Shades of blue and photo

Apakah warna biru? Apakah palet, nama-nama warna?

Biru sendiri adalah warna yang kaya, terang dan laconic. Ia sesuai dengan gaya pakaian dan pedalaman yang banyak, terima kasih kepada sebilangan besar warna.

Kita semua tahu cornflower biru, langit, biru, aqua atau kebiruan.

Tetapi terdapat juga nama yang lebih mengejutkan, menekankan perbezaan dalam palet biru:

Nampaknya anda boleh membezakan dan tidak mengelirukan? Tetapi anda boleh). Lazimnya, perihal yang ditemui oleh pereka, memilih ini atau bayangan untuk pedalaman:

Jika kita menangani soalan ini kepada Panton, maka jawapannya akan mengejutkan kita. Pada masa ini terdapat lebih seratus lapan puluh warna biru! Antaranya, terdapat warna-warna gelap, cerah, sederhana, gelap. Terdapat juga warna biru dengan podtonami.

Kecantikan adalah luar biasa, jujur).

Mari kita lihat warna biru yang paling luar biasa dari koleksi Pantone.

Jadi, saya fikir ramai yang tidak pernah mendengar warna biru di bawah namanya "Warna petang". Pada pendapat saya, di bawah naungan ini terdapat campuran kelabu dan kelabu. Dia cantik.

◆ Warna Biru Aronian, Terbukti Biru. By the way, ia sangat mirip dengan teduhan "Della Robbia", tetapi anda tidak boleh berdebat dengan Panton).

◆ Daripada warna panggilan yang sangat luar biasa "Topi biru", "Negara biru", warna "Bunga ceri", warna "Kesan ungu" dan sebagainya). Setuju bahawa palet yang sangat luar biasa, seperti namanya. Tetapi ini bukan semua warna. Lihat di bawah:

Perhatikan bahawa banyak warna sangat serupa antara satu sama lain. Tetapi terdapat perbezaan, hanya melalui monitor kita tidak dapat melihat nuansa ini, tetapi pada kain semuanya semuanya kelihatan dengan sempurna.

Saya suka biru, terutamanya warna cahaya dan peralihan antara biru dan hijau. Mungkin kerana mereka mengingatkan laut.

Seperti mana-mana warna, biru mempunyai banyak warna. Sesetengah nama warna biru pada pendengaran, contohnya, biru, indigo, gelombang laut atau ultramarine (terima kasih kepada kumpulan itu "Mesin Masa", yang merupakan lagu tentang "warna burung ultramarine" dimuliakan teduh ini).

Warna biru yang lain kurang diketahui. Sebagai contoh, kobaltic atau Niagara.

Itulah yang kelihatannya palet warna biru:

Tetapi sebuah palet yang berwarna biru:

Tetapi jangan lupa bahawa orang yang berlainan boleh memanggil warna yang sama dengan cara yang berbeza.

Nama-nama warna biru boleh berbeza-beza, dan berbeza-beza ada pelbagai. Bergantung pada apa yang dimaksudkan oleh palet, di mana ia digunakan, yang menghasilkan sesuatu yang biru (sebagai contoh, ada pengeluar cat, mereka memberikan sebanyak 180 nama variasi warna biru).

Warna yang paling popular:

Untuk palet warna biru adalah tiga warna asas seperti:

Tiga warna asas ini dibahagikan seperti berikut:

Kepada warna biru adalah semua warna yang berada dalam julat panjang gelombang dari 440 hingga 485 nm. Terdapat bilangan yang tidak terhingga, tetapi tidak semuanya akan mempunyai nama dalam kes itu. Berikut ialah senarai warna yang digunakan paling kerap dan mempunyai nama mereka:

Biru mempunyai banyak warna. Nama-nama warna ini sangat eksotik dan tidak dijangka. Saya akan cuba untuk menyenaraikan beberapa daripada mereka - surgawi, cornflower, ultramarine, kobalt, biru, biru tua, biru muda dan sejenisnya.

Semua warna biru: palet dan kombinasi

Ramai orang tahu bahawa warna adalah sifat subjektif radiasi elektromagnet dalam bidang optik, yang ditentukan berdasarkan sensasi fisiologi visual yang muncul. Ia bergantung kepada beberapa detik psikologi, karuni dan fizikal. Persepsi warna ditentukan oleh identiti individu, serta oleh komposisi spektral, kecerahan dan polaritas warna dengan objek yang tidak bercahaya mengelilingi sumber cahaya. Sangat penting adalah fenomena seperti metametri, sifat peribadi keturunan mata manusia (tahap ekspresi pigmen polimorfik visual) dan jiwa.

