Stapler perabot cara menggunakan video

Bagaimana memilih stapler perabot? Peranti penjana perabot, arahan pada aplikasi

Teknologi moden membolehkan anda secara bebas melengkapkan rumah anda dengan semua elemen perabot yang diperlukan dan menghiasi rumah dengan keinginan anda. Berguna dalam kes ini adalah perhimpunan itu, sebagai alat pengukur perabot. Adalah penting untuk memilih kurungan yang tepat untuk pemasangan kelengkapan perabot yang berkesan dan model peranti yang diingini. Bagaimana hendak menggunakan stapler perabot?

Apakah mekanisme peranti sedemikian berdasarkan? Peranti stapler perabot terdiri daripada beberapa unsur.

Perabot elektrik Staplers - pilihan yang paling popular. Sambungan ke induk menyediakan operasi tanpa gangguan dan bekalan staples, menjimatkan masa dan usaha. Dalam proses tembakan, staples menembusi ke dalam pesawat kayu dan diperkuat melalui kain di bahagian perabot. Ini membolehkan anda mengekalkan upholsteri staples, dari mana hanya belakang yang dapat dilihat - jalur logam nipis. Tempat penjepit kelihatan kemas, kain tegas dan selamat dipasang ke tempat yang betul.

Ini adalah peranti mudah yang boleh berguna untuk hampir semua orang, bukan sahaja pembina profesional. Ia sering menggunakan kurungan bukan sahaja, tetapi juga kuku. Kadang-kadang stapler perabot dipanggil stapler bangunan kerana ia sering digunakan dalam kerja-kerja pembaikan dan pembinaan, apabila memasang perabot di kilang-kilang.

Tugas yang berlainan dalam upholsteri perabot memerlukan peralatan khusus. Mekanik mekanik stapler dibahagikan kepada jenis berikut:

- diperkuat - untuk staples besar dan kuat;

- pneumatik dan lain-lain.

Dipandu oleh pengetahuan mengenai varieti dan keupayaan model yang berbeza, anda boleh dengan mudah menavigasi cara memilih bahan makanan untuk mencapai tujuan pembinaan dan pembaikan tertentu. Peranti isi rumah atau profesional untuk membeli di pasaran atau di kedai khusus - pilihan dalam kes ini ditentukan oleh pelbagai masalah yang sepatutnya membantu menyelesaikan peranti berguna ini.

Jenis pembinaan ini termasuk musim bunga, yang merupakan elemen kerja utama. Kelebihan stapler mekanikal - harga rendah, berpatutan, serta kemudahan dan kebebasan dari grid tenaga. Oleh itu - dan keburukannya. Kerja manual melibatkan usaha sendiri. Peranti sedemikian boleh digunakan dalam upholsteri perabot yang diperbuat dari kayu lunak, kerana strukturnya yang lembut, mereka lebih mudah diatasi.

Peranti Kuasa Tinggi

Apabila bekerja dengan sebatian pepejal seperti papan serpai atau kayu yang tebal, ia adalah paling berkesan untuk menggunakan stapler bertetulang. Biasanya mereka memerlukan pendakap yang besar dan kukuh - untuk menjelaskan panjangnya, anda perlu melihat ciri-ciri unit tersebut. Sekiranya satu jenis stapler dapat menuding ke staples perabot sehingga 8 mm panjang, maka diperkuatkan - dari 14 mm atau lebih.

Yang paling mudah ialah stapler elektrik, yang mudah dan mudah digunakan di perabot rumah. Sesetengah model membolehkan anda melakukan kerja pada tahap yang sangat profesional. Kekurangan peranti sedemikian: kos yang tinggi, pergantungan kepada bekalan elektrik, serta kelajuan rendah (kadar kebakaran). Rata-rata, stapler ini membekalkan kira-kira 20 staples per minit. Pada masa yang sama, terdapat banyak palsu syarikat terkenal dari China di pasaran. Sekiranya harga tidak melebihi 800 Rubles, ini kemungkinan besar palsu. Kos produk berkualiti sekurang-kurangnya dua kali ganda.

