Sistem pemanasan terbuka dan tertutup

Sistem pemanasan tertutup dan terbuka dengan contoh litar

Selepas penyejukan, penyejuk mengalir kembali ke dandang, di mana ia dipanaskan semula. Oleh itu, sistem dengan peredaran semulajadi beroperasi. Dalam reka bentuk ini, hanya air yang boleh digunakan, kerana antibeku yang digunakan untuk pemanasan menguap terlalu cepat.

Sistem pemanasan terbuka yang skimnya mengandaikan adanya tangki pengembangan digunakan di banyak rumah. Dengan pengembangan lebihan cecair jatuh ke dalam tangki pengembangan. Di samping itu, dengan air berlebihan dalam sistem, ia juga memasuki tangki.

Cecair dalam sistem pemanasan terbuka bergerak agak perlahan, jadi paip perlu disejukkan secara beransur-ansur untuk mengelakkan memakai dan mendidih.

Untuk memastikan sirkulasi yang baik, dandang mesti dipasang pada tahap paling rendah, dan pada titik tertinggi sistem terdapat tangki pengembangan. Untuk menggunakan sistem pemanasan terbuka dalam keadaan musim sejuk, tangki mesti dilindungi. Apabila meletakkan saluran paip untuk sistem sedemikian, adalah wajar untuk menggunakan bahagian penyambung minimum.

Penyejatan cecair dalam sistem pemanasan tertutup dikecualikan, kerana reka bentuk sedemikian adalah hermetik, dan peredaran pembawa haba disediakan oleh pam. Sistem dengan peredaran paksa termasuk elemen yang sama seperti dalam sistem pemanasan terbuka, tetapi senarai itu ditambah dengan pam edaran.

Jika semasa operasi cecair mengembang di atas tahap tertentu, injap tangki pengembangan membuka dan menghapuskan pembawa haba yang berlebihan. Apabila suhu dalam sistem jatuh, pam pam cecair kembali ke dalam sistem.

Tangki untuk sistem pemanasan tertutup biasanya diperbuat daripada logam berkekuatan tinggi. Struktural tangki terdiri daripada dua bahagian, yang digulung antara satu sama lain. Dalam rongga dalaman tangki adalah diafragma yang diperbuat daripada getah tahan panas. Di samping itu, sejumlah kecil gas (biasanya nitrogen atau udara) sentiasa disimpan di dalamnya. Diafragma membahagikan tangki kepada dua bahagian, satu daripadanya menerima cecair yang diperluas, dan yang kedua mengandungi gas. Masuk ke dalam tangki, menekan air di atas membran, mengisi ruang kosong tangki, dan apabila cecair dalam sistem menyejuk di bawah pengaruh diafragma, air di dalam tangki dipaksa keluar lagi.

Perbezaan antara sistem terbuka dan tertutup

Apa yang lebih baik - sistem pemanasan terbuka atau tertutup?

 1. Penempatan tangki pengembangan. Dalam sistem terbuka, tangki mesti terletak pada titik tertinggi, dan sistem pemanasan tertutup tidak mengemukakan sebarang keperluan ke lokasi tangki.
 2. Dalam sistem pemanasan tertutup, tekanan atmosfera yang berterusan dikekalkan, memandangkan tiada udara dalam sistem sedemikian dari luar (lebih terperinci: "Sistem pemanasan tertutup - skim contoh"). Disebabkan ini, tempoh perkhidmatan pemanasan meningkat dengan ketara. Tekanan tambahan di bahagian atas sistem membolehkan mengurangkan risiko penampilan penutupan udara yang menyumbat radiator yang terletak di atas.
 3. Untuk sistem pemanas terbuka, paip diameter besar diperlukan, yang agak sukar untuk pemasangan dan semasa operasi. Di samping itu, mereka agak sukar untuk menyamar, yang memberi kesan buruk kepada reka bentuk premis. Untuk mengendalikan sistem sedemikian memerlukan kecenderungan yang berterusan, penciptaan yang memerlukan usaha tambahan.
 4. Sistem tertutup secara struktur lebih mudah dan lebih murah, kerana pemasangan tiub nipis kurang susah payah, dan kosnya jauh lebih rendah daripada harga paip tebal.
 5. Jika pam edaran dipasang dengan betul, ia mungkin untuk mengelakkan bunyi yang berterusan.

Kelebihan sistem pemanasan terbuka:

 • kesederhanaan operasi;
 • tidak perlu memasang pam;
 • pengagihan seragam haba di seluruh premis;
 • permulaan dan hentian sistem yang mudah;
 • kebebasan daripada elektrik;
 • kebolehpercayaan;
 • pemasangan mudah.

