Snowplow mekanikal

Snowplow mekanikal - belum traktor, tetapi tidak lagi sekop

Snowplow mekanikal memudahkan pembersihan wilayah daripada salji, membolehkan anda mengurangkan masa pembersihan dan melegakan beban yang terlalu tinggi. Apakah prinsip operasi mereka berdasarkan, dan apakah mereka?

Jenis-jenis pembakar salji mekanikal dan permohonan mereka

Kesemua salji berbeza dalam set fungsi, kuasa, garis lintang, jenis pemacu dan ketersediaan opsyen tambahan.

Yang paling mudah adalah sekop mekanikal dengan skru dan pemegang plastik selesa. Sesuai untuk membersihkan kawasan salji yang baru jatuh di kawasan kecil. Ia boleh digunakan di mana-mana wilayah yang sukar dijangkau dari wilayah, ia adalah padat dan mempunyai berat badan yang kecil.

Pemendakan salji elektrik digunakan untuk membersihkan kawasan kecil di kawasan bersebelahan. Mereka padat, mudah digunakan, tetapi lebar baldi yang menangkap salji biasanya kecil, dalam lingkungan 30-50 cm.

Snowplow elektrik

Ketara mempercepat proses pembersihan, yang boleh diamanahkan walaupun kepada kanak-kanak - dia akan dengan senang hati melihat salur air salji terbang keluar dari paip.

Mesin elektrik lebih ekonomik digunakan, tetapi kemungkinan pembersihan terhad oleh panjang kord dan sumber sumber kuasa.

Yang paling biasa di kalangan peralatan salji adalah model dengan enjin petrol. Antaranya ialah:

 • Tangan, yang mesti ditolak di hadapan anda.
 • Dorong sendiri, disebabkan roda pemacu atau mekanisme ulat.

Snowboard petrol adalah universal dan sesuai untuk mana-mana wilayah. Apabila memilih model yang tepat, beri perhatian kepada spesifikasi teknikal dan memberi tumpuan kepada mereka yang sesuai untuk keadaan anda.

1

Pilihan asas - sekop lebar, Ia dilengkapi dengan mekanisme skru dan pemegang yang selesa. Apabila bergerak ke depan, auger berputar dan melempar salji - tidak perlu memiringkannya secara manual.

Model yang sedikit lebih rumit mempunyai paip di mana salji dibuang ke tepi atau di hadapannya. Terdapat model dengan fungsi mengubah arah pelepasan.

Prinsip operasi

Komponen mesin penanggal salji petrol:

 • Enjin.
 • Tangki bahan api.
 • Starter.
 • Memacu sistem roda dan auger.
 • Bucket-shovel untuk menangkap salji.
 • Skru atau mekanisme penggilingan berputar.
 • Pendesak untuk melepaskan salji yang dipetik dan dicincang.
 • Pandu panduan tiub.
 • Menangani untuk mengawal pergerakan dengan butang pada dan penyesuaian.

Prinsip operasi adalah apabila mesin bergerak baldi menangkap salji dari permukaan, yang dengan cara skru dihantar ke paip pelepasan yang terletak di bahagian tengah baldi.

Bergantung kepada kelas salji blower, sistem lonjakan boleh menjadi satu, dua atau tiga peringkat. Dalam kes pertama, salji dilepaskan oleh auger, tanpa peranti tambahan.

Sistem dua peringkat membayangkan kehadiran pendesak, Ia menghalang penyumbatan paip dengan salji dan meningkatkan julat pelepasan.

Sistem tiga peringkat

Bila sistem tiga peringkat kepingan salji cakera yang besar pecah dan tanah menjadi serbuk dengan bantuan auger tambahan, yang terletak di bahagian tengah baldi.

Butiran baldi salji yang diperbuat daripada plastik tinggi atau logam berkualiti tinggi. Bilah skru - getah atau logam dengan pad getah, yang memastikan sentuhan lembut dengan permukaan dibersihkan.

Sesetengah model snowplow yang diimport yang dilengkapi dengan starter tambahan dari rangkaian tidak disesuaikan dengan keadaan Rusia (bermula dari voltan 110 V)

Sebagai perbandingan, satu model pemanah salji yang mempunyai kelas yang berbeza telah dipilih.

