Sudut lembut untuk dewan

Peraturan pemilihan: sudut lembut di ruang tamu

Sudut lembut sangat diperlukan di ruang tamu, kerana ia berfungsi dan praktikal. Ramai yang suka menjadi tuan rumah tetamu, saudara-mara, syarikat besar, dalam hal ini, sudut lembut di ruang tamu, itu adalah hal yang sangat penting. Pengeluar perabot moden menawarkan bukan sahaja sudut perabot yang selesa, tetapi sering melengkapkannya dengan worktops, dan juga rongga besar untuk menyimpan perkara-perkara yang diperlukan. Selalunya terdapat situasi yang selepas memilih perabot, ia tidak sesuai saiz atau tidak sepadan dengan reka bentuk, kecuali bahawa pembelian baru tidak masuk ke pintu sama sekali. Untuk mengelakkan hal ini berlaku, seseorang harus dipandu oleh kebijaksanaan utama "Mengukur 7 kali, potong sekali".

Sudut lembut untuk dewan: pilihan warna

Bagaimana untuk memilih sudut yang betul? Agar tidak disalah tafsir dengan pembelian, adalah perlu untuk menentukan dengan jelas apakah maksud jenis perabot ini akan disasarkan? Jika sudut dimaksudkan untuk tidur, maka ketika memilihnya diperlukan untuk memperhatikan mekanismenya, yang akan menjadikannya tempat tidur. Reka bentuk terbaik dianggap sebagai buku euro, dan sistem yang boleh dikeluarkan. Bagi mereka yang suka perubahan, dan permutasi, reka bentuk modular paling sesuai.

Cemerlang di bahagian dalam bilik tetamu akan kelihatan sudut lembut warna neutral

Hall, ini adalah tempat yang paling sering digunakan, sebagai hasilnya, upholsteri perabot menjadi kotor dan rosak. Apabila memilih perabot sedemikian, beri perhatian kepada ketersediaan penutup yang boleh ditanggalkan.

Gamut warna sudut berbeza-beza, tetapi kombinasi hanya boleh dilakukan dalam lima varian, iaitu:

 1. Warna Neutral. Sofa dan dinding dewan digunakan dalam kontras putih-hitam atau kelabu-kelabu;
 2. Monokrom - menggunakan warna yang berbeza, tetapi dari satu julat warna, sebagai contoh, warna biru-biru, kuning coklat;
 3. Penggunaan warna semula jadi pada latar belakang mana-mana;
 4. Pilihan yang memihak kepada warna-warna terang terhadap latar belakang warna yang tenang di dinding;
 5. Gunakan warna yang berbeza, seperti biru, hijau, pada oren terang atau latar belakang merah. Ini adalah pilihan yang paling sukar.

Tiga pilihan pertama membawa keselesaan kepada bilik, dua kecerahan dan dinamik terakhir. Peraturan yang betul boleh membantu anda memilih warna yang betul. Jangan pilih perabot seperti itu, warna yang akan sepadan dengan warna dinding bilik. Jika tidak, sudut tidak dapat dilihat. Jika dinding mempunyai warna yang berbeza, anda boleh memilih perabot dengan salah satu warna.

Sudut ruang tamu: gaya di pedalaman

Anda boleh mengatakan bahawa jenis perabot ini akan kelihatan hebat di mana-mana sahaja, tidak kira jika sudut itu, pusat bilik atau tafsiran lain, tempat itu dipilih mengikut reka bentuk bilik. Jadi di dalam bilik kecil, sudut boleh mengambil tempatnya di sudut jauh, sehingga tidak hanya akan menyelamatkan ruang yang dibutuhkan, tetapi juga akan menentukan kawasan tidur. Di dalam bilik besar sudut akan kelihatan hebat di tengah-tengah bilik.

Buat bahagian dalaman ruang tamu yang halus dan moden boleh dilakukan dengan sudut lembut kulit yang indah

Sudut boleh sesuai dengan mana-mana pedalaman, hiasan yang popular adalah: Minimalism, berteknologi tinggi, moden. Setiap gaya adalah asal dengan sendirinya dan membawa semangat tertentu ke pedalaman dewan.

