Sambungan stesen pam – 314167.info

Sambungan stesen pam

Bagaimana untuk memasang, menyambung dan memulakan stesen pam dengan betul?

Sistem bekalan air di rumah dan kotej swasta diselesaikan terlebih dahulu. Pemasangan stesen pam di dacha akan menyediakan semua penyewa dengan kemudahan dalam bentuk bekalan berterusan air dari sistem hidraulik, tanpa mengira tekanan di dalamnya. Satu lagi fungsi stesen pam adalah memadam api.

Ketahanan struktur dan kualiti bekalan bendalir bergantung pada pemasangan yang betul. Sebelum meneruskan pemasangan, perlu mengkaji maklumat mengenai isu ini.

1 Klasifikasi stesen di tempat dan kaedah pemasangan

Bergantung kepada sumber cecair, stesen itu boleh disambungkan kepada tiga jenis sumber:

Lokasi unit boleh:

Pemasangan stesen pam di caisson

Dalam varian pertama unit terletak di atas bukit. Ini adalah perlu untuk mengelakkan air buangan daripada bersentuhan dengan radas. Untuk mengelakkan getaran, peranti tidak boleh menyentuh dinding bilik tempat ia berada. Suhu bilik haruslah positif, iaitu, bilik yang dipanaskan diperlukan.

Dalam varian kedua, penempatan berlaku pada kedalaman dua meter atau lebih. Ini disebabkan pembekuan tanah.

Pilihan reka bentuk stesen:

Yang pertama digunakan pada kedalaman yang jauh hingga sepuluh meter.

Yang kedua dipasang pada kedalaman telaga dari sepuluh hingga dua puluh meter. Model ini dibekalkan dengan pelenting. Anggaran untuk pemasangan dan lokasi saluran paip dikira pada peringkat perancangan.

Reka bentuk stesen pam terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 1. Menyediakan bekalan air dari telaga atau telaga, pam empar.
 2. Penumpuk hidraulik yang mengawal tekanan apabila unit dimatikan dan seterusnya.
 3. Suis tekanan yang mematikan mesin pada tekanan tinggi dan menghidupkannya jika nilai terlalu rendah.
 4. Manometer, alat yang mengukur tekanan.
 5. Sistem pengambilan air dengan injap bukan pulangan.
 6. Paip yang menghubungkan supercharger dengan sistem pengambilan air.

2 Bagaimana untuk menyambung stesen pam?

Tindakan yang pertama - tata letak pemasangan perlu dibangunkan. Mekanisme itu terletak sedekat mungkin ke sumbernya. Sebelum memasang stesen pam, ia diletakkan pada tikar getah. Tindakan ini akan menghalang getaran peranti dan mencegah masuk ke dalam air. Apabila meletakkan peranti itu di dalam sebuah telaga, ia akan digantung ke rak yang akan diletakkan.

Stesen pam dipasang di atas bukit pada tikar antivibrasi

Sambungan stesen pam ke telaga, serta pemasangan stesen pam di telaga, terdiri dari yang berikut:

 1. Lubang untuk pemasangan paip ditarik di bawah kedalaman pembekuan tanah. Panjang paip untuk saluran paip dipilih dengan margin. Pipa itu diletakkan dalam parit yang digali.
 2. Pada kedalaman di bawah pembekuan tanah di telaga dan asas bangunan, lubang dibuat untuk batang.
 3. Di seberang lubang di dalam telaga dilampirkan rak untuk unit itu.
 4. Talian paip diletakkan.
 5. Stesen pam dipasang ke rak menggunakan bolt. Tindakan ini menghalang unit dari bergerak dan jatuh ke dalam sumur.

2.1 Peletakan paip dan pemasangan stesen

Apabila memasang stesen pam di rumah persendirian, perlu mengambil kira panjang saluran paip, termasuk lilitan. Sambungan mestilah diketatkan dengan ketat. Apabila tekanan menurun kepada 1.2 atmosfera, ia akan meningkat oleh pemampat. Tekanan penumpuk dipantau dengan menggunakan alat ukur. Untuk melakukan ini, tolok tekanan dipasang pada puting susu dan pengukuran dibuat.

Tekanan yang diperlukan dari stesen pam untuk membuat kepala adalah 1.5 atmosfera. Jika tekanan air di dalam sistem lebih tinggi, pengguna akan berpeluang menggunakan pancuran mandian, manakala beban pada peralatan akan meningkat, yang akan menyebabkan memakai. Di bawah tekanan yang dikurangkan, sistem tidak akan habis, tetapi bekalan air akan berada pada tahap keselesaan yang rendah. Untuk penunjuk yang selesa, perlu menyesuaikan suis tekanan. Sambungan stesen pam ke telaga dijalankan selepas kajian yang teliti terhadap litar.