Snowplow mekanikal FORTE QI-JY-50. Model yang paling mudah, iaitu lebar (60 cm) Sekop plastik dengan mekanisme auger dan pemegang kawalan. Apabila bergerak ke depan, auger berputar dan melempar salji - tidak perlu memiringkannya secara manual.

Forte QI-JY 50

Dalam kes-kes seperti pembersihan dilakukan pada salji segar, dan lapisannya tidak melebihi 10-15 cm, akan ada sedikit masa untuk membersihkan, dan anda tidak akan merasa letih. Peranti yang berjaya yang menjadikan kerja keras menjadi senaman yang menyenangkan.

Untuk memiliki senjata ini berguna untuk semua orang - ia tidak selalu mudah untuk menggunakan model yang bising. Kos adalah setanding dengan kos sekop plastik biasa untuk salji, sedikit melebihi itu. Pada masa ini anda boleh menemui harga dari 1000 hingga 3000 rubel.

Maklumat lebih terperinci mengenai bahan video yang diberikan:

Pemancaran salji tidak bergerak sendiri Kaliber SNUB-2,2 / 46 dihasilkan di China.Sesuai untuk menuai salji longgar yang baru jatuh di kawasan kecil. Dimensi baldi: lebar 420 mm, ketinggian - 300 mm. Tangki bahan api selama 1, 6 liter.

Pelarasan manual arah dan julat pelepasan salji dalam lingkungan 190 darjah. Enjin 4-lejang, skru adalah satu peringkat. Pada roda. Pencucuhan - elektronik. Bukan hubungan. Kos menghampiri 20000 rubel.

Penjana salji elektrik Huter SGC 2000E. Tenaga enjin 2000 W, tidak bergerak sendiri, pada kastor. Kawasan kerja tangkapan - 400 mm, ketinggian - 160 mm. Pemburu ini sesuai untuk membersihkan kawasan kecil di depan bangunan, laluan penjelasan dan kawasan masuk di depan pintu dan di dalam halaman. Kos di kawasan itu 10000-13000 rubel.

Caterpillar merangsang salji sendiri HS 622 K1ETS. Unit kuasa yang kuat, kestabilan dan patensi kerana crawler. Boleh membersihkan walaupun salji berais, yang mana helikopter tambahan dalam bentuk pisau logam ada dalam alat kerja.

Semua peralatan yang dibuat oleh tangan sendiri, pada masa yang akan datang akan menanggung buah-buahan, termasuk keranjang buatan sendiri untuk motoblock. Kereta itu untuk motoblock - pembantu yang sangat diperlukan di ladang dan di rumah.

Mana-mana pemilik ladang atau ladang menyedari betapa bergunanya penghancur bijirin, kerana dengan bantuan mereka, anda dapat memberi makan ternakan dengan sukses, terutama jika terdapat banyak. Di sini anda boleh berkenalan dengan pemotong bijirin Shmel.

Menggali, mengerikan, melonggarkan, memecahkan gumpalan bumi, menghilangkan rumput dan akarnya, menggali tanaman akar - semua ini adalah kerja yang perlu, tetapi secara fizikal. Adalah mudah untuk mengatasi kerja ini, anda akan membantu peminat manual untuk memberi.

Julat dan ketinggian pelepasan dikawal selia. Kuasa enjin adalah 4.5 kW pada kelajuan 3600 per minit. Mesin yang sangat baik, boleh dipercayai, tetapi mahal. Jualan boleh didapati dalam julat 90-130 ribu rubel.

Pelbagai harga dan pilihan model sangat besar. Bagi mereka yang tinggal di kawasan dengan jumlah salji yang tinggi dan ketebalan salji yang besar, pembelian peralatan penuaian khas bukan kemewahan, tetapi satu keperluan.

Semua kereta salji manual mudah digunakan. Gulungkan peranti di hadapan anda, mengawal arah pergerakan dan ketinggian pinggan baldi. Ia mesti memastikan bahawa ia tidak naik terlalu tinggi di atas tanah.

Sebelum memulakan kerja, laraskan arah palung untuk mengalirkan jisim yang dibersihkan, kemudian secara sistematik "kelicikan" kawasan itu dengan baldi.