Kelemahan sistem pemanasan terbuka:

 • kemerosotan rintangan haus sistem apabila udara memasukinya;
 • rintangan miskin terhadap suhu ambien rendah semasa operasi sekejap;
 • perlahan pemanasan selepas permulaan;
 • keperluan pemantauan berterusan tahap penyejuk dalam tangki pengembangan;
 • ketidakserasian sistem dengan ejen antibeku;
 • dimensi besar;
 • kecekapan yang rendah.

Kelebihan sistem pemanasan tertutup:

 • pemasangan mudah;
 • tidak perlu mematuhi tahap penyejuk dalam takungan;
 • kestabilan yang baik sebelum beku kerana penggunaan antibeku sebagai penyejuk;
 • kemungkinan untuk mengawal suhu sistem dengan meningkatkan atau mengurangkan jumlah pembawa tenaga;
 • kemungkinan penggunaan jangka panjang satu kumpulan air, yang disebabkan oleh ketat sistem;
 • tahap tekanan dikawal;
 • ekonomi;
 • teknologi, yang menentukan hayat perkhidmatan yang panjang;
 • kemungkinan bekerja bersama-sama dengan pemanas tambahan.

Kelemahan sistem pemanasan tertutup:

Apakah perbezaan dan kelebihan sistem terbuka dan tertutup

Sistem pemanasan ditutup dan jenis terbuka. Ramai pakar percaya bahawa sistem pemanasan tertutup mempunyai lebih banyak kelebihan daripada sistem pemanas terbuka. Adakah ini benar? Mari kita cuba untuk memahami.

Sistem pemanas jenis terbuka mempunyai banyak kelemahan, yang akan kita bicarakan kemudian, tetapi ada juga kelebihan yang tidak dapat dinafikan - ia tidak bergantung kepada elektrik. Jika kita mengambil kira bahawa kos elektrik meningkat setiap tahun, dan masalah dengan membekalkan elektrik ke rumah kita tidak biasa, ini satu-satunya kelebihan sistem pemanasan terbuka yang dapat mengatasi semua kekurangannya.

Oleh itu, tidak hairanlah, walaupun kelebihan sistem tertutup, sistem pemanasan terbuka yang mudah dan murah masih dipasang di banyak rumah. Tetapi, tentu saja, terdapat banyak kelemahan untuk kaedah pemanasan bilik ini.

Pemanasan di rumah

Kelemahan sistem pemanasan terbuka

Bercakap mengenai kekurangan sistem terbuka, kita harus terlebih dahulu bercakap tentang penampilan yang tidak boleh dilihat. Ia diperbuat daripada paip besar tebal berdinding besar diameternya. Menyembunyikan komunikasi di sebalik panel hiasan amat sukar.

Sebagai tambahan kepada kualiti estetik yang rendah, sistem pemanasan terbuka mempunyai beberapa kelemahan yang lain, antaranya perlu diperhatikan:

 • Kecekapan yang rendah.
 • Peredaran perlahan penyejuk.
 • Dalam sistem, hanya air yang boleh digunakan sebagai penyejuk, kerana antibeku lain dengan cepat menguap.
 • Tangki pengembangan tidak dimeteraikan.
 • Keperluan untuk sentiasa memperbaharui paras air dalam tangki pengembangan, kerana penyejatannya yang berterusan, yang menyebabkan sistem itu menjadi udara dan membawa kepada akibat negatif.
 • Kehadiran gelembung udara dalam sistem menyebabkan penurunan pemindahan haba, gangguan peredaran cecair, penciptaan kesesakan udara, rupa bunyi bising, menyebabkan kakisan permukaan dalaman unsur-unsur sistem, mengurangkan hayat perkhidmatan.

Prinsip pengoperasian sistem pemanas jenis terbuka

Prinsip operasi sistem jenis terbuka adalah berdasarkan undang-undang asas termodinamik. Air panas naik dalam sistem ke atas, dengan itu mencipta tekanan yang lebih tinggi di outlet dandang pemanasan. Dari tempat tekanan tinggi, air bergegas ke kawasan dengan tekanan yang lebih rendah dan penyejuk peredaran melalui sistem. Pemanasan, air meningkatkan jumlah, oleh itu untuk sistem sedemikian perlu tangki pengembangan. Sistem terbuka menggunakan tangki bocor yang berkomunikasi dengan atmosfer, sebab itulah sistem dipanggil terbuka.