Ini adalah pilihan terbaik untuk banyak parameter. Pneumostepples adalah peranti terpantas, terkuat dan paling dipercayai dalam operasi. Keupayaan kelajuan mereka hampir tidak terhad, jadi mereka sering digunakan dalam bengkel pemasangan kilang perabot.

Tetapi unit pneumatik memerlukan peralatan yang disertakan - pemampat yang menghasilkan tekanan. Oleh itu, model sedemikian boleh dianggap sebagai pegun dan digunakan dalam satu kawasan kerja.

Bagaimana memilih stapler perabot? Arahan untuk digunakan

Jika persoalan pilihan diselesaikan, maka kerja selanjutnya dengannya haruslah bermula dengan belajar cara mengendalikan dengan betul agregat seperti itu.

Stapler perabot, arahan yang dilampirkan dalam artikel kami, membayangkan ketersediaan sumber utama - kurungan logam. Mereka dalam proses menembak menyambung aksesori perabot.

Tugas pekerja bukan hanya untuk memikirkan cara memilih bahan perabot, tetapi juga untuk mengamati teknik keselamatan dalam proses kerja. Oleh itu, arahan kerja:

1. Alat elektrik yang beroperasi dari sesalur utama adalah penting untuk dimatikan semasa rehat dan untuk melihat penebat dari kejutan elektrik yang mungkin. Perkara asas harus digunakan.

2. Bateri perlu dicas semula secara berkala untuk operasi bebas masalah.

3. Tidak ada fius dari ruji di dalam stapler. Ia sangat berbahaya untuk mendapatkan kuku terbang, yang boleh memecahkan tangan atau kaki. Dalam bentuk perlindungan, anda boleh menggunakan kurungan khas yang mengendalikan pegangan dalam kedudukan yang selamat.

4. Ia perlu menandakan terlebih dahulu garis yang menetapkan lokasi kedudukan pengikat. Ini akan menjimatkan masa, tepat sasaran.

5. Untuk mengeluarkan pendakap yang betul-betul diapit, ia perlu kuku khas atau kutu.

6. Sebelum beroperasi, peranti dikenakan caj kaset khas atau siri kurungan yang dimasukkan - bergantung kepada sistem pengecasan yang ada dalam model tertentu.

Semasa operasi, jari dan bahagian lain badan tidak boleh diletakkan di bawah kawasan kerja stapler - ini boleh mengakibatkan kecederaan.

Stapler perabot, jenis staples, termasuk yang diperlukan untuknya, biasanya dibuat dari dua bahan. Ia adalah logam yang keras atau biasa.

Di pasaran pembinaan, di pasar raya hiper ekonomi, kedai khusus, anda sentiasa dapat mencari bahan makanan yang sesuai untuk stapler perabot. Bagaimana untuk memilih pilihan yang betul? Perhatikan ciri-ciri peranti dalam manual. Selalu ada yang menunjukkan ukuran optimum staples untuk jenis kerja yang sesuai dan pengancing yang berkesan.

Saiz pendakap bergantung kepada ketumpatan bahan yang akan dipasangkan bersama. Jika kita bercakap tentang kain halus nipis, maka butir-butir kecil yang cukup saiz 10-14 mm, dan perkakasan tebal dan padat, kulit lebih baik disertai dengan staples hingga 16 mm panjang.

Jika kita bercakap tentang penggunaan kuku, tebal bahagian kayu akan menjadi apabila berpasangan, kuku lebih lama diperlukan (14-16 milimeter, dan kadang-kadang 32 mm dengan ketebalan 1.6 mm).

Staples biasanya dijual dalam set - satu pakej mengandungi kira-kira 1000-5000 unit. Dalam pengisian kaset, satu kaset termasuk kira-kira lapan puluh satu keping.

Jika tiada arahan kepada peranti atau dalam keadaan di mana ia tidak sengaja ditinggalkan di rumah, penjual di kedai akan membantu anda untuk mencari saiz staples yang betul. Adalah lebih baik untuk mempunyai kotak simpanan bahan dalam proses kerja - yang dibelanjakan dibelanjakan dengan lebih cepat dan boleh berakhir dalam proses panas pelapis.

