Suhu optimum di dalam peti sejuk

Apakah suhu optimum dalam peti sejuk?

Pemeliharaan produk makanan adalah komponen penting bagi semua orang yang mengambil berat tentang kesihatan mereka. Dan kesan suhu di dalam peti sejuk pada satu atau satu kumpulan produk secara langsung boleh menjejaskan kesejahteraan secara keseluruhan.

Sehingga hari ini, pakar dalam bidang pembangunan isi rumah tidak mempunyai angka khusus, yang menunjukkan rejim suhu yang boleh diterima untuk simpanan makanan.

Dan semua kerana suhu optimum dalam peti sejuk adalah nilai individu bagi setiap pengeluar dan norma.

Selepas membaca artikel hingga akhir, anda boleh mencari jawapan kepada soalan yang menarik dan menentukan tahap suhu individu.

Moden isi rumah peti sejuk

Pemaju peti sejuk moden telah membuat banyak usaha untuk akhirnya mendapatkan peranti dari kategori keperluan pertama, yang memenuhi semua keperluan dan semudah mungkin dalam peredaran.

Bukan rahsia lagi bahawa walaupun di zaman Soviet, peti sejuk itu adalah kotak ringkas dengan fungsi minimum. Kini ia merupakan teknologi canggih yang boleh secara bebas merosakkan, "berehat" dan juga membuat keputusan. Tidak dinafikan, ini sangat memudahkan proses operasi.

Pada masa yang sama, menggunakan fungsi yang paling perlu, kita sering lupa tentang nuansa tersembunyi yang boleh menjadi sangat berguna dalam kehidupan seharian.

Setuju, suhu optimum di dalam peti sejuk agak sukar dan kadang-kadang tidak masuk akal untuk persepsi tentang masalah ini, tidak sesuai untuk membicarakannya, jika anda tidak mengetahui ciri-ciri asas unit tersebut. Ia seperti membincangkan aroma mawar, sama sekali tidak membayangkan apa yang kelihatannya. Selalunya peti sejuk dikelaskan mengikut jenis.

1

Peti sejuk dengan peti sejuk

Ini adalah model standard yang boleh didapati di hampir setiap rumah.

Peti sejuk tanpa peti sejuk

Peranti tersebut dibezakan oleh dimensi padat, dan suhu yang betul dalam peti sejuk jenis ini tidak melebihi 14 darjah, tetapi tidak jatuh di bawah 2˚. Sebagai peraturan, ini adalah "mudah alih" model untuk pelbagai jenis lawatan singkat. Sebagai contoh, perjalanan alam atau perniagaan ke bandar jiran.

Di samping kedua-dua yang paling biasa, terdapat jenis lain.

Peti sejuk dengan kabinet wain

Model ini, yang sebagai tambahan kepada pembeku biasa (dan bahkan sepenuhnya bukannya), mengandaikan ruang (almari) untuk menyimpan wain.

Bagaimana untuk mengetahui suhu di dalam peti sejuk

Tidak ada yang memalukan jika anda telah membeli atau telah menggunakan unit untuk masa yang lama, tetapi tidak tahu bagaimana untuk menentukan suhu di dalam peti sejuk. Suhu rendah atau tinggi? Soalan abadi suri rumah.

Cara paling mudah ialah membeli peti sejuk dengan termometer terbina dalam, yang akan secara bebas dan tepat mengukurnya.

Tetapi bagaimana jika anda tidak berpeluang membeli model sedemikian, dan pematuhan kepada piawaian suhu yang ketat adalah satu perkara yang penting? Jangan panik. Untuk menyelesaikan masalah itu sudah cukup untuk memasang termometer khas, yang mudah dicari di mana-mana kedai isi rumah khusus dan melampirkannya ke salah satu dinding di dalamnya.

Secara amnya diterima bahawa produk mengekalkan rupa asalnya, kesegaran dan semua sifat yang berguna selama mungkin, suhu optimum dalam peti sejuk harus berada pada tahap negatif. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar.

Suhu minus adalah pilihan terbaik untuk beku, yang menyimpan daging, ayam dan pelbagai jenis produk separuh siap.

