Stesyen pam penyebab tidak mematikan

Mengapa stesen pam dimatikan?

Kemungkinan besar anda tidak menyesuaikan tekanan untuk mematikan stesen. Ia agak mudah untuk melakukan ini. Di bawah penutup pelindung terdapat dua skru, salah satunya untuk menghidupkan stesen, yang lain untuk mematikannya. pada masa kerja stesen, cuba "play9quot; dengan mereka. Pada masa yang tepat, stesen akan dimatikan.

Sebab tidak beralih ke stesen pam.

 1. Pengoksidaan kenalan dawai sesuai untuk sensor.
 2. Ketegangan tangki penyimpanan. (Hasilnya, daun air dan tekanan dalam takungan tidak dicipta.).
 3. Pam tidak mengepam dengan betul dan memerlukan pembaikan.
 4. dehidrasi sebatian.
 5. pelarasan yang tidak betul (tetapi ini boleh menyebabkan ketidakhadiran sementara).

Tetapi saya ingin ambil perhatian bahawa jika stesen pam tidak dimatikan untuk jangka masa yang panjang, maka boleh ada pada dasarnya dua sebab. Iaitu, pam memerlukan pembaikan dan dehidrasi.

Dan seperti yang mereka katakan, itulah sebabnya.

Faktanya ialah jika anda bekerja secara berterusan di bawah tekanan pam itu akan pecah, atau tangki pengembangan akan pecah.

Jadi sistem ini agak rapuh dan jika masalah itu berlaku, pam mesti ditutup dan penyebabnya mesti dikenal pasti dan dihapuskan.

Di sini sistem sedemikian dan ia dapat dilihat, bahawa masalah dengan tekanan hanya berbahaya.

Ya, kita boleh mengakui bahawa ini adalah alasan yang lazim untuk stesen pam. Sekiranya sebelum ini berfungsi dengan normal dan berhenti, kemungkinan besar itu adalah mengenai sensor tekanan. Anda pastinya boleh cuba menyesuaikannya, tetapi jika stesen tidak menyesuaikannya, maka yang terbaik adalah untuk mengubahnya. Walau pun penyebabnya mungkin dalam depressurization dalam beberapa jenis sambungan berulir, udara disedut, tidak ada tekanan yang sedang dibuat, jadi threshes tanpa berhenti. Walaupun begitu saya melihat sebab jiran saya, apabila tangki pengembangan itu pecah dan tekanan juga tidak dapat mencapai tahap yang diperlukan, stesen itu tidak dimatikan.

Terdapat beberapa sebab:

Selalunya ini bukan pelarasan yang betul bagi unit kawalan, atau pencemarannya.

Alasan kedua yang kerap ialah di mana terdapat kebocoran dalam perancangan.

Stesen itu akan menjadi "threshing9quot; selama-lamanya sehingga anda mendapat tekanan yang tepat, tidak ada tekanan akibat kebocoran.

Ia boleh mengalir di mana sahaja dan di parit di mana paip diletakkan juga, iaitu, anda tidak melihat apa-apa kebocoran visual.

Mungkin kenalan tercemar (teroksidasi) dalam blok moncong, atau kenalan biasanya terbakar, mereka perlu diperiksa secara berkala dan dibersihkan.

Mungkin ada masalah dengan penumpu pam stesen pam, terdapat injap longkang kecemasan

Mungkin di suatu tempat terdapat sedutan udara, sistemnya tidak kedap udara.

Iaitu, kita harus berurusan dengan masalah di tempat ini, mungkin sebabnya bukan satu, tetapi keseluruhan kompleksnya.

Terdapat sekurang-kurangnya dua sebab:

 • Kegagalan pendawaian, mekanisme kawalan atau peralatan lain. Dalam kes ini, perlu membuat sekurang-kurangnya diagnosis komprehensif stesen pam untuk mengenal pasti punca kerosakan tersebut.
 • Dan inilah sebab kedua yang banyak dikelirukan oleh kita - ini adalah pelarasan tekanan yang tidak betul pada perbezaan. Anda boleh melakukannya sendiri, tetapi jangan keterlaluan dengan tekanan. Pelarasan dibuat dari dua kedudukan:

Kedudukan suis pertama, dan posisi putar kedua. Perkara yang paling penting dalam proses pelarasan adalah mengikuti jarum tolok tekanan. Maksimum adalah mengikut arah jam, dan minima adalah lawan jam.

