Senarai Tanaman Semenanjung – 314167.info

Senarai Tanaman Semenanjung

Tumbuh tumbuhan untuk taman, jenis dan keterangan mereka

Sangat kerap untuk hiasan taman dan tiang digunakan tumbuh-tumbuhan herba yang tidak bersahaja. Ditanam mereka di sepanjang pagar dan dinding rumah di taman-taman, rockeries, slaid alpine dan sebagainya. D. Populariti bunga hiasan dan rumput spesies ini adalah disebabkan terutamanya oleh fakta bahawa mereka tidak perlu disemai di katil setiap musim bunga. Ia cukup untuk menanam saka sekali, dan ia akan menggembirakan mata selama bertahun-tahun. Untuk membuat komposisi landskap kekal, tumbuh-tumbuhan sebegini sempurna.

Apa jenis perennials wujud?

Untuk menghias meter biasanya digunakan:

 • tumbuh-tumbuhan berbunga yang indah,
 • mempunyai dedaunan yang hebat,
 • kerinting dan tenunan,
 • herba.

Oleh jenis sistem akar, semua tumbuhan saka terbahagi kepada:

Selalunya dalam reka bentuk tapak yang digunakan adalah bunga taman saka. Sesetengah tumbuh-tumbuhan dari kumpulan ini mekar pada musim bunga, yang lain - pada permulaan musim panas, masih yang lain - lebih hampir pada musim luruh. Terdapat kedua-dua perennials yang mencintai cahaya, dan toleran bayang-bayang. Oleh itu, dengan memilih beberapa jenis dan jenis yang berbeza, di taman anda boleh membuat banyak landskap yang spektakuler.

Dari perennials yang matang, pemilik kawasan pinggir bandar paling popular:

 • Irises. Ia sangat bersahaja, tahan sejuk dan kemarau, tumbuh-tumbuhan yang menyukai matahari. Kebanyakan jenis irisan mekar pada bulan Mei-Jun. Jenis yang paling popular adalah iris biru, ungu dan kuning.
 • Crocuses. Varieti Belanda dari perennials ini sangat cantik. Anda boleh menanamnya di penumbra - di bawah semak dan pokok. Bunga-bunga di crocus boleh berwarna putih, biru atau kuning. Mentol tumbuhan ini biasanya ditinggalkan di tanah untuk musim sejuk.
 • Primrose. Kilang dekoratif ini adalah mekar yang sangat berbulu dan bertolak ansur dengan pembahagian dan pemindahan. Primrose sudah pada bulan April. Kadang-kadang pada bulan Ogos mereka mekar berulang kali.
 • Tulip. Bunga-bunga hebat ini terkenal dengan kebanyakan penduduk musim panas. Terdapat banyak jenis mereka. Tetapi yang paling kerap di taman anda boleh melihat tulip merah, merah jambu atau kuning.

Pelbagai hiasan musim panas

Pada bulan Jun-Julai, tumbuh-tumbuhan berbunga yang semenjak itu boleh menjadi perhiasan yang baik di taman, seperti:

 • Lili. Mekarkan perennials ini, bergantung pada variasi pada bulan Julai atau Ogos. Mereka suka tempat yang cerah, tetapi anda boleh menanamnya di penumbra, contohnya, di sebelah utara rumah atau di dekat pagar.
 • Peonies. Kebanyakan jenis tumbuh-tumbuhan hiasan yang tidak menonjol ini berkembang pada bulan Jun. Di tempat yang sama, peonies boleh tumbuh untuk puluhan tahun.
 • Bells. Bunga yang sangat bersahaja yang tumbuh dengan baik walaupun pada tanah yang miskin. Satu-satunya perkara yang bel tidak suka selama bertahun-tahun adalah genangan air. Tumbuhkan bunga ini harus berada di tempat tinggi.

Juga pada musim panas tumbuhan seperti flora hiasan, delphiniums, daylilies, bunga jagung, chamomiles, marigolds, dan lain-lain,

Tumbuhan abadi musim luruh: nama dan perihalan

Pada akhir musim panas atau awal musim luruh, jenis seperti:

 • Gladiolus. Perennial luar biasa ini menikmati populariti yang hebat di kalangan penduduk musim panas walaupun terdapat tempoh berbunga yang agak singkat. Gladiolus biasanya dibubarkan pada awal dan pertengahan bulan Ogos.
 • Chrysanthemums. Mereka suka kawasan yang diterangi dengan terang dan berkembang dengan pesat. Chrysanthemum saka keluarga kepunyaan astroid, dan oleh itu banyak jenisnya berkembang mekar - pada bulan September.
 • Dahlias. Tumbuhan-toleran teduh yang sangat cantik. Khususnya, varieti dengan warna-warna berganda yang besar kelihatan hebat.

Tumbuhan mekar sepanjang musim panas

Dan, sudah tentu, yang paling popular di kalangan penduduk musim panas adalah perennials, menyenangkan mata dengan berbunga meluas sepanjang musim panas. Ini termasuk:

 • Phloxes. Mereka tinggi, rendah dan mengintai. Sekiranya dikehendaki, anda boleh mengambil pelbagai jenis phlox, mekar pada bulan Jun, Julai atau Ogos.
 • Mawar. Ini, sememangnya, adalah bunga yang paling popular dan cantik, tetapi sebaliknya. Ia agak sukar untuk membesar. Terutamanya pada kali pertama. Mawar muda sering membeku dan jatuh sakit. Oleh itu, untuk memilih untuk taman anda perlu zoned jenis yang kuat bunga ini. Mawar yang sangat cantik dan tidak begitu rosak. Mereka biasanya ditanam di sepanjang pagar dan dinding rumah. Jenis-jenis bunga mawar seperti Belanda tidak memerlukan perlindungan untuk musim sejuk.

Perennial ini digunakan untuk menghiasi plot dan taman di pinggir bandar juga sering cukup. Pengayun perennials dihiasi dengan arbors dan pagar, beranda, teres dan dinding rumah. Jenis-jenis kumpulan yang paling popular termasuk:

 • Anggur gadis itu. Ini adalah toleransi naungan sangat indah dengan daun hijau terang besar berkembang sangat cepat, tetapi ia tidak tocang di sekeliling seperti, sebagai contoh, hop sama. Pada musim gugur, daun anggur pertama memperoleh naungan burgundy yang indah.
 • Actinidia. Tumbuhan pendakian ini boleh mencapai panjang 15-20 meter. Mereka banyak berbunga dan, di samping itu, mereka juga memberikan buah-buahan yang boleh dimakan. Khususnya, cambuk actinidia cantik pada musim gugur, apabila daunnya menjadi merah jambu, kuning atau merah.
 • Clematis. Bunga-bunga anggur yang menakjubkan ini boleh mencapai diameter hingga 15 cm. Sehingga 500 keping boleh tumbuh pada satu batang. Pembungaan berlangsung lebih dari 3 bulan. Clematis - mungkin pokok anggur yang paling indah dari semua, ditanam di taman dan halaman.

Tumbuhan pendakian yang berdaun dalam majoriti berbeza bersahaja dan penjagaan diri mereka praktikal tidak memerlukan. Satu-satunya perkara - mereka perlu dipotong dari semasa ke semasa. Jika tidak, pagar atau gazebo tidak kelihatan terlalu kemas.

Perennial yang tidak memerlukan penyiraman

Kadang-kadang ia berlaku bahawa pemilik kawasan pinggir bandar tidak mempunyai peluang untuk sentiasa melembabkan tanah di bawah bunga kerana kekurangan air atau untuk beberapa sebab lain. Dalam kes ini, untuk menghiasi taman harus menggunakan spesies tahan lama yang tidak menentu tanaman tumbuhan. Sebagai contoh, bunga seperti:

 • Ia masih muda. Dalam masyarakat ia juga dikenali sebagai "batu mawar" dan "kubis hare". Penyiraman tidak memerlukan penyiraman sama sekali, ia boleh tumbuh walaupun lapisan tanah tidak melebihi 1 cm, ia mentolerir fros ke -40 dan haba hingga +45 darjah. Varietas "roses9raquo; Daun berair boleh mempunyai warna yang berbeza.
 • Periwinkle. Menyiram tumbuhan penutup tanah ini hanya diperlukan selepas penanaman. Dalam seterusnya tanpa penjagaan periwinkles, "races9raquo; dan membentuk rendah "permaidani" 9raquo;. Pada masa yang sama, ia secara praktikal tidak kehilangan kualiti hiasannya.
 • Phlox yang dimodelkan. Juga loji penutup tanah, yang praktikalnya tidak memerlukan penyiraman. Rasanya baik di tanah yang paling miskin dan bunga yang sangat indah.

Untuk tak berat juga boleh termasuk perennials, termasuk taman kekwa, pelbagai yarrow, cornflower, stonecrops dan t. D. Dalam air berkala tumbuhan ini, sudah tentu, memerlukan. Walau bagaimanapun, tidak terlalu kerap diperlukan untuk melembapkan tanah di bawahnya.

Varieti dengan dedaunan yang indah

Budaya hiasan kumpulan ini dapat menghasilkan latar belakang yang sangat baik untuk spesies berbunga yang indah. Untuk merancang laman web ini kelihatan selesai, ia perlu digunakan dan tumbuh-tumbuhan lama itu. Untuk taman dan halaman yang sangat baik:

 • Pembersihan. Terdapat banyak jenis penutup tanah ini daripada. Mewarna bunga boleh putih, kuning, ungu, merah jambu. Dia praktikal tidak perlu pergi dan dia tumbuh menjadi "permaidani" yang indah 9raquo; sangat cepat.
 • Hosta. Tumbuhan yang indah, yang daun tajam panjang boleh mempunyai warna yang sangat berbeza.
 • Tulen. Juga tumbuhan bersahaja dengan daun pubescent abu-hijau.

Tumbuhan berdaun dari pelbagai ini kelihatan sangat indah di bukit-bukit Alpine dan di pinggirnya. Popular di kalangan penduduk musim panas menikmati herba hiasan bersahaja seperti:

 • Screech Fescue. Bijir yang sangat berkesan dengan daun panjang, sempit, sengit warna kebiruan.
 • Vein adalah bunga yang tajam. Ia terasa hebat di batu-batu, tanah kering, dan oleh itu ia sering ditanam di taman-taman batu. Terdapat beberapa jenis tanaman ini, yang paling menakjubkan ialah Karl Foerster dengan daun emas.
 • Maharaja adalah silinder. Daun herba ini mempunyai warna merah-hijau yang indah. Mewarna mereka tidak mengubah keseluruhan musim. Walau bagaimanapun, tumbuhan ini agak memilih untuk pengairan.

Tumbuhan herba hiasan di taman melihat, tentu saja, dengan baik. Walau bagaimanapun, tanpa semak yang indah, reka bentuk tapak akan kelihatan belum selesai. Selalunya berhampiran rumah-rumah ditanam ungu. Sehingga kini, sebilangan besar jenis tumbuhan ini telah dibiakkan. Berus berbunga di beberapa kacukan dari ungu boleh mencapai panjang 30 cm dan diameter 15.

Sangat berkesan juga adalah forsythia rendah, padat dilindungi pada musim bunga dengan kuning "bells9raquo;. Penyelesaian yang sangat baik akan digunakan untuk menghias taman dan semak-semak sedemikian seperti:

 • berkedut naik,
 • batang cedar,
 • treelike caragana,
 • Hawthorn Siberia, dan sebagainya.