2.2 Menetapkan dan memulakan unit

Selepas peralatan itu diamankan dan sambungan ke batang, sambungan dibuat. Operasi ini terdiri daripada perkara berikut:

Skim pemasangan stesen pam

 1. Untuk berfungsi dengan baik paip pengambilan air dan keseluruhan sistem, mesh penapis dilampirkan pada penghujungnya.
 2. Injap tidak dikembalikan memastikan pengisian paip dengan air. Di luar, ia dipasang dengan klac.
 3. Akhir paip diletakkan di dalam lubang sumur atau lubang.
 4. Hos supercharging disambungkan ke supercharger, dan injap bukan kembalinya dilampirkan pada bahagian belakangnya.
 5. Semua sendi disegel dengan pes khas.
 6. Pam disambungkan ke saluran paip.

Selepas pemasangan dan sambungan selesai, keseluruhan sistem diuji. Untuk pemeriksaan, pam, penumpuk dan garisan utama dipenuhi dengan air. Motor menghidupkan. Motor menutup apabila nilai tekanan dicapai, sehingga titik ini dipenuhi dengan air. Untuk memastikan penutupan automatik dan kemasukan mekanisme untuk mencapai petunjuk tertentu, suis tekanan dikawal.

Suis tekanan dikawal dengan cara ini:

 1. Dalam hal perhimpunan diri stesen, adalah perlu untuk menetapkan penutupan dan penunjuk arah. Di bawah penutup atas terdapat dua mata air. Yang besar bertanggungjawab untuk mengawal tekanan rendah, kecil untuk perbezaan tekanan.
 2. Peranti menghidupkan. Setelah hydroaccumulator telah mencapai parameter yang diperlukan, tangki disambungkan ke sistem dan dihidupkan. Pembacaan manometer dimonitor. Nilai tekanan yang dibenarkan tidak boleh dilebihi. Sekiranya melebihi, pam untuk rumah dimatikan.
 3. Selepas mematikan supercharger, relay dikawal. Untuk menyelaraskan tekanan perjalanan, kacang bertanda "P" diputar mengikut arah jam atau lawan jam. Jika penunjuk tekanan perlu ditingkatkan, putar mengikut arah jam. Untuk mengurangkan-lawan arah jam.
 4. Untuk melaraskan had bawah tekanan dan pengaktifan supercharger seterusnya, perlu memutar kacang dengan indeks "DP". Untuk mengurangkan bacaan, putar mengikut arah jam, untuk meningkatkan-lawan jam.

Terdapat peraturan untuk menetapkan penunjuk tekanan, yang membolehkan anda menghalang memakai pesat membran. Perbezaan antara penunjuk tekanan dihidupkan dan matikan adalah sepuluh peratus memihak kepada kadar kemasukan.

2.3 Pemasangan dan permulaan stesen pam di ruangan bawah tanah (video)

3 Bagaimana untuk menyambung stesen pam ke paip air?

Pemasangan stesen pam dengan tangan sendiri untuk sistem bekalan air adalah sesuai di bawah tekanan yang tidak mencukupi dalam sistem bekalan air umum. Sekiranya perlu, sambungkan dandang atau pemanas air domestik kepada sistem, kepala harus mencukupi.

Untuk menyambung ke lebuh raya, gunakan kaedah tie-in atau tee. Jika paip air adalah paip polyethylene dengan garis pusat tiga puluh dua milimeter (ini adalah standard untuk apa-apa bahan), maka kaedah dengan tee digunakan. Jika paip air terdiri daripada paip keluli, dan diameternya lebih daripada tiga puluh dua milimeter, maka kaedah menoreh ke dalam sistem digunakan. Ia adalah mandatori bahawa semua sambungan dimeteraikan dengan jalur anjal untuk mengelakkan kebocoran.

Untuk menyambung stesen ke sisi, pasangkan injap bola. Paip yang disambungkan kepada paip disambungkan kepada pengganding di kedua-dua hujungnya. Gandingan kelebihan dipasang pada radas.

Saluran unit dengan bantuan batang dipasang pada injap bola. Collet ditikis ke dalamnya, yang sesuai dengan paip plastik dan membaiki tiub itu sendiri ke dalam bilik.

Pemasangan dibuat dengan tangki simpanan. Tangki penyimpanan mesti disambungkan ke sistem bekalan air biasa. Sebelum masuk ke perumahan, air, melalui tangki, pergi ke stesen pam. Selepas itu, wayar dan tetapan peralatan mesti dipasang. Unit pam air dipasang adalah laras. Menyambung stesen pam ke paip air tanpa tekanan terkawal tidak akan berfungsi.

Peranti suis tekanan

Pelarasan tekanan di stesen pam itu dilakukan seperti berikut: selepas mengisi koklea dengan dua liter air, cabut dan alihkan radas. Penunjuk perjalanan adalah tiga bar, kadar on-off adalah sehingga dua bar. Untuk menyesuaikan tekanan bekalan, skru P digunakan, untuk menyesuaikan pemotongan skru DR. Skru digunakan sebagai pengatur tekanan.

