Skim bekalan kuasa satu talian

ProElectrika.com - Jurutera dengan tangan mereka sendiri

Bagaimanakah skema bekalan kuasa talian tunggal dilaksanakan?

Paparan grafik skema bekalan kuasa

Skema adalah perwakilan grafik unsur-unsur reka bentuk tertentu, ditunjukkan dalam lukisan. Di samping itu, terdapat skim peranti elektronik, termasuk yang penting dan pembentangan mana-mana bahan dalam bentuk ringkas. Satu skim bekalan kuasa satu talian, sebagai contoh, sebuah rumah persendirian, juga tidak terkecuali untuk definisi asas.

Berkaitan dengan istilah "skema bekalan kuasa satu talian" bermaksud representasi grafik tiga fasa rangkaian bekalan dan menyambungkan pelbagai elemen elektrik dalam bentuk satu baris. Pengenalan reka bentuk simbol ini sangat memudahkan dan tidak membuat skim bekalan kuasa rumit. Dengan definisi, litar elektrik adalah dokumen yang mengandungi dalam bentuk simbol dan imej komponen produk yang prinsip operasinya berdasarkan penggunaan tenaga elektrik dan hubungan mereka antara satu sama lain. Peraturan-peraturan mengikut mana-mana jenis skim elektrik yang dipenuhi, termasuk skema bekalan kuasa satu talian, dinyatakan dalam GOST 2.702-75, dan pelaksanaan teknologi elektronik dan komputer digital ditentukan mengikut GOST 2.708-81. Paparan bersyarat bagi voltan bekalan tiga fasa, contohnya, diberikan dalam Rajah "a", dan paparan yang dipermudahkan, yang menjadi sebab penampilan litar talian tunggal, ditunjukkan dalam Rajah "b".

Selain visual dipaparkan Rajah sambungan tiga fasa, menggunakan pelbagai simbol seperti melintasi garisan dengan nombor "3" bersebelahan dengan input dan output pendawaian, dan garis lurus, melintasi oleh tiga segmen garisan serong. Untuk single talian litar bekalan kuasa menetapkan peranti, permulaan motor, contactors, suis, soket dan elemen-elemen lain digunakan mengikut GOST dan kaedah-kaedah reka bentuk Eropah, reka bentuk dan pemasangan peralatan elektrik.

Skema linear bekalan kuasa, contohnya ditunjukkan dalam Rajah 1 dan 2, menunjukkan sambungan dan interaksi paling mudah elemen pencahayaan, bekalan kuasa dan soket untuk peralatan rumah tangga.

Skim perindustrian untuk menyediakan elektrik kepada perusahaan dan peralatan penyambung tidak berbeza dari prinsip skema tunggal talian bekalan kuasa ke rumah persendirian atau struktur lain.

Dalam reka bentuk sistem bekalan kuasa, terdapat skim tanggungjawab operasi, keseimbangan, eksekutif dan penyelesaian yang berbeza, yang direka untuk menggambarkan kedua-dua kerja yang dirancang, dan sistem yang sedia ada atau pemisahan sistem oleh pengguna untuk mewujudkan sempadan keselamatan.

Skim bekalan kuasa elektrik

adalah dokumen yang dikumpulkan di tapak operasi, menunjukkan status rangkaian, peranti yang termasuk dalam rangkaian dan cadangan ini untuk penghapusan kekurangan dan kecacatan, jika ada, sebagai hasil daripada set langkah yang sepadan.

Dalam kes-kes merekabentuk projek pembinaan baru, skim pemasangan reka bentuk disusun. Elemen seperti projek pembinaan termasuk litar elektrik struktur, litar elektrik berfungsi, gambarajah pendawaian elektrik, dan, jika perlu, rancangan kabel dan lukisan elektrik asas. Di samping itu, jika, contohnya, satu skim bekalan kuasa kampung disediakan, selaras dengan kecenderungan terkini pembinaan pinggir bandar, projek keselamatan kebakaran dimasukkan ke dalamnya.