Dari sebelah utara rumah, di bawah pagar, pokok dan pokok renek, biasanya menanam bunga taman abadi seperti:

 • Astilbe. Buah-buahan berbulu panjang yang berbulu ini, bergantung pada pelbagai, boleh mempunyai pelbagai warna: merah jambu, ungu, merah. Penjagaan khusus untuk diri mereka sendiri tidak memerlukan astilba. Walau bagaimanapun, mereka perlu disiram dari semasa ke semasa. Jika tidak, mekar tidak akan begitu banyak.
 • Doronikum. Bunga-bunga dari abadi ini seperti chamomile yang luar biasa dengan kelopak kuning. Adalah lebih baik untuk tumbuh di tempat-tempat lembap yang lembap.
 • The Dicenter. Sebuah tumbuhan yang rendah dengan daun dan bunga yang indah yang diukir dan bentuk yang luar biasa, mengingatkan kepada "heart9raquo;

Juga di taman anda boleh menanam perennials yang penuh kasih sayang sedemikian rupa sebagai pemuda, fescue, boleh berbunga di lembah. Sangat baik di bawah pokok merasakan pelbagai pakis, lungworts dan buzulniki.

Tanaman saka kumpulan ini ditanam di sepanjang pagar dan dinding. mereka sering juga digunakan untuk melindungi apa-apa reka bentuk sederhana, yang boleh didapati di halaman: tong sampah, sampah, kandang lama, dan lain-lain ...

Perennial raksasa dibahagikan kepada dua kumpulan besar:

 • Sementara. Batang pokok itu tidak terlalu tinggi. Giant mereka menjadi hanya apabila mereka menghasilkan peduncle panjang.
 • Berterusan. Mereka adalah perennials dengan tangkai yang sangat tinggi.

Daripada gergasi sementara, penduduk musim panas menikmati populariti:

 • Himalayan Heraldus. Daun tumbuhan ini mati selepas beberapa saat selepas permulaan berbunga. Buah berus berbulu boleh mencapai panjang 60 cm.
 • Ajax Delphinium. Bersama-sama dengan perbungaan mencapai ketinggian 1 m. Spesimen yang sangat tinggi harus terikat dengan sokongan. Bunga-bunga besar boleh berwarna biru, ungu, biru atau merah jambu.

Daripada gergasi kekal, tukang kebun biasanya memilih:

 • The Malva. Sebenarnya, untuk perennials bunga ini tidak tergolong. Walau bagaimanapun, tidak perlu menanam mereka setiap tahun. Faktanya ialah tumbuhan ini telah menyatakan sifat menyemai sendiri. Batang mallow dengan bunga boleh mencapai ketinggian 2 meter.
 • The Volzhanka adalah dioecious. Tumbuhan asli dengan daun yang cantik dan perbesaran terry panjang yang sangat luar biasa. Cabang Volzhanki boleh membesar sehingga dua meter. Panjang inflorescence adalah 20-65 cm.

Bagaimana menggabungkan perennial dengan betul

Sudah tentu, apabila memilih tumbuh-tumbuhan hiasan untuk taman harus dibimbing terutama oleh rasa dan ide mereka sendiri kecantikan. Walau bagaimanapun, beberapa peraturan dalam pembangunan reka bentuk pendaftaran tapak masih berbaloi. Apabila memilih warna dan lokasi penempatan mereka, ia harus diambil kira bahawa:

 • Tanaman tinggi ditanam di latar belakang, tumbuhan rendah ditanam di latar depan. Sebagai contoh, krisan jangka panjang boleh diletakkan di sepanjang tepi katil bunga, dan phlox tinggi di tengah.
 • Semakin kecil katil bunga, semakin kurang bilangan tanaman perennials harus digunakan untuknya.
 • Tanaman rendah yang terbaik ditanam dalam kumpulan besar.
 • Perennial dengan dedaun hiasan dan rumput biasanya diletakkan tidak berasingan, tetapi antara varieti berbunga yang indah.
 • Warna-warna digabungkan supaya mereka kelihatan harmoni mungkin. Sebagai contoh, loceng biru jangka panjang akan sangat baik digabungkan dengan chamomile putih, dan peonies merah - dengan phlox ungu.

Di sepanjang dinding rumah atau pagar biasanya memecah kebun bunga sempit panjang. Di wilayah taman atau halaman anda boleh membuat apa-apa bentuk katil bunga: bujur, segi empat tepat, polihedral, bulat.

Ciri-ciri utama rhizome perennials

Tumbuh-tumbuhan kumpulan ini telah lama berlarutan di bawah tanah. Ia dipanggil rhizome dan berfungsi untuk menyimpan nutrien, serta untuk pembiakan. Rhizomes daripada perennials boleh mempunyai bentuk yang berbeza, panjang, kadar pertumbuhan, dan lain-lain. Untuk pembiakan tumbuhan, ia digali dari tanah dan dipotong daripada pertumbuhan muda. Plat lembaran di bahagian udara dipendekkan untuk mengurangkan penyejatan air. Akar juga sedikit dipangkas. Bahagian tumbuhan rhizome pada kedalaman yang sama di mana mereka tumbuh lebih awal. Selepas percikan dengan tanah, tapak pendaratan sedikit dipadatkan dengan penyiraman.

Kebudayaan bunga spesies ini biasanya bersahaja, tidak memerlukan penyiraman yang terlalu kerap dan boleh tumbuh di atas tanah yang tidak berkhasiat. Untuk perennial rhizome, sebagai contoh, taman kekwa, daylilies, phlox, host, dll.

Perennial daripada pelbagai ini secara aktif mengumpul nutrien dalam organ bawah tanah semasa musim yang semakin meningkat. Mentol itu tidak lebih dari sekadar tembakan yang diubahsuai dengan tangkai pendek (bawah) dan banyak juicy "leaves9raquo; skala. Sebenarnya, sistem akar perennial itu terdiri daripada sebilangan kecil akar aksesori yang sangat nipis.

Mentol sendiri dalam tumbuh-tumbuhan kumpulan ini mungkin tahunan atau saka. Dalam kes pertama, selepas akhir musim yang semakin meningkat, organ bawah tanah induk mati. Tahun depan, daun dan peduncle tumbuh dari mentol anak perempuan. Dalam tumbuhan dengan organ bawah tanah ini tidak berlaku. Mentol dalam kes ini boleh bertahan dan memberi "keturunan9raquo; beberapa tahun berturut-turut.

Kebanyakan daripada kumpulan ini lebih suka tanah cahaya yang kurang enak dan tidak sepenuhnya bertolak ansur dengan genangan air. Tanaman tumbuhan tumbuhan biasanya tidak pada musim bunga, tetapi pada musim luruh, supaya mereka mempunyai masa untuk mengambil akar sebelum bermulanya cuaca sejuk.

Organ kilang bawah tanah kumpulan ini adalah batang tebal dengan bekalan nutrien yang besar. Perennials umbi agak kurang aneh berbanding bulbous.

Tumbuhkan tumbuh-tumbuhan hiasan dari kumpulan ini sangat mudah. Bangsa juga boleh dipotong. Perkara utama adalah bahawa dalam setiap daripada mereka terdapat sekurang-kurangnya satu "mata" 9raquo;. Tumbuh-tumbuhan berair biasanya seperti tempat-tempat yang hangat dan terang, dan juga cukup menuntut pada komposisi tanah.

Perennial hiasan hanya terdapat sejumlah besar. Oleh itu, tidak sukar untuk mewujudkan landskap kekal yang indah di tapak pinggir bandar dengan penggunaannya. Perkara utama adalah dengan betul mengedar tumbuh-tumbuhan di sepanjang katil bunga dan menggabungkan warna dan warna harmoni dengan harmoni.

Tinjauan perennials yang paling bersahaja untuk kotej dan taman dengan foto

Dacha bukan sahaja taman sayuran, semak beri dan pokok buah-buahan. Kecantikan di laman web ini membantu menghasilkan bunga perennials. Untuk taman, tumbuhan berbunga panjang yang tidak menonjol adalah sangat diperlukan, seperti bingkai megah untuk kanvas yang dibuat oleh tukang kebun.

Ia mungkin kelihatan sebagai penanam yang memecahkan kebun bunga dan menjaga ia terlalu menyusahkan. Tetapi dengan pemilihan tanaman yang betul, penjagaan bunga tidak mengambil banyak masa, dan tunas akan dibuka dari awal musim bunga sehingga musim luruh lewat.

Bunga yang paling bersahaja untuk musim bunga

Musim bunga awal di tengah tali pinggang tidak menyenangkan cat. Bunga tahunan belum ditanam, malah perennials yang paling bersahaja untuk kotej musim panas hanya muncul dari bawah tanah.

Adakah terdapat tumbuh-tumbuhan yang sedia untuk berkembang di hari-hari panas pertama? Ya, hibernasi budaya bulbous sejak musim luruh telah membentuk kuncup tunas dan pada musim bunga, katil bunga diterangi oleh semua warna pelangi.

Hampir di bawah salji terdapat crocus corolla berwarna putih, biru, kuning dan bergaris-garis. Tumbuh-tumbuhan yang tinggi dari 7 hingga 15 cm mekar dari bulan Mac hingga Mei, dan selepas bunga-bunga yang meleleh pergi untuk berehat. Mentol penanaman dijalankan secara tradisional untuk istilah loji tumbuhan bulu, dari bulan Ogos hingga September. Tempat terbaik untuk crocus adalah kawasan yang terang atau separa teduh, sebagai contoh, di bawah mahkota yang belum tumbuh semak atau pokok.

Bunga crocus yang terang kelihatan hebat dalam penanaman kumpulan, membentuk tempat yang menakjubkan di antara batu, di bukit-bukit alpine atau di atas katil. Tumbuhan tunggal memeriahkan rupa rumput musim bunga.

Dari bulan April dan hampir sehingga akhir Mei di atas katil bunga kelihatan rendah, dari 10 hingga 20 cm, batang, dimahkotai dengan bunga-bunga bunga kecil, seperti bel. Ia adalah muscari atau gondok tetikus. Kilang bulbous hiasan yang sederhana boleh dengan sewajarnya dimasukkan dalam senarai bunga bersahaja untuk kotej dan taman-taman.

Sekali menanam mentol yang agak kecil di mana-mana di bawah mahkota pokok-pokok taman, di bawah semak-semak ungu atau chubushnik, anda boleh memerhatikan muscari mekar yang menawan selama bertahun-tahun, yang akan tumbuh dengan setiap tahun yang berlalu.

Langsir yang diperbesar muscari boleh dipenggal pada bulan Jun, apabila daun lurus linear dan bunga biru atau biru pudar.

Pendaratan dijalankan pada akhir musim panas atau pada minggu pertama musim luruh.

Dalam tempoh berbunga, tumbuh-tumbuhan memerlukan kelembapan, tetapi kekuatan otot akan terkumpul dengan lebih baik di tanah kering yang kering. Kelebihan bunga abadi yang tidak menonjol ini adalah bunga yang stabil di satu tempat, tidak dapat dikawal dengan baik dan kombinasi yang sangat baik dengan primrose lain.

Unbelievably cantik dan segar adalah tirai hijau Pushkin dengan bulu biru, putih dan biru meningkat di atas dedaunan.

Pembiakan spesies bulbus ini berlaku pada bulan April dan Mei. Tumbuh-tumbuhan sehingga 20 cm seperti matahari atau cahaya teduh, melihat cemerlang dalam penanaman besar-besaran, dan juga di persekitaran yang primroses, jenis pertengahan bersaiz daffodils, diukir hijau Dicentra dan musim sejuk di bawah salji stonecrop.