Tetapi untuk petak penyimpanan piawai, suhu tertinggi dalam peti sejuk adalah yang paling disukai. Apabila diperhatikan, produk tidak dibekukan, iaitu disimpan, menyimpan sifat-sifat dan vitamin yang berguna.

Apakah suhu di dalam peti sejuk?

Perkara pertama yang perlu anda perhatikan ketika memilih peti sejuk dengan pembeku adalah suhu minimum.

Ingat peti sejuk "purba" di rumah datuk nenek saya. Ciri tersendiri mereka adalah salji salji, terletak di panel sisi. Kami tahu bahawa satu kepingan salji adalah 6˚, dan jika anda menambah jumlahnya, anda boleh mengira suhu di dalam peti sejuk dan peti sejuk. Prinsip yang sama telah dipelihara hingga sekarang.

Setiap peti sejuk moden dilengkapi dengan penunjuk dalam bentuk bintang di panel depan. Satu bintang ialah 7˚C. Oleh itu, 3 bintang bermakna bahawa pembeku boleh menyejuk hingga -21˚, dan model dari pengilang dengan empat bintang mempunyai gelaran penyejukan di bawah -21˚.

Standard suhu mengikut GOST

Menurut piawaian negeri, P 52307-2005 dari 01.07.2005 (item 3.5), suhu dalam peti sejuk domestik dengan jumlah lebih daripada 40 m 3 pada beban penuh, bergantung kepada suhu ambien, hendaklah:

 • di t˚ lebih daripada 32-40 darjah Celsius - dari 6˚ hingga 10˚;
 • di t˚ lebih dari 10˚, tetapi tidak melebihi 32˚ - dari 1˚ hingga 5˚.

Suhu udara di dalam peti sejuk sehingga 40 m 3 bergantung pada suhu ambien:

 • di t˚ lebih dari 32˚-40˚ - dari 1˚ hingga 8˚;
 • di t˚ lebih dari 10˚, tetapi tidak melebihi 32˚ - dari 1 darjah hingga 5.

Dan jangka hayat produk dalam keadaan sedemikian tidak boleh melebihi dua hari.

Piawaian penyimpangan daripada ciri-ciri sebenar

Tertangkap dalam keadaan yang tidak menyenangkan, sebab yang mana adalah peti sejuk yang cacat, setiap orang yang bijak berusaha untuk "membawa" dia untuk membaiki secepat mungkin.

Di sinilah pertikaian timbul berdasarkan perbezaan ciri-ciri sebenar yang ditetapkan dalam arahan pemilik, dengan GOST sebenar.

Perlu diingat bahawa suhu ideal dalam peti sejuk harus diukur dalam kedudukan tetap pada tiga titik yang berbeza, dengan kelembapan udara relatif tidak lebih dari 75% dan tidak kurang daripada 45%, dengan suhu sekeliling bersamaan 20 ° dengan sisihan yang tidak signifikan ± 5 °.

"Zon Kesegaran" merujuk kepada salah satu perkembangan teknologi terkini dalam bidang peralatan penyejukan dan merupakan tempat khas dalam ruang penyejuk utama, yang menyediakan makanan dengan suhu udara hampir sifar.

Kaedah ini sesuai untuk produk yang mempunyai jangka hayat yang sesuai. Pada masa yang sama, mereka tetap dilindungi dari kehilangan rasa penting dan kualiti yang bermanfaat dalam ramuan.

Dalam erti kata lain, "zon kesegaran" adalah suhu normal di dalam peti sejuk, yang tetap malar.

"Zon kesegaran" adalah dua jenis, masing-masing mewakili:

 • Ruang yang berasingan dengan sistem autonomi untuk mengekalkan suhu dan kelembapan tertentu, yang dibahagikan kepada 2 ruang tambahan dengan kelembapan 55% dan 95% untuk ikan dan sayur-sayuran.
 • Laci tarik keluar yang dilepaskan secara biasa.

Suhu untuk pelbagai jenis produk

Suhu dalam peti sejuk mesti disimpan mengikut jenis setiap produk individu:

 • Telur disimpan di t˚ dari +2 hingga + 4˚ untuk tidak melebihi tiga minggu.
 • Produk tenusu (keju, krim masam, keju cottage, mentega, krim, kefir, dll) disimpan di t˚ dari +2 hingga + 6˚.
 • Produk ikan perlu disimpan di t˚ dari -4 hingga -8˚.
 • Makanan laut di t˚ tidak lebih tinggi daripada -18˚.