Mengisi peranti dengan tangan anda sendiri

Peranti dibeli, staples saiz yang betul dipilih. Bagaimana untuk mengisi stapler perabot dengan tangan anda sendiri?

Prinsip operasi ini sama dengan versi perkeranian, yang memegang kertas dan kadbod. Stapler pembinaan berbeza dengan saiz dan tujuan. Proses pengisian sangat mudah. Ia terdiri daripada beberapa peringkat:

- cetak kotak dengan staples;

- Keluarkan blok kurungan yang terikat - anda perlu mengeluarkannya dengan berhati-hati, mereka boleh memutuskan sambungan;

- buka stapler dengan kedua tangan, memegang tangan kiri, tarik mata air;

- masukkan blok staples ke dalam alur percuma;

Sesetengah model mempunyai prinsip pengisian yang berbeza - ia mempunyai palung yang boleh ditarik balik yang keluar apabila butang khas ditekan. Longkang ini mesti dihubungi, diambil di tangan dan dimasukkan oleh hujung pendakap. Selanjutnya, longkang diisi diperkenalkan semula ke mesin sehingga ia klik.

Kemudian anda perlu membuat tangkapan kawalan untuk memeriksa kualiti stapling. Dalam kes ini, staples akan berada di kedudukan yang betul, walaupun mereka tidak dipasang dengan betul semasa mengisi minyak. Sekiranya berlaku kesesakan, kesesakan peranti, anda perlu mengalih keluar staples yang macet, dan mengisi semula prosedur pengisian semula. Pemeriksaan dibuat dengan mengklik dua atau tiga kali pada operasi radas. Peranti ini sedia untuk digunakan.

Model optimum - pilihan di kedai

Bagaimana untuk memilih penjana perabot untuk rumah anda? Untuk mengetatkan satu sofa atau alat dengar anda boleh membeli model elektrik yang mudah di pasaran pembinaan. Jika rancangan - kerja profesional berskala besar dengan banyak masalah pada masa akan datang, maka unit sederhana itu tidak akan mencukupi. Dalam kes ini, anda perlu memilih mesin tahan lama dan berkualiti tinggi.

Dalam proses membeli, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada fungsi bahagian kerja utama peranti, yang memberikan daya impak. Ia juga disyorkan untuk membaca dengan teliti jenis dan saiz staples yang digunakan di dalamnya. Terdapat peluang untuk membeli model dengan spout yang selesa, yang membantu untuk mencapai kawasan yang sukar dicapai dalam kes perabot dan dengan berhati-hati memperbaiki upholsteri sepanjang seluruh perimeter, lebih tepat kedudukan setiap kurungan. Kualiti pengikat secara langsung mempengaruhi keputusan - keadaan dan ketahanan perabot.

Kadang-kadang sebagai pengikat boleh berfungsi bukan sebagai pengapit, tetapi sebagai kuku. Ini adalah jenis kerja yang agak berbahaya yang memerlukan stapler khusus. Staples sesuai untuk tindakan dengan kain, kulit, pelbagai bahan upholstery. Jika anda perlu bekerja dengan papan serpai atau bilet kayu kecil, anda juga boleh menaikkan kuku.

Selepas pembeli telah membaca maklumat mengenai bagaimana untuk memilih bahan stapler perabot, anda harus menentukan berapa kerap mesin akan digunakan. Bekerja di bengkel di peringkat profesional atau eksperimen pereka rumah adalah aktiviti yang berbeza yang memerlukan pelaburan yang berbeza. Banyak pengeluar moden membekalkan peralatan domestik dengan pelbagai pilihan tambahan untuk muncung dan ciri-ciri keselamatan, membolehkan mudah dan mudah untuk menjalankan pelbagai jenis pembinaan dan kerja-kerja pembaikan sebagai tambahan kepada fungsi asas. Tidak dinafikan, ini adalah satu perkara penting dalam operasi harian alat yang berguna itu.

