Sambungan radiator ke paip

Jenis tegasan, atau cara menyambung bateri pemanasan dengan betul

Menyediakan rumah atau apartmen dengan panas adalah tugas nombor satu dalam musim sejuk. Oleh itu, setiap philistine berusaha terlebih dahulu untuk mewujudkan sistem pengendalian yang cekap yang akan menjadi wajar secara ekonomi pada masa yang sama. Dan kerana kebanyakan sistem pemanasan adalah jenis radiator, persoalan bagaimana menyambungkan bateri pemanasan dengan betul - salah satu yang paling relevan.

Bagi ramai, ini tidak bermakna apa-apa, terutama bagi mereka yang pertama kali menghadapi masalah mengikat sistem pemanasan. Tetapi orang yang telah menangani pembentukan skema sedemikian, sangat memahami apa yang dipertaruhkan.

Klasifikasi jenis penghalang dan penghalaan sistem paip tidak begitu banyak, terutamanya apabila ia datang kepada radiator paip. Oleh itu, ia tidak akan menjadi sangat sukar untuk memahami isu ini. Selalunya ia adalah pengedaran paip yang mempengaruhi cara radiator bateri disambungkan. Oleh itu, adalah perlu untuk mempertimbangkan klasifikasi pelbagai sistem pemanasan dan menentukan yang paling sesuai dengan sambungan tersebut.

Klasifikasi sistem pemanasan

Kriteria utama untuk pemisahan sistem pemanasan adalah bilangan litar. Atas dasar ini, semua sistem pemanasan dibahagikan kepada dua kumpulan:

Pilihan pertama adalah yang paling mudah dan termurah. Ini, sebenarnya, cincin dari dandang ke dandang, di mana pada selang dipasang radiator. Sekiranya ia berkaitan dengan struktur satu tingkat, maka ini adalah pilihan yang wajar, di mana peredaran semulajadi penyejuk boleh digunakan. Tetapi agar suhu menjadi seragam di seluruh bilik rumah, adalah perlu untuk menyediakan beberapa langkah. Sebagai contoh, buat bahagian-bahagian pada radiator yang berada di dalam rantaian yang melampau.

Pilihan terbaik untuk skema paip itu ialah untuk menyambungkan bateri menggunakan kaedah Leningrad. Malah, ternyata paip konvensional melewati semua bilik berhampiran lantai, dan bateri radiator dipotong ke dalamnya. Dalam kes ini, bingkai bawah yang dipanggil digunakan. Iaitu, radiator disambungkan ke paip melalui dua saluran cawangan yang lebih rendah - satu memasuki penyejuk, dan yang lain keluar.

Perhatian sila! Kehilangan haba dalam sambungan bateri jenis ini adalah 12-13%. Ini adalah tahap kehilangan haba tertinggi. Jadi sebelum mengambil keputusan ini, timbangkan kebaikan dan keburukan. Penjimatan awal boleh bertukar menjadi perbelanjaan besar dalam proses eksploitasi.

Secara umum, ini adalah skema sambungan yang baik, yang membenarkan dirinya dalam bangunan kecil. Dan untuk menyebarkan penyejuk secara merata di semua radiator, mungkin memasang pam edaran di dalamnya. Pelaburan adalah murah, dan peranti berfungsi dengan sempurna dan memerlukan penggunaan kuasa yang kecil. Tetapi pengedaran haba seragam di semua bilik dipastikan.

Dengan cara ini, satu skim strapping tunggal sangat sering digunakan di pangsapuri bandar. Walau bagaimanapun, sambungan bawah bateri di sini tidak lagi mungkin. Begitu juga dengan sistem dua paip.