Ringkasnya, warna adalah kesan yang diterima seseorang apabila dia melihat sinaran cahaya di matanya. Kesan yang sama radiasi ini boleh menyebabkan perasaan yang berbeza dalam orang yang berbeza. Malah, setiap pemerhati melihat warna sebenarnya.

Biru adalah nama sekumpulan nada. Orang-orang biru melihat warna spektrum di bawah pengaruh radiasi elektromagnet dengan panjang gelombang dalam julat 440-485 nm. Ini adalah salah satu elemen asas dalam sistem GLC.

Di antara warna biru, tiga jenis sangat dibezakan: azure, cyan (biru-hijau) dan ultramarine.

Mari belajar semua warna nada biru. Apa warna biru? Ini sama ada sekumpulan unsur biru dengan pergeseran sedikit ke arah hijau, sehingga tidak ada rasa warna hijau, atau warna cahaya biasa dari nada zon biru. Biru spektrum hampir menyerupai teduhan 130 dalam mod warna Windows (OOBFFF16).

Selalunya ia ditakrifkan sebagai biru atau kebiru-biruan. Dalam versi ini, biru biasanya merujuk kepada objek yang antara lain menonjol sebagai warna biru yang lemah. Khususnya, urat, saluran darah dianggap biru: apabila kita melihat mereka di bawah kulit, kita melihat warna subjek sebagai nada biru.

Warna biru tidak termasuk warna asas dan pertengahan. Ia tidak termasuk dalam warna pangkat 1, 2 dan 3 (sistem (bulatan warna) merah-biru-hijau, sistem merah-kuning-biru).

Dalam mod merah-hijau-biru, warna ini merujuk kepada pangkat ke-4 (antara cyan (hijau-biru) dan biru-hijau-biru). Ia boleh digambarkan sebagai hijau-biru-hijau-biru.

Beberapa prospek percaya bahawa perkataan Rusia "blue9raquo; datang dari nama burung "dove9raquo;. Orang lain mengatakan bahawa burung itu dipanggil "merpati" 9raquo; terima kasih kepada warna mereka. Ada yang berpendapat bahawa perkataan "blue9raquo; sama dengan perkataan "deep9raquo;, kerana badan air dalam telus mempunyai warna biru, dan udara bersih menghasilkan langit biru.

Sekiranya terdapat gambaran yang jelas tentang surut hijau, biru berubah menjadi cyan, dan kemudian - menjadi biru. Kata Bahasa Inggeris Blue menandakan "blue9raquo;, tetapi biasanya diterjemahkan sebagai" blue9raquo;. Warna ini kira-kira sama dengan nada 140 dalam mod warna Windows (140-240-120, 0080FF16).

Pigmen semulajadi dan pewarna

Warna biru wujud. Jadi, pirus mempunyai nada kehijauan hijau - bergantung kepada deposit. Lapis lazuli pada zaman purba adalah sangat mahal, kerana ia adalah salah satu pigmen biru langka.

Langit kelihatan biru. Malah, ia memancarkan semua warna yang kelihatan, tetapi tahap penyebaran berkadar songsang dengan panjang gelombang dalam kuasa ke-4. Malah, dalam kes ini, julat yang boleh dilihat adalah maksimum untuk rasuk biru, ungu dan biru. Untuk mata manusia, campuran semacam itu kelihatan biru.

Dalam sistem CMYK, salah satu daripada empat warna utama adalah cyan. Ia kadang-kadang dipanggil biru, walaupun pada hakikatnya warna yang diketik ini harus dipanggil biru-hijau. Digabungkan dengan gelas merah "Anaglyph9raquo;, ia menghasilkan semula imej tiga dimensi.

Palet warna adalah set warna dan nada yang tetap yang mempunyai pelaksanaan fizikal dalam imej tertentu. Shades of blue wujud dalam jenis berikut:

 • biru terang - bristol biru;
 • turquoise;
 • cornflower blue;
 • biru gelap - kuning air - kelabu-biru atau kelabu;
 • azure (azure);
 • Biru pucat dengan nota ungu - pervanche;
 • lazurik - jenis calico biru yang luar biasa;
 • langit biru (syurga);
 • cornflower blue - blue, silkworm;
 • shmaltovy (dari nama cat, yang disediakan dari kaca biru yang ditumbuk (smalt));
 • ultramarine (warna biru, diperoleh dari fosil lazuli).