Apabila membeli stapler perabot, anda perlu memberi perhatian kepada satu perincian penting - kehadiran kes bagi simpanannya. Biasanya semua model mahal semestinya disertai dengan kes di mana pendakap, aksesori dan arahan tambahan, kad jaminan untuk peranti juga boleh berbohong. Ini penting kerana penggunaan jangka panjang peranti - untuk mengekalkan ketahanan, ia mesti disimpan dalam keadaan yang baik.

Terutamanya mudah ialah kehadiran kes sekiranya instrumen itu akan diangkut dari satu tempat ke tempat - dari apartmen ke dacha, ke tapak pembinaan. Adalah lebih baik memilih model dengan kes berjenama, tetapi anda boleh membeli kotak khas secara berasingan. Selalunya satu set pengikat tambahan sudah melekat padanya.

Populariti peranti sedemikian menunjukkan tahap kelaziman dan keluasan aplikasi. Sesetengah pengguna lebih memilih model pengeluaran Jerman (contohnya, Krause), yang lain berpuas hati dengan analog murah Cina atau peranti domestik.

Pengguna yang berpengalaman mengesyorkan: jika rancangan - penggunaan yang agak kerap peranti, adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada versi dengan selongsong semua logam. Model-model ini cukup tahan terhadap kerosakan luar, akan menahan ujian teruk dalam proses bekerja dengan kayu keras. Ini terpakai kepada peranti kasar.

pemilik lain menekankan kelebihan peranti mudah untuk manipulasi menghias mudah: "Jika anda ingin obtyanut unsur-unsur kecil perabot, bangku, kerusi yang diperbuat daripada kayu halus atau DSP biasa, tangan tidak letih, memegang stapler yang mudah dengan selongsong plastik, ia adalah agak cukup." Model yang paling popular ialah Presmak.

Kebanyakan pembeli bersetuju bahawa penting untuk memberi perhatian kepada saiz pemegangnya. Apapun kualiti instrumen, jika anda tidak selesa, separuh daripada kerja itu mungkin tidak bermaya kerana kedudukan janggal tangan. Mengendalikan mestilah sesuai dengan saiz sawit. Panjang pemegang mestilah kira-kira sama dengan lebar sawit. Ini akan memastikan kemudahan menekan apabila ditembak, dan matlamat - pengikat yang betul dan tahan lasak - akan dicapai pada percubaan pertama.

Kriteria pilihan yang paling penting adalah, mungkin, harga dan tujuan. Untuk kerja cepat, anda masih memerlukan pilihan pneumatik, dan untuk fungsi rumah yang jarang berlaku, mesin murah tangan akan turun.

Stapler perabot, arahan yang selalu memberitahu secara terperinci bagaimana untuk bekerja dengannya, adalah alat yang sangat baik untuk melaksanakan apa-apa idea kreatif dalam bidang reka bentuk dalaman dan hiasan perabot.

Setelah mengetahui cara menggunakan peranti ini, pemilik perabot mempunyai kemungkinan tidak terhad untuk menghias alat dengar atau barangan dalaman individu mengikut budi bicaranya.

Anda juga boleh membeli alat yang indah dan mudah ini sebagai pelaburan yang menguntungkan di kedai khusus. Ia berguna untuk membaca kad produk, membuat perbandingan harga dan membaca ulasan tentang model yang berbeza.

Oleh itu, kami mendapati bagaimana menggunakan alat pengukur perabot.

Stapler perabot, mekanikal dan elektrik: ulasan, arahan dan aplikasi; bagaimana untuk memilih stapler berkualiti untuk perabot?

Stapler perabot adalah alat yang digunakan untuk mengikat atau mengikat bahagian-bahagian yang terdiri daripada bahan yang tidak terlalu keras. Pengancing dibuat dengan bantuan staples khusus untuk stapler perabot. Pendakap ini mempunyai banyak variasi dan berbeza dalam saiz, bahan dan warna bergantung pada kerja. Juga terdapat pelbagai jenis stapler perabot, maklum balas mengenai setiap adalah di Internet. Alat ini mempunyai banyak nama yang berlainan (tacker, stapler, pistol berserta stok, dll). Ini disebabkan fakta bahawa alat ini agak popular dan lazim di kalangan rakyat.