Semasa pemasangan, stesen pam mesti semestinya dengan penapis untuk pembersihan air awal. Penapis dipasang pada unit sedutan. Pemasangan stesen pam diiringi dengan membersihkan penapis, kerana pencemarannya akan menyebabkan pencemaran seluruh sistem dan mengurangkan tekanan di dalamnya. Pelarasan stesen pam dilakukan dengan sungguh-sungguh untuk kerja-kerja kualiti mekanisme keseluruhan.

Setelah dipasang stesen pam di negara ini, pengguna menerima kepala yang berterusan di kren dan penggunaan air yang selesa. Unit yang disesuaikan dan diselaraskan dengan betul, akan bertahan lama.

Jenis dan ciri pendorong untuk pam

Artikel yang berkaitan dan disyorkan

Tambah komen Balas balasan

© 2018 Portal mengenai pam · Menyalin bahan tapak tanpa izin adalah dilarang

Pemasangan dan sambungan stesen pam

Bekalan air individu rumah atau pondok persendirian boleh dari dua sumber - telaga atau telaga. Untuk mengautomasikan bekalan air ke rumah, dan juga untuk mewujudkan tekanan yang stabil, perlu memasang stesen pam. Ia terdiri daripada pam, penumpuk hidraulik, suis tekanan dan kumpulan keselamatan (tolok tekanan dan injap longkang). Selain itu, idea ini adalah bahawa dengan skim pembekalan air seperti mana-mana peralatan rumah boleh berfungsi, berita baik lain adalah sambungan itu tidak terlalu sukar, jika anda mahu, anda boleh memasang dan menyambungkan stesen pam itu sendiri.

Pasang stesen pam berhampiran sumber air - telaga atau telaga - di dalam lubang khas - caisson. Pilihan kedua berada di bilik belakang rumah. Yang ketiga - di rak di dalam sumur (dengan baik angka ini tidak akan berfungsi), dan keempat - di subfield.

Memasang stesen pam di subfield - bunyi dari operasi mungkin terlalu dinyalakan

Bagaimana untuk menentukan kedalaman sedutan

Apabila memilih lokasi, pertama sekali, mereka dipandu oleh ciri teknikal - kedalaman maksimum sedutan pam (dari mana pam boleh menaikkan air). Masalahnya ialah kedalaman maksimum stesen pam adalah 8-9 meter.

Kedalaman sedutan - jarak dari cermin air, ke pam. Pipeline bekalan boleh diturunkan ke kedalaman yang dikehendaki, ia akan dipam dari paras cermin air.

Wells sering mempunyai kedalaman yang lebih besar daripada 8-9 meter. Dalam kes ini, anda perlu menggunakan peralatan lain - sebuah pam tenggelam atau stesen pam dengan peledak. Dalam kes ini, air boleh dibekalkan dari 20-30 meter, yang biasanya cukup. Minus penyelesaian ini - peralatan mahal.

Kedalaman sedutan - ciri yang menentukan kaedah pemasangan

Jika anda merindui seluruh meter sebelum anda boleh meletakkan peralatan biasa, anda boleh meletakkan stesen itu di dalam sumur atau di atas sebuah telaga. Di dalam telaga, sebuah rak dipasang di dinding, dalam keadaan telaga, lubang itu semakin mendalam.

Apabila mengira, jangan lupa bahawa tahap cermin air "mengapung" - pada musim panas ia biasanya turun. Jika kedalaman sedutan berada di dekat anda, dalam tempoh ini air mungkin tidak semestinya. Kemudian, apabila paras naik, bekalan air akan disambung semula.

Satu lagi perkara yang mesti dipertimbangkan ialah keselamatan peralatan. Sekiranya pemasangan stesen pam dijangka berhampiran rumah dengan kediaman tetap, terdapat masalah yang lebih sedikit - anda boleh memilih mana-mana pilihan, walaupun dalam gudang kecil. Hanya satu syarat - ia tidak boleh dibekukan pada musim sejuk.

Pemasangan stesen pam di kandang adalah sesuai untuk kediaman tetap dan keadaan pemanasan / pemanasan untuk musim sejuk

Jika ini adalah dacha di mana orang tidak selalu hidup, ia adalah lebih sukar - perlu mengatur bilik yang tidak meleleh ke mata. Cara paling selamat untuk memasang stesen pam ada di dalam rumah. Walaupun ia boleh dibawa dalam kes ini.

Tempat kedua di mana anda boleh memasang stesen pam adalah caisson yang dikuburkan.

Skim pemasangan stesen pam di dalam telaga

Yang ketiga berada di rak di dalam telaga. Hanya dalam kes ini, rumah tradisional untuk sebuah telaga tidak boleh dilakukan. Anda memerlukan tudung keluli yang mengunci pada kunci yang selamat (mengimpang engsel ke cincin, membuat cincin di tudung, yang akan menggantungkan kunci). Walaupun, di bawah rumah juga boleh menyembunyikan penutup yang baik. Hanya reka bentuk yang perlu difikirkan supaya ia tidak mengganggu.