Oleh kerana dalam sistem terbuka air mengalir agak perlahan, pemanasan paip mesti lulus secara beransur-ansur untuk mengelakkan air mendidih dan merosakkan paip. Jika pemanasan tidak digunakan pada musim sejuk, air dari sistem mestilah disalirkan, supaya saluran paip tidak membeku.

Tahap peredaran yang diperlukan oleh pengangkut haba dipastikan dengan memasang dandang pada titik terendah sistem pemanasan (di bawah tanah, lantai bawah), dan tangki pengembangan dipasang di tempat paling tinggi (di loteng). Untuk memperluas tangki tidak dibekukan pada musim sejuk, perlu mengisikannya secara kualitatif.

Rajah sistem pemanasan terbuka

Sistem pemanasan terbuka boleh beroperasi tanpa pam edaran, tetapi dalam perancangan, perlu dilakukan seberapa mungkin giliran dan menggunakan jumlah minimum kelengkapan dan kelengkapan. Di pintu keluar dari dandang paip dengan diameter besar digunakan. Jika perlu untuk memanaskan kawasan bilik 50 - 100 m2, diameter paip hendaklah kira-kira 40 mm, dan dengan kawasan yang lebih besar, diameter paip perlu ditingkatkan hingga 52 mm dan lebih.

Diameter paip mendatar hendaklah sama dengan diameter penaik, paip dengan keratan rentas yang lebih kecil boleh digunakan untuk sistem paip yang dilipat.

Apabila memasang sistem pemanasan jenis terbuka, adalah perlu untuk meletakkan paip mendatar dengan cerun ke arah dari titik tertinggi sistem ke radiator, dan kemudian ke dandang pemanasan (cerun mestilah dalam 0.005-0.01%).

Sistem pemanasan jenis tertutup: ciri dan kelebihannya

Ciri khas sistem pemanasan tertutup adalah pengasingan lengkap dari atmosfera. Oleh itu, penembusan udara dapat dikurangkan. Untuk mengimbangi pengembangan suhu dalam sistem tertutup, tangki pengembangan membran digunakan, yang mengisi air apabila dipanaskan, dan apabila disejukkan, mereka dipindahkan ke sistem.

Skim pemanasan jenis tertutup

Tangki pengembangan adalah tangki keluli, dibahagikan dengan membran getah kepada dua bahagian. Satu bahagian tangki direka untuk gas (yang paling sering diisi dengan nitrogen), bahagian kedua adalah untuk air penyejuk. Apabila air dari sistem memasuki tangki, ia memampatkan gas di dalam ruang udara.

Tangki pengembangan datang dalam jumlah yang berbeza. Pilih isipadu tangki supaya apabila dipanaskan, tekanan dalam tangki tidak melebihi tahap yang dibenarkan. Untuk melindungi tangki pengembangan daripada melebihi parameter yang dibenarkan, injap keselamatan dipasang.

Tank membran dipenuhi oleh 60 - 30%. Untuk sistem pemanasan di kemudahan besar, masalahnya adalah dimensi besar tangki membran. Sebagai contoh, jika jumlah tangki beribu-ribu liter, maka isu meletakkan tangki besar itu agak akut. Untuk menyelesaikan masalah yang sukar ini, gunakan pemasangan, yang mengekalkan tekanan tertentu dalam tangki dan membolehkan anda mengurangkan jumlahnya. Pemasangan tersebut terdiri daripada tangki pengembangan bukan tekanan dan sistem peraturan tekanan berdasarkan operasi pam.

Prinsip sistem pemanas jenis tertutup

Apabila suhu dalam sistem pemanasan tertutup meningkat, injap khas menyediakan tangki dengan akses kepada pembawa haba, apabila suhu itu diturunkan, pam pam kembali penyejuk ke dalam sistem.

Unit pengawal tekanan mengekalkan tekanan dalam sistem dalam had yang ditetapkan. Tangki pengembangan dengan pemasangan itu lebih padat daripada tangki membran konvensional. Sebagai tambahan kepada fungsi utamanya, kemudahan penyelenggaraan tekanan dapat melakukan pengisian sistem otomatis, deaeration of the coolant, dll.

Sistem pemanasan tertutup perlu mengeluarkan udara yang menembusi apabila mengisi semula sistem atau jika meterai tidak dimeterai. Untuk tujuan ini, kren Mayevsky atau bolong udara automatik digunakan. Untuk mengeluarkan udara, dibubarkan dalam penyejuk, pemisah digunakan, yang diletakkan dalam perancangan.

Peredaran penyejuk dalam sistem pemanasan tertutup adalah disebabkan oleh pam.