Stapler furniture elektrik dan manual: peranti dan petua memilih peralatan

Stapler perabot yang dipegang tangan adalah alat mekanikal yang berfungsi dengan aplikasi usaha fizikal. Alat tambah utama adalah mobiliti dan kemerdekaan dari elektrik, serta dari sumber tenaga lain. Keperluan usaha fizikal adalah kelemahan utama bahan penahan manual, seperti dengan jumlah besar upholsteri perabot, sejumlah besar waktu dibelanjakan. Alat pengikat ini hanya boleh digunakan untuk mengetatkan perabot yang separa atau lengkap di rumah, dan bukan di kilang-kilang dengan jumlah industri. Alat ini paling baik diambil dari syarikat seperti kotor, matriks dan firma yang serupa.

Stapler perabot elektrik adalah alat yang menggunakan elektrik atau bateri. Adalah lebih baik menggunakan jenis unit ini untuk kerja berskala sederhana pada upholsteri perabot. Kekurangan utama stapler jenis ini adalah: kadar kebakaran yang rendah, daya lemah instrumen, dan juga memakai yang agak pesat.

Untuk bekerja dengan skala perindustrian, perabot upholsteri dibuat dengan menggunakan stapler perabot pneumatik. Oleh kerana ia pantas, tahan lama dan tahan lama berbanding dengan jenis unit pembinaan yang lain.

Video "stapler perabot": bagaimana untuk menggunakan, bagaimana untuk mengenakan bayaran, dan apa yang diperlukan

YouTube: Sila masukkan pautan yang sah

Untuk bahan penyumbat pada jarak yang betul, lebih baik memetakan tempat-tempat tersebut terlebih dahulu menggunakan pen atau pensil. Anda juga boleh menggunakan kunci, yang sepatutnya menjaga jarak yang sama apabila memandu pengikat tanpa pra-tanda.

Jangan lupa untuk memegang bahan dengan cara yang sama, membuat tembakan, supaya bahan tidak boleh bergerak semasa memandu pendakap. Jangan lupa untuk memerhatikan kehadiran staples supaya tidak dibiarkan tanpa mereka pada saat yang paling tidak sesuai untuk anda.

Apabila alat itu tidak digunakan, selamatkan pemegang dengan tangkapan keselamatan. Oleh itu, adalah perlu bagi langkah berjaga-jaga keselamatan. Sekiranya anda mengikuti saranan mudah ini, anda boleh dengan mudah menghadapi sofa atau tugas lain yang berkaitan dengan stapler perabot, harganya selalu bergantung pada jenis alat dan pengilangnya.

Beberapa tip untuk memilih stapler

Perabotan stapler, arahan penggunaan: bagaimana memilih staples?

Dalam arahan kepada peranti terdapat data yang anda harus bergantung pada pilihan kurungan:

 • Kedalaman staples - ia boleh berbeza-beza dari 4 hingga 14 mm. Parameter ini ditentukan oleh watak karya yang akan datang. Sebagai contoh, permaidani di belakang kerusi boleh "ditembak" dengan stail 8 mm, dan merasakan ia sudah perlu menggunakan kedalaman 10-12 mm.
 • Taip - semuanya bergantung kepada model, menandakan pada pakej harus sama seperti dalam uraian untuk peranti. Sebagai contoh, jika staples kecil untuk peranti tertentu, mereka boleh "menembak" beberapa keping pada satu masa. Di samping itu, terdapat staples hampir tidak dapat dielakkan dalam dulang.

Di samping itu, seseorang harus berhati-hati mengenai cadangan penjual untuk menggantikan kurungan satu jenis dengan satu sama lain. Caj, yang sama mendalam, boleh berbeza dalam geometri, yang tidak dapat dilihat oleh mata, tetapi penting dalam kerja stapler.

Bagaimana memilih stapler perabot yang sesuai?