Arahan untuk digunakan

Sekiranya anda menggunakan model kendiri, tugas utama adalah untuk mengarahkan, dan untuk menukar kelajuan atau mod operasi mengikut manual arahan. Untuk mengenali pengurusan adalah perkara pertama yang perlu anda lakukan selepas membeli pemetik salji.

Hanya memerhatikan semua peraturan operasi, anda boleh mencapai operasi yang baik dan licin.

Penting: Peraturan tanpa syarat adalah mematuhi peraturan keselamatan. Khususnya ketat adalah perlu untuk memantau keadaan kord kuasa model elektrik untuk mengelakkan kejutan elektrik.

Membandingkan kos mesin salji siap sedia dengan pelbagai jenis, seseorang boleh membuat kesimpulan yang tidak jelas kos salinan yang cukup tinggi dengan ciri teknikal dan parameter yang boleh dipercayai.

Peluncuran salji dengan tangan sendiri

Bagi kebanyakan orang Rusia yang terbiasa bekerja dengan tangan mereka, dan yang tidak mempunyai dana yang berlebihan, pembelian pembantu keajaiban itu masih menjadi impian paip. Tetapi ada kategori istimewa orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari atas.

Home-grown "Kulibin" boleh untuk membuat semua jenis penyesuaian untuk memudahkan kerja dari apa yang ada-bahagian dari perkakas rumah patah yang diberikan kepada kenalan yang tidak berguna atau hanya dibeli dengan murah di mata penerimaan logam.

Dan bagi mereka untuk membuat mesin salji rumah dengan tangan mereka sendiri tidak akan sukar.

Reka bentuk mesin ini adalah mudah, jadi buatlah setiap pemilik yang baik yang boleh bekerja dengan tangan dan kepala. Sebagai panduan, anda boleh menggunakan penerangan tentang proses pembuatan di rumah sebuah blower salutan jenis skru pada enjin petrol.

Asas pembinaan keseluruhan adalah bingkai khas dari sudut logam atau paip, di mana seluruh mekanisme dipasang. Bingkai itu sendiri diletakkan pada roda atau pada pelari, seperti sled.

Roda boleh dibeli di kedai pembinaan atau perkakasan, dan di bawah skid anda boleh menyesuaikan bahan.

Sebagai pilihan - bar kayu bentuk yang diingini, dijahit dari bawah hos air panjang dengan diameter yang besar, hanya potongan logam lembaran nipis atau plastik - sesiapa saja yang memilikinya.

Pada bingkai akan dipasang enjin petrol, dengan kapasiti 5-6 kW dan kelajuan hingga 1500 per minit. Pilihan yang sangat baik - motor dari blok motor. Pemacu mekanisme kerja akan dilakukan melalui kotak gear menggunakan transmisi rantai dan sprocket dari basikal.

Skru

Mekanisme kerja utama - auger - dipasang pada paip logam, yang berputar pada galas tertutup dan dipasang di dinding sisi sudu.

Untuk pembuatan auger ia perlu untuk membuat bilah - mereka, dalam jumlah 4 buah. dipotong dari tali pinggang penghantar atau logam dalam bentuk cincin dengan diameter kurang dari ketinggian dan kedalaman kotak - ia harus berputar dengan bebas, tanpa menyentuh dinding, tetapi tidak terlalu jauh dari mereka. Dalam kes kita, ini adalah 28 cm.

Di bahagian tengah skru ke paip mengasah plat khas, yang memainkan peranan skapula, membuang salji dalam paip.

Bilah-bilah dilampirkan pada satu hujung ke tepi bilah tengah (hanya terdapat empat daripada mereka - satu untuk setiap sudut), dan yang lain - terus ke batang atau menegak logam plat pertengahan, yang meluas daripadanya.

Berhubung satu sama lain, cincin yang dipotong untuk bilah dipasang pada arah yang bertentangan, seolah-olah membentuk spiral salib. Untuk perwakilan yang lebih baik daripada proses yang dijelaskan, anda boleh menonton video tersebut.

Bahan yang ada untuk pembuatan kotak akan menjadi logam lembaran dengan ketebalan sekurang-kurangnya 2 mm. (Dari sini, anda juga boleh memotong bilah auger). Aci dimasukkan ke dalam lubang pelekap di dinding sisi kotak dan disambungkan ke asterisk di mana ia ditetapkan bergerak.