Terdapat lebih banyak pilihan daripada sambungan yang lebih rendah, yang memberikan pengurangan kehilangan haba:

 1. Diagonal. Semua pakar telah lama membuat kesimpulan bahawa jenis sambungan ini adalah ideal, tanpa mengira skim paip yang digunakan. Satu-satunya sistem di mana jenis ini tidak boleh digunakan ialah sistem satu paip yang mendatar. Itulah Leningrad yang sama. Apakah intipati sambungan pepenjuru? Pengangkut haba bergerak menyerong di dalam radiator - dari paip cawangan atas ke bahagian bawah. Ternyata bahawa air panas sama rata diagihkan ke seluruh volume dalaman peranti, tenggelam dari atas ke bawah, iaitu dengan cara semula jadi. Dan kerana kelajuan pergerakan air tidak begitu tinggi dengan peredaran semulajadi, pemindahan haba akan tinggi. Kehilangan haba dalam kes ini hanya 2%.
 2. Lateral, atau satu pihak. Spesies ini sangat sering digunakan di bangunan pangsapuri. Sambungan dibuat kepada paip sampingan di satu pihak. Pakar percaya bahawa spesies ini adalah salah satu yang paling berkesan, tetapi hanya jika peredaran penyejuk di bawah tekanan ditetapkan dalam sistem. Di pangsapuri bandar dengan masalah ini. Dan untuk menyediakannya di rumah persendirian, anda perlu memasang pam edaran.

Apakah kelebihan satu jenis berbanding yang lain? Malah, sambungan yang betul adalah jaminan pemindahan haba yang berkesan dan pengurangan kehilangan haba. Tetapi untuk menyambungkan bateri dengan betul, anda perlu memberi keutamaan.

Ambil, sebagai contoh, rumah peribadi dua tingkat. Apa yang lebih suka dalam kes ini? Berikut adalah beberapa pilihan:

Sistem dua dan satu paip

 • Pasang satu sistem paip dengan sambungan sampingan.
 • Pasang dua sistem paip dengan sambungan pepenjuru.
 • Gunakan satu litar paip tunggal dengan pendawaian bawah di tingkat pertama dan dengan pendawaian atas pada kedua.

Jadi, anda sentiasa dapat mencari variasi skema sambungan. Sudah tentu, adalah perlu untuk mengambil kira beberapa nuansa, sebagai contoh, lokasi premis, kehadiran ruang bawah tanah atau loteng. Tetapi dalam mana-mana, adalah penting untuk mengedarkan radiator dengan betul ke seluruh bilik, dengan mengambil kira bilangan bahagian mereka. Iaitu, kapasiti sistem pemanasan perlu diambil kira walaupun dengan persoalan seperti sambungan radiator yang betul.

Di rumah peribadi satu tingkat, menyambungkan bateri dengan betul tidak akan menjadi sangat sukar, memandangkan panjang litar pemanasan. Jika ini adalah satu litar tunggal, sambungan Leningrad, maka hanya sambungan yang lebih rendah adalah mungkin. Sekiranya skema dua paip, maka anda boleh menggunakan sistem pengumpul atau solar. Kedua-dua pilihan ini adalah berdasarkan prinsip menghubungkan satu radiator kepada dua litar - bekalan aliran penyejuk dan penyejukan. Dalam kes ini, paip atas lebih kerap digunakan, di mana pengedaran kontur dilakukan di ruang loteng.

Dengan cara ini, pilihan ini dianggap optimum baik dari segi operasi, dan semasa proses pembaikan. Setiap litar boleh dilepaskan dari sistem tanpa mematikan yang terakhir. Untuk melakukan ini, injap corong dipasangkan pada titik pengalihan paip. Tepatnya sama dipasang dan selepas radiator pada pompa cawangan pulangan. Ia hanya perlu untuk menyekat kedua-dua injap untuk memotong kontur. Selepas menyiram penyejuk, anda boleh membaiki dengan selamat. Dalam kes ini, semua kontur lain akan berfungsi dalam mod biasa.

Ramai yang percaya bahawa pilihan untuk menyambungkan radiator tidak begitu penting apabila ia datang kepada pelepasan haba. Lagipun, banyak bergantung kepada jenis sumber haba yang dipilih. Sebagai contoh, dalam radiator bimetal, output haba lebih tinggi daripada radiator besi tuang. Tetapi bayangkan bahawa peranti babi besi dipasang pada prinsip pepenjuru aliran penyejuk, dan dwilogam bahagian bawah. Dalam kes pertama, kehilangan haba adalah 2%, dan dalam kes kedua, 12%. Perbezaan kerugian adalah sebanyak 10%. Untuk sistem pemanasan adalah kadar yang agak tinggi, yang akan memberi kesan bukan hanya keadaan suhu di dalam premis, tetapi juga kepada jumlah bahan api yang digunakan. Untuk rumah persendirian, ini sangat penting.