Kemudahan dan keadaan operasi

Pemasangan stesen pam di dalam rumah adalah baik untuk semua orang, kecuali peralatan itu berisik semasa operasi. Jika ada ruang yang berasingan dengan penebat bunyi yang baik dan ciri-ciri teknikal, mungkin - tidak ada masalah. Selalunya membuat bilik yang sama di ruangan bawah tanah atau di ruangan bawah tanah. Jika tidak ada ruang bawah tanah, anda boleh membuat kotak di subfield. Akses kepadanya adalah melalui menetas. Kotak ini, selain daripada kalis bunyi, mesti juga mempunyai penebat haba yang baik - julat suhu operasi bermula dari + 5 ° C

Untuk mengurangkan tahap bunyi bising, stesen boleh dipasang pada getah tebal - untuk meredakan getaran (dicipta oleh kipas penyejuk). Dalam kes ini, mungkin juga pemasangan di rumah, tetapi bunyi, tentu saja, masih akan berlaku.

Caisson diperbuat daripada cincin konkrit

Jika anda berhenti di pemasangan stesen pam di caisson, ia mesti juga dilindungi, dan masih kalis air. Kebiasaannya tangki konkrit bertetulang siap digunakan untuk tujuan ini, tetapi mungkin untuk membuat cincin dari cincin konkrit (oleh jenis telaga). Turun untuk menubuhkan cincin dengan bahagian bawah, dari atas - cincin dengan penutup. Pilihan lain - untuk melipat dari bata, tuangkan lantai dengan konkrit. Tetapi kaedah ini sesuai untuk kawasan kering - paras air bawah tanah harus lebih rendah oleh satu meter di bawah kedalaman caisson.

Kedalaman caisson adalah sedemikian rupa sehingga peralatan dipasang di bawah paras beku. Buih polistirena tertebat. Lebih baik - diekstrusi. Kemudian anda juga mendapat kalis air pada masa yang sama.

Untuk cincin dari cincin konkrit, mudah untuk menggunakan cangkang (jika anda mencari diameter yang sesuai). Tetapi ia adalah mungkin dan batu kapur polistirena, dipotong menjadi jalur dan terpaku. Untuk lubang segi empat tepat dan struktur plat yang sesuai yang boleh dilekatkan ke dinding dengan bitumen mastic. Menggalakkan dinding, memohon pemanas, anda juga boleh menetapkan sepasang kuku / dowels.

Memilih peralatan dan tempat untuk dipasang adalah separuh daripada perkara itu. Masih perlu menyambung semuanya dengan betul ke sistem - sumber air, stesen dan pengguna. Rajah sambungan tepat stesen pam bergantung kepada lokasi yang dipilih. Tetapi dalam mana-mana terdapat:

 • Saluran sedutan, yang jatuh ke dalam sumur atau telaga. Dia pergi ke stesen pam.
 • Stesen itu sendiri.
 • Paip akan menjadi pengguna.

Semua ini begitu, hanya skim mengikat akan berubah, bergantung kepada keadaan. Marilah kita pertimbangkan kes-kes yang paling biasa.

Bekalan air dari telaga untuk kediaman tetap

Sekiranya stesen diletakkan di dalam rumah atau di rumah di suatu tempat dalam perjalanan ke rumah, skema sambungan adalah sama. Pada garis bekalan, diturunkan ke dalam lubang sumur atau lubang, penapis dipasang (biasanya penapis mesh biasa), selepas itu injap cek diletakkan, maka paip sudah berjalan. Mengapa penapis - boleh difahami - untuk melindungi daripada kekotoran mekanikal. Injap sehala diperlukan untuk memastikan bahawa apabila pam dimatikan, air di bawah beratnya sendiri tidak mengalir kembali. Kemudian pam akan dihidupkan kurang kerap (ia akan bertahan lebih lama).

Skim pemasangan stesen pam di rumah

Paip ditarik melalui dinding telaga pada kedalaman di bawah paras pembekuan tanah. Kemudian masuk ke parit pada kedalaman yang sama. Apabila meletakkan parit, ia perlu dilakukan lurus - semakin sedikit lilitan, menurunkan penurunan tekanan, yang bermaksud bahawa air boleh dipam dari kedalaman yang lebih tinggi.

Untuk kepastian, adalah mungkin untuk melindungi saluran paip (meletakkan kepingan polistirena yang diluaskan di atas, dan kemudian isi dengan pasir, dan kemudian - dengan tanah).

Varian laluan tidak melalui asas - pemanasan dan penebat serius diperlukan

Di pintu masuk rumah paip makan melewati pondasi (laluan itu juga terisolasi), rumah itu sudah boleh sampai ke tempat pemasangan stesen pam.