Tulip - bukan sahaja perennials yang paling biasa, tetapi juga bunga yang paling bersahaja. Hari ini di pelupusan peminat bunga musim bunga - beratus-ratus dan beribu-ribu jenis yang sangat baik. Walau bagaimanapun, tidak semua orang tahu bahawa tumbuhan taman ini tergolong dalam beberapa spesies, berbeza dari segi luaran dan tempoh berbunga.

Secara bijak memetik pelbagai, hanya menggunakan tulip dengan ketinggian 10 hingga 50 cm, anda boleh menghiasi tapak dari katil bunga ke bukit Alpine. Pembungaan bunga tulip pertama bermula pada bulan Mac, dan jenis-jenis yang terbaru semakin lebat pada akhir bulan Mei.

Mentul tulip yang ditanam pada separuh pertama musim gugur pada plot solar dengan tanah kaya yang kaya dengan nutrien.

Semasa pertumbuhan dan berbunga, tumbuh-tumbuhan memerlukan penyiraman biasa, yang dihentikan pada musim panas apabila mentol berehat.

Jenis tulip taman bereaksi berbeza dengan fros. Jika di kawasan selatan kawasan yang tidak menonjol untuk pondok dan taman boleh dianggap sebagai jenis terry dan teratai yang paling indah, di kawasan utara, tulip yang popular Greig, Gesner dan Foster memerlukan penggalian tahunan.

Gantikan mereka akan membantu stunted, tetapi mudah musim sejuk di mana-mana tulip botani iklim atau tulip Kaufman.

Narcissus muncul di katil taman bersama dengan tulip. Pembungaan berlangsung dari bulan April hingga hari-hari terakhir Mei, dengan bunga-bunga yang menerangi taman bukan hanya dengan warna cerah terang, tetapi juga dengan aroma yang indah.

Bergantung kepada pelbagai tumbuhan mencapai ketinggian 30 hingga 60 cm. Bunga boleh menjadi sederhana atau terry, dengan mahkota pendek atau panjang. Daffodils lebih suka kawasan dengan tanah yang subur longgar. Mereka tumbuh dengan baik di bawah matahari dan di bawah mahkota pada waktu itu. Perkara utama ialah tanah, di mana mentol ditanam pada musim luruh, tidak tepu dengan kelembapan.

Daffodils adalah bunga berbunga panjang, bunga bersahaja untuk taman, berjaya digunakan dalam penanaman bercampur dengan tulip, lobak kuda, jenis pakis pakis, tumbuhan dicenter dan lain-lain. Daffodils selama beberapa tahun berasa hebat di satu tempat. Membesar, mereka membentuk langsir yang sangat tebal, ditanam selepas daun layu, iaitu, pada permulaan musim panas.

Memudaratkan budaya bulbous, seperti "dari mana-mana" yang muncul pada musim bunga, tidak bersahaja dan terang, tetapi dedaunan mereka tidak boleh kekal hiasan untuk masa yang lama. Ia mati, mendedahkan tempat di bunga, jadi berhati-hati untuk menanam beberapa tanaman "pengganti", contohnya, peonies, poppy anali atau aquilegia.

Ia adalah satu perkara untuk memilih perennials berbunga panjang dan bunga bersahaja untuk taman di matahari. Satu lagi adalah mencari pokok yang sama untuk kawasan terbuka dan rindang.

Tanaman taman yang tidak bertoleransi tidak banyak - satu contoh yang jelas salah satunya adalah periwinkle. Tumbuh-tumbuhan bawah tanah atau semak belukar kecil berbunga di tengah-tengah musim bunga dan merebak dengan cepat, dengan mudah menanam dalam hubungan dengan tanah.

Varieti kebudayaan vinca membuat langsir hebat hijau segar dengan bintik-bintik semua warna biru, putih, merah jambu dan ungu. Pada pelupusan tukang kebun adalah spesimen dengan coronals sederhana dan terry, dedaunan dan variasi dedaunan.

Dengan banyak tumbuhan hiasan, legenda romantis disambungkan. Bukan pengecualian - yang dicenter, yang berkat sejarah ini lebih dikenali bukan di bawah nama sebenarnya, tetapi sebagai "hati yang patah".

Terima kasih kepada rizom kuat dicentre, ia mentolerir sejuk musim sejuk tanpa kehilangan. Mati dengan ketibaan musim luruh dedaun haba naik lagi di atas tanah, pelbagai jenis mencapai ketinggian 30 hingga 100 cm. Kilang menarik dikumpul Mei dilindungi racemiform hal berkembang putih, merah jambu atau dua warna Corolla aneh menyerupai bentuk hati. Berbunga berlangsung selama kira-kira sebulan, dengan bayang dedaunan muda melabuh hal berkembang tumbuhan tak berat jelas untuk taman dan taman kelihatan lebih cerah dan tahan lebih lama.

The Dicenter akan menjadi sangat diperlukan di atas katil bunga di kawasan kejiranan dengan primroses dan daffodils, muscari, pakis dan jenis bawang perhiasan.

Tumbuhan berbunga layak dibanggakan dalam penanaman tunggal, dan selepas menelan, perbungaan akan menjadi latar belakang yang sempurna untuk bunga-bunga lain.

Klasik bunga katil bunga - teratai hutan di lembah, mekar pada bulan Mei. Terima kasih kepada rizom menjalar, tumbuhan hibernate. Pada musim bunga daripada bunga pertama muncul bergolek ke dalam daun tiub keras ketat dan kemudian dibentangkan sepanjang soket peduncles meningkat tinggi dan 30 cm. Setiap hal berkembang mempunyai 6-20 putih atau merah jambu, loceng wangi. Pembungaan berlangsung sehingga awal musim panas, dan kemudian di tempat bunga muncul beri merah bulat.

Maruah dari perennials taman bersahaja ini - bunga yang tidak kehilangan keindahan mereka di bawah sinar matahari dan di bawah naungan, kemampuan untuk tumbuh di satu tempat hingga 10 tahun.

Di dalam hutan di sebelah lily di lembah-lembah lembah, anda dapat melihat tumbuh-tumbuhan yang indah di belfry. Bunga dari Mei hingga Jun saka tidak begitu cerah seperti bunga musim bunga lain.

Tetapi di kawasan yang rindang, berhampiran tanaman konifer dan pokok renek, kebudayaan 30 hingga 80 cm dengan ketinggian dengan melompat bunga bellflower putih atau kehijauan tidak dapat diganti.

Mei adalah bulan kehijauan terang dan berbunga luar biasa dari tanaman abadi.

Pada masa ini, di bawah pokok, berhampiran laluan dan kolam, dilindungi oleh dinding dan pagar muncul bunga biru Brunner. Tumbuhan ketinggian 30 hingga 50 cm, dengan dedaun hiasan runcing-berbentuk jantung lebih suka menetap di penumbra di mana terdapat kelembapan yang mencukupi dan kedai makanan untuk daun luruh yang indah dan semakin meningkat di atas mereka perbungaan.

Bunga taman yang lembut dan tidak bersahaja meramaikan sudut yang paling rindang, tidak memerlukan penjagaan khas, terima kasih kepada dedaunan yang menarik, sering berbulu, mereka menjaga dekorasi untuk masa yang lama dan boleh menguruskan tanpa pemindahan selama bertahun-tahun.

Di bawah keadaan yang menggalakkan, Brunner sangat baik dan berkembang dengan membahagikan belukar.

Musim panas, bunga yang cantik dan bersahaja untuk kediaman musim panas

Cerah, tanaman musim panas yang cepat berkembang 1-2 bulan selepas menyemai katil bunga warna dalam warna-warna yang paling luar biasa. Tetapi musim gugur datang, dan tumbuhan melengkapkan kehidupan singkat mereka. Musim depan musim panas penduduk musim panas bermula dengan pemilihan tahunan, tanaman hiasan, penanaman dan penjagaan bibit muda. Ini mengambil masa yang sangat berharga, yang boleh ditujukan kepada anak benih sayur, menjaga tanaman buah dan beri.

Menjimatkan masa dan usaha akan membantu secara khusus dipilih untuk perennials berbunga panjang bunga, bunga bersahaja yang berkembang di musim yang berbeza dan tidak memerlukan penjagaan yang teliti. Walaupun mereka berkembang hanya pada separuh kedua musim panas atau pada tahun kedua, tetapi tanpa pemindahan selama beberapa tahun, mereka tinggal di tempat yang sama.

Musim panas adalah masa yang paling subur untuk tumbuh-tumbuhan berbunga. Jumlah spesies yang luar biasa bersedia untuk memberikan bunga dacha mereka. Perkara utama ialah memilih mereka tumbuh-tumbuhan, yang boleh dipanggil "bersifat menentu dan cantik."

Apabila pada akhir Mei lewat tulip dan daffodil mekar di taman, dedaun hiasan daripada aquilegia atau tangkapan mula naik di atas tanah. Loceng aneh yang satu ini, salah satu perennials yang paling bersahaja untuk kotej musim panas, seperti dalam gambar bunga, terbuka pada peduncle erect tinggi.

Pembungaan secara praktikal tanpa rehat berlangsung dari akhir bulan Mei hingga September. Dan walaupun tanpa bunga, tumbuhan tidak kehilangan pesona mereka. Daun mereka memperoleh nada ungu dan ungu dengan musim luruh. Bergantung pada varieti, aquilegia boleh tumbuh dari ketinggian 30 hingga 80 cm. Semua perennial spesies ini tumbuh dengan baik di tempat teduh dan di kawasan terbuka. Sudah dengan nama jelas bahawa aliran air suka kelembapan, tetapi walaupun dengan defisit penyiraman ia dapat mencari air berkat rimpang teras kuat. Aquilegia terbaik tumbuh di tanah yang agak kering.

Bunga muncul pada tahun kedua kehidupan. Tanaman dewasa boleh dibahagikan. Anda boleh melakukan ini pada awal musim bunga atau jatuh.

Walaupun di bawah keadaan yang menggembirakan aquilegia dihasilkan oleh penanaman diri sendiri, kaedah ini tidak membenarkan memelihara sifat spesimen hibrida dan varieti varieti. Anak benih sering mempunyai warna ungu atau merah jambu dan boleh menjadi sejenis tumbuh-tumbuhan rumpai, jika tiba masanya tidak mengeluarkan kotak benih yang belum masak atau rumpai bunga.

Kepada bunga taman yang penuh kasih sayang, tidak bersahaja, terdapat tempat mandi yang dicintai oleh ramai penduduk musim panas.

Bunga kuning atau orennya dibuka pada bulan Mei dan dengan penyiraman biasa tidak hilang sehingga separuh kedua musim panas. Kilang itu, dengan ketinggian 50 hingga 90 cm, cukup ketara untuk memimpin dalam penanaman kumpulan berhampiran badan air dan di sudut-sudut rendang kebun. Peduncle tinggi akan selamat di sebelah pagar dan pokok renek hiasan.

Walaupun pembungaan Arab bermula pada separuh kedua musim bunga, tiang bersahaja ini boleh dianggap sebagai musim panas, kerana mekarnya tidak berakhir sehingga fros.

Groundcover atau menjalar tumbuhan dengan batang panjang dari 20 hingga 30 lapangan pendaratan cm cepat membentuk tirai seperti kusyen padat ditutup dengan berus putih, ungu atau merah jambu bunga kecil.

Gunting rambut membantu untuk memanjakan berbunga dan mengekalkan bentuk penanaman. Paling penting, orang Arab merasakan di kawasan terbuka dengan buku asas yang ringan dan berudara. Budaya ini dengan dedaunan variegated sangat diperlukan apabila menghiasi sekatan, slaid dan bahagian lain taman.