Bagi sudut kulit, ia digunakan untuk mencipta gaya Art Nouveau. Untuk menerjemahkan gaya ini menjadi realiti, perlu diteruskan seperti berikut. Selepas anda membeli sudut kulit (sebaik-baiknya dengan unsur-unsur spesies kayu berharga), anda boleh memasangnya di dalam bilik dengan dinding cahaya. Untuk gaya ini, dinding yang dihiasi dengan panel kayu juga sesuai, dan lantai paling sesuai dengan lamina warna cahaya.

1

Sudut kulit dalam gaya ini seringkali berwarna terang, sehingga ia bertindak sebagai komponen utama dari bilik. Di samping itu, perabot dari bahan ini sesuai untuk mana-mana ruang tamu yang dihiasi dengan gaya klasik. Dalam kes ini, anda tidak boleh memilih warna-warna terang, naungan neutral akan sesuai dengan mana-mana bahagian dalam ruang tamu.

Selalunya penempatan sudut lembut di dewan diselaraskan ke tempat TV akan berdiri. Jika ini adalah sofa lurus biasa, maka tempat di dekat dinding itu cukup sesuai, paling kerap pengaturan ini ditambah dengan tempat duduk di tepi dan meja kopi. TV boleh diletakkan di seberang. Jika pilihan jatuh di sudut sofa, maka penempatannya mungkin berbeza, semuanya bergantung pada tujuan apa yang akan ditempatkannya penempatannya. Jika hanya penerimaan tetamu dan masa yang dihabiskan untuk secawan teh, maka ia boleh mengambil tempat di tengah-tengah bilik atau di sepanjang tingkap. Pengaturan ini akan mewujudkan kawasan rekreasi yang selesa. Jika perabot itu juga direka untuk tidur, lebih baik meletakkannya di sudut bilik, dengan itu memisahkan kawasan tertentu.

Pereka bentuk mengesyorkan untuk memasang sudut lembut di sudut bilik bertentangan dengan set TV

Perlu diingat bahawa apabila mengatur perabot, anda harus menjaga ruang kosong yang tinggal. Anda tidak boleh membebaskan ruang tamu dengan barang-barang dalaman berlebihan dan perabot besar-besaran.

Membeli sofa sudut di dalam dewan, anda perlu terlebih dahulu menentukan saiz ruang tamu dan, dengan itu, dimensi perabot masa depan. Apabila membeli perabot, anda bukan sahaja perlu mencari yang sesuai dengan pedalaman, tetapi juga menarik perhatian anda terhadap kriteria tambahan.

Perabot yang berkualiti harus memenuhi piawaian berikut:

 1. Selimut mudah dibersihkan;
 2. Mekanisme lipat harus berfungsi dengan baik, tanpa merayap atau meniup;
 3. Ketinggian sudut sepadan dengan pertumbuhan semua ahli isi rumah.

Hanya jika semua kriteria dipenuhi, sofa tidak akan hanya menjadi perabot, tetapi tempat di mana anda ingin berehat dalam masa lapang anda.

Apa sudut ruang tamu untuk ruang tamu

Sudut, ini adalah satu set perabot. Ia boleh sama ada reka bentuk yang padat atau sofa klasik yang dilengkapi dengan kerusi-kerusi berlengan. Semua ini menduduki satu zon tertentu di ruang tamu dan digabungkan dengan skema warna dan gaya.

Menggunakan sudut lembut yang selesa, anda boleh membuat kawasan rekreasi asal di dalam bilik tetamu

Terdapat beberapa jenis sofa di sudut, mereka dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Sofa untuk kawasan tidur, lebih tepatnya sebuah buku sofa. Mereka direka untuk tidur dan mempunyai mekanisme ditarik balik yang kuat;
 2. Sofa yang tidak direka untuk masa yang sering diadakan dalam mod lipat, namun ia boleh dilipat;
 3. Sofa yang tidak mempunyai mekanisme.

