Sambungan sejajar mentol lampu

Selari dan bersiri dan sambungan lampu dalam kehidupan seharian

Kadang-kala dalam praktiknya kita perlu menghadapi keperluan sambungan selari atau siri lampu pijar. Seringkali tugas ini dibesarkan di rumah, dan ini tidak hanya berlaku untuk lampu di kandil. Seseorang mungkin mahu meningkatkan pencahayaan di dapur, dan seseorang akan mempunyai idea yang cerah untuk memperluaskan kehidupan lampu, menggantikannya dengan dua sambung.

Mari lihat bagaimana sambungan ini dilaksanakan, apa yang penting untuk diperhatikan, dan prinsip apa yang perlu dipatuhi dengan melaksanakan pelbagai sambungan. Dalam angka di bawah, skim mudah dan mudah difahami diberikan.

Sambungan lampu sejajar dalam kehidupan seharian

Apabila lampu disambung secara selari, masing-masing dibekalkan dengan voltan garis penuh, iaitu, fasa dan sifar diberi langsung kepada setiap lampu dalam litar selari. Dan sekiranya salah satu lampu terbakar, yang lain akan bersinar, kerana rantai mereka akan tetap utuh.

Sambungan lampu sejajar digunakan di mana-mana dalam kehidupan seharian. Sebagai contoh: satu lampu di dalam bilik mandi, yang satu lagi di dalam tandas, dan jika anda menghidupkan cahaya di sana dan kemudian, lampu-lampu ini akan disambung bersama selari. Mematikan atau membakar salah satu lampu ini tidak menjejaskan prestasi yang kedua.

Apabila dikehendaki untuk meningkatkan kecerahan di dalam bilik, sambil menambah kepada sistem lampu lampu sedia ada (bukan menggantikan lampu yang sedia ada lebih kuat) membuat penyingkiran pendawaian, dan biasanya berpusing atau terminal blok dilampirkan unit kartrij lampu lampu kedua.

Tidak ada yang rumit, hanya matikan bekalan kuasa di seluruh ruangan, dan buat sambungan. Jadi anda mendapat sumber cahaya tambahan.

Adalah penting, dengan cara ini, untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa beban beralih (peranti lampu) sentiasa pada wayar sifar, dan hanya apabila menukar suis ke "pada" - akan menyertai fasa. Ini akan membantu anda pemutar skru - penunjuk fasa.

Notis dalam rajah, setiap litar selari lampu dihubungkan dengan pendawaian utama wayar anda, jadi beban semasa pada semua konduktor akan sama rata, dan jika keratan rentas wayar dipilih dengan betul, maka tiada mereka tidak akan terlalu panas walaupun selepas penggunaan yang berpanjangan.

Sambungan lampiran dalam kehidupan sehari-hari

Demi keadilan, dapat dicatat dengan segera bahawa dalam kehidupan seharian sambungan siri lampu digunakan sangat jarang. Walaupun kadang-kadang orang mengambil jalan keluar dengan pendekatan ini, sebagai contoh jika anda mahu untuk pasti mencegah burnout pramatang lampu - disambung secara siri dua kuasa lampu yang sama, menerima jaminan bahawa walaupun dengan luruan kuat dalam rangkaian, kedua-dua lampu tidak akan terjejas.

Sambungan siri sedemikian sering digunakan di pintu masuk, apabila tidak menukar mentol setiap musim, hanya memasang kartrij kedua di siling pada jarak jauh dari yang pertama, dan mentol lampu kedua disorokkan ke dalamnya. Jadi, bukan satu untuk 60 watt - dua dalam siri untuk 95-100 watt.

Lampu tidak berfungsi pada 220 volt dan 110 volt, jadi mereka sentiasa dilindungi daripada arus lebih, cahaya sama rata dan tidak berkelip, seolah-olah makan melalui diod (jadi kadang-kadang juga lakukan untuk mengurangkan arus purata melalui lampu).

Angka itu menunjukkan varian menyambungkan lampu seperti contohnya dengan pintu masuk. Jelasnya, sambungan siri dibuat oleh dawai dengan ketebalan yang sama, kerana semasa melalui litar siri mengalir sama. Voltan 220 volt dibekalkan ke hujung garland9raquo;, dan jika terdapat dua lampu, maka setiap lampu mempunyai 110 volt (dengan syarat lampu itu adalah kuasa yang sama!)

Anda boleh membuat rantaian tiga lampu yang sama, manakala setiap lampu mempunyai 70-80 volt kuasa AC, untuk voltan 210-240 volt utama dibahagikan dengan 3. Menurut prinsip ini dibuat dan kalungan Krismas, di mana banyak dan banyak lampu berwarna direka untuk voltan dalam 1 volt menyambungkan rantaian berturut-turut yang panjang. Sila ambil perhatian, kalungan wayar sangat nipis, kerana terdapat sangat sedikit semasa, secara literal unit mA.