Dari semasa ke semasa, proses ini perlu dilakukan, memandangkan mata air mengalir dan dihasilkan.

Tetapi tidak selalu mungkin untuk mencapai kejayaan dengan penyesuaian, jika mekanisme itu haus dan terminal dibakar, maka itu adalah yang terbaik untuk menggantikan pengawal selia.

Alasan yang pertama dan kerap adalah bahawa air hanya dicurahkan dari sistem, tanpa masa untuk menghasilkan tekanan. Lihat manometer itu. Adakah anak panahnya naik? Walaupun penyesuaian injap itu "gruffish9quot; tetapi jika tiada kebocoran, entah bagaimana tekanan dalam sistem masih akan naik ke puncak, dan injap akan berfungsi dan memutuskan hubungan kumpulan utama.

Periksa air dalam talian sedutan. Semak bahawa tiada kebocoran air dari sistem (terbuka paip, paip tidak ketat)

Salah satu kesilapan yang paling biasa di stesen pam adalah pelarasan unit kawalan yang salah. Hampir semua stesen pam dikawal dengan menggunakan dua mata air besar dan kecil yang terletak di relay.

Baldi kecil bersaiz kecil bertanggungjawab untuk perbezaan tekanan.

Spring besar bertanggungjawab untuk menetapkan tekanan yang lebih rendah.

Oleh itu, kita mesti sentiasa ingat bahawa menyesuaikan mata air sangat halus dan anda perlu memperlakukannya dengan berhati-hati.

Stesen pam tidak dimatikan kerana pelarasan sensor tidak wajar untuk perjalanan. Prosedur ini tidak rumit, anda hanya perlu pemutar skru untuk mengeluarkan penutup pelindung dan kunci untuk 10 untuk menyesuaikan injap tekanan.

Sebab yang paling biasa, mengapa stesen pam tidak dimatikan - Tiada tekanan untuk mencetuskan sensor perjalanan.

Kemungkinan penyebab kegagalan sensor tekanan:

 1. Pelarasan sensor yang salah, sebab itulah salahnya menunjukkan tekanan. Output - laraskan sensor tekanan.
 2. Aliran dalam sistem. Sekiranya paip berada di dalam tanah, anda tidak boleh mengenali secara visual, hanya menggali ia.
 3. Pendawaian yang salah - mengoksidakan wayar, contohnya. Keluar - hapuskan kenalan.

Stesyen pam penyebab tidak mematikan

Stesen pam direka untuk berfungsi hanya dalam mod siap sedia. Iaitu, sebaik sahaja isyarat diterima bahawa ia perlu untuk mengepam air, enjin bermula dengan segera dan mula mengepam air dari sumber, selebihnya stesen itu terbiar. Isyarat ini kepada motor berasal dari suis tekanan, unsur kawalan stesen pam, yang bertanggungjawab untuk memulakan sistem bekalan air di dalam tangki simpanan air (tangki hidraulik) atau penumpuk. Penutupan kenalan di dalam relay dan permulaan sistem berlaku apabila tekanan berada di bawah nilai tekanan switch-on.

Mengapa stesen pam menghidupkan?

Bekalan air menggunakan stesen pam automatik dianjurkan sedemikian rupa sehingga selalu ada bekalan air di dalamnya, sama ada dalam tangki penyimpanan atau penumpuk. Stesen dengan tangki simpanan praktikal tidak digunakan, kerana di dalamnya alat pengawalseliaan adalah terapung yang operasinya tidak stabil dan kurang efisien daripada sistem dari penumpuk dan suis tekanan.