Hari ini, para pakar memberi cadangan untuk meningkatkan pemindahan haba peranti. Untuk melakukan ini, anda boleh memasang panel reflektif di dinding di belakang radiator, sebagai contoh, sepotong papan serat biasa, selesai dengan kerajang aluminium. Tetapi perlu diingat bahawa jarak dari dinding ke radiator dalam kes ini hendaklah sekurang-kurangnya 1.5 cm.

Apakah kesimpulannya? Sambungan yang tepat untuk radiator pemanasan adalah kriteria penting untuk operasi sistem keseluruhan yang berkesan. Dari ini akan bergantung bukan sahaja suhu di dalam bilik, tetapi juga penggunaan bahan api. Dan ekonomi hari ini telah menjadi penunjuk utama yang mana kebajikan setiap penduduk pangsapuri dan rumah persendirian bergantung.

Sambungan radiator pemanasan ke paip polipropilena: pipa radiator, sambungan kren dan penipisan sambungan

Pemasangan radiator membantu meningkatkan operasi sistem pemanasan. Jika anda berjalan dengan pemasangan injap, anda boleh yakin dalam kebolehpercayaan dan kecekapan pemanasan ciri elementa.Dannaya adalah disebabkan oleh hakikat bahawa anda boleh mengawal dan mengubah tahap pemindahan haba pemanas, dan apabila terdapat kecemasan atau ada keperluan untuk mencuci, terdapat kemungkinan pemotongan pantas.

Sambungan radiator aluminium dengan paip polipropilena pada sistem dua paip

Dalam langkah pertama untuk menentukan jenis radiator dan penjelmaan menghubungkan mereka, kerana struktur perlu dipilih terlebih dahulu untuk menyediakan jenis pemanasan. Dalam sistem moden pemanasan premis terdapat beberapa komponen.

Ini termasuk:

Pendawaian pemanasan polipropilena tanpa besi pematerian

Cari pilihan berbeza mereka boleh dalam jumlah besar di pasaran kita.

Arahan am untuk memasang bateri kelihatan seperti ini:

 • pilih tempat untuk meletakkannya terlebih dahulu;
 • memimpin paip kepada mereka;
 • sambungkan mereka bersama-sama;
 • membuat ujian, dan, jika semuanya OK, hidupkan pemanasan dengan kapasiti penuh.

Bagaimana untuk memasang radiator pemanasan dengan paip polipropilena dengan pelompat untuk pemotongan pantas

Menghubungkan paip yang diperbuat daripada polipropilena

Kami akan terperinci mengenai proses menyambungkan radiator kepada paip polipropilena, yang hari ini paling sering digunakan untuk pemanasan. Kami akan menangani jenis sambungan dan sistem yang sesuai, serta mengetahui apa yang diperlukan untuk pemasangan.

Alat utama penyejuk dikumpulkan di tempat pemasangan radiator

Memasang radiator pemanas di rumah persendirian, menggunakan dua jenis sistem pemanasan:

Sistem ini sangat sering digunakan dalam bangunan pangsapuri dan mempunyai kekurangan yang ketara:

 • tidak ada kemungkinan untuk mengawal suhu peralatan pemanasan;
 • di tingkat atas ia akan lebih panas daripada di tingkat bawah; melakukan kerja pembaikan, anda perlu mengambil tindakan untuk melumpuhkan keseluruhan riser;
 • agak sukar untuk memutuskan sambungan dari sistem pemanasan pusat untuk memindahkan apartmen ke pemanasan bebas.
 1. Dicirikan dalam bahawa bekalan air adalah disebabkan oleh satu paip dan kembali air sejuk adalah di pihak yang lain (jika tidak dirujuk sebagai "pulangan aliran").
 2. Dalam kes ini, radiator disambung secara selari, biasanya ia digunakan untuk pemanasan rumah-rumah persendirian dan kotej.
 3. Membolehkan anda menyesuaikan suhu radiator untuk semua bateri yang ada di mana-mana tingkat.