1

memberikan maklumat umum tentang pemasangan elektrik, yang dinyatakan dalam petunjuk saling hubungan unsur-unsur kuasa, seperti transformer, papan suis, talian kuasa, mata penoreh dan sebagainya.

dijalankan terutamanya untuk pemindahan abstrak fungsi mekanisme yang dibekalkan elektrik, interaksi mereka antara satu sama lain dan kesan terhadap keadaan keseluruhan dari sudut keselamatan. Memohon projek-projek sedemikian terutamanya dalam reka bentuk kemudahan perindustrian dengan liputan kawasan yang tinggi mesin, mekanisme dan peralatan yang pada skema itu boleh ditunjukkan dalam apa cara perancang mudah. Di samping itu, dokumen-dokumen ini sering tidak menentukan saiz objek, dan mereka tidak merancang dokumen.

ia adalah adat untuk melaksanakan mengikut GOST dan piawaian yang berkuatkuasa di negara-negara yang tidak pernah menjadi sebahagian daripada USSR. Piawaian yang beroperasi dalam masyarakat dunia, memenuhi keperluan pengeluar negara yang dipersetujui dengan agensi kerajaan. Ini termasuk piawaian IEC, ANSI, DIN dan lain-lain.

Dalam reka bentuk mana-mana objek, gambarajah pendawaian yang dipasang dengan betul adalah sangat penting, yang mesti jelas berkaitan dengan penyelesaian seni bina dan elemen bangunan, struktur beban bangunan dan struktur beban. Walaupun tidak ada keperluan khusus untuk reka bentuk lukisan apabila mereka bentuk gambar rajah pendawaian, ia patut memberi perhatian kepada kejelasan dimensi yang dinyatakan bukan sahaja peralatan dan keratan rentas kabel, tetapi juga diameter kabel sebenar, saiz pengikat dan bahan bantu.

Sebagai tambahan kepada dokumen-dokumen ini, termasuk rancangan kabel, terdapat skim khas elektrik yang digunakan untuk merekabentuk dan memaparkan komponen individu. Jadi dalam mikroelektronik untuk memaparkan microcrystal sebuah microcircuit bersepadu, skema topologi digunakan, dan untuk pemetaan masa sebenar keadaan sebenar peralatan yang digunakan dalam sistem tertentu. Skim sedemikian dipanggil skema mnemonik dan dibuat dalam bentuk poster dengan unsur-unsur operasi, yang merupakan alat dan instrumen isyarat, serta pelbagai peranti tiruan. Skim mnemonik moden dilaksanakan pada monitor komputer dengan fungsi keputusan oleh pengguna atau pengendali dalam mod manual.

Secara umum, reka bentuk sistem bekalan kuasa yang akan dipaparkan secara grafik, di samping pematuhan dengan kod bangunan negeri mesti mengandungi maklumat tambahan yang mempunyai maklumat yang lengkap dan tepat mengenai perkakasan yang disenaraikan dalam penentuan itu, hentian kecemasan pengiraan seperti kemudahan keseluruhan secara keseluruhan, dan bahagian-bahagian individu. Di samping itu, maklumat perlu diberikan pada sistem bekalan kuasa autonomi, yang amat relevan apabila mereka bentuk rumah individu yang terletak jauh dari lebuh raya pusat.

Artikel dari kategori: Program, skim, arahan

kimpalan inverter setengah automatik kami terdiri daripada dua kuasa - kuasa yang mengeluarkan + 300V dengan arus sehingga 35A, dan berkuasa rendah, jadi dipanggil "Bilik kewajipan", yang dikeluarkan dari output + 16V di arus 1A.

Dalam amalan radio amatur tanpa pembuatan papan litar bercetak tidak boleh dilakukan. Terdapat banyak teknologi amatur untuk mencipta "cetakan" - melukis laluan dengan lakuer, dll. Tetapi ada satu lagi teknologi yang [...]

Peraturan-peraturan untuk operasi teknikal pemasangan elektrik disediakan dengan mengambil kira semua keperluan asas tindakan pengawalseliaan semasa, piawaian moden dan dokumen-dokumen lain berdasarkan pengalaman pengendalian peralatan yang berkaitan seperti [...]

Oleh itu, anda mempunyai elektromigun tiga fasa perindustrian untuk 380 volt. Bagaimana ia berlaku untuk anda - kami tidak akan lebih mendalam, tetapi apa yang boleh kami lakukan dengannya, dan bagaimana [...]