Di persimpangan berbon bunga musim bunga dan musim panas di tumbuh-tumbuhan bulbous mengambil banyak perennial rhizome. Tidak terkecuali - a doronicum terang dengan bunga kuning besar, bakul, menyerupai daisies. Bunga-bunga yang dinyatakan dalam tegang, telanjang atau berdaun batang, 30-80 cm tinggi. Bunga Bersahaja untuk taman dan taman yang ditanam di bawah matahari atau di bawah naungan yang telus, tetapi tidak di bawah pokok.

Tanaman prikonyukama kelembapan cinta, untuk menyelamatkannya di dalam tanah di bawah dedaunan hijau muda, mulsa tanah.

Apabila berbunga selesai, sayur-sayuran juga pudar. Sembunyikan yang terbentuk di jurang bunga akan membantu pakis hiasan, tirai nivyanika dan aquilegia, dengan mana gabungan dorenikum dengan sempurna.

Sungguh mengagumkan bagaimana satu jenis saka dapat menghiasi seluruh taman. Ini boleh dilakukan oleh pelbagai jenis Astilba, yang berkembang dari bulan Jun hingga September. Bristly atau mengingatkan usang halus subur - bukan satu-satunya hiasan tumbuhan ini. Astonba yang tidak diwarnakan bayangan-toleran tidak dapat menghidupkan kembali tapak tersebut. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu memangkas peduncle dengan inflorescence.

Bergantung kepada varieti dan spesies, ketinggian tumbuhan berbeza dari 40 hingga 120 cm. Astilbees mekar dengan lebih baik dengan pembersih biasa tanah, tetapi tidak menyukai kelembapan lembapan. Di dalam penanaman taman, bunga-bunga cantik dan bersahaja untuk dacha ini kelihatan hebat terhadap latar belakang spesies konifer, dan mereka sendiri akan menjadi bingkai yang mewah untuk tumbuh-tumbuhan yang terbantut.

Banyak jenis kebudayaan dari tanaman perennials adalah keturunan spesies liar, yang boleh didapati di belakang pagar plot negara.

Dari Mei hingga akhir musim panas, bunga geranium mengejutkan mengejutkan. Single atau dikumpulkan dalam corolla pembungaan semua warna bunga merah jambu, ungu, ungu dan biru adalah jangka pendek. Hanya sehari, dan bunga baru muncul di tempat bunga yang layu.

Apabila musim berbunga selesai, taman tidak kosong kerana daun hiasan geranium. Menjelang musim luruh ia dicat dengan nada cerah keemasan, oranye dan ungu dan membesarkan katil bunga terpalar dan slaid sehingga salji yang sangat.

Ketinggian bunga perennial yang paling bersahaja untuk kotej, bergantung kepada spesies, adalah dari 10 cm ke satu meter. Semua tumbuh-tumbuhan adalah bersahaja dan tidak membuat apa-apa permintaan khas di atas tanah, tumbuh di bawah cahaya dan di bawah mahkota.

Sekiranya ada tempat di taman untuk tanaman lama, atau anda perlu menanam tumbuhan yang tinggi dengan bunga yang terang dan daun hiasan yang sama, jawapannya hanya boleh satu - verbi!

Bagaimana mungkin ini? Kami bercakap tentang pelbagai jenis manusia serigala, sama-sama bersahaja dan sesuai untuk hiasan tapak.

Bergantung pada jenis dan jenis, bunga yang mudah disesuaikan dengan keadaan yang berbeza mempunyai ketinggian 20 hingga 80 cm.

Untuk sudut gelap dan penumbra, kata kerja kasar atau padang rumput adalah sangat baik, dengan batang panjang yang panjang dan ditutup dengan daun bulat seperti duit syiling. Budaya ini sangat diperlukan berhampiran kolam, di kawasan basah, yang akan berjaya menghidupkan semula daun dedaun hijau dan bunga kuning.

Untuk menghiasi katil bunga, dan mixborders berbatu slaid jenis digunakan loosestrife mendirikan dengan dedaunan hijau atau berlainan warna dan bunga kuning di bahagian atas tangkai membentuk spike hal berkembang menakjubkan. Semua manusia serigala tidak bersahaja, sangat bertolak ansur dengan fros dan jarang dipengaruhi oleh perosak.

Bunga jagung tahunan baru-baru ini berpindah dari padang rumput ke taman. Mereka diikuti oleh sanak keluarga mereka. Pembungaan dari bulan Jun hingga September, tumbuh-tumbuhan berbentuk spektakuler, berkat dedaunan daun yang kaya dengan ukirannya dengan ketinggian 40 cm hingga satu meter.

Beberapa bunga abadi yang paling bersahaja untuk kotej, bunga jagung berkembang baik di bawah matahari dan di penumbra. Mereka tidak membuat apa-apa tuntutan khas di atas tanah, mereka bergaul dengan budaya lain dan akan menjadi latar belakang yang sangat baik untuk tumbuh-tumbuhan peonies, nivian, berbunga dan hiasan-hiasan daun bunga di atas katil bunga.

Hari ini di pelupusan tukang kebun pelbagai cornflower saka dengan bunga-bunga ungu-merah jambu, ungu, ungu dan putih. Bunga bunga jagung mempunyai bunga berbulu besar berwarna kuning asli.

Pada bulan Jun, topi berwarna-warni dari karnaval Turki diturunkan. Bunga-bunga terang dengan kelopak crenellated agak kecil, tetapi dikumpulkan dalam perbungaan yang padat, mereka akan menghidupkan kembali bahagian dacha, mencipta suasana musim panas dan cat bunga-bunga di semua warna dari putih menjadi kaya ungu.

Ciri khas tumbuhan adalah berbunga, yang berlangsung hingga bulan September, kemungkinan pembibitan diri dan kombinasi warna yang luar biasa. Ketinggian karnaval Turki bervariasi dari 40 hingga 60 sentimeter, bergantung pada variasi. Perhiasan maksimum tumbuhan ditunjukkan dalam cahaya atau di tempat teduh separa, jika ditanam di sebelah tanaman hias-daun.

Lupin bukan sahaja milik bunga kebun yang paling tidak bersahaja. Budaya ini semata-mata boleh memunculkan keseluruhan tapak. Bunga berwarna biru, putih, merah jambu, ungu dan bulu berwarna dua berwarna muncul pada separuh pertama bulan Jun, dan kemudian berbunga kedua bermula pada separuh kedua musim panas.

Tumbuhan sehingga satu meter tinggi berkembang di bawah matahari, tidak menyukai tanah yang terlalu subur dan terima kasih kepada rizom yang kuat yang dapat bertahan dalam keadaan defisit kelembapan. Di taman, lupine adalah jiran ideal untuk niwana, akilasi berwarna-warni, poppy anai.

Dengan keagungan bunga poppy anai hanya boleh dibandingkan dengan peonies. Hanya satu tumbuhan yang mempunyai merah jambu yang berwarna merah jambu, merah jambu, pewarna putih dan ungu cukup untuk mengubah rupa sudut yang paling tidak menarik di taman ini.

Walaupun penampilan eksotik poppy sangat bersahaja. Mereka tidak takut kepada fros, mereka tumbuh dengan baik di mana-mana tanah dan menanggung kemarau tanpa kerugian. Tetapi pada pelembapan berlebihan, mereka bertindak balas negatif. Sebaik sahaja diselesaikan di laman web ini, dengan bantuan biji popi yang sangat kecil boleh diselesaikan secara bebas, menghasilkan langsir hebat dedaunan padat yang diukir.

Di dunia terdapat lebih dari seratus jenis iris, banyak yang secara aktif digunakan sebagai tanaman hiasan. Pembungaan jenis taman bermula pada sempadan musim bunga dan musim panas, dan berterusan sehingga pertengahan bulan Julai.

Dengan perbezaan warna, saiz, habitat, rhizomes saka ini berkongsi sejenis daun xiphoid yang dituturkan dalam berkas bergumpal, serta bentuk bunga yang elegan. Walaupun sudut iris membuka untuk sehari atau sedikit lagi tidak boleh dipanggil lama, tumbuh-tumbuhan amii mekar dengan banyak dan panjang disebabkan oleh banyak peduncle menaik serentak.

Di taman, iris dipilih dengan cahaya atau kawasan yang hampir teduh dengan cahaya, tanah longgar.

Semasa tumbuh-tumbuhan dan tempoh berbunga, tumbuh-tumbuhan memerlukan pelembab tanah biasa. Tetapi untuk campur tangan dalam pembangunan tirai anda perlu berhati-hati. Pengapungan dan penyiangan boleh menjejaskan rapat terletak di bawah permukaan rizom berkuasa.

Pucuk iris bunga pada 40-80 cm naik di atas tanah. Putih, kuning, merah jambu, ungu, krim, bunga biru atau biru sempurna menghiasi taman dan sesuai untuk memotong.

Daisies dengan bunga jagung secara tradisinya dianggap simbol ruang Rusia. Jenis taman Nivianica adalah camomiles yang sama, hanya lebih besar dan lebih ekspresif. Buah-buahan sederhana dan berganda-bakul mahkota mendirikan batang ketinggian dari 30 hingga 100 cm.

Di taman, niwian lebih suka tumbuh di kawasan yang terbuka dan terang dengan longgar, kaya dengan nutrien, tetapi tidak terlalu ringan. Mengenai kekurangan kelembapan dan tumbuh-tumbuhan organik bertindak balas dengan warna-warna yang dihormati dan cepat meredakan bakul.

Nivyanik dihasilkan semula oleh biji benih, pembahagian langsir dewasa, dan juga oleh penanaman diri. Ini harus diambil kira, jika di atas katil dan rintangan campuran semua budaya mempunyai sempadan yang jelas ditandakan. Untuk bunga ros yang paling berbulu nivjanika adalah wajar untuk membahagikan setiap beberapa tahun.

Jiran-jiran terbaik untuk salah satu perennials yang paling bersahaja untuk kotej musim panas, seperti dalam foto, bunga lupine, gypsophila, poppies terang dan loceng. Buah-buahan putih kelihatan hebat terhadap latar belakang sayur-sayuran yang diukir dan perbungaan bunga jagung, di samping bijirin hias dan bawang.

Membesar loceng di negara ini tidak akan sukar walaupun untuk pemula. Tumbuhan tidak bersahaja, tahan penyakit dan perosak, musim sejuk yang baik tanpa tempat tinggal. Satu-satunya perkara yang menghalang perennial ialah kelebihan kelembapan dan tanah yang padat dan kering.

Secara semula jadi, terdapat banyak jenis lonceng dengan bunga sederhana, semi- dan berganda dalam nada putih, biru, ungu, merah jambu dan kaya ungu. Tumbuh-tumbuhan dari ketinggian 20 hingga 120 cm, bergantung kepada jenis dan bentuk, mencari tempat di atas slaid dan sebagai sebahagian daripada penanaman kumpulan dengan nivian, pyrethrum, peoni yang subur dan bijirin yang ketat.

Dengan mudah bertolak ansur dengan kemarau, dengan tumbuhan hiasan yang mewah dan perbungaan racemose, rod-rose boleh dianggap sebagai ratu plot negara. Tumbuh sehingga 2 meter tinggi adalah salah satu yang terbesar di taman Rusia. Mereka naik di atas seluruh bunga dan juga semak buah.