Jika anda meragui sama ada sesuatu produk tertentu memenuhi kategori tertentu, dan pada suhu yang harus disimpan, anda harus merujuk kepada arahan yang ada pada pembungkus pengeluar.

Apa yang tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk

Produk yang terdedah kepada persekitaran "sejuk" termasuklah kopi, kentang, tomato, bawang, bawang putih dan sos pedas.

Pada akhirnya, kita harus menambah bahawa suhu optimum di dalam peti sejuk adalah titik penting untuk setiap suri rumah atau lelaki tunggal.

Sebelum penggunaan peranti selepas pembelian dan pemasangan segera, adalah penting untuk memberi perhatian khusus kepada kajian tentang ciri-ciri teknikal yang ditetapkan dari "A" hingga "I" dalam arahan pengeluar. Ini bukan sahaja akan mengelakkan masalah yang tidak diingini dan kerosakan pada masa akan datang, tetapi juga melegakan beberapa isu berkaitan.

Apa suhu yang perlu di dalam peti sejuk. Bagaimana untuk menetapkan suhu yang sesuai di dalam peti sejuk dan peti sejuk

Untuk membayangkan hidup tanpa pembantu ini di dapur tidak benar. Ia membantu untuk mengekalkan produk segar, menyimpan rasa, kualiti yang berguna. Tanpa apa-apa pemasangan rumah, anda tidak boleh membekukan rizab beri dan sayur-sayuran untuk musim sejuk. Agar tidak kehilangan semua yang disediakan, suhu peti sejuk mesti diketahui dan dipasang dengan betul.

Adalah disyorkan untuk mendedahkan penunjuk positif untuk keselamatan produk di unit utama - 2-5 darjah. Ini akan memastikan keselamatan normal mereka. Suhu dalam peti sejuk peti sejuk isi rumah harus negatif - dari 18 hingga 24 darjah. Bagaimana ini disokong? Semuanya berlaku sebagai hasil daripada 4 keadaan agregat bendalir kerja - freon.

Penyejuk dilakukan dengan mengambil haba dari produk mengikut skema:

 • Udara panas melalui dinding penyejat memanaskan freon, memulakan pengembangannya;
 • geganti menghubungkan pemampat, gas dimampatkan - pemeluwapan bermula;
 • Freon cair melalui kondenser - kondenser atau paip di permukaan belakang - memberikan haba;
 • Melalui tiub kapilari, reaktan yang disejukkan memasuki penyejat;
 • penurunan tekanan, penyejatan bermula, dinding sejuk, ais boleh muncul;
 • produk sejuk;
 • kitaran diulang;
 • Pemampat secara berkala dimatikan oleh termostat.

Purata suhu di dalam peti sejuk

Agar unit penyejuk berfungsi dengan optimum, anda perlu mengukur termometer dengan nilainya di dalam dan menetapkan nilai mengikut arahan. Suhu purata di dalam peti sejuk boleh dari 2 hingga 5 darjah. Untuk mencapai matlamat ini, anda perlu:

 • tutup pintu dengan ketat;
 • jangan letakkan makanan hangat;
 • jangan letakkan makanan yang berdekatan;
 • mengedarkannya melalui kawasan simpanan.

Suhu biasa di dalam peti sejuk

Untuk menentukannya, anda perlu merujuk kepada arahan. Pengeluar model walaupun satu firma boleh memberikan nilai mereka. Contohnya, untuk Samsung dan Atlanta, nombornya berbeza. Suhu normal di dalam peti sejuk perlu ditetapkan sebagai jurang ditambah 3-8 darjah. Peranti moden mempunyai sistem No Frost. Ia akan mula menyejukkan dengan tahap yang tetap dalam semua petak - dari segi penyimpanan, ini tidak benar.