Kotak besi lembaran

Di tengah bahagian atas kotak itu dipotong orifis diameter yang cukup besar (15-18 cm), di mana paip untuk melepaskan salji dipasang.

Ia kekal kawalan kimpal kawalan, yang boleh dibuat dari tiub logam atau sudut melengkung, dibersihkan dari bekas kimpalan, dicat dengan senapang sembur cat dengan cat tahan untuk logam. Memasak salji anda sudah bersedia!

Jika anda mengira, apa kos kreativiti dalam kewangan, maka anda akan terkejut berapa banyak yang anda dapat menyelamatkan!

Terdapat banyak pengrajin di Rusia. Setiap daripada mereka cuba melakukan sesuatu dengan caranya sendiri, kerana ia kelihatan lebih menguntungkan. Kadang-kadang ini disebabkan oleh ketersediaan sebenar bahan habis, apabila penggantian sukarela dengan bahan yang berbeza dari hasil asal dalam penyelesaian dan penemuan yang tidak dijangka.

Anda boleh menggunakan penerangan ini sebagai asas untuk membuat mekanisme snowplow eksklusif anda, atau anda hanya boleh memilih pilihan kilang - kajian komparatif beberapa model akan membantu berorientasikan dan buat pilihan yang tepat.

Apakah perbezaan di antara pembajak salji mekanikal, apa yang harus dipilih untuk kediaman musim panas, dan apa untuk rumah bandar. Bagaimana cara membuat mekanikal snowplow dengan tangan mereka sendiri.

Perkara yang sangat berguna, saya bersetuju. Memandangkan fakta bahawa musim sejuk di rantau kita sangat salji, ia sering perlu digunakan dengan sewajarnya. Ia adalah masa yang lama untuk menukarkan spade ini dan ia susah payah. Dan halaman saya cukup besar. Oleh itu, pemetik salji membantu saya lebih daripada sekali semasa musim sejuk. Dan saya mempunyai masa untuk membersihkan jalan untuk mendapatkan kereta, dan di halaman. Malah seorang isteri boleh menggunakannya.

Saya masih tidak boleh membuat keputusan mengenai apa-apa benda sebagai mesin salji mekanikal. Kami tinggal di kampung, kami bekerja 30 km dari rumah, kami bangun awal. Musim sejuk adalah pendek, tetapi sentiasa bersalji. Pada waktu pagi, kadangkala anda bangun, tidak mustahil untuk membuka pintu, bukannya anda pergi. Ia akan salji di pinggang! Kami membersihkan dengan isterinya, dengan cara lama, dengan penyodok, tetapi tahun-tahun tidak sama. Selepas itu "caj", tiada siapa yang pergi bekerja, tetapi kami tidak duduk di pejabat sepanjang hari. Jadi saya fikir, mungkin musim sejuk yang akan datang. Harga, tentu saja, menggigit, tetapi ke mana hendak pergi?

Arctic Snowplower Mekanikal

Salji kelihatan mudah apabila jatuh dari langit. Gumpalan salji yang lembap dirancang dan berputar, didorong oleh angin. Drifts adalah lembut seperti bulu dan cahaya seperti bulu kapas. Tetapi apabila anda perlu membersihkan jalan dari salji, anda dengan cepat menyedari bahawa kesan pertama menipu, dan sekop yang penuh dengan salji mempunyai berat badan yang mengagumkan. Selepas setengah jam pekerjaan itu, belakang mula merengang, dan tangannya diambil. Willy-nilly anda mula bermimpi bahawa spade akan melakukan semua tindakan yang diperlukan sendiri.

Adakah anda fikir keinginan yang tidak boleh dirasai ini? Ternyata, tidak. Patriot syarikat Amerika telah mencipta sebuah super-shovel dan berjaya menghasilkannya di wilayah RRC. Ia dipanggil keajaiban - pemotong salji Patriot Artik. Snowplow mekanikal tidak memerlukan kos petrol atau elektrik, kerana ia tidak mempunyai motor. Reka bentuk yang lucu membolehkan anda melepaskan salji hanya berkat kekuatan mekanikal.