Pernahkah anda berfikir tentang cara untuk memilih stapler untuk perabot? Di sini segala-galanya sangat mudah: kita membuat pilihan berdasarkan jenis kerja yang perlu kita lakukan. Oleh itu, jika anda memerlukan peranti untuk upholsteri sofa atau kerusi, maka anda boleh lakukan dengan peranti mekanikal, kerana kerangka perabot biasanya dibuat dari softwood. Usaha yang dikendalikan oleh stapler mekanikal cukup untuk kerja.

Jika anda ingin bekerja dengan bahan-bahan yang lebih keras, contohnya, dengan papan zarah, maka mekanik tidak boleh dilakukan. Kuasa yang mencukupi akan mempunyai stapler elektrik untuk perabot. Alat pneumatik bahkan lebih berkuasa, tetapi ini kemungkinan besar adalah pembaziran wang yang tidak dapat dihitung. Pneumatik masuk akal untuk dibeli untuk digunakan dalam kerja-kerja pembinaan.

Stapler mekanikal yang berkualiti, apa itu?

Stapler mekanikal, perabot, tidak berbeza dalam kerumitan. Walau bagaimanapun, dalam reka bentuknya terdapat ciri-ciri di mana kemudahan dan kecekapan peranti bergantung. Perhatian harus dibayar kepada yang berikut:

 • Ketelusan kedai. Benar-benar tidak kritikal untuk fungsi peranti, tetapi ia akan menjadi sangat mudah untuk mengawal bilangan staples.
 • Skru untuk melaraskan daya impak. Ketumpatan kayu yang berbeza dan ketebalan pelapis - peraturan di sini akan sangat memudahkan kerja.
 • Hujung kerja sempit stapler adalah perabot, mekanikal. Memberi ketepatan yang lebih besar dalam pemasangan staples.
 • Berhenti pada pemegang. Ini adalah isu keselamatan - anda akan dilindungi dari "ditembak" yang tidak disengajakan.
 • Hands rubberized. Kemudahan yang lebih baik semasa bekerja, peranti tidak akan tergelincir di tangan.

Stapler elektrik untuk perabot: rangkaian atau bateri?

Stapler perabot tanpa wayar sangat mudah kerana orang yang bekerja dengannya tidak melekat pada sumber elektrik. Iaitu, anda boleh mengendalikan peranti sekurang-kurangnya di negara ini, di mana tidak ada elektrik. Sebagai peraturan, kapasiti bateri sudah cukup lama. Tidak ada kelemahan yang ketara kepada stapler ini, tetapi ia hanya bernilai membeli jika ada keperluan untuk akses tanpa wayar.

Dalam semua kes lain adalah lebih baik untuk memilih penjana stapler, elektrik, dengan kuasa dari rangkaian. Dan inilah sebabnya:

 • Peranti rangkaian akan mempunyai lebih banyak kuasa daripada yang bebas.
 • Malah bateri yang paling luas mempunyai tabiat berakhir.
 • Harga stapler rangkaian lebih rendah.
 • Berat bateri lebih tinggi, yang bermakna lebih sukar bagi mereka untuk bekerja dalam masa yang lama.

Kaedah untuk menggunakan stapler mekanikal: bagaimana untuk mengenakan peranti?

Bagaimana cara menggunakan bahan stapler perabot, ia tidak sukar difahami. Tetapi mari kita lihat lebih dekat pada proses pengecasan peranti dengan pemacu mekanikal.

 • Kami meletakkan stapler pada fius.
 • Di bahagian belakang peranti kita dapati daun yang menutup pembukaan klip untuk staples dan lipatannya.
 • Dari lubang kami tarik rod dengan mata air.
 • Kami memasukkan di dalam blok dari kurungan, "belakang" ke arah untuk mengendalikan peranti.
 • Kami mengembalikan tongkat ke tempat itu, memotong tongkat di dalam tongkat.
 • Kami lebih rendah daripada klik pada daun. Kemudian anda boleh mula bekerja.