Cara memasang stesen pam ini adalah baik kerana jika semuanya dilakukan dengan betul, sistem berfungsi tanpa masalah. Kelemahannya adalah perlu untuk menggali parit, dan juga untuk memindahkan / memasuki saluran paip melalui dinding dan juga sukar untuk melokalisasi kerosakan apabila terjadi kebocoran. Untuk meminimumkan peluang kebocoran, ambil paip berkualiti yang diuji, letakkan sekeping keseluruhan tanpa sendi. Sekiranya ada sambungan, buat tontonan dengan baik.

Skim terperinci sambungan stesen paip apabila disambungkan ke telaga atau telaga

Terdapat juga cara untuk mengurangkan jumlah kerja penggalian: meletakkan saluran paip di atas, tetapi memanaskannya dengan baik dan gunakan kabel pemanasan tambahan. Ini mungkin satu-satunya jalan keluar jika ada paras air bawah tanah yang tinggi di laman web ini.

Terdapat satu lagi titik penting - tudung telaga mesti dilindungi, serta cincin dari luar ke kedalaman pembekuan. Hanya seksyen saluran paip dari cermin air ke soket dinding tidak boleh membekukan. Untuk ini, langkah penebatan diperlukan.

Sambungan stesen pam ke sistem bekalan air

Selalunya stesen pam dipasang untuk meningkatkan tekanan dalam sistem bekalan air dengan bekalan air berpusat. Dalam kes ini, paip air disambungkan ke pintu masuk stesen (juga melalui penapis dan injap bukan kembalinya), dan outputnya pergi kepada pengguna.

Skim sambungan stesen pam ke sistem bekalan air

Di pintu masuk adalah wajar untuk membekalkan injap menutup (injap bola) supaya jika perlu, anda boleh melepaskan sistem anda (untuk pembaikan, sebagai contoh). Stopcock kedua - di hadapan stesen pam - diperlukan untuk memperbaiki saluran paip atau peralatan itu sendiri. Kemudian, pada output, juga masuk akal untuk meletakkan injap bola - untuk memotong pengguna dan tidak mengalirkan paip dari paip, jika perlu.

Jika kedalaman sedutan stesen pam untuk telaga sudah memadai, sambungan tidak berbeza. Adakah ia hanya kerana saluran paip pergi ke tempat di mana sarung itu berakhir. Di sini biasanya mengatur pit-caisson, maka anda juga boleh meletakkan stesen pam.

Pemasangan stesen pam: rajah sambungan ke telaga

Seperti dalam semua skim terdahulu, injap penapis dan injap tidak dikembalikan dipasang di hujung paip. Di pintu masuk, anda boleh meletakkan paip air di atas tee. Ia akan diperlukan pada permulaan pertama.

Perbezaan utama kaedah pemasangan ini adalah bahawa saluran paip ke rumah sebenarnya di permukaan atau dikebumikan pada kedalaman cetek (tidak semua mempunyai lubang di bawah kedalaman pembekuan). Jika stesen pam dipasang di dacha tiada masalah, untuk peralatan musim sejuk biasanya dibersihkan. Tetapi jika paip air dirancang untuk digunakan pada musim sejuk, ia harus dipanaskan (dengan kabel pemanasan) dan terlindung. Jika tidak, ia tidak akan berfungsi.

Untuk memulakan stesen pam yang beroperasi, perlu mengisi dan mengisi saluran paip bekalan dengan air. Untuk tujuan ini, ada lubang pengisian khas dalam kes itu. Di dalamnya, tuangkan air sehingga ia tidak kelihatan. Pasang skru ke tempatnya, buka paip di cawangan untuk pengguna dan mulakan stesen. Pada mulanya, air datang dengan udara - palam udara yang terbentuk ketika menuangkan stesen pam. Apabila air mengalir dengan lancar tanpa udara, sistem anda telah memasuki mod operasi, anda boleh menggunakannya.

 • tidak ada injap sehala pada paip sedutan yang diturunkan ke sumber, atau ia tidak berfungsi;
 • di suatu tempat pada paip ada sambungan yang tidak disetrum di mana udara disedut;
 • rintangan terlalu besar kepada saluran paip - paip dengan diameter yang lebih besar atau dengan dinding yang lebih lancar diperlukan (dalam kes paip logam);
 • cermin air terlalu rendah, kuasa tidak mencukupi.

Untuk mengecualikan pecahan peralatan itu sendiri, adalah mungkin untuk memulakannya dengan menurunkan paip bekalan pendek ke dalam tangki (tangki air). Jika semuanya berfungsi, periksa garis, kedalaman sedutan dan injap pemeriksaan.

Bagaimana untuk menyambung stesen pam: pendawaian dan gambarajah pemasangan

Pemilik rumah negara, sebagai peraturan, harus menangani masalah bekalan air bukan sahaja untuk keperluan rumah tangga, tetapi juga untuk menyiram taman dan taman. Jika plot adalah kampung musim panas dan hanya digunakan pada musim panas, dan keluarga terdiri daripada dua orang, maka anda boleh membeli pam rumah biasa. Unit ini dengan mudah akan memberikan pemiliknya dengan jumlah air yang diperlukan.