Mawar stok atau mallow dengan mudah boleh membuat dinding hidup atau menjadi pusat bunga bunga yang rimbun. Bunga-bunga yang cantik, tidak bersahaja untuk kotej tumbuh di atas cahaya, tanah yang ditapis dengan baik, didarabkan dengan biji, termasuk samosev. Tetapi untuk memindahkan tumbuhan besar ke lokasi lain akan menjadi masalah. Pemindahan rizom lama rapi yang kuat, kerosakan yang mengakibatkan melemah dan juga kematian mallow.

Mudah dan terry, putih, kuning, merah jambu dan merah, maroon dan bunga berwarna merah terang di batang tegak kuat digunakan untuk menghiasi pagar dan dinding, katil bunga dan katil bunga, seperti tumbuhan di latar belakang. Penanaman kumpulan yang sangat cantik dari mallow dalam pelbagai warna. Di hadapan mereka, anda boleh menanam phloxes yang tidak bersahaja, loceng, hiasan bawang, bunga jagung dan spirea yang terburu-buru serta musim panas.

Perennials bersahaja aromatik-aromatik untuk kotej musim panas

Memilih bunga bunga yang tidak bermata panjang bunga, anda tidak boleh ketinggalan melihat tanaman yang lebih kerap digunakan sebagai herba pedas, perubatan atau wangi. Pada masa yang sama, banyak daripada mereka sama sekali tidak kalah dengan bunga perennials, bunga mereka akan dihiasi dengan katil bunga dan boleh digunakan untuk memotong.

Hari ini tukang kebun boleh didapati pelbagai jenis pudina, bau lemon, kucing. Di tapak ini, jika dikehendaki, anda boleh menanam hisop, thyme dan juga lavender. Tumbuhan ini kelihatan hebat di atas katil "apotik" yang berasingan, tetapi mereka boleh dengan mudah diwakili sebagai mixbinder, di atas katil bunga dalam gaya luar bandar atau dalam bentuk tirai longgar berhampiran pagar atau dinding rumah.

Perennial bersahaja dan berguna terima kasih kepada kehijauan hijau yang hiasan dari musim semi hingga fros. Dan semasa berbunga menarik lebah lebah dan penyuap serangga lain.

Dusice berasal dari bahagian Eropah di Rusia. Kilang itu, yang sudah biasa dengan banyaknya mengikut aroma ciri kehijauan dan topi bunga merah jambu yang berwarna merah jambu, lebih suka menetap di kawasan yang terbuka dan terang dengan tanah ringan. Secara semula jadi, oregano dapat dilihat di kawasan terbuka dan hutan, di hutan oak dan di padang rumput kering.

Sayuran oregano pertama muncul pada bulan Mac, secara literal dari bawah salji. Menjelang bulan Jun, tumbuhan ini membentuk topi rimbun dari pucuk padat dengan ketinggian 20 hingga 50 sentimeter. Dan sebulan kemudian, batang-batang yang mempunyai bulu halus yang lembut-bakul naik di atas kehijauan.

Semua bahagian atas tumbuhan di atas, yang sangat dihormati di Perancis, Itali, Amerika Syarikat, mempunyai aroma pedas. Di sini, oregano ditanam sebagai perasa semulajadi untuk sos sos, salad, pasta dan ayam, baking, terutama dalam pizza. Tidak kurang teh yang enak dengan rumput dan bunga oregano. Kumpulkan oregano atau oregano dari bulan Julai hingga Oktober, manakala bunga saka.

Bunga belukar herba yang penuh bunga oregano sangat indah di dalam syarikat Nivianica, Lupine, Rudbeckia, gypsophila putih-merah jambu dan awan rumput.

Lofant atau multicolor dengan bulu-bulu ungu atau bulu bulat putih adalah salah satu perennials ubat-ubatan dan hiasan yang paling ketara. Di taman, budaya dengan mudah mendiami kawasan paling terang, tidak merasakan apa-apa ketidakselesaan walaupun di bawah matahari dan musim sejuk tidak buruk, sejak awal musim bunga menunjukkan semua hijau pertama dengan warna ungu atau biru.

Lofant cukup bersahaja untuk tumbuh dan berkembang bukan sahaja dengan kekurangan kelembapan, tetapi juga di tanah yang miskin. Satu penjagaan yang mudah dan sedikit perhatian - dan tumbuhan yang rendah dengan murah hati berkongsi dengan wangi rumah musim panas, aroma seperti aroma atau minuman keras, rumput yang kaya dengan minyak pati dan berguna untuk selsema, penyakit sistem pencernaan dan kencing.

Di taman, perbungaan yang berkesan dari lofant tidak akan disedari oleh manusia atau lebah. Kilang itu, berkembang dari bulan Jun hingga akhir musim panas, sesuai untuk menghias taman depan dan dengan mudah mentolerir potongan.

Monard dengan hiasan putih, merah jambu, ungu dan ungu juga merupakan penduduk yang cerah, sudut terlindung di taman dengan tanah yang ringan.

Untuk tujuan hiasan, tiang wangi ini ditanam di sebelah tumbuh-tumbuhan lain yang serupa, serta di kawasan kejiranan koreopsis dan rudbeckie, nivian dan bendera terbang rendah, di mana seorang raja sehingga satu meter tinggi akan menjadi latar belakang yang mewah.

Adalah menarik untuk menggabungkan tumbuhan ini dengan delphinium satu tahun, lekap biru dan putih besar, kelopak dan tanaman lain yang membolehkan meniru padang rumput liar di taman.

Di kawasan pinggir bandar anda sering boleh bertemu dengan lemon raja. Rumput hijau semasa berbunga, iaitu, Julai hingga September, mengumpul banyak minyak penting, dekat dengan minyak balsem, hyssop, basil dan tumbuhan herba berperisa dan lain-lain dari keluarga mereka.

Musim bunga musim bunga yang tidak bersahaja: perennials berbunga lama untuk taman

Dengan bermulanya bulan September, musim gugur semakin berkembang dengan sendirinya. Tetapi terlalu awal untuk berpisah dengan keindahan taman. Sehingga salji jatuh, bermain langsir terang tirai geranium taman menarik, dalam nada ungu yang berpakaian kemenyan, di gelongsor dan sempadan terkejut dengan bentuk pembersihan yang pelik. Terdapat juga banyak di taman dan bunga perennials taman bersahaja.

Salah satu "bintang" paling terang dari katil bunga musim gugur ialah phlox. Tumbuhan ini sempurna musim sejuk di kebanyakan kawasan, membentuk langsir hijau pada musim bunga, dan berkembang pada separuh kedua musim panas, hampir hingga Oktober, memelihara pelbagai warna yang luar biasa dan kegelisahan dari perbungaan.

Bergantung kepada spesies dan jenis phlox akan tidak ternilai kepada bukit-bukit Alpine dan katil tradisional, dalam jasad air kecil dan bangunan berhampiran, tumbuh-tumbuhan tinggi yang menghiasi sempurna bila-bila masa tahun ini.

Dalam senarai phlox yang ditanam setakat ini - lebih daripada empat spesies lusin, di mana hanya drummond floc adalah tahunan. Semua menjalar, pokok renek, bentuk polupolegayuschie lain dengan batang 20-150 cm tinggi - siap untuk beberapa tahun akan menetap dalam kekasih taman dan hiasan tahan lasak bunga saka.

Asters tahunan adalah pemimpin yang tidak teratur senarai musim panas taman untuk dachas dan taman-taman. Walau bagaimanapun, asers sejati atau sering sering dilupakan.

Dari bulan Ogos hingga salji, tumbuh-tumbuhan ini mekar, menerangi seluruh daerah dengan kilauan warna biru, putih, merah jambu, warna ungu. Terdapat lebih daripada 200 spesies aster saka, berbeza dalam saiz, gaya hidup dan bentuk. Aster Alpine agak kecil, dan bakul-bakulnya - bakul terletak di batang tegak berumput, mengingatkan yang biasa kepada semua chamomile. Dan pelbagai Itali - sejenis semak berdaun yang berumput dan berdaun, sepenuhnya ditutupi dengan bunga bersaiz sederhana. Pada masa yang sama, semua jenis adalah sangat hiasan dan menentu.

Ketinggian asters saka bervariasi dari 20 sentimeter hingga satu setengah meter. Bunga boleh bukan sahaja warna yang berbeza, tetapi mudah dan terry. Perennial ini telah membentuk langsir hijau gelap padat semenjak musim bunga, mereka dengan mudah bertolak ansur dengan kekurangan cahaya dan kelembapan yang berlebihan pada musim panas, dan pada musim gugur mereka mengubah sepenuhnya taman.

Bentuk-bentuk semak yang sesuai untuk membentuk, dengan bantuan mereka, anda boleh membuat sempadan hidup yang padat dan kumpulan yang indah dengan tumbuh-tumbuhan musim luruh yang lain.

Satu-satunya kelemahan dari asters saka adalah wujud di banyak tanaman saka. Kilang yang tumbuh di taman mula berkembang biak dengan tidak terkawal, dengan cepat menguasai semua wilayah baru. Untuk variegated sebelum bunga bunga tidak berubah menjadi asters "kerajaan", anda perlu memantau penyelesaian pokok renek dan secara tetap mengeluarkan pucuk.

Setiap daripada 30 tumbuh-tumbuhan hiasan yang dijelaskan dapat menuntut gelaran bunga perennial yang paling bersahaja untuk kampung musim panas. Kesemua mereka cantik dan menakjubkan dengan cara mereka sendiri. Sebenarnya, senarai yang tidak menentu, memerlukan perhatian yang minimum dan membahagikan kecantikannya tidak lebih dari tiga dozen, tetapi lebih banyak lagi. Hanya perlu melihat, notis dan memindahkan tumbuhan menarik ke taman, memilih tempat dan kejiranan yang sesuai untuk bunga.

Kami menjemput anda pembaca yang tersayang untuk berkongsi maklumat tentang perennial kegemaran mereka.

Senarai Tanaman Semenanjung

Katalog tumbuhan taman abadi

Katalog tumbuhan taman tahunan

Katalog tumbuhan taman dwitahunan

Katalog tumbuhan taman bulbous

Katalog loji penutup tanah

Katalog pokok renek hiasan

Dalam katalog kami, anda boleh mencari:

Labaznik

Bunga May-June. Ke tanah tidak menuntut, tetapi tumbuh lebih baik di tanah yang subur dan dengan berpakaian atas berkala. Keadaan cahaya - cahaya matahari terang, penumbra. Lebih suka tempat basah. Pengeluaran semula oleh biji, pembahagian semak belukar. Penjagaan - bulanan berpakaian bulanan dengan kompleks penuh baja mineral, penggunaan baja organik (humus, kompos) - sebagai peraturan - permohonan organik dibuat pada musim luruh. Adalah amat penting untuk mengikuti cadangan-cadangan ini di tanah liat dan tanah liat, serta di tanah gambut; - pemangkasan inflorescence kering (untuk memanjangkan bunga).

terdapat appendages t.8-905-566-21-35

Lokasi: semua aconites adalah tumbuhan fros tahan dan bersahaja. Sama-sama merasakan keduanya di tempat-tempat yang menyala, dan di penumbra. Spesies kerinting tumbuh lebih baik dan mekar di tempat-tempat yang teduh. Mereka tidak bertolak ansur dengan tempat-tempat panas!

Tanah: mana-mana tanah yang ditanam adalah sesuai untuk penanaman, kecuali untuk air, serta berpasir, kerikil. Tidak boleh bertolak ansur dengan air bertakung pada musim luruh! Yang paling mirip ialah utara dan Lamarca. Aconites dari kumpulan biru dan paniculate sangat bersahaja: mereka mekar di tanah yang sangat miskin dan sangat kering, walaupun kualiti bunga adalah sesuai.