Penumpuk adalah tangki yang sama, hanya dengan membran khas dan saiz yang lebih kecil. Ia direka untuk tidak menyimpan sejumlah besar air, tetapi untuk mewujudkan stok penampan kecil antara pengguna (contohnya pancuran atau keran di dapur) dan sumber bekalan air - pam hidraulik. Penampan ini melakukan beberapa fungsi penting, yang utama adalah perubahan lancar dalam tekanan bendalir dalam sistem. Keadaan ini amat penting untuk mengekalkan integriti dan mengekalkan hayat terpanjang bagi semua komponen sistem hidraulik.

Daripada float klasik yang digunakan dalam pam usang dengan tangki air luar, sensor tekanan khas melakukan fungsi menentukan titik pensuisan yang diperlukan bagi pam. Sensor ini terletak pada peranti khas yang dipanggil "suis tekanan", yang secara langsung di saluran paip ke pam dan penumpuk.

Oleh itu, peralihan stesen berlaku pada masa apabila tekanan dalam sistem jatuh di bawah penunjuk "tekanan", yang mana suis tekanan ditetapkan. Ini berlaku apabila kren dibuka di suatu tempat dan air meninggalkan sistem, iaitu, terutamanya dari penumpuk. Sensor dalam suis tekanan segera membetulkan penurunan indeks ini dan menghantar isyarat ke pam, yang menghidupkan dan mula mengepam air ke dalam sistem dari sumbernya.

Apa yang boleh menjadi kerosakan?

Mengetahui skim am operasi stesen pam, seseorang boleh mengandaikan di mana masalah itu berasal. Kes yang paling umum ialah kegagalan suis tekanan. Ia tidak perlu menggantikannya dengan segera, ia cukup untuk membuat pelarasan kecil. Teknologi penetapan relay agak mudah, tetapi ia memerlukan urutan tindakan berikut.

 1. Tunggu sehingga pam mencapai tekanan membaca di mana pam dimatikan.
 2. Sedikit membuka paip untuk membolehkan aliran air dan tekanan dalam sistem menurun
 3. Kami melihat skala manometer (tolok tekanan), kita menunggu pencapaian tekanan yang diperlukan
 4. Tutup injap supaya tekanan terhenti
 5. Kencangkan pegas suis tekanan (saiznya lebih besar) sehingga pam bermula (akan ada klik kenalan dalam relay)
 6. Kami memerhatikan tolok tekanan dan membetulkan bacaan tekanan pada masa pam itu dimatikan

Jika pam tidak mematikan pada tekanan yang diperlukan, sediakan spring kecil: ketatkan, jika terputus sebelum tekanan yang diinginkan atau melemahkan, jika pam tidak mematikan pada titik yang dikehendaki pada skala pengukur. Untuk memulakan pam, yang ditutup lebih awal dari yang diperlukan, anda perlu menekan plat di bawah mata air.

 1. Semak tekanan di atas dan di luar dengan membuka paip untuk ini hanya sedikit, tidak membenarkan kepala yang kuat
 2. Kami mencabut pam dari bekalan kuasa dan buka paip supaya air itu benar-benar hilang dari sistem
 3. Kami menetapkan tekanan dalam penumpuk kosong (tanpa air) bersamaan dengan nilai 90% tekanan suis

Urutan penetapan pada video:

Sekiranya tidak mungkin untuk mematuhi arahan di atas, periksa apa-apa kerosakan pada nod sistem yang diterangkan di bawah.

Sebagai tambahan kepada sebab utama kegagalan penutupan automatik dan pengaktifan stesen pam - peraturan geganti - masih terdapat beberapa kemungkinan kerosakan yang membawa kepada kejatuhan tekanan dalam sistem hidraulik, yang menyebabkan pam terus memompa air. Di antara mereka, dalam urutan menurun, berikut adalah yang paling sering dijumpai:

