidak mengambil risiko. Kemungkinan besar ini adalah barangan pengguna Cina yang murah dan bagaimana ia berfungsi adalah misteri.

Peringkat terakhir meratakan

Sambungkan mesin basuh ke sistem bekalan air dan kumbahan - itu bukan semua. Ia perlu untuk menyediakan syarat-syarat biasa untuk kerja. Untuk memastikan bahawa mesin basuh tidak melompat semasa berputar, ia mesti ditubuhkan secara menegak. Laraskan kedudukan badan dengan kaki laras. Ambil tahap bangunan, letakkan pada tudung, tukar ketinggian kaki, memastikan gelembung di peringkat tegas berpusat.

Ia diperiksa dengan meletakkan paras selari dengan bahagian hadapan, kemudian beralih ke dinding belakang. Kemudian prosedur itu diulang, tetapi tahap itu digunakan pada dinding sisi badan - dengan satu, kemudian sisi lain. Selepas di semua kedudukan gelembung terletak di tengah-tengah, kita boleh menganggap bahawa mesin basuh didedahkan oleh tahap.

Memeriksa ketepatan menetapkan mesin basuh

Sekiranya tidak ada tahap, anda boleh cuba menetapkan mesin taip dengan meletakkan kaca di atasnya dengan rim di mana air dituangkan. Tahap air adalah sepanjang rim. Tukar kedudukan sehingga air tepat di sepanjang rim. Kaedah ini kurang tepat, tetapi lebih baik daripada apa-apa.

Terdapat satu lagi perkara. Selalunya, stilalki berdiri di lantai berjubin, dan licin dan keras. Kerana walaupun mesin yang terdedah dengan ideal kadang-kadang "melompat" - getaran apabila ditekan di lantai keras tidak dapat dipadamkan. Untuk mengatasi keadaan, anda boleh meletakkan tikar getah di bawah mesin. Ia berfungsi sebagai penyerap kejutan yang sangat baik.

Bagaimana untuk menyambungkan mesin basuh sendiri ke bekalan air, pembetungan dan rangkaian elektrik

Tidak ada masalah dengan pilihan dan pembelian mesin basuh automatik, yang tidak boleh dikatakan mengenai pemasangan mereka. Tidak setiap orang bersedia untuk melaksanakan semua kerja pemasangannya sendiri. Walau bagaimanapun, anda tidak mahu menghabiskan lebih banyak wang untuk perkhidmatan tuan, memandangkan para profesional mengambil mahal untuk kerja mereka. Dalam kes ini, anda perlu memahami teori secara peribadi dan memahami bagaimana untuk menyambung mesin basuh dalam amalan ke kumbahan dan bekalan air. Ia perlu untuk menggerudi dengan pendawaian elektrik, dan juga untuk menggantikan saluran elektrik, jika ia tidak berasas. Semua sambungan dan sambungan mestilah dipercayai untuk mengelakkan kebocoran. Kerja pemasangan boleh dilakukan dengan pelbagai cara, yang mana ia memilih yang paling mudah dan praktikal.

Dalam video ini, jelas menunjukkan bagaimana untuk menyambungkan mesin basuh dengan baik ke sistem bekalan air dan rangkaian pembetungan.

Kami memilih tempat yang selamat untuk memasang perkakas rumah

Di sebuah apartmen bandar yang standard, anda tidak akan jauh sangat jauh apabila memilih tempat yang tepat untuk penempatan mesin basuh. Biasanya memilih dari tiga pilihan - dapur, bilik mandi, tandas, jika bilik mandi berasingan. Dan di dalam tandas hanya boleh menampung model dengan memuatkan menegak, yang mempunyai dimensi padat.

Penting! Apabila memilih tempat, jangan lupa bahawa mesti ada pendekatan percuma untuk peralatan dipasang. Lagipun, mesin basuh digunakan secara intensif, terutamanya dalam keluarga yang ada anak kecil.

Lebih baik memasang mesin pada asas konkrit. Ini akan meminimumkan getaran peranti dalam mod operasi minimum. Dengan bantuan kaki berpusing memberikan mesin kedudukan peringkat, secara mendatar dan menegak.

Kami melakukan pembungkusan yang betul

Kompleks peralatan rumah tangga, dan ini adalah mesin basuh, pengeluar dengan teliti pek untuk mencegah kerosakan pada produk semasa pengangkutan. Oleh itu, sebelum memulakan kerja pemasangan, peranti itu dibebaskan dari bungkusan asal, dan kemudian baut dengan tangki yang telah dipasang ternyata. Dalam set lengkap dengan peranti pengilang menyampaikan palam yang digunakan untuk menutup lubang terbentuk. Bolt dibongkar dari mesin mesti disimpan dan digunakan seperti yang dimaksudkan semasa pengangkutan peralatan.

Mengeluarkan bolt pengangkutan dan memasang plag

Perintah penyingkiran bahagian pengangkutan ditunjukkan dalam semua butir-butir dalam teks arahan, yang dibekalkan secara wajib ke setiap alat rumah tangga oleh pengilang. Apabila membeli peralatan yang diimport, pastikan instruksi diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia. Sekiranya anda mengikuti skim dengan teliti, yang terdapat dalam panduan pengguna, anda akan dapat menyambungkan mesin basuh tanpa masalah.

Penting! Ingat bahawa ia adalah dilarang sama sekali untuk memasukkan peralatan dengan bolt pengangkutan. Jika ini dibenarkan, maka pecahan unit teknikal penting perkakas rumah tidak dapat dielakkan. Dan akibatnya boleh menjadi malapetaka, sehingga titik pembaikan tidak akan membantu sama ada. Waranti dalam kes ini tidak boleh dikira, kerana punca kerosakan itu akan disebabkan oleh ralat pemasangan.