Penjagaan: sangat responsif kepada baja organik dan mineral, walaupun dos kecil meningkatkan pertumbuhan dan pembungaan, bertindak balas dengan baik untuk melonggarkan dan merumput. Adalah disyorkan 2-3 kali musim untuk memerah tanah dengan lapisan gambut 2-3 cm. Dalam cuaca kering, penyiraman diperlukan. Untuk mengekalkan kesan hiasan penanaman, perlu menghapuskan perbungaan pudar. Bush cepat berkembang dan menanam dalam 4-5 tahun tebal, jadi pembahagian diperlukan.

Racun aconite merujuk kepada alkaloid yang paling toksik!

terdapat appendages t.8-905-566-21-35

Astilbe adalah disyorkan untuk tumbuhan di tempat terlindung daripada matahari tengah hari, naungan cahaya dan separa teduh di sebelah utara bangunan, berhampiran kolam atau air pancut, di mana kelembapan yang tinggi mempunyai kesan positif ke atas pertumbuhan dan perkembangan mereka. Di bawah pokok-pokok besar, terlalu banyak teduhan, astilba tumbuh dan mekar buruk. Berkembang mereka dengan perennials tahan naung dan kelembapan yang cintakan lain: paku-pakis, Rogers, Volzhanka, Columbines, pihak. Daun astilbe hanya berkembang pada bulan Mei, jadi anda boleh menanam mereka bersama-sama dengan tumbuhan berbunga awal seperti jarang, salji, dan lembayung. Selepas akhir berbunga, disyorkan untuk memotong semua perbungaan pudar untuk mengekalkan kesan hiasan penanaman. Pemangkasan seluruh bahagian atas tanah dilakukan setelah lengkapnya lelah, selepas itu penanaman ditiup sebagaimana perlu. Memudaratkan tanpa tempat tinggal. Tumbuhan untuk penyakit dan perosak adalah stabil, jadi mereka tidak melakukan langkah-langkah untuk mengendalikan kedua.

Asers berliku sangat tahan sejuk dan bersahaja, tidak memerlukan banyak penjagaan. Tumbuhan ini lebih suka tempat yang cerah, walaupun mereka bertolak ansur dengan penumbra.

Asters musim luruh seperti tanah yang tidak berat, tahan air, longgar, berpengalaman dengan baja organik dan mineral.

Dalam asers kering kemarau sangat responsif kepada penyiraman biasa. Pada musim bunga, adalah wajar untuk menguburkan tanah di sekeliling aster.

Setiap 3-5 tahun adalah disyorkan untuk membahagikan dan menanam rizom yang ditumbuk dan dipadatkan dari aster abang pada musim bunga, yang menjadikannya mudah untuk menyebarkan tumbuhan ini.

terdapat appendages t.8-905-566-21-35

Lokasi: toleran teduh, musim sejuk-tahan lasak. Mereka tumbuh dengan baik di tempat-tempat yang ringan, separa teduh dan rendang. Walau bagaimanapun, di tempat yang cerah terbuka, mereka tidak berkembang seperti subur seperti yang berlorek dan kelihatan agak tertekan. Dengan pemindahan yang kerap sakit.

Tanah: Dalam alam semula jadi Badal sendiri dapat mengekalkan kelembapan dalam tanah daripada menjadi kering ia melindungi daun mati yang meliputi permukaan tanah. Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk menambah pasir dan batu hancur kecil untuk keretakan. Substrat terbaik adalah tanah turf cahaya, yang boleh digantikan dengan campuran 1/3 gembur, 1/3 daripada humus atau kompos, 1/3 pasir. Untuk Bergenia adalah perlu untuk mewujudkan keadaan yang menghalang genangan walaupun sementara air.

Penjagaan: memerlukan penyiraman biasa. Pada musim bunga, membersihkan dari dedaunan. Pucuk lama memendekkan. Frosts panjang berbahaya untuk bunga.

Badan respons terhadap pengenalan baja mineral yang rumit dalam tempoh sebelum dan selepas berbunga dan pertumbuhan daun baru, pucuk roset. Apabila, selepas rehat selepas berbunga beberapa minggu, saxifrage bermula untuk meletakkan keluar yang baru, ia boleh menjadi satu makanan sedikit, menyiram dengan penyelesaian baja lengkap "Kemira-combi" pada kadar 1 sudu besar setiap 10 liter air setiap 2 persegi. m.

Tumbuh-tumbuhan boleh musim sejuk di tempat terbuka tanpa perlindungan, tanpa memerlukan pemindahan tahunan. Di satu tempat tumbuh 7-8 tahun.

Brunner Siberian (Nezabudochnik)

Rhizome panjang, sehingga 1 cm tebal, membentuk sebatang daun. Mawar pada Mei - 25 Jun hari. Pada akhir musim panas, daun kering dan tumbuhan kehilangan dekorasinya.

Lebih suka tempat-tempat yang basah dan rendang. Lokasi terbaik - di mana ia akan diterangi oleh matahari pagi dan jatuh ke bawah pada waktu petang. Dalam bayang-bayang penuh peregangan tumbuhan, kehilangan dekorasi.

Tanah ini suka tanah liat, sentiasa dibasahi. Tanaman tanam tidak disyorkan, kerana rizom terletak berdekatan dengan permukaan.

segmen rhizome Dibiakkan - rhizome menggali dan memecahkan tangan kepada kepingan individu 4-6 cm panjang setiap segmen mesti diperbaharui buah pinggang sebenar .. Pelukis Siberia adalah gelap, berkilat, padat. Tapak rimpang dengan buah pinggang ditanam pada kedalaman 2-3 cm dan sedikit dituangkan dengan tanah. Bahagian dan transplantasi dijalankan pada akhir musim panas, apabila tumbuh-tumbuhan telah menanam tunas bunga tahun depan. Ditanam pada akhir bulan Julai dan Ogos, bahagian ini berakar pada musim luruh, melepasi dengan baik dan bunga musim bunga akan datang.

Ia bukan tumbuh-tumbuhan yang bertubi-tubi, berkembang pesat yang membentuk padat padat (sehingga 50 cm tinggi), ia amat diperlukan untuk reka bentuk tanah lembap yang teduh di kedalaman taman atau di latar belakang katil bunga.

Semua Buzulniki lebih suka tanah lembap kaya subur humus dan tidak bertolak ansur dengan matahari tengahari langsung. Dalam haba atau dengan pengeringan berlebihan tanah, daun buzulnikov layu dan mengendur. Keadaan ini mudah untuk diperbaiki, memastikan penyiraman yang tepat pada masanya dan banyak. Pencahayaan optimum untuk buzulnikov - cahaya bertaburan di penumbra, di kawasan terbuka akan memerlukan lebih banyak kelembapan. Oleh itu, jika ada masalah dengan air, lebih baik menanam tumbuhan di tempat paling basah, separa teduh atau berhampiran kolam.

Pembiakan: Pada musim luruh, benih panen dan pada musim bunga menanamnya ke kedalaman 1 cm. Sebelum kemunculan, pastikan tanah lembap.

Tanah: Semua perempuan berliku-liku, sebagai tambahan kepada anemon hutan, memerlukan pertumbuhan yang normal di tanah longgar dan subur. Lebih-lebih lagi, apennine, Caucasian, dan mahkota mahkota lebih suka tanah alkali, manakala selebihnya tumbuh dengan baik pada tanah yang lemah dan berasid yang neutral (pH 5-8). Forestwort adalah salah satu dari beberapa tumbuhan yang tumbuh dengan normal dan berkembang di tanah berpasir miskin. Tetapi ia juga mekar lebih banyak dan membentuk bunga yang lebih besar di tanah yang longgar dan subur. Kornotrypskovskie windswept - bercabang, Kanada, hutan - lebih banyak daripada windswepts lain menuntut struktur tanah. Mereka lebih suka tanah ringan, berpasir atau tanah peat, tetapi tanpa melembabkan bertakung. Untuk penanaman anemoni dengan rimpang umbi, tanah adalah limed supaya keasidannya (pH) adalah kira-kira 7-8. Untuk tujuan ini, anda juga boleh menggunakan abu kayu, yang dibuat sebelum penanaman ubi, dan dalam proses tumbuh tumbuhan. Dalam kes ini, tanah ditaburkan dengan abu dan tanah dilonggarkan sedikit. Hibrid hibrid lebih suka tanah longgar, boleh berpasir, tetapi lebih kaya. Spesies ini memerlukan pembajaan, ia bertindak balas dengan baik terhadap penggunaan baja organik: baja reparted, kompos.

Ketinggian 60-100 cm.

Tempat pendaratan harus diterangi dengan baik oleh matahari. Varieti kuning bunga boleh mekar di penumbra, bunga merah tidak berbunga.

Tumbuh-tumbuhan disyorkan untuk menanam jarak antara 24 hingga 75 cm.

Pengeluaran semula oleh keratan atau pembahagian semak dilakukan pada musim bunga pada permulaan musim yang semakin meningkat.

Gred tinggi memerlukan garters.

Meniup pucuk pada bulan Mei bergeser ke suatu tarikh kemudian, tetapi membolehkan anda membentuk semak tebal. Pembuangan ekor pudar memanjangkan pembungaan.

Pada musim gugur, pucuk dipotong di aras tanah.

Ketinggian sehingga 20 cm, mekar sehingga 60 cm.

Tanah lemah asid, neutral, tanah ringan, kerang.

Pembiakan adalah pembahagian semak belukar.

Jarak antara tumbuhan adalah 20 cm.

Winterworts, bagaimanapun, jenis terry untuk penutup musim sejuk dengan daun.

Pembungaan - dari Mei hingga Ogos.

Mawar yang lebih baik di kawasan-kawasan yang menyala, dalam mekar naungan cahaya adalah lemah, tetapi lebih lama. Pucuk pudar sangat mengurangkan hiasan keseluruhan, jadi apabila mereka pudar, mereka keluar. Kaedah ini membantu meningkatkan tempoh berbunga.

Masa terbaik untuk penanaman delphiniums adalah pada akhir bulan Ogos dan awal September. Tumbuh-tumbuhan harus ditubuhkan sebelum beku. Tempat yang terbaik untuk menanam dianggap berlayang pada waktu tengah hari, yang membantu mengekalkan kecerahan warna. Semasa musim yang semakin meningkat, setiap delphinium memerlukan kira-kira 60 liter air. Dalam tempoh tanam di bawah setiap belukar, perlu mencurahkan 2 - 3 baldi seminggu. Penyiraman harian yang lemah memberikan faedah yang kurang, kerana hanya lapisan atas tanah yang dibasahkan. Banyak delphiniums air memerlukan semasa pembentukan inflorescences. Walau bagaimanapun, apabila haba dan kelembapan kelembapan dalam hal berkembang mungkin kelihatan kawasan yang tidak mempunyai bunga.

Pada musim luruh, selepas mengeringkan daun, tangkai delphinium dipotong, meninggalkan tunggul dengan ketinggian 25 hingga 30 cm Tunggul yang tinggi menghalang penembusan air melalui rongga tangkai pada leher akar, sehingga melindungi rimpang dari reput. Terutama banyak air boleh masuk ke rongga batang di musim bunga apabila salji mencair, jadi kadang-kadang ditutup dengan tanah liat.

Delphiniums bertolak ansur dengan baik musim sejuk, dan fros yang teruk di bawah lapisan salji. Sekiranya tidak ada penutup salji, rabung itu harus ditutup dengan jerami atau lapnika cemara.