Sofas dilengkapi dengan mekanisme yang sangat baik yang dihasilkan oleh Ukraine. Foto contoh boleh ditanya dari pengilang. Kriteria penting untuk memilih perabot untuk ruang tamu adalah bentuknya. Sudut betul-betul sesuai dengan satu bilik jenis persegi. Untuk bilik yang panjang, lebih baik memilih sudut modular.

Puffs atau kerusi akan membantu mengatur perabot di mana-mana bahagian bilik, cukup untuk memilih bahagian yang betul.

Sangat popular adalah sudut lembut, yang mempunyai beberapa fungsi tambahan, seperti menampar tudung kepala atau mempunyai kaki belakang yang boleh ditarik balik. Juga, pengeluar moden melengkapkan perabot itu dengan hidangan istimewa untuk hidangan, bar khas, kehadiran pencahayaan dan butiran menarik lainnya.

Ruang duduk selesa di ruang tamu (video)

Memilih sudut lembut, anda tidak perlu bimbang tentang hal itu tidak akan berfungsi, kerana perabot jenis ini akan sesuai dengan gaya apa pun. Bercakap tentang cara memilihnya dengan betul, adalah penting untuk memberi perhatian hanya kepada hiasan keseluruhan bilik anda. Sekiranya anda menambah sudut sifat tidak obsesif, unsur-unsur hiasan, maka mereka akan membuat kehadirannya dalam bilik yang benar-benar selesa. Tetapi keadaan yang paling penting adalah memegang rasa, hanya dalam kes ini sudut akan benar-benar menjadi puncak dari bilik.

Detail: sudut lembut untuk ruang tamu (contoh foto)

Tambah komen

© 2017, homeli.ru. Menyalin hanya dibenarkan dengan rujukan belakang sumbernya

Menyalin hanya dibenarkan dengan rujukan belakang sumbernya

Perabot kerusi penjuru untuk dewan - 35 foto

Mahu membeli sofa sudut? Atau mungkin anda berminat dengan perabot lembut sudut yang berbeza, yang akan membantu menjimatkan ruang di sebuah apartmen atau rumah persendirian? Dalam artikel ini anda akan melihat apa jenis perabot lembut sudut untuk dewan boleh - kami menawarkan 35 foto terbaik yang boleh anda gunakan untuk sampel ketika membeli, memulihkan atau membuat perabot kerusi berlengan.

Perabot kerusi penjuru untuk bilik lukisan pada foto

Sebelum membeli perabot baru untuk ruang tamu, anda harus berfikir dengan teliti tentang apa yang anda hilang dan apa yang anda ingin memperbaiki perabot lama anda. Perabot penjuru dibuat untuk memberi keselesaan dan kemudahan. Oleh itu, pertama sekali diperlukan untuk menentukan saiznya, yang anda perlukan. Ia akan memudahkan anda untuk melakukan ini, hanya duduk di sofa lama anda. Sekiranya ini menjadi ketinggian belakang? Adakah tangan selesa dengan tangannya? Adakah anda mempunyai tempat duduk yang cukup untuk duduk dengan selesa dan berehat? Berdasarkan ini, anda boleh mengira parameter yang perlu perabot perabot dan, setelah menyusun senarai keperluan tersebut, pergi ke kedai.

Antara keperluan lain, yang mesti sesuai dengan perabot sudut:

 1. Kehadiran atau ketiadaan kaki (perabot pada kaki memudahkan proses pembersihan);
 2. Bahan dan warna pelapis (pilih kain praktikal warna gelap, jika anda mempunyai anak-anak, haiwan peliharaan atau anda tidak suka membersihkan sering);
 3. Bahan perumahan (kayu pepejal sentiasa lebih dipercayai daripada papan lapis, papan serpih, MDF dan plastik);
 4. Nombor dan reka bentuk bantal;
 5. Fungsi tambahan (penggelek, ruang penyimpanan terbina dalam, rak, dll.).