Sambungan radiator dengan paip polipropilena dengan bantuan "Amerika"

Untuk memasang sistem pemanasan, disarankan untuk menentukan jenis radiator yang sesuai.

Terdapat bateri yang direka untuk pelbagai sambungan paip, pengikat, bahan kelengkapan:

 • panel radiator diperbuat daripada keluli, yang bersambung dari sisi atau dari bawah;
 • aluminium bateri ringan dalam bentuk bahagian dan model bimetallic. Mereka disambungkan sekali gus oleh satu atau lebih bahagian menggunakan kaedah sambungan sampingan.

Bagaimana untuk menyambung radiator pemanasan dengan paip polipropilena dipasang di dinding

Petua: pilihan ideal adalah menggunakan paip polipropilena, kerana ia adalah yang paling sesuai untuk tujuan ini.

 1. Di pangsapuri dilengkapi dengan pemanasan pusat, bukan bateri besi berat dan besar menggunakan radiator bimetallic. Walau bagaimanapun, penggantian ini sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa alkali merosakkan besi tuang sering ditambah kepada sistem pemanasan.
 2. Dalam pembinaan swasta - ia adalah optimum untuk memilih radiator dari aluminium atau keluli.
 3. Untuk pangsapuri biasa, kami mencadangkan model aluminium (individu) dan bimetallic.

Senarai kerja pada paip radiator

Dalam kes ini, kami akan menjalankan prosedur ini menggunakan paip polipropilena. Injap bola mesti lurus atau bersudut, yang juga dibuat dari polipropilena.

Tidak sukar untuk melengkapkan pemasangan jika anda sudah mempunyai kemahiran tertentu dalam bekerja dengan bahan tersebut. Harga elemen untuk sistem pemanasan agak kecil.

Bagaimana untuk menyambung radiator pemanasan kepada paip polipropilena dari riser

Untuk mengikuti abah-abah, ikuti perintah kerja berikut:

 • Gandingan dengan kacang kesatuan mesti dimasukkan ke dalam multiflex;
 • kurungan yang dibuat khas akan membantu untuk memperbaiki paip di dinding, adalah penting untuk memilih ketinggian yang mudah, hanya untuk mengelakkan paip daripada menyentuh permukaan, untuk menetapkan unsur-unsur di dinding dengan paku atau skru menoreh sendiri.

Paip dengan mudah boleh disembunyikan di belakang struktur papan gypsum

Petua: Apabila memasang paip di dinding, gunakan paip polipropilena untuk pemanasan, yang hanya akan keluar dari mereka pada titik sambungan.

Untuk membetulkan bateri anda boleh menggunakan pelbagai pengikat, tetapi biasanya lebih suka sambungan pin. Untuk menggantung peralatan pemanasan pada ketinggian yang diperlukan, anda boleh menggunakan kurungan sudut.

Jika ia adalah panel bateri, biasanya pengikat boleh didapati di dalam kit. Sekiranya anda menggunakan bateri bahagian, fikirkan tentang membelinya terlebih dahulu.

Petua: Dua kurungan atau dua pin akan cukup untuk menetapkan satu radiator konvensional.

Sambungan kren dan kehalusan sambungan

Prosedur untuk menyambungkan paip bateri:

 • hapus kren, skru ke dalam radiator kesatuan dan kacang kesatuan;
 • ambil kunci khas untuk mengetatkannya.

Kerja-kerja ini tidak menimbulkan kesulitan khusus, tetapi untuk pelaksanaan yang betul, ia perlu memiliki kunci untuk "wanita Amerika".

Untuk pemasangan bateri dan mengikatnya, sediakan:

 • benang untuk benang;
 • anjing laut untuk sambungannya;
 • set kunci;
 • tampal, tampal bebenang.

Dalam foto - pilihan untuk menukar pemanas

Apabila memasang peralatan, penting untuk mengambil kira beberapa ciri tertentu:

 • dari 100 mm - jarak minimum dari bateri ke ambang tingkap, jika tidak aliran haba akan menyusuri jalan yang berbeza, mengurangkan kesan pemanasan;
 • dari 120-150 mm - dari radiator ke lantai, jika turun naik suhu tajam mungkin;
 • 20 mm - jarak dari peralatan haba ke dinding.