 • Tahap air pada musim bunga jatuh. Semak dengan bantuan beban yang terikat pada benang yang kuat, sama ada terdapat air yang cukup di tempat pagarnya.
 • Kegagalan penapis pada input. Biasanya, untuk melindungi sistem pam, penapis dipasang di dalamnya, yang boleh tersumbat oleh kemasukan sesetengah objek dari sumber atau dengan pengumpulan penyumbatan ke paras kritikal dari masa ke masa.
 • Penembusan, pemecahan, kejatuhan atau apa-apa jenis ubah bentuk fizikal saluran paip.
 • Voltan yang tidak mencukupi datang ke suis tekanan. Menggunakan voltmeter, anda perlu mengukur bacaan voltan pada kenalan geganti. Semasa ujian, kami memeriksa stesen pam apabila ia hidup dan mati.
 • Udara memasuki bahagian pam sistem. Ia tidak sepatutnya berada di sana, hanya air yang perlu di dalam pam.
 • Kegagalan peluru. Untuk mendiagnosis kerosakan ini, stesen perlu dibongkar menggunakan teknologi yang ditunjukkan pada gambar di bawah, dan jika perlu, ganti bahagian yang gagal.
 • Pakai pendesak adalah mungkin. Untuk mengetahui sama ada ini adalah masalah, anda perlu menyambungkan pam ke tangki di kawasan terdekat dan menetapkan penunjuk tekanan tertinggi. Mereka mesti bertepatan dengan penunjuk yang dinyatakan dalam sijil peralatan. Sekiranya dokumen mempunyai dimensi roda, anda boleh mengukurnya dan membandingkannya dengan standard.

Untuk memeriksa tekanan maksimum yang pam itu berkembang, ia mesti ditetapkan ke kedudukan seterusnya.

Selepas itu, pam itu dihidupkan pada kuasa penuh dan tolok tekanan ditetapkan pada manometer, yang ia terbentuk. Untuk mendapatkan nilai maksimum, suis tekanan mesti dikunci dalam kedudukan operasi. Sekiranya terdapat perbezaan yang signifikan dalam tekanan maksimum yang pam mengeluarkan dari pasport yang ditunjukkan dalam paspot, adalah perlu untuk menggantikan sebarang komponen di dalam struktur. Pertimbangkan rentetan bahagian gantian misalnya memasang peletupan baru.

Kerosakan mungkin juga apabila penumpuk hidraulik dipam dengan faucets terbuka. Ini boleh berlaku jika terdapat kebocoran di udara. Pemeriksaan kerosakan ini dilakukan dalam penumpuk kosong yang tidak ada air. Untuk melakukan ini, anda perlu mengalirkan semua air dari sistem atau mematikan peranti dan pam oleh pemampat auto.

Untuk melihat kebocoran udara, adalah perlu untuk merawat tempat yang mencurigakan dengan busa sabun biasa atau memohon busa pencukur di permukaan. Di tempat-tempat di mana gelembung muncul, depressurization adalah jelas.

Selain daripada kerosakan yang jelas, yang tersembunyi juga mungkin. Sebagai contoh, apabila memasang injap cek sebelum penumpuk. saluran Breakthrough secara langsung pada keluaran dari pam hasilnya tidak membawa kepada kejatuhan tekanan dalam sistem dan untuk memahami punca masalah yang hanya boleh meningkat dengan ketara tempoh masa pengisian penumpuk.

Juga, jangan lupa bahawa walaupun stesen pam baru sahaja membeli dan disambung dengan betul mungkin mempunyai kelemahan reka bentuk yang telah dibentuk walaupun pada peringkat pengeluaran kilang, disebabkan berlakunya perkahwinan dalam pembuatan bahagian-bahagian atau sendi tertentu. Stesen ini boleh gagal pada hari berikutnya, atau bekerja selama-lamanya dan rosak atas sebab-sebab yang tidak menentu.

Kenapa stesen pam tidak ditutup

Stesen Air Ia adalah pam yang mengepam air apabila anda membuka paip, dan menghentikan bekalan air apabila ia dimatikan.

Stesen-stesen yang sedang dibina sekarang sangat kualitatif dan tahan lama, memandangkan negara-negara pengeluar utama adalah Perancis dan Jerman.

Stesen-stesen dari negara-negara ini akan bekerja sangat lama, membawa lebih banyak manfaat daripada kerugian.