Baca petua mengenai cara untuk memilih perabotan lembut yang betul di sini: Perabot perabot terbaik untuk rumah. Seterusnya, lihat gambar perabot sudut untuk ruang tamu.

Perabot berlengan - sofa di atas gambar

Biasanya, perabot kerusi berlatar belakang sudut bermaksud sofa di bawahnya sendiri, serta set perabot perabot yang bermodul, yang terdiri daripada sofa, kerusi berlengan dan ottomans, yang boleh digabungkan dengan cara yang berbeza bersama-sama. Sudut sudut modular adalah yang paling serba boleh dan sesuai untuk reka bentuk ruang tamu moden. Bantal mudah dan tempat duduk yang selesa boleh dipasang dalam sebarang konfigurasi yang paling sesuai dengan keperluan keluarga anda.

Pada masa yang sama, sofa sudut dalam gaya klasik boleh menjadi lebih elegan dan mengambil sedikit ruang di pedalaman kerana bentuk nipis sandaran dan sandaran tangan. Dari segi kecantikan dan kecanggihan, sofa sudut klasik tidak dapat ditandingi, walaupun kit modular moden lebih mudah dan lebih mudah "jatuh apart9raquo;. Apa yang akan anda pilih: keanggunan atau keselesaan?

Kerusi penjuru sudut dalam reka bentuk dalaman

Nampaknya mana-mana kerusi boleh diletakkan di sudut. Walau bagaimanapun, dengan melihat gambar-gambar berikut, anda akan mendapati bahawa kerusi penjuru boleh memberikan keselesaan yang lebih, terutama apabila digabungkan dengan bangku empuk dan belakang berlipat ganda. Perhatikan juga kepada diri saya sendiri bahawa kerusi sudut tidak boleh kelihatan hebat di ruang tamu, tetapi bilik tidur (sebagai ruang membaca), dan juga di dalam dewan kecil - bukan najis tradisional atau bangku.

Juga baca: Perabot agama yang tidak akan keluar dari fesyen

Perabot lembut sudut lain untuk dewan - 10 gambar

Pilihan moden perabot sudut tidak terhad kepada sofa dan kerusi berlengan. Akhirnya, kami membentangkan beberapa gambar yang lebih indah dari perabot sudut - ruang tamu, katil, perabot kanak-kanak, banquette, dan sebagainya, yang juga boleh digunakan untuk susunan ruang tamu. Simpan foto kegemaran anda untuk ingatan supaya apabila tiba masanya untuk memilih dan membeli, anda tahu apa perabot sudut yang anda perlukan!

Juga baca: Sofa moden yang bergaya untuk ruang tamu dan bilik-bilik lain

Sudut lembut di ruang tamu: 3 jenis

Oleh kerana pelbagai model, berbeza dengan saiz, bentuk dan warna, sudut lembut boleh dipilih dengan mudah untuk gaya dalaman mana-mana. Cara paling mudah untuk menganjurkan tempat untuk bertemu tetamu adalah dengan menetapkan sudut lembut di ruang tamu. Dilengkapi dengan objek lembut, kawasan ini dapat menjadi tempat yang sangat baik untuk duduk di sekeliling keluarga, sebuah pulau ketenangan, kesenangan dan kenyamanan dalam kehidupan sehari-hari.

Sudut lembut untuk dewan: cadangan am untuk pilihan

Membekalkan bilik yang paling sering dikunjungi di rumah, adalah penting untuk memahami bahawa kawasan tempat duduk adalah bahagian utama, tetapi bukan yang utama.

Biasanya untuk kegunaan ruang yang selesa dan berkesan di ruang tamu haruslah terdapat keping perabot berikut:

 • Tempat untuk komunikasi dengan tetamu (sofa, kerusi-kerusi, pouffes, dll);
 • Rak dan kabinet untuk menyimpan benda-benda kecil dan buku-buku, sebuah TV berdiri di bawah TV (apa sahaja yang boleh dikatakan, TV adalah bahagian penting dalam kehidupan orang moden);
 • Meja (kopi atau makan tengahari, lipatan atau pegun, supaya anda boleh minum teh atau kopi semua keluarga dalam suasana santai);
 • Ruang makan dengan meja dan kerusi (jika ruang tamu digabungkan dengan ruang makan);
 • Ruang dapur dengan tudung (jika ruang tamu digabungkan dengan dapur).