 • Boleh mengeluarkan lebar jalur salji sebanyak 60 cm.
 • Ketinggian penutup salji tidak melebihi 12 cm.
 • Beratnya hanya 3.3 kilogram.

Sekiranya basah, dimampatkan atau ditutup dengan kerak ais, ia perlu membersihkan peralatan yang lebih berkuasa atau secara manual.

Alat pemercik salji Artik ini sangat mudah, ia mengurangkan kemungkinan kerosakan pada minimum, tetapi hanya jika semua peraturan operasi diperhatikan. Dasar mekanisme kerja adalah skru sekrup logam dengan diameter 18 cm.

Ia terdiri daripada 3 lilitan dan beroperasi pada prinsip mincer skru. Snowplow mekanikal mengumpul salji, membuangnya ke kanan. Jangkauan pelepasan tidak lebih dari 30 cm, oleh itu, ia tidak begitu mudah untuk menghilangkan trek lebar atau wilayah lain, kerana salji akan terkumpul sepanjang masa di satu pihak. Auger diletakkan dalam baldi yang luas. Patriot salji mekanikal dilengkapi dengan pemegang yang selesa, yang membuat kerja lebih mudah dan menjadikannya selesa.

Dengan pembersihan laluan sempit dengan bantuan patriot salji boleh menampung apa-apa.

Kelebihan mesin penyingkiran salji ini banyak:

 • operasi senyap;
 • tiada sekatan pada masa penggunaan;
 • mekanisme mudah;
 • tidak memerlukan apa-apa penggunaan tenaga, kerana tiada motor;
 • peranti mudah mengurangkan risiko kerosakan kepada minimum;
 • berat ringan;
 • kebolehan bergerak;
 • kesederhanaan operasi.

Antara kekurangan yang boleh diambil perhatian hanya penggunaan salji segar, keperluan pembersihan yang kerap, pembatasan pembersihan kawasan besar. Tetapi berbanding dengan sekop konvensional, semua kelemahan ini tidak kelihatan penting, kerana ia lebih mudah dan lebih mudah untuk mengendalikan bajak salji mekanikal.

Sekop mekanik adalah cara terbaik untuk mengubah proses memakan salji ke dalam hiburan.

tanya soalan kepada petani

01/17/2018

Alena Bertram Tomato di rumah hijau yang diperbuat daripada polikarbonat: Hello! Persediaan humik adalah kelembutan.

01/16/2018

Sergey Top dressing tomato di rumah kaca polikarbonat: Hello! Mengenai apa yang dikatakan humate secara khusus.

01/16/2018

Yuri Minitractor Centaur: T-15, T-18, T-224: Saya membeli sebuah traktor motor pada Disember 2016. Saya pergi ke Gomel.

01/10/2018

Elena Kalugina Cucumber Petani f1: "Petani" di taman kami 10 tahun di lapangan terbuka, dibeli.

01/08/2018

Alena Bertram Chicken coop dari rumah hijau yang diperbuat daripada polikarbonat: Hello. Untuk ayam, walaupun haba tidak berbahaya seperti.

Sekop dengan auger atau snowplow: yang lebih baik untuk dipilih?

Seperti yang anda ketahui, musim sejuk di Rusia datang seperti biasanya tanpa diduga dan sering berlaku supaya kami tidak bersedia untuk menemuinya dengan maruah. Pada masa yang paling tidak menyenangkan, ketika kita, sebagai contoh, memutuskan untuk berehat di rumah negara kita dengan kawan-kawan, kita dapat ditangkap oleh pengawal salji yang berat. Terlihat dalam sekejap adalah pintu masuk ke laman web anda dan tempat letak kereta untuk kenderaan, dan semua laluan di dalamnya.

Terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan masalah ini, tetapi jauh dari semua kaedah ini adalah menyenangkan dan baik. Anda boleh cuba melihat atlet pemangsa tertentu, bekerja keras dengan sekop dan membersihkan jalan akses dan trek dari salji, dan apabila kuasa habis, meminta bantuan daripada rakan-rakan. Pekerjaan, anda lihat, sangat memakan masa, dan juga berpanjangan. Rakan-rakan anda, mungkin, tidak akan gembira dengan prospek seperti itu, kerana mereka telah disetel untuk berehat. Pada akhirnya, suasana hati dan keletihan yang rosak, anda akan bersetuju, bukanlah permulaan terbaik hujung minggu. Tetapi anda sentiasa boleh mencari penyelesaian alternatif. Lagipun, pada 50-an abad yang lalu yang pertama snowplow (disebut sebaliknya tangan snowplow, penyebar salji atau pembuang salji). Unit ini cukup padat, dan boleh menjimatkan masa dan tenaga anda dengan ketara dalam memerangi salji.

Semua salji manual dibahagikan kepada:

 • mekanikal (pelbagai jenis penyodok, enjin, dan sebagainya);
 • memandu (petrol, elektrik, bateri).

Yang seterusnya mungkin bergerak sendiri atau tidak bergerak sendiri.

[nota] Snowplows yang digerakkan sendiri boleh membuang salji pada jarak 15 meter, dan pembuang salji yang tidak bergerak sendiri pada jarak 5 meter. [/ nota]

Snowplow manual membuat pembersihan salji keseronokan! Saya menekan butang, motor elektrik bermula, dan salji salju mula bergerak. Tanpa apa-apa usaha yang nyata, drifts salji seolah-olah memisahkan diri mereka sebelum anda! Sekarang anda tidak perlu membunuh banyak masa untuk membersihkan wilayah anda dari belenggu salji. Dan, seperti yang ditunjukkan oleh amalan saya, kawan-kawan anda akan membantu anda dengan kerja dengan senang hati, kerana mana-mana lelaki berminat dengan teknologi baru dan tentunya ramai yang ingin memandu unit yang tidak biasa itu. Sekurang-kurangnya begitulah video itu.

Video: sekop elektrik manual dengan auger

Tidak kurang menarik adalah versi mekanikal pembuang salji seperti itu - tiada kos dan pergantungan pada petrol dan elektrik!

Video: keajaiban mekanik-sekop dengan skru untuk penyingkiran salji (tanpa pemacu)

Dibentangkan dalam video super spade dengan auger Forte QI-JY-50 tidak mempunyai enjin, anda boleh melakukannya dengan tangan anda sendiri. Dia sempurna mengatasi salji cetek yang longgar: untuk membersihkan laluan kecil tepat.

Hand shovel dengan salji scraper forte Forte QI-JY-50

Di mana untuk membeli spades miracle salji yang dibentangkan di sini dengan skru Forte QI-JY-50? Tidak kira bagaimana kami mencari, kami tidak dapat mencari pembekal tunggal di Internet di Rusia, dan hanya di kedai Internet Ukraine seperti shovel shnekovye boleh dibeli, dan pada harga yang sangat demokratik (kira-kira 200-300 Hryvnia). Di China Aliexpress juga tidak ada yang seperti ini, walaupun pengeluar Forte QI-JY-50 di mana-mana adalah China. Terdapat analog Barat yang dihasilkan oleh Einhell, Westwoods, dan lain-lain, tetapi kos penyodok seperti itu, dan bahkan dengan penghantaran, akan sangat tinggi.

Pada masa ini, pasaran diwakili oleh pelbagai model penangkap salji yang berbeza. Untuk memilih salji dengan ciri-ciri optimum, perlu menentukan terlebih dahulu dengan syarat-syarat yang akan digunakan. Mari kita perhatikan unsur-unsur asas konstruktor penuai salji yang dipegang oleh pengeluar terkemuka, dan apa parameter yang ditentukannya.

Prinsip snowplow manual adalah untuk menangkap salji dan membuangnya melalui saluran keluar jauh dari ruang yang dibersihkan. Proses ini boleh dilakukan dalam dua cara, menentukan aksesori mesin penyingkiran salji ke jenis ini atau yang satu - atau dua peringkat. Mempunyai satu peringkat (auger) Pemetik salji menangkap salji dan membuangnya kerana putaran auger. Mempunyai dua peringkat (auger-rotary) salji agregat salji direkodkan dengan bantuan skru (peringkat pertama), dan melemparkan melalui palung menjalankan pemutar khas - pendesak (langkah kedua).