Peruntukan utama "Peraturan untuk pemasangan pemasangan elektrik PUE" termasuk keperluan asas untuk peranti pelbagai contoh peralatan elektrik, skema untuk dimasukkannya, serta cara untuk bekerja dengan aman dengannya. Dokumen tindakan [...]

Gambaran ringkas mengenai simbol yang digunakan dalam litar elektrik

Bagi penulisan grafik semua elemen yang digunakan dalam skema, kami akan memberikan gambaran keseluruhan ini dalam bentuk jadual di mana produk akan dikumpulkan mengikut penggunaan yang dimaksudkan.

Dalam jadual pertama anda dapat melihat bagaimana kotak, perisai, kabinet dan konsol elektrik di litar elektrik ditandakan:

Perkara seterusnya yang perlu anda ketahui adalah simbol untuk soket bekalan dan suis (termasuk penyepit) pada diagram rajah tunggal dan rumah persendirian:

Berhubung dengan unsur pencahayaan, lampu dan lampu mengikut GOST menunjukkan seperti berikut:

Dalam skema yang lebih kompleks, di mana motor elektrik digunakan, unsur-unsur seperti:

Ia juga berguna untuk mengetahui bagaimana grafik dan transformator dilabelkan pada litar elektrik asas:

Peralatan elektrik mengikut GOST mempunyai penunjukan grafik berikut dalam lukisan:

Dan di sini, dengan cara ini, adalah meja yang berguna untuk pemula elektrik, yang menunjukkan apa gelung tanah kelihatan seperti pada pelan pendawaian elektrik, dan juga garis kuasa itu sendiri:

Di samping itu, pada gambar rajah anda boleh melihat garis bergelombang atau lurus, "+" dan "-", yang menunjukkan jenis arus, voltan dan nadi:

Dalam skim automasi yang lebih rumit, anda boleh mencari simbol grafik yang tidak dapat difahami, seperti sambungan hubungan. Ingat, kerana peranti ini ditetapkan pada litar elektrik:

Di samping itu, anda harus sedar bagaimana elemen radio melihat projek (diod, perintang, transistor, dll):

Di sini dan semua jawatan grafik termal dalam litar elektrik litar kuasa dan pencahayaan. Seperti yang anda sudah lihat, banyak membuat dan ingat, seperti yang ditunjukkan oleh semua orang hanya boleh dengan pengalaman. Oleh itu, kami mengesyorkan supaya anda menyimpan semua jadual ini untuk diri sendiri supaya apabila membaca rencana perancangan rumah atau apartmen, anda boleh menentukan unsur rantai mana yang berada di lokasi tertentu.

Video yang menarik mengenai topik:

Kami telah memberitahu anda bagaimana untuk memecahkan menandakan wayar dan kabel. Dalam litar elektrik satu talian, terdapat juga surat-surat yang menjelaskan apa yang dimasukkan ke dalam rangkaian. Oleh itu, menurut GOST 7624-55, penunjukan huruf pada elemen-elemen pada gambar-gambar elektrik adalah seperti berikut:

  1. Geganti arus, voltan, kuasa, ketahanan, masa, pertengahan, menunjuk, dan masa tunda gas, masing-masing - RT, RN, RM, RL, RV, SH, RC, RG, RTV.
  2. Butang kawalan CU.
  3. HF - suis had.
  4. QC - pengawal arahan.
  5. PV - suis had.
  6. DG adalah enjin utama.
  7. Kepada - penyejukan motor pam.
  8. DBH - enjin bergerak pesat.
  9. DP - pengantara motor.
  10. DS - motor gelendong.

Di samping itu, di dalam menandakan unsur-unsur kejuruteraan radio dan litar elektrik, simbol huruf berikut dibezakan:

Ini menyimpulkan gambaran ringkas mengenai simbol-simbol dalam litar elektrik. Kami berharap, sekarang anda tahu bagaimana soket, suis, lampu dan elemen lain litar ditetapkan dalam lukisan dan rancangan tempat tinggal.

sebuah "lampu dengan lampu pijar untuk lampu khas" dan "lampu lampu gantung" mempunyai simbol yang sama. Bagaimana untuk menentukan di mana hendak dipasang? Atau ada kesilapan di sini?

penulis tidak repot menyebutkan GOST 1955. Putar kepala anda ke kalendar-62 tahun adalah sedikit banyak. Adalah sangat sesuai untuk menentukan tarikh lawatan GOST.S salam

Dan apa maksudnya (dalam kumpulan dengan bunga ros dengan saiz yang sama) persegi hitam dan dua batang keluar (II) dan alun-alun hitam, sambung dengan tiga cabang keluar (-< seperti mana, tetapi satu di tengah)? Ini sesuatu seperti televisyen dan saluran telefon - tetapi siapa siapa? Dan bagaimana soket tarikh dipaparkan?