Pendekatan yang sama diikuti dengan membuat pemasangan lampu kereta pada 12 volt - menyambungkan 20 keping lampu 5 watt secara bersiri, dan menerima perhimpunan lampu cahaya lembut dengan kuasa 100 watt.

Tetapi kalungan ini mempunyai satu tolak - jika satu lampu terbakar - seluruh kalung akan berhenti berfungsi. Oleh itu, jika terdapat pemasangan lampu bersambung berturut-turut di rumah anda, anda harus sentiasa mempunyai mentol ganti yang dibeli sekiranya berlaku.

Kongsi artikel ini dengan rakan-rakan anda:

Sertai kumpulan rangkaian sosial kami:

Sambungan sejajar mentol lampu

Sebelum orang yang tidak mempunyai pengetahuan tentang elektrik, ada masalah menyambung beberapa mentol. Apabila pendawaian sudah selesai, keseluruhan kerja adalah untuk menggantikan mentol yang dibakar. Tetapi terdapat situasi apabila anda perlu menambah satu atau lebih mentol lampu ke sistem yang sedia ada. Ia sudah tentu memerlukan pengetahuan asas kejuruteraan elektrik dan keupayaan untuk membuat rajah sambungan.

Sambungan luminaires selari dengan wayar kuasa

Secara fesyen, titik titik telah memasuki, hasil kuantiti sumber cahaya di rumah dan pangsapuri telah meningkat dengan ketara, dan pencahayaan mula memberi perhatian khusus. Gambar di atas menunjukkan lampu untuk siling yang digantung dengan sambungan selari. Melalui blok terminal, lampu disambungkan ke fasa (L) dan sifar (N) wayar.

Pada pandangan pertama, tidak ada yang rumit, tetapi untuk kerja yang panjang dan boleh dipercayai segala-galanya perlu dilakukan mengikut peraturan yang perlu anda ketahui.

Untuk membuat sambungan mentol cahaya, pertama sekali, anda perlu menggambarkan skema elektrik sambungan yang mudah dan sambungan kuasa. Ia dibuat menurut peraturan tertentu:

  • konduktor secara grafik dilambangkan oleh garis lurus, berterusan;
  • sambungan ditunjukkan oleh titik (jika terdapat lebih daripada dua), jika tidak ada titik, maka wayar bersilang;
  • kelengkapan elektrik dan pendawaian pada rancangan ditunjukkan mengikut GOST 21.614 dan GOST 21.608.

Sambungan selari dan siri

Untuk menyalakan lampu pijar yang paling mudah, perlu menyambungkan kenalannya ke fasa (L) dan sifar (N). Dua wayar itu datang dari kotak simpang atau soket. Litar selari melibatkan menyambung beberapa mentol ke fasa biasa dan wayar neutral (angka di bawah). Di sini, tiga lampu pijar disambung secara selari. Untuk kemudahan, pemutus litar dipasang di litar. Rajah skematik (angka b) menunjukkan hubungan lebih jelas.

Skim sambungan sejajar mentol lampu

Kelebihan sambungan selari adalah kemungkinan menghubungkan pengguna elektrik ke voltan utama. Kepada lampu dalam Rajah. di atas, anda boleh menambah beberapa lagi, tetapi semasa akan meningkat sementara voltan tetap sama.

Kekuatan semasa (Saya) dalam wayar bekalan adalah sama dengan jumlah arus arus semua bahagian (Saya1, Saya2, Saya3) bersambung selari (angka b di atas):

Sambungan lampu lampu pijar, yang diberikan di atas, tidak begitu rumit. Tetapi skema lampu halogen dan pendarfluor mempunyai beberapa perbezaan.

Bekalan kuasa voltan rendah meningkatkan keselamatan sumber cahaya. Pada masa yang sama, kecerahan tetap sama. Lampu halogen boleh digunakan dengan menurunkan transformer untuk 6, 12 dan 24 V (gambar di bawah).

Rajah sambungan lampu halogen

Voltan 220 V diberi kepada pengubah elektronik bersaiz kecil, yang boleh diintegrasikan walaupun dalam suis suis. Lampu halogen voltan rendah sering digunakan di siling digantung. Mereka disambung selari dan disambungkan kepada transformer. Gambar di bawah menunjukkan gambarajah blok dengan dua transformer. Voltan 220 V dibekalkan kepada mereka melalui kotak simpang. Kawat neutral ditandakan dengan warna biru dan wayar fasa berwarna coklat, dengan suis dimasukkan ke dalam rehat.

Skim sambungan untuk lampu halogen

Kelompok-kelompok lampu disambung bersama selari dalam kotak persimpangan, selepas itu wayar pembekalan diarahkan kepada belitan utama transformer.

Lampu disambungkan ke penggulungan sekunder 12 V selari dengan satu sama lain. Untuk sambungan mereka, blok terminal digunakan (tidak ditunjukkan dalam rajah).