Semasa memasang stesen air, pertama sekali, anda perlu memantau tetapan untuk tekanan udara dalam penerima yang dimeteraikan.

Bagaimana untuk memantau stesen pam dengan betul?

Secara umum, stesen air tidak terdedah kepada kerosakan, bekerja dalam mod autonomi tiga, dan kadang-kadang lima tahun.

Tetapi ia berlaku bahawa terdapat beberapa jenis penutupan, atau hanya kerosakan kecil.

Dalam kes ini, adalah perlu, pertama, untuk memeriksa dan mengetahui sama ada stesen itu benar-benar pecah.

Pertama sekali mendengar bunyi motor (tidak pernah menetapkan motor jauh di ruang bawah tanah atau di jalan, kerana anda tidak boleh mendengar bunyi itu).

Dengan cara kerja stesen, anda boleh menentukan sama ada ia berfungsi.

pam itu dipam.

Sekiranya anda melihat sesuatu seperti ini berlaku, periksa tekanan udara di penerima (penerima adalah tong besi di bahagian bawah enjin).

Tidak sukar untuk melakukan ini, menggunakan alat automotif, untuk mengukur tekanan manometer.

Tekanan udara tidak boleh melebihi 1.5 atmosfera.

Jika tidak ada ruang udara, pir getah yang berada di dalam tangki akan mula meregangkan dan ini akan mengakibatkan kegagalan selanjutnya atau letupan pir.

-Pasir dan serpihan lain dalam membran telaga baru. Di sini semua adalah mudah. Jika anda perasan masalah ini, cuma membersihkan membran zarah pasir.

-stesen air berhenti berfungsi. Ini juga berlaku, kerana terdapat masa ketika, sebagai contoh, relay itu tidak teratur.

Secara jujur, lebih kerap, agar relay mula bekerja semula, anda perlu mengetuknya.

Sekiranya stesen dihidupkan, semuanya baik-baik saja, tetapi jika tidak, anda perlu membeli geganti baru. Ia juga mungkin untuk melincirkan bahagian dalam relay dengan pelincir silikon.

Kami cuba, ia membantu, tetapi tidak lama. Anda juga tidak boleh mencurahkan minyak terlalu banyak, kerana anda boleh mencurahkan semua wayar dan pin.

Jika anda masih membeli geganti baru, anda tidak boleh mengubahnya sendiri.

Sekiranya anda mempunyai masalah air yang tidak berfungsi, bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini? Cara terbaik ialah menghubungi pusat khidmat, di mana pakar boleh membersihkan pecahan.

Enjin stesen pam tidak dimatikan. Mengapa?

Hakikatnya adalah bahawa motor yang dihasilkan pada zaman moden, kadang-kadang mencapai enam atmosfera tekanan air, dan ia mula mendidih.

Semua komponen terlalu panas motor, plastik pelenting digoncang, terbakar wayar penggulungan dan cair, dan ini boleh menyebabkan bahaya kebakaran.

Terdapat beberapa sebab mengapa enjin stesen pam tidak boleh dimatikan:

-Dalam sumber air, parasnya jatuh di bawah purata

-peningkatan tekanan dalam geganti

-voltan sesalur kecil

-Lubang untuk tekanan pada relay tersumbat dengan beberapa sampah (garam, lumpur, pasir).

Anda juga boleh membaiki stesen air sendiri, tetapi jika anda melihatnya. yang tidak dapat menampung pembaikan, lebih baik untuk berunding dengan pakar.

Hanya beberapa minit perhatian pada enjin akan memanjangkan hayat stesen pam selama beberapa tahun!

Bagaimana jika stesen pam tidak ditutup? Dan jika ia tidak dihidupkan?

Stesen pam domestik mungkin tahan lasak dan boleh dipercayai, tetapi kadang-kadang ia juga rosak. Masalah peralatan tersebut bukan masalah yang sangat menyenangkan: setelah itu, bekalan air rumah bergantung pada kerjanya.