Cara menggunakan stapler untuk perabot: video ini mengandungi gambaran keseluruhan model mekanikal.

Bagaimana hendak memilih bahan stapler untuk membuatnya selamat?

Untuk instrumen dengan mana-mana pemacu, mekanikal atau elektrik, butang berhenti diperlukan, yang melindungi daripada operasi tidak sengaja. Sebenarnya, untuk stapler mekanikal penyekat ini cukup. Tetapi peranti elektrik, untuk dianggap benar-benar selamat, masih perlu perlindungan daripada tersandung "terbiar". Iaitu, "tembakan" hanya boleh berlaku apabila bahagian kerja stapler ditekan terhadap permukaan kerja.

Di samping keselamatan manusia, terdapat juga konsep "pengendalian mutu kerja." Ini adalah ciri yang sangat berguna yang akan melindungi anda daripada kelemahan yang tidak diketahui dalam kerja. Ia terdiri daripada fakta bahawa stapler elektrik akan dimatikan setiap kali penjepit tersumbat tidak sepenuhnya atau crookedly. Jadi, anda dapat melihat kecacatan dalam masa dan menghapusnya.

Bagaimana dengan betul mengisi stapler perabot pneumatik?

Mari kita lihat dengan lebih dekat cara memasukkan staples menjadi stapler untuk perabot. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengunci peranti. Oleh itu, anda akan melindungi diri anda daripada kecederaan akibat "ditembak" yang tidak sengaja. Kemudian urutan tindakan akan seperti berikut:

 • Kami dapati dan tekan butang yang bertanggungjawab untuk membuka bot untuk staples. Selepas menekan atau "mematikan" penutup dulang, atau tarik dulangnya sendiri. Ia semua bergantung kepada reka bentuk model.
 • Kami menghidupkan peranti itu, sekali lagi pastikan ia disekat.
 • Kami meletakkan kurungan untuk alat pengukur perabot di dulang, "belakang" ke peranti, dan "kaki" untuk diri sendiri. Kami yakin bahawa mereka berbohong.
 • Tutup dulang sehingga ia klik.
 • Hidupkan stapler itu sendiri, keluarkan kunci.

Selepas mengecas, penguji perlu diuji. Selepas itu, jangan lupa untuk mengunci semula mekanisme itu.

Cara menggunakan stapler perabot: peranti, kerja, petua

Stapler perabot adalah alat yang serba boleh, yang mana anda bukan sahaja boleh melakukan prosedur untuk upholstering furniture, tetapi juga beberapa operasi pembinaan lain. Setakat ini, terdapat beberapa jenis peralatan yang serupa, berbeza dengan prinsip operasi - pneumatik, elektrik dan manual. Model yang dimiliki oleh jenis terakhir adalah yang paling biasa dalam industri perabot memandangkan pergerakan dan kemudahan operasi mereka. Mari lihat contoh prinsip operasi, operasi dan pembaikan stapler perabot.

Walau bagaimanapun, sebelum meneruskan prosedur ini, saya ingin mengatakan beberapa perkataan mengenai pendakap dan jenisnya.

Penunjuk utama, yang dipandu oleh pilihan pendakap, adalah kedalamannya. Bergantung kepada jenis kerja, penunjuk ini boleh berubah dari 4 hingga 14 milimeter. Jadi, sebagai contoh, untuk melaksanakan prosedur untuk upholstering furniture dengan kain, cukup untuk mempunyai staples dengan kedalaman sama dengan 8 milimeter, sedangkan untuk memperbaiki bahan yang lebih tebal, anda perlu memilih pendakap dengan kedalaman yang lebih besar.

Selain itu, bergantung kepada dimensi keseluruhan, staples dibahagikan kepada jenis berikut:

 • 53 - adalah yang paling biasa. Staples jenis ini mempunyai lebar 11.4 milimeter dan ketebalan 0.7 mm. Kedalaman pengikat ini bervariasi dari 4 hingga 14 milimeter;
 • 140 - mempunyai ciri-ciri berikut: lebar - 10.6 mm, ketebalan - 1.2 mm, kedalaman - serupa dengan jenis sebelumnya;
 • 36 - penanda ini bermakna stapler boleh menembak staples yang mempunyai bentuk separa bulat dan digunakan terutamanya untuk pemasangan kabel;
 • 300 adalah kuku khas, hanya bertujuan untuk stapler.