Simbol konvensional pada litar elektrik (GOST)

Litar elektrik adalah salah satu jenis lukisan teknikal, di mana pelbagai elemen elektrik dalam bentuk simbol ditunjukkan. Setiap elemen mempunyai namanya sendiri.

Semua notasi bersyarat (kondisional-grafik) pada litar elektrik terdiri daripada angka dan garisan geometri mudah. Ini adalah kalangan, segi empat, segi empat, segitiga, garis mudah, garis putus-putus, dan sebagainya. Penentuan setiap elemen elektrik terdiri daripada bahagian grafik dan satu abjad angka.

Terima kasih kepada sejumlah besar elemen elektrik yang berlainan, menjadi mungkin untuk mencipta litar elektrik yang sangat terperinci yang dapat difahami oleh hampir setiap pakar dalam bidang elektrik.

Setiap elemen dalam litar elektrik mesti dipatuhi mengikut GOST. Ie. kecuali paparan imej grafik yang betul pada litar elektrik, semua dimensi standard setiap elemen, ketebalan garis, dan lain-lain, mesti dikekalkan.

Terdapat beberapa jenis asas litar elektrik. Skim ini adalah satu talian, asas, pemasangan (rajah sambungan). Juga, skim adalah jenis umum - struktur, berfungsi. Setiap spesies mempunyai tujuan tersendiri. Unsur yang sama pada skema yang berbeza dapat ditentukan secara identik dan dalam cara yang berbeda.

Simbol grafik pada gambarajah satu talian

Tujuan utama skema tunggal ialah paparan grafik sistem bekalan kuasa elektrik (bekalan kuasa kemudahan, pendawaian elektrik di apartmen, dll.). Ringkasnya, rajah satu talian menggambarkan bahagian kuasa pemasangan elektrik. Dengan nama itu dapat dipahami bahawa satu skema tunggal dilakukan dalam bentuk satu baris. Ie. Bekalan kuasa elektrik (kedua-dua fasa tunggal dan tiga fasa), dibekalkan kepada setiap pengguna, ditunjukkan oleh satu baris.

Untuk menunjukkan bilangan fasa, takik khas digunakan pada garis grafik. Satu takaran bermakna bahawa bekalan elektrik adalah fasa tunggal, tiga takik - bahawa kuasa adalah tiga fasa.

Sebagai tambahan kepada satu garisan, penggunaan pelindung dan peralihan digunakan. Peranti pertama termasuk suis voltan tinggi (minyak, udara, SF6, vakum), pemutus litar, peranti semasa sisa, automata pembezaan, fius, suis beban. Yang kedua termasuk disconnectors, contactors, permulaan magnet.

Suis voltan tinggi pada litar talian tunggal ditunjukkan dalam bentuk kotak kecil. Berkenaan dengan pemutus litar, RCD, pembezaan automaton, contactor, permulaan dan peralatan pelindung dan peralihan yang lain, ia diwakili dalam bentuk hubungan dan beberapa penambahan grafik penjelasan, bergantung kepada radas.

Simbol grafik pada gambarajah pendawaian

Rajah pendawaian (rajah sambungan, pendawaian, lokasi) digunakan untuk pengeluaran langsung kerja elektrik. Ie. ini adalah lukisan kerja, dengan menggunakan mana, pemasangan dan sambungan peralatan elektrik. Juga, peranti elektrik yang berasingan (kabinet elektrik, panel elektrik, panel kawalan, dan sebagainya) dipasang dalam gambar-gambar pendawaian.