Dengan masalah yang berbeza yang berkaitan dengan peranti sedemikian, setiap pemilik boleh bertembung - setelah semua, keadaan kerja sering jauh dari ideal. Lonjakan kuasa atau voltan tidak mencukupi dalam rangkaian, air kotor, keperluan untuk kerap dimatikan - akibatnya, peralatan gagal.

Mari kita lihat masalah yang paling biasa yang timbul dalam operasi peranti sedemikian.

1 Peranti tidak dimatikan \ terlalu aktif

Sekiranya anda tidak mematikan stesen pam, atau jika anda mendapati bahawa stesen pam itu terlalu sering dihidupkan - selalunya penyebabnya adalah penurunan tekanan akibat kebocoran air.

Cara paling mudah untuk melihat ini adalah jika pam mula berfungsi pada waktu malam, apabila tiada seorang pun di dalam rumah kelihatannya menggunakan air, dan stesen pam menghidupkan dan mematikan secara bebas. Dalam kes ini, anda perlu memikirkan dan mengambil langkah - semak sama ada segala-galanya adalah mengikut peranti.

Pertama, kami akan membuat senarai pendek: jika stesen pam tidak ditutup di dalam rumah, alasannya adalah seperti berikut:

 1. Kebocoran air.
 2. Pecutan membran penumpuk hidraulik.
 3. Retak selongsong pam.
 4. Perlu menyesuaikan atau membersihkan suis tekanan.

Pertama sekali, anda perlu menyemak semua paip - mungkin dalam salah satu sambungan terdapat penurunan tekanan - kebocoran. Ia tidak mengatakan bahawa air akan bocor melalui retak. Oleh itu - tekanan dalam sistem bekalan air akan jatuh.

Jadi - pam sama ada perlu menghidupkan kerap, atau ia tidak akan ditutup sama sekali - jika retaknya besar. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, anda juga akan melihat kemerosotan tekanan air dari paip.

Untuk membetulkan masalah, ketatkan kacang kesatuan (jika kebocoran telah muncul pada sambungan bebibir), atau ganti bahagian pipa yang rosak. Dengan kehadiran kebocoran kecil di mana air menggali - anda boleh buat sementara untuk menyelesaikan masalah itu, hanya dengan ketat membungkusnya dengan sesuatu.

Untuk tujuan ini, sebagai contoh, sekeping kain padat yang dilipat beberapa kali, ditekan dan luka ke kawasan yang rosak, boleh didekati.

Penyelesaiannya tidak sesuai, dan ia hanya perlu digunakan untuk membetulkan masalah sementara (contohnya - jika anda menemuinya pada waktu malam, dan anda perlu menunggu pada waktu pagi untuk memanggil tuan).

Pecahnya membran adalah sebab biasa bahawa stesen pam sentiasa dihidupkan. Anda boleh menyemaknya hanya: klik pada puting kamera, jika air mengalir dari sana, peranti rosak.

Terdapat dua cara keluar dari keadaan ini: untuk pergi ke kedai untuk baru, rekod yang baik adalah agak murah Atau podremontirovat lama (tervulkan) (250-1000 Rubles, bergantung kepada jumlah penumpuk.). Namun, walaupun kadang-kadang bernilai pam air permukaan penuh atau pam Octopus.

Oleh itu, jika anda sering menghidupkan stesen pam, dan anda mendapati bahawa sebabnya terletak pada membran yang rosak - anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

 • bolong bolt
 • keluarkan flange pengumpul hidraulik
 • keluarkan membran lama
 • meletakkan baru (atau dibaiki lama)
 • perhimpunan terbalik
 • pam udara ke dalam membran yang baru dipasang
 • laraskan tekanan mengikut ciri-ciri pam anda.

Penurunan tekanan dalam tangki juga boleh disebabkan oleh keretakan di badan. Kerosakan mekanikal ke sarung pam akibat kakisan sering merupakan sebab mengapa stesen pam sering dihidupkan.

Retak di stesen pam boleh dibaiki dengan tangan, menggunakan, contohnya, pengelasan sejuk. Sekiranya tidak ada kerosakan pada badan kapal, hanya pam udara ke dalam penumpuk.