Arahan keluaran voltan rendah tidak boleh melebihi 2 meter. Jika tidak, peningkatan voltan meningkat, dan lampu akan menjadi lebih buruk. Lebih baik melakukan pengiraan voltan untuk semua lampu.

Satu contoh pengiraan voltan pada mentol, bergantung kepada kerugian dalam wayar, adalah seperti berikut. Dengan voltan bekalan V = 12 V, dua lampu dengan rintangan R1 = R2 = 36 Ω disambung selari dengan pengubah. Rintangan wayar plumbum kepada mereka adalah r1 = r2 = r3 = r4 = 1.5 ohm. Ia dikehendaki untuk mencari voltan pada setiap mentol lampu. Litar ditunjukkan dalam Rajah. di bawah.

Kehilangan wayar kuasa mentol lampu

Voltan pada mentol pertama dan kedua ialah:

V1 = VR (2r + R) / (4r2 + 6rR + R2) = 10.34 V,

V2 = VR 2 / (4r 2 + 6rR + R 2) = 9.54 V.

Ia dapat dilihat dari pengiraan bahawa walaupun rintangan kecil wayar plumbum membawa kepada penurunan ketara dalam voltan pada mereka.

Jumlah beban dalam litar dikekalkan pada 70-75% maksimum sehingga transformer tidak terlalu panas.

Kelemahan lampu pendarfluor adalah kesan berkedip, yang memperburuk persepsi cahaya oleh mata. Balast elektronik moden (ballast) menyelesaikan masalah ini, tetapi harga mereka lebih tinggi. Untuk mengurangkan denyutan, apabila menggunakan ballast elektromagnet, skema sambungan dua lampung digunakan, di mana salah satu lampu fasa berubah dalam masa. Akibatnya, jumlah fluks bercahaya disamakan.

Dalam Rajah. Berikut adalah gambarajah luminaire dengan fasa perpecahan. Dua lampu disambungkan ke utama AC selari. Kedua-duanya mengandungi ballast induktif (L1) dan (L2). Tetapi kapasitor balast tambahan disambungkan kepada lampu (2) (Cb), kerana pergeseran arus fasa 60 ° dicipta.

Rajah dua lampu

Akibatnya, jumlah pulsasi fluks cahaya luminaire berkurang. Di samping itu, arus litar luaran hampir bersatu dalam fasa dengan voltan bekalan kerana gabungan litar yang maju dan tertinggal, yang membolehkan untuk meningkatkan faktor kuasa.

Mengenai ciri sambungan selari dan bersiri memberitahu video di bawah.

Oleh itu, untuk menghubungkan mentol lampu dengan betul di rumah atau apartmen, anda perlu melakukan yang berikut:

  • lukis gambarajah skematik sistem pencahayaan;
  • Lakukan pengiraan pos;
  • mengambil kelengkapan elektrik, lekapan dan lekapan;
  • betul memasang mentol.

Anda mesti log masuk untuk menghantar komen.

Skim sambungan selari lampu

Apabila menyambung cahaya di rumah dan apartmen kadang-kadang terdapat situasi di mana anda perlu menyambung beberapa sumber cahaya ke satu suis. Dalam kes ini, disarankan untuk memberi keutamaan kepada skim selari menyambungkan mentol, yang anda masih perlu tahu dari kursus fizik sekolah. Jika anda terlupa bagaimana jenis pendawaian ini kelihatan, kami cadangkan menyegarkan ingatan dengan melihat contoh di bawah!

Apabila kita mempertimbangkan skim sambungan lampu sorot, kami menunjukkan pembaca laman web "Sam electrician" varian dengan sambungan produk selari. Semuanya agak mudah - pada input fasa, tanah dan sifar kita. Semua tiga wayar harus dibawa ke kartrij sesuai dengan skema ini.

Dalam litar elektrik, sambungan sejajar mentol lampu dalam litar boleh ditunjukkan seperti berikut:

Kelebihan pilihan ini adalah jika satu sumber cahaya terbakar, selebihnya akan berfungsi seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Apabila memasang pencahayaan di sebuah apartmen dan rumah, anda tidak boleh menggunakan kaedah alternatif - sambungan bersiri peranti. Dalam kes ini, anda akan mengalami masalah semasa menyelesaikan masalah; jika satu lampu pijar terbakar, segala-galanya akan hancur (prinsipnya seperti kura-kura).

Video di bawah jelas menggambarkan skema sambungan sejajar lampu ke rangkaian:

Seperti yang anda lihat, segala-galanya agak mudah dan juga cerek elektrik akan menghadapi pemasangan elektrik! Kami juga mengesyorkan supaya anda membiasakan diri dengan cara menyambung wayar di dalam kotak persimpangan!

Kenapa, apabila lampu dan diod disambung secara siri, lampu tidak menyala

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − 40 =