Warna biru menenangkan, mempromosikan kelonggaran mental dan fizikal, mewujudkan suasana amanah dan keselamatan. Warna ini adalah tanda kreativiti, dinasihatkan untuk bilik darjah dan bilik darjah. Mengamati warna biru, orang cenderung kepada kedamaian, kesetiaan, pemikiran yang bijak, harmoni dengan masyarakat dan diri mereka sendiri. Blue dianggap sebagai "maskulin" warna. Ia digabungkan dengan "wanita 9raquo; merah jambu.

Warna biru dicerminkan dalam kartun "The Blue Puppy." Persatuan sejarah dan kesusasteraan dengan warna ini juga terdapat dalam tradisi Ortodoks. Jadi, biru dianggap warna Perawan, "penatua yang bersemangat."

Secara umum, semua warna biru merangkumi mimpi dan idealisasi. Oleh itu, konsep "impian biru" (sukar dicapai dan cantik), "pencuri biru" ("Dua belas kerusi" oleh Ilf dan Petrov), disiksa selepas kecurian dengan penyesalan, rambut biru Malvina dan sebagainya. Malah, objek warna ini dicirikan sebagai "terlalu ideal."

Ungkapan "pada piring perak" (untuk berkhidmat) bererti memberi seseorang apa yang mereka mahu tanpa buruh yang teliti di pihaknya. Ia juga diketahui bahawa batu topaz dianggap sebagai fizikal dari warna ini. Dan masih terdapat baka kucing "biru Rusia".

Warna tulen biru dianggap sebagai nada sejuk. Tetapi jika sedikit kuning ditambahkan kepadanya, ia memperoleh ciri lembut berseri. Warna biru hangat adalah surgawi dan semua penggredannya.

Warna-warna sejuk adalah bunga jagung biru, azure, air laut, biru perlindungan dan lain-lain.

Perkahwinan biru adalah cuti kelembutan, sangat halus dan terkawal. Perkahwinan sebegini biasanya dianjurkan oleh percintaan malu. Biru harfiah mewakili ketenangan, bangsawan dan kesucian. Secara kebetulan ia kelihatan terpisah dan sejuk, tetapi ia mengandungi pelbagai fungsi yang menakjubkan dan daya yang tidak diketahui. Ini adalah warna yang sangat mendalam.

Anda boleh dengan mudah membandingkannya dengan bunglon, kerana ia disesuaikan dengan kemahiran skema warna sekitarnya. Ia seperti lembaran kosong, di mana semua orang boleh membuat penerangan warna, menakjubkan dan menarik.

Ada ton nada biru di dunia. Sebagai contoh, dalam palet Institut Panton terdapat 119. Tetapi kebanyakannya adalah unsur-unsur pengantara, perbezaan yang penduduknya hampir tidak menangkap. Untuk perkahwinan biru, nada hangat biasanya digunakan: biru №1, biru bayi, aqua, turquoise, cyan, air laut, air pantai Bondi, koniferous-green, aquamarine, azure-grey, viridian.

Apakah warna cahaya yang baik? Nada cahaya biru hadir di pedalaman zaman Empayar. Ia adalah pada masa itu bahawa dinding di dalam bilik di bandar dihiasi dengan cat warna ini. Pintu dan lantai dicat dengan warna-warna gelap, dan perabot itu diletakkan secara menyerong. Hari ini, tiada siapa yang berkewajipan untuk mematuhi adat ini, tetapi penggunaan nada biru di kawasan pedalaman adalah wajar.

Warna lembut warna abu-abu-biru (Biru-abu-abu) adalah menakjubkan dalam harmoni dengan perabot yang indah dan barang-barang dalam. Ciri-ciri tersebut sesuai untuk mewujudkan suasana yang mulia dan halus, kaya dengan nota kesabaran.

Pedalaman biru membangkitkan persatuan yang selesa yang berkaitan dengan hamparan laut yang tidak berkesudahan dan langit yang tidak berkesudahan. Lagipun, seseorang, mengagumi keindahan seperti itu, merasakan kedamaian dan ketenangan. Warna biru menimbulkan rasa tidak selesa, tenang dan kemakmuran. Tetapi harus diingat bahawa lebihannya boleh menyebabkan keletihan.