Operasi pam meningkatkan kecekapan sistem pemanasan, yang memanaskan bilik dengan lebih baik, dan juga membolehkan unsur pemanasan tambahan disambungkan ke sistem (contohnya, sistem lantai panas yang tidak berfungsi dengan peredaran semulajadi penyejuk).

Kelemahan sistem pemanasan dengan pam adalah kebergantungan mereka terhadap elektrik.

Skim pemanasan litar tertutup menyediakan pemasangan pam edaran dan tangki pengembangan membran di hadapan dandang pada paip pemulangan.

Susunan tangki dan pam ini memudahkan pemasangan sistem pemanasan. Pertama, tidak perlu menebat paip, anda tidak perlu meletakkan tangki pengembangan di loteng, dan kedua, anda tidak perlu melihat cerun paip semasa pemasangan dan anda boleh memasang paip apa-apa keratan rentas.

Tetapi tidak dapat mengurangkan diameter paip yang membekalkan penyejuk. Dengan sangat mengurangkan diameter paip, anda meningkatkan rintangan air dan mengurangkan jumlah penyejuk peredaran per unit masa melalui radiator.

Dalam sistem yang tertutup tidak ada penyejatan air, jadi tidak perlu sering memantau tahap penyejuk. Dengan penggunaan edaran terpaksa penyejuk, sistem pemanasan tertutup memanas dengan lebih cepat. Menggunakan pam membolehkan anda menyesuaikan suhu di setiap bilik, dan jika pam berfungsi dengan termostat bilik, maka adalah mungkin untuk memanaskan bilik hanya apabila suhu jatuh di bawah suhu preset.

Saya fikir untuk masa yang lama jenis untuk memilih ditutup atau terbuka. Akibatnya, saya berhenti terbuka. Untuk sistem pemanasan saya betul!

Pemikiran lama tentang jenis apa yang hendak dipilih, ditutup atau terbuka. Akhirnya berhenti di tempat terbuka. Untuk sistem pemanasan saya betul!

Memilih terbuka dengan pam) Di tapak cuba mengelirukan! (

Jenis membuka paip di bawah gelaran, dan sebagainya, mengenai pam sedikit di mana mereka menulis demikian untuk bercakap alternatif)) untuk memberikan adalah lebih baik untuk tidak mencari)

Pilihan terbaik adalah sistem terbuka dengan pam pada bekalan dan dengan tangki vakum (penyebuan diri) di suatu tempat di lantai di sebelah dandang. walaupun sebotol air 5 liter datang dari bawah air. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, 10 telah membuktikan yang terbaik.

dalam kedua-dua angka kesilapan tatabahasa bukanlah "tangki pengembangan" yang betul, tetapi jenaka "nakal". Kedua-dua sistem yang ditunjukkan di sini ditutup ...

Artikel baru

01/01/2018 // 0 Komen

Posted in Uncategorized | 0 Comments

01/01/2018 // 0 Komen

1/18/2018 // 0 Komen

01/01/2018 // 0 Komen

Semua hak terpelihara - © 2016

Apabila menyalin bahan, pautan langsung aktif ke sumber diperlukan

Apakah perbezaan antara sistem pemanasan terbuka dan tertutup

Pemanasan air di bangunan kediaman individu terdiri daripada dandang dan radiator yang dihubungkan oleh paip. Air memanas dalam dandang, bergerak melalui paip ke radiator, memancarkan haba di radiator dan kembali ke dandang.

Pemanasan pusat disusun, serta autonomi. Perbezaannya ialah dandang pusat atau CHP memanaskan banyak rumah.

Istilah "sistem tertutup" dan "sistem terbuka" digunakan untuk mencirikan pemanasan autonomi dan pemanasan pusat, tetapi berbeza dengan makna:

 • Dalam sistem pemanasan autonomi, sistem terbuka dipanggil sistem yang, melalui kapal pengembangan, berkomunikasi dengan atmosfera. Sistem yang tidak mempunyai mesej dengan atmosfera dipanggil sistem tertutup.
 • Di rumah dengan pemanasan pusat, terbuka dipanggil sistem di mana air panas ke keran datang secara langsung dari sistem pemanasan. Tutup, apabila air panas yang memasuki rumah memanaskan air paip di penukar haba.

Air, yang dipenuhi dengan dandang, paip dan radiator, apabila dipanaskan, berkembang. Tekanan di dalam meningkat dengan mendadak. Jika anda tidak meramalkan kemungkinan mengeluarkan jumlah air tambahan, maka sistem akan pecah. Pampasan untuk perubahan dalam jumlah air dengan perubahan suhu berlaku dalam kapal pengembangan. Apabila suhu meningkat, air berlebihan bergerak ke dalam kapal pengembangan. Dengan suhu yang semakin berkurangan, sistem ini ditambah dengan air dari kapal pengembangan.