Untuk memberikan kelembapan memberi kehidupan kepada keluarga yang besar, dan selain itu, jika keperluan itu timbul tidak hanya pada musim panas, tetapi sepanjang tahun, sangat mudah untuk menentukan persoalan. Dalam kes ini, anda memerlukan rangkaian bekalan air keseluruhan, yang mana operasi tidak terputusnya mungkin hanya jika sebuah rumah, stesen pam bersaiz kecil dipasang. Dengan bantuannya, anda dapat menyelesaikan semua isu bekalan air, menyampaikannya ke titik analisis dengan cepat dan tanpa sebarang gangguan.

Bagi mereka yang ingin menjimatkan wang dan menyambung stesen pam dengan tangan mereka sendiri, artikel ini dimaksudkan.

Mengapa saya memerlukan stesen pam untuk rumah negara? Mana-mana peranti sedemikian mampu mengepam dirinya keluar dari sumber dan menyampaikan air ke mana-mana titik analisisnya. Di samping itu, pemasangan stesen itu menyumbang kepada peningkatan tekanan dalam keseluruhan sistem bekalan air apabila terdapat kekurangan kuasa pam kedalaman atau permukaan, yang merupakan salah satu utama.

Apakah kelebihan stesen? Mereka terdiri daripada kemungkinan bekerja beberapa lama walaupun bekalan kuasa terputus. Ia juga menarik bahawa peranti itu mampu mencipta kepalanya, yang mana bekalan air biasa rumah dan plot dijalankan. Dengan semua ciri-ciri positif ini, unit ini mempunyai berat badan yang rendah, yang membolehkannya dipasang di mana-mana tempat yang mudah. Dalam sistem storan, stesen pam mengendalikan sebagai tangki, secara berkala menghidupkan dan mematikan. Fungsi ini dengan ketara mengurangkan memakai peralatan. Stesen pam akan bekerja untuk masa yang lama, sambil melegakan keperluan untuk membawa air secara manual.

Seorang lelaki yang memahami walaupun sedikit dalam bidang kejuruteraan, untuk memahami unsur asas stesen pam, tidak akan menjadi sangat sukar. Apakah unit ini? Elemen utamanya adalah pam permukaan yang dilengkapi dengan pelenting. Dia dapat menyampaikan air dari kedalaman 10 m dan menyampaikannya ke titik yang dikehendaki. Itulah sebabnya daya pam ditentukan oleh pam permukaan. Bagaimana ia berfungsi? Dari pam ke sumber, garis sedutan berlepas. Pada hujungnya, yang terletak di ketebalan air, menubuhkan kotak dan injap sehala. Dalam set lengkap dengan pam tangki tekanan keluli disediakan. Bekas mempunyai struktur tertutup, yang terdiri daripada dua rongga yang dipisahkan oleh membran. Salah seorang daripada mereka menerima air, dan yang lain di bawah tekanan - udara.

Apakah maksud tangki tekanan sedemikian? Ia dikehendaki menjalankan fungsi berikut:

 • perlindungan paip dan paip air daripada kejutan hidraulik yang mungkin;
 • pengumpulan kuantiti tertentu air yang berada di bawah tekanan di salah satu petak, yang membolehkan tidak berhenti membekalkannya sekiranya gangguan elektrik.

Oleh kerana harta terkumpul cecair dalam tangki itu juga dipanggil penumpuk hidraulik. Dalam beberapa pam, jumlah kapasiti ini adalah sehingga 500 liter.

Di samping unsur-unsur di atas, ada suis tekanan di stesen pam. Apakah bahagian ini? Apabila tekanan berada di bawah paras kritikal, relay akan beralih ke pam. Juga ia dapat mencabut unit tersebut. Ini berlaku apabila tekanan meningkat ke tahap tertentu.

Di samping itu, stesen pam mesti mempunyai manometer. Peranti ini menunjukkan tekanan air yang dikekalkan di bahagian utama.

Untuk menyediakan sebuah rumah negara atau kampung dengan air, pelbagai model peralatan ini boleh digunakan. Stesen pompa Gilex Jambo dihasilkan oleh pengeluar Rusia. Peralatan sedemikian dengan mudah memberikan kemudahan air, tidak menyerah pada soalan ini kepada pangsapuri bandar.

Mengepam stesen " 'permintaan Jumbo JEELEX untuk mengepam cecair lain, dan juga untuk menyiram taman.

Tangki, yang berfungsi untuk mengisi air, dalam peralatan ini diperbuat daripada keluli berkualiti tinggi, mampu menahan tekanan tinggi. Di satu sisi bekas itu terdapat puting. Ia direka untuk mewujudkan dan mengekalkan tekanan yang diperlukan untuk bekalan air biasa.