Gambar rajah pendawaian menunjukkan semua sambungan pendawaian di antara peranti individu (pemutus litar, pemula, dan sebagainya) dan antara jenis peralatan elektrik (kabinet elektrik, perisai, dan sebagainya). Untuk sambungan sambungan pendawaian yang betul pada gambar rajah pendawaian, terminal elektrik, terminal elektrik, tanda dan bahagian kabel elektrik, penomboran dan penunjuk surat bagi setiap wayar dipaparkan.

Simbol grafik pada gambarajah litar

Gambar rajah skematik elektrik adalah skema paling lengkap dengan semua elemen elektrik, sambungan, penunjukan surat, ciri teknikal peralatan dan peralatan. Pada dasarnya, litar elektrik lain (pemasangan, talian tunggal, susunatur peralatan, dll) dilakukan. Gambar rajah litar menunjukkan litar kawalan dan bahagian kuasa.

Litar kawalan (litar operasi) adalah butang, fius, starter atau gegelung contactor, perantaraan intermediate dan lain-lain, contactor of contactors dan contactors, relay pemantauan voltan fasa hingga fasa dan juga hubungan antara unsur-unsur dan unsur-unsur lain.

Pada bahagian kuasa ditunjukkan suis automatik, kenalan kuasa pemula dan kontaktor, motor elektrik, dll.

Sebagai tambahan kepada grafik itu sendiri, setiap elemen rajah disediakan dengan sebutan alfanumerik. Contohnya, pemutus litar dalam litar kuasa adalah QF. Sekiranya terdapat beberapa mesin, masing-masing diberikan nombor: QF1, QF2, QF3 dan sebagainya. Coil (penggulungan) dari starter dan contactor dilambangkan oleh KM. Sekiranya terdapat beberapa daripada mereka, penomboran adalah serupa dengan pengiraan automata: KM1, KM2, KM3 dan sebagainya.

Di setiap rajah litar, jika terdapat relay, maka sekurang-kurangnya satu sentuhan saling relay ini semestinya digunakan. Sekiranya terdapat geganti perantara KL1 dalam litar, dua kenalan yang digunakan dalam litar operasi, setiap kenalan menerima nombornya. Nombor sentiasa bermula dengan bilangan relay itu sendiri, dan kemudian nombor bersiri kenalan itu. Dalam kes ini, kami mendapat KL1.1 dan KL1.2. Begitu juga, penamaan blok-kenalan relay lain, permulaan, contactors, automata, dan lain-lain juga dipenuhi.

Dalam litar elektrik, sebagai tambahan kepada unsur-unsur elektrik, sebutan elektronik sering digunakan. Ini adalah perintang, kapasitor, diod, LED, transistor, thyristor dan unsur-unsur lain. Setiap elemen elektronik pada gambar rajah juga mempunyai sebutan abjad dan angka sendiri. Sebagai contoh, perintang adalah R (R1, R2, R3 ...). Kapasitor adalah C (C1, C2, C3 ...) dan sebagainya untuk setiap elemen.

Sebagai tambahan kepada jujukan grafik dan abjad angka, data teknikal ditunjukkan pada beberapa komponen elektrik. Sebagai contoh, untuk pemutus litar ini adalah arus yang diberi nilai dalam amperes, arus sampingan semasa juga berlaku di amperes. Untuk motor elektrik, kuasa dalam kilowatts ditunjukkan.

Untuk kompilasi litar elektrik yang betul dan betul dalam apa jua bentuk, perlu mengetahui penataan unsur-unsur yang digunakan, piawaian negeri, peraturan untuk reka bentuk dokumentasi.

Elektrik garis besar - ini adalah salah satu jenis lukisan teknikal, pada pelbagai elektrik unsur-unsur

Ketinggian 40 sm dari lantai - cukup bersyarat jawatan. Pertama, ia berasaskan pada GOST dari 1996, apabila mereka tidak menghasilkan

Skim pemanasan dipanggil dokumen grafik, pada yang dengan bantuan bersyarat notasi semua elemen dibentangkan

kuasa elektrik berkuasa tinggi pada jarak tertentu elektrik kabel. Elektrik kabel adalah elektrik

SPOL (garis besar perancangan organisasi plot tanah) membentangkan penerangan teks dan grafik lokasi

beberapa tipikal skim. Terdapat beberapa penyelesaian standard. Skim ini dengan satu RCD biasa garis besar kelihatan seperti berikut

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 + = 40