The auger snowplow mempunyai bentuk helical yang serupa dengan pisau penggiling dapur konvensional. Bentuk pinggir kerja skru boleh sama ada lancar atau pelepasan (dentate). Skru dengan kelebihan kerja yang lancar berfungsi untuk membersihkan salji basah, longgar atau baru jatuh. Bergantung pada model, kelebihan kerja kelebihan skru boleh mempunyai bilangan dan bentuk gigi yang berlainan (dari takik cetek yang segi empat tepat ke persamaan bilah yang diperbesarkan dari gergaji bulat). Penyokong ini tidak suka cakera, serta salji beku.

Mesin penanggal salji secara manual menggunakan kedua-dua getah dan getah yang diperkuatkan atau penyokong plastik getah. Penguat bertulang dalam kebanyakan kes boleh menahan halangan yang tidak dijangka dalam bentuk rami, batu, dll. Hal ini terutama berlaku untuk peramal panggung tunggal, di mana penyokong untuk melontar salji pada jarak yang betul berputar pada kelajuan yang sangat tinggi.

Dalam dua salji salji, pemutar, yang dibuat dalam bentuk pendesak, yang biasanya mempunyai tiga hingga enam bilah, bertanggungjawab untuk membuang salji. Bergantung pada intensiti dan tempoh kerja, pendesak boleh dibuat sama ada dari plastik (untuk model rumah tangga) atau dari logam (untuk model berkuasa profesional).

Semasa operasi unit penyingkiran salji, kedua-dua pendesak dan augers boleh menjejaskan jika objek padat saiz besar ditangkap. Dalam kes ini, nod lain pembuang salji gagal. Khususnya, ia boleh menjadi motor elektrik, pembaikan atau penggantian bagi mana-mana model snowplow akan menelan kos sen. Untuk mengelakkan akibat yang tidak disedihkan, skru pada aci pemacu tetap menggunakan bolt ricih atau pin, Direka supaya mereka boleh terputus apabila blok auger disekat dengan tiba-tiba. Pendesak juga dipasang pada batang dengan menggunakan bolt ricih. Semua langkah-langkah keselamatan ini membolehkan dalam kebanyakan kes untuk menyelamatkan pengotor dan motor blower salji dari kerosakan, dan menggantikan bolt yang rosak (terputus) tidak akan membawa anda banyak masa.

The augers snowplow dikelilingi salji baldi (sudu salji), dimensi yang menentukan lebar dan ketinggian lapisan salji yang dikeluarkan. Adalah mudah untuk meneka bahawa dimensi baldi yang lebih besar, semakin tinggi kuasa dan prestasi unit itu sendiri. Apabila dimensi baldi meningkat, untuk mengelakkan ubah bentuk semasa kerja, ketebalan logam yang digunakan untuk pembuatannya juga mesti meningkat.

[nota] Lebar cengkaman snowblowers yang didorong sendiri bervariasi dari 45 hingga 114 sentimeter, sementara mereka yang tidak bergerak sendiri tidak boleh melebihi 53 sentimeter. [/ nota]

Baldi papan salji auger-rotor terletak pada panduan kereta api atau ski, terletak di sisi. Dengan menyesuaikan ketinggian mereka, mungkin untuk mengubah jarak dari tanah ke ladle, iaitu ketebalan sisa lapisan salji. Adalah disyorkan supaya ski disetel supaya skru terletak satu sentimeter di atas halangan tertinggi di kawasan yang akan dibersihkan. Untuk memudahkan pembersihan salji yang dipadatkan, bahagian bawah baldi dilampirkan pisau pemarkahan, Ini adalah plat keluli tajam mendatar. Skor dan skis pemarkahan jangka pendek dan memerlukan penggantian berkala. Untuk meningkatkan hayat perkhidmatan, adalah adat untuk menjadikannya dua belah, dan bertukar menjadi lebih tinggi.

Video: prinsip snowplow petrol

Jika atas apa-apa sebab anda tidak mahu untuk membeli sebuah snowthrower mahal dan besar dan mencari spade mudah tanpa skru untuk pembersihan cepat dan mudah salji tanpa perlu menghidupkan dan miring tangan, anda boleh cuba untuk mencipta sesuatu dengan tangan mereka sendiri. Sebagai contoh, di sini adalah enjin mudah pada roda:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 + = 67