Dengan cara ini, untuk mengelakkan semua masalah yang disebutkan di atas, ia secara berkala disyorkan untuk memeriksa integriti pam dan saluran bekalan air itu sendiri (jika boleh). Kebocoran yang dikesan tepat pada masanya (contohnya) akan menghalang masalah yang lebih serius.

Sekiranya stesen pam tidak dimatikan untuk masa yang lama, input relay mungkin tersumbat. Untuk menghapuskan kerosakan ini, pam mesti dimatikan dan relay dibersihkan dari pencemaran. Sebagai peraturan, selepas pembersihan itu, soalan "mengapa stesen pam tidak mematikan" akan berhenti mengganggu anda.

Dan satu lagi sebab mengapa stesen pam tidak ditutup, mungkin terdapat pelarasan tekanan turun. Di sini anda perlu menyesuaikan tekanan dalam penumpuk itu sendiri menggunakan mata air logam yang terdapat di relay.

Sekiranya stesen pam tidak dimatikan, ia biasanya mencukupi untuk memusingkan mata air yang besar ke arah menurunkan tekanan. Adalah lebih baik untuk tidak menyentuh yang kecil, ia mengawal nilai penurunan tekanan.

Ini adalah dua masalah utama, mengapa stesen pam tidak ditutup untuk masa yang lama. Seperti yang anda dapat lihat, mereka dengan mudah boleh dihapuskan dengan tangan mereka sendiri. Nah, jika tidak mungkin, anda sentiasa boleh menggunakan perkhidmatan profesional.

Pembaikan seperti ini tidak terlalu mahal - untuk diagnosis dan pencarian punca tuannya itu akan mengambil kira-kira 300-500 Rubles (seperti pembaikan pam untuk jenis telaga lama), dan tempat lain yang sama - penggantian diafragma (kecuali sebab terletak di dalamnya) atau pelarasan tekanan.

Prosedur lain akan membebankan anda mengenai jumlah berikut:

 • Sekiranya kebocoran bekalan air, kos mungkin meningkat - bergantung kepada kerumitan dan keperluan kerja serta kaedah penghapusan. Untuk mengetatkan bebibir adalah satu perkara yang mudah, dan ia akan diambil untuk kira-kira jumlah yang sama untuk diagnostik.
 • Pembongkaran dan penggantian seksyen saluran paip akan dikenakan biaya dari 300-400 Rubles, dan ini adalah bar minimum (tambah juga kos paip itu sendiri).
 • Penggunaan kimpalan akan menelan kos sekurang-kurangnya 400-600 rubel untuk retak kecil.

Nah, sudah tentu, jika anda memanggil tengah-tengah malam dan meminta untuk segera menghapuskan kebocoran yang dikesan (di bandar-bandar besar, terdapat perkhidmatan berjalan jam) - bersedia untuk membayar beberapa ribu.

Masalah yang lebih serius dan tidak jarang adalah bahawa stesen pam tidak menyala. Ia dapat diperhatikan dengan mudah oleh tekanan air yang berkurangan - pam tidak akan mencipta dan mengekalkan tekanan.

Pada mulanya, air masih akan pergi - dari penumpu - semua lemah dan lemah, dan kemudian - dan sepenuhnya terhenti. Sebagai contoh, sebuah stesen pam untuk telaga dan stesen pam kumbahan.

Jika anda pam stesen tidak termasuk - sebab-sebab ini mungkin dalam ketiadaan elektrik (dalam kes ini, sudah tentu, dan supaya anda akan memahami apa sebenarnya masalah ini), hubungan ditiup atau dalam enjin ditiup.

Pertolongan cemas dalam kes seperti berikut:

 1. Mula-mula, periksa sama ada terdapat sebarang voltan dalam rangkaian - menggunakan penguji.
 2. Sekiranya bahagian ini baik-baik saja, lihatlah kenalan: terkadang mereka terbakar. Dalam kes ini, mereka perlu dibersihkan, contohnya, dengan kertas pasir.
 3. Jika ini tidak membantu, anda perlu menyemak enjin: jika ada bau ciri penebat yang dibakar, enjin ditiup. Dalam kes ini, ia mesti diubah.