Suhu optimum dalam peti sejuk dan penyejuk beku

Adalah perlu untuk mengkonfigurasi dengan betul mod operasi optimum untuk mengekalkan keselamatan produk pada masa yang diperlukan. Adalah penting bahawa setiap orang mempunyai syarat penahanan mereka sendiri. Apakah suhu dalam peti sejuk dalam kes ini? Bagaimanakah kita dapat memastikan bahawa segala yang tersisa terpelihara? Ia perlu untuk menyesuaikan rejim suhu optimum peti sejuk dengan betul.

Ciri-ciri reka bentuk menganggap bahawa di dalam unit terdapat zon dengan darjah penyejukan yang berlainan:

 • yang paling rendah - peti sejuk - sehingga 24 darjah;
 • zon kesegaran - kira-kira sifar - susu, keju, daging, sayur-sayuran, minuman beralkohol disimpan di sini;
 • rak yang paling dekat dengan peti sejuk - 2-4 darjah - untuk sosej, produk separuh siap, kek, telur;
 • bahagian pertengahan - ditambah 3-6 darjah - pemeliharaan roti, sup, sos;
 • Kompartemen yang lebih rendah - untuk buah-buahan, acar, sayur-sayuran;
 • Tempat paling hangat ialah pintu, di mana sos, jus, ubat-ubatan disimpan.

Suhu optimum di dalam peti sejuk

Selain menyimpan produk, anda tidak perlu membayar lebih banyak untuk bekalan elektrik, adalah perlu untuk menetapkan suhu optimum di dalam peti sejuk. Angka-angka meningkat apabila dikeluarkan dari peti sejuk. Ijazah adalah seperti berikut:

 • rak atas - untuk produk mudah rosak - 1-3;
 • purata - keju kotej, sosej, keju - 3-5;
 • rendah - sup, salad, kedua - 5-9;
 • kotak sayur - 10.

Suhu dalam peti sejuk beku

Ruang suhu rendah, di mana penyimpanan jangka panjang produk berlaku - pembeku. Masa optimum untuk kandungan ini adalah sebulan. Berapa derajat dalam beku yang sesuai? Ia bergantung kepada pengisian produknya. Suhu negatif beku dalam unit dua bilik ialah - darjah Celcius:

 • jika produknya kecil, dengan kegunaan jarang - 14;
 • dengan pengisian beku yang baik, penyimpanan daging - 20-24;
 • mod optimum ialah 18;
 • pembekuan cepat - sehingga 30, tetapi selama beberapa jam.

Suhu dalam peti sejuk

Keluarga besar, terutamanya jika ada pemburu, nelayan atau tukang kebun amatur, tidak boleh melakukan tanpa beker pegun. Beberapa bekas di dalam akan membantu membuat stok cendawan, ikan, sayur-sayuran dan daging. Suhu dalam beku adalah sama dalam semua kotak, ia boleh diselaraskan dari tolak 6 hingga 24. Pengaturan popular jenama:

Untuk mengekalkan vitamin yang bermanfaat, bahan-bahan yang kosong, sangat mudah digunakan fungsi produk beku yang cepat. Untuk ini kami mencadangkan:

 • beberapa jam sebelum meletakkan stok meletakkan tolak 24
 • untuk meletakkan bekas dengan produk;
 • untuk mengekalkan masa yang diperlukan, mengikut arahan yang dilampirkan;
 • tetapkan mod biasa penyimpanan - tolak 18

Melaraskan suhu di dalam peti sejuk

Agar tidak membekukan makanan, unit penyejukan mempunyai arahan bagaimana menetapkan suhu yang dikehendaki. Model moden perlu menyesuaikan panel sentuhan atau pelarasan mekanikal oleh pemegang dan bahagian yang sepadan. Anda boleh pra-mengukur termometer, berapa darjah dalam peti sejuk. Kemudian, selaraskan nilai - menaikkan atau menurunkannya.

Pengatur suhu mekanikal piawai di dalam peti sejuk mempunyai pembahagian 6 darjah. Bagi setiap model, darjah ditetapkan mengikut cara mereka sendiri:

 • Biryusa - kawalan deria atau mekanikal;
 • Stinol - 2 thermoregulators dan secara berasingan supercooling;
 • Atlant - pemasangan elektronik dan mekanikal;
 • Samsung - darjah bebas dipamerkan untuk setiap cawangan.