Adalah dinasihatkan untuk memasang bateri di bawah tingkap supaya udara sejuk dari jalanan memanaskan dari perkakas sebanyak mungkin. Ia juga penting bahawa peralatan sentiasa terbuka, hanya dalam kes ini dan dengan pematuhan semua saiz, adalah mungkin untuk mencapai 96 - 97%

Kecekapan sistem, jika bateri terbuka berada dalam niche - 93%, penunjuk 88 - 93% akan sebahagiannya dikaburkan, dan jika ia ditutup sepenuhnya - 75 - 80% atau kurang.

Penggunaan paip polipropilena bukan logam sepenuhnya membenarkan dirinya sendiri. Malah, anda secara bebas boleh melakukan bukan sahaja pembaikan, tetapi juga penyelenggaraan sistem pemanasan lebih lanjut tanpa penglibatan pakar. Video dalam artikel ini akan memberi peluang untuk mencari maklumat tambahan mengenai topik di atas.

Sambungan radiator pemanasan kepada paip polipropilena - ciri dan prosedur pemasangan

Pada masa ini paip polipropilena lebih popular apabila memasang sistem bekalan haba. Walau bagaimanapun, sambungan mereka ke peranti pemanasan, termasuk radiator, mempunyai beberapa nuansa, jadi untuk tuan rumah pemula tugas ini menimbulkan beberapa soalan.

Di bawah ini kita akan mempertimbangkan secara terperinci cara memasang radiator pemanasan dengan paip polipropilena.

Disambungkan kepada radiator saluran paip polipropilena

Populariti bahawa paip polipropilena telah dimenangi dikaitkan dengan beberapa kualiti positif mereka:

 • Harga untuk mereka jauh lebih rendah daripada analog logam.
 • Ketahanan yang tinggi, kerana plastik tidak karat, selain itu, terdapat hampir tidak ada sedimen yang disimpan di atasnya.
 • Tidak perlu lukisan.

Walau bagaimanapun, perlu diambil kira bahawa tidak semua jenis paip polipropilena sesuai untuk sistem pemanasan. Fakta adalah bahawa mereka semestinya mempunyai lapisan pengukuhan, yang menghalang pengembangan suhu yang signifikan dalam perancangan.

Paip polipropilen bertetulang

Lebih-lebih lagi, lapisan pengukuhan menjadi sepatutnya aluminium, kerana penguat gentian kaca membawa kepada tepu penyejuk dengan oksigen. Ini, seterusnya, menyebabkan karat permukaan logam dandang dan elemen bekalan haba yang lain. Paip yang mempunyai tetulang aluminium dan sesuai untuk sistem bekalan haba dikenalpasti dengan penanda PN25.

Perhatikan! Apabila memilih paip, seseorang harus memberi perhatian kepada keseragaman ketebalan dinding mereka. Untuk ini, anda perlu melihat kepingan mereka.

Bagi garis pusat, parameter optimum ialah -25 mm.

Di samping itu, ia juga perlu untuk membeli kelengkapan, yang termasuk:

Pipa tunggal dan sambungan dua paip radiator

Rajah rajah

Sebelum menyambungkan radiator pemanasan dengan paip polipropilena, diperlukan untuk membuat gambarajah sistem. Perlu diingat bahawa terdapat beberapa pilihan untuk menyambungkan bateri:

Rajah konkrit sambungan pemanasan bateri

Pemilihan jenis skim bergantung pada ciri-ciri perumahan - bilangan bilik, kawasan mereka, dan sebagainya. Setelah menentukan jenis sistem, seseorang harus menggambarkan lokasi bateri pemanasan di dalam bilik, kelengkapan dan semua elemen lain.

Kehadiran skim sedemikian akan membolehkan untuk mengira kuantiti bahan yang diperlukan, dan juga memudahkan kerja selanjutnya pada pemasangan sistem.