Kami berharap terima kasih kepada artikel kami, anda akan dapat menggunakan nada biru untuk tujuan itu.

Nama warna dan warna

Merah, hijau dan biru - berfungsi sebagai asas bagi banyak warna lain. Palet begitu pelbagai bahawa nama-nama warna dan warna dikumpulkan dalam katalog. Tetapi sistematisasi semacam itu tidak membenarkan anda memindahkan semua kecantikan sepenuhnya. Selalunya orang mempunyai naungan biasa dan dipanggil dengan cara yang berbeza. Apa yang boleh kita katakan tentang warna yang jarang berlaku. Hari ini kita akan cuba memahami nama-nama ini dan peraturan-peraturan am untuk pembentukan palet dan warna-warna warna.

Nama-nama banyak warna dan warna sering sewenang-wenang, subjektif. Mereka boleh sangat berbeza dengan budaya jiran. Pada masa yang sama, komposisi spektrum yang berbeza dapat dilihat oleh penerima visual. Secara saintifik, ini dipanggil kesan metamerisme warna.

Keinginan manusia untuk memberi nama kepada sebarang proses, fenomena, tindakan atau objek telah membawa kepada fakta bahawa banyak warna mempunyai nama mereka. Mereka boleh menjadi luar biasa dan sangat jarang digunakan.

Adelaide bukan sahaja nama wanita yang cantik dengan akar Perancis. Warna ini digunakan oleh Dostoevsky dan Turgenev (karya "Pejabat") dalam karya-karyanya. Hari ini, Adelaide dipanggil warna merah ungu atau biru, dekat dengan ungu.

Ungu dengan warna merah adalah bayangan api neraka. Juga dirujuk sebagai infernal atau warna api neraka. Kadang-kadang digambarkan sebagai mutiara merah atau merah dengan hitam.

"Warna pinggang nenek" terdengar lucu. Itulah nama yang mendapat merah jambu pucat. Persatuan langsung membawa kepada imej purba nymphs dan dewi pencipta Aurora subuh pagi. Terdapat versi yang namanya berasal dari awal abad ke-19 dengan kemunculan pelbagai jenis mawar baru.

"Warna api pasaran" tidak mempunyai warna yang jelas. Ia digambarkan oleh orang-orang yang mempunyai fantasi yang baik sebagai merah berapi dengan campuran kelabu (kuning-biru). Terdapat namanya pada akhir abad ke-19 sebagai ingatan peristiwa tragis - kebakaran di Paris di bazar amal. Kemudian, semasa tragedi banyak orang mati.

Cowberry lama dalam bahasa Rusia menandakan warna daun kacang hijau - hijau. Hari ini ia dianggap sebagai warna merah. Buah bilberry masak - merah jambu padat atau merah muda. Adalah menarik bahawa warna ini diambil dalam perihalan spanduk I.Grozny.

Optimisme dan tragedi bergabung dalam naungan abad ke-18 yang popular - "janda hitam". Untuk sebab-sebab tertentu, mereka menyebutnya salah satu halftone merah jambu.

Berambut perang dikaitkan dengan blondes dan warna rambut mereka. Nama itu berasal dari Perancis, diterjemahkan sebagai coklat muda, emas, merah, berambut perang. Ia adalah semua warna dan menyerap berambut perang. Cahaya, dengan warna kekuningan-kekuningan - itu gambaran lebih tepat mengenai warna ini. Sehingga abad ke-19, perkataan itu mempunyai sebutan yang berlainan: blondes dipanggil tali khas. Kain ini diperbuat daripada sutera emas. Kemudian ia dibenarkan untuk menambah warna putih atau hitam pada benang.

"Warna perut zirafah" sangat menyerupai warna bulu haiwan di kawasan ini. Ia ditakrifkan sebagai gabungan dua warna: kemerahan-kuning dengan coklat muda. Nama-nama tambahan adalah "zirafah cinta" dan "zirafah di pengasingan." Sejarah penampilannya bermula pada tahun 1827. Di Taman Botani tempatan tetamu baru muncul - seorang zirafah-perempuan. Hadiahnya dihantar oleh naib raja Mesir.

Dari perkataan Perancis untuk "jerami", terdapat warna kuning pucat bernama Palevy. Kadang-kadang ia digambarkan sebagai warna kuning atau merah jambu yang membosankan, dengan campuran kuning yang besar. Dahl mendefinisikannya sebagai jerami. Kuda dengan bulu warna ini akan dipanggil solo atau isabel, seekor anjing jin, seekor burung merpati adalah clayey.