Peralatan ini dihasilkan oleh kebimbangan Denmark Grundfos, yang diasaskan pada tahun 1945. Setakat ini, pengeluar adalah pemimpin dalam pasaran peralatan mengepam. Dalam kes ini, permintaan pengguna yang tinggi untuk peranti itu disebabkan oleh kualiti yang tinggi dan pelbagai.

Stesen pam rumah Grundfos digunakan di ladang individu. Pada masa yang sama, ia memenuhi tugas menyediakan bekalan air panas dan sejuk, pembetungan dan saliran.

Jika stesen pam Grundfos dipasang dengan betul, dan kemudian menjalankan penyelenggaraan perkhidmatan tetap dengan penggantian meterai dipakai dan galas, maka ia boleh bertahan selama bertahun-tahun dan untuk memudahkan pemilik kelancaran mereka.

Sebagai peraturan, unit-unit yang membekalkan air ke rumah dan ke tapak itu terletak di bawah tanah atau caissons. Bagaimana hendak memasang sebuah stesen pam? Skim sambungan memerlukan jarak dari peralatan tersebut ke dinding yang disimpan sejauh mungkin. Jika tidak, pam mungkin rosak disebabkan oleh getaran kuatnya.

Tempat di mana stesen pembekalan air akan dipasang mesti mematuhi parameter tertentu, iaitu:

 • Oleh kerana operasi pam itu cukup kuat, bilik mesti diasingkan dari bunyi bising;
 • di sini ia mesti kering, hangat dan mempunyai kemungkinan penyiaran biasa;
 • berada pada jarak sekecil mungkin dari telaga atau dari telaga, yang akan menarik air dengan kapasiti maksimum;
 • mempunyai dimensi yang mencukupi untuk menjalankan kerja-kerja pembaikan peralatan dan mengambil langkah pencegahan.

Untuk menampung stesen pam, pilihan yang berlainan boleh digunakan:

 1. Bilik-bilik bawah tanah. Ini adalah tempat yang ideal untuk memasang pam, yang perlu disediakan terlebih dahulu, pada peringkat reka bentuk rumah. Di dalamnya, pemasangan boleh dilakukan tanpa banyak kesukaran. Ingatlah bahawa ruang bawah tanah harus hangat dan kering.
 2. Caisson. Ini tidak lebih dari satu platform khas, yang terletak secara langsung di permukaan telaga. Kelebihan utama tempat ini terletak pada haba yang dipancarkan oleh lapisan atas tanah.
 3. gambarajah pendawaian stesen pam untuk perkiraan juga disediakan ia pejabat khas. Pilihan ini adalah murah dan cukup mudah. Tetapi ia adalah bernilai mengingati bahawa apa-apa susunan stesen pam tidak akan membenarkan akses kepada maklumat itu untuk pembaikan dan penyelenggaraan yang perlu kerja, serta mengurangkan tahap tekanan pada bekalan air ke rumah.
 4. Pilihan mudah dan praktikal adalah lokasi stesen pam di rumah itu sendiri. Tetapi pada masa yang sama adalah perlu untuk menjaga pengasingan hingar dari bilik tersebut.

Jangan beroperasi pada unit dan pelbagai faktor mekanikal. Dengan lokasi peralatan mahal di ruangan bawah tanah, anda perlu membuat pendirian untuknya. Kekuatan sedemikian akan melindungi mekanisme dan tangki dari air bawah tanah.

Apa lagi yang perlu dipertimbangkan semasa memasang stesen pam? Skim sambungan menyediakan lokasinya dari telaga pada jarak tidak lebih dari 10 meter.

Pilih agregat untuk mengepam air dan tentukan lokasi pemasangannya - ini bukan semua yang diperlukan, supaya stesen pam akan mula berfungsi. Litar sambungannya juga mesti dilaksanakan dengan betul. Jika tidak, keseluruhan sistem akan berfungsi secara berselang atau tidak.

Apakah skema untuk menghubungkan stesen pam? Dalam setiap kes, ia bergantung kepada lokasi yang dipilih untuk peralatan tersebut. Tetapi tidak kira ini, skim ini akan merangkumi perkara berikut:

 • Paip saluran sedutan, diturunkan ke dalam sumur atau lubang bor dan pergi ke stesen pam;
 • peralatan itu sendiri;
 • Pipa itu, yang terus memasuki pengguna.

Ini adalah skim umum untuk menyambungkan sebuah stesen pam ke sebuah rumah persendirian. Tali dalam setiap kes boleh berbeza. Di bawah ini kita akan mempertimbangkan kes-kes yang paling biasa.

Apabila memasang stesen pam di rumah atau dalam caisson, skema yang sama digunakan. Permulaannya ialah saluran paip bekalan, yang diturunkan ke dalam telaga. Penapis dipasang di atasnya, biasanya jenis jejaring. Selepas elemen ini terdapat injap bukan pulangan. Seterusnya datang paip.