Satu lagi sebab mengapa stesen pam tidak menyala boleh menjadi galas terhempas atau kapasitor yang gagal. Di sini anda tidak boleh lakukan tanpa pengganti.

Di samping itu, jika anda tidak menggunakan pam untuk masa yang lama, sebagai contoh, pada musim sejuk di dacha, maka semasa permulaan pertama ia tidak boleh dihidupkan. Sebabnya ialah pendesak itu "terperangkap" kepada badan. Untuk menghapuskan kerosakan ini, cabut pam dari sesalur dan putar pendesak secara manual.

Oleh kerana harga membaiki stesen pam, jika masalah ini adalah serius - ditiup enjin, sebagai contoh - akan menjadi lebih murah untuk membeli yang baru daripada untuk menukar gegelung dalam pusat perkhidmatan. Sekiranya pam itu murah (katakan, sehingga 5-6.000 rubel), dengan masalah itu lebih mudah untuk membeli yang baru.

Bahagian ganti yang lain adalah agak murah:

 • manometer boleh dibeli dalam lingkungan 200-500 rubel (dan selalunya terdapat pam Gileks dan pam haba panas bumi)
 • membran untuk 250-1000 rubel
 • injap sehala - 100-500 Rubles
 • penumpuk hidro 24-liter untuk 750 rubel.

2.1 Melaraskan suis tekanan (video)

Stesen pam tidak dimatikan

Tidak dalam talian Join Date: Aug 2008 Lokasi: Krasnodar Posts: 116

10/26/2008 di 03:12 # 1

Saya hanya bermimpi damai. Saya membuat pendawaian untuk paip plastik di sekitar rumah (pematerian), sebagai pam, Jilex Jumbo station 60/35 (seperti). Sertakan - diperolehi. Mereka membuka keran - air itu hilang, tekanannya normal. Kemudian kren ditutup, tetapi stesen tidak ditutup dan terus berfungsi. Saya turun ke dalam lubang untuk melihat - pada manometer

10/27/2008 jam 10:03 petang # 10

2Kotelev Dari pengalaman peribadi. Injapnya adalah di hujung paip sedutan, tetapi saya mempunyai stesen dengan lekukan (dua paip), jadi tidak dianjurkan untuk meletakkan injap secara langsung di dalam pam.

Pengguna Kotelev menulis:

kini masalah lain - sekali dalam 40 minit pam pam tangki.

Sekali lagi, yang sama dari pengalaman peribadi, injap etches. Kebiasaannya, padang permainan menyempitkan outlet. Jangan ketatkan, ubah injap. Dan hanya pada injap dengan rod tembaga dan bahagian kerja. Dengan masa, sudah tentu, getah kedap adalah ugrobitstsa yang sama, tetapi tidak secepat dan menyakitkan kerana injap itu sendiri

Sumber: http://www.mastercity.ru/forums/santehnika -i-otoplenie / t64377-nasosnaya-stanciya-ne-vyklyuchaetsya /

Tiada ulasan lagi!

Kongsi pendapat anda

Popular

Bagaimana untuk membuat dinding Sweden dengan tangan anda sendiri

Mana anjing yang lebih baik untuk keselamatan rumah?

Berapa banyak gas yang digunakan oleh dandang gas setiap bulan

Bagaimana untuk menyambungkan mesin selepas kaunter

Rawatan batu di rumah

Pengiraan tangki pengembangan sistem pemanasan

Bagaimana untuk meningkatkan tekanan air di sebuah rumah persendirian

Kalkulator konkrit pada pita asas

Tembok-kertas panas timbul pada bukan tenunan

Kebanyakan Baca

Mengeluarkan ventilasi pemanasan dan penyaman udara

Bagaimana cara memotong kaca di rumah

Bagaimana saya boleh memotong kaca tanpa pemotong kaca? Kami memotongnya lagi.

TV udara untuk kabin dengan penguat

Antena TV di kampung 23-04-2010 16: 00Adalah beberapa tukang atau penasihat.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 3