"Vaidovy" bertindak sebagai sinonim untuk indigo. Ia secara lisan digambarkan sebagai biru tua atau biru. Hari ini ia digunakan sangat jarang berkaitan dengan popularisasi "indigo", yang diekstrak daripada bahan mentah tumbuhan. Asas adalah jus tumbuhan tropika keluarga legum. Ia ditakrifkan sebagai biru tua.

Harlequin moden bermaksud bintik-bintik warna yang tersebar di permukaan. Awalnya digunakan untuk menentukan variegated dan berwarna-warni. Pada permulaan abad ke-19, kain yang sangat bergaya, yang terdiri daripada segitiga berwarna, telah dijelaskan. Kadang-kadang warna opal dipanggil harlequin, kerana bermain cahaya pada sinar matahari dengan semua warna pelangi. Hari ini, selalunya ia digunakan untuk menggambarkan warna haiwan, bintik-bintik pada kulit yang bertaburan di seluruh badan.

Ceroboh Havana berbeza bukan sahaja dalam komposisi mereka, tetapi juga warna. Oleh itu, produk ini dalam reka bentuk warna dipanggil havana. Atau havana-coklat. Havana ditetapkan sebagai coklat gelap, dengan campuran coklat. Satu lagi versi teduh, dilambangkan dengan nama yang sama - sedikit lebih ringan, mirip dengan campuran chestnut dan ungu.

Penggunaan profesional bunga

Internet telah menerbitkan buku rujukan yang mengandungi nama-nama lebih daripada seribu warna dan warna. Program dalam talian yang mudah membolehkan pengguna perkhidmatan menetapkan warna dengan sendiri pada parameter tertentu. Nama ditentukan secara automatik. Katalog-katalog tersebut adalah permintaan di kalangan orang-orang profesi yang berlainan dan aktif digunakan oleh mereka.

Di dunia moden, menjual perkara telah menjadi seni dengan garis-garis halus, penyelidikan serius dan teknik psikologi. Bekerja pada persepsi visual barang ditakrifkan sebagai kriteria yang paling penting untuk kejayaan penjualan produk. 93% pembeli dipandu oleh kemunculan pakej, jika mereka membeli produk untuk kali pertama. 85% orang mengambil dari rak-rak itu, warna yang sesuai dengan barang-barang dan menyukai mereka secara peribadi.

Kajian telah menunjukkan bahawa penyelesaian warna tidak universal. Iaitu, naungan yang sama menyebabkan nombor bersekutu yang berlainan bagi kaum yang berbeza. Khususnya, untuk Amerika Utara, ciri-ciri warna berikut adalah betul:

 • kuning - belia, optimis. Penggunaan optimum: warna tingkap, untuk menarik perhatian;
 • merah adalah tenaga. Ia digunakan untuk jumlah jualan;
 • biru - kepercayaan, keselamatan. Di rantau ini, mereka dicat oleh bank dan pejabat besar;
 • hijau adalah warna yang santai. Persatuan dengan konsistensi menjadikannya dalam permintaan dalam perniagaan;
 • hitam - berkilat, berkuasa. Penggunaan optimum: promosi barangan elit;
 • oren - pencerobohan. Mudah seperti panggilan untuk bertindak;
 • merah jambu - roman, kewanitaan. Digunakan sebagai cara untuk menarik pelanggan;
 • ungu - kedamaian, pengungsian. Penggunaan ungu dibenarkan dalam industri produk kecantikan anti-penuaan.

Keupayaan warna yang unik untuk menukar tingkah laku pembeli digunakan dan pada pendaftaran sumber elektronik. Sangat berguna untuk pereka web adalah jadual automatik yang dipanggil "Nama warna dan warna", yang membolehkan anda menjana kod HTML.

Takrif warna dalam profesion ini sama pentingnya dengan tempat lain. Hakikatnya ialah pada memantau teduh yang sama boleh dipaparkan dengan cara yang berbeza. Kekurangan pembetulan gamma membawa kepada fakta bahawa, sebagai contoh, semua warna gelap dilihat sebagai hitam.