Penuras dalam kes ini diperlukan sebagai perlindungan terhadap kekotoran mekanikal. Pemasangan injap sehala diperlukan supaya apabila peralatan dimatikan, air dari tangki tidak longkang ke dalam telaga. Ini akan membolehkan pam menghidupkan dan bertahan lebih lama.

Pipa umpan dipandu melalui dinding telaga. Pada masa yang sama, kedalamannya harus sedikit lebih rendah daripada paras beku tanah yang sedia ada. Selanjutnya dari telaga ke tapak pemasangan peralatan menggali parit. Ia mempunyai kedalaman yang sama dengan tiub suapan. Peletakan parit harus dirancang terlebih dahulu. Ia mesti menyediakan bilangan giliran minimum. Ini akan mengurangkan jumlah penurunan tekanan dan mengepam air dari kedalaman yang lebih tinggi. Untuk kebolehpercayaan sistem yang lebih tinggi, disyorkan untuk melindungi saluran paip. Untuk ini, kepingan polistirena yang diluaskan diletakkan di atasnya, yang kemudiannya ditutup dengan lapisan pasir dan ditutup dengan tanah.

Skim sambungan stesen pam ke telaga di pintu masuk rumah menyediakan laluan paip pembekalan melalui asas. Tempat ini selepas mestilah dilindungi. Di dalam rumah itu sendiri, paip-paip itu boleh dinaikkan ke tempat peralatan dipasang.

Sekiranya stesen pam dipasang mengikut arahan, sistem yang diterangkan di atas akan beroperasi tanpa sebarang kerosakan. Satu-satunya kesulitan dalam melakukan itu ialah menggali parit dan memasuki kemasukan melalui dinding bangunan. Ia juga akan sukar untuk menyetempatkan kerosakan saluran paip sekiranya berlaku kebocoran. Untuk meminimumkan kemungkinan masalah ini, pemasangan paip berkualiti akan diperlukan, dan di tempat sambungan mereka - susunan lubang. Sekiranya terdapat paras air bawah tanah yang tinggi di tapak ini, parit untuk paip pemakan perlu digali di atas tahap mereka. Untuk mengelakkan pembekuan paip air di dekatnya, kabel pemanasan diletakkan. Melindungi tudung sumur dan cincinnya.

Stesen pam kadang kala dipasang pada bekalan air berpusat. Dalam kes ini, mereka diperlukan untuk meningkatkan tahap tekanan bekalan ke rumah. Skim sambungan stesen pam ke sistem bekalan air adalah serupa dengan yang digunakan untuk pengambilan air dari telaga. Hanya dalam kes ini paip air sesuai untuk pintu masuk peralatan. Ia juga menyediakan penapis dan injap. Output berlaku kepada pengguna.

Bagaimanapun, dalam hal ini, pemasangan injap berhenti bola dianjurkan di inlet. Elemen ini akan melumpuhkan keseluruhan sistem, contohnya, untuk dibaiki. Sebelum stesen pam mereka meletakkan injap tutup kedua. Ia adalah perlu jika pembaikan peralatan atau saluran paip. Ia masuk akal untuk meletakkan injap bola dan output. Langkah sedemikian akan, jika perlu, putuskan pengguna. Pada masa yang sama, tidak perlu mengalirkan air dari paip.

Bagaimana untuk membuat kerja yang betul dalam kes ini? Sambungan stesen pam ke telaga tidak berbeza dengan yang sebelumnya. Hanya saluran paip itu harus keluar pada titik di mana sarung itu berakhir. Di sini, sebagai peraturan, dan mengaturkan caisson, di mana anda boleh meletakkan stesen pam.

Seperti dalam semua skema di atas, penapis dipasang di hujung paip, serta injap sehala. Di pintu masuk untuk kemudahan larian pertama, anda boleh meletakkan balang melalui tee.

Terdapat 2 skim paling kerap digunakan di mana peralatan pemantauan yang diperlukan dipasang di stesen pam. Untuk menjalankan kerja sedemikian, perlu mengkaji dokumentasi yang disertakan untuk unit tersebut. Ia semestinya menunjukkan kaedah yang disyorkan oleh pengeluar.

Sambungan suis tekanan stesen pam mesti dijalankan dalam urutan tertentu. Pertama, ia mesti disambungkan kepada bekalan air, dan kemudian ke rangkaian elektrik.

Dengan kaedah pemasangan pertama, relay dipasang terus pada saluran paip. Pemasangan dijalankan menggunakan tee, yang dilengkapi dengan kesatuan.

Terdapat cara kedua. Apabila menggunakannya, penumpuk dilengkapi dengan pemasangan dengan lima output untuk makan dan mengedarkan tolok tekanan saluran paip, relay, dan juga untuk dirinya accumulator. Untuk mengukur tekanan di stesen pam, relay disambungkan ke bekalan kuasa 220 V.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − 26 =