The dicentra adalah toleran bayangan, tidak bertolak ansur dengan genangan air, ia tahan sejuk. Untuk pendaratan, padat akan sesuai dengan kedua-dua kawasan yang cerah dan teduhan di taman, tetapi kemudian berbunga bermula sedikit kemudian. Ke tanah dicenter adalah bersahaja. Keputusan yang baik dapat diperoleh dengan cahaya, berkhasiat, diproses hingga kedalaman 20-25 cm, tanah yang agak lembab. Di tempat yang lembap terdapat musnahnya akar yang tebal. Tempat penanaman perlu disediakan pada musim gugur, menggali bumi dengan kedalaman 30-40 cm dan mengisi dengan humus (3-4 kg / m2) dan baja mineral penuh (20 g setiap 10 liter air).

Tumbuhan herba saka sehingga 1.5 m tinggi, kuat bercabang. Apabila ditanam di taman, dadah itu diletakkan di atas kompos atau longgokan baja. Jika keadaan tanah menguntungkan (tanah mesti longgar dan kaya dengan nutrien), ia akan tersebar melalui penanaman diri. Kadang-kadang benih bercambah pada musim gugur, dan pucuk-pucuknya selamat bertahan tidak terlalu frosts. Selepas musim sejuk yang teruk, benih yang tinggal pada bulan Mac-April sekali lagi bercambah. Penaburan buatan terbaik dilakukan pada bulan April-Mei. Fasa berbunga bermula pada bulan Julai dan berlangsung sehingga bulan September.

Bola emas (heliopsis)

Irideses disiram pada waktu petang, melindungi bunga dari air. Iris makan dengan baja mineral 2-3 kali setiap musim. Makan dijalankan di tanah basah dengan melonggarkan pada musim bunga dan pada separuh pertama musim panas. Gaun pertama pertama dilakukan pada awal pertumbuhan: 10 liter air dicairkan 1 sendok makan urea dan kalium sulfat. Luangkan 5 liter larutan setiap 1 sq.m. Pemberian kedua dilakukan pada awal tunas: 10 liter air dicairkan dalam 1 sudu besar "Agricola untuk tumbuhan berbunga", kalium sulfat. Sebelum makan iris, abu kayu ditaburkan pada kadar sehingga 1 cawan. Pembajaan ketiga dilakukan 10-15 hari selepas berbunga: 10 liter air dicairkan dalam 1 sudu besar nitrosfos, Agricola-7, baja organik "Tsvetochek." Belanja sehingga 5 liter setiap 1 meter persegi M. Dengan permulaan fros pertama memotong dedaunan dengan separuh, seperti ketika menanam.

Pada jarak 10 cm dari semak kedalaman melonggarkan tidak boleh melebihi 3-5 cm, kerana tumbuhan mempunyai banyak akar permukaan yang boleh rosak. Tanah mesti selalu dikelirukan dengan lapisan gambut atau humus. Untuk perkembangan yang baik, perlu dilakukan secara sistematik untuk menanam semula tanah nutrien ke dasar semak. Budayanya adalah penyayang kelembapan, jadi penyiraman hanya dikurangkan oleh musim gugur. Untuk mendapatkan berbunga sekunder, adalah perlu untuk memotong peduncle pudar. Semua jenis pakaian renang adalah tahan fros, jadi mereka hibernate tanpa tempat tinggal. Di tempat yang tetap, saman mandi berkembang dengan baik sehingga 10 tahun atau lebih, selepas itu adalah wajar untuk membahagikan tirai dan transplantasi ke tempat baru. Daun rumah mandi adalah hiasan sepanjang tempoh tumbuh-tumbuhan. Pada bulan September-Oktober daun mati, dan hanya selepas itu mereka boleh dipotong, meninggalkan pangkal petioles 2-3 cm di atas permukaan tanah. Mereka menjadi perlindungan buah pinggang yang terletak di pusat pukulan rosette. Dari buah pinggang ini pada tahun berikutnya, lonjakan bunga terbentuk. Jika anda memotong daun yang belum selesai berkembang, maka ia akan melemahkan buah pinggang dengan ketara, dan tahun depan kami tidak akan mendapat peduncle yang maju.

Labazniki pada dasarnya adalah hygrophilous, secara semula jadi mereka bersebelahan dengan pelbagai masyarakat sungai.

Tanah asid sangat tidak baik untuk mereka. Pembangunan yang optimum dari kebanyakan spesies mencapai pada tanah liat atau tanah berpasir yang ringan dengan lembapan yang mencukupi selama musim tumbuh.

Pada musim bunga, dengan permulaan tumbuhan, sistem akar tahun lepas secara beransur-ansur mati dan digantikan oleh yang baru terbentuk. pertumbuhan muda rimpang. Dalam keadaan semula jadi, burung menelan berkembang selama 2-3 tahun selepas percambahan.

terdapat appendages t.8-905-566-21-35

Menanam lubang untuk setiap belukar disediakan dengan teliti, kerana kilang ditanam selama bertahun-tahun. Dari masa ke masa, dari satu peminat pertumbuhan tahunan tumbuh belukar dengan diameter 50-70 cm merata. Fikirkanlah apabila anda menyediakan tempat duduk. Adalah cukup untuk menggali lubang 30 cm dalam, tuangkan campuran gambut-humus ke dalamnya, tambah baja kalium-fosforus, dan sebarkan akar tumbuhan yang ditanam di sepanjang hillock ini. Serviks akar tidak boleh dikebumikan dengan mendalam (tidak lebih dari 2, 5 cm), jika tidak, daylily akan mekar dengan buruk. Kemudian akar ditaburkan dengan tanah yang subur, yang dipadatkan dengan baik dan disiram. Daylilies boleh ditanam di mana-mana. Mereka kelihatan baik di tempat terbuka di kawasan penanaman dan di dalam katil bunga, seperti tanaman bersendirian. Di dalam katil bunga dengan daylilies mereka akan memberikan komposisi ringan dan makanan istimewa. Daylilies adalah yang paling tahan terhadap perennials penyakit. Di samping itu, mereka praktikal tidak mempunyai perosak. Oleh itu, baru-baru ini daylily telah menjadi tumbuhan yang sangat popular di kalangan penanam bunga amatur untuk kecantikannya, pelbagai variasi warna, unpretentiousness, dll.

Lili tumbuh secara normal dalam cahaya matahari, tetapi mereka suka penumbra. Pada matahari yang terlalu kuat, teratai tidak kering tanpa banyak, tetapi jarang menyiram; akibatnya, tumbuhan tumbuh terlalu rendah, terbantut, cepat pudar. Pencahayaan solar sepanjang hari untuk teratai adalah pilihan, tetapi sangat wajar pada separuh pertama. Terutama berbahaya untuk teratai adalah titisan pagi yang besar kelembapan pada daun: mereka berfungsi seperti kanta. Akibatnya, daun mendapatkan selaran matahari, yang dalam cuaca basah kemudian menjadi penyakit kulat kelabu abu-abu (botrytis). Walaupun akar teratai mencapai kedalaman dua meter, semasa tempoh kemarau mereka mesti disiram di bawah akarnya. Daun teratai dengan penyiraman tidak diingini. Menanam teratai mulsa, supaya kelembapan tanah dipelihara selagi mungkin. Tanah di sekeliling teratai adalah lebih baik untuk tidak melonggarkan sama sekali, memandangkan tanah dengan penanaman bunga teratai terendam. Perhatian ini disebabkan oleh hakikat bahawa ia tidak diingini untuk mengganggu akar supramolekul yang terletak di atas teratai dan bayi pada batang, dan tidak sengaja memecahkan batangnya sendiri. Kelembapan tanah sederhana untuk teratai diperlukan sepanjang musim. Permintaan terbesar untuk air adalah pada separuh pertama musim panas, dan selepas berbunga teratai, apabila pembentukan mentol dan pengumpulan nutrien untuk musim sejuk bermula.

terdapat appendages t.8-905-566-21-35

Semua jenis bawang dicirikan oleh kesederhanaan dan kesederhanaan pembiakan. Menyebarkan kebanyakannya secara vegetatif (mentol-bayi), kadang-kadang benih. Dengan kaedah pembiakan benih, tumbuh-tumbuhan berkembang selama 4-6 tahun. Banyak spesies bawang memberi diri sendiri. Bawang hiasan tahan kemarau, tahan beku, mencintai cahaya, ke tanah tidak menuntut, tetapi masih lebih suka tanah yang telap. Tunduk hiasan telah lama digunakan untuk menghiasi taman, taman, taman. Diaplikasikan di taman-taman berbatu dan gunung-ganang, mixborders, penanaman kumpulan, ditanam untuk memotong. Bunga potong digunakan untuk mengatur bunga dan komposisi bunga secara langsung dan kering.

Penjagaan: Dalam spesimen yang lebih tua, leher akar naik di atas permukaan tanah dengan beberapa sentimeter, bahagian tengah belukar bertahap mati, dan roset sisi dipisahkan. Untuk mengekalkan dekorasi dan memanjangkan hayat, tanaman hibernate, yang menyumbang kepada perkembangan akar lateral. Walau bagaimanapun, spesimen yang lebih tua dari empat tahun biasanya diganti, kerana bunga semakin lemah. Lupine membiarkan frosts hingga minus 8 ° C, tetapi ia membawa maut untuk perubahan suhu dalam musim bunga dan musim luruh. Untuk memanjangkan belukar lewat, perbungaan yang kering dipotong sehingga benih terbentuk. Tanaman tumbuh pucuk baru dan perbungaan terbentuk, yang berkembang pada bulan Ogos. kerap memotong perbungaan yang layu. Semen tua tidak boleh dipindahkan. Di tempat-tempat di mana angin bertiup, lupin harus terikat dengan sokongan supaya tidak pecah. Sokongan diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan dan dalam tempoh berbunga.

Macu memerlukan lokasi yang cerah atau separa teduh dan tanah yang cukup mendalam dengan kebolehtelapan air yang baik. Tiada baja diperlukan. Poppy anang boleh dibiakkan dengan membahagikan tumbuh-tumbuhan pada musim bunga atau keratan akar di akhir musim gugur. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa popi tidak menyukai pemindahan kerana struktur teras akar. Cara paling mudah untuk menghasilkan semula popi adalah benih.

Pencahayaan: lebih suka tempat terbuka yang cerah, tetapi boleh tumbuh dan dengan teduhan separa, terutamanya dalam cuaca panas. Mereka dibezakan oleh ketabahan musim sejuk yang tinggi. Pembiakan: dengan membahagikan semak belukar. Daisies boleh dipindahkan dan dalam keadaan berbunga. Diubah: bersahaja kepada keadaan yang semakin meningkat, tumbuh di mana-mana, tanah saliran yang ditanam, tetapi mekar ditanam kelimpahan pada gembur cahaya, kaya dengan humus. Perosak dan penyakit: daisies jarang dipengaruhi oleh penyakit. Ciri-ciri penjagaan: memerlukan penyiraman biasa, dengan kekurangan kelembapan, perbungaan kecil dan kehilangan peluh. Budaya yang sangat responsif dengan permohonan musim bunga awal membaja cecair: 15 g ammonium nitrat, 30 g super fosfat, kalium sulfat 7-8 g setiap 1 m2. Untuk menghadkan pembibitan diri dan memanjangkan pembungaan, anda mesti mencubit bakul yang membuang. Harus diingat bahawa di kawasan rendah dengan kelembapan berlebihan pada musim luruh, daisies dapat diturunkan sebahagiannya. Walau bagaimanapun, di mana salji jatuh lewat atau ia bertiup angin, adalah dinasihatkan untuk menutup daun tumbuhan atau merapikan merapikan cawangan.