Berdasarkan persatuan dan kajian mengenai kesan warna pada aktiviti otak dan motor, ahli psikologi memberi cadangan mereka untuk bilik kanak-kanak. Bilik di mana kanak-kanak bermain atau tidur tidak boleh dicat dengan warna-warna terang. Jeruk merah dan berair merangsang aktiviti. Kanak-kanak itu secara semula jadi aktif, jadi rangsangan tambahan tidak diperlukan dalam kes ini. Warna gelap (biru, hijau, ungu) boleh menyekat. Oleh itu, penggunaannya juga tidak diingini.

Warna nurseri harus dikaitkan dengan zaman kanak-kanak yang ideal. Sebagai contoh, ia boleh menjadi pic, kapur lembut, kuning kuning. Aksen terang akan ditambah secara automatik. Kanak-kanak sering menarik - kerja mereka pasti akan menghiasi bilik.

Pereka, mempelajari asas profesion, berkenalan dengan teori warna. Dalam kes ini, ia selalu disebutkan dalam proses pembelajaran bahawa naungan merujuk kepada kategori subjektif. Teori warna sebagai sains keseluruhan membolehkan kita menerangkan beberapa sambungan dalam rantaian "persepsi-emosi".

Adalah penting bagi seorang pereka yang berjaya untuk mempelajari cara menggabungkan warna dari kumpulan yang berbeza (bukan jiran) untuk membuat projek mereka sendiri. Warna sejuk dan hangat - di sinilah sukar, tetapi penyelesaian kreatif yang paling berjaya. Walau bagaimanapun, kombinasi warna yang betul adalah masalah kedua-dua rasa dan pengalaman.

Kajian pelbagai kumpulan profesion menyebabkan para saintis menghasilkan hasil yang luar biasa. Ternyata para wakil sains yang tepat lebih suka warna hijau. Gabungan warna hijau dan biru adalah tipikal untuk pencipta. Bidang kepentingan orang tersebut terletak pada aktiviti kejuruteraan dan reka bentuk. Warna hijau dipilih oleh akauntan, tentera, ahli ekonomi.

Biru bukan warna sifat profesion. Sambungan telah ditemui di antara cinta untuk sifat keperibadian biru dan seperti kepekatan, keprihatinan, ketepatan. Orang "Blue" tidak suka membuat keputusan sendiri, mereka takut tanggungjawab. Pada masa yang sama mereka adalah pemain yang baik. Pilihan terbaik adalah pejabat, di mana bilangan kenalan luaran diminimumkan. Bersama-sama dengan kecerdasan tinggi, cinta untuk warna ini adalah ciri-ciri ahli sejarah, penulis, ahli sains.

Simpati warna merah juga tidak sesuai untuk kumpulan profesional tertentu. Keutamaan untuk warna ini bermakna berusaha untuk kepimpinan dan tujuan. Banyak pengurus pangkat tinggi, aktivis awam, pentadbir walaupun tidak memakai baju merah, tetapi suka warna ini. Kemerdekaan kreatif ditakrifkan sebagai cinta kombinasi bunga merah dan ungu.

Cinta untuk komunikasi dan penglibatan dalam rangkaian sosial adalah ciri orang yang memilih warna kuning. Warna menggambarkan kebebasan, di mana dalam aktiviti harian mereka ditarik ahli politik, saintis, ahli perniagaan. Kepelbagaian mentaliti seni dan gambaran dalam persepsi adalah ciri-ciri orang yang memilih warna kuning.

Bagaimana untuk membuat mawar dari kertas dengan tangan anda sendiri

Jika anda estet dan anda suka perkara yang indah, cuba belajar cara membuat mawar dari kertas. Dalam kelas induk ini, dua varian membuat bunga ros dijelaskan: dari serbet kertas dan teknik origami. Origami sesuai untuk hiasan hadiah yang bergaya.

Anda tidak boleh mengambil dan membasuh kucing - ini tidak menjadi masalah bagi yang lemah hati. Kebanyakan kucing tidak suka dan takut mandi, walaupun semua kucing tahu bagaimana untuk berenang. Tetapi ada peraturan yang akan membantu haiwan mengatasi ketakutan dan dengan tenang menahan prosedur air.

Bagaimana hendak menggunakan tali anjal

Hari ini, semua orang perlu menenun gelang keluar dari band getah, tanpa mengira jantina dan umur. Kanak-kanak menenun, kerana ia kini bergaya dan sangat mudah, walaupun kanak-kanak yang paling gelisah dapat mengatasinya. Membangunkan kemahiran motor halus, kerja jarum mudah adalah sama.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − 93 =