Perlu memilih satu sudut naungan yang berbeza dari warna penutup lantai

Daripada semua ini ia mengikuti bahawa sudut lembut tidak boleh menduduki seluruh ruang ruang tamu, kerana di dalam bilik ini mesti ada barang-barang perabot dan peralatan lain.

Dimensi sudut lembut sepadan dengan saiz dewan, dan reka bentuk - idea umum reka bentuk bilik ini.

Di dalam bilik bentuk segi empat tepat, perabot lembut diletakkan di sepanjang dinding atau di sudut. Dalam kes ini, sofa boleh sama ada lurus atau sudut. Anda boleh menambah sofa dengan kerusi koleksi yang sama atau dengan puffs lembut. Trend dalam pembuatan perabot moden membolehkan anda memilih seberapa banyak modul satu set seperti yang diperlukan untuk penempatan yang kompeten dan cantik di pedalaman.

Dalam bilik persegi, zon lembut boleh diletakkan di tengah, dengan itu membahagikan ruang menjadi dua bahagian. Komposisi lembut, sebagai contoh, sofa dan sepasang kerusi berlengan di kedua belah pihak, disarankan untuk beralih kepada satu unsur dalaman, contohnya meja kopi atau TV.

Sudut relaksasi untuk penonton: kefungsian dan keselesaan

Sudut lain untuk dewan harus menjadi tempat di mana selepas hari yang sukar anda dapat membaca buku, menonton TV atau hanya berbaring dan berehat. Oleh itu, mana-mana kawasan rekreasi perlu mempunyai kualiti utama - kemudahan.

Di samping kemudahan, kawasan rekreasi juga boleh menjadi pelbagai fungsi, contohnya, bukan sahaja membolehkan para tetamu duduk, tetapi, jika perlu, berubah menjadi tidur bagi mereka.

Untuk mewujudkan rasa selesa di hadapan sudut, disyorkan untuk meletakkan permaidani lembut

Oleh itu, apabila memilih perabot lembut, anda harus sentiasa memperhatikan mekanisme transformasi, supaya semua sudut dapat dibahagikan kepada rombongan:

 • Sudut dengan transformasi ke dalam katil penuh untuk kegunaan kekal (mekanisme harus kuat dan berkualiti, tidak disita dan mudah digunakan);
 • Sudut dengan kemungkinan transformasi untuk kegunaan jarang (dalam hal ini mekanisme mungkin tidak terlalu mudah dan dapat diandalkan, basis sofa tidak sesuai untuk tidur, tetapi dapat digunakan jika perlu);
 • Sudut tanpa transformasi (jika tidak ada keadaan dalam keperluan untuk tidur pada mereka).

Yang paling pepejal adalah mekanisme keluli transformasi, tetapi aluminium, jika digunakan dengan teliti, boleh bertahan lama. Pada masa yang sama, tidak kira sama ada negara pengeluarnya adalah Rusia, Ukraine atau China. Pengilang terakhir kini sangat popular kerana kombinasi harga dan kualiti yang optimum.

Anda perlu memberi perhatian kepada struktur dalaman, atau sebaliknya bahan dari mana ia dibuat. Barang-barang perabot yang paling murah adalah sofa dan kerusi berlengan diperbuat daripada papan serat dan papan serat, tetapi juga yang paling tidak selamat dan dengan kehidupan yang rendah. Bahan yang paling mesra alam adalah massif kayu, tetapi perabot daripadanya tergolong dalam kategori harga tinggi. Opsyen pertengahan adalah MDF, bahan ini cukup selamat, tetapi ia tidak terkuat, dan harganya berada di kategori pertengahan.