Kami menyambungkan mesin basuh ke sistem bekalan air

Mesin basuh hanya boleh digunakan jika bekalan air sejuk tidak terganggu. Untuk setiap mod pencuci, air suhu tertentu diperlukan. Oleh itu, air sejuk yang masuk dipanaskan secara automatik.

Kepada bekalan air pusat, sambungan mesin basuh dengan tangan sendiri dibuat dengan bantuan hos pengisi yang dibekalkan dengan produk teknikal. Jika panjang hos ini tidak mencukupi, maka anda boleh membeli salinan yang lebih lama di mana-mana kedai yang mengkhususkan diri dalam penjualan bahan binaan.

Ketik paip ke sistem air untuk menyambungkan mesin basuh

Untuk menyambung hos pengisian, terdapat lubang khas pada panel belakang mesin. Hujung kedua hos harus disambungkan ke paip air dan boleh dilakukan dengan beberapa cara.

 • Cara paling mudah untuk menyelesaikan sambungan adalah jika terdapat kren berasingan dalam sistem yang direka khusus untuk tujuan ini. Ia akan mengambil penyesuai, benang yang akan sesuai dengan benang ketuk dan hos masuk. Kedua-dua sambungan yang berurutan mesti ditutup dengan teliti untuk mengelakkan kebocoran.
 • Jika sistem paip di dalam rumah atau apartmen dibuang dari paip logam, maka untuk sambungan ia adalah perlu untuk membuat sisi kren itu. Injap bebola dibekalkan, dilengkapi dengan dua keluaran, serta sebuah pengikat (pembalut). Untuk mengebor lubang dalam paip, anda mesti memotong air terlebih dahulu. Kemudian, pembalut dengan sealant diletakkan di lubang dan kren ditikis ke dalamnya. Hos pengisi disambungkan ke outlet keluar injap bola.
 • Anda boleh melakukan sambungan sendiri mesin basuh ke paip air menggunakan injap bola tiga pin. Apabila memilih kren, anda tidak perlu menyimpan kualiti. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada paip tembaga. Sekiranya mesin diletakkan di dalam tandas, satu titik sambungan untuk tangki longkang dan hos digunakan untuk menyambungkan air sejuk.

Penting! Apabila melakukan kerja, anda tidak boleh memutar hos pengisian atau "memecahkannya". Pengedap sendi berulir dijalankan dengan gasket getah atau pita sanitari khas yang elastik.

Kami memastikan pembuangan air sisa ke dalam sistem pembetungan

Ramai pemilik tidak benar-benar berfikir tentang cara menyambung sinki mesin basuh ke sistem kumbahan. Cukup tuangkan hos saliran dengan menggunakan cangkuk plastik khas, yang lengkap, di pinggir tabi atau sinki. Sekiranya mesin itu berada di dalam tandas, hos saliran hanya diturunkan ke dalam tandas. Kaedah ini, walaupun mudah, tetapi tidak begitu mudah. Lekapan paip cepat dicemari oleh air yang dikeringkan selepas mencuci. Ya, dan gunakannya untuk tujuan yang dimaksudkan adalah sukar. Jangan mengelakkan banjir jika anda terlupa mengenai penempatan hos saliran.

Cara untuk memastikan pembuangan air sisa dari mesin basuh

Ia lebih selamat dan lebih praktikal untuk melakukan sambungan longkang mesin basuh melalui sifon khas, yang kelihatan seperti siku plastik dengan paip. Di sini pada cawangan ini dan letakkan hujung hos saliran.

Penting! Cawangan mesti terletak di atas bahagian lutut lutut, yang akan memberikan komunikasi dengan atmosfera. Ia dilarang untuk menyambung longkang terus ke sistem pembetungan, kerana ketat sambungan akan mewujudkan kesan "sifon". Dalam kes ini, mesin menghasilkan suntikan air serentak dan pelepasannya. Juga, bau yang tidak menyenangkan menyebarkan di dalam mesin basuh.

Bagaimana untuk menyambung peralatan ke sesalur kuasa?

Dengan elektrik, anda tidak boleh bercanda, kerana kesilapan yang dibuat semasa sambungan mesin boleh menyebabkan pemilik hidup. Oleh itu, untuk melakukan kerja-kerja elektrik, lebih baik mengundang seorang juruelektrik yang berpengalaman. Pakar akan menentukan kuasa dan keratan rentas wayar bekalan dan pilih kabel jenama yang sepadan. Pasang soket Euro dengan kenalan asas dan peranti penutup pelindung. Ia tidak digalakkan menggunakan tali tegang dan sambungan, kerana ini boleh menyebabkan kebakaran.

Oleh itu, dengan tangan anda sendiri, anda boleh menyambung mesin basuh ke kumbahan dan bekalan air, kerana kerja-kerja ini tidak memerlukan pengetahuan khusus. Semua yang lain, amanah seorang juruelektrik yang berkelayakan untuk tidak bimbang tentang kesihatan orang tersayang.

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

echo adrotate_group (27, 0, 0, 0); Selamat siang. Automasi dandang AOGV 11 tidak stabil.

echo adrotate_group (27, 0, 0, 0); Hello. Tahun ini kami berpindah ke negara ini.

echo adrotate_group (27, 0, 0, 0); Hello. Pada hari yang lain saya mendapati beberapa cedera di atas bumbung.

Ensiklopedia internet mengenai membina komunikasi

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 5