Lampu: Tempat terbuka atau sedikit teduh. Kepada tanah tidak mengalir, tetapi tidak mentolerir terlalu mentah.

Ketinggian 80-90 cm.

Pencahayaan: untuk peonies varieti harus terbuka dan cerah, walaupun sedikit teduhan pada waktu tengah hari boleh diterima. Dalam peonies teduh mendalam berkembang, tetapi tidak berbunga. Untuk semua pions adalah kawasan yang tidak sesuai dengan air bawah tanah cetek, dalam keadaan sedemikian, reput akar peonies. Penyiraman: Penyiraman peonies tidak kerap, tetapi mereka memakan 2-3 baldi setiap belukar dewasa. Air harus menyerap tanah ke kedalaman akarnya. Hayat hibrid hibrid terhad kepada 7-10 tahun. Kemudian mereka harus dibahagikan dan dimasukkan ke tempat yang baru. Pembiakan: dengan membahagikan semak belukar. Peony boleh dikongsi dengan 3 - 4 tahun, dengan syarat bahawa mereka biasanya berbunga, bilangan batang melebihi 7 dan batang tidak berkembang rasuk dari satu titik, dan menduduki kawasan diameter tertentu sekurang-kurangnya 7 cm pada zaman optimum lorong tengah untuk ini. - dari pertengahan Ogos hingga dekad ketiga September. Kami digali belukar memotong batang pada ketinggian 10 cm. Akar air basuhan dan kiri di bawah naungan untuk beberapa jam, jadi mereka hilang kerapuhan mereka dan tidak memecahkan apabila dibahagikan. unit pendaratan Standard -. Delonka dengan 2-3 pertumbuhan semula buah pinggang dan sebahagian daripada saiz rizom 10-15 cm delenki Disediakan ditanam di tempat yang berpasir per juga. Dari atas, mereka mengisi taman dengan tanah sehingga lapisan di atas ginjal tidak lebih dari 5 cm, dan banyak disiram.

Penyiraman: tanah mesti sentiasa basah, tetapi penyiraman yang berlebihan atau, sebaliknya, mengeringkan koma bumi, boleh mengakibatkan kematian tumbuhan dan menjejaskan berbunga. Elakkan kelembapan pada daun tumbuhan. Penyebaran primroses dengan membahagikan semak belukar. Primula Jepun mesti secara berkala didarabkan oleh biji, kerana bunga lebih subur terjadi pada tumbuhan 2-3 tahun. Primrose biasanya dibahagikan kepada tahun ketiga kelima penanaman, apabila mereka tumbuh cukup, pada awal musim bunga atau pada musim panas, pada akhir bulan Julai-Ogos. Anda boleh melakukannya selepas berbunga. Kebanyakan primroses ialah tumbuh-tumbuhan spring-spring. April dan Mei adalah tempoh pertumbuhan aktif mereka. Selepas berbunga dan masak benih dalam primula, tempoh musim panas bermula. Pada awal bulan Ogos, tumbuhan "bangun" - akar, daun tumbuh, tunas berbunga ditanam, yang pada musim bunga tahun depan akan menjadi bunga yang indah. Semen ditali dibahagikan kepada roset dan ditanam pada jarak 10-15 cm, dan spesies besar <примула мелкозубчатая, Флоринды) на расстоянии 20—30 см друг от друга. Деление позволяет не только получать посадочный материал, но и омолаживать растение. Если примулы долго растут на одном месте без пересадки, то цветение у старых кустов ослабевает, а корневище с основной массой корней, находящееся близко к поверхности почвы, обнажается.

Lokasi: tempat yang terang. Di kawasan yang berlorek terdapat kemerosotan yang ketara dalam perkembangan tumbuhan dan bunga mereka. Nivianik amat teruk dalam memberi cahaya. Tanah: tanah mesti subur, ditanam hingga kedalaman 25-30 cm, cukup lembab dan dikeringkan dengan baik. Pada tanah yang miskin, serta dengan kelembapan, bunga tumbuh lebih kecil. Dalam tanah berat dan ringan oleh komposisi mekanikal, 20 dan 15 kg baja organik yang diserap dengan baik ditambah setiap 1 m3. Jangan bertolak ansur dengan tanah liat pasir atau tanah liat yang berat dan kawasan basah! Di tanah lembap, ia sering menderita penyakit kulat, ia semakin tua lebih cepat.

Rumput tidur lebih suka tempat-tempat yang hangat dan cerah. Tanah mesti kering, teliti dengan kelembapan, dengan penambahan kapur. Rawatan tidur khusus rumput tidak memerlukan, bagaimanapun, pembiakannya dikaitkan dengan kerumitan tertentu. Menyebarkan biji-bijian tidur, yang segera setelah panen disemai dalam mangkuk atau pasu dengan tanah lembab. Sehingga musim bunga, bekas ini hendaklah disimpan di tempat yang sejuk, memastikan bahawa tanah tidak kering. Pada musim bunga, tunas muda ditanam di dalam pasu, yang mereka cuba untuk menyimpan di tempat yang teduh. Tanah di dalam periuk mesti sentiasa lembab. Di bukit Alpine, tumbuhan muda biasanya ditanam dalam kumpulan kecil pada musim gugur. Variasi yang dibudidayakan tidak disebarkan oleh biji, kerana sifat ini sering mengubah ciri ciri varietas. Pembahagian rimpang di rumput tidur tidak selalu baik.

Lokasi: kebanyakan spesies tersenarai seperti tempat-tempat terbuka yang cerah.

Tanah: bersahaja dengan tanah, tumbuh dengan lebih baik pada berkhasiat, sedikit dibasahkan, mengandungi kapur.

Penjagaan: Yarrow, biasa, tartar, dan terutama ptarmika, dalam cuaca panas kering perlu penyiraman. Tumbuh-tumbuhan permaidani boleh dilakukan tanpa ia untuk masa yang lama. Selepas 3 - 4 tahun yarrow boleh dibahagikan dan ditanam.

Antara kelebihan utama: menjimatkan hiasan di seluruh musim, kesederhanaan, keupayaan untuk berkembang dengan pesat, bunga terang dan tahan lama, sesuai untuk memotong dan bunga musim sejuk. Spesies yang ditanam rendah adalah pengganti yang sangat baik untuk rumput, yang pecah di bawah matahari, kerana mereka tidak terlalu takut menginjak-injak. Kelemahan utama dan mungkin satu-satunya, tetapi serius yang mana beberapa tukang kebun walaupun diusir dari taman yarrow kecenderungan ke arah penyitaan agresif wilayah pembenihan diri dan rumpai. Agar tidak menangkap anak benih di seluruh taman, cuba hapuskan perbungaan pudar dalam masa.

Lokasi: penyayang cahaya. Musim sejuk.

Tanah: ke tanah tidak mengalir, tetapi lebih suka kapur yang mengandungi.

Penjagaan: termasuk pengairan, merumput, melonggarkan. Dalam fizalis musim panas kering disiram setiap hari, hujan - sekali seminggu. Bagi rumpai physalin musim, biasanya 2 kali, menggabungkan dengan melonggarkan merumput. Wintery, ia hanya membeku pada musim sejuk tanpa salji.

Pengeluaran semula: dengan membahagikan belukar, keratan dan biji benih. Semen berkembang dengan kuat, peremajaan dilakukan selepas 6-7 tahun. Keratan pada bulan Julai. Pada keratan mengambil bahagian apikal muda batang. Di bahagian tengah Rusia, physlis ditanam, sebagai peraturan, dari benih (menyemai pada awal Mei) atau melalui benih (benih ditanam dalam benih pada akhir bulan April). Jika boleh, 2-2.5 minggu selepas kemunculan tumbuhan, tumbuhan diberi makan. Pada permulaan dekad ketiga Mei, iaitu hampir seminggu setengah sebelum tomato, physalis ditanam di tanah terbuka dengan jarak dalam lingkungan 40-50 cm, antara baris 60-70 cm.

terdapat appendages t.8-905-566-21-35

Penyiraman dan penjagaan: penanaman yang betul dan makan tetap tidak akan berjaya jika phlox tidak mempunyai cukup air. Bush perlu disiram sehingga tanah basah sepanjang masa. Phlox ini mempunyai sistem akar kuat yang terdiri daripada akar yang cawangan, cawangan, sebahagian besarnya terletak pada kedalaman sehingga 15 cm, jadi mereka sangat sensitif terhadap kekurangan air. Di samping itu, semasa pertumbuhan, phlox mengembangkan jisim daun, batang dan bunga yang menggunakan sejumlah besar kelembapan. Tanpa menyiram batang phlox tumbuh rendah, inflorescence terbentuk kurang dan bunga-bunga lebih kecil, bunga berbunga lebih awal dan cepat berakhir. Daun yang lebih rendah menjadi kuning dan kering. Dalam cuaca panas yang panas, air haruslah supaya air mengalir melalui seluruh lapisan akar. Kadar penyiraman; 15-20 liter air per meter persegi. Lebih baik untuk menghabiskan setengah petang di atasnya, dan selepas setiap penyiraman atau hujan, tanah di bawah semak mestilah dilonggarkan dan keliru. Jangan lupa bahawa rumput bukan sahaja memberikan pemandangan yang tidak pantas ke taman bunga anda, tetapi juga berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi perosak dan penyakit, jadi anda tidak boleh melakukan tanpa propoloks. Pada musim luruh, dengan bermulanya fros, batang phlox dipotong di permukaan bumi. Memotong batang sebaiknya dibakar atau dikeluarkan dari tapak.

Chrysanthemum diletakkan di tapak yang dilindungi dari angin kencang, tetapi tidak rendang. Mereka membesar dengan baik pada tanah yang bersaiz sederhana, sihat, berkhasiat. Semasa merumput dan melonggarkan tanah di sekeliling krisan, daun yang lebih rendah akan dibuang dan dibakar (untuk pengudaraan yang lebih baik), pucuk dikeluarkan secara sistematik. Chrysanthemum berbunga besar ditanam, sebagai peraturan, dalam bentuk tumbuhan tunggal. Adalah disyorkan untuk mengeluarkan tunas apikal yang pertama, kerana ia membentuk hal berkembang, walaupun yang terbesar, tetapi tidak teratur. Ia juga penting untuk mempertimbangkan bahawa krisan tidak bertolak ansur dengan kekurangan kelembapan atmosfera dan tanah. Dengan penyiraman sesekali, batangnya berlilin, dan kualiti dan pemeliharaan bunga semakin merosot. Pada awal bulan September, tumbuh-tumbuhan boleh dilindungi dari filem atau bahan bukan tenunan yang telus. Pada hari-hari panas, bahagian atas tempat perlindungan dikeluarkan. Chrysanthemums dengan tenang melayan frosts cahaya.

Lokasi: musim sejuk dan tahan kemarau. Mereka tumbuh dengan baik di tempat-tempat yang cerah. Di tempat teduh, bunga juga dibuka pada siang hari.

Tanah: ringan, sihat, neutral, segar, kaya dengan nutrien.

Ia boleh disebarkan oleh pertumbuhan muda yang terbentuk di sekitar kilang ibu, atau dengan membahagikan semak pada bulan Mei, atau September-Oktober.

Penggunaan: dalam penanaman kumpulan di kawasan separuh teduh, spesies terbantut adalah cantik. kawasan batu dengan kombinasi perennial lain.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 10 = 14