Apabila memilih penjepit, struktur bahan dari mana ia dibuat juga harus diambil kira. Oleh itu, pendakap keluli konvensional adalah sempurna untuk bekerja dengan kayu biasa. Walau bagaimanapun, jika anda berurusan dengan papan partikel atau papan lapis, anda perlu membeli kurungan yang diperbuat daripada keluli yang keras, kerana yang konvensional hanya dapat membengkokkan.

Pengisian bahan bakar

Untuk mengisi stapler dengan staples, pertama, perlu memindahkan musim bunga, yang dimaksudkan untuk menekannya. Staples sendiri diletakkan di palung khas, di mana, sebenarnya, mereka mesti diletakkan. Selepas itu, musim bunga diletakkan di tempatnya. Alat ini beroperasi sepenuhnya.

Untuk menetapkan elemen yang diperlukan, perlu dipasang dengan ketat pada peranti di mana pendakap dirancang untuk diapit. Selepas ini, tanpa mengangkat peranti dari permukaan, anda perlu menekan pencetus (tuil) pemicu. Sekiranya berjaya melaksanakan manipulasi ini, anda akan mendengar bunyi sifat dan anda akan melihat pendakap yang dimasukkan ke dalam bahan tersebut.

Untuk melindungi diri anda semasa bekerja dengan alat ganti perabot, anda harus mengikuti beberapa peraturan:

 • Sekiranya menggunakan model mekanikal peranti, adalah perlu untuk menyesuaikan regulator skru. Lakukan operasi ini pada sekeping bahan kasar, dengan memutar skru dari minimum ke maksimum. Jika penjepit memasuki akhir pukulan pertama, anda boleh mula bekerja pada "bersih". Jika tidak, pelarasan kedua diperlukan;
 • untuk memandu pendakap pada jarak yang sama, anda harus menandakan tempat yang diperlukan dengan pena pensil atau pensil;
 • Pegang bahan dengan tangan percuma anda, supaya apabila anda menembak, ia tidak bergerak dari tempat yang telah ditetapkan;
 • menonton bilangan staples di "kedai", supaya tidak kekal tanpa unsur pengancing pada saat yang paling tidak menyenangkan;
 • selepas tamat kerja, tetapkan pemegang dengan peranti keselamatan untuk mengelakkan pukulan spontan atau tidak sengaja.

Di samping semua petua di atas, anda juga mungkin memerlukan bantuan membaiki alat binaan ini, memandangkan stapler itu, seperti mana-mana peralatan lain, cenderung untuk pecah.

Penyebab yang paling biasa kegagalan stapler ialah kegagalan mekanisme impak. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkannya, anda harus terlebih dahulu membongkar instrumen tersebut. Ini boleh dilakukan dengan melakukan beberapa operasi mudah:

 • keluarkan skru penyesuaian;
 • keluarkan musim bunga;
 • keluarkan perlindungan perlindungan;
 • keluarkan pin;
 • keluarkan pencuci kunci.

Selepas melakukan semua manipulasi di atas, anda akan dapat melihat pemain drum, yang, sebahagian besar, merosot kerana pembangunan sumbernya. Untuk membaiki elemen ini, perlu mengeluarkannya, pasangkannya di dalam vise dan, menggunakan fail biasa, berikan pemain drum itu bentuk asal. Segala-galanya, pembaikan selesai, dan instrumen itu lagi dalam kesediaan pertempuran penuh.

Anda juga boleh menonton video kecil mengenai peninjauan staplers perabot, serta prinsip pengisian, penetapan dan bekerjasama dengan mereka:

Menyalin bahan hanya dibenarkan dengan petunjuk sumbernya.

Bahan-bahan yang diterbitkan tanpa Pengarang atau rujukan kepada sumbernya

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1