Oleh itu, arahan untuk memasang saluran paip adalah seperti berikut:

 • Pertama sekali, adalah perlu untuk memotong paip mengikut dimensi yang ditunjukkan pada rajah.
 • Hujung akhir yang dipotong dari segmen yang disediakan mesti dilucutkan dari burr.
 • Kemudian hujung segmen perlu dibersihkan dengan alat khas yang bekerja pada prinsip pensil pensil. Operasi ini diperlukan untuk pematerian selanjutnya.
 • Selepas ini, paip dan kelengkapan dipanaskan dalam besi pematerian khas dan kemudian berlabuh.
 • Selanjutnya saluran paip dipasang ke dinding dengan bantuan pemegang khas.

Nasihat! Sekiranya anda bekerja dengan paip pematerian paip plastik untuk kali pertama, anda perlu mengamalkan pemangkasan sebelum memulakan perhimpunan paip.

Dalam gambar terdapat mesin kimpalan dengan muncung

Oleh itu, saluran paip dipasang sebagai pembina.

Dengan berbuat demikian, perlu mematuhi peraturan berikut untuk bekerja dengan mesin kimpalan:

 • Sebelum kimpalan, mesin perlu dipanaskan sebelum menutup, dan kemudian menunggu untuk memulakan semula.
 • Adalah perlu untuk mematuhi sepenuhnya masa pemanasan bahagian-bahagian untuk disambungkan. Untuk jenis besi pematerian yang berbeza, ia boleh berbeza. Oleh itu, sebelum menggunakan peranti ini, anda harus menyemak jadual, yang biasanya terdapat dalam manual.
 • Untuk menyambung butiran adalah tepat, tidak membenarkan gangguan.
 • Selepas menyambungkan bahagian-bahagian, mereka tidak boleh dipindahkan dan menggeliat sehingga polipropilena menguatkan.

Secara umumnya, proses elektrod polipropilena kimpalan paip haba agak mudah.

Menandakan pada dinding

Sebelum menyambungkan radiator pemanasan kepada paip polipropilena, perlu memasangnya.

Kerja-kerja ini dijalankan dalam perintah ini:

 1. Pertama sekali, anda perlu meletakkan markup pada lokasi bateri.

Sehubungan ini, keperluan SNiP perlu diambil kira:

 • jarak dari dinding mestilah sekurang-kurangnya 2 cm;
 • jarak dari lantai hendaklah kira-kira 10-15 cm;
 1. Kemudian kurungan dipasang. Pada masa yang sama, perlu menggunakan tahap bangunan untuk memastikan bahawa peranti itu adalah tahap. Untuk membetulkan kurungan, anda boleh menggunakan kuku dowel.

Memeriksa kedudukan kurungan oleh tahap bangunan

 1. Selepas memasang kurungan, anda perlu menggantung radiator pada mereka.

Untuk sistem sedemikian, semua radiator di dalam bilik perlu dipasang.

Sambungan radiator ke paip polipropilena dijalankan dalam susunan ini:

 • Pertama sekali, penyesuai dipasang pada bateri. Perlu diingatkan bahawa sambungan radiator aluminium dengan paip polipropilena dilakukan oleh pengganding khas, yang berbeza dari penyesuai yang dimaksudkan untuk bateri cast-iron.

Sambungan radiator ke saluran paip melalui penyesuai

 • Di sebelah penyesuai disambungkan injap bola, injap kawalan atau injap radiator.
 • Kemudian paip disambungkan kepada paip haba polipropilena.
 • Saluran radiator disambungkan ke saluran paip dengan cara yang sama.

Di sini, mungkin, dan semua perkara utama menyambungkan bateri pemanasan kepada saluran paip polipropilena.

Proses menyambung pemasangan sistem pemanasan menggunakan paip polipropilena berbeza sedikit daripada jenis paip lain. Keanehan ini hanya dalam cara menghubungkan paip dengan kelengkapan, kerana proses ini dilakukan dengan bantuan mesin kimpalan khusus. Di samping itu, penyesuai khas digunakan untuk menyambung radiator sendiri ke saluran paip.

Anda boleh melihat lebih banyak maklumat berguna tentang topik ini dari video dalam artikel ini.

Masih ada soalan? Tanya mereka dalam vkontakte kumpulan kami

Apakah bilik mandi di rumah anda?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 + = 70