Sudut Kulit untuk Ruang Tamu: Sorotan

Memilih perabot mengisi apartmen mereka, beberapa keluarga mengalih perhatian mereka ke sudut kulit untuk ruang tamu. Ini adalah pilihan yang sangat baik, yang, bersama-sama dengan sudut-sudut dengan salutan kain, dapat melengkapi bahagian dalam dan praktikal digunakan.

Ciri-ciri sudut kulit adalah hayat perkhidmatan yang panjang dan tahap keselesaan yang tinggi kerana bahan upholsteri yang menyenangkan

Apabila memilih upholstery upholsteri, anda perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

 • Biasanya perabot dengan kos upholstery kain kurang daripada rakan-rakannya, ditutup dengan kulit;
 • Kulit tiruan mempunyai kehidupan yang lebih pendek, daripada alam semula jadi di bawah keadaan operasi yang sama, lebih kasar kepada sentuhan, tetapi agak murah;
 • Di pangsapuri sejuk, perabot lembut lebih menyenangkan digunakan;
 • Perabot, ditutupi dengan kulit, lebih mudah dibersihkan, tetapi memerlukan penjagaan diri dengan alat khas yang membolehkan anda memperluas kehidupannya;
 • Upholstery furniture sepadan dengan gaya apartmen dan tidak memperuntukkan perabot dari penyelesaian dalaman umum;
 • Teknologi moden membolehkan anda membuat pelapis kulit dalam mana-mana warna yang sesuai dengan reka bentuk dewan.

Sudut kulit di ruang tamu boleh menjadi apa-apa warna, bentuk dan kategori harga, boleh dimuatkan ke dalam gambar keseluruhan bilik atau menjadi aksen yang terang di pedalaman.

Sekiranya sudut kulit mempunyai warna istimewa untuk mencipta aksen warna, lebih baik meletakkan elemen dalaman di dalam bilik, melengkapkan pelbagai warna. Contohnya, anda boleh menggantung langsir dalam nada atau meletakkan warna yang sama di lantai. Jika warna produk dipilih dari skema warna umum bilik, maka anda boleh meletakkan warna terang berwarna di atas sofa. Gabungan kulit dan fabrik warna yang berbeza akan memberi ruang gaya asalnya sendiri.

Sudut di dalam dewan dengan pengisian yang menarik

Sudut model di dewan bukan sahaja dapat membentuk komposisi ukuran dan bentuk yang diinginkan, tetapi juga mengisi dengan segala macam penyesuaian mudah.

Sudut moden dilengkapi dengan mekanisme urut dan bar mini

 • Lampu latar LED;
 • rak sudut;
 • peti terbina dalam;
 • bar terbina dalam dengan peti sejuk;
 • bangku belakang;
 • menonjol menyokong di bawah kaki dan kepala.

Buat kawasan rehat yang lembut lebih selesa dengan kotak-kotak dan bantal. Bantal pula boleh menjadi pelbagai bentuk dan dimensi, membolehkan mereka diletakkan di bawah kepala, tangan atau pinggang untuk penempatan yang lebih selesa.

Semua peranti tambahan di sofa mesti memenuhi keperluan individu pemilik.

Reka bentuk sudut ini juga sepadan dengan gaya pilihan bilik: minimalism, berteknologi tinggi, seni deco, klasik, moden, lounge, eko atau gabungan. Pada apa, perlu perhatian bukan sahaja kepada parameter luaran, bentuk dan upholsteri utama, tetapi juga unsur-unsur hiasan - kaki, sandaran tangan dan semua jenis butang, butang dan sebagainya.

Kawasan tempat duduk yang bergaya dan selesa di ruang tamu (video)

Memilih sudut lembut untuk ruang tamu boleh menjadi masa yang menarik untuk seluruh keluarga memandangkan pelbagai jenis pilihan yang dibentangkan dalam pasaran perabot moden, tetapi jika perlu, anda boleh memerintahkan pengeluaran komposisi perabot ini secara individu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − 47 =