Susun atur apartmen 1 bilik

50 idea yang cemerlang untuk apartmen satu bilik untuk perancangan percuma

Pemilik pangsapuri satu bilik boleh dipanggil ke tahap tertentu yang bertuah. Mengapa? Adakah mungkin untuk iri ruang hidup yang sedikit? Anda boleh! Hanya kawasan ini mesti ditukar dengan cara pembaikan dengan pendekatan gaya tertentu.

Pembaikan apartmen satu bilik untuk perancangan percuma

Pendekatan konsep Open Space menyeru untuk menghapuskan partisyen bukan beban yang tidak perlu dan tidak membina dinding ke perumahan baru - Sekarang banyak pemaju menawarkan perancangan percuma. Kurang dinding - lebih banyak ruang visual akan menjadi di dalam bangunan, dan pembaikan akan mempercepatkan, memerlukan kurang wang. Tetapi untuk kemunculan rumah, sebaiknya harmoni dan holistik, seseorang mesti menentukan gaya itu. Hanya satu syarat: dia tidak seharusnya bercanggah dengan arah Open Space. Untuk pangsapuri satu bilik pilihan gaya adalah loteng yang paling sesuai, berteknologi tinggi dan seni deco. Ingat bahawa kami memilih gaya untuk membaiki Ruang Terbuka. Gaya sedemikian dengan konsep ini konsisten, ia tetap hanya untuk fantasize tentang butiran khusus.

Oleh kerana tidak akan ada dinding atau mereka akan kekal kecil ketinggian untuk tujuan yang berlainan, ia perlu untuk menyerlahkan penyetempatan - untuk menjalankan zon untuk memisahkan kawasan dapur simbolik, "district9raquo; ruang tamu, kawasan tidur, dan sebagainya. Ruang dengan fungsi tertentu boleh dipisahkan secara visual, secara struktur atau gabungan. Dan beberapa zon boleh melakukan dua fungsi - zon aktif boleh tidur. Pemisahan antara bilik dan dapur boleh ditinggalkan pada tahap yang rendah - di sana anda boleh meletakkan periuk dengan bunga atau bahkan melengkapkan sebuah bar kecil. Ruang berasingan boleh menjadi almari pakaian.

Pemisahan mudah alih juga digunakan secara meluas. Mereka ringan, mudah dibongkar / memasang dan dipasang. Pengezonan ini adalah pembinaan. Partition lipat umumnya kelihatan tidak kelihatan sehingga mereka ditolak. Zon pengstrukturan, tentu saja, lebih mahal daripada visual, tetapi apabila beberapa orang tinggal di sebuah apartmen - ia tidak boleh ditukar.

Pembaikan apartmen satu bilik Ruang Terbuka - mengenai gaya dan zon

Tetapi trik zon visual adalah lebih luas. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk membezakan dapur dan ruang tamu dengan cara warna - pemilihan pelbagai warna dan penyelesaian nada. Dapur, sebagai contoh, berwarna perak, dan sofa berwarna putih atau matte, dan lain-lain. Melihat, pada amnya gaya mana yang digunakan. Di loteng, dan menggunakan perabot kayu, berteknologi tinggi tidak menerima kayu dan bentuk melengkung.

1

Tetapi Art Deco melihat semua indah - langsir, ruffles, dan lain-lain Menggunakan kaedah lokasi warna, anda boleh memahami zon pengasingan, walaupun semua akan bersama-sama secara fizikal .. Satu lagi kaedah zon visual adalah cahaya. Di sini, bantuan peralatan lampu baru sangat diperlukan. Lampu sorot sempit, lampu dengan penapis cahaya. Instrumen tradisional seperti lampu lantai, sconce, dan lain-lain juga digunakan. Untuk setiap gaya ada model teknologi pencahayaan tertentu.

Idea dalam membaiki pangsapuri satu bilik sangat banyak - kami hanya menyenaraikan teknik asas dan memberitahu tentang arah reka bentuk utama. Real untuk pangsapuri itu lebih sukar daripada mencari wang untuk idea kediaman.

Majlis untuk reka bentuk di sebuah apartmen satu bilik

Jika ia datang kepada perumahan, maka biasanya seseorang itu bermimpi tentang rumahnya sendiri, di mana anda boleh meletakkan semua yang paling perlu. Walau bagaimanapun, kemewahan seperti rumah yang luas, bagi kebanyakan orang masih tidak boleh diakses, maka kebanyakan penduduk berkumpul di perumahan bersaiz kecil.