 • Sistem terbuka Ia disambungkan secara kekal ke atmosfera melalui kapal pengembangan terbuka. Kapal tersebut dibuat dalam bentuk tangki segi empat tepat atau bulat. Borang itu tidak penting. Adalah penting bahawa ia mempunyai kapasiti yang mencukupi untuk menampung jumlah air tambahan yang dihasilkan daripada pengembangan haba air yang beredar. Kapal pengembangan terletak di bahagian tertinggi sistem pemanasan. Dengan sistem pemanasan, kapal itu dihubungkan dengan paip, yang dipanggil riser. Penaik dipasang di bahagian bawah tangki - ke bahagian bawah atau dinding sebelah. Di bahagian atas tangki pengembangan, paip longkang disambungkan. Ia dihantar ke pembetung atau di luar bangunan. Pipa longkang diperlukan sekiranya tangki melimpah. Ia juga memastikan sambungan berterusan tangki dan sistem pemanas dengan atmosfera. Sekiranya sistem diisi dengan air secara manual oleh baldi, tangki juga dilengkapi dengan penutup atau menetas. Sekiranya kapasiti tangki dipilih dengan betul, paras air dalam tangki diperiksa sebelum menukar pemanasan. Tekanan air dalam "sistem terbuka" sama dengan tekanan atmosfera, dan tidak berubah apabila suhu air berubah, yang beredar dalam sistem. Peranti keselamatan tekanan tidak diperlukan.
 • Sistem tertutup terpencil dari atmosfera. Kapal pengembangan adalah hermetik. Bentuk kapal itu dipilih supaya ia dapat menahan tekanan terbesar pada ketebalan dinding minimum. Di dalam kapal terdapat membran getah, yang membahagikannya kepada dua bahagian. Satu bahagian dipenuhi dengan udara, bahagian lain dihubungkan dengan sistem pemanasan. Kapal pengembangan boleh dipasang pada sebarang titik dalam sistem. Apabila suhu air meningkat, lebihan masuk ke dalam kapal pengembangan. Udara atau gas di bahagian lain membran dimampatkan. Apabila suhu berkurangan, tekanan dalam sistem berkurangan, air dari kapal pengembangan dipaksa keluar dari kapal pengembangan ke dalam sistem oleh udara termampat. Dalam sistem tertutup, tekanan lebih tinggi daripada sistem terbuka dan sentiasa berubah bergantung pada suhu air yang beredar. Di samping itu, sistem tertutup mesti dilengkapi dengan injap keselamatan sekiranya terdapat peningkatan tekanan yang berbahaya dan bolong udara.

Sistem pemanasan terbuka

Pemanasan daerah

Air dengan pemanasan pusat dipanaskan di dandang pusat atau CHP. Di sini, pembesaran air dengan perubahan suhu dikompensasi. Selanjutnya, air panas dipam oleh pam edaran ke dalam rangkaian pemanasan. Rumah-rumah itu dihubungkan dengan rangkaian pemanasan oleh dua talian paip - terus dan terbalik. Memasuki rumah melalui saluran paip langsung, air dibahagikan kepada dua arah - untuk pemanasan dan air panas.

 • Sistem terbuka. Air langsung ke keran air panas, dan dibuang ke pembetung selepas digunakan. "Sistem terbuka" lebih tertutup, tetapi di rumah dandang pusat dan CHPP perlu melakukan rawatan tambahan air - pemurnian dan penyingkiran udara. Bagi penyewa, air ini lebih mahal daripada air paip, dan kualitinya lebih rendah.
 • Sistem tertutup. Air melewati dandang, memberikan haba kepada pemanasan air paip, disambungkan ke air pemanasan terbalik dan kembali ke rangkaian pemanasan. Air paip yang dipanaskan memasuki faucets air panas. Sistem tertutup disebabkan oleh penggunaan penukar panas lebih sukar untuk dibuka, tetapi air paip tidak menjalani pemprosesan tambahan, tetapi hanya memanaskan.

Sistem pemanasan tertutup

Istilah "sistem terbuka" atau "sistem tertutup" tidak digunakan untuk sistem pemanasan pusat seluruh bandar atau kampung, tetapi untuk setiap rumah secara berasingan. Dalam satu sistem pemanasan pusat, ada kemungkinan untuk menghubungkan rumah dengan "sistem terbuka" dan "sistem tertutup". Sistem secara beransur-ansur terbuka harus ditambah oleh penukar haba dan diubah menjadi sistem tertutup.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − = 60