Suhu optimum di dalam peti sejuk

Peti sejuk adalah sebahagian daripada dapur moden. Reka bentuk dan pengeluar itu boleh menjadi apa-apa, kerana dalam hal ini kandungannya jauh lebih penting daripada bentuknya. Ia adalah peti sejuk yang anda percayai keselamatan produk dan makanan siap sedia, minuman kegemaran anda dan pencuci mulut, buah-buahan dan sayur-sayuran. Oleh itu, mengekalkan rejim suhu yang betul di dalam dewan adalah sangat penting, anda tidak boleh hanya memanjangkan pemeliharaan produk, tetapi juga mengurangkan kos elektrik jika anda tahu suhu apa yang ditetapkan dalam peti sejuk.

Melaraskan suhu di dalam peti sejuk

Hampir setiap model moden mempunyai pengatur suhu peti sejuk. Ia direka supaya anda boleh menetapkan rejim suhu yang lebih sesuai untuk produk anda. Perlu diingat bahawa suhu ruang peti sejuk tidak boleh jatuh di bawah 0 ° C, suhu yang dicadangkan dalam peti sejuk ialah 2-3 ° C.

Suhu yang betul di dalam peti sejuk bukan sahaja mengekalkan kesegaran produk lebih lama, tetapi juga mengurangkan penggunaan tenaga. Oleh itu, anda telah menyimpan produk dan jumlah yang kecil untuk penggunaan elektrik. Sila ambil perhatian bahawa model mahal boleh dilengkapkan dengan pengawal selia untuk beberapa tingkat bilik penyejuk, dan unit mudah dilengkapi dengan hanya satu pengawal selia yang mengawal suhu. Malah, satu pengawal selia membolehkan anda membuat suhu yang berbeza di rak, kerana udara panas meningkat ke atas, yang bermaksud bahawa di atas rak ia akan menjadi sedikit lebih panas daripada di bawah.

Suhu operasi di dalam peti sejuk

Apabila membeli peti sejuk baru cuba beberapa hari pertama untuk tidak memuat dengan produk. Bergantung pada pengeluar dan model, suhu ideal boleh berbeza-beza, jadi lebih baik pada awalnya + 5 ° C dan lihat apa yang akan berlaku dengan produk. Sekiranya mereka cepat menjadi tidak dapat digunakan, maka turunkan suhu beberapa darjah. Dalam kes penampilan beku pada kandungan peti sejuk, perlu, sebaliknya, untuk menambah sedikit haba.

Untuk operasi yang betul, elakkan pintu pembukaan yang berpanjangan atau berlebihan dan pastikan ia ditutup dengan ketat. Jumlah haba luar yang memasuki jumlah yang disejukkan akan memanjangkan hayat perkhidmatan unit dan menyediakan rejim suhu yang diperlukan. Atas sebab yang sama, adalah tidak diingini untuk meletakkan makanan panas di dalam peti sejuk, tunggu sehingga hidangan yang baru disiapkan didinginkan di atas dapur atau dimasukkan ke dalam air sejuk jika anda ingin mempercepatkan penyejukan.

Suhu dalam petak beku peti sejuk

Tidak kira sama ada anda mempunyai petak yang berasingan untuk menyimpan makanan beku atau peti sejuk kecil yang terletak di dalam peti sejuk di belakang pintu nipis, perhatikan bahawa dalam jumlah berguna ini suhu harus berada di bawah 0 ° C.

Model moden boleh menyimpan suhu dalam peti sejuk hingga -30 ° C. Sudah tentu, menetapkan nilai maksimum adalah sepenuhnya pilihan. Untuk simpanan makanan beku jangka panjang, 20-25 ° C adalah kurang daripada sifar. Perlu diingat bahawa aktiviti mikroba berhenti pada -18 ° C, dan bagi sebahagian besar kandungan beku suhu ini cukup mencukupi.

Suhu optimum di dalam peti sejuk akan menjamin penyimpanan produk jangka panjang, menjimatkan tenaga dan penggunaan unit yang selesa.

Menyalin maklumat hanya dibenarkan dengan rujukan langsung dan terindeks kepada sumber

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 5