Reka bentuk bilik apartmen satu bilik yang betul akan membantu mencerahkan kekurangan kawasan perumahan sederhana dan menekankan maruahnya. Bahagian dalam sebuah apartmen satu bilik perlu ditujukan untuk meningkatkan fungsinya, mencipta gaya yang unik sambil memelihara keselesaan dan kecantikan.

Kelebihan utama sebuah apartmen kecil ialah ketiadaan barang-barang yang tidak diperlukan dan untuk mencapai ini, anda perlu membangunkan projek reka bentuk yang mewakili satu penyelesaian untuk dapur, bilik mandi, ruang tamu, koridor.

Reka bentuk apartmen satu bilik

Susun atur apartmen satu bilik

Jika anda mahukan bahagian dalam sebuah apartmen satu bilik menjadi yang paling berkesan, lebih baik bermula dengan tata letak ruang tamu, yang diberikan setiap sentimeter persegi. Buat pelan dalaman terperinci dengan perabot yang sudah tersedia, dan pada masa akan datang, secara beransur-ansur menggantikannya dengan yang baru, kecil tetapi berfungsi.

Satu contoh projek reka bentuk untuk pangsapuri kecil seluas 30 meter persegi. m.

Tugas yang paling penting untuk apartmen satu bilik ialah pengembangan visual ruang sedia ada dan pembahagiannya ke dalam zon.

Bahagikan bilik anda menjadi kajian, ruang tamu dan bilik tidur. Di setiap sektor, pasangkan perabot yang sesuai. Di kawasan kerja - meja, kerusi dan komputer, di dalam bilik tidur - katil sofa, di ruang tamu - kerusi-kerusi dan meja. Bahagikan zon bilik dengan menggunakan lampu, catwalk atau perabot itu sendiri.

Zonasi apartmen satu bilik

Tugas itu rumit apabila apartmen ini didiami oleh lebih dari satu orang, dan keluarga dengan anak-anak. Dalam kes ini, bahagikan ruang ke dalam dua zon utama - ruang tamu dan tapak semaian. Tempat untuk kanak-kanak lebih baik terletak dekat dengan cahaya, ini akan mewujudkan suasana yang nyaman dan berkembar. Tempat duduk ibu bapa dengan katil sofa yang berfungsi sebagai ruang tamu akan berada di tengah-tengah bilik.

Bilik ini dibahagikan kepada bilik kanak-kanak dan ruang tamu

Sebelum katil sofa, memasang meja kopi ringan, dan letakkan TV bertentangan - di bahagian slaid perabot. Di dalamnya, anda boleh mengambil satu bahagian untuk menyimpan pakaian kanak-kanak. Di hujung bilik, susunkan almari pakaian dan stesen kerja kecil.

Skrin sebagai pilihan pembahagian

Untuk menamakan ruang peribadi anda dan kanak-kanak, gunakan skrin gelongsor dan sekatan telus. Kemudahan mereka adalah mudah dipasang dan dilipat apabila anda memerlukannya.

Dalam sesetengah kes, bilik dapur boleh digunakan untuk bilik kanak-kanak, dan dewan boleh diubah menjadi sebuah studio.

Satu lagi kemungkinan untuk meningkatkan fungsi bilik apabila merancang sebuah apartmen adalah pengeluaran satu atau lebih tahap podium.

Podium dengan katil tarik keluar

Podium ini bukan sahaja dapat menetapkan zon ini atau zon bilik itu, tetapi juga dapat menampung tempat tidur atau kotak yang dapat ditarik untuk pakaian, sambil menyimpan ruang berharga. Satu-satunya kelemahan podium adalah bahawa ia tidak disyorkan untuk menjadikannya di pangsapuri dengan siling rendah.

Pintu swing biasa di bilik kecil hanya mengganggu dan menduduki ruang bebas berhampiran dinding, yang boleh diisi dengan perabot. Oleh itu, tempat terbaik untuk melakukan pintu gelangsar. Sebagai contoh, untuk bilik mandi, sebaiknya memasang pintu gelangsar di dinding, ini akan membolehkan anda memberi ruang untuk kereta yang dihapuskan atau kotak untuk cucian kotor. Dan di dalam dewan terdapat pintu gelangsar yang dipasang pada balok panduan.

Pintu dalaman gelongsor

Menggantikan pintu konvensional dengan pintu gelangsar akan membolehkan anda meningkatkan dengan ketara kefungsian seluruh apartmen, dengan menggunakan ruang tambahan yang sebelumnya dimaksudkan untuk membuka daun pintu.

Bahagian dalam sebuah apartmen satu bilik dicipta dengan pemilihan warna palet yang betul. Lagipun, dalam kes ini ia memainkan peranan penting, dan aksesori dengan perabot berada di latar belakang.

Warna-warna yang dipadankan dengan harmoni di pedalaman bilik tidur

Ia adalah perlu untuk dengan cekap mendekati penyelesaian warna dalaman apartmen, kerana ia adalah warna yang mempunyai kesan psikologi kepada kita. Pengaruh warna di pedalaman pada psikologi manusia ditunjukkan dalam foto:

Psikologi warna di pedalaman

Berikut adalah beberapa petua mengenai reka bentuk warna apartmen:

  • Untuk memberikan kesan yang santai, pilih warna coklat, hijau atau biru.
  • Dinding kuning mempunyai kesan positif ke atas sistem saraf, mengukuhkannya dan membawa kegembiraan kepada isi rumah.
  • Seperti yang anda ketahui, warna merah dan warna akan menggalakkan pemilik apartmen, tetapi juga dengan cepat memakainya.
  • Walaupun warna merah jambu itu melegakan tubuh manusia, ia dinasihatkan untuk berjaga-jaga, kerana kadangkala ia menyebabkan kecemasan dan agresif.
  • Pakar menasihatkan untuk menghentikan perhatian pada warna hijau, pasir atau krim.

Untuk reka bentuk warna yang dipilih bilik, anda perlu memilih langsir atau tirai. Untuk kombinasi warna yang berjaya, kami cadangkan anda menggunakan jadual ini dengan menggabungkan warna-warna di pedalaman:

Jadual kombinasi warna di kawasan pedalaman

Ingat bahawa kain itu, walaupun ia memberikan kesenangan, tetapi menghilangkan sentimeter ruang yang berharga. Oleh itu, anda perlu memberi tumpuan kepada jenis langsir. Untuk sebuah bilik kecil sangat sesuai - Rom, tirai atau tirai Jepun dari kertas khas "siang malam."

Tirai Jepun

Idea menarik untuk zon dan merancang pangsapuri satu bilik yang anda juga boleh belajar dari video:

Peringkat seterusnya adalah pilihan perabot yang tepat, yang akan menekankan reka bentuk dalaman apartmen yang telah anda pilih.

Pengaturan perabot dalam apartmen satu bilik

Susunan perabot yang betul adalah sangat penting. Jelas, dengan ruang terhad sebuah apartmen, seseorang harus melupakan katil dan dinding besar dan besar, yang hanya akan menimbulkan ketidakselesaan. Oleh itu, penyelesaian yang paling optimum adalah perabot terbina dalam, yang mudah diubah dan mengambil ruang kurang selepas penggunaan langsung.

Mengubah perabot

Pilihan yang baik dan berpatutan adalah penggunaan dinding roller moden, yang kami tulis di laman web kami.

Katil sofa sebagai katil

Di perabot lipat, anda boleh menyimpan beberapa perkara, jadi pilihan dengan sofa sebagai tempat tidur, kelihatan hampir ideal: setelah bangun tidur itu dapat dilipat linen bed. Penyelesaian yang luar biasa dan berjaya ialah pembelian katil yang dibina terus ke dalam almari.

Dewan masuk yang padat

Di lorong kecil, pintu masuk ke apartmen mencipta ruang "mati", yang sepatutnya percuma dan tidak berantakan dengan perabot. Atas sebab ini, di sebelah pintu, dinasihatkan untuk menganjurkan bilik simpanan atau memasang almari pakaian untuk menjimatkan ruang di ruang tamu.

Menganalisis kekerapan makan di luar rumah, jika anda tidak sering makan tengah hari di apartmen anda, lebih baik membeli meja makan lipat dan meletakkannya seperti yang diperlukan. Bagi bekerja dengan komputer, untuk menjimatkan ruang, lebih masuk akal untuk membeli komputer riba yang tidak memerlukan meja besar untuk monitor dan pemproses. Untuk menyimpan kertas dan buku, gunakan rak dan rak dinding. Sangat sesuai untuk menyimpan barang-barang, almari dengan cermin, yang secara visual akan memperluaskan bilik. Kabinet cermin untuk peningkatan visual ruang

Jika terdapat tingkap besar, letakkan tumbuh-tumbuhan dalaman di atasnya, untuk menggunakan permukaan secara percuma dan untuk memberikan penampilan dalaman yang selesa.

Gunakan semua permukaan untuk menghiasi apartmen

Warna perabot di apartmen satu bilik lebih baik untuk memilih cahaya. Kombinasi yang bagus adalah putih dan warna kuning atau biru. Warna gelap atau terang lebih baik digunakan sebagai aksen, tetapi jangan menjadikan latar belakang mereka. Jika anda ingin membuat dinding gelap, anda mesti memilih perabot putih sekurang-kurangnya sedikit mengembangkan ruang.

Perabot ringan untuk mengembangkan ruang

Kami juga mengesyorkan agar anda membaca artikel kami mengenai memilih reka bentuk di dalam bilik seluas 18 meter persegi. m., Yang mendedahkan banyak nuansa dalaman kecil dan memberikan nasihat berguna mengenai susunan mereka.

Satu isu penting adalah dan masih menjadi pencahayaan di dalam bilik - ia seharusnya tidak cukup, tetapi banyak. Dengan saiz pangsapuri yang sederhana, ia adalah banyak cahaya yang menjadikan perumahan lebih selesa dan luas.

Jangan gunakan hanya satu lampu, lebih banyak sumber cahaya, lebih baik

Jangan berhenti pada satu lampu, beli lampu tambahan dan letakkannya di kawasan berlainan apartmen. Walau bagaimanapun, berhati-hati, cahaya terlalu terang membawa kepada keletihan yang cepat.

Lampu tempat

Gunakan lampu sorot dan siling dengan lampu LED untuk mencipta kecerunan dan bayang-bayang yang indah, serta menerangi kawasan yang betul. Baca lebih lanjut mengenai pencahayaan, pemilihan perabot dan pengezonan bilik kecil, anda boleh dalam artikel kami - bagaimana untuk melengkapkan bilik kecil.

Bilik mandi di sebuah pangsapuri kecil biasanya digabungkan, jadi tidak ada apa-apa kecuali tandas, bilik mandi dan meja katil untuk bekalan kebersihan. Dengan kawasan kecil, bukan mandi, masuk akal untuk memasang gerai mandi. Mesin basuh boleh dipasang di dapur dan supaya ia tidak mengambil ruang seperti itu, anda boleh membina meja di atasnya, melampirkan atas meja.

Bilik mandi di pangsapuri satu bilik

Ini dan banyak idea lain yang dijelaskan dalam artikel kami mengenai pembaikan bilik mandi kecil.

Ia sepatutnya mengatakan beberapa perkataan mengenai dapur, ia sepatutnya mempunyai set minimum dalam bentuk peti sejuk, plat wastafel dan meja untuk memasak. Sekali lagi - semua bergantung kepada orang itu, jika anda suka dapur, maka anda tidak boleh lakukan tanpa oven dan hud dapur dan meja untuk memasak.

Dapur di pangsapuri satu bilik

Jika kawasan itu membenarkan dapur, maka di samping itu anda boleh meletakkan meja kecil dengan kerusi. Cuba letakkan semua perkakas dapur di dinding, pada pengikat khas dan rak.

Cara membuat reka bentuk bilik mandi dan dapur anda juga boleh belajar dari video:

Perkara utama adalah menggunakan segala sesuatu secara sederhana, jangan keterlaluan dengan elemen kecil yang akan kelihatan.

Idea untuk reka bentuk bilik kecil. Bagaimana untuk melengkapkan bilik kecil, pilihan susun atur, perabot.

Reka bentuk di lorong kecil dan koridor. Gambar dalaman yang indah. Pilihan perabot dan bahan untuk dekorasi.

Dengan apa yang anda perlukan untuk memulakan pembaikan di apartmen. Merancang peringkat pembaikan, langkah demi langkah pelan kerja.

Selamat petang! sila jawab, berapa kosnya untuk merancang projek apartmen 1 bilik, mungkin sebuah studio menyertai seorang lelaki muda. Pangsapuri bukanlah satu bentuk standard dengan niche.

Seram itu. Sedikit praktikal, sebenarnya tidak ada apa-apa, gambar adalah menjijikkan

Beritahu saya silakan apartmen di video seperti M. M. Adakah terdapat susun atur?

Kawasan apartmen tanpa balkoni adalah 40 m².

Beritahu saya, sila, siapa yang melakukan apartmen, yang ditembak di video?

Ini adalah Studio Odnushechka.

Harga isu itu, yang paling penting, wang akan menjadi cantik dan berfungsi, tidak perlu melakukan pengorbanan. Contohnya adalah susun atur dan idea yang baik, bergantung pada mana anda boleh membaiki dengan tangan anda sedikit lebih sengaja, melewati beberapa perangkap.

Dan terima kasih kepada penulis, ia dapat diakses dan difahami.

Di sini saya mempunyai soalan - apartmen di atas gambar kedua berapa banyak dataran. Ia seperti pantri - baik, tidak ada ruang sama sekali. Saya melihat reka bentuk Polynov sebuah apartmen 33 m2, tetapi ia kelihatan lebih ...

Saya menyewa sebuah apartmen dengan susun atur ini, walaupun perabotnya hampir sama seperti dalam foto - ia adalah 30 m2 (bangunan 1 tingkat bilik lima tingkat dengan pembangunan semula). Berikut adalah beberapa foto yang dijumpai:

Terima kasih atas nasihat yang baik! Saya membaca artikel itu dalam satu nafas. Sekarang saya memikirkan reka bentuk di satu bilik saya, laman web anda benar-benar membantu

PERANCANGAN DAN PERANCANGAN APARTMENT 1-ROOM: 3 SOLUSI YANG DILAKUKAN

Buat reka bentuk apartmen 1 bilik lebih luas dan selesa, anda boleh memilih dan mengatur perabot dengan betul. Sudah tentu, rancangan sedemikian tidak akan menjadikan pemain berusia satu tahun menjadi sampah, tetapi, sekurang-kurangnya, keselesaan akan meningkat. Tanpa merancang semula dengan keruntuhan dinding, ruang hanya boleh ditambah secara visual, tetapi ini sudah menjadi pencapaian yang cukup besar. Di dalam sebuah pangsapuri kecil, seseorang yang hidup kesepian atau pasangan itu berasa sihat. Tetapi bagaimana jika pasangan itu mempunyai anak? Pertama sekali, jangan kehilangan hati, dan kemudian kumpulkan semua fantasi di tangan. Dengan betul meletakkan penekanan di kawasan pedalaman, dengan menggunakan perabot berbilang fungsi ini, anda boleh mengaturkan dalam satu bilik dan ruang tamu, bilik tidur, dan tapak semaian, serta kawasan kerja. Bagaimana untuk melakukannya, anda akan melihat dalam tiga contoh ilustrasi.

Tata letak tipikal apartmen satu bilik sering kelihatan seperti ini. Bergantung kepada bilangan penduduk dan tujuan apartmen (kediaman tetap atau pengantin sementara) bergantung pada reka bentuknya.

Reka bentuk apartmen 1 bilik: 3 penyelesaian siap sedia

Projek reka bentuk pertama untuk sebuah apartmen 1 bilik kelihatan agak mudah. Dia akan sesuai dengan satu penyewa atau pasangan yang belum membebani diri dengan banyak perkara dan perabot. Pilihan ini adalah paling mudah untuk memohon jika anda menyewa perumahan. Perabot yang paling perlu dan ruang bebas yang anda perlukan adalah untuk kehidupan yang selesa.

Ketiadaan almari besar menjadikannya sukar untuk menyimpan sesuatu. Untuk mengelakkannya, anda boleh memasang almari pakaian dengan permukaan cermin. Jadi, anda mendapat ruang penyimpanan lapang, dan tipuan lama dengan cermin sentiasa berfungsi

+ bilik besar dibahagikan kepada bilik tidur dan kawasan tamu

Jika tidak ada ruang yang cukup untuk sofa sepenuhnya atau anda tidak mahu memaksa ruang yang sudah kecil, anda boleh melengkapkan kawasan rehat dengan kerusi berlengan kerusi / empedu, meja dan lampu lantai.

+ pemisahan visual zon tidur

Mengenai rancangan katil itu dipisahkan dengan bantuan laci dada. Ini boleh dilakukan dengan bantuan kabinet, tetapi ruang itu akan hilang ringan. Bilik tidur boleh dikenal pasti dengan headboard terang, kertas dinding atau rak yang cantik, yang akan menggantikan kepala katil.

+ Ruang tidak berantakan, tetapi mempunyai beberapa fungsi

- Kurangnya kawasan penyimpanan

Dengan sejumlah kecil perkara, anda boleh menyimpannya di pagar dengan gantungan, dan juga melengkapkan cangkuk di dinding untuk beg dan aksesori.

2. Pengasingan ke kawasan fungsional

Projek reka bentuk kedua untuk sebuah apartmen 1 bilik akan sesuai dengan pasangan dengan seorang anak, serta orang yang bekerja di rumah. Perabotan diatur sedemikian rupa sehingga dalam satu ruangan terdapat tempat untuk permainan, dan untuk kerja, penyimpanan dan tidur. Ruang tamu dengan sofa yang boleh ditukar dengan mudah boleh diubah menjadi bilik tidur. Perhatian kepada tempat kerja di pedalaman cukup. Ini bukan hanya desktop, tetapi sistem keseluruhan kabinet dan rak.

+ ruang penuh berfungsi

+ tempat kerja sepenuh masa

Memetik loker dan rak dengan warna dengan dinding, anda akan menjadikan ruangan lebih visual dengan lebih mudah.

Lipat yang berterusan dan membuka sofa tidak akan menjadikan anda lebih bahagia pada waktu pagi dan waktu petang, tetapi anda akan mempunyai lebih banyak ruang pada waktu siang.

- Ruang penyimpanan tidak mencukupi

3. Dua bilik tidur dalam satu bilik

Reka bentuk ketiga apartmen 1 bilik adalah yang paling sukar, seperti dalam satu ruangan, perlu membuat dua bilik yang selesa dan bersaiz penuh. Pilihan ini sesuai untuk dua orang sahabat, keluarga dengan seorang remaja atau seseorang yang tidak mewakili hidupnya dengan lipatan sofa setiap hari. Dalam hal susun atur seperti itu tanpa perabot modular atau transformable akan sangat ketat.

Secara visual, anda boleh membahagikan zon dengan catwalk dengan menaikkan katil di sana, atau menaikkan tempat tidur kanak-kanak di atas kawasan kerja. Kabinet atau rak yang membingkai katil atau sofa tidak akan mengecilkan bilik dan meningkatkan perkadaran bilik. Dan ya, satu dan jadual yang sama selalu boleh digunakan untuk makan malam dan untuk bekerja.

+ membolehkan anda untuk hidup 2 + penyewa dalam satu bilik

- Ruang penyimpanan tidak mencukupi

Nah, untuk snek, pilihan gambar dapur kecil dan bilik mandi, yang saiznya sesuai untuk ketiga-tiga susun atur.

Nah, dan lorong yang sangat bergaya ini juga akan tinggal di sini!

Tinggalkan komen Balas balasan

Mereka terlepas perhatian anda

  • VoltronRog untuk merakam DREAM HOME - MENINGKATKAN DESAIN MINIMALISTIK
  • AntonioDuems ke rekod RANCANGAN SANUZLA: 25 KECIL, TETAPI PROJEK BEAUTIFUL
  • WillieBlots untuk merakam DREAM HOME - REKABENTUK MINIMALISTIK YANG MUNGKIN
  • AntonioDuems ke rekod REKA BENTUK KAMAR DENGAN THE CABIN SHOWER
  • johnuwater untuk merekodkan DREAM HOME - REKABENTUK MINIMALISTIK YANG MUNGKIN

Gd-rumah tapak akan menjadi rahmat bagi anda jika hobi anda berkaitan dengan reka bentuk dalaman, seni bina atau landskap. Kami tidak kehilangan peluang untuk menunjukkan barangan dalaman dan hiasan yang indah, yang boleh anda lakukan dengan tangan anda sendiri.

Apabila menyalin bahan dari laman web "GD-Home" untuk penerbitan dalam talian, adalah wajib untuk membuka hyperlink untuk enjin carian. Pautan itu harus diletakkan tanpa mengira bahan penggunaan penuh